Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic stöder USA:s folkrättsbrott


Denna artikel har skrivits av Lars-Gunnar Liljestrand, som tidigare var ordförande i FIB-juristerna. Gabelic stöder USA:s folkrättsbrott

Den publicerades för exakt ett år sedan. Svenska FN-förbundet följer i stort sett angriparna USA:s syn på konflikten. I senaste inlägget 18/4 2018 skriver ordföranden Gabelic om ”Återkommande kemvapenattacker”. Kommentar: Inga kemvapenattacker av Syriens regering har bevisats. Vidare skriver han ”Omvärlden borde vid det här laget ha lärt sig att Syriens president Assad inte självmant kommer att följa krigets lagar eller hörsamma kritik från demokratier. När diplomatiska ansträngningar gång på gång misslyckas måste omvärlden fråga sig hur man kan öka trycket på både Assad och hans allierade Ryssland för att få ett slut på kriget och det humanitära lidandet, säger Aleksander Gabelic.” Kommentar: ”Kritik från demokratier?” Dessa så kallade demokratier har främst sysslat med folkrättsvidriga angrepp i samarbete med terrorister, vilket är mycket väl belagt. Trycket från omvärlden ska ju riktas mot dessa, inte mot en president/kand som försöker försvara sitt oberoende enligt bl.a. FN-stadgan,

”Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic har kommenterat USA:s bombangrepp mot Syrien:

”Den amerikanska attacken går utanför folkrätten och måste vara ett undantagsfall i ljuset av att uppskattningsvis 400 000 civila har dödats under sex års konflikt i Syrien. Det är en följd av att FN:s säkerhetsråd inte har uppfyllt sin skyldighet att skydda civila på grund av att en av vetostaterna, Ryssland, deltar i kriget på den syriska regimens sida och flera gånger lagt sitt veto.”

Vidare skriver FN-förbundet på sin hemsida:
”USA:s attack mot syriskt flyg går utanför folkrätten men är ett stöd för mänsklig säkerhet och en markering mot att FN:s säkerhetsråd inte förmått agera mot upprepade krigsbrott.”
FN-förbundet logga

Det är inte första gången som FN-förbundets ordförande uttalat sig för att man skall kringgå FN-stadgans våldsförbud.

För ett par år sedan skrev han att en militär intervention kan göras i Syrien utan ett beslut i FN:s säkerhetsråd. Gabelic hävdade att FN:s generalförsamling skulle kunna gå förbi rådet och intervenera militärt i Syrien, något som var direkt felaktigt. Generalförsamlingen har inte någon sådan rätt. Folkrättsprofessorn Ove Bring stödde först Gabelic i frågan men tvingades till slut medge att någon rätt att militärt intervenera inte fanns. Gabelic har dock inte offentligt tagit tillbaka sin desinformation om vad som gäller folkrättsligt. Sverige måste fortsätta att stödja en politisk lösning i Syrien

Svenska FN-förbundet har på sin hemsida skrivit att stater ”bör” hänvända sig till Säkerhetsrådet för att få tillstånd till militär intervention. Alltså säger FN-förbundet att stater kan gå förbi stadgan och det i den viktigaste frågan av alla nämligen våldsförbudet.

I förbundets skrift En bättre värld är möjlig, som gavs ut för ett par år sedan, utgav man sig för att beskriva konflikter och problem i världen men inte med ett enda ord nämndes de senaste 20 årens aggressionskrig i strid med FN-stadgan som genomförts i Jugoslavien, Irak, Afghanistan och nu förs med drönare mot en rad länder.

Den Nato-ledda interventionen i Libyen hyllades av FN-förbundets ledning som ett mönster för kommande humanitära interventioner. Redan första dagen av interventionen åsidosattes säkerhetsrådsresolution 1973, och de Nato-ledda attackerna inriktades på att störta Ghaddafi, vilket inte föranledde FN-förbundets ledning att kritisera folkrättsbrottet. Först fyra år senare, då resultatet av den katastrofala interventionen som lämnat Libyen som en ”failed state” stod klart för alla, skriver Gabelic på förbundets blogg att ”det var olyckligt att Ghaddafi mördades”.
Margot Wallström

Sveriges utrikesminister Margot Wallström uttalade sig försiktigt om USA;s bombattack mot Syrien och sade att det krävs en folkrättslig grund för agerandet och att det väcker folkrättsliga frågor. Svenska regeringen borde talat klartext och fördömt attacken som ett folkrättsbrott.

Man kan dock ha en viss förståelse för att ett land som sitter i Säkerhetsrådet å ena sidan inte skall stödja ett folkrättsbrott men å andra sidan kan vilja gå försiktigt fram för att bibehålla relationer till alla stormakter i rådet. (Läs kommentar på den här sajten till regeringens uttalande)

Men för Svenska FN-förbundet finns inga sådana förmildrande omständigheter. Förbundet måste ha som främsta uppgift att konsekvent hävda FN-stadgan och särskilt dess våldsförbud.


Under Gabelics ledning har Svenska FN-förbundet utvecklats till en organisation som vill luckra upp det absoluta våldsförbudet och ge enskilda stater och då främst USA och militäralliansen Nato rätt att intervenera utifrån verkliga eller påstådda övergrepp mot mänskliga rättigheter i andra stater.

Det är särskilt viktigt att vi i Sverige som ett litet alliansfritt land hävdar FN-stadgan. FN-förbundet med Gabelic i ledningen verkar mot Sveriges intressen.

Några blogginlägg om Syrien


krig Läs vidare i några artiklar om Syrien.
IS och al-Qaida firar USA:s anfall och går till angrepp i Syrien
Intervju med Syriens president al-Assad
Nytt brott mot FN-stadgan. USA attackerar Syrien
IS och al-Qaida firar USA:s attack och går till angrepp i Syrien
USA trappar upp det brutala angreppskriget mot Syrien
Rapporten om gasattack kom innan Syrien bombade terroristers gaslager
Stackars Syrien. False flag förleder,förvanskar fakta
Kemgasattacken i Syrien och journalistikens kollaps
Syrien bombade terroristfabrik för kemiska vapen i Idlib, har tidigare informerat FN om terroristers kemiska vapen
Gasattack? De vanliga lögnerna mot Syrien före fredsmöte?
Seymour Hersh: Obama stoppade Syrien-anfall pga. bevis om att rebellerna utförde gasattacken i Ghouta, Damaskus
Hur Turkiet planerade gasattacken i Syrien med USA:s hjälp
Syriens rebeller planerar ny gasattack
USA:s färska och äldre stöd till terrorister
Besvikna terroriststödjarna USA & Co desinformerar om Aleppo
Kongressledamot i USA: Vi finansierar terroristgrupper i Syrien
USA:s plan för styckning av Syrien
USA har använt utarmat uran i Syrien och Irak enligt Pentagon
EU villigt betala Assad om terrorister får styra del av Syrien
USA hjälper ISIS att inta stora staden Deir Ezzor i Syrien
Varför kapitulerar inte rebellerna?
http://jinge.se/allmant/ambassador-niklas-kebbon-skadar-sveriges-utrikespolitik.htm
http://jinge.se/allmant/massakern-i-ghouta-syrien-falska-videoinspelningar.htm

Ledamot i USA:s kongress har lagförslag för att hindra fortsatt stöd till terroristerna
Fekad propagandafilm om White Helmets vinner Oscar
White Helmets och CNN medger falsk videopropaganda
Skavlan marknadsför terroristvännen ”White Helmets”
New York Times: USA-stödda moderata rebeller strider tillsammans med al-Qaida
Människor i Aleppo firar julen och segern över USA-stödd terrorism
USA: Bra kongressrapport om Syrien
USA:s interventionspolitik huvudorsak till svälten i Syrien
Vapenvila och fortsatt kamp mot terroristerna i Syrien som fått nya vapen av USA
USA gav ISIS 45 minuters förvarning inför bombning
Hersh: Obama stoppade Syrienanfall pga bevis om att rebellerna utförde gasattacken i Ghouta
Aftonbladet låter Bana göra reklam för terroristerna i al-Nusra
Bana är ingen Anne Frank – används i hänslös propaganda för terrorister som halshögg 11-årig pojke
Aftonbladet desinformerar om Syrien
Fortsatt svenskt stöd till terrorister i Syrien
http://jinge.se/mediekritik/atta-problem-med-amnestys-rapport-om-syrien.htm
De USA-stödda ”moderata rebellerna” i FSA i Syrien nära kollaps
Caesar: Gammal otillförlitlig rapport om Syrien dammas av
Amnesty: Ny partisk och otillförlitlig rapport om Syrien
Artikel av mig i Flamman 19/11 2015:Syrienkriget är en av USA planerad intervention
Lögner om Syrien
Vem startade kriget i Syrien?
USA-general, Obama, Biden: Vi har medvetet släppt fram al-Qaida och ISIS i Syrien
Vi har beskjutits av terrorister i 4 år

Universitetslektor Tim Andersons bok ”Det smutsiga kriget mot Syrien” är saklig, faktarik och har massor av referenser.

tim-anderson

i Andra om: , , ,, , , , , , , , , , , ,, , , , ,


14 svar till “Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic stöder USA:s folkrättsbrott”

 1. Det är fortfarande en stor skam att Sverige hela tiden backar upp USA och dessutom nedlåter sig till att deltaga militärt i deras förlkrättsvidriga anfallskrig världen över! Vi skulle ju ”påverka” när vi väl kom in i Säkerhetsrådet påstods det storvulet! Här hade man sin första riktiga möjlighet att verkligen säga ifrån om USAs verksamhet i Syrien t ex!

 2. det är en gåta att amerikanernas slakt runt världen inte berör människor som säger sig arbeta för fred och mänskliga rättigheter.
  anders Romelsjö du gör ett fantastiskt jobb för människorna i syrien,och fred.som hårdnackat upplyser alla när du möter felaktigheter i rapportering om kriget.
  vi behöver fler som dig

  • Jag stimuleras mycket av dina och andras kommentarer också. Har nyss skrivit till DN, Expressen,Ab och bett om replik på artikeln i SWEDHR.

  • Slakta och bomba människor går bra för USA och EU om man gör det i andra länder än sina egna. Detta är den märkliga intellektuella kullerbytta som västs politiker gör om och om igen. Man fördömer alltså påstått illasinnade diktatorer för deras grymma behandling av det egna folket men man inser inte att man själv är lika ond som de man jagar, ibland ännu ondare. Exempel som Irak, Libyen förskräcker där krigen skördat mångdubbelt fler offer än den diktator man skulle avsätta. Ändå envisas man med att fortsätta slakten och terrorn sprider sig i världen både EU, USA, ja alla drabbas när de bombade försöker ge igen med de medel man har dvs hjärntvättade islamister som är beredda att offra sina liv. Vanvett…

   • Vissa västpolitiker inser nog att de är minst lika onda, men särskilt om man har drag av psykopati blir det inget större personligt problem.

 3. Varför stödjer Sverige USA och deras omfattande mord runt om i världen?

  IS skapades, finansieras och beväpnas av USA . Den kallas för proxy-armé och har ingenting med Islam att göra.
  Obama har ju t.o.m. själv erkänt att de ligger bakom dem:

  ”We’re speeding up training ISL-forces”

  https://youtu.be/p2NkjNvwuaU

  Trots att USAs proxy-armé IS attackerade i Stockholm 7 april och i Paris 20 april stödjer Sverige USAs massmördande.

  Nu får vi ”Boots on the ground” – 1500 US soldater – på Gotland.
  Varför ska Sverige liera sig med massmördande USA?

  • Bra Eje! Religion är inte lika med krig. Imperialism, kapitalism och sociala förhållanden är det som gör att det blir krig.
   Britterna och propagandan från MSM försökte få konflikten på Nordirland till att det var en religionskrig. Vilket det inte var. Det var en social konflikt i en brittisk imperialistisk provins med en sorts apartheid mot minoriteten av befolkningen. Sedan blev den en identitetskonflikt.

  • ”Varför stödjer Sverige USA och deras omfattande mord runt om i världen?” Det är en bra fråga, med intressanta alternativ. Jag tror det bottnar i morden på Olof Palme och Anna Lindh, förmodligen utfört av Gladio-medlemmar.

   https://www.corbettreport.com/sibel-edmonds-on-the-lone-gladio-video/

   Det är sant att ”IS tränas och beväpnas av USA och den kallas för proxy-armé”, d.v.s. fungerar som ombud åt USA, men att den inte har med Islam att göra är fel. Dessa salafister tillhör, tillsammans med Saudiarabiens Wahhabism, några av de mest bokstavstroende islamistiska sekterna, även om det säkert är pengar som kan locka flera av legoknektarna att ansluta sig.

   https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2017/03/04/myndigheten-for-samhallsskydd-och-beredskap-muslimska-brodraskapet-i-sverige/

   Jag tror att krigen i sig skapade IS och jag misstänker att de finansieras av extrema islamister främst från Saudiarabien men sannolikt extrema islamister från hela världen, men sannolikt även genom väst på olika vis genom olika bidrag.

   Varför USAs proxy-armé IS skulle attackera sin allierade i väst är för mig en stor gåta, men det verkar onekligen vara så. kanske är det för att upprätthålla lögnen om att väst bekämpar terrorismen, inför den av media vilseledda populasen, när väst i själva verket är orsaken till den?

   95% av all terrorism är förmodligen orkestrerad av CIA självt tror Putin och jag finner den teorin och den siffran sannolik. https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2017/04/09/vladimir-putin-pastar-att-95-av-varldens-terroristattacker-ar-iscensatta-av-cia/

   • Det är rätt att terrorismen mycket sannolikt matas med pengar och krigsmateriel från USA. Många sagesmän och teorier säger att även Israel ligger bakom och styr USA till att terrorisera – tillsammans med extrema islamiströrelser. För mig är det mycket komplicerat att förklara detta samarbete mellan Salafister, Wahabister och Sionister. Därför vågar jag bara hålla mig till att USA, utför utplåningen av nationer och folk.

 4. En liten anekdot om Aleksander Gabelic: Han arbetade för Hill &Knowlton, (den PR- firma som på sin tid fick 11 miljoner dollar för att tillverka en film om hur grymma Iraks soldater var inför första Irak-kriget som Bush d.ä. hade svårigheter att få godkänt av senaten). Jag deltog i ett årsmöte som Svenska FN förbundet hade i Södertälje. Jag hade i förväg tillverkat en skylt med texten HILL&KNOWLTON, i stora bokstäver och ställde mig och höll upp den bakom Aleksander där han satt på podiet då frågan om omval av honom kom upp. Han blev naturligtvis omvald eftersom ingen visste vad Hill & Knowlton var för något. Jag kollade efter en tid på Hill& Knowlton Sveriges hemsida ,och då fanns inte hans namn med i styrelsen för Hill & Knowlton. Så lite nytta gjorde min exponering av hans smutsiga byk i alla fall. Agneta

  • Om jag inte minns fel var det samma PR-byrå som svarade för propagandan mot serberna under Jugoslaviens sönderbrytning på 90-talet. Nato bombade Jugoslavien som styrdes av ett parti som ideologiskt kunde ha betraktats som SAP:s broderparti. Och vad gjorde SAP ?

 5. Den som från början fick mig att förstå, vad krigen i Jugoslavien handlade om, var den dåvarande socialdemokratiska riksdagsledamoten Karin Wegestål. Vi arbetade ursprungligen tillsammans för att rädda ATP-systemet. Samtidigt delade hon med sig av info om Bosnienkriget som hon skaffat sig som medlem i riksdagens försvarsutskott. Det var något oerhört och helt annat än vad vi gängse matades med genom systemmedierna. Svensk militär var hennes infokälla, när de guidat henne runt i Bosnien! Så när Nato anföll Jugoslavien 1999 var jag väl förberedd på att bakgrunden till kriget om Kosovo bara var fejk, för att använda ett av dagens modeord.

  Samtidigt med Karin ingick Gabelic i den socialdemokratiska riksdagsgruppen. Möjligtvis var han redan då styrelseledamot i FN-förbundet. Gabelic försvarade på den tiden intensivt Natos bombkrig, så inget är nytt i hans nuvarande hållning till krig! Karin ifrågasatte starkt hur hans starka krigssympatier gick ihop med hans roll som aktiv i FN-förbundet. De hade tydligen rykt ihop i riksdagen om detta. Karin förklarade hans hållning med att han är av kroatiskt ursprung och att detta vägde tyngre än en socialdemokratisk hållning till fred (i och för sig helt antikverad i dagens praktiska (s)-politik). Gabelic hade försökt mörka detta sitt kroatiska ursprung. Karin berättade också om det, men jag minns inte längre detaljerna.

 6. Ännu en skammens dag för Sveriges politiker. Man röstade med största sannolikhet för att Saudiarabien skulle vara ordförandeland för FN:s kvinnokommision i en hemlig omröstning. Eftersom Wallström lagt locket på hur Sverige röstade så kan man alltså på goda grunder anta att Sverige röstade för att detta kvinnofientliga land ska leda arbetet för kvinnors rättigheter i världen. Om man inte visste bättre skulle man tro det var första April…så lågt har Sverige alltså sjunkit i sin strävan att vara USA och EU till lags. Och denna regering kallar sig feministisk…vilken bluff, liksom allt annat med svensk politik nu för tiden.

 7. Gabelic & co kan leka lakejer oh springa imperieärenden under en blå täckmantel. Det vi ska glädjas åt är att insatta bedömare drar slutsatsen att den flagranta attacken mot Syriens Republik var ett FIASKO. De tre galna musketörerna åstadkomma NADA. Tvärtom kanske vecklade imperiet ut sina baksidor inför världen.

  I Syrien åkte alla imperiet och dess lakejer av olika kulörer en smitning!

  http://www.voltairenet.org/article200905.html