Aftonbladet desinformerar om Syrien -diskussion


Kanske tycker någon att Ulla Johanssons och min kritik av Aftonbladets artiklar om Syrien är väl så hård. Jag återpublicerar nu den artikel jag publicerad för exakt ett år sedan.Aftonbladet desinformerar om Syrien – diskussion. Den var skriven av journalisten Karin Lindblom och var inte riktigt lika ovederhäftig som Somar al Nahers alster.
Och Karin Lindblom svarade vänligt på mitt kritiska mail – läs artikeln om du vill se. Medan Somar al Naher blockerat mig från att läsa och kommentera hennes inlägg på Twitter.

Aftonbladet publicerade i söndags en artikel om Aftonbladet ”Kriget i Syrien på två minuter” (http://www.aftonbladet.se/nyheter/utrikes/article21515702.ab). Den innehöll en del allvarliga felaktigheter menar jag. Skrev till journalisten Karin Lindblom, som svarade positivt. Hon skriver bland annat ”Vi tycker nog lika du och jag.” Likande svar har jag fått av en DN-journalist. Men deras texter är annorlunda. Självcensur? Rädsla? Felbedömning? Osanning? Bästa sättet för en journalist är att ge faktabaserade analyser efter källkritik, som exempelvis Robert Fisk, P Cockburn och P Escobar.
Hur många svenska journalister håller inne med sina egna åsikter för att inte störta sig med tidningsledningen, det är ingen oviktig fråga?
Aftonbladets logga

Här mitt mail till Karin Lindblom 4/10. Vår korrespondens fortsätter efter artikeln. Du har skrivit en sammanfattning av kriget i Syrien i sju punkter. Den innehåller delvis grova felaktigheter menar jag. Har skrivit i den faktarika broschyren ”Vad händer i Syrien?” samt har skrivit flera artiklar om Syrien i bloggen http://jinge, som ligger på andra plats i besöksrankning bland 800 besöksrankade bloggar (www.blogtoplist.se/politik). Utsågs till bästa politiska blogg 2014 av multinationella kommunikationsbolaget Cision. Sannolikt gör jag ett blogginlägg av detta. Du har möjlighet att svara nu eller sedan det publicerats, troligen efter 5/10.

Anders Romelsjö, professor emeritus.

Låt mig behandla några punkter:
1. Aftonbladet Hur börjar kriget? Den arabiska våren når Syrien i januari 2011. I mars skriver några skolpojkar ”Folket vill att regimen faller” i på en vägg i staden Daraa. De grips och torteras. Under sensommaren misshandlas en tecknare av presidentens säkerhetsstyrkor. Hans händer sargas. Snart är inbördeskriget ett faktum. Regimen anklagas för tortyr och för att använda tunnbomber, oljefat fyllda med sprängmedel och metallskrot, mot civila. I augusti 2013 misstänker FN att Bashar al-Assad använt gas mot tusentals civila i en förort till Damaskus.
Min kommentar: USA:s ambassad i Damaskus öppnade åter i januari 2011 efter att ha varit stängd i 6 år. Ambassadören Robert S. Ford är en lärjunge till den kände ambassadören John Negroponte som organiserade dödsskvadronerna i El Salvador på 1970-talet och i Irak som ambassadör i Irak 2004-2005, med Robert Ford som nära medarbetare (http://www.globalresearch.ca/the-pentagon-s-salvador-option-the-deployment-of-death-squads-in-iraq-and-syria/2604). Robert Ford spelade en central roll i att söka och etablera kontakter med oppositionsgrupper efter sin ankomst, och två månader efter hans ankomst inleddes väpnade strider av rebellerna (The Salvador option for Syria. US-NATO Sponsored Death Squads Integrate “Opposition Forces, Globalresearch 28 May 2011, http://www.globalresearch.ca/the-salvador-option-for-syria-us-nato-sponsored-death-squads-integrate-opposition-forces/31096).
Robert Ford 131096
Vanligen börjar folkliga protester i större städer, som i Tunis i Tunisien 2010, i Kairo i Egypten 2010, i Paris vid franska revolutionen 1789 och i St. Petersburg vid ryska revolutionen 1917. I Syrien började protester 17/3 2011 med deltagande av en beväpnad opposition i staden Daraa med 75 000 invånare nära gränsen till Jordanien.

Det finns olika uppgifter om vad som skedde i Daraa. Enligt oppositionen inleddes protesterna med att säkerhetsstyrkor tillfångatog tonåringar som ritade slagord från upproret i Tunisien på väggarna, och sedan inte ville släppa dessa tonåringar. Enligt Syriens regering sköt oppositionen mot säkerhetsstyrkor och dödade flera män innan säkerhetsstyrkorna besvarade elden. Enligt Israel National News Report så sköts sju polismän och minst fyra demonstranter (Gavriel Queenann. Syria: Seven police killed. Buildings torched in protest. Israel National News, Arutz Sheva 21/3 2011).
Den libanesiska tidningen Ya Libnan uppgav under hänvisning till Al Jazeera att demonstranter bränt högkvarteren för Baath-partiet och rådhuset i Daraa. Michel Chossudovsky diskuterade detta 3/5 2011 på Globalresearch (http://www.globalresearch.ca/syria-who-is-behind-the-protest-movement-fabricating-a-pretext-for-a-us-nato-humanitarian-intervention/24591) och menar att rapporterna tyder på att det inte var en fredlig protest som västerländska massmedia rapporterade. Flera av dem som demonstrerade hade vapen och sköt mot polisen. Han påpekar att enligt den initiala rapporten från den israeliska tidningen dödades fler polismän än demonstranter.
ISIS trupper med flagga images
2. Aftonbladet Vad gör västvärlden? Hösten 2014 inleder den USA–ledda koalitionen flyganfall mot IS-kontrollerade mål i norra Syrien. Kurderna anklagar Turkiet för att samtidigt angripa kurdiska ställningar i samma område. IS omgrupperar. 2015 jämnar de mångtusenåriga kulturarv med marken i Palmyra. Det är svårt att slå ut IS utan insatser på marken. Något västvärlden i allmänhet och USA:s Barack Obama i synnerhet vill undvika. Hösten 2014 inleder den USA–ledda koalitionen flyganfall mot IS-kontrollerade mål i norra Syrien. Kurderna anklagar Turkiet för att samtidigt angripa kurdiska ställningar i samma område. IS omgrupperar. 2015 jämnar de mångtusenåriga kulturarv med marken i Palmyra. Det är svårt att slå ut IS utan insatser på marken. Något västvärlden i allmänhet och USA:s Barack Obama i synnerhet vill undvika.

Min kommentar: USA:s engagemang inleddes många år tidigare. Nedan bara ett urval av fakta och relevanta viktiga uppgifter som Aftonbladet och andra stora massmedia tyvärr vanligen bortser från. Resultatet blir systematiskt felaktiv information, som passar USA. Närmare uppgifter finns i broschyren ”Vad händer i Syrien”? Med drygt 100 referenser, samt i blogginlägg på http://jinge.se
Wesley Clark untitled
* Förre presidentkandidaten och militäre NATO-chefen general Wesley Clark (D) uppgav i en intervju 2007 att han redan hösten 2001 fick uppgifter i Pentagon att USA planerade att destabilisera bl.a. Syrien och Libyen.

· Förre CIA-agenten Philip Giraldi medgav hösten 2011 att USA var inblandat och uppgav att ”NATO är redan i hemlighet engagerat i Syrien under ledning av Turkiet som USA:s ställföreträdare.

· Ankaras utrikesminister Ahmet Davitoglu har öppet medgivit 2013 att hans land är berett att invadera så snart västmakterna har kommit överens om att detta bör ske. Invasionen ska ske under ”humanitära principer”.

· • Vid ett möte 1 april 2012 i Istanbul beslöt USA och drygt 70 andra stater (”Syriens vänner”) att stödja det splittrade Syriska nationella rådet med vapen och pengar med totalt 130-140 miljoner dollar. USA gav mest 12 miljoner dollar.

· • Al-Qaida deklarerade i februari 2012 via sin högste chef Ayman al-Zawahri att man stöder de syriska rebellerna. Hillary Clinton medgav samma månad att al-Qaida också arbetade för att störta Assads regim[1].

· • Den brittiska tidningen Daily Star skrev 26/8 2012 i artikeln att “nästan 200 elittrupper (SAS och SBS trupper) i eller nära Syrien är på jakt efter massförstörelsevapen. Dessa elittrupper åtföljdes av folk från underrättelseorganisationerna MI6 och CIA, och av franska och amerikanska soldater.

· • New York Times har 4/8 2012 rapporterat att Turkiet, Saudiarabien och Qatar, tillhandahåller vapen, med hjälp av tjänstemän från CIA som tränar och tar emot rebeller och arbetar med tjänstemän i utrikesdepartementet.

· • I en artikel 24/3 2013 ger New York Times många belägg för kraftigt ökat vapenstöd från USA och allierade till rebellerna i Syrien.”Med hjälp från CIA har arabiska regeringar och Turkiet kraftigt ökat det militära stödet till Syriens opposition och upprättat en hemlig luftbro av vapen och utrustning för upproret mot al-Assad, enligt uppgifter från flygtrafik, intervjuer med tjänstemän i flera länder och uppgifter från rebelledare.”

3. Aftonbladet. Det är ingen slump att barn dör i Syrien, utan snarare en del i regimens kallblodiga strategi.

Min kommentar: Vad har du för fakta bakom detta allvarliga påstående?

Tilläggsinformation till Dig.

Är ISIS en produkt av USA:s politik i Mellanöstern?

ISIS växer hela tiden, trots motstånd från Syriens armé, kurdiska styrkor i Syrien och USA:s bombningar. Hur kommer det sig? Låt oss se vad president Obama och andra har att säga. Uppgifter som saknas i debatt och massmedia i Sverige.
Obama hök untitled
· DN återgav 13/5 en intervju med president Obama i den Londonbaserade arabiskspråkiga tidningen Asharq al-Awsat. Obama sa ”Islamiska staten (IS) är i förlängningen ett resultat av den USA-ledda invasionen av Irak.”

· * I ett tal till studenter i Harvard 2/10 2014 sa USA:s vicepresident Joe Biden att ”ISIS är främst (essentially) en produkt av våra allierade som blandade sig i kriget i Syrien mot president Bashar al-Assads regering. De öste ut hundratals miljoner dollar och tusentals ton vapen till var och en som ville slåss mot Assad – men saken var den att de som fick detta stöd kom från al-Nusra, al-Qaida och extremister från andra delar av världen.”

· I en intervju nyligen uppgav general Michael Flynn att USA medvetet “släppt fram” Al-Qaida och ISIS i Syrien och Irak. Han är f.d. chef för amerikanska Defense Intelligence Agency (DIA), som i våras släppte ett dokument från 2012 som visar att USA:s ledning redan då visste att den syriska oppositionen tagit en sekteristisk riktning. Ändå sände man stora mängder vapen till vad man kallade ”moderata rebeller”, en allt svagare grupp till följd av avsaknad av lokal förankring och övergångar till al-Qaida och senare ISIS. Det överordnade syftet var att störta den alltför självständige Assad och hålla tillbaka Iran.

Svar från journalisten Karin Lindblom.
Hej och tack för initierat (och långt!) mail! Vi tycker nog lika du och jag. Detta är ju minerad mark (!) och jag försökte också att formulera mig så neutralt som möjligt. Kanske kunde jag ha skrivit ”inleder den USA-ledda koalitionen OMFATTANDE flyganfall” i stycket om västvärldens i mitt tycke tveksamma insatser. Texten till Magnus Wennmans vackra bild på barnet på åkern är illa vald i sammanhanget, den har följt med sedan den publicerades på ledarsidan där Somar al Naher skrev på detta tema. Jag ska se till att den plockas bort. Tack för påpekandet och för att du tog dig tid att läsa. Bästa hls. Karin Lindblom

Svar från mig:
Hej!

Jag uppskattar ditt svar och din ansats. Men om du ska skriva neutralt bör du tydligt återge USA:s väl belagda sedan länge planerade intervention och krig genom ombud i Syrien. Det borde vara självklart att inte bara återge USA:s och rebelelrnas uppgifter om krigets start. Varför kan utländska tidningar (t.ex. NY Times) skriva om Obamas och Bidens medgivande att deras politik banat väg för al-Qaidas och ISIS, men inte Aftonbladet?

Hälsningar

Anders

* Mail från mig 6/10 Hej Karin!
Jag tänker göra ett blogginlägg av artikeln i AB – inte för att kritisera Dig mer, men för att försöka lyfta några allmänna frågor.

Vänliga hälsningar, Anders R
* Mailsvar från journalisten Karin Lindblom Skicka gärna länk sen!
* Mailsvar från mig Naturligtvis Karin! Jag har några gånger gjort så med artiklar på DN och informerat journalisterna, vilka som regel också svarat som Du.

Vänliga hälsningar Anders Romelsjö

i ,
, , , , , , , i , Syrien, , , , , , ,

Ab om Syrien Synapze-artikeln Newsnow McCain SvD 1/10 Globalresearch 1/9 2015 Guardian 28/9 Washington Post Holland om Putins fredsplan Guardian DN 27/9 Press TV 21/9 Counterpunch 23/9 Ryssland planerar flygattacker mot ISISRyska uttalanden 24/9 Foreign Policy SR Bo-Inge Andersson 25/9 Pål Steigan 19/9
Blogginlägg 13/9 Ryssland hjälper Syrien New York Times 17/9 Opednews ” target=”_blank”> DN 3/9 Russia Today Christian Science Monitor 8/9 The Guardian ABC News Pål Steigan 1/9 DWN USA & Co stödjer ISIS! Intervju med general Flynn Pål Steigan 3/8 Senator Black Todayszaman Aftonbladet 28/7 EU-observer 28/7 Pål Steigan 27/7 Al-monitor Pål Steigan 29/7 Globalresearch om DIA-rapporten Zero-hedge om DIA-rapporten Om DIA-rapporten Pål Steigan 25/5 Daily Mail 26/5 DN 13/5 Pål Steigan 5/5 Clarkes CNN-intervju Newsweek 12/1 Globalresearch 19/2 om ”kriget mot IS” DN 26/2 Joe Bidens medgivande New Eastern Outlook Sveriges radio 20/11 Reuters 7/11 ABC 21/11 Globalresearch 30/9 Daniel Ellsberg SvD 6/10 DN 11/9


44 svar till “Aftonbladet desinformerar om Syrien -diskussion”

 1. Här är några utdrag ur en vettig analys publicerad nyligen. Den fokuserar på huvudfrågorna (som Aftonbladet mörkar):
  Washington’s strategy in Syria is an implicit admission that its direct military interventions in Afghanistan, Iraq and Libya have failed to bring about its desired foreign policy objectives of establishing stable conditions in which pro-US regimes can carry out policies to advance Wall Street’s economic, and Washington’s interlinked political and military agendas…
  The strategy is to force a political settlement in which the Syrian president Bashar al-Assad and his Arab nationalist colleagues step aside, leaving the infrastructure of the Syrian state in place, to be taken over by reliable anti-nationalist US marionettes.
  Washington’s policy of forcing competing forces in Syria to bleed each other into exhaustion is looked upon favorably by the Israelis, who see it as coming straight out of the playbook of setting Arabs against each other, leaving the Zionists free to continue their project of usurping Arab territory…
  US strategy might be more aptly summed up this way: “Our focus remains on destroying ISIL eventually and also on a political settlement with respect to Syria to be brought about, we hope, partly by the pressure ISIS and other jihadists can bring to bear on Damascus.”
  Curiously, Kerry and Hammond appear to be able to work themselves up into great fits of outrage over Assad, the “dictator”, who, contrary to the odious appellation Western officials and media have foisted upon him, is not as dictatorial as may be supposed. He was elected in a multi-candidate contest, and Syria has an elected legislature. At the same time, the two Western foreign ministers feel only the warmest regard for Saudi dictator, King Salman, the head of a family of parasites who owes his political position, privileges and immense wealth to hereditary succession and the patronage of his imperialist sponsor, the United States.

  Assad: For us, the president comes through the people and through elections, and if he goes, he goes through the people. He doesn’t go as a result of an American decision, a Security Council decision, the Geneva conference or the Geneva communiqué.
  Hammond: “Assad has to go. He can’t be part of Syria’s long-term future.”
  Who is Philip Hammond, a member of the British political elite, resident of a country half a world away from Syria, to say who Syrians can and can’t have as their president?
  https://gowans.wordpress.com/2015/09/26/avoiding-the-failure-of-libya-us-strategy-in-syria/

 2. Om inte Aftonbladet räknas till de syriska upprorsmännens ”spin doctors” (dvs lögnfabrikanter), så är tidningen i alla fall deras megafon, vilket denna artikel från maj 2013 belyser. Här citerar jag bara en del av inledningen.

  the rebels’ spin doctors… insist that while the rebellion may be dominated by religious fanatics with a penchant for terrorism, that it wasn’t always so. Instead, they say, it began as a peaceful plea for democracy that was eventually hijacked by jihadists only after the government used brute force to crush a protest movement. At that point, protesters were forced to take up arms in self-defense.
  This view is dishonest. To start, it sweeps aside the reality that the rebellion is dominated by Islamists who care not one whit for democracy and indeed are actively hostile to it. What’s more, it conceals the fact that the Assad government made substantial concessions in the direction of creating the kind of pluralist, democratic society the rebels are said to thirst for. The rebels rejected the concessions, and that they did, underscores the fact that the rebellion’s origins are to be found in Islamist, not democratic, ambitions.
  In response to protestors’ demands, Damascus made a number of concessions that were neither superficial nor partial….

  https://gowans.wordpress.com/2013/05/21/what-the-syrian-constitution-says-about-assad-and-the-rebels/

 3. ”Newly-Declassified U.S. Government Documents: The West Supported the Creation of ISIS
  Posted on May 24, 2015 by WashingtonsBlog
  Judicial Watch has – for many years – obtained sensitive U.S. government documents through freedom of information requests and lawsuits.
  The government just produced documents to Judicial Watch in response to a freedom of information suit which show that the West has long supported ISIS. The documents were written by the U.S. Defense Intelligence Agency on August 12, 2012 … years before ISIS burst onto the world stage.”
  http://www.washingtonsblog.com/2015/05/newly-declassified-u-s-government-documents-the-west-supported-the-creation-of-isis.html

  Ukraina är en annan sak som vår media konstant vinklar bevakningen av och ingår i det geopolitiska petrodollar schackspel som pågår:

  ”Top Ukraine official backs idea ’to help ISIS take revenge on Russian soldiers in Syria’
  Anton Gerashchenko, an adviser to Ukrainian Interior Minister Arsen Avakov, has shared a message from a Facebook “friend” who wants to help ISIS militants take revenge on Russian military fighting terrorists in Syria under Sharia law.”
  https://www.rt.com/news/317849-ukrainian-russia-isis-revenge/

  Går sveriges lån till en nazistbackad regering som stödjer ISIS?
  860 miljoner i lån till Ukraina

  Ukraine Merges Nazis and Islamists

 4. Karin Lindblom skrev: ””Detta är ju minerad mark (!) och jag försökte också att formulera mig så neutralt som möjligt. Kanske kunde jag ha skrivit ”inleder den USA-ledda koalitionen OMFATTANDE flyganfall” i stycket om västvärldens i mitt tycke tveksamma insatser.””

  På vilket sätt minerad? Får journalister påtryckningar uppifrån om de inte nato-vinklar nyheterna? Och det de flesta vanliga amerikaner kritiserat är att den usa-ledda koalitionens flyganfall inte alls är speciellt omfattande utan är en skenmanöver, eftersom ISIS och amerikanska intressen sammanfaller i intresset att störta Assad.

  • Det är minerad mark vad det gäller Aftonbladet som ju ägs av GoldmanSachs. Vi vet ju vad GoldmanSachs vill göra med Ryssland. Men ”styrkemannen” Putin står i vägen för deras lömska planer. GoldmanSachs vet också att Kinas makt är ett hot mot bankirvampyr herraväldet och deras oinskränkta makt att suga världen. De ser inte med blida ögon då Eurasien håller på att bli våldsekonomins centrum, med Ryssland och Kina som centra, vilket också innebär slutet för deras herravälde. Klart de mobiliserar ALLA tidningar och etermedier som de äger direkt eller indirekt för att bedriva lögnkampanjer mot dessa länder. Varför tror ni USA är och hetsar Ryssland och Kina? vad är USAs politiker om inte en samling bankirvampyr springpojkar? GoldmanSachs tidningar bedriver lögnkampanjer mot Syrien, just för att utgången av kriget i Syrien är en vändpunkt som markerar början på slutet av bankirvampyr herraväldet.

   https://www.youtube.com/watch?v=gqk0eFDCNR0

 5. Bra kritik Jinge.
  Om man ska säga något bra var det iaf bra att journalisten hade god ton och tog till sig kritiken vilket ju är högst ovanligt idag i svensk MSM.

  • Ja. En DN-journalist skrev för några veckor sedan en artikel om McCain. Jag fann och påpekade brister. Han svarade att han instämde mer eller mindre, och att man kunde läsa detta ”mellan raderna”. Har en del journalister vant sig att anpassa texten efter vad de tror är chefredaktörens uppfattning – mot bättre vetande?

 6. Aftonbladet är P—bladet. Sveriges MSM är imperiets hejaklack och desinformationen är hejdlös. Stackars svenskar!

 7. Nyligen i ett annat inlägg på denna blogg undrade jag hur svenska journalister är funtade – tänker de inte ett uns självständigt/logiskt längre. Ser de aldrig presskonferenser med talespersoner från Obamaregeringen där journalister skarpt ifrågasätter talespersonens dimridåer. De är professionella!

  Svenska politiker och medier upprepar att Assad måste bort för han bombar sitt eget folk. Det är 10 000 tals stridande terrorister från hela världen som Turkiet släppt in i Syrien – jihadister som avvisar demokrati och MR som hädiska irrläror. Samtidigt skjuter och bombar Turkiet sin egen befolkning med förevändningen att de är terrorister utan att vår utrikesminister eller medierna uttalat att Erdogan måste bort. Saudierna massdödar jemeniter. Vem nämner nu folkrätt! Vem står Margot närmare jihadister som menar att mannen äger kvinnan eller PKK? Hur lågt kan en politiker sjunka i underkastelse inför NATOs intressen? En miljard euro till Erdogan plus carte blanche att fritt hantera kurderna. Våndas inte de kurdiska NATO-förespråkarna i FP – för vilken gång i ordningen offras kurderna av västmakter!

 8. Vi vet tack vare Wikileaks att CIA utbildade journalister för att skriva ”rätt” innan Syrien kriget. Naturligtvis är inte detta de enda journalister, nyhetsbyråer etc på någon amerikansk lönelista

 9. En aspekt som du missar är ju i fall ryssarna nu skaffar sig ett nytt Afghanistan på halsen?

  ”The Russian military aggression on Syria is considered a blatant occupation of the country even if some claim it was done with the official request of the Assad regime. Those who lost legitimacy can’t offer it,” it continued.

  ”All Syrian armed revolutionary factions must realize we are in a war to push an aggressor, a war that makes unifying ranks and word a duty on all brothers. Any occupation force to our beloved country is a legitimate target.”

  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/201463#.VhVZyGsV3v8

  • Nu handlar diskussionen med Aftonbladet om deras artikel. Nu verkar det väl snarast som att USA har ett Afghanistan på halsen – sedan 14 år. Men ingen vet nu hur ryssarnas krig mot terrorismen ska sluta. USA har hållit på i 14 år – och under den tiden har ”terrorismen” (och statsterrorismen) stärkts kraftigt främst i det område där USA agerat. Lärdomar?

   • Skillnaden ligger väl i att ryssarna är inbjudna av assad och har inte regimskifte som mål, till skillnad från de statskupper usa sysslat med i afghanistan, libyen och irak mfl där de förstör hela samhällsstrukturen.

  • En aspekt du missar @Thomas är att det är klart att Israel kommer att hävda linjen ” en Rysk invasion i Syrien”. För sionisternas del gäller att ge nytt bränsle åt konflikten. Det som händer i Syrien är ju i linje med Oded Yinon planen från 1981. Är det bara jag som har noterat faktum – ISIS/Daesh ALDRIG hotar Israel? Inte ens under Israels slakt av Palestinierna sommaren 2014 gjorde ISIS väsen av sig. ISIS är Israels hantlangare.

   • De som brukar kritisera Israel säger som du. Och många hävdar att Israel hjälper Is med sjukvård tex.

   • Därtill kommer
    1 Israeliska officerare har av FN fotograferats givande material till jihadister
    2. Israeilisk tankesmedja har yppat att ISIS bör sparas då de är fiende till Hezbollah
    3 Jihadister använde 2014 kemvapen (troligen senap, ej säker) för att ta en SAA position nära gränsen till Israeil. Detta borde ju vara ypperligt nyhetsstoff men blev aldrig känt.
    https://www.youtube.com/watch?v=-660O9pLmCQ
    4 Israel har vid flera tillfällen bombarderat SAA positioner då de hävdat att all beskjutning av Israel från Syrien är Syriska statens och armens ansvar, tom då det rört sig om 82 mm grk som ej har räckvidd att nå från den närmsta SAA positionen.

 10. Anders Romelsjö
  Måste berömma dig för dina ansträngningar, både det innehållsliga och din pedagogiska ton.
  Verkligen bra att du kontaktar dem direkt.

  • Tack Peter! Det finns ingen anledning att ta i kräfttord mot dessa journalister. Dem kan man spara till Obama och Co, samt till P Wolodarski.

 11. Jag vill också tacka dig Anders R för dina journalistiska insatser. Det behövs verkligen, men det är tragiskt att de som officiellt kallar sig för journalister (dvs skribenterna i msm) och som ska påstås granska makten och samhället för vår (medborgarnas) räkning inte gör detta utan istället fungerar som propagandaorgan för de som egentligen ska granskas. Då uppstår den här märkliga situationen att vi som medborgare måste granska de som är satta att granska makthavarna. Det är ett skevt system men med de insatser som du och flera andra gör, så tror jag på en förändring. Dialogen med journalisterna är viktig. Jag tror många gånger att de inte själva har insett vilken roll de spelar i allt det här.

 12. Mail till Margot Wallström

  Hej!

  Hör Dig i radio påstå att Assad dödat 7 gånger fler i Syrien än rebeller/terrorister. Vilken är källan? Med all sannolik psykologisk krigföring, och lika trovärdigt som USA:s uppgifter om Iraks massförstörelsevapen.

  Varför stannar 90 % kvar i områden som återerövras av Syriens armé från rebeller?

  Varför fly så många från rebellområden till områden som kontrolleras av Syriens regering?

  Jag har följt kriget noga sedan det började. Beläggen är överväldigande, och inkluderar officiella USA-källor, för att kriget väsentligen är ett av USA sedan länge planerat krig, via ombud mm.

  Skaffa Dig basal kunskap och var inte så lättlurad!

  Några uppgifter från min blogg som utsågs till Bästa politiska blogg 2014 av stora kommunikationsbolaget Cision och som ligger på plats 2-4 i besöksrankning bland 800 rankade politiska bloggar på http://www.blogtoplist.se/politik.

  http://jinge.se/mediekritik/obama-och-putin-talar-ut-om-syrien.htm

  http://jinge.se/mediekritik/aftonbladet-desinformerar-om-syrien-diskussion.htm

  http://jinge.se/bloggosfaren/sverige-ryssland-och-nato-falska-uppgifter-fran-utrikesministern.htm

  http://jinge.se/mediekritik/svartmalning-av-rysslands-insatser-i-syrien.htm

  Vänliga hälsningar

  Anders Romelsjö, professor emeritus

 13. Det arbetar människor på alla fultidningar. De har villor och kanske barn. De tänker girigt och kortsiktigt även om detta leder till mer blod på deras egna händer, till fler drunknade barn i medelhavet och till mer fascistisk islamism i deras egna städer. De offrar likt Judas det goda för penningen. De har dåligt samvete, men de vet exakt vad de gör.

  Fultidningarnas tvivelaktiga ägarförhållanden där utländska NATO-intressen äger dem, vilket du påpekat, gör givetvis att dessa individer arbetar på ”minerad mark”, men arbetsmarknaden ser inte god ut och borgerligheten hos politikeradeln inom Sossepartiet, MP och Allians mitt i det extremkapitalistiska EU-medlemskapet gör naturligtvis inte saken bättre. Rädslan för arbetslösheten är stor hos dessa presstituerade journalister. Det är kapitalets piska de fruktar. Det är girigheten som gör dem rädda.

  Inga fultidningar i Sverige är några demokratiska socialistiska tidningar längre, även om en viss presstituerad fultidning, som jag helst inte använder namnet på, givetvis försöker hålla detta sken uppe med fega journalister som inte vågar gå ur denna fultidning. De flesta fulmedier är NATO-tidningar som arbetar direkt åt främmande makt.

  De presstituerade är inte ens rädda för några repressalier eftersom det är uppenbart att den största delen av politikeradeln redan arbetar åt främmande makt och att folket fortfarande nedlåter sig att rösta på NATO-vurmande politikerna val efter val, trots att det innebär risk för nära total utplåning vid ett kärnvapenkrig. De borde vara rädda för detta, men de har inte intelligensen för att frukta reella faror. Den kortsiktiga girigheten förblindar dem.

  Att därför försöka förändra fulmedia på annat vis än genom kritisk medborgarjournalism och genom politisk aktivitet är som jag ser det komplett bortkastat. Uppmaningar till total bojkott av denna fulmedia kan möjligtvis hjälpa oss alla långsiktigt, även dessa journalister, deras barn och Syriens alla barn, även om det innebär en kort tids arbetslöshet innan vi tillsammans skapat nya bättre medier.

  Vi kan positivt och konstruktivt tillsammans rekommendera finmedia till alla. D.v.s. hellre länka och nämna bättre media! Vi kan lyfta fram de goda undantagen, finpartierna och finmedia som rapporterar objektivare, så att de växer och kan anställa journalister som vill rapportera objektivt.

  Ja. Fokusera mer på de fina människor med mod som verkar för fred och frihet realpolitiskt!

 14. Här förklarar Stoltenberg hur effektiv Assad och Ryssarnas strategi i Aleppo faktiskt är. Han kan stoltsera med att man efter flera månaders intensiva bombningar så har de afghanska trupperna lyckats driva ut Al Qaida. Jag har tidigare förklarat hur USA och deras allierade håller på att upprepa framgången med denna taktiken i Mosul.
  https://www.youtube.com/watch?v=NJuvgT5zMqc

  Sedan kan man ta sig en titt på städer befriade av Kurderna, de använde även de denna välbeprövade taktik. Allt annat skulle nämnligen medföra massiva förluster för de som försöker ta en stad.