Medietystnad när Trumps ”bevis” för kemgasattacken i Syrien sågas av USA-experter


Det finns många anklagelser mot den syriska regeringen för att ha använt kemgasvapen. Utan belägg. Syrien och Ryssland har avskaffat sådana vapen under överinseende av OPCW/FN. Syrien som nyss haft stora framgångar saknar helt motiv. Nedan en rapport om en annan påstådd kemgasattack för ett år sedan.

Proletären har ofta mycket bra, faktabaserade artiklar om Syrien av Patrik Paulov. Proletären
Syrien Proletären 170419Nedslagsplatsen för kemgasbehållaren, enligt USA. Forskaren Theodore A Postol ifrågasätter varför inte männen förgiftas då de saknar skyddsutrustning mot sarin.
Jag har tidigare publicerat artiklar om rapporten från säkerhetsexperter i USA Varning till president Trump från säkerhetsexperter i USA och och om professor Postols analys. Håller USA:s bevis för att Syrien stod bakom giftgasangrepp i Khan Shaykhoun?
Dagens artikel som bör läsas av alla intresserade.
Den av Vita huset fastslagna bilden av kemgasattacken i Syrien ifrågasätts av forskare och veteraner inom USA:s egna underrättelsetjänster. En viktig nyhet som alla stora svenska medier väljer att hålla tyst om.

Förfalskade underrättelserapporter är inget nytt. USA har flera gånger bara under de senaste decennierna motiverat krig med bevis som senare visat sig vara rena påhitt. Men de stora mediernas följsamhet mot makten är tragiskt nog mycket större idag än tidigare.

Den 11 april, sju dagar efter den rapporterade kemgasattacken i Khan Sheikhoun och fyra dagar efter att USA svarat med att skicka missiler mot en flygbas utanför Homs, offentliggjorde Vita huset en fyra sidor lång underrättelserapport. Enligt den råder inga som helst tvivel.

Det var ”Assad-regimen” som använde den extremt giftiga nervgasen sarin mot invånarna i Khan Sheikhoun. De alternativa förklaringar som kommer från Moskva och Damaskus är, förklarar underrättelserapporten, bara försök att vilseleda omvärlden.

Så långt har svenska medier rapporterat. Men total tystnad råder om den skarpa kritik mot rapporten som hörs, inte bara från Moskva och Damaskus, utan från framstående experter i USA.

Samma dag som Vita huset offentliggjorde ”bevisen” för anklagelserna mot Syrien publicerade en grupp veteraner inom underrättelsetjänsterna i USA – Veteran Intelligence Professionals for Sanity (VIPS) – ett öppet brev till Donald Trump. De 28 undertecknarna ifrågasätter påståendena om att Syrien utfört en kemisk attack och varnar för att förlitandet på ”tvivelaktiga bevis” leder till farliga spänningar med Ryssland.

Det bör framhållas att denna samling underrättelseveteraner består av personer som på hög nivå och under lång tid varit verksamma i NSA, CIA, FBI och andra delar av USA:s statsapparat. Det är också personer som tidigare visat sig ha rätt.

VIPS grundades i januari 2003 som en reaktion på vad de menade var fabricerad underrättelseinformation för att motivera ett angreppskrig mot Irak. Idag råder inget tvivel om att underrättelseveteranerna hade rätt när de ifrågasatte Bushadministrationens påstådda bevis för Saddam Husseins massförstörelsevapen.

Lika kritiska var underrättelseveteranerna till Obamaadministrationens tvärsäkra anklagelse om att Assadregeringen låg bakom kemgasattacken i Damaskusförorten Ghouta i augusti 2013. Då konstaterade de att Vita husets ”bevis” snarare var politiska dokument maskerade som underrättelseinformation.

Trots flera tunga namn bakom det aktuella brevet till Trump väljer de stora medierna i Sverige att förbigå det med tystnad.

Lika tyst är det om den granskning av Vita husets kemgasrapport som gjorts av professor Theodore A Postol vid Massachussetts teknologiska institut (MIT).

Det beror knappast på bristande meriter. Postol är professor inom naturvetenskap, teknologi och nationell säkerhetspolitik. Han har tidigare arbetat för USA:s kongress kontor för teknisk utveckling och varit anställd av Pentagon som rådgivare till chefen för USA:s flotta.
Postol
Oviljan att förmedla vad Postol kommit fram till lär precis som i fallet med underrättelseveteranerna handla om han att går emot maktens uppfattningar. Att han går emot den av politiker och medier i väst fastslagna ”sanningen” om att ”Assadregimen” är skyldig till allt ont i Syrien.

Professor Postol har noggrant analyserat Trumpadministrationens offentliggjorda bevis, bland annat bilder och filmer från den påstådda nedslagsplatsen. Han ifrågasätter det mesta i rapporten och menar att den inte innehåller ett enda trovärdigt bevis för att kemgasattacken verkligen utfördes från luften av det syriska flygvapnet. Snarare pekar materialet på att sarinbehållaren kom från en markbaserad raket.

Bevisen reser också misstankar om att allt inte är vad det sägs vara. Ett exempel som Postol lyfter fram är de filmer som visar hjälparbetare vid nedslagsplatsen för saringasbehållaren. De masker som vissa av dem bär erbjuder inget som helst skydd mot sarinförgiftning. Andra personer runt kratern är helt oskyddade.

Postols slutsats är att ingen seriös analytiker skulle kunna godkänna Trumpadministrationens rapport. ”Detta tyder på att Vita husets underrättelserapport troligen var en rapport med syftet att rättfärdiga aktioner som inte stöddes av några legitima underrättelser”, skriver han med tydlig hänvisning till missilattacken mot den syriska flygbasen i Homs utkant.

Förfalskade underrättelserapporter är som bekant inget nytt. USA har flera gånger bara under de senaste decennierna motiverat krig med bevis som senare visat sig vara rena påhitt.

Men de stora mediernas följsamhet mot makten är tragiskt nog mycket större idag än tidigare. Inför Irakkriget 2003 fanns till och med ledarskribenter som granskade och såg igenom krigsivrarnas påstådda bevis om massförstörelsevapnen. Då intervjuade svenska medier underrättelseveteraner som ingår i VIPS.

Tolv år senare är det ingen som bryr sig om dem. Idag anses Trumpadministrationen i Vita huset sitta inne med obestridliga fakta. De kritiska rösterna blir inte ens notiser i mediebruset.

Läs vidare i några artiklar om Syrien.
Chefen för Israels säkerhetstjänst bekräftar Israels stöd till ISIS och al-Nusra
Varning till president Trump från säkerhetsexperter i USA
Vem orsakade gasattacken i Syrien?
Storbritanniens ambassadör – Syrien orsakade inte gasattacken
Stora brister i SvT:s rapportering om Syrien
Har Pentagon tränat terrorister i användning av kemiska vapen?
Nya provokationer planeras av terrorister i Syrien
IS och al-Qaida firar USA:s anfall och går till angrepp i Syrien
Intervju med Syriens president al-Assad
Nytt brott mot FN-stadgan. USA attackerar Syrien
IS och al-Qaida firar USA:s attack och går till angrepp i Syrien
USA trappar upp det brutala angreppskriget mot Syrien
Rapporten om gasattack kom innan Syrien bombade terroristers gaslager
Stackars Syrien. False flag förleder,förvanskar fakta
Kemgasattacken i Syrien och journalistikens kollaps
Syrien bombade terroristfabrik för kemiska vapen i Idlib, har tidigare informerat FN om terroristers kemiska vapen
Gasattack? De vanliga lögnerna mot Syrien före fredsmöte?
Seymour Hersh: Obama stoppade Syrien-anfall pga. bevis om att rebellerna utförde gasattacken i Ghouta, Damaskus
Hur Turkiet planerade gasattacken i Syrien med USA:s hjälp
Syriens rebeller planerar ny gasattack
USA:s färska och äldre stöd till terrorister
Besvikna terroriststödjarna USA & Co desinformerar om Aleppo
Kongressledamot i USA: Vi finansierar terroristgrupper i Syrien
USA:s plan för styckning av Syrien
USA har använt utarmat uran i Syrien och Irak enligt Pentagon
EU villigt betala Assad om terrorister får styra del av Syrien
USA hjälper ISIS att inta stora staden Deir Ezzor i Syrien
Varför kapitulerar inte rebellerna?
http://jinge.se/allmant/ambassador-niklas-kebbon-skadar-sveriges-utrikespolitik.htm
http://jinge.se/allmant/massakern-i-ghouta-syrien-falska-videoinspelningar.htm

Ledamot i USA:s kongress har lagförslag för att hindra fortsatt stöd till terroristerna
Fekad propagandafilm om White Helmets vinner Oscar
White Helmets och CNN medger falsk videopropaganda
Skavlan marknadsför terroristvännen ”White Helmets”
New York Times: USA-stödda moderata rebeller strider tillsammans med al-Qaida
Människor i Aleppo firar julen och segern över USA-stödd terrorism
USA: Bra kongressrapport om Syrien
USA:s interventionspolitik huvudorsak till svälten i Syrien
Vapenvila och fortsatt kamp mot terroristerna i Syrien som fått nya vapen av USA
USA gav ISIS 45 minuters förvarning inför bombning
Hersh: Obama stoppade Syrienanfall pga bevis om att rebellerna utförde gasattacken i Ghouta
Aftonbladet låter Bana göra reklam för terroristerna i al-Nusra
Bana är ingen Anne Frank – används i hänslös propaganda för terrorister som halshögg 11-årig pojke
Aftonbladet desinformerar om Syrien
Fortsatt svenskt stöd till terrorister i Syrien
http://jinge.se/mediekritik/atta-problem-med-amnestys-rapport-om-syrien.htm
De USA-stödda ”moderata rebellerna” i FSA i Syrien nära kollaps
Caesar: Gammal otillförlitlig rapport om Syrien dammas av
Amnesty: Ny partisk och otillförlitlig rapport om Syrien
Artikel av mig i Flamman 19/11 2015:Syrienkriget är en av USA planerad intervention
Lögner om Syrien
Vem startade kriget i Syrien?
USA-general, Obama, Biden: Vi har medvetet släppt fram al-Qaida och ISIS i Syrien
Vi har beskjutits av terrorister i 4 år

Universitetslektor Tim Andersons bok ”Det smutsiga kriget mot Syrien” är saklig, faktarik och har massor av referenser.

tim-anderson

i Andra om: , , , , , , , , , , , , ,, , , , , , , , krig


12 svar till “Medietystnad när Trumps ”bevis” för kemgasattacken i Syrien sågas av USA-experter”

 1. Jag hörde idag den 19 april på morgonekot där Cecilia Uddén hade gjort ett mycket gripande reportage om en far som hade förlorat hela familjen inklusive ett par tvillingar. Därefter anklagade hon att Assad var ansvarig att ha dödat alla barnen i den kemiska attacken och kallade honom för en mördare
  Alla journalister har tydligen inga kunskaper om krigsbrott och kriminella handlingar. I det här reportaget var hon som en mobb och pekade fingret åt Assad. Som en gammaldags häng domare i vilda western – ”Ingen utredning eller rättegång behövs! Här har vi den skyldige! Häng honom högt!”
  Vad hände egentligen med att en människa alltid skall betraktas som oskyldig tills en utredning av brottet och när en rättegång har förklarat honom/henne som skyldig?
  Jag och troligen alla som läser den här bloggen är lekmän i den här konflikten. Vi vet faktiskt inte vem som har rätt om vad som hände när det gällde den kemiska attacken. Den har kanske inte ägt rum. Eller så gjorde den det och en fabrik med kemvapen träffades av en bomb. Eller att Assad skulle vara den skyldige. Det är därför jag och alla för fred vill ha en utredning för att fastställa vem eller vilka som är skyldiga, och därefter straffa dom eller den som är skyldig till attacken – om det nu var en attack. Men varken Sveriges regering, USA eller hela journalistkåren har krävt att en utredning ska ske. Om USA, Sveriges regering och svenska journalister strävar efter demokrati så kan de inte ta lagen i egna händer. Vad var det egentligen vi slogs på 60- och 70- talet? Jo, alla människor är lika inför lagen.

  Men varför har Cecilia Uddén inte intervjuat föräldrar till alla dom barn som dödades i bussattacken för några dagar sedan? De har säkert lika många tårar som den här fadern.
  Men det var ’fel’ offer och ’fel’ förövare – och därför är det inte värt några tårar från Uddén och Sveriges Radio. Det är så här det har gått politik i hur och vad som sänds i SR. Lyssnarna ska helst glömma bort bussattacken och minnas den kemiska attacken.

 2. Jag trodde det redn var klart att nervgasen använd i Syrien av någon av alla sunnimuslimska fraktioner mot Assad kom från Khadaffis lager sedan han störtats, och eventuellt hade Hillary godkänt överförseln, eller inte.

 3. Det finns tyvärr ingen kritisk media idag i Sverige, man får gå ut på nätet ut på amerikanska sidor för att få sanningen idag där man berättar olika synsätt om världshändelser.

 4. ”Sarin or a similar nerve agent was used in the Khan Sheikhun chemical attack that killed dozens earlier this month in Syria, according to initial findings announced by the Organization for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW), APA reports quoting Anadolu Agency.” (http://en.apa.az/world-news/asia-news/syria-chemical-attack-undeniable-says-opcw-chief.html)

  Vidare och som ett exempel på falsk nyhetsförmedling ”The attack led to widespread international outrage, including attempts to pass a UN Security Council resolution condemning it, blocked last week by Russia.”. Resolutionen la skulden på Syriens regering, utan att bevis för detta fanns – eller finns nu. Ingen nämns om att Syrien sedan veckor tillbaka, och nu åter, bett FN att utreda detta och tidigare misstänkta gasattacker av terrorister. Eller att Syrien under överinseende av USA och FN förstört sina kemiska vapen.

 5. ”Phyllis Bennis, director of the New Internationalism Project at the Institute for Policy Studies, though United Nations scientists and Turkish doctors who did autopsies have pointed to sarin.

  “The Syrian government may well be responsible for the attack, or others may have been involved,” she said. “But without an independent, international investigation, we simply don’t know. That means the Organization for the Prevention of Chemical Weapons (OPCW) [an international body with 192 member countries] must be given a full and complete and open mandate to follow all leads and report fully.”

  “Similarly, we have reports from Turkey that autopsies on some of the bodies indicated the gas was sarin; reportedly OPCW and/or U.N. scientists were present,” Bennis continued. “But the reports come only from the official Turkish medical/forensic authorities. Again, without a full and thorough independent investigation, all of the unknowns remain just that.” (http://www.alternet.org/world/trumps-missile-attack-syria-justified-fabricated-intelligence)

 6. Och nu senast visar det sig att USA:s president ännu en gång farit med osanning, då han påstod att deras krigsfartyg ”en hel armada” var på väg mot Nord-Korea. I själva verket var hangarfartyget med 60 attackflygplan på väg åt andra hållet. Fel på kompassen?