Visar kriget i Syrien DN:s kvalitetsjournalistik eller vad ?


Dagens Nyheter, Sveriges största morgontidning, skriver då och då om Syrien. Jag har behandlat detta i blogginlägg här, samt korresponderat i frågan med Erik Ohlsson och andra DN-journalister. Så även söndagen 24/9 2017. Kriget i Syrien visar Putins djupa cynism

Jag återger nedan det idag lika aktuella blogginlägget som först publicerades för precis ett år sedan:

Framträdande drag i tidigare rapporter har varit:
– Uppslutning bakom USA-etablissemangets syn på kriget i olika avseenden.
– Därmed följer desinformation av DN i centrala frågor
– Exempelvis har DN aldrig behandlat USA:s mycket väl belagda stöd till terroristerna i Syrien, eller att dessa och USA & Co delat målet att få bort president Assad. Vapen för 4 miljarder sänds av USA från Tyskland till rebeller och ökat krig i Syrien!
Utbildningen av terrorister i Syrien – CIA:s största fiasko?
– DN skriver i konsekvensens namn inte att interventionen av USA & Co för att kräva att president Assad avsätts är ett brott mot FN-stadga och folkrätt.
– DN har inte klargjort att insatserna av Ryssland och Iran efter godkännande av Syriens regering är förenligt med folkrätt och FN-stadga.
– Dn har inte heller klargjort att Syrien armé utgör huvudkraften mot den väpnande terrorismen på marken
dn
DN:s ledare.
I lördagens DN beskrev Anna-Lena Laurén sin reportageresa som inbäddad journalist med de ryska styrkorna i Syrien. Det var ett välregisserat evenemang där ingen från pressen tilläts lämna gruppen och intervjupersonerna var noggrant övervakade av både Putins och al-Assads män. ”Budskapet är tydligt: kriget är över, det är dags för återuppbyggnad”, skriver Laurén. ”Nu är det segrarens historia som skrivs”.

Men segrarens historia får inte, kan inte stå oemotsagd. Anna-Lena Laurén skildrar de ryska bombmattorna mot civila, aktioner som fördömts av människorättsorganisationer som krigsförbrytelser. Ryssarna förnekar, liksom både de och regimen al-Assad förnekat de upprepade gasattackerna som tagit så många civilas liv och orsakat de grymmaste skador. Liksom de förnekat användandet av förbjudna klusterbomber.
Kommentar: Anna-Lena Laurén har ingen särskild information om ” de ryska bombmattorna mot civila”. Varken hon, ledaren eller de som regel USA-nära/ människorättsorganisationerna har bevisat att de ryska uppgifterna är felaktiga. Inget nämns om USA:s bombningar. Det är väl känt att de flesta som dör i krig är civila, sedan mycket länge.

Sanningen är förstås att Vladimir Putin, liksom tidigare i Tjetjenien, visat att han har samma respekt för krigets lagar som Hells Angels för trafikreglerna.
Kommentar:DN kända analytiska förmåga firar triumfer.
Putin imagesCAAIMOLN
Vad ingen kan säga emot är att det syriska kriget har orsakat bottenlöst lidande. Uppgifter från bland andra Röda korset gör gällande att det handlar om upp till 400 000 döda, två miljoner skadade, sex miljoner internflyktingar och fem miljoner människor som flytt landet.
Kommentar: Instämmer. Fakta, bl.a. uppgifter från presidenter och andra talespersoner från USA, visar att kriget främst är ett sedan länge av USA planlagt krig, där terrorister strider strider för USA:s sak, som så kallade proxie-krigare.

Den goda nyheten är att IS är på väg att krossas militärt. En annan god nyhet, för den som vill ha fred till varje tänkbart pris, är att striderna nu avmattas och att människor börjat återvända till sina hem.

I övrigt är det mycket ont om ljuspunkter från detta plågade land. FN:s speciella sändebud Staffan de Mistura talar om försoning, övergångsregering och i framtiden ”internationellt övervakade val”. Det är ett magnifikt önsketänkande. Vem tror på allvar att diktatorn Bashar al-Assad skulle släpa sitt land igenom sex år av blod och död för att som en grande finale släppa ifrån sig makten?
Kommentar: Syrien har under svåra krigsförhållanden tagit viktiga steg mot demokrati. I parlamentet finns lika många partier som i Sveriges riksdag och man hade presidentval för ett par år sedan. Vidare visar Syrien en mycket utpräglad försoningspolitik, där de terrorister som lägger ned vapen och uppger att de ska sluta strida utan straff får möjlighet att återkomma i samhället. Syrien välkomnar också ”internationellt övervakade val”. DN behandlar sålunda sakfrågan som vanligt – utan intresse för fakta. DN håller stilen.

I stället kommer landet för överskådlig framtid att bada i kaos. Irans brohuvud i Syrien och regionen har förstärkts och landets marionettarmé Hizbollah har skjutit fram sina positioner. Detta är en krutdurk som alltmer drar in Israel i konflikten.
Kommentar: Varför drar det in Israel i konflikten? De har inte där att göra. Israel har flera gånger bombar Syrien under kriget och det finns belägg för samarbete mellan Israel och IS. För obetydligt att nämna.

USA har fortfarande inte en sammanhängande strategi för vare sig kriget eller freden i Syrien. Den ryska synen beskrivs i Anna-Lena Lauréns reportage: ”Amerikanerna är amatörer som inte vet vad de vill”. Detta är något av demokratins dilemma. Man måste ta hänsyn till oräkneliga faktorer medan den despotiske ledaren bara har en enda parameter att ta hänsyn till: Vad gynnar bäst de egna intressena?
Kommentar: USA har verkligen handlat efter Pentagonplanen från 2001, som presenteras av förre Nato-ÖB Wesley Clark. Man ville ha kontroll över Syrien, men har hittills misslyckats.
isis-dodar-islamic-state-henrettelseISIS fått vapen via USA
Visst kan Vladimir Putin och Donald Trump sluta olika överenskommelser om Syrien. Frågan är vad sådana skulle vara värda. Den ene är kallhamrad före detta KGB-agent som kan ljuga vem som helst i ansiktet, den andre en notoriskt opålitlig frasmakare med koncentrationsförmågan hos en sexåring.
Kommentar:Vilken skarp analys av DN!
Det är möjligt att Syrien äntligen får fred. Men diktatorn al-Assads grymheter fortsätter med fängslanden, avrättningar och den mest vedervärdiga tortyr. FN:s och omvärldens små trevare om val klingar av desperation. Det är svårt att se ett scenario som är mindre skrämmande än något annat.
Kommentar: Påståenden om vedervärdig tortyr och omfattande avrättningar har inte kunnat beläggas. Har behandlats i artiklar bl.a. på denna blogg. Däremot är USA:s omfattande vedervärdiga tortyr delvis belagd, fast den allra största delen av kongressrapporten därom var hemlighetsstämplad.

Jag kan inte låta bli att avslutningsvis citera från slutet av ett nyligen publicerat gästblogginlägg här

”För att sammanfatta denna katastrofala politik, som de flesta i den västerländska pressen har ersatt med förföriskt tal om ”moderata” rebeller med endast begränsat engagemang på marken, så har CIA och dess partners tvingat på Syrien ett blodig hemligt krig, vilket har lett till tiotusentals döda i den syriska arméns led, och ett okänt antal civila offer, sårade, flyktingar och internflyktingar. Det väldiga ansvaret för Väst i konflikten är permanent dolt i den offentliga debatten. En dag kan detta komma att anses vara ett av de största kollektiva misslyckandena i modern journalistikhistoria.

Utbildningen av terrorister i Syrien – CIA:s största fiasko?
Är det ohyfsat att här associera just till DN?

Tillägg I. Utdrag ur artikeln SvT visar ”Cries for Syria” – propaganda för al-Qaida

1. I en intervju i TV-programmet Democracy Now i mars 2007 uppgav förre NATO-ÖB och presidentkandidaten general Wesley Clark att han hösten 2001 fick se Pentagondokument som visade att USA planerade att destabilisera bl.a. Syrien, Irak och Libyen http://www.democracynow.org/2007/3/2/gen_wesley_clark_weighs_presidential_bid)
2. Pulitzerprisvinnaren Seymour Hersh uppgav ungefär detsamma i artikeln ”The Redirection” i the New Yorker 2006 och påtalade USA:s ändrade politik som innebar stöd till sunni och i praktiken även till al-Qaida.
3. Enligt dokument från Wikileaks har USA:s utrikesdepartement finansierat opposition mot Syriens regering i London sedan 2006.
4. 1 april 2012 beslöt USA och drygt 70 andra stater (”Syriens vänner”) att stödja det splittrade Syriska nationella rådet med vapen och med motsvarande 130–140 miljoner svenska kronor, med den största summan från USA. Är inte detta en olaglig intervention?
5. al-Qaida, ursprungligen en skapelse av CIA, deklarerade i februari 2012 via sin högste chef Ayman al-Zawahri att organisationen stödde de syriska rebellerna.
6. Hillary Clinton medgav samma månad att al-Qaida liksom USA arbetade för att störta Assads regim.

7. Daily Star skrev 26/8 2012 i artikeln att “nästan 200 elittrupper (SAS och SBS trupper) i eller nära Syrien är på jakt efter påstådda massförstörelsevapen. Dessa elittrupper åtföljdes av folk från underrättelseorganisationerna MI6 och CIA, och av franska och amerikanska soldater”. Olaglig intervention alltså.
8. New York Times har 4/8 2012 rapporterat att Turkiet, Saudiarabien och Qatar, tillhandahåller vapen, med hjälp av tjänstemän från CIA som tränar och tar emot rebeller och arbetar med tjänstemän i utrikesdepartementet.
9. I en artikel 24/3 2013 ger New York Times många belägg för kraftigt ökat vapenstöd från USA och allierade till rebellerna i Syrien. ”Med hjälp från CIA har arabiska regeringar och Turkiet kraftigt ökat det militära stödet till Syriens opposition och upprättat en hemlig luftbro av vapen och utrustning för upproret mot al-Assad, enligt uppgifter från flygtrafik, intervjuer med tjänstemän i flera länder och uppgifter från rebelledare.”
10. DN återgav 13/5 2015 en intervju med president Obama i den Londonbaserade arabiskspråkiga tidningen Asharq al-Awsat. Obama sa ”Islamiska staten (IS) är i förlängningen ett resultat av den USA-ledda invasionen av Irak”.
11. I ett tal till studenter i Harvard 2/10 2014 sa USA:s vicepresident Joe Biden att ISIS är en skapelse av USA:s allierade.”Asked about US policy in Syria, Biden touched on the dirty secret of the current US-led war against the Islamic State in Iraq and Syria. ISIS (or ISIL as the Obama administration terms it) is essentially the creation its allies who fomented civil war in Syria against the government of President Bashar al-Assad.Referring to Turkey, Saudi Arabia and the United Arab Emirates”.
12. I en intervju våren 2015 erkänner pensionerade generallöjtnant Michael Flynn, en tid Donald Trumps säkerhetspolitiske rådgivare, att USA:s administration medvetet “släppt fram” Al Qaeda och ISIS i Syrien och Irak. Michael Flynn är före detta chef för amerikanska Defense Intelligence Agency (DIA). Han bekräftar äktheten av en omtalad rapport från DIA från augusti 2012 som visar att USA:s ledning redan då visste att den syriska oppositionen tagit en sekteristisk riktning. Obama, Biden, USA-general: Vi har medvetet släppt fram al-Qaida och ISIS i Syrien
13. Förre presidentkandidaten och f.d. militäre NATO-chefen Wesley Clark menar live i CNN våren 2015 att ISIS är skapad och finansierad av ”våra närmaste allierade.”
14. Sputniknews rapporterar 7/12 ”Outgoing US President Barack Obama has acknowledged his country’s role in the emergence of Daesh, echoing opinions earlier voiced by Syrian President Bashar Assad and even by his successor in the White House, Donald Trump. “In shaping our response [to Daesh], we refused to repeat some of the mistakes of the 2003 invasion [of Iraq] that have helped to give rise to the organization that became ISIL in the first place,” Obama said during a major speech on the fight against terrorism at MacDill Air Force base in Florida on Tuesday.” Sputnik News
15. Business Insider skrev för drygt ett år sedan ”Since 2013, the CIA has been training and equipping various moderate rebel elements in the Syrian civil war in an effort to undermine the regime of Syrian President Bashar al-Assad and force him to the negotiating table. Among the range of munitions and supplies that the CIA has funneled to the various brigades of the Free Syrian Army and other moderate groups through Saudi Arabia, Jordan, and Turkey are TOW anti-tank missiles.”Business Insider
16. Förra utrikesministern Hillary Clinton kände till stödet till ISIS Clintons e-mail och Patrick Cockburn i CounterpunchI ett e-mail i augusti 2014 skrev Hillary Clinton ”“While this military/para-military operation is moving forward, we need to use our diplomatic and more traditional intelligence assets to bring pressure on the governments of Qatar and Saudi Arabia, which are providing clandestine financial and logistic support to ISIL [Isis] and other radical Sunni groups in the region” .

isis-toyota-trucks

17. Medlemmen i USA:s kongress Tulsi Gabbard (Demokraterna)har påtalat och protesterat mot USA:s stöd till terroristorganisationer. https://youtu.be/_qdf2WH4g9k
18. I december 2016 beslöt USA att satsa ytterligare 300 miljoner dollar på att beväpna terroristorganisationer. Syrienexperter hävdar sedan länge att rebellerna domineras av terrorister, att ”Fria Syriska Armén”, som sedan länge har försvagats samarbetar med terroristorganisationer.
19. USA föredrog ISIS framför Syriens folkvalde president. Ljudupptagning visar att USA föredrog ISIS framför Syriens folkvalde president

Tillägg II. Utdrag ur artikeln DN: Peter Wolodarski desinformerar grovt..
”Det finns inget land i världen som stött tillnärmelsevis så många statskupper i demokratiska länder som USA. Utrikespolitiskt har USA tydligt visat att landet inte är för demokrati. Man kan kritisera och angripa diktaturer som står självständiga i förhållande till USA, som Irak, Libyen och Syrien men inte andra (Egypten, Tunisien, Bahrain, Saudiarabien, Pinochets Chile och alla de militärdiktaturer som USA stött/etablerat i Sydamerika och även i Sydostasien.) Några demokratiskt valda regeringar som USA störtat i statskupper.
-Mossadeq i Iran 1953;
-Arbenz i Guatemala 1954;
-Lumbumba i Kongo 1960;
-Sukarno i Indonesien 1965;
-Allende i Chile 1973;
-Sihanouk i Kambodja 1970;
-USA invaderar militärt och störtar den demokratiska Bishopregeringen i Grenada 1983;
-USA understödjer statskupp en i Venezuela 2002, och erkänner, omedelbart och officiellt, kuppmakarna som de nya representanterna för landet. Problemet för USA var att kuppen misslyckades;
-Den folkvalde presidenten Aristide kidnappas i Haiti av USA 2004 och skickas till Afrika. En statskupp genomförs, med USA:s stöd och många Aristide-anhängare mördas eller fängslas;
-Zelaya i Honduras 2009;
-Statskuppsplaner mot al-Assad omkring 2012-2013;
-Stödet till den egyptiska militärens statskupp mot Morsi 2013.
-Stödet till statskuppen i Ukraina i februari 2014
-Statskuppsförsök i Venezuela 2015.

Avslutningsvis kan man konstatera att DN håller stilen! DN: Peter Wolodarski desinformerar grovt.;
Peter Wolodarskis farliga schackspel – missar och hoppar över flera drag;
Peter Wolodarski:s söndagsledare: ”Det mesta du hört om krisen är fel”! är inte rätt;
Peter Wolodarski menar att en pratmakare och misstänkt krigsförbrytare är rätt man för USA och världen;
DN desinformerar friskt och förnekar sin policy

Läs vidare i några artiklar om Syrien.
Vapen för 4 miljarder sänds av USA från Tyskland till rebeller och ökat krig i Syrien!
Utbildningen av terrorister i Syrien – CIA:s största fiasko?
Vad gör egentligen ”Läkare utan gränser” i Syrien?
FN-rapporten om gasattacken i Syrien i april håller inte
Tidigare och kommande (?) gasattacker (av terrorister) i Syrien
Svensk expert slår hål på Frankrikes rapport om gasolyckan
Framstående USA-expert:Skedde verkligen en gasattack i Syrien som beskrivits?
Håller USA:s bevis för att Syrien stod bakom giftgasangrepp i Khan Shaykhoun?
Medietystnad när Trumps bevis för gasattacken i Syrien sågas
Rebellerna utförde gasattacken i Ghouta – indikation från FN:s inspektörer
Vanställd information om fredsorganisationen SWEDHR där jag är med
Chefen för Israels säkerhetstjänst bekräftar Israels stöd till ISIS och al-Nusra
Väst hindrar FN att undersöka gasincidenten i Syrien
Varning till president Trump från säkerhetsexperter i USA
Vem orsakade gasattacken i Syrien?
Storbritanniens ambassadör – Syrien orsakade inte gasattacken
Stora brister i SvT:s rapportering om Syrien
Har Pentagon tränat terrorister i användning av kemiska vapen?
Nya provokationer planeras av terrorister i Syrien
IS och al-Qaida firar USA:s anfall och går till angrepp i Syrien
Intervju med Syriens president al-Assad
Nytt brott mot FN-stadgan. USA attackerar Syrien
IS och al-Qaida firar USA:s attack och går till angrepp i Syrien
USA trappar upp det brutala angreppskriget mot Syrien
Rapporten om gasattack kom innan Syrien bombade terroristers gaslager
Stackars Syrien. False flag förleder,förvanskar fakta
Kemgasattacken i Syrien och journalistikens kollaps
Syrien bombade terroristfabrik för kemiska vapen i Idlib, har tidigare informerat FN om terroristers kemiska vapen
Gasattack? De vanliga lögnerna mot Syrien före fredsmöte?
Seymour Hersh: Obama stoppade Syrien-anfall pga. bevis om att rebellerna utförde gasattacken i Ghouta, Damaskus
Hur Turkiet planerade gasattacken i Syrien med USA:s hjälp
Syriens rebeller planerar ny gasattack
USA:s färska och äldre stöd till terrorister
Besvikna terroriststödjarna USA & Co desinformerar om Aleppo
Kongressledamot i USA: Vi finansierar terroristgrupper i Syrien
USA:s plan för styckning av Syrien
USA har använt utarmat uran i Syrien och Irak enligt Pentagon
EU villigt betala Assad om terrorister får styra del av Syrien
USA hjälper ISIS att inta stora staden Deir Ezzor i Syrien
Varför kapitulerar inte rebellerna?
http://jinge.se/allmant/ambassador-niklas-kebbon-skadar-sveriges-utrikespolitik.htm
http://jinge.se/allmant/massakern-i-ghouta-syrien-falska-videoinspelningar.htm

Ledamot i USA:s kongress har lagförslag för att hindra fortsatt stöd till terroristerna
Fekad propagandafilm om White Helmets vinner Oscar
White Helmets och CNN medger falsk videopropaganda
Skavlan marknadsför terroristvännen ”White Helmets”
New York Times: USA-stödda moderata rebeller strider tillsammans med al-Qaida
Människor i Aleppo firar julen och segern över USA-stödd terrorism
USA: Bra kongressrapport om Syrien
USA:s interventionspolitik huvudorsak till svälten i Syrien
Vapenvila och fortsatt kamp mot terroristerna i Syrien som fått nya vapen av USA
USA gav ISIS 45 minuters förvarning inför bombning
Hersh: Obama stoppade Syrienanfall pga bevis om att rebellerna utförde gasattacken i Ghouta
Aftonbladet låter Bana göra reklam för terroristerna i al-Nusra
Bana är ingen Anne Frank – används i hänslös propaganda för terrorister som halshögg 11-årig pojke
Aftonbladet desinformerar om Syrien
Fortsatt svenskt stöd till terrorister i Syrien
http://jinge.se/mediekritik/atta-problem-med-amnestys-rapport-om-syrien.htm
De USA-stödda ”moderata rebellerna” i FSA i Syrien nära kollaps
Caesar: Gammal otillförlitlig rapport om Syrien dammas av
Amnesty: Ny partisk och otillförlitlig rapport om Syrien
Artikel av mig i Flamman 19/11 2015:Syrienkriget är en av USA planerad intervention
Lögner om Syrien
Vem startade kriget i Syrien?
USA-general, Obama, Biden: Vi har medvetet släppt fram al-Qaida och ISIS i Syrien
Vi har beskjutits av terrorister i 4 år

i Andra om: , , , , , , , , , , , , ,, , , , , , , krig


17 svar till “Visar kriget i Syrien DN:s kvalitetsjournalistik eller vad ?”

 1. Irak har börjat glida USA ur händerna, I Libyen saknar man kontrollen och Syrienkriget via vapenleveranser och mellanhänder är nästan förlorat. När förlustens timma slår händer det märkliga saker. IS får ”av någon” koordinaterna till en rysk generals position så att han kan granatbeskjutas. På marken samsas IS och SDF och amerikanska specialstyrkor och deras helikoptrar räddar folk från IS läger. Hur den sista akten utspelar sig är öppet men riskerna är fortsatt stora.

  Väst har även förlorat propagandakriget, Anna-Lena Lauréns journalistiska karriär går mot nya bottennivåer. Synd om en journalist som började sin bana med att skriva fräscha inblickar om ryskt vardagsliv. Den politiska arenan var en bana hon inte var utbildad för och hon blev ett lätt offer för de västliga konformismkraven. Alla de krigsförbrytelser som Assad beskyllts för har faktiskt ägt rum men inte från den syriska arméns eller Rysslands sida utan från koalitionens sida då de hänsynslöst bombat både Raqqa i Syrien och Mosul i Irak. USA använde en hel rad förbjudna vapen i massiv skala under Irakkriget men därom har Laurén och hennes kollegor inte skrivit en rad. ”Gekaufte Journalisten” som Udo Ulfkotte sade, köpt kan man vara utan att få ett öre extra på bankkontot. Det dystraste kapitlet i USA-jounalistikens historia sade Stephen Kinzer på Boston Globe om Syrienrapporteringen. Och då ligger ribban efter Vietnam inte säskilt högt. Kinzer spelar i en annan division i jämförelse med Laurén, Kinzer som författare till centrala verk om USA:s samtidshistoria såsom ”The Brothers” om bröderna Dulles.

 2. Jag har sänt mailet nedan till Peter Wolodarski, Gunnar Jonsson, Erik Helmersson i DN:s ledarredaiktion samt till Anna-Lena Lauren och Erik Ohlsson, som brukar skriva om Syren.

  ”Hej!

  Denna artikel granskar DN:s ledare i söndags. Kommentera gärna.


  Visar kriget i Syrien DN:s kvalitetsjournalistik eller dess ”djupa cynism” ?

  http://jinge.se/mediekritik/visar-kriget-i-syrien-dns-kvalitetsjournalistik-eller-dess-djupa-cynism.htm

  Hälsningar

  Anders Romelsjö, samhällsdebattör, professor emeritus”

 3. Islams inbördeskrig är frukten av islam, och vare sig börjar eller slutar med kristna länders politik. DN kvalitetsjournalistik, alltså de miljöpartistiska råttornas lydiga och skrämda gnagande, karaktäriseras av totalt oförstående inför islam, kristendom, värderingar, teknik och historia, och tjänar överhetens intresse av att sprida förvirring inför ”nödvändiga skattehöjningar”. DN kan nog ha haft en air av tillförlitlighet under Tingsten, men sen Lagerkrantz dagar är DN ett propagandaorgan för politiska illusionsnummer. Jag slutade prenumerera för decennier sen, SvD var faktiskt bättre redan då. Nu står samma smörja i bägge.

 4. Den delen av världen kommer att slitas itu. Kurderna säger troligtvis ja till självständighet. Vilket jag är positiv till. Varje folk – om de nu vill så – ska vara självständiga. Men frågan är om några länder – Syrien, Irak, Kurdistan, Afghanistan och möjligtvis vissa fd Sovjetrepubliker som angränsar till dessa länder – kommer att bli så självständiga som de önskar. Imperialistmakterna – främst USA men även Ryssland, länderna i EU, Israel och Saudi Arabien – försöker få länderna på deras sida för att ta kontrollen över naturtillgångarna. Med krig som följd. Turkiet har hotat kurderna om de försöker bli självständiga. Erdogan nämner att det skulle vara ett misstag från kurdernas sida. Så han lägger hela skulden på kurderna för ’deras aggressiva inställning’. Är det en krigsförklaring av Erdogan mot kurderna?
  USA har stora intressen i den delen av världen. Så även Ryssland. Ryssland har redan nu monopolföretag i de fd Sovjet republikerna. Men även i Iran. Så imperialismen breder ut sig i allt snabbare takt. När imperialistmakterna inser att det inte finns mer att ta av så faller de själva i luven på varandra, allt för att det imperialistiska kapitalet ska tjäna ännu en dollar – eller rubel.
  Jag måste nog citera Sergej Lavrov om det han sade om ordbråket mellan USA och Nordkorea, men jag nämner det till imperialistmakterna, till oljeföretagen, till globalisterna – Sansa er!
  Inget företag – ingen droppe olja – är mer värt än ett krig med tusentals miljoner döda. Varför måste civila sitta i kläm och dödas när imperialistmakterna via olika rörelser slåss mot varandra?
  Jag befarar att vi kan säkert förvänta oss fler flyktingar från det området de kommande åren.

  Och till kommentaren ’illusionisten’ vill jag säga att anhängare till kristendomen har fört mer krig, invaderat fler länder, dödat fler människor än vad anhängare till islam har gjort. Varför tror du att jag är ateist? Var och en får tro på vad den vill – men det inskränker till enskilde. Den enskilde får aldrig – oavsett uppfattning i någon fråga – tvinga någon annan människa att tro på det han/hon tror på. Och detta gäller alla trosuppfattningar. Föräldrar – eller lärare – ska aldrig tvinga något barn till den uppfattning hon/han tror på.

   • Och där nämner du i ett svar på min kommentar ’Om Iran, Irak, Syrien, Turkiet går med på det och kurderna kan enas om det nödvändiga skulle en kurdisk stat kunna upprättas.’
    Varför skulle Iran, Irak, Syrien och Turkiet ha något med detta att göra? Det är kurderna i Iraks område som folkomröstar. De flesta som bor och lever i det området är kurder. Och det är deras rätt att bli självständiga om de så vill.
    Enligt alla undersökningar så blir det ett ja till ett Kurdistan.
    Du säger olika när det gäller Ukraina. Vad jag vet är du för självständighet för östra Ukraina. Som aldrig har varit ett eget land. Så varför är du inte för självständighet för kurderna?
    Jag förstår inte dit resonemang. Du är för vissa länders ska vara självständiga såsom Ryssland, Syrien, Nordkorea, Kuba och mfl länder. Jag tror att du till och med är för att Nordirland ska förenas med Republiken Irland. Men inte när det gäller kurderna – varför? Är det för att kurderna även lever i Syrien? Du vill inte att Syrien skall splittras. Och det är Rysslands uppfattning också.
    Varför är du för ett folks självständighet medan du förvägrar ett annat folks självständighet?

    • Kerstin, jag undrar om dina åsikter sammanfaller med ditt partis. Självständighet för en folkgrupp kan inte bara baseras på vad gruppen vill. Ett politiskt parti måste rimligen göra en analys av läget som är mer omfattande än bara folkgruppens intressen. Mitt under brinnande inbördeskrig lyfte vissa vänstergrupper i Katalonien kravet på självständighet. Ett krav som splittrade och försvagade den republikanska sidan. Kosovo bombades till självständighet av NATO som kom till självständighetsrörelsens och UCK-gerillas hjälp att bryta sig loss från Serbien. Det låg i NATOs (läs USAs intresse) att bryta sönder Jugoslavien. Kosovo hade inte bärkraft att bilda en egen stat utan försörjs av västmakterna. Det priset var väst berett att betala och USA fick en gigantisk militärbas i landet. Kurdernas val av tidpunkt är mycket olämplig och kan jämföras med vänsterextremisternas krav i Spanien på 30-talet.

     • Erik, SKP har inte tagit ställning – ännu.
      SKP Uppsala skriver så här i en annan fråga; ’Utan socialismen är nationen underkastad imperialisterna och utan att produktionsmedlen kontrolleras av arbetare fortsätter utsugningen både av inhemska och utländska kapitalister och imperialister.”
      Lenin: ”De förtrycktas nationernas bourgeoisie kommer att med hänvisning till det praktiska i sina krav uppmana proletariatet att obetingat stödja dess strävande. Det mest praktiska är att direkt säga ja till den och nationens avskiljande men inte till alla nationers rätt att avskilja sig. Proletariatet är emot en sådan praktisk inställning; de erkänner likberättigande och den lika rätten till en nationalstat, men högre än allt annat skattar och ställer det förbundet mellan proletärerna inom alla nationer, och det värderar varje nationellt krav och varje nationellt avskiljande utifrån arbetarens klasskamp.”
      ”För såvitt en förtryckt nations bourgeoisie kämpar emot en förtryckande, kommer vi alltid och i varje fall att beslutsammare än andra ta ställning för den, ty vi är djärvaste och konsekventaste fiender till förtrycket. I den mån en förtryckt nation bourgeoisie försvarar sin egen borgerliga nationalism, är vi emot den.”
      ”Om vi inte framför och inte agiterar för parollen om rätt till avskiljande, så spelar vi bara den förtryckande nationens bourgeoisie utan även des feodalherrar och absolutism i händerna.”
      ”Marx reviderar sin ståndpunkt och korrigerar den: ’Det är en olycka för ett folk, om det har underkuvat ett annat folk’. Den engelska arbetarklassen kommer inte att göra sig fri förrän Irland befriats från det engelska förtrycket.”
      Irlands Kommunistiska Parti den 25/8 2017 om Brexit och gränsen mellan Republiken och Nordirland: ”Det irländska etablissemanget har för länge sedan övergett den sista tillstymmelse av nationell demokrati och suveränitet, själva verktygen som krävs för att i sin tur få ett effektivt inflytande antingen i de här förhandlingarna eller i världspolitiken. Ett återinförande av vår nationell demokrat och suveränitet skulle tillåta oss att direkt förhandla med den brittiska staten, andra stater och EU …”
      Irlands Kommunistiska Parti är för att Nordirland ska återförenas med Republiken. Så även Irlands Arbetarparti, Sinn Féin och det trotskijstiska partiet. Men ICP inser att även om Irland blir helt så försvinner inte fattigdomen, Så det måste bli en annan politik till detta. Som Connolly säger: ’Om man avlägsnar den engelska armén i morgon och hissar den grönklädda flaggan över Dublin Castle så är alla ansträngningar förgäves om man inte börjar organiserandet av den socialistiska republiken. England skulle fortfarande ha kontrollen. Hon skulle kontrollera dig genom sina kapitalister, genom sina godsherrar, genom sina finansiärer, genom en hel uppsättning av kommersiella och individuella institutioner …”

      • Kerstin, ditt svar är väldigt tunt. Marx, Lenin och Irland i all ära men nu gäller det 2017 i en nation, Irak, som härjats av USAs och ISs angrepp. Landet håller som bäst på att rensa ut IS-terrorister. I Irak bor många etniska grupper och de har olika religioner. Det gör nationen skör, vilket utnyttjas nu och historiskt av imperialismen. Inom det nu utropade självständiga kurdiska området bor assyrier/syrianer, kaldéer, turkmener, araber och yazidier. Dessa minoriteter fruktar ökat förtryck. Tyvärr skrev inte Marx och Lenin om nationer i MÖ som kolonialmakterna ritat upp på kartan utan hänsyn till etniska grupper. Klassisk härska söndra politik var att kolonialmakten gynnade vissa grupper för att splittra motståndet. Kurdernas tidpunkt för att utropa självständighet gynnar bara IS och Israel. Barzani är ingen demokratisk ledare. Han sitter kvar på övertid och vägrar avgå, vilket har mötts av protester från stora delar av befolkningen. Ett sätt att rikta bort fokuset från hans odemokratiska regim är att utropa självständighet!

       • Ja, i Irak bor det många etniska grupper och de har olika religioner. Men så har det alltid gjort.
        I Ryssland lever det ungefär 70 etniska grupper. Så Lenin hade en god erfarenhet från olika grupper av etnisk tillhörighet.
        Enligt Anders är även Syrien för ett självständigt Kurdistan. Inte bara Israel. Skulle ett självständigt Kurdistan gynna IS? Nej, förmodligen inte. Kurderna strider själva mot IS i Irak.
        Turkiet och USA är emot att kurderna ska bilda en egen stat. Frågan är varför?
        Kurdernas område är enligt SVT mycket rikt på olja. Är det så att USA tillsammans med Turkiet kastar hungriga blickar på denna naturresurs? USA invaderade Irak enbart för att få kontroll över Iraks naturtillgångar. Att kurderna utropar självständighet kan vara ett sätt att hejda USA:s imperialismen. Eller inte. Det beror på ledarna och vilken politik landet utformas med.
        Barzani är ingen demokratisk ledare. Men är han ledare för alla kurder?
        Kurderna behöver en egen nation för att kunna skapa demokrati och socialism. Man kan inte skapa det ur tomma intet! Dom måste ha verktygen för att direkt förhandla med olika stater. Precis som Irland måste tillåtas att direkt förhandla med den brittiska staten, andra stater och EU för att säkerställa en bättre överenskommelse …
        Nu har kurderna ingen rätt att förhandla med någon om någonting.
        Irlands kommunistiska Parti igen (samma artikel som ovan, finns på Riktpunkt.nu): ”Det enda positiva alternativet som vårt land står inför är att kräva ett irländskt utträde ur EU, i synnerhet ett brott med euron, för att tillåta större ekonomisk och skattemässigt oberoende och göra det möjligt att bedriva en ekonomipolitik och en socialpolitik som gynnar folket och inte de europeiska monopolen, finansinstitution, bankerna och industriidkarna.”
        Så varför förnekar du kurderna ett likadant självbestämmande som Irland vill ha?
        Om ett annat land förtrycker ett folk måste socialister bekämpa det förtrycket. Om borgarna förtrycker det egna folket måste socialister bekämpa det förtrycket.
        Och kurderna har varit ett förtryckt folk under många år nu. Alla har sagt: ’Inte nu. Senare.’ Så när är det rätt tidpunkt för ett förtryckt folk ska få självständighet?

        Marx och Lenin levde i slutet av den tid då det fanns kolonialmakter. Irland var (och är) även en koloni till Storbritannien. Så jag anser att de känner mer till vad de pratar om än vad vi gör idag!

        • Syrien är positivt till att diskutera ökad själständighet för kurder i Syrien. Syrien motsätter sig att kurder i Irak utropar en egen stat mot Iraks godkännande, vilket skulle splittra.

         • På vilket sätt skulle detta splittra Irak som redan är en splittrad nation? USA är allierad till Irak och har stora intressen i det område som är tänkt som Kurdistan. De har kanske redan beslagtagit naturresurserna. Det skulle gynna Syrien om kurderna fick självständighet, och missgynna USA.
          Som det är nu kan USA konfiskerar naturtillgångarna i Irak utan att Irak protesterar. Om kurderna skulle få självständighet så skulle det bli svårare för USA att stjäla oljan.

 5. Även Jan Öberg har läs ledaren – och går rakt på sak:

  ”Och denna ledare visar DN:s okunnighet, ensidighet, och svart-vita blame journalism. Säljande den mest krigiska statens politik som vore den sanningen.
  Vare sig terrorister från den halva värld eller NATO-länders stöd till dem och egna interventioner finns med. Inte heller Syriens FN-stadgade rätt till självförsvar mot ockupation.
  Inte heller Syriens historia och kompleksitet och konflikterna under våldet finns med.
  Gud bevara oss all för den oberoende liberala militarisms talesmän och -kvinnor. Använd Internets mångfald istället.”

  Facebook

 6. Kerstin, skilj på kurder som bekämpar IS och Barzanis KDP/KRG. KRG är en familjeaffär inte vad vi på långa vägar kan kalla en ordinär regering. Barzani har haft mycket goda förbindelser med USA och blev inbjuden till Ovala rummet av Bush. Barzani är korrupt och har bekämpat YPG och PKK eftersom de är revolutionära rörelser medan han vill fortsätta berika sin klan genom sälja olja till Turkiet och Israel. Mycket talar för att även IS fått ta del av oljan. Utropandet av självständighet är ett populistiskt sätt att behålla makten. Den höll han på förlora på grund av korruption och att han inte respekterat den demokratiska regeln att avgå när hans tid var ute.