Nato-länder har exporterat vapen till terroristerna i Syrien. Vilka umgås Hultqvist & Co med?


Denna artikel har skrivits av Patrik Paulov, en av landets främsta Syrienkännare och journalist på tidningen Proletären, som publicerade artikeln 14/9. Men den innehåller inte hela bilden.

Jag vill dock inledningsvis skjuta in att tyska tidningar nyligen har rapporterat att vapen också har levererats från den mycket stora Nato-basen i Ramstein. Deutsche Welle skrev nyligen ”US sent weapons to Syria through Ramstein military base – report. Washington’s air base in southwest Germany was used for a time to store and send weapons to Syrian rebels, according to a German news daily. If the report proves true, the US could have violated German law.” Deutsche Welle

*

Efter Paulovs artikel presenterar jag andra uppgifter om USA:s illegala stöd till terroristorganisationer i Syrien. Var finns protesterna mot detta?


Syrien Silkway 170914
Patrik Paulovs artikel. Terrorister i Syrien fick vapen från Natoländer via diplomatflyg
Varför använde Sverige samma transporter?

Varifrån har al-Qaida och andra extremistgrupper i Syrien fått alla sina vapen? Jo, bland annat har Natoländer och deras allierade i hemlighet flugit in tonvis av gamla östeuropeiska vapen – med diplomatflyg. Det avslöjar den bulgariska journalisten Dilyana Gaytandzhieva. Men avslöjandet har mötts med tystnad och Gaytandzhieva har fått sparken.

I vapenlager i östra Aleppo som tillhört al-Qaida såg Dilyana Gaytandzhieva stora mängder krigsmateriel från Bulgarien.
När Proletären kontaktar Dilyana Gaytandzhieva har det gått två månader sedan hon publicerade sin artikel och två veckor sedan hon avskedades. Avslöjandet sprids av alternativa medier, men i de dominerande medierna i de inblandade staterna är det tyst.

”al-Jazira och Russia Today har intervjuat mig men i mainstream media i väst råder total mörkläggning av denna nyhet”, förklarar Dilyana Gaytandzhieva.
Syrien Gaytandzhieva 170914Dilyana Gaytandzhieva
Det hela började i december 2016. Dilyana Gaytandzhieva var en av få utländska journalister på plats i syriska Aleppo. När den östra delen av staden befriades gick hon in i området tillsammans med den syriska armén. I totalt nio underjordiska vapenlager som tillhört al-Qaidagruppen Jabhat al-Nusra såg hon stora mängder krigsmateriel. Vapnen var märkta med Bulgarien som ursprungsland.

Det var upprinnelsen till det avslöjande som Dilyana Gaytandzhieva i juli publicerade i Trud, Bulgariens största dagstidning. Artikeln bygger bland annat på hemligstämplad korrespondens mellan Bulgariens UD och Azerbajdzjans ambassad. Bulgarien är medlem i Nato och Azerbajdzjan har sedan mitten av 1990-talet ett nära samarbete med både Nato och USA.
Avslöjandet bidrar till att ge klarhet i hur vapen med bulgariskt ursprung hamnade hos en av FN terroriststämplad grupp i krigets Syrien.

Dilyana Gaytandzhieva berättar om hur en rad stater och privata vapenföretag använt det statliga azerbajdzjanska flygbolaget Silk Way Airlines för att frakta vapen till Syrien och till andra konflikthärdar som Irak, Afghanistan och Republiken Kongo.

Enligt internationella flygregler är det förbjudet att frakta militär utrustning i civila plan. För att möjliggöra transporterna har därför Azerbajdzjans UD i samarbete med de inblandade staterna stämplat Silk Way Airlines flygningar som diplomatflyg. Bolaget har under de senaste tre åren gjort minst 350 diplomatflygningar med hundratals ton vapen i lasten.

I kartläggningen av transporterna visar Dilyana Gaytandzhieva hur företag i USA tilldelats statliga kontrakt på totalt en miljard dollar för att köpa upp gamla vapen från Bulgarien och andra östeuropeiska stater för att sedan frakta dem vidare. Det är vapen som inte används av USA:s armé eller dess allierade i Mellanöstern, varför det är uppenbart att mottagaren är en tredje part.
Vapnen har fraktats med diplomatflyg som mellanlandat och lastat av i länder som Turkiet, Saudiarabien och Israel. Dessa tre stater är alla djupt indragna i kriget i Syrien på de regeringsfientliga gruppernas sida.
Förutom i Syrien har vapen som fraktats av Silk Way Airlines hittats i irakiska Mosul i lager som tidigare kontrollerats av Islamiska staten, IS.

Avslöjandet att USA tillsammans med en rad EU- och Natomedlemmar ägnat sig åt illegala transporter av vapen som hamnat i händerna på terrorister borde ha väckt starka reaktioner. Det är en verksamhet som bidragit till krig och terror, vilket i sin tur drivit miljontals människor på flykt. Men reaktionerna har uteblivit.

Dilyana Gaytandzhieva fick istället klart för sig att hon gjort något som inte uppskattades av makthavarna. I slutet av augusti kallades hon till förhör av den bulgariska nationella säkerhetstjänsten. Hon fick inte en enda fråga om den skandal hon avslöjat. Dilyana Gaytandzhieva säger att det som säkerhetstjänsten ville veta var vem som lämnat ut dokumenten om diplomatflygningarna till henne.
Två timmar efter förhöret fick hon sparken av den bulgariska tidningen. Planerna på att resa till Syrien för att gräva vidare i avslöjandet gick därmed i stöpet. Kan det tolkas på annat sätt än att de inblandade vill tysta ner historien?

Dilyana Gaytandzhieva är inte ensam om att ha grävt i frågan om hur al-Qaida, IS och andra grupper i Mellanöstern kommit över så mycket vapen från östeuropeiska vapenlager. Redan i mars 2013 skrev tidningen New York Times om hur USA:s underrättelsetjänst CIA i samarbete med Saudiarabien, Qatar, Turkiet och Jordanien flög in mestadels kroatiska vapen till väpnade grupper i Syrien.

I oktober 2014 bekräftade USA:s dåvarande vicepresident Joe Biden vid ett framträdande på Harvard University att bland andra Saudiarabien, Turkiet och Förenade Arabemiraten öst in ”hundratals miljoner dollar och tiotusentals ton vapen” till ”al-Nusra och al-Qaida och de extremistiska elementen av jihadister från andra delar av världen” på plats i Syrien. Biden sade dock inget om USA:s egen roll i detta.
Biden och Löfven 160825Biden och Löfven träffas
I juli 2016 publicerade Balkan Investigative Reporting Network, BIRN, och Organized Crime and Corruption Reporting Project, OCCRP, en rapport om leveranser av vapen och ammunition från Östeuropa till Syrien och Jemen från 2012 till 2016.
Enligt rapporten handlade det om vapen för 1,2 miljarder dollar som med flyg eller båt fraktats från Kroatien, Tjeckien, Serbien, Bulgarien med flera till Saudiarabien, Jordanien, Förenade Arabemiraten och Turkiet. Vapen som skickats vidare till eller via mellanhänder nått ”al-Nusra och al-Qaida och de extremistiska elementen av jihadister från andra delar av världen”, för att använda Joe Bidens ord.

BIRN och OCCRP publicerade denna vecka en uppföljning. Enligt deras kartläggning handlar det om totalt 2,2 miljarder dollar som USA öronmärkt för vapen till främst Syrien under perioden 2015 till 2022.

Det finns i Dilyana Gaytandzhievas avslöjande en uppgift som är av särskilt intresse för Proletären. I hennes artikel i tidningen Trud

nämns i förbifarten Sverige som ett av de länder som anlitat Silk Way Airlines diplomattransporter.

Vad jag kan säga är att dokumenten visar att Sverige sänt vapen med Silk Way Airlines till sina militära styrkor i Mellanöstern. Men eftersom flygningarna var diplomatflyg går det inte veta vad som skickades och var lasten hamnade, säger Dilyana Gaytandzhieva.

Det hela framstår som märkligt. Att USA och dess allierade vill hemlighålla beväpningen av mer eller mindre ljusskygga krafter i Syrien och andra länder är en sak. Vem vill skylta med vapenleveranser till grupper som är terroriststämplade av FN, alternativt grupper som krigar i allians med terrorister?

Att svenska krigsmakten väljer att anlita diplomatflyg för vapentransporter är betydligt konstigare. Sverige är efter riksdagsbeslut på plats i Irak med en styrka på maximalt 70 soldater, ett antal som kan utökas till 220 soldater. Insatsen ingår i den USA-ledda koalitionens krig mot terrorgruppen IS och handlar officiellt om utbildning av kurdiska peshmergastyrkor i norra Irak samt styrkor i andra delar av Irak. Finns där något att dölja?

Jag har än så länge ingen förklaring. Det har varit många svenska flygningar med Silk Way Airlines under de senaste tre åren. Gick dessa vapen till Sveriges trupper? Vi vet inte eftersom det var diplomatflyg, säger Dilyana Gaytandzhieva.

Proletären har bett utrikesdepartementet och Försvarsmakten om en kommentar till uppgifterna om svenska vapentransporter med Silk Way Airlines diplomatflyg. UD hänvisar till Försvarsmakten, som vid publiceringen ännu inte svarat.

Jag påminner om att det var Patrik Paulov som först rapporterade om att svenska biståndspengar gick till terroristorganisationer i Syrien. Detta är tyvärr i linje med den officiella svenska folkrättsvidriga politiken att Syriens president Assad skulle störtas – där organisationer som al-Qaida/al-Nusra/Fateh al Sham och ISIS dkulle vara till avgörande hjälp. En stor skandal, som gör att personer som slår vakt om folkrätt måste kritisera den svenska regeringen och allianspartierna mycket skarpt. Och även Vänsterpartiet vars partiledare föreslagit flygförbudszon i Syrien, vilket i hög grad skulle gynna terroristerna.
isis-dodar-islamic-state-henrettelseISIS skjuter – med Nato-vapen?

USA:s långvariga stöd till opposition och terrorister i Syrien.


1. I en intervju i TV-programmet Democracy Now i mars 2007 uppgav förre NATO-ÖB och presidentkandidaten general Wesley Clark att han hösten 2001 fick se Pentagondokument som visade att USA planerade att destabilisera bl.a. Syrien, Irak och Libyen http://www.democracynow.org/2007/3/2/gen_wesley_clark_weighs_presidential_bid)
2. Pulitzerprisvinnaren Seymour Hersh uppgav detsamma i artikeln ”The Redirection” i the New Yorker 2006 och påtalade USA:s ändrade politik som innebar stöd till sunni och i praktiken även till al-Qaida.
3. Enligt dokument från Wikileaks har USA:s utrikesdepartement finansierat opposition mot Syriens regering i London sedan 2006.
4. 1 april 2012 beslöt USA och drygt 70 andra stater (”Syriens vänner”) att stödja det splittrade Syriska nationella rådet med vapen och med motsvarande 130–140 miljoner svenska kronor, med den största summan från USA. Är inte detta en olaglig intervention?
5. al-Qaida, ursprungligen en skapelse av CIA, deklarerade i februari 2012 via sin högste chef Ayman al-Zawahri att organisationen stödde de syriska rebellerna.
6. Hillary Clinton medgav samma månad att al-Qaida liksom USA arbetade för att störta Assads regim.

7. Daily Star skrev 26/8 2012 i artikeln att “nästan 200 elittrupper (SAS och SBS trupper) i eller nära Syrien är på jakt efter massförstörelsevapen. Dessa elittrupper åtföljdes av folk från underrättelseorganisationerna MI6 och CIA, och av franska och amerikanska soldater”.
Hillary Clinton och ObamaTvå av de skyldiga, eller hur?
8. New York Times har 4/8 2012 rapporterat att Turkiet, Saudiarabien och Qatar, tillhandahåller vapen, med hjälp av tjänstemän från CIA som tränar och tar emot rebeller och arbetar med tjänstemän i utrikesdepartementet.
9. I en artikel 24/3 2013 ger New York Times många belägg för kraftigt ökat vapenstöd från USA och allierade till rebellerna i Syrien. ”Med hjälp från CIA har arabiska regeringar och Turkiet kraftigt ökat det militära stödet till Syriens opposition och upprättat en hemlig luftbro av vapen och utrustning för upproret mot al-Assad, enligt uppgifter från flygtrafik, intervjuer med tjänstemän i flera länder och uppgifter från rebelledare.”
10. DN återgav 13/5 2015 en intervju med president Obama i den Londonbaserade arabiskspråkiga tidningen Asharq al-Awsat. Obama sa ”Islamiska staten (IS) är i förlängningen ett resultat av den USA-ledda invasionen av Irak”.
11. I ett tal till studenter i Harvard 2/10 2014 sa USA:s vicepresident Joe Biden att ISIS är en skapelse av USA:s allierade.”Asked about US policy in Syria, Biden touched on the dirty secret of the current US-led war against the Islamic State in Iraq and Syria. ISIS (or ISIL as the Obama administration terms it) is essentially the creation its allies who fomented civil war in Syria against the government of President Bashar al-Assad.Referring to Turkey, Saudi Arabia and the United Arab Emirates”.
12. I en intervju våren 2015 erkänner pensionerade generallöjtnant Michael Flynn, en tid Donald Trumps säkerhetspolitiske rådgivare, att USA:s administration medvetet “släppt fram” Al Qaeda och ISIS i Syrien och Irak. Michael Flynn är före detta chef för amerikanska Defense Intelligence Agency (DIA). Han bekräftar äktheten av en omtalad rapport från DIA från augusti 2012 som visar att USA:s ledning redan då visste att den syriska oppositionen tagit en sekteristisk riktning. Obama, Biden, USA-general: Vi har medvetet släppt fram al-Qaida och ISIS i Syrien
13. Förre presidentkandidaten och f.d. militäre NATO-chefen Wesley Clark menar live i CNN våren 2015 att ISIS är skapad och finansierad av ”våra närmaste allierade.”
hultqvist-och-mccainHultqvist träffar ordföranden i USA-senatens försvarsutskott Mc Cain. Vem tror att han var okunnig?
14. Sputniknews rapporterar 7/12 ”Outgoing US President Barack Obama has acknowledged his country’s role in the emergence of Daesh, echoing opinions earlier voiced by Syrian President Bashar Assad and even by his successor in the White House, Donald Trump. “In shaping our response [to Daesh], we refused to repeat some of the mistakes of the 2003 invasion [of Iraq] that have helped to give rise to the organization that became ISIL in the first place,” Obama said during a major speech on the fight against terrorism at MacDill Air Force base in Florida on Tuesday.” Sputnik News
15. Business Insider skrev för drygt ett år sedan ”Since 2013, the CIA has been training and equipping various moderate rebel elements in the Syrian civil war in an effort to undermine the regime of Syrian President Bashar al-Assad and force him to the negotiating table. Among the range of munitions and supplies that the CIA has funneled to the various brigades of the Free Syrian Army and other moderate groups through Saudi Arabia, Jordan, and Turkey are TOW anti-tank missiles.”Business Insider
16. Förra utrikesministern Hillary Clinton kände till stödet till ISIS Clintons e-mail och Patrick Cockburn i CounterpunchI ett e-mail i augusti 2014 skrev Hillary Clinton ”“While this military/para-military operation is moving forward, we need to use our diplomatic and more traditional intelligence assets to bring pressure on the governments of Qatar and Saudi Arabia, which are providing clandestine financial and logistic support to ISIL [Isis] and other radical Sunni groups in the region” .
gabbard
17. Medlemmen i USA:s kongress Tulsi Gabbard (Demokraterna)har påtalat och protesterat mot USA:s stöd till terroristorganisationer. https://youtu.be/_qdf2WH4g9k
18. I december 2016 beslöt USA att satsa ytterligare 300 miljoner dollar på att beväpna terroristorganisationer. Syrienexperter hävdar sedan länge att rebellerna domineras av terrorister, att ”Fria Syriska Armén”, som sedan länge har försvagats samarbetar med terroristorganisationer.
19. USA föredrog ISIS framför Syriens folkvalde president. Ljudupptagning visar att USA föredrog ISIS framför Syriens folkvalde president

Läs vidare i några artiklar om Syrien.
Tidigare och kommande (?) gasattacker (av terrorister) i Syrien
Svensk expert slår hål på Frankrikes rapport om gasolyckan
Framstående USA-expert:Skedde verkligen en gasattack i Syrien som beskrivits?
Håller USA:s bevis för att Syrien stod bakom giftgasangrepp i Khan Shaykhoun?
Medietystnad när Trumps bevis för gasattacken i Syrien sågas
Rebellerna utförde gasattacken i Ghouta – indikation från FN:s inspektörer
Vanställd information om fredsorganisationen SWEDHR där jag är med
Chefen för Israels säkerhetstjänst bekräftar Israels stöd till ISIS och al-Nusra
Väst hindrar FN att undersöka gasincidenten i Syrien
Varning till president Trump från säkerhetsexperter i USA
Vem orsakade gasattacken i Syrien?
Storbritanniens ambassadör – Syrien orsakade inte gasattacken
Stora brister i SvT:s rapportering om Syrien
Har Pentagon tränat terrorister i användning av kemiska vapen?
Nya provokationer planeras av terrorister i Syrien
IS och al-Qaida firar USA:s anfall och går till angrepp i Syrien
Intervju med Syriens president al-Assad
Nytt brott mot FN-stadgan. USA attackerar Syrien
IS och al-Qaida firar USA:s attack och går till angrepp i Syrien
USA trappar upp det brutala angreppskriget mot Syrien
Rapporten om gasattack kom innan Syrien bombade terroristers gaslager
Stackars Syrien. False flag förleder,förvanskar fakta
Kemgasattacken i Syrien och journalistikens kollaps
Syrien bombade terroristfabrik för kemiska vapen i Idlib, har tidigare informerat FN om terroristers kemiska vapen
Gasattack? De vanliga lögnerna mot Syrien före fredsmöte?
Seymour Hersh: Obama stoppade Syrien-anfall pga. bevis om att rebellerna utförde gasattacken i Ghouta, Damaskus
Hur Turkiet planerade gasattacken i Syrien med USA:s hjälp
Syriens rebeller planerar ny gasattack
USA:s färska och äldre stöd till terrorister
Besvikna terroriststödjarna USA & Co desinformerar om Aleppo
Kongressledamot i USA: Vi finansierar terroristgrupper i Syrien
USA:s plan för styckning av Syrien
USA har använt utarmat uran i Syrien och Irak enligt Pentagon
EU villigt betala Assad om terrorister får styra del av Syrien
USA hjälper ISIS att inta stora staden Deir Ezzor i Syrien
Varför kapitulerar inte rebellerna?
http://jinge.se/allmant/ambassador-niklas-kebbon-skadar-sveriges-utrikespolitik.htm
http://jinge.se/allmant/massakern-i-ghouta-syrien-falska-videoinspelningar.htm

Ledamot i USA:s kongress har lagförslag för att hindra fortsatt stöd till terroristerna
Fekad propagandafilm om White Helmets vinner Oscar
White Helmets och CNN medger falsk videopropaganda
Skavlan marknadsför terroristvännen ”White Helmets”
New York Times: USA-stödda moderata rebeller strider tillsammans med al-Qaida
Människor i Aleppo firar julen och segern över USA-stödd terrorism
USA: Bra kongressrapport om Syrien
USA:s interventionspolitik huvudorsak till svälten i Syrien
Vapenvila och fortsatt kamp mot terroristerna i Syrien som fått nya vapen av USA
USA gav ISIS 45 minuters förvarning inför bombning
Hersh: Obama stoppade Syrienanfall pga bevis om att rebellerna utförde gasattacken i Ghouta
Aftonbladet låter Bana göra reklam för terroristerna i al-Nusra
Bana är ingen Anne Frank – används i hänslös propaganda för terrorister som halshögg 11-årig pojke
Aftonbladet desinformerar om Syrien
Fortsatt svenskt stöd till terrorister i Syrien
http://jinge.se/mediekritik/atta-problem-med-amnestys-rapport-om-syrien.htm
De USA-stödda ”moderata rebellerna” i FSA i Syrien nära kollaps
Caesar: Gammal otillförlitlig rapport om Syrien dammas av
Amnesty: Ny partisk och otillförlitlig rapport om Syrien
Artikel av mig i Flamman 19/11 2015:Syrienkriget är en av USA planerad intervention
Lögner om Syrien
Vem startade kriget i Syrien?
USA-general, Obama, Biden: Vi har medvetet släppt fram al-Qaida och ISIS i Syrien
Vi har beskjutits av terrorister i 4 år

i Andra om: , , , , , , , , , , , , ,, , , , , , , , krig


6 svar till “Nato-länder har exporterat vapen till terroristerna i Syrien. Vilka umgås Hultqvist & Co med?”

  1. För vem skulle vapenexporten döljas ? Det fattade väl alla att terroristerna fick sina vapen från dem som krävde den syriska regeringens fall. Skamlösheten visste inga gränser och samtidigt smusslar man med vapentillförseln ? Det måste vara att vissa frågor ställts av parlamentariker här och var och eftersom svaren bestått av lögner har man tvingats att dölja vissa delar av krigföringen. Detta kan bl.a. gälla kongressen i USA.

    Tyska underrättelsetjänsten BND tillfrågades huruvida de kände till att tyska terrorister rest till Syrien för att kriga. ”Inte bara det, vi såg till att de fick sina pass omgående”, blev svaret. Någon blygsel har västmakterna inte visat på denna punkt, därför förvånar det något att tyska regeringen ”inte kände till” att vapen transporterades via Ramstein. Men denna ovetskap infinner sig efter att ”de tyska trupperna” förlorat kriget, och det kan förklara svaret.

    Sprängdådet i London i dag visar återigen att terrorismen för västmakterna är helt i sin ordning när den drabbar Mellanöstern men ett brott endast när det sker i Europa. Och de som hittills gått helt skadefria av de medverkande är Israel och Saudiarabien.

  2. Enligt Gaytandzhieva har Silk Way Airlines landat i Örebro. Nära armens centrallager. Vad i helsicke lastade de?

    • De lastade kanske vapen från Bofors. Sedan många år finns uppgifter om att plan landat nattetid och fraktat vapen till Mellanöstern. Bl.a. misstänks vapen med utarmat uran ha fraktats från Sverige.

  3. Man skall nog vara försiktig med att gräva i detta. Se hur det gick för Catz och Falck, där var det också vapen från Bofors inblandade. Peter Hultqvist verkar inte ha några skrupler och med den kontroll etablissemanget har över svensk media lär ingen få veta vad som hänt.