Kemgasattacken i Syrien och journalistikens kollaps


BEVIS SAKNAS FÖR ATT SYRIENS REGERING GENOMFÖRT GASATTACKER I SYRIEN TROTS ALLA PÅSTÅENDEN, SENAST AV JAN HALLENBERG PÅ FOI I STUDIO ETT 4/4.

Jag återpublicerar nu den artikeln som först publicerades för precis ett år sedan.

DN skrev 6/4 2017 ”Det råder inget tvivel om att den syriska regimen, under ledning av Bashar al-Assad, är ansvarig för denna fruktansvärda attack, säger Tillerson. USA:s utrikesminister Rex Tillerson uppmanar Ryssland att tänka över sitt stöd för Bashar al-Assads styre, sedan regimen anklagas för att ligga bakom kemvapenattacken i Idlibprovinsen.” DN

Inga belägg har ännu presenterats för att Syriens regering ligger bakom detta. Det finns starka skäl att tro att de inte gör det. Gasattacken och den vanliga demoniseringen av Syriens regering före toppmötet och Syrien kan ha bombat terroristfabrik för kemiska vapen i Idlib, och har tidigare informerat FN att rebellerna ha kemiska vapen

Läs vidare!

Denna viktiga artikel har skrivits av Patrik Paulov i Proletären, vilken jag rekommenderar alla att läsa.Proletären

Artikeln.
Rapporteringen om kemgasattacken i Idlibprovinsen på tisdagen är det senaste exemplet på journalistikens kollaps. Så fort det gäller Syrien, eller snarare så fort det gäller ett krig där västmakterna bestämt att någon ska utmålas som en blodtörstig ledare som måste bort, är det som att all granskande journalistik och allt kritiskt tänkande går upp i rök.

”Den US-amerikanske journalisten Stephen Kinzer, kolumnist i Boston Globe, kallade nyligen Vita hjälmarna för al-Qaidas och de syriska jihadisternas PR-enhet.”


Syrien gas Proletären 170405
Det finns journalister som aldrig tvekar. Bara några timmar efter att de fruktansvärda bilderna på döende barn och vuxna i staden Khan Sheikhoun spreds över världen visste Aftonbladets Wolfgang Hansson hur det låg till.

”Syriens diktator lurade världen” löd rubriken. Och så förklarade utrikeskommentatorn på Sveriges största tidning att Bashar al-Assad antingen ljugit för omvärlden om att Syrien överlämnat alla kemiska vapen efter överenskommelsen med FN 2013 eller tillverkat nya.

Och skälet till att denne man väljer att inför öppen ridå gasa ihjäl barn? Jo, konstaterade Wolfgang Hansson, det beror på att han har skydd av Putin, att han inte längre är rädd för ”någon amerikansk bombattack”. Det beror på att han med ”svält och kembomber” försöker tömma ”oppositionens kvarvarande militära fästen på civilbefolkning”.

Wolfgang Hansson är tyvärr inte ensam. I SVT:s Aktuellt samma kväll var utpekandet av den skyldige inte fullt lika tvärsäkert, men utgångspunkten och analysen var densamma.

Någon granskning av källorna eller diskussion om svårigheterna att kontrollera vad som verkligen hänt förekom inte. Inget sades om att staden kontrolleras av krafter som FN:s säkerhetsråd stämplar som terrorister. Det framfördes inte ens en liten varning om att det är vanligt i krig att de inblandade parterna försöker svartmåla motståndaren för att vinna internationellt stöd.

Aktuellts journalist Anna Hedenmo valde istället att till sin journalistkollega Stefan Åsberg ställa frågan: Vad är skälet till att regimen dödar sin egen befolkning?

Rapporteringen om kemgasattacken påminner om den mediala härdsmältan i samband med befrielsen av östra Aleppo i slutet av förra året. I efterhand visade sig ”oppositionsaktivisters” varningar om att Assad skulle massakrera tiotusentals frihetsälskande Aleppobor vara en bluff.

I efterhand visade FN-statistik att 75 procent av invånarna i den östra delen av staden valde att åka till regeringssidans områden. De 25 procent som inte såg regeringen som befriare var till stor del de väpnade männen och deras familjemedlemmar.

När blickarna nu riktas mot staden Khan Sheikhoun i Idlibprovinsen är alla tidigare misstag, all tidigare felrapportering, som bortglömd.

Vad är det då Aftonbladet, SVT och övriga etablerade medierna inte berättar gällande kemgasattacken? Här följer några exempel.

1. Först till påståendet att det bara finns två parter i Syrien – den syriska regeringssidan och Islamiska staten (IS) – som anklagas för att ha använt kemiska vapen i konflikten. Det är inte sant. Det finns en tredje part som upprepade gånger pekats ut i detta sammanhang. Det är de som i väst kallas oppositionen eller rebellerna.

Faktum är att det var anklagelser mot ”rebellerna” som fick den syriska regeringen att redan 2013 be FN att komma till Syrien och undersöka användandet av kemiska vapen i kriget. Så sent som för några veckor sedan överlämnade regeringen underrättelseinformation till FN om att det terroriststämplade Jabhat al-Nusra fraktat och lagrat kemiska stridsmedel på syrisk mark.

Och det är inte bara regeringssidan som riktar misstankar mot de väpnade grupperna. Redan 2013 sade den syriska oppositionsledaren i exil, Haytham Manna, attal-Qaida i Syrien använt kemiska vapen. I april 2016 släppte Amnesty en rapport om att ”väpnade oppositionsgrupper” begått krigsbrott i attacker mot Sheik Maqsoud i nordöstra Aleppo. Amnesty poängterar att kemiska vapen troligen använts.

2. Påståendet att det är ”rebeller” eller ”oppositionen” som kontrollerar Khan Sheikhoun och övriga Idlibprovinsen är en minst sagt en förskönande omskrivning. Idlib har sedan 2014 varit al-Qaidaextremisternas starka fäste, och det oavsett vilka namn dessa grupper för stunden går under eller vilka allianser de slutit.

Faktum är att Idlib styrs av samma grupper som tidigare fanns i östra Aleppo och som Amnesty pekar ut som krigsförbrytare och möjliga innehavare av kemiska vapen.

3. Ryssland säger att det som orsakade det dödliga gasutsläppet i staden var att det syriska flygvapnet bombade ”rebellernas” lager av förbjudna kemiska vapen. Vi kan naturligtvis inte veta om det är sant eller inte, men det är en tänkbar förklaring till att giftig gas spreds och orsakade massdöd. SVT nyheter påpekar dock att uppgifterna från Ryssland ska tas med ”en rejäl nypa salt eftersom landet är en nära allierad till Syrien”.

När det kommer uppgifter från den andra sidan existerar inte samma syn på källkritik. Finns det inte skäl att förhålla sig kritisk till information från människor som verkar fritt i ett område kontrollerat av al-Qaida och likasinnade extremister, vilka har stöd av utländska makter?
white-helmets-al-qaidaVita hjälmarna och kompisarna i al-Qaida
I SVT:s reportage blev bristen på källkritik tydlig. Den i Storbritannien utbildade läkaren Shajul Islam intervjuades som ögonvittne från Khan Sheikhoun. För fyra år sedan var han en flera unga män i Storbritannien som misstänktes för terroristaktiviteter i Syrien och åtalades för delaktighet i en kidnappning av två västjournalister. Shajul Islams dömdes aldrig men han ströks ur det brittiska läkarregistret. Inget av detta framkommer i intervjun.

4. Det kritiska förhållningssättet är lika frånvarande när det gäller de hyllade Vita hjälmarna. Är det inte något märkligt med att de alltid finns på plats i al-Qaidas områden i Syrien? En högst tänkbar förklaring till detta är att banden mellan de styrande extremisterna och de Vita hjälmarna är täta.

Den franska hjälparbetaren Pierre Le Corf gjorde tidigare i år ett uppmärksamhet besök i östra Aleppo. Det dokumenterades på film. Pierre Le Corf besökte Vita hjälmarnas övergivna högkvarter och fann att det låg på samma gård som al-Qaidagruppen Jabhat al-Nusras högkvarter. Och byggnaderna pryddes av deras symboler sida vid sida.I White Helmets högkvarter fanns ISIS och al-Nusras emblem

En organisation som gjort en kritisk analys av Vita hjälmarna och deras arbete är Svenska läkare för mänskliga rättigheter. De har utifrån sin medicinska expertis granskat de Vita hjälmarnas egna filmer från hjälpaktioner. De svenska läkarna har bland annat funnit att påstått livräddande insatser hade varit livshotande om de utförts i verkligheten.

Den US-amerikanske journalisten Stephen Kinzer, kolumnist i Boston Globe, kallade nyligen Vita hjälmarna för al-Qaidas och de syriska jihadisternas PR-enhet.

5. Slutligen borde varje tänkande människa ställa sig frågan om vem som tjänar på ett visst scenario. Varför skulle de styrande i Damaskus välja att inför världens ögon utföra ett dåd som de på förhand vet kommer att stämpla dem som kallblodiga barnamördare?

Varför skulle de på detta sätt sabotera det egna ihärdiga arbetet med att försöka övertyga västvärlden om att Syrien för en legitim och nödvändig kamp mot terrorismen?

Varför skulle de välja att totalt underminera den fredsprocess i Genève och Astana som för stunden utgör det enda hoppet om att på sikt nå en förhandlingslösning och möjliggöra en fredlig återuppbyggnad av landet?

Och om den syriska ledningen är beredd att agera så hänsynslöst att de inte drar sig för att gasa ihjäl civilbefolkningen, varför väljer regeringen att i område efter område sluta lokala fredsuppgörelser där de stridande erbjuds amnesti om de lägger ner vapnen alternativt fri lejd till Idlibprovinsen?

Tidigare i år skrev den irländske journalisten Patrick Cockburn i London Review of Books att i ”Syrien har fabricerade nyheter och den ensidiga rapporteringen tagit över nyhetsagendan på ett sätt som vi troligen inte sett sedan första världskriget”. Det beror enligt Cockburn på att ”västerländska nyhetsorganisationer nästan helt och hållet har outsourcat sin bevakning till rebellsidan”.

Patrick Cockburns artikel tar sin utgångspunkt i Aleppo men kunde lika väl ha handlat om Khan Sheikhoun.

Läs vidare i några artiklar om Syrien.
Seymour Hersh: Obama stoppade Syrien-anfall pga. bevis om att rebellerna utförde gasattacken i Ghouta, Damaskus
Hur Turkiet planerade gasattacken i Syrien med USA:s hjälp
Syriens rebeller planerar ny gasattack
USA:s färska och äldre stöd till terrorister
Besvikna terroriststödjarna USA & Co desinformerar om Aleppo
Kongressledamot i USA: Vi finansierar terroristgrupper i Syrien
USA:s plan för styckning av Syrien
USA har använt utarmat uran i Syrien och Irak enligt Pentagon
EU villigt betala Assad om terrorister får styra del av Syrien
USA hjälper ISIS att inta stora staden Deir Ezzor i Syrien
Varför kapitulerar inte rebellerna?
http://jinge.se/allmant/ambassador-niklas-kebbon-skadar-sveriges-utrikespolitik.htm
http://jinge.se/allmant/massakern-i-ghouta-syrien-falska-videoinspelningar.htm

Ledamot i USA:s kongress har lagförslag för att hindra fortsatt stöd till terroristerna
Fekad propagandafilm om White Helmets vinner Oscar
White Helmets och CNN medger falsk videopropaganda
Skavlan marknadsför terroristvännen ”White Helmets”
New York Times: USA-stödda moderata rebeller strider tillsammans med al-Qaida
Människor i Aleppo firar julen och segern över USA-stödd terrorism
USA: Bra kongressrapport om Syrien
USA:s interventionspolitik huvudorsak till svälten i Syrien
Vapenvila och fortsatt kamp mot terroristerna i Syrien som fått nya vapen av USA
USA gav ISIS 45 minuters förvarning inför bombning
Hersh: Obama stoppade Syrienanfall pga bevis om att rebellerna utförde gasattacken i Ghouta
Aftonbladet låter Bana göra reklam för terroristerna i al-Nusra
Bana är ingen Anne Frank – används i hänslös propaganda för terrorister som halshögg 11-årig pojke
Aftonbladet desinformerar om Syrien
Fortsatt svenskt stöd till terrorister i Syrien
http://jinge.se/mediekritik/atta-problem-med-amnestys-rapport-om-syrien.htm
De USA-stödda ”moderata rebellerna” i FSA i Syrien nära kollaps
Caesar: Gammal otillförlitlig rapport om Syrien dammas av
Amnesty: Ny partisk och otillförlitlig rapport om Syrien
Artikel av mig i Flamman 19/11 2015:Syrienkriget är en av USA planerad intervention
Lögner om Syrien
Vem startade kriget i Syrien?
USA-general, Obama, Biden: Vi har medvetet släppt fram al-Qaida och ISIS i Syrien
Vi har beskjutits av terrorister i 4 år

Universitetslektor Tim Andersons bok ”Det smutsiga kriget mot Syrien” är saklig, faktarik och har massor av referenser.

tim-anderson

i Andra om: , , , , , , , , , , , , ,, , , , , , , , FN-stadgan


37 svar till “Kemgasattacken i Syrien och journalistikens kollaps”

 1. mycket intressant.ryssland och potin kan save us from war in whole world.
  fnarbetet är ju ett skämt när natoländerna som startat syrienkriget.m fl.
  fördömer och kräver åtal mot krigsbrott.

 2. ””Det råder inget tvivel om att den syriska regimen, under ledning av Bashar al-Assad, är ansvarig för denna fruktansvärda attack,”

  Så låter det aldrig när Israel fosforbombar civila…

  Den som är på väg att vinna kriget i verklighetens Syrien skulle ju knappast komma på iden att begå krigsbrott..

  USA’s och koalitionens demonstration av utpressning i och mot FN talar sitt tydliga kriminella språk. Utpressningen hittar alltid sina kompletta brottslingar att hejdlöst använda i cyniska krigsspel. Om inte någon blivit utkastad ur Säkerhetsrådet än så är det dags för USA att bli den första.. Det vore befriande att bli av med demonen..

  ”Och skälet till att denne man väljer att inför öppen ridå gasa ihjäl barn? Jo, konstaterade Wolfgang Hansson, det beror på att han har skydd av Putin, att han inte längre är rädd för ”någon amerikansk bombattack”. Det beror på att han med ”svält och kembomber” försöker tömma ”oppositionens kvarvarande militära fästen på civilbefolkning”.”

  Det finns ju väldigt lite för att inte säga obefintliga skäl att för Assad att reducera sitt väljarstöd. Särskilt nu när de är på god väg att vinna kriget.. Medan looserns enda instrument under desperation ständigt är gasattacker. Ingen ska väl förundras över att den mediala makten styr krigsstrategerna i förvissningen att det spelar ingen roll hur oorganiserat och avslöjande krigsskådespelen är så är det utpressningen mot beslutsfattarna som lämnar skulden där de skyldiga helst vill ha den.

  Wolfgang Hanssons högläsning ur något dekret från strategerna, krigsbrottslingarna blir bisarrt i sin logik..

  Vet man i förväg vad som ska hända osar det konstruktion och false flag hela vägen..
  https://twitter.com/sahouraxo/status/849635794994286592

  Utpressning mot FN
  https://twitter.com/Navsteva/status/849810493434941440
  https://twitter.com/NinaByzantina/status/849656442114146312

  White Helmets always in touch with terrorists..
  https://twitter.com/Castoropollux2/status/849766362121678852

  Den film som användes i beskrivning av offren har fått sitt ”skapardatum” manipulerat vilket ju antyder att den producerats i förväg.. Ljudteknikern är vida konfunderad över hur ljudet arrangerats för att höja spänningen..
  https://twitter.com/JohnDelacour/status/849729662825545728

 3. Dom etablerade medierna hänvisar ofta och med gärna till olika västliga underrättelsetjänsters uppgifter och anser att dessa är mer tillförlitliga än den ryska underrättelsetjänsten (t ex i valet i USA). Men är det inte journalistens uppgift att hålla sig objektiv och ta reda på saker ting innan man går ut i press?
  Falska nyheter har alltid funnits – Samuel Clemens yttrade en gång ’att ryktet om min död är betydligt överdrivet’.
  Röken hade knappt ens hunnit att lägga sig i St Petersburg (för min del kallar jag staden fortfarande för Leningrad) förrän rykten i radio och tidningar gjorde sig gällande att det kunde vara en aktion från den ryska regeringen. Som orsak till denna anklagelse var att Putin ville öka hans populäritet inför valet. Samma anklagelser skulle aldrig existera mot Storbritanniens Theresa May när London för en eller par veckor sedan upplevde ännu en självmordsattack.
  Det har alltid förekommit Dirty Tricks av alla underrättelsetjänster för att kunna påverka människor och politiken åt ’rätt’ håll. Det är inget nytt påfund att försöka destabilisera samhället i Ryssland. På 50- 60- 70- och 80-talet har västliga underrättelsetjänster finansierat olika nazistiska organisationer och andra mörka krafter i Sovjetunionen, enbart för att destabilisera det sovjetiska samhället. Västliga massmedier ville inte benämna dom för nazister eller mörka onda krafter för vad dom var. Utan kallade dom för oliktänkande. Tyvärr var det även många socialister och kommunister som gjorde det. Visst fanns det genuint oliktänkande. Men det fanns och finns det även i USA. Som t ex Leonard Peltier som har suttit nästan i hela sitt liv i fängelse på falska grunder.
  Det var ett rykte (uppenbart planterar) på 70- 80-talet att personal i KGB ständigt stod i de eviga köerna för att lyssna till vad folk sa och sedan arrestera mannen eller kvinnan som kritiserade den sovjetiska regeringen. Jag har stått i kö i en mataffär i Moskva (tror det var -85), och en mer livligare debatt och upprörda röster har jag inte hört någonstans – och ingen polis kom för att arrestera människorna. Rena rama dokusåpan – några sekler innan ’Robinson’!

 4. varför läser du dn?

  bättre du skriver själv direkt.

  vi som läser din blogg vill veta vad som händer

  tack ändå för din energi

 5. Varje gång jag läser något som Wolfgang Hansson skrivit börjar jag tvivla på mej själv. Hur kan en journalist i Sveriges största tidning och som därför måste vara en välinformerad, intelligent och kunnig person skriva saker som jag, en vanlig medborgare uppfattar som skrivna av en idiot? Jag måste vara en idiot annars är världen galen!

  • Lugn, det är världen omkring oss som är galen, där rätt åsikter kan köpas för en silverpeng. Ohederligheten har aldrig tidigare kunnat avslöjas som i dag. Det är åtskilliga som förverkat sin rätt att kalla sig journalist

 6. Svenska journalister är miljöpartiets valarbetare. Nästan allihop. Vi ska säga upp DN snart.