Anders Romelsjö


Jag tog över ansvaret för Jinges blogg sommaren 2012, sedan Jinge frågade mig under våren 2012.
Bloggen har utsetts till ”Årets politiska blogg” 2014 av börsbolaget Cision.
Jag växte upp i Norrbotten, var tidigare distriktsläkare och är nu professor emeritus vid Karolinska Institutet och Stockholms universitet. Min forskning handlar om orsaker till alkohol- och drogproblem, alkoholpolitik, effekter av förebyggande insatser och behandling. Jag är gift, har vuxna barn, bor mitt i Stockholm, och gillar motion ibland, kultur av olika slag, skärgården och Provence.

Jag har under senare år blivit alltmer politiskt intresserad och radikaliserats ju mer jag läst.

Min blogg kommer sällan att handla om alkohol och droger utan främst om politik, om orättvisor i världen med fokus på supermakten USA: roll och ett orättfärdigt ekonomiskt system. Jag har många gånger besökt USA, där jag har många släktingar, vänner och kolleger och har övervägande mycket positiva egna erfarenheter från kontakt med olika människor. Den kommer ur frustration och ur önskan att försöka bidra till en mobilisering mot orättvisor för en bättre värld genom information och debatt. Då det finns så många kunniga skribenter ger jag gärna plats åt gästbloggare. Jag är partipolitiskt obunden och har några utgångspunkter:

• Världens ekonomiska system, med 31% fattiga enligt FN:s senaste rapport, med ökad ojämlikhet inte minst i USA är inte optimalt, rättvist eller demokratiskt.
• Drygt 1000 dollarmiljardärer kontrollerar drygt 4 biljoner US Dollar, medan 20% av detta skulle räcka till att ge de fattiga tjänligt vatten, utbildning och hälsovård.
• Kortsiktiga företagsekonomiska intressen går i praktiken före en nödvändig ändring av klimatpolitiken.
• Världens enda stormakt USA är den i särklass mest aggressiva nationen efter andra världskriget med många av genomförda eller stödda statskupper, även i demokratiska eller legitima länder, har genomfört krig i strid med folkrätten (Sydostasien, Irak, Afghanistan), stött diktaturer, och har nu givit tortyren och rättsosäkerheten (Guantamo) ett ansikte.
• I Sverige har under senare år kunnat konstatera en markant försämring för sjuka och arbetslösa och en kraftig ökad privatisering av vård, som försvårar en bra vård för alla och också innebär att miljarder i vinstmedel överförs till bl.a. skatteparadis i stället för att användas för vård och omsorg.

Jag har det senaste året ensam eller tillsammans med andra publicerat debattinlägg eller artiklar i olika frågor i bl.a. Aftonbladet (uranvapen), Dagens Medicin (uranvapen) DN Debatt (alkoholpolitik), Dn Debatt Stockholm (sjukvårdspolitik), FIB-Kulturfront (IMF, Hans Roslings världsbild, NATO, Syrien, uranvapen), Flamman (uranvapen) Göteborgsposten (uranvapen), Läkartidningen (Syrien), Afghanistansolidaritet (uranvapen), Clarté (kapitalets koncentration) Irak-Solidaritet (uranvapen), Svenska Läkare mot Kärnvapen (uranvapen).

• Jag lovar att besvara varje seriös kommentar.

Du kan nå mig via kontaktknappen här på Jinge.se

35 svar till “Anders Romelsjö”

 1. Hej Anders,
  Verkar spännande! Du skriver ”Världens ekonomiska system, med 31% fattiga enligt FN:s senaste rapport, med ökad ojämlikhet inte minst i USA är inte optimalt, rättvist eller demokratiskt”. Nej, jag håller definitivt med och man kan väl utan att överdriva kalla din utsaga för en underdrift :-) Jag skulle lätt kunna sträcka mig till att världsekonomin är en ren katastrof och den kommer också att få världen på fall igen gissar jag.
  Jag har blivit allt mer intresserad av alternativa ekonomiska teorier på senare tid och en som fångat mig en hel del är Per Lundgren, som skrivit en ganska omfattande trilogi, vilken jag inte har läst helt och hållet, men så pass mycket att det öppnat mina ögon en hel del. Böckerna finns på http://www.nyaekonomiskasystemet.se – gratis nedladdning. Tror det kan vara av intresse även för dig.

  • Tack för intressanta reflexioner och tipset. Har inte läst just den boken. Du hittar förmodligen en hel del av intresse i vår nya bok ”USA som världspolis” som annonseras på bloggsidan. Då det gäller ekonomi läser jag gärna till exempel tidskriften Monthly Review och gärna Marx samt Samir Amin, men faktiskt många andra med olika åsikter.

 2. Det är med viss bestörtning jag tar del av medias rapportering om Krim-krisen. Så aningslöst fördömande av Rysslands agerande, och en total avsaknad av att analysera situationen ur ett sakligt perspektiv. Västvärldens ledare har ett stort ansvar. En statskupp är en statskupp oavsett vem som avsätts och vem som tar makten.

 3. Mycket intressant bok som jag varmt rekommendera till alla mina antiimperialistiska vänner.

 4. ”I Sverige har under senare år kunnat konstatera en markant försämring för sjuka och arbetslösa och en kraftig ökad privatisering av vård, som försvårar en bra vård för alla och också innebär att miljarder i vinstmedel överförs till bl.a. skatteparadis i stället för att användas för vård och omsorg.”

  Sant – och om hur det kan förändras på min blogg här.

  Om mitt förhållningssätt till mig själv och världen i två radioprogram 1994 – som finns på nätet bl a här.

 5. Tack för att du finns . Jag läste om Winiarski, han prostituerar sig för USA. Dess värre gör det alla svenska massmedia det oxo nu för tiden. Svenska massmedia mörklägger och förvränger händelser i Ukraina. Jag har dagligen kontakt med folk därifrån och dagligen, nästan ringer jag till DN och SVT för att rätta till de nyheter som de trollar folk i Sverige med bara för Bild och hans gäng sålde den svenska suveräniteten och neutraliteten. Detta kallas för landsförräderi och det bör granskas ordentlig.
  Med vänlig hälsning
  Tina

  • Instämmer” tack för att du och sidan finns!!!!
   Winiarski är en presstitute av rang. Precis som Cecilia Uddén är en han en imperielakej. Vems agenda bedriver han? Av namnet, så är svaret givet …

 6. Bra att du balanserar debatten. I nuläget så handlar i princip all nyhetsrapportering om hur onda ryssarna är. Har precis sett en dokumentär på TV2 från Ukraina där man återigen skall lära oss om ondskan i öst.

  Det skulle vara klädsamt om ett så kallat neutralt land som Sverige även hade neutrala nyheter… Blir för mycket DDR över det hela, men eftersom vi i Sverige inte har någon erfarenhet av totalitära system så tror vi fortfarande på allt som serveras på statlig media.

 7. Tack för din energi och ärliga ståndpunkt, tillsammans kan människor uträtta underverk och emot varandra blir det lätt en katastrof. Jag har länge sökt en politiskt neutral plattform som du verkar ha byggt vidare på här med tydliga kommentarer till hur USA indoktrinerar världen men framförallt Sverige.

  Ett land som okritiskt kan se sig som deras 53:e stat med deras värderingar och ”demokratirörelse”, se bara på TV tablåerna vilken överlägsenhet amerikansk media har när vi i inträdet till EU kunde vänt oss mot Europa och dess kultur som borde ligga oss närmare rent kulturellt.

  När EU medlemskapet kom på agendan har jag för mig att EUs integration hade ett litet försök att visa alla nationers television men utav det blev det ingenting?

  Nato pressar på för ett medlemskap och USAs strategi att via Nato skaffa sig en plattform i Sverige känns otäck och det är ett hot mot folkviljan när försvarsministern och militären allt mer närmar sig Nato på olika vis. inte minst via det ”nya” anti Ryssland samarbetet angående psykologisk krigföring. USA har oss redan som hubb för all kommunikation med Europa och vill säkerställa sina intressen.

  Varför vaknar alltid Sverige yrvaket inför 1:a världskriget, liksom det 2:a världskriget och varje gång har regeringen inte haft en riktig susning om vad som verkligen är på gång. Alliansregeringen la ner värnplikten och därmed en viktig del av vår demokrati där alla samhällsklasser blandades med ett gemensamt mål att värna om vår frihet i en demokrati. När försvarsbudgeten drabbar samman om 1,5 extra miljarder eller 300 miljoner då går debatten het men när FOA skrotar 48 fungerande artilleripjäser för att göra nya haubitsar som Norge skulle varit med och medfinansierat står vi idag utan dessa vapen och med en extra miljard i kostnad.

  Management borde implementeras inom försvarets upphandling och egentligen spelar det ingen roll nu för alla mobförråd är destruerade pga bokföringstekniska skäl och inga nya har ersatt dom, i vårt samhälle tar det kort tid innan allt livsmedel tagit slut på hyllorna vid en kris eller krig. Alliansen ville tydligen tvinga in Sverige i Nato och EU har visat sig ha svårt att hantera kriser och samtidigt har EU politiker börjat visa förakt mot folkrätten och demokratins grundvalar, inga namn nämnda med handelsavtalet har en särställning här!

  Tack för ordet

 8. Din namne Anders Mård på Svenska Yle ställer Elin på SVT och Maria Persson Löfgren i skamvrån. En öppen journalist som tar upp både det positiva och negativa och vardagsproblem i Ryssland. Tex i den här artikeln:
  https://www.svenska.yle.fi>Inrikes
  Artikeln heter: ’Bokrecension: Vägen heter Ryssland’

  Glad Påsk! Nu flyger jag till Blåkulla (i fantasin!).

   • ta det lugnt nu Andres vi behöver inte mer som dig.
    lite snabbt om det det här med när du skriver om industrialiseringen ”positiva påverka”, du råkade inte nämna flera tusentals döda människor i Sovjet på grund av svällt liksom på vilket sätt är fri sjukvård viktigare än tusentals döda människor. Tycke bara att det var viktigare om du har kanske något att säga så är det bara skriva till mig eller kommentera

    • Tusentals dog då kapitalismen infördes och miljoner levde längre i Kina 1950-80 i jämförbara Indien enligt Världsbanken. Meddelivslängden minskar i USA för vissa grupper. Se mina blogginlägg. Återkommer med länkar

 9. Ser att du pushar för Pål Steigans bok ”En dag skall…”. Tips; finns som e-bok på e-lib att låna. Kan du inte försöka få in din och Karlströms bok ”USA som världspolis” på e-lib. Där finns så mycket skit, vore bra med mer motvikt.

 10. Har följt utvecklingen i USA sedan valet 2016, blev chockad över all censur på sociala medier och hoten mot oberoende youtubers/sanningssökare.
  Och att innehållet i Podesta e-mails fortfarande inte brutits ned i svensk, eller utländsk media.
  Jag tror personligen att innehållet i Podesta e-mails och vad det leder oss fram till, kommer vara öppningen till en av de största varbölderna i modern historia, och det är ett globalt problem.
  Om världen får veta och ser kopplingarna till eliten och hur de med psykopatens list lurat oss in i slaveri sjukdom och krig.
  Om vi visste, skulle vi förhoppningsvis gå man ur huse, vem äger media? Vad har Tetrapac o Clintons Foundation för affärer ihop? Och vem är Laura Silsby?

 11. Hej Anders,

  Har först nu upptäckt din blogg och har enbart läst artikeln om nervgiftattacken I Storbritannien.
  Tycker den artikeln är väldigt intressant. Vet ej om den politiska teatern blivit sämre, om man som nyhetskonsument blivit mer världsvan och mindre blåögd eller om läget helt enkelt blivit så desperat att man inte längre ens försöker lägga ut någorlunda täta dimridåer för vad man egentligen är ute efter.
  Är av åsikten att bevis, argument och diskussioner är grund för demokrati. Mediadominans, agendasättande journalistik och censur tydliga tecken på diktatoriska tendenser.
  Hur ser du på mediaklimatet i Sverige?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *