Flammans Syrienbild är Trumps


Denna kommentar till Johan Elvanders intervju i Flamman nyligen har skrivits av Dick Emanuelsson och publicerats på hans Facebooks-site. Jag återger den med auktorisation från Dick.

”Efter ännu en kemvapenattack anföll USA, Storbritannien och Frankrike förra veckan strategiska mål i Syrien”.

Det skriver Jonas Elvander, Flammans utrikesredaktör som sitter i Bryssel. Den kontroversiella frågan om den syriska armén verkligen hade utfört en kemvapenattack mot staden Duma är inte kontroversiell för Elvander som därmed inte ifrågasätter stormakternas argument eller sätter ordet kemvapenattack inom citattecken.
[http://flamman.se/a/missilerna-var-inte-avsedda-att-hjalpa-…]

För att stödja detta påstående har han pratat med en förvirrad syrier, Karim al-Hindi, som anser islamister som röker cannabis är ”moderna”. Elvander presenterar Karim som tillhörande den syriska vänstern, men säger aldrig vilken organisation eller ”vänsterparti” han tillhör eller har tillhört. Det mest konkreta han yppar är att den vänstern är ”frihetlig”. Det syriska kommunistpartiet förkastar han för det stöder regeringen Assad.
Syrien flamman 180420
Men Elvander sätter i alla fall fram bandspelaren och låter den gå under den långa intervjun med denne man som först levde i Turkiet under tre år och sedan dess lever i Bryssel. Men det framgår inte hur länge han har befunnit sig i detta EU-centrum. Med tanke på tidsperspektivet så har Flammans utvalde ”syrienexpert” inte satt sin fot i landet sedan senast 2014. Och det är egentligen sedan det året som vändningen kom i interventionskriget.

”Jag var en del av revolutionen men jag sysslade mest med att dokumentera brott mot mänskliga rättigheter”, säger Karim.

Vilken sida av oppositionen tillhör du? frågar Elvander.
– Jag hör till vänstern, jag kommer från en kommunistisk familj. Min far var medlem i det palestinska kommunistpartiet.

Men både det palestinska kommunistpartiet som hela den palestinska befrielserörelsen är inte lika förvirrade som Elvanders man. Palestinierna ser längre än den politiska återvändsgränd Elvander och Flamman har bökat sig in i och inte kan komma ut eller inte vill komma ut ur. Palestinierna inser, av en nödvändig historisk erfarenhet, att imperialismens och sionismens tentakler rör sig i ridåerna och är de som dragit upp riktlinjerna för att rita om den politiska och nationella kartan i Mellanöstern.

Men låt oss gå tillbaka till Elvanders ”analytiker”:
”Vi i vänstern som är emot regeringen tänkte inte alls på vilket stöd vi skulle få internationellt i början. Sedan sade vi att vi ville ha en FLYGFÖRBUDSZON (mina versaler.) så att regeringen inte skulle kunna använda sitt flygvapen, för vi visste att regeringen höll på att falla och att deras soldater deserterade. Så om de hade upprättat flygförbudszonen hade vi kunnat störta den. Men ingen lyssnade på oss”, menar en förtvivlad MR-aktivist.

Egentligen skulle vi kunna karaktärisera Karim som ett språkrör för State Departement eller Pentagon. För just ”Manualen med en flygförbudszon” har krigsaktivisterna i Vita Huset och Pentagon fört fram vid flera tillfällen, stimulerade av erfarenheterna från Libyen. I Syrien gick inte detta hem på grund av styrkeförhållandena mellan den syriska armén, som under sju års krig har stått emot en intervention av uppskattningsvis 250.000 islamistiska terrorister från närmare ett 90-tal länder. Flammans ”syrienexpert” nämner inte med ett ord hur imperialismen i väst satte upp en rebellarmé på några månader som hade militära enheter med kunskap i de mest avancerade militära vapen som väst levererade till jihadisterna i al-Qaeda, ISIS eller Islams Armé (med fäste i Ghoutaprovinsen).

Idag kommer också rapporter om att den syriska armén har beslagtagit tyska klorbehållare och brittiska rökgranater i det intagna Duma. I Duma tillfångatogs också brittiska elitsoldater, en uppgift som inte förekommer i svenska media.

Dessa uppgifter kan vi heller inte läsa i den ”nya” subkulturella (”frihetliga”?) Flamman. För Karim handlade det om att göra revolution på de områden de militära islamisterna hade intagit 2013-2014, får vi förmoda, då Karim fortfarande var kvar i Syrien:

– Hur ska revolutionen se ut? Vi i vänstern ville ha liberala fri- och rättigheter för alla. Den muslimska sidan höll inte med så det uppstod en konflikt. Kurderna gick med i revolutionen men de var också emot oss för de har sin egen modell (konfederation). Stora delar av vänstern flydde dessutom Syrien efter att revolutionen började så majoriteten av oppositionen är nu islamister.

Kemattacker. Han instämmer med Trump, May och Macron: Det ägde rum en kemgasattack i Duma:

– Det som hände i Goutha (kemvapenattacken) var inte första första gången. Det var den andra. Första gången dog 1 400 människor.

Den publicerade intervjun ägde rum samma dag (19 april 2018) som Russian Todays reportageteam i Duma har träffat pappan till det barn som de Vita Hjälmarna videobandade och påstod vara offer för en kemgasattack i Duma. Trumps historia om kemattack haltar numera rejält och det är väl snart bara Trump, Elvander (Flamman) och Karim som vidhåller att det ägde rum en dylik attack. För pappan till barnet, grannar i det område som påstods ha bombats med de påstådda kemikalierna och läkarna i videon förkastar påståendet som krigspsykologi, avsett att skapa en förevändning för Imperialist-Trion att gå in och bomba Syrien.

Krigsstrategen Karim

Elvander kanske känner sig lite obekväm inför svaren från sin Brysselvän och frågar:

Vad skulle hjälpa?

– Ett stort luftangrepp. Och då menar jag att ingen av flygplatserna borde fungera efteråt. Förutom den ryska, för vi vill inte ha ett internationellt krig i vårt land (Hoppsan! Vad har det i dag?). Det skulle tvinga dem att använda den ryska flygplatsen för fortsatta flygangrepp vilket skulle innebära att Ryssland skulle få skulden för de civila dödsoffren.

(SIC!)

Elvander: Ur den västerländska vänsterns perspektiv är ett amerikanskt angrepp mot Syrien det värsta som skulle kunna hända, speciellt med den nya regeringen (vilken ”ny regering”?). Hur ser du på de argumenten?
– Jag förstår det. Men bara vita människor skulle säga det. Vita européer har nått en nivå av dubbelmoral som är ofattbar. De vill inte intervenera någonstans i någon fråga bara så att de kan rädda sina egna skinn. De bryr sig inte alls om andra länder. EU mutar andra länder för att de inte ska släppa igenom migranter.

Elvander: Så vad borde den internationella vänsterns position vara?
– De borde tänka. De här konspirationsteorierna om att Vita Hjälmarna (syriska räddningsarbetare) är fejk, att det är en brittisk spionorganisation eller vad de nu tror…
Fan, jag har vänner som var där, hur kan man säga sådan skit? Det räcker med att titta på lokala syriska tv-kanaler som är på plats för att se att kemvapenattacken inte var fejkad. Men ingen gör det så klart.

Säger Karim.
Varken de Vita Hjälmarna, Flamman, Trump eller Karim (hans vänner, till exempel) har hittills visat upp ett enda offer för denna påstådda gasattack. Men de som finns på videon dementerar påståendet och förkastar anklagelserna som delar av en krigsstrategi i vilken de Vita Hjälmarna spelar en viktig roll i den psykologiska krigföringen mot Syrien. Till och med Pink Floydgrundaren Roger Waters kunde inte hålla sig på en konsert utan förklarade just dessa hjälmar som ”Fake”.
Seymour HershSeymour Hersh som bevisade bluffen med att Syrien skulle ha utfört kemgasattack i Ghouta i augusti 2013
Intressant är att Flammans utrikesredaktör går på Trumps syn på debatten i Säkerhetsrådet. Faktum är ju att en delegation från OPCW (the Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons) skulle göra ett arbetsbesök i Duma men då skickade trepartsalliansen 103 kryssningsmissiler mot Syrien. Ryssland föreslog en undersökningskommission men inte på de villkor som Trump och Jonas Elvander vill ha.

Jag ska inte trötta ut läsaren med rent av imbecilla citat av denne syriske man som förmodligen inte är någon annat än en ekonomisk flykting med en sofistikerad manual som Flammans utrikesredaktör har gått på, antingen av politisk omogenhet eller för att det är väntjänst han gör för denne syriers ansökan om uppehållstillstånd i Belgien.

Det intressanta är att denne ”vänsterman” inte stöder någon sida i kriget och klämmer till med att FN bör ta över Syrien. Han räds de iranska soldaterna för de står bara ”en timme från Israels gräns, därför bombar Israel dem nu”. Vad Tel Aviv, USA:s gendarm i regionen gör är att bomba syriskt territorium regelbundet, Karims territorium. Men det ser inte denne ”syriske” vänster som rättfärdigar de upprepade israeliska bombningarna för att iranier finns i Syrien. Men för några dagar sedan bombades staden Homs som ligger långt från den israeliska gränsen. Men det nämner varken Karim eller Elvander (Flamman).

Som om dessa anmärkningsvärda uttalanden inte är nog, kommer till slut brasklappen. Den är i och för sig inte överraskande för den bygger just på den manual som Trump, May och Macron använde sig av den 13 april i år:

– Jag hoppas faktiskt att Assad attackerar med kemiska vapen igen. För det kommer att göra det omöjligt för omvärlden att inte göra något.

Är det denna nivå på seriösa källor som dagens Flamman vill använda sig av för att öka kunskapen om den komplicerade situationen som kriget i Syrien utgör? I så fall har tidningen nog gjort en grov felkalkyl för är det något intervjun med denna ”vänster”-människa kan skapa så är det nog mer förvirring än klargörande.

Men det står dock klart att Flamman går i tryck med en politisk linje som i princip är Trepartsalliansens krigspolitik i Syrien.

Vem hade föreställt sig det innan den 31 december 2015? (1/1 2016 fick Flamman en ny chefredaktör. Idag finns det inte en enda av de tidigare anställda på Flamman kvar.)

Ett par andra artiklar om Flammans Syrienbevakning.
Flamman förleder om Syrien som vanligt
Debatt med Flammans utrikesredaktör: Vad vet Flamman om Syrien och imperialism?

Några punkter angående eventuell kemvapenattack.
1. Fabrik för kemiska vapen och sådana vapen har nu hittats hos rebeller i Ghouta och sådana vapen har använts av dem tidigare.
2. Belägg finns för att den presenterade videon från påstådd attack med kemvapen är från en övning i Gaza för 4 år sedan. Fakta bakom ”iscensatt” video med barn i Syrien som påstås ha utsatts för attack med kemiska vapen
3. Ryssland anser sig ha bevis för att den påstådda gasattacken i Syrien är en ”false flag”-operation av Storbritannien här. Belägg finns för att Storbritannien har iscensatt den påstådda attacken i samarbete med White Helmets, en terroristanknuten organisation som bara arbetar i terroristkontrollerade områden. Ab och Ryssland hävdar att Storbritannien står bakom det falska gasangreppet
4. Syrien har förstört sina kemiska vapen har FN rapporterat 2016.
5. Ryssland har förstört sina kemiska vapen har OPCW rapporterat 2018.
6. Syrien har allt att förlora på att använda sådana vapen, särskilt nu efter stora militära framgångar, befolkningsstöd och med tanke på världsopinion och massmedia. Svensken Ove Sellström i OPCW har också gjort denna bedömning.
7. Syrien förnekar bruk av kem-vapen och USA:s försvarsminister Mattis menar att bevis saknas på att kemiska vapen har använts.
8. USA & Co, samt rebeller/terrorister har allt att vinna på att påstå att Syriens regering använt sådana vapen. Då kan de mer öppet gå till angrepp.
9. Terroristorganisationer har utnyttjat tidigare bombningar med att anfalla.
10. Bevis saknas också för att Syrien tidigare använt gas mot befolkningen. USA-initierad ”information”/propaganda sprids ofta alltför okritiskt.
11. Enligt folkrätten får endast FN besluta om angrepp mot medlemsstat.

Några artiklar om gasattacker i Syrien.
Seymour Hersh: Obama stoppade Syrien-anfall på grund av bevis om rebellerna utförde gasattacken i Ghouta i augusti 2013.
Seymour Hersh: Hur Turkiet planerade gasattacken i Syrien, med USA:s ”hjälp”.
USA har använt utarmat uran i Syrien och Irak enligt Pentagon
Väst hindrar FN att undersöka gasincidenten i Syrien
Debatt i Läkartidningen om SWEDHR, gasattacken i Syrien mm 28/4 2017.
Har Pentagon tränat terrorister i användning av kemiska vapen?
Storbritanniens ambassadör – Syrien orsakade inte gasattacken
FN-rapporten om gasattacken i Syrien i april håller inte
Tidigare och kommande (?) gasattacker (av terrorister) i Syrien
Svensk expert slår hål på Frankrikes rapport om gasolyckan
Framstående USA-expert:Skedde verkligen en gasattack i Syrien som beskrivits?
Håller USA:s bevis för att Syrien stod bakom giftgasangrepp i Khan Shaykhoun?
Medietystnad när Trumps bevis för gasattacken i Syrien sågas
Rebellerna utförde gasattacken i Ghouta – indikation från FN:s inspektörer
Rapporten om gasattack kom innan Syrien bombade terroristers gaslager
Stackars Syrien. False flag förleder,förvanskar fakta

Några artiklar om White Helmets som förmedlat uppgifter om påstådd gasattack.
Stora massmedia tolererar inte kritik av White Helmets
Min kommentar i Washington Post om White Helmets
White Helmets får en Oscar
Forum för levande historia, Rio Bio och Margot Wallström stödjer terroristvännen ”White Helmets
Vilka är Vita hjälmarna?
White helmets: Ska al Qaidas skyddslingar få Nobels fredspris
Nobelpriskandidaten White Helmets: Fin hjälporganisation eller med på anfallskrig och imperialism?
Vita hjälmarna:Hjältar eller terrorister?

Några artiklar om USA:s stöd till terrorister.
USA:s färska och äldre stöd till terrorister i Syrien VIKTIG ARTIKEL.
USA och kurdiska SDF hjälper IS att fly från Raqqa (BBC)
Vapen för 4 miljarder sänds av USA från Tyskland till rebeller och ökat krig i Syrien!
Stora vapentransporter till terrorister i Syrien av USA & Co, och mörkläggning
Utbildningen av terrorister i Syrien – CIA:s största fiasko?
BBC avslöjar brittiskt stöd till terrorgrupper i Syrien
Sveriges Syrien-bistånd går bl.a. till terrorister som orsakar flyktingvåg
Så blev svenskt bistånd stöd till terror i Syrien

Artiklar som publicerats här och som främst kritiserar Vänsterpartiets ledning och Flammanredaktör för dess pro-imperialistiska, icke-marxistiska inställning.

Jonas Sjöstedts grova kritik av Sovjetunionen. I andra artiklar har V:s syn på kriget i Syrien och dess avsaknad av förståelse för imperialism kritiserats.

Öppet brev till Vänsterpartiet och Ung Vänster;
Vänsterpartiet bortser från USA:s roll i Syrien;
Aftonbladet och vägrar debatt om Syrien;
Sviker Vänsterpartiets ledning i Syrienfrågan och i demokratisk debattstil?;
Vänsterpartiet ledning stryper debatt i Syrienfrågan?;
Flamman: ”Ryssland och Syrien hindrar eldupphör”;
Flamman förleder om Syrien som vanligt;
Vad vet Flamman om Syrien och imperialism?;

Tillägg: Några liknande artiklar som publicerats här 1/8 2016 – 1/8 2017
Jonas Sjöstedt fördömer Sovjetunionen
Jonas Sjöstedts grova kritik av Sovjetunionen
Immigration: Tokvänsterliknande argument förespråkar att budbäraren skall skjutas
Vänsterpartiets ledning accepterar inte FN-beslut och demokrati för Syrien?

Kriget i Syrien: Ett hundratal artiklar
i Andra om: , , , , , , , , , ,, , ,


8 svar till “Flammans Syrienbild är Trumps”

 1. Elvander var förstås på plats, kanske t om på själva platsen och kunde bevittna kemattacken. Därför är han tvärsäker om vad som egentligen skedde. Naturligtvis Inte alls. Som 99% av västjournalister skriver han från ett skrivbord långt borta från händelsens centrum. Ändå är denne liksom alla andra västjournalister tvärsäker på sin sak. Med sådan behöver imperieanhängare?

 2. Elvander var förstås på plats, kanske t om på själva platsen och kunde bevittna kemattacken. Därför är han tvärsäker om vad som egentligen skedde. Naturligtvis Inte alls. Som 99% av västjournalister skriver han från ett skrivbord långt borta från händelsens centrum. Ändå r denne liksom alla andra västjournalister tvärsäker på sin sak. Med sådan vänster vem behövs inga fler andra imperieanhängare?

  Skulle Elvander skriva om slakten i Gaza och kräva bombning av terrorismens moder israel? Nej, den patetiska ska gör inte det. Däremot finns andra som gör som t ex här

  https://www.counterpunch.org/2018/04/20/a-tale-of-two-atrocities-douma-and-gaza/

  Skulle denne skriva om flera fynd om kemfabriker som Syriens armé gjorde i Ghouta eller ens nämna det? Osannolikt. Däremot är detta nyhetsstoff på fick-Fejk Stream Media.

  https://sputniknews.com/middleeast/201804221063796072-terrorists-chemical-weapons-production-evidence/

 3. Intressant inlägg som jag borde läsa mera noga men vid en snabb genomläsning så bekräftar den tankarna jag haft om många socialisters inställning om Syrien, ett understödjande av ett Syrien i form av västinspirerad liberal demokrati som tränger ut det traditionella samhället av blandad art som gäller där. Det är lite konstigt att de här länderna inte ges tillfälle att utveckla sig själva i egen takt utan måste tvångsreformeras från västvärlden liksom gjorts med landet Afghanistan. Vad vänta sig där annat än en självmordsbombare i kön utanför en nytillkommen vallokal? Jag gillar Ryssland i det här läget som försvarar Syrien som suverän stat. För några år sedan var socialister euforiska över det dom kallade för ”Arabiska revolutionen” men idag kan man undra vad den ledde till och till vilket pris. Samt vad revolutionärerna ville och vilka de var. Socialister tycks förena sig väl med den islamska världen, det är som det skulle finnas någon gemensam beröringspunkt trots så vitt skilda förhållanden. Kan det gemensamma vara att ideologi står över nationella strävanden? I Ryssland finns många religioner och traditioner men trots det ser regeringen där till att hålla landet sammanhållet och det är det som ger styrkan i alla lägen.

 4. Ja, den svenska vänstern befinner sig i ett ömkligt tillstånd. Visst finns det vänster kvar med hedern i behåll men den ”nya” vänstern efter C H Hermansson som härjar i riksdagen har ju tankemässigt kollapsat. Tror man verkligen att globalism styrd av oligarker är vägen framåt? Att stödja islamister och superrika kapitalister i deras värv? Kom ihåg att islamisterna hängde kommunisterna i lyktstolpar efter att de hjälpt Khomeini till makten i Iran. Hade vänstern varit ett arbetarparti hade man inte tagit i Soros och hans anhang med en tång än mindre gett honom sitt stöd. Hur vänstern av idag gör denna tankevurpa är en gåta som är lika svår att förstå som feministernas vurm för islam…lika obegriplig rent logiskt såvida ledningen för dessa partier har en helt annan agenda än deras snabbt sjunkande medlemsantal.

 5. Intressant. Inför borgerlig press är de som vill krossa Syriens demokrati ”moderata rebeller” och inför vänstern är de ”vänsterrebeller”.

  Det påminner om någon slags extremreligiös terroristisk variant av NMR, inte för kristendom, men för extrem islamism, som tydligen kan vara ”både vänster och höger”, likt SD och AfS, samt vill påtvingas det sekulära demokratiska Syrien den extrema sekterismen, med vapenmakt inhyrd av wahhabism-islamister från monopolkapitalet i USA, vilket till synes även verkar vara i Israels intresse av att behålla Golanhöjderna och ev. invadera mer territorium.

  En märklig soppa av lögner, men det liknar faktiskt svensk politikeradels utspel inför valen.

  Ena dagen har de slaktmössa och berömmer halalslakt och ”mångkultur”, andra dagen ser det inte så bra ut med mångkulturen längre och då är de för in integration istället, tredje dagen propagerar de för Natos vidriga krig i strid med folkrätten, och fjärde dagen ska de sjungas ”we shall over come” för att skapa fred och kärlek.

  Att vänstertidningen Flamman infiltrerats eller journalister mutats till att göra sådana här dåliga reportage är beklagligt, men jag är inte förvånad. Med pengar kan man få en åsna över en fängelsemur också.

 6. Jag har skickat detta e-mail till artikelförfattaren Jonas Elvander, Flamman:

  ” Hej!

  Jag vill nu bara informera om att jag publicerat två artiklar med stark kritik mot din artikel och intervju med en syrisk så kallad vänsterman. Du är naturligtvis välkommen att kommentar på bloggen som har 2500-3000 besök/dag.
  Jag sänder gärna in en replik till Flamman om du ger ´klartecken.

  http://jinge.se/allmant/flammans-syrienbild-ar-trumps.htm och

  http://jinge.se/allmant/sa-kallad-vanster-onskar-sig-ett-stort-flyganfall-pa-syrien-fran-usa-co-flamman-invander-inte.htm

  Hälsningar

  Anders Romelsjö