Anders Romelsjö

Jag tog över ansvaret för Jinges blogg sommaren 2012, sedan Jinge frågade mig under våren 2012.
Bloggen har utsetts till ”Årets politiska blogg” 2014 av börsbolaget Cision.
Jag växte upp i Norrbotten, var tidigare distriktsläkare och är nu professor emeritus vid Karolinska Institutet och Stockholms universitet. Min forskning handlar om orsaker till alkohol- och drogproblem, alkoholpolitik, effekter av förebyggande insatser och behandling. Jag är gift, har vuxna barn, bor mitt i Stockholm, och gillar motion ibland, kultur av olika slag, skärgården och Provence.

Jag har under senare år blivit alltmer politiskt intresserad och radikaliserats ju mer jag läst.

Min blogg kommer sällan att handla om alkohol och droger utan främst om politik, om orättvisor i världen med fokus på supermakten USA: roll och ett orättfärdigt ekonomiskt system. Jag har många gånger besökt USA, där jag har många släktingar, vänner och kolleger och har övervägande mycket positiva egna erfarenheter från kontakt med olika människor. Den kommer ur frustration och ur önskan att försöka bidra till en mobilisering mot orättvisor för en bättre värld genom information och debatt. Då det finns så många kunniga skribenter ger jag gärna plats åt gästbloggare. Jag är partipolitiskt obunden och har några utgångspunkter:

• Världens ekonomiska system, med 31% fattiga enligt FN:s senaste rapport, med ökad ojämlikhet inte minst i USA är inte optimalt, rättvist eller demokratiskt.
• Drygt 1000 dollarmiljardärer kontrollerar drygt 4 biljoner US Dollar, medan 20% av detta skulle räcka till att ge de fattiga tjänligt vatten, utbildning och hälsovård.
• Kortsiktiga företagsekonomiska intressen går i praktiken före en nödvändig ändring av klimatpolitiken.
• Världens enda stormakt USA är den i särklass mest aggressiva nationen efter andra världskriget med många av genomförda eller stödda statskupper, även i demokratiska eller legitima länder, har genomfört krig i strid med folkrätten (Sydostasien, Irak, Afghanistan), stött diktaturer, och har nu givit tortyren och rättsosäkerheten (Guantamo) ett ansikte.
• I Sverige har under senare år kunnat konstatera en markant försämring för sjuka och arbetslösa och en kraftig ökad privatisering av vård, som försvårar en bra vård för alla och också innebär att miljarder i vinstmedel överförs till bl.a. skatteparadis i stället för att användas för vård och omsorg.

Jag har det senaste året ensam eller tillsammans med andra publicerat debattinlägg eller artiklar i olika frågor i bl.a. Aftonbladet (uranvapen), Dagens Medicin (uranvapen) DN Debatt (alkoholpolitik), Dn Debatt Stockholm (sjukvårdspolitik), FIB-Kulturfront (IMF, Hans Roslings världsbild, NATO, Syrien, uranvapen), Flamman (uranvapen) Göteborgsposten (uranvapen), Läkartidningen (Syrien), Afghanistansolidaritet (uranvapen), Clarté (kapitalets koncentration) Irak-Solidaritet (uranvapen), Svenska Läkare mot Kärnvapen (uranvapen).

• Jag lovar att besvara varje seriös kommentar.

Du kan nå mig via kontaktknappen här på Jinge.se

  15 comments for “Anders Romelsjö

 1. Lars Forslin
  16 december, 2013 at 14:41

  Hej Anders,
  Verkar spännande! Du skriver ”Världens ekonomiska system, med 31% fattiga enligt FN:s senaste rapport, med ökad ojämlikhet inte minst i USA är inte optimalt, rättvist eller demokratiskt”. Nej, jag håller definitivt med och man kan väl utan att överdriva kalla din utsaga för en underdrift :-) Jag skulle lätt kunna sträcka mig till att världsekonomin är en ren katastrof och den kommer också att få världen på fall igen gissar jag.
  Jag har blivit allt mer intresserad av alternativa ekonomiska teorier på senare tid och en som fångat mig en hel del är Per Lundgren, som skrivit en ganska omfattande trilogi, vilken jag inte har läst helt och hållet, men så pass mycket att det öppnat mina ögon en hel del. Böckerna finns på http://www.nyaekonomiskasystemet.se – gratis nedladdning. Tror det kan vara av intresse även för dig.

  • 16 december, 2013 at 17:26

   Tack för intressanta reflexioner och tipset. Har inte läst just den boken. Du hittar förmodligen en hel del av intresse i vår nya bok ”USA som världspolis” som annonseras på bloggsidan. Då det gäller ekonomi läser jag gärna till exempel tidskriften Monthly Review och gärna Marx samt Samir Amin, men faktiskt många andra med olika åsikter.

 2. Lars
  17 december, 2013 at 11:15

  Boken ser mycket intressant ut och är beställd.

 3. Hans
  2 mars, 2014 at 21:19

  Det är med viss bestörtning jag tar del av medias rapportering om Krim-krisen. Så aningslöst fördömande av Rysslands agerande, och en total avsaknad av att analysera situationen ur ett sakligt perspektiv. Västvärldens ledare har ett stort ansvar. En statskupp är en statskupp oavsett vem som avsätts och vem som tar makten.

 4. Eduardo
  12 mars, 2014 at 10:09

  Mycket intressant bok som jag varmt rekommendera till alla mina antiimperialistiska vänner.

 5. 12 oktober, 2014 at 14:05

  ”I Sverige har under senare år kunnat konstatera en markant försämring för sjuka och arbetslösa och en kraftig ökad privatisering av vård, som försvårar en bra vård för alla och också innebär att miljarder i vinstmedel överförs till bl.a. skatteparadis i stället för att användas för vård och omsorg.”

  Sant – och om hur det kan förändras på min blogg här.

  Om mitt förhållningssätt till mig själv och världen i två radioprogram 1994 – som finns på nätet bl a här.

 6. 8 november, 2014 at 17:24

  All lycka till med Ditt upplysningsvärv !

 7. Olof Annas
  15 november, 2014 at 01:25

  Intressant och vettig sida. Återkommer.

 8. Joe Queirolo
  11 januari, 2015 at 17:58

  Hello Anders,

  Just read this article by an American woman who lives in Norway. I thought it gave an interesting perspective on the US: http://www.tomdispatch.com/post/175941/tomgram%3A_ann_jones%2C_answering_for_america/#more

 9. Tina
  3 februari, 2015 at 12:17

  Tack för att du finns . Jag läste om Winiarski, han prostituerar sig för USA. Dess värre gör det alla svenska massmedia det oxo nu för tiden. Svenska massmedia mörklägger och förvränger händelser i Ukraina. Jag har dagligen kontakt med folk därifrån och dagligen, nästan ringer jag till DN och SVT för att rätta till de nyheter som de trollar folk i Sverige med bara för Bild och hans gäng sålde den svenska suveräniteten och neutraliteten. Detta kallas för landsförräderi och det bör granskas ordentlig.
  Med vänlig hälsning
  Tina

  • Patras Vodoodarski
   9 januari, 2016 at 20:02

   Instämmer” tack för att du och sidan finns!!!!
   Winiarski är en presstitute av rang. Precis som Cecilia Uddén är en han en imperielakej. Vems agenda bedriver han? Av namnet, så är svaret givet …

 10. Åke Hansén
  9 mars, 2015 at 10:00

  Bravo, kommer att följa sidan!

 11. Kalle
  4 april, 2015 at 11:30

  Vissa länder ska visst ha rätt att bryta mot avtal de skrivit under bara för att du vill? http://sv.wikipedia.org/wiki/Icke-spridningsavtalet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*