Skavlan marknadsför terroristvännen ”White Helmets”?


Kanske ska Du se på Skavlan i kväll? Kanske ska jag göra det, efter ”På Spåret”.
Låt mig påminna om Skavlans program 26/1 2017! Läs och lär om det i vanliga media så hyllade White Helmets (”Vita hälmarna”)!

Då och då ser jag på Skavlans vanligen tämligen intressanta program, dock ej i fredags.Skavlan. Jag läste att det framträdde en ung kvinna i programmet som talesperson för ”White Helmets” (”Vita hjälmarna) (Syria Civil Defence) och har nu sett detta ganska långa avsnitt. PÅL Steigan: Propaganda på bästa sändningstid Där skriver Erling Grape ett gästblogginlägg. Jag har hämtat litet ur Skavlan, ut det och från egna artiklar i frågan.
skavlan-jpg
Kvinnan som framträdde hade ansiktet dolt, kallade sig ”Gardenia” och var officiell talesperson för White Helmets (WH). Hon sa att hon flytt från Syrien. På frågor från Skavlan medgav hon att WH endast arbetade i terroristkontrollerade områden samt att man fick pengar från USA:s regering. Det är bra att Skavlan ställde dessa frågor, men man kom inte in på WH:s samarbete med terroristorganisationen al-Nusra. Hon berättade att familjen och många har det besvärligt i Syrien, vilket är väl känt. Hon bar slöja då familj var kvar i Syrien. ”Gardenia” sa att WH hade 3000 medlemmar, att man främst arbetade för att rädda människor undan bombattacker. Hon uppgav att man räddat 80 000 personer, naturligtvis en svårkontrollerad, mycket hög siffra, som drog ned applåder i auditoriet. Skavlan frågade också om varför WH kritiseras. Gardenia svarade att det berodde på WH:s framgångsrika arbete, ett lämpligt svar av en talesperson.

Låt mig åter informera om White Helmets!

* Svensken Jan Öberg som tillbringade några dagar i bl.a. bombade östra Aleppo i samband med befrielsen, där han kunde röra sig tämligen fritt berättar att han inte såg till White Helmets, och att människorna inte kände till WH. Svenska ögonvittnet tillbaka från östra Aleppo. Se artikeln ”Rapport från Aleppo” i nr 1 av Folket i Bild Kulturfront. Maila red@fib.se

White Helmets beskrivs officiellt som neutrala men de är de inte alls. De har förbindelser med terroristorganisation al-Nusra (Jabhat Fateh al-Sham) och arbetar bara i terroristkontrollerade områden.

white-helmets-al-qaidaWhite Helmets och al-Qaida

white-helmets-a-no-fly-zone-support_72

Raed Saleh, som leder White Helmets, föreslår en ”flygförbudszon» över Syrien (https://www.whitehelmets.org/), vilket verkligen skulle gynna terroristerna.
White Helmets stöds bl.a. av USA:s utrikesdepartement med 23 miljoner dollar, dvs 200 miljoner kronor och får också stöd av USAID, Storbritanniens Conflict, Stability, and Security Fund , och regeringarna i NATO-länderna Danmark, Nederländerna och Japan.
I sin marknadsföring använder White Helmets falska videor om barn som räddats: (http://www.globalresearch.ca/the-us-uk-financed-white-helmets-humanitarian-organization-fake-syria-child-rescue-videos/5528871).
• Om White Helmets se denna video! https://youtu.be/5k6hSS6xBTw
White Helmets är trots hjälpinsatser främst ett slags alibi för kriget mot Syrien av USA och allierade samt terrorister.
• White Helmets bildades i mars 2013 i Istanbul och leds av James Le Mesurier, en tidigare brittisk militär underrättelseofficer som deltagit i några av de mest tvivelaktiga Natointerventionerna, bland annat i Bosnien och Kosovo, Irak, Libanon och Palestina. Den saknar bakgrund och reell förankring i Syrien.

Terroristorganisationen al-Nusra genomför en blockad av vattentillföreseln från Wadi Barada till 5 miljoner människor i Damaskus. ”White Helmets” (Vita hjälmarna) som direkt finansieras av USA och Storbritannien är möjligen direkt involverat i detta. White Helmets deltar i vattensabotaget?

White Helmets framträdde vid ett seminarium i Stockholms 24/11.

* Jag publicerar åter Christer Lundgrens referat från detta seminarium.

”Vid Utrikespolitiska Institutets (UI) möte ”Vita hjälmarna i det syriska infernot” idag (torsdag 24 nov) fick organisationens företrädare svara på flera skarpa frågor.
Vita hjälmarna, som officiellt kallar sig ”Syriens civilförsvar”, ska i morgon tilldelas Right Livelihood-priset ”för sitt utomordentliga mod, medlidande och humanitära engagemang i räddandet av civila från det syriska inbördeskrigets förstörelse”. Det är första gången som ett Right Livelihood-pris går till en pristagare från Syrien.
Vid Utrikespolitiska Institutets möte företräddes organisationen av sin chef Raed al Saleh, tolkad av sin PR-chef Farouq Habib. I panelen fanns UI:s företrädare Per Jönsson och Bitte Hammargren. Moderator var UI:s direktör Mats Karlsson.
Efter att organisationen presenterat sig, inledde Per Jönsson med att be Vita hjälmarna kommentera tre kritiska frågor som ställts i sociala media:
1. Vita hjälmarna säger sig vara politiskt och religiöst opartisk, men dess finansiering kommer huvudsakligen från USA, Storbritannien och andra Nato-länder. Ser ny detta som ett problem för er trovärdighet?
2. Varför verkar organisationen bara i terroristkontrollerade områden?
3. Hur kommenterar ni de videofilmer som tyder på att Vita hjälmarna stöder terroristorganisationen al-Nusra och rent av medverkar i avrättningar av fångar?

Bitte Hammargren var mer okritisk och citerade ”en bekant” som sagt att Vita hjälmarna är den enda organisation i Syrien som man kan lita på.
Raed al Saleh gjorde sitt bästa för att framställa Vita hjälmarna som en humanitär och opolitisk organisation, men en fråga från publiken fick honom att tappa fattningen och utbrista i en lång harang mot president Bashar al-Assad, som han påstod var ”fiende till hela det syriska folket” (vilket strider mot såväl valresultat som opinionsmätningar och opartiska bedömare av läget i Syrien).
Flera frågor från publiken speglade skarp kritik mot Vita hjälmarna och indirekt mot att organisationen belönas med Right Livelihood-priset, men en företrädare för svenska utrikesdepartementet framhöll att Sverige officiellt har en positiv hållning till Vita hjälmarna även om Sverige inte tillhör de länder som hittills stött organisationen.”

Margot Wallström tweetar

Wallström: Ärad att möta White Helmets Raed Saleh (dvs. terroristvännen)

”Honoured to meet Raed Saleh of The White Helmets – @SyriaCivilDef. Heroic humanitarian workers saving lives in Syria’s war.” (https://twitter.com/margotwallstrom)
white-helmets-och-wallstrom-161125

Andra artiklar om White Helmets.
Vilka är Vita hjälmarna?
White helmets: Ska al Qaidas skyddslingar få Nobels fredspris
Nobelpriskandidaten White Helmets: Fin hjälporganisation eller med på anfallskrig och imperialism?
Vita hjälmarna:Hjältar eller terrorister?

white-helmets-161124-bild

Kriget i Syrien. Några artiklar

i Andra om: , ,White Helmets, , Syrien, , , , , , , ,


11 svar till “Skavlan marknadsför terroristvännen ”White Helmets”?”

 1. Det är förvånande att berättelserna i MSM media är unisont densamma. Inga avvikelser alls, trots den så hypade ”fri, objektiv media”. Alla säger samma sak. Problem: ”Assad regime”. Lösning: ”Assad måste bort”. Falska hjältesagor: ”Gay Girl in Syria”, ”Bana”, ”Vita hjälmar”. Terrorister döps om till ”rebeller, militanta grupper”. Det verkar som om att alla läser, skriver och rapporterar från ett enda manus. Alternativa berättelser, uppfattningar och perspektiv om det som händer i t ex Syrien, ser aldrig dagens ljus i MSM. Ändå gör samma MSM anspråk på att vara opartisk, balanserad, mm. Västerländsk MSM media stödjer terrorister som strider för bankirvampyr maffian. Allt annat är bullshit.

  Varför bjuds inte en enda palestinsk rättsaktivist grupp eller representant till Skavlan? Varför prisas inte en enda palestinsk grupp eller individ? Det är lackmustestet som avslöjar vilken agenda MSM för. För övrigt är Skavlan en överreklamerade ”talking shop” program vars enda uppgift är att skapa ”feel good” känsla bland de Nordiska fåren och ge den nödvändiga veckodosen (motsvarigheten till soma Du sköna nya värld).

  Kongresskvinna Tulsi Tabard, en av de få ärliga politiker i USA, ger hennes bild av Syrien och det är allt annat än de lögner som vi matas av AB; DN och hela bunten av MSM media, i följande intervju

  http://thesaker.is/congresswoman-tulsi-gabbard-interviewed-after-her-trip-to-syria/

 2. Länkar igen till Pierre Le Corf facebook sida innehåller (info om WH) ett långt brev plus (dokumenterande) länkar

  From Aleppo, open letter to François Hollande, President of the French Republic
  Copie to the candidates in the presidential election.

  By Pierre Le Corf, French humanitarian, association We are superheroes. Expatriate in Aleppo

  https://www.facebook.com/notes/pierre-le-corf/from-aleppo-open-letter-to-fran%C3%A7ois-hollande-president-of-the-french-republic/10154834279138828

 3. Jag såg ”Skavlan” i fredags och tyckte att han hade bjudit in en mycket ovanlig gäst. Inte för att hon skylde ansiktet utan för att jag dagarna innan sett ett program om The White Helmets, Det programmet fick mig att se de vita hjälmarna med andra ögon. De är inga ”Änglar” som vi tror.

  • Och att dela ut priset Right Livelihood till dem, helt galet, som när Obama fick Nobels fredspris. Han som startat åtskilliga krig..

 4. Nåväl. Han ställde i alla fall några kritiska frågor. Kanske ville han inte vara för hård mot terroristerna? De extrema islamisterna har ju förlorat slaget nu. Det kan kanske vara bra att låta IS-folketfinna någon stolthet för ett relativt fredligt beteende mitt i kaoset ändå.

  Vi får väl hoppas att Skavlan bjuder in den demokratiskt valde Assad, eller liknande, i ett program snart, åtminstone för balansens skull. :-) jag antar att åtminstone några journalister i Norge vågar det nu när Trump blivit president. Alla norrmän är inte fegisar.

 5. Efter ett långt liv inom bygg och anläggningsbranschen har jag aldrig sett så rena och fläckfria hjälmar och arbetskläder, även när filmerna visar pågående räddningsarbete. Röjning och räddning i sönderbombade hus är bland det mest skitiga arbete som går att hitta.

  Efter ha sett Vanessa Beelys och Eva Bartletts vittnesmål inne från Syrien är det inte så svårt att avskriva WH som propaganda för terroristerna.