När Syrienkriget går mot sitt slut avslöjas sanningen om ”revolutionen

Patrik Paulov, utrikesredaktör på Proletären och en av landets främsta experter på Syrien publicerade igår denna artikel
Proletären

Striderna i Syrien är långt ifrån över och hindren för fred är många. Men tendensen är tydlig. De väpnade extremisterna pressas tillbaka. Försöket att störta regeringen i Damaskus har misslyckats. Samtidigt sipprar allt mer av sanningen ut om västvärldens och Gulfstaternas smutsiga agerande bakom den så kallade syriska revolutionen.
Syrien 171110 Proletären
För parterna på förlorar-sidan gäller det att flytta fram sina positioner innan det är för sent. Det är vad USA nu gör i östra Syrien.

Det finns hopp om fred i Syrien. Inte imorgon eller nästa månad och inte i hela landet på en gång. Men det är i den riktningen det går när de väpnade grupperna pressas tillbaka och den syriska armén med stöd av Ryssland, Iran och libanesiska Hizbollah vinner mark.

I östra Syrien pressas IS tillbaka på bred front, och i övriga landet handlar det om avgränsade landområden som fortsatt är i händerna på mer eller mindre extrema väpnade grupper. På flera orter har lokala vapenvilor slutits.

Undantaget är Idlibprovinsen i nordväst vid gränsen mot Turkiet. Där har al-Qaida-terrorister fortsatt kontroll över ett större sammanhängande område.

För att skynda på den positiva utvecklingen bjuder Ryssland in till en ”Syrisk kongress för nationell dialog” i den ryska semesterorten Sotji den 18 november. Målet är att fokusera på ”kompromisslösningar” för att få slut på kriget.

Utöver den syriska regeringen har inhemska och utlandsbaserade syriska oppositionsgrupper bjudits in. Listan inkluderar företrädare för väpnade grupper, som saudistödda Jaysh al-Islam som finns i några av Damaskus förstäder. För första gången står det Syrienkurdiska partiet PYD, som i samarbete med USA-styrkor tagit kontroll över stora områden i norra och östra Syrien, på inbjudningslistan.

Hur många som kommer återstår att se. Både inom och utom Syrien hörs protester. Men Rysslands hållning framstår som den enda rimliga. För att nå fred kommer det att krävas kompromisser. Och för att nå en hållbar förhandlingslösning måste så många som möjligt av de syriska parter som har ett inflytande på marken vara med. Undantagna är de av FN terrorstämplade grupperna IS och Jabhat al-Nusra.

Den enskilt viktigaste åtgärden för att få fred i Syrien är dock inget som de syriska aktörerna har makt att besluta om. Ett slut på kriget kräver ett slut på den folkrättsvidriga inblandning utifrån som från första stund eldat under konflikten.

Det är ett faktum att det 2011 fanns ett folkligt missnöje i Syrien mot korruption, fattigdom och bristen på demokrati, som tog sig uttryck i demonstrationer i vissa städer. Det är också ett faktum att det var andra stater som planmässigt organiserade det väpnade upproret mot Syriens regering. Den ”syriska revolutionen” dirigerades i mångt och mycket från Washington, Ankara, Riyadh och Doha.

Detta bekräftades nyligen av Gulfstaten Qatars förre premiärminister och utrikesminister Hamad bin Jassim al-Thani. I en tv-intervju i hemlandet den 25 oktober berättar han om hur Qatar i samarbete med Saudiarabien skickade vapen till Turkiet. Distributionen till grupper i norra Syrien utfördes av turkiska och amerikanska styrkor tillsammans med vapenleverantörerna.

Jassim al-Thani förnekar att hans land stött IS, men när det gäller al-Qaidagruppen Jabhat al-Nusra är svaret svävande. ”Det kan ha gjorts misstag… kanske fanns det en relation till al-Nusra”, erkänner han men poängterar att allt Qatar gjort skedde i samarbete med USA och Saudiarabien.

Det sista säger al-Thani i direkt polemik mot Saudiarabien, som på senare tid anklagat Qatar för stöd till terrorister och infört sanktioner mot landet.

Uppgifterna från Qatars förre premiärminister är i sig inte sensationella. Det mesta är känt sedan länge, även om det vanligtvis talas tyst om detta i väst. Det som är sensationellt är att en av de huvudansvariga för katastrofen i Syrien bekräftar de utländska aktörernas centrala roll i kriget och i stärkandet av terroristgrupper.

Som väntat har avslöjandet inte uppmärksammats i svenska medier. Lika tyst har det varit om det dokument från USA:s underrättelsetjänst NSA som offentliggjorts av Edward Snowden. Det utgör ännu en bekräftelse på att det syriska upproret styrts utifrån.

I NSA-dokumentet med stämpeln ”Top secret” berättas om när den i väst hyllade Fria syriska armén genomförde en militär offensiv mot mål i Damaskus den 18 mars 2013. USA hade tre dagar innan förvarnats om det skulle ske en storskalig attack vid tvåårsdagen av ”revolutionen”. Saudiarabien hade förberett det hela genom att skicka 120 ton vapen till Syrien.

NSA skriver att ordern att ”lysa upp Damaskus” genom att attackera presidentpalatset och jämna flygplatsen med marken kom från den saudiske prinsen Salman bin Sultan.

Det borde vara svårsmält även för de mest bittra motståndarna till Syriens Bashar al-Assad inom den europeiska vänstern. Vad är det för en ”revolution” som styrs från en av de värsta förtryckarregimerna i Mellanöstern?

Även inom etablissemanget i väst finns röster som när krigets utgång står klar säger sanningar som tidigare tystats ner.

I det amerikanska magasinet Foreign Policy publicerade Max Abrahms den 30 oktober en artikel med rubriken ”Syriens extremistiska opposition”. Abrahms upprepar sedvanliga anklagelser mot Assad men kritiserar samtidigt västmediernas skönmålning av ”rebellerna”.

Han slår fast att al-Qaidagrupper under olika namn inkluderat ”moderata rebeller” som valts ut, tränats och beväpnats av USA, och han berättar om hur tusentals väststödda ”rebeller” protesterade när Jabhat al-Nusra stämplades som terrorister.

”Assads huvudfiender i Syrien har utgjorts av farliga extremister, oavsett hur många regeringar som finansierat, tränat och beväpnat dem”, skriver Adams.

Att regimskifteskriget har misslyckats betyder inte att intressena bakom det har övergetts. USA med vänner önskar fortfarande slå sönder alliansen mellan Syrien, libanesiska Hizbollah och Iran, där den sistnämnda utgör huvudfienden.

Och den viljan minskar inte av att Ryssland stärkt banden till nämnda allians.

För parterna på förlorarsidan gäller det att flytta fram sina positioner innan det är för sent. Det är vad USA just nu gör i östra Syrien. När Fria syriska armén och andra utifrån stödda grupper inte längre är en maktfaktor sätter USA sitt hopp till den kurdledda SDF-styrkan.

Hur många soldater USA har på plats i Syrien och hur många baser som byggts upp är omtvistat. Oavsett omfattningen är USA:s närvaro att betrakta som en illegal invasion. Det Syrienkurdiska partiet PYD har liksom SDF-styrkorna ingen rätt att bjuda in andra länders militär, det har endast Syriens regering.

Det Syrienkurdiska ledarskapet menar att det är de som tjänar på samarbetet och att de inte låter sig styras av USA. Strategerna i Washington lär ha en annan uppfattning. Det finns en anledning till att USA ”hjälper” SDF i striderna mot IS. Det finns en anledning till att USA och Saudiarabien vill ”hjälpa till” med återuppbyggnaden av staden Raqqa och andra kurdkontrollerade områden.

I mitten av oktober var USA:s officiella sändebud i koalitionen mot IS, Brett McGurk, på plats i Raqqaprovinsen tillsammans med den saudiske ministern Thamer al-Sabhan. Dessa två stater planerar för en långvarig närvaro. Besöket skedde utan tillåtelse från Syriens regering.

Östra Syrien är inte det enda problemet. I Idlibprovinsen i nordväst har Turkiet gått in militärt för att stärka sin position för framtiden.

I den västra och mest tätbefolkade delen av Syrien agerar dessutom Israel mer aggressivt än någonsin. Under 2017 rapporteras israeliskt flyg ha genomfört 24 attacker mot syriska militära mål, vilket stärker al-Qaida och övriga grupper som Syrien bekämpar.

Efter Israels attack den 29 oktober lämnade Syriens utrikesministerium en protest till FN:s generalsekreterare och säkerhetsråd. Syrien kräver att FN vidtar åtgärder mot Israels statsterrorism.

Trots många orosmoment går utvecklingen åt rätt håll. På det amerikanska analysföretaget Stratfors webbplats den 25 oktober skriver Charles Glass från Damaskus om känslan av att kriget är avgjort.

I den syriska huvudstaden har myndigheterna lyckats återställa elförsörjningen 24 timmar om dygnet. Skolorna är öppna, internflyktingar syns inte längre sova i parkerna och ungdomar flockas på restauranger och biografer.

Och när det syriska fotbollslaget spelade VM-kval mot Australien den 11 oktober fanns tusentals Damaskusbor på Umayyadtorget för att se matchen på storbildsskärm. Folksamlingar var tidigare otänkbart på grund av risken för terrorattacker.

Det finns hopp om framtiden, trots den död, förödelse och massflykt som kriget fört med sig.

Läs vidare i några artiklar om Syrien.
Svensk expert slår hål på Frankrikes rapport om gasolyckan
Framstående USA-expert:Skedde verkligen en gasattack i Syrien som beskrivits?
Håller USA:s bevis för att Syrien stod bakom giftgasangrepp i Khan Shaykhoun?
Medietystnad när Trumps bevis för gasattacken i Syrien sågas
Rbellerna utförde gasattacken i Ghouta – indikation från FN:s inspektörer
Vanställd information om fredsorganisationen SWEDHR där jag är med
Chefen för Israels säkerhetstjänst bekräftar Israels stöd till ISIS och al-Nusra
Väst hindrar FN att undersöka gasincidenten i Syrien
Varning till president Trump från säkerhetsexperter i USA
Vem orsakade gasattacken i Syrien?
Storbritanniens ambassadör – Syrien orsakade inte gasattacken
Stora brister i SvT:s rapportering om Syrien
Har Pentagon tränat terrorister i användning av kemiska vapen?
Nya provokationer planeras av terrorister i Syrien
IS och al-Qaida firar USA:s anfall och går till angrepp i Syrien
Intervju med Syriens president al-Assad
Nytt brott mot FN-stadgan. USA attackerar Syrien
IS och al-Qaida firar USA:s attack och går till angrepp i Syrien
USA trappar upp det brutala angreppskriget mot Syrien
Rapporten om gasattack kom innan Syrien bombade terroristers gaslager
Stackars Syrien. False flag förleder,förvanskar fakta
Kemgasattacken i Syrien och journalistikens kollaps
Syrien bombade terroristfabrik för kemiska vapen i Idlib, har tidigare informerat FN om terroristers kemiska vapen
Gasattack? De vanliga lögnerna mot Syrien före fredsmöte?
Seymour Hersh: Obama stoppade Syrien-anfall pga. bevis om att rebellerna utförde gasattacken i Ghouta, Damaskus
Hur Turkiet planerade gasattacken i Syrien med USA:s hjälp
Syriens rebeller planerar ny gasattack
USA:s färska och äldre stöd till terrorister
Besvikna terroriststödjarna USA & Co desinformerar om Aleppo
Kongressledamot i USA: Vi finansierar terroristgrupper i Syrien
USA:s plan för styckning av Syrien
USA har använt utarmat uran i Syrien och Irak enligt Pentagon
EU villigt betala Assad om terrorister får styra del av Syrien
USA hjälper ISIS att inta stora staden Deir Ezzor i Syrien
Varför kapitulerar inte rebellerna?
http://jinge.se/allmant/ambassador-niklas-kebbon-skadar-sveriges-utrikespolitik.htm
http://jinge.se/allmant/massakern-i-ghouta-syrien-falska-videoinspelningar.htm

Ledamot i USA:s kongress har lagförslag för att hindra fortsatt stöd till terroristerna
Fekad propagandafilm om White Helmets vinner Oscar
White Helmets och CNN medger falsk videopropaganda
Skavlan marknadsför terroristvännen ”White Helmets”
New York Times: USA-stödda moderata rebeller strider tillsammans med al-Qaida
Människor i Aleppo firar julen och segern över USA-stödd terrorism
USA: Bra kongressrapport om Syrien
USA:s interventionspolitik huvudorsak till svälten i Syrien
Vapenvila och fortsatt kamp mot terroristerna i Syrien som fått nya vapen av USA
USA gav ISIS 45 minuters förvarning inför bombning
Hersh: Obama stoppade Syrienanfall pga bevis om att rebellerna utförde gasattacken i Ghouta
Aftonbladet låter Bana göra reklam för terroristerna i al-Nusra
Bana är ingen Anne Frank – används i hänslös propaganda för terrorister som halshögg 11-årig pojke
Aftonbladet desinformerar om Syrien
Fortsatt svenskt stöd till terrorister i Syrien
http://jinge.se/mediekritik/atta-problem-med-amnestys-rapport-om-syrien.htm
De USA-stödda ”moderata rebellerna” i FSA i Syrien nära kollaps
Caesar: Gammal otillförlitlig rapport om Syrien dammas av
Amnesty: Ny partisk och otillförlitlig rapport om Syrien
Artikel av mig i Flamman 19/11 2015:Syrienkriget är en av USA planerad intervention
Lögner om Syrien
Vem startade kriget i Syrien?
USA-general, Obama, Biden: Vi har medvetet släppt fram al-Qaida och ISIS i Syrien
Vi har beskjutits av terrorister i 4 år

Universitetslektor Tim Andersons bok ”Det smutsiga kriget mot Syrien” är saklig, faktarik och har massor av referenser.

tim-anderson

i Andra om: , , , , , , , , , , , , ,, , , , , , , , krig

  5 comments for “När Syrienkriget går mot sitt slut avslöjas sanningen om ”revolutionen

 1. Resande terrorsällskapet till Libanon snart
  13 november, 2017 at 07:11

  Och nu vandrar det resande terrorsällskapet (USA, Saudiarabien och Apartheid Israel vidare och ska ”underhålla” med ny krig och terror i Lebanon

  https://www.globalresearch.ca/secret-document-saudis-israel-working-together-to-provoke-war-in-lebanon/5617851

  • Peter Grafström
   13 november, 2017 at 17:50

   Bra alias

  • Petrus
   13 november, 2017 at 19:21

   Det vi tror är slutet på Syrienkonflikten kan imorgon vara något helt annat. Israel gjorde ett utspel idag om att deras illegala bombräder in i Syrien kommer att fortsätta – och tyvärr som vanligt kommer det att ske utan vedergällningar eller några som helst ekonomiska sanktioner från FN.

   Det finns inget slut så länge USA och dess terrorkamrater Israel och Saudi inte ger upp. Nu har de dessutom fått draghjälp av Rothschildpresidenten Macron som hotar Iran med nya sanktioner om de inte ger upp sina missilinnehav – Macron tycker sig tydligen besitta någon slags gudastatus som kan bestämma vilka som ska få ha vilka vapen och han tror sig föra hela Europas talan….

 2. 13 november, 2017 at 09:52

  CIA’s vapenprogram för att utbilda och beväpna islamister, operation Clandestine, stoppades till slut av trump. Ser ut som hämnden från CIA blir tuff. Kanske stoppas snart sveriges försörjning av vapen till ISIS ?
  New York Times

 3. nils
  16 november, 2017 at 09:55

Comments are closed.