Flamman: ”Ryssland och Syrien hindrar eldupphör”


Kan en anti-imperialist stödja Vänsterpartiets officiella syn på kriget i Syrien? Svaret är mycket klart tyvärr.

Läs åter denna artikel som publicerades för första gången 6 april 2016, och som tyvärr är aktuell än idag.

Det pågår sedan 6 år en demonisering av Syrien, ledd av USA via ombud, och med deltagande även av journalister som inte idkar basal källkritik eller som vill/måste hålla tidningens linje. Här en artikel i Flamman som då och då har antiimperialistiska artiklar. Kanske främst om Latinamerika. Då det gäller Syrien sluter redaktionen alltmer upp bakom den proimperialistiska linje som med kraft förfäktas av partiledaren Jonas Sjöstedt och den förre utrikespolitiske talespersonen Hans Linde. Hur kan alla bra vänsterpartister tåla att ha en sådan partiledare? Jag hörde honom själv att vid tal på Raoul Wallenbergs torg 16/10 2016 hålla ett tal med ungefär samma innehåll som moderaternas utrikespolitiska talesperson Karin Engström. Men Sjöstedt var värre. Han krävde flygförbudszon, vilket verkligen skulle gynna terroristerna.

Artikeln
I Flamman nr 7 som publicerades 18/2 2016 fanns en artikel av Jonas Elvander med titeln ”Ryssland och Syrien hindrar eldupphör”, som nu inte återfinns på nätet. Jag sände 2 dagar senare in nedanstående kritiska artikel. Den har inte publicerats och jag har inte fått svar trots påminnelser. Tidigare har mina inlägg, inklusive en artikel som kritiserat artikel av Jonas Sjöstedt och en som kritiserat artikel av chefred Anna Hedry publicerats i Flamman. Jag har väntat och väntat på svar. Nu publiceras Jonas Elvanders artikel och min insändare nedan. Den är fortfarande aktuell. Jag är prenumerant på Flamman.

Jonas Elvanders artikel.

Syriska regeringsstyrkor bombade i måndags med hjälp av ryska flygplan minst fyra sjukhus och skolor i civila områden i norra Syrien… Totalt dog minst 50 personer. Enligt Turkiet och Frankrike kan attackerna komma att klassas som krigsbrott. USA fördömde Rysslands attacker och Tysklands förbundskansler Angela Merkel gick ut och stödde Turkiets krav på en flygförbudszon. Måndagens bombningar visade hur ihåligt det avtal om eldupphör som träffades i München i fredags är.
Merkel och Obama
Syriens president al-Assad sade i ett TV-sänt tal på måndagen att eldupphör ”inte innebär att soldaterna måste sluta använda vapen” utan att ”hindra terroristerna från att stärka sina positioner.”
Samtidigt har Turkiets attacker mot kurdiska positioner i regionen intensifierats då den turkiska regeringen fruktar en kurdisk expansion i området sedan de syriska rebellerna försvagats av de ryska flyganfallen. Kurdiska styrkor har de senaste dagarna tagit kontroll över de tidigare rebellkontrollerade områdena i norra Syrien och varnats av både Turkiet och de syriska rebellerna att inte expandera mer. Den turkiska regeringens mål är framför allt att hindra kurderna från att inta gränsstaden Azaz. Utvecklingen innebär att en ny dimension håller på att uppstå i det syriska kriget eftersom kurderna och de syriska rebellerna båda är uppbackade av västmakterna.
Assad och Putin
Det mesta tyder på att såväl Ryssland och Syriens regering som rebeller och kurder försöker att säkra en så fördelaktig militär position som möjligt innan eldupphör utropas och fredsförhandlingarna på allvar inleds.”

Min replik.
I Jonas Elvander artikel i Flamman nr 7 med artikeln ”Ryssland och Syrien hindrar eldupphör” skriver denne ”Det mesta tyder på att såväl Ryssland och Syriens regering som rebeller och kurder försöker säkra en så fördelaktig militär position som möjligt innan eldupphör utropas och fredsförhandlingar på allvar inleds.” Detta måste kommenteras. I München nyligen kom man överens om ökning av den humanitära hjälpen vilket nu snabbt inletts. Man kom också överens om fortsatt kamp mot ISIS och al-Nusra, vilket sker med fortsatta framgångar, och dessutom om eldupphör utan närmare precisering, men uppenbarligen uteslutandes kampen mot ISIS och al-Nusra.
Samstämmiga experter, bl.a. svensken Aron Lund och t.ex. Joshua Landis hävdar sedan länge, bekräftat av USA:s erfarenheter bl.a. att stridande moderata rebeller knappast finns.
Senaste veckorna har sett de största framgångarna någonsin i kampen mot terrorismen genom segrar av den syriska armén i samarbete med ryskt flyg och Hizbollah. Här deltar också kurdiska YPG som nu samarbetar med och har stöd av Syriens och Rysslands regeringar, medan de bekämpas av Turkiet som i stället stödjer terrorstämplade organisationer som al-Nusra, dvs. al-Qaida och ISIS, bl.a. genom väl dokumenterade oljeköp. Eldupphör skulle motverka den framgångsrika kampen mot terrorismen. Därför betonar USA och dess allierade vikten av vapenvila och nämner inte att man kommit överens om fortsatt kamp mot terrorismen. Med hjälp av medvetet eller omedvetet desinformerande massmedia, som Jonas Elvander i Flamman.
Syrian Army
Jonas Elvander skriver vidare ”Syriska regeringsstyrkor bombade i måndags med hjälp av ryska flygplan minst fyra sjukhus och skolor i civila områden i norra Syrien.” Men det finns inga belägg för att detta utfördes av dessa stater, som dementerar. Flyg i USA har bombat området i flera veckor, olagligt enligt FN-stadgan. Det kan lika väl vara USA:s flyg som är ansvarigt, särskilt som Syrien har bättre kännedom om området. En psykologisk krigföring pågår. En flygförbudszon som föreslås innebär att kamp mot terrorismen inte får ske nära Turkiet, som bevisligen stödjer terroristerna.
Jonas Elvanders okritiska artikel förtjänar samma kritik som Boston Globe nyss riktat mot USA-pressens rapportering i artikeln ”The media is misleading the public on Syria”.
Kritik av USA saknas i Elvanders artikel. Förre NATO-ÖB och presidentkandidaten Wesley Clark uppgav 2007 att Pentagon år 2001 planerade att destabilisera bl.a. Syrien, Irak och Libyen. Vidare har både Obama (13/5 2015) och Biden sagt att ISIS framväxt beror på politiken av USA och allierade. En rapport till USA:s kongress uppger att USA sponsrar terrorism i Syrien. https://www.fas.org/sgp/crs/mideast/RL33487.pdf . Rapporten bekräftar att en moderat opposition inte existerar, att USA beväpnar terrorister och ej eliminera ISIS i syfte att upprätthålla militärt tryck på Syriens regering.

Efterskrift: Det visade sig att Syrien och Ryssland väl iakttog eldupphör. Och Ryssland drog tillbaka en del av sitt flyg och sin militär från Syrien. Inga belägg har framkommit för att Syrien eller Ryssland utfört bombningarna av sjukhus. http://www.globalresearch.ca/syrian-hospital-strikes-and-the-unexpected-war-criminals/5509539

i Andra om: , ,, , al-Nusra, , , , , , ,

Express Guardian Artikeln SvT Oljeborrning på Golan
Clartebloggen http://www.fib.se/utrikes/item/5067-attacken-i-paris>FIB 17/11 Ab 15/11 Middle East Online ABNA news Japan Times Reuters Eva Bartletts hela artikel Eva Bartletts blogg Vinden viskar mitt namn DN 30/10 M Wallström Syrian Observatory Barrel bombs i Syrien – med referenser Rapport om civila dödsoffer Synapze-artikeln Newsnow McCain SvD 1/10 Globalresearch 1/9 2015 Guardian 28/9 Washington Post Holland om Putins fredsplan Guardian DN 27/9 Press TV 21/9 Counterpunch 23/9 Ryssland planerar flygattacker mot ISISRyska uttalanden 24/9 Foreign Policy SR Bo-Inge Andersson 25/9 Pål Steigan 19/9
Blogginlägg 13/9 Ryssland hjälper Syrien New York Times 17/9 Opednews DN 3/9 Russia Today Christian Science Monitor 8/9 The Guardian ABC News Pål Steigan 1/9 DWN USA & Co stödjer ISIS! Intervju med general Flynn Pål Steigan 3/8 Senator Black Todayszaman Aftonbladet 28/7 EU-observer 28/7 Pål Steigan 27/7 Al-monitor Pål Steigan 29/7 Globalresearch om DIA-rapporten Zero-hedge om DIA-rapporten Om DIA-rapporten Pål Steigan 25/5 Daily Mail 26/5 DN 13/5


29 svar till “Flamman: ”Ryssland och Syrien hindrar eldupphör””

 1. Vem jobbar Jonas Elvander för är den väsentliga frågan, resten följer därav

 2. Gamla ärevördiga Flamman går från klarhet till klarhet. Tidningen har alltmer blivit en lekstuga för en avideologiserad flumvänster.

 3. ”Vänstern”, ett postkristet men ahistoriskt och på en gång ytterst fantasifullt men fantasilöst projekt. ”vänstern” kan återfinnas på vilken sida som helst när muslimer mördar muslimer. GIvetvis hindrar Assad en fred han själv förlorar, han går bara med på fred med sig själv som vinnare. Liksom hans och allas dödsfiender. Är sången ”är det verkligen fred vi vill ha” bekant?

  Det är inget konstigt med att man på syrisk mark upptäcker att nästan alla de krigande sunnimuslimerna återfinns hos daesh, al nusra m.fl, och nästan inga hos de ”moderata”. Det finns ingen annan fred i Syrien än att Assad krossar sunnimuslimerna. Eftersom de är i majoritet, innebär Assads seger permanent lågintensivt krig.

 4. Jonas Elvander är definitionen av dagens vänsterpartiet, naiva, ovetande och går högerns ärenden.

 5. Du fick inte något svar på din artikel. Jag fick efter tjat ett (ovanligt fånigt) svar på mitt refuserade inlägg.

  När Jonas Elvander publicerat sin ”Ryssland och Syrien hindrar eldupphör” sände jag in denna korta text till Flamman:

  Ryskt flyg bombar sjukhus?

  När jag läste Flamman i torsdags (18/2 –16) möttes jag av rubriken ”Ryssland och Syrien hindrar eldupphör” (Jonas Elvander). Artikeln inleder med att syriska regeringsstyrkor och ryskt flyg bombat fyra sjukhus och skolor i civila områden. Detta är ju en omöjlighet. Att ryskt flyg skulle angripa syriska sjukhus och uppväcka både syrisk och ”västlig” vrede det händer naturligtvis inte. Detta är en uppenbar propagandalögn. Varför för Flamman den lögnen vidare? Med en text som kunde bättre höra hemma i Dagens Nyheter? Så talar texten vidare om syriska ”rebeller” vilkas styrkor försvagats av de ryska flyganfallen. ”Rebeller”? Av USA-Saudiarabien-Quatar insända fanatiska islamister. Hopsamlade från fyrtio länder. ISIL, al-Nusra. Mördarkommandon som verkligen inte kan kallas ”rebeller”. Rebeller mot vem? De är ju inte syrier. Endast främmande ”krigare”.

  Europeisk vänster har drabbats av den totala förvirringen. Förgiftats av USA:s propaganda och kallar nu av USA iscensatta och dirigerade uppror och statskupper för folkliga revolutioner. Jag minns bilder från Maidan i Kiev hur från övriga Europa inresta vänstergrupper när statskuppen var fullbordad firade ”upprorets” seger med att jublande omfamna fascisterna i Högra Sektorn
  och Svoboda. – Vänsterns vandring in i historielöshet och okunnighet har där gått långt. Liksom blindheten och förnekandet av orättfärdigheten i USA:s angrepp på Libyen och Syrien. Man accepterade villigt lögnerna om Gaddafis militära attacker på sitt eget folk och nu sagan om de tappra rebellerna som bekämpar al-Assad. – De ryska flygstyrkorna har inte bombat några sjukhus men stöder den syriska regeringen i dess kamp att rensa landet från insända dödsbringande terrorister.
  Att vänstern anpassar sig till mainstream-medias tolkning av skeenden i Mellanöstern och Nordafrika är att säga farväl till all vänsterideologi. Och till marxismen som redskap att analysera USA:s blodiga imperiebyggande.

  I mailet till redaktionen skrev jag:

  Flamman.
  Insändarredaktionen.

  Hej.

  Jag blev ledsen när jag i torsdags läste artikeln ”Ryssland och Syrien hindra eldupphör”. Inte arg och egentligen inte förvånad.
  Bara ledsen. Att Flamman publicerar en artikel som bättre fyllt sin plats hos Dagens Nyheter. – I min text kritiserar jag
  Flammans syn på kriget i Syrien. Kommer ni att vilja publicera den? En fråga att fundera kring. Jag bifogar här en länk till en artikel i
  Boston Glob. Denna stora amerikanska tidning kan knappast vara smittad av marxism men publicerar uppenbarligen förnuftiga
  skribenter. I motsats till svenska mainstream-media. Som Flamman nu så tragiskt följer. ”The media are misleading the public
  on Syria” https://www.bostonglobe.com/opinion/2016/02/18/the-media-are-misleading-public-syria/8YB75otYirPzUCnlwaVtcK/story.html

  Med vänliga hälsningar.

  Ulla Johansson
  hemsida: airela.se

  Hinner ni skicka länken till Jonas Elvander? Med mina – inte alls ovänliga – hälsningar.

  OCH FICK TILL SLUT DETTA – SOM JAG TYCKER – KONSTIGA SVAR:

  Hej Ulla!

  Jag är sjukskriven på 50 procent efter en omfattande bilkrock med en älg, där jag fick en spricka i min andra nackkota, därav dröjer ibland svar.

  Min bedömning var att exakt denna diskussion har vi haft i tidningen under tidigare replikskiften och när jag gjorde en bedömning av vad din insändare konkurrerade med gjorde jag en värdering av det, vilket är mitt jobb. Det finns säkert anledning att återkomma till de åsikter om vår bevakning av Syrien-konflikten som du har, men i den tidning dit du skickade in din insändare till fanns det inte det vid tidpunkten.

  Det vore intressant att läsa något lösningsinriktat som handlar om hur man ska lösa upp inbördeskrigets knutar snarare än hur fel alla har haft.

  Med vänliga hälsningar

  Anna Herdy

  Chefredaktör

  ”……..hur man ska lösa upp inbördeskrigets knutar snarare än hur fel alla har haft.” Skriver Flammans chefredaktör!!

  Som ju trots allt fungerar som Vänsterpartiets språkrör. Fristående? Och har totalt fallit för USA:s propaganda vad gäller Syrien, Libyen. Hon kallar dödskommandonas angrepp på
  Syrien ”inbördeskrig”.

  Hälsningar
  Ulla Johansson

 6. Är det George Soros som kontrollerar rekrytering och karriärer för såna vänsterskribenter? I detta fall skulle det ju räcka med att rekrytera med sikte på låg kompetens.
  Att sossarna är mutade av oligarkin går inte att ta miste på. De som sitter i båten lever herremansliv efter karriären. Hellre multimiljonär än skjuten som Palme.
  Men ni renhåriga inom vänstern har aldrig varit tillräckligt misstänksamma mot vad som sedan generationer legat bakom mycken socialism och blir därför fortfarande förvånade.

 7. Hörde Jan Eliasson i Aktuellt igår, beklämmande vagt! På fråga om varför ungdomar åker till Syrien var hans svar ”frustration, arbetslöshet, diskriminering”. Såg för första gången också syriska soldater uttala sig i SvT. I början av kriget visades dagligen rebellfilmer med skadade ”civila män” och ropen skallade Allahu Akbar. Dessa filmer fungerade som antiregeringspropaganda men även rekryteringspropaganda. De som åkt har i intervjuer sagt att det dödande av sunniter de såg på TV gjorde att de bestämde sig. Västmedier slutade visa sådana mobilfilmer och övergick till politikeruttalanden a la Margot Wallström när de insåg hur tveeggade rebellfilmerna var.
  http://www.svtplay.se/video/7411255/aktuellt/aktuellt-5-apr-21-00?start=auto
  (Syrien och Jan E börjar ca 19 min in i sändningen)
  http://www.svd.se/18-doda-i-syrien-trots-vapenvila/om/varlden

 8. De skäms nog för publiceringen. De lät sig sannolikt vilseledas av den massmedia som ägs av de girigbukar som skapat eländet. Det kan ske vem som helst. Istället för att skapa konflikt eller visa sitt misstag valde de sannolikt att ta bort artikeln. Kanske inte det bästa, men mänskligt.

 9. Denne Elvander är som en karaktär ur Orwells värld. Betänk detta.

  1. Tack vare Ryssland har Syrien börjat rensa halshuggare och terrorister ur landet. För första gången på länge upplever Syriens folk fred.
  2. I avtalet som slöts i Vienna, står det tydligt att Syrien och Ryssland kommer att bomba skiten av terroristerna.

  Men i Elvander-speak blir det ”Syriens ch Ryssland hindrar elduppror.” Min enda fråga är ”hur många silver taler blev det för modan, tro”?

  http://journal-neo.org/2016/04/04/reports-of-russias-defeat-in-syria-are-greatly-exaggerated/

 10. Stefan Lindgren skriver mycket bra i ”8 dagar”: (http://www.8dagar.com/2016/04/vad-eliasson-inte-borde-och-inte-kunde.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook)

  ”I Aktuellt fick han frågan av en påstridig reporter: Kan det
  verkligen bli fred i Syrien ”om en sådan som Bashar al-Assad
  sitter kvar”?

  Det är det gamla USA-agendan, nu delvis överspelad av händelserna
  som ju tydligt visar att den sittande regeringen i Damaskus är
  den viktigaste kraften i fredsprocessen och därtill i kampen mot
  IS.

  Befrielsen av Palmyra nyligen är den största framgången hittills
  i kampen mot IS.

  Vad svarar då Eliasson?

  ”Ja, det är ju det som ska diskuteras i förhandlingarna [i Genève]
  nu”.

  Men det är ju det som inte ska diskuteras, eftersom
  förhandlingarna förs inom ett ramverk som utgörs av en kommuniké
  från juni 2012. Där talas visserligen om en ”övergångsregering”
  men det slås också fast att detta är en fråga för det syriska
  folket.

  De FN-ledda samtalen har ingen mandat att avsätta landets valde
  president Bashar al-Assad. Och varför skulle världen välsigna
  något sådant? Det kan bara vara en väg tillbaka till kaos och
  terror.

  Det kunde Eliasson ha sagt.

  Sedan fick han frågor om sin syn på Islamiska staten och varför
  ungdomar ansluter sig till en så barbarisk rörelse.

  Inte med ett ord berörde Eliasson vad som skänker även de mest
  barbariska islamister legitimitet.

  En stor del av deras propaganda är riktad mot USA (ofta kallat
  ”Rom” och ”korsfararna”) som gjort sig skyldigt till sådana
  övergrepp, som förvandlat ett stråk av länder från Libyen till
  Afghanistan till ett öppet blödande sår.

  De klär sina fångar i orangea overaller för att påminna om
  Guantánamo och Abu Ghreib.

  De avrättar dem under lika förnedrande former som USA avrättade
  bin Ladin, Saddam Hussein och Muammar Ghadaffi, för att inte tala
  om tiotusentals oskyldiga offer för USA:s, Frankrikes och
  Storbritanniens bombflyg.

  I många fall kan terroristerna framställa sin ”kamp” som en
  fortsättning på den koloniala frigörelsekampen. Västvärlden
  hjälper dem i detta genom att det ofta är just de gamla
  kolonialmakterna (som Frankrike i Mali) som tar på sig ”kampen
  mot terrorn”.

  I fallet Islamiska staten är det befogat att ställa frågan om den
  rörelsen alls hade kunnat uppstå utan USA:s olagliga invasion av
  landet. 30-60 000 av Saddams officerare sparkades av
  ockupationsmakten. Efter en tid ute i kylan anlade en del av dem
  skägg och korrekt muslimsk klädsel och anslöt sig till olika
  al-Qaida kloner.

  Påfallande många i Islamiska statens ledning lärde känna varandra
  i USA-fängelset Camp Bocca i södra Irak. När IS ledare
  al-Baghdadi lämnade fängelset klappade han om den amerikanska
  vakten och sa flinande: ”Vi ses i New York”.

  Man behöver inte alls tro på några konspirationsteorier för att
  inse att Islamiska staten är en produkt av USA:s politik.

  Detta är det enkla skälet till att USA-koalitionen mot Islamiska
  staten kommer att misslyckas. De kan lönnmörda en eller annan
  ledare, bomba en eller annan stad. Men de kan inte beröva
  Islamiska staten dess legitimitet. Det kan bara en stark,
  folkligt förankrad regim i Damaskus, må vara med viss hjälp från
  Hizbollah i Libanon och det kvarvarande ryska flyget, två krafter
  som inte varit delaktiga i den USA-ledda ödeläggelsen från Tripoli
  till Kunduz.

  Men det kunde Eliasson inte säga. Han har ju själv satsat sitt
  förtroendepolitik på att stödja USA:s politik i dessa länder. Som
  när han 2009 under en de långa knivarnas natt pratade omkull en
  hel s-kongress och fick den att stödja Sveriges deltagande i Nato:s
  Afghanistankrig. ”

 11. Eliasson skulle inte fått FN-posten till att börja om han inte var en av USAs lakejer i FN.

 12. Vänsterpartiet är småborgerliga av samma skrot och korn som miljöpartiet, så därifrån kan man vänta sig vad som helst.
  Trumps stöd för Putins bombningar bådar gott. Krossandet av Daesh är entydigt progressivt.

 13. Jag har också kritiserat Jonas Elvander i en artikel på Riktpunkts Kommunistiska Blogg:
  riktpunkt.nu/2016/12/vanstern-och-europeiska-fascismens-frammarsch

 14. Ja, vad säger man, Jonas Sjöstedt för ett resonemanget som stämmer in till fullo på Amnesty även under senare tid med sitt utrop ”sluta bomba Östra Goutha” – tydligen utan att inse konsekvensen av att göra just det under rådande förhållanden.
  Intressant kan vara att se hur långt tillbaka i tid CIA har haft diverse planer på en kraftig förändring av Syrien och dess styrelseskick. https://www.sott.net/article/382095-CIA-documents-reveal-US-was-plotting-tactics-for-regime-change-in-Syria-as-far-back-as-1986

  • Jonas SJöstedt är intellektuellt överskattad. Han har nu tagit bort sin blogg men 2011 hyllade han i ett inlägg NATO attacken mot Libyen och att Khadaffi nu har borta och han ville se kraftigare sanktioner mot Syrien (samma sanktioner som startade 2007 när Syrien motsatte sig kriget mot Irak). Sorgligt men sant.

   Han förstod inte då och verkar inte förstå nu, trots att fakta ligger på bordet där hundratusentals människor har dött i jakten på olja (Libyen) och gasledningar (Syrien).

   • Han är nog en stor opportunist. Han var väldigt arg och besviken över att V inte kom med i regeringen 2014 enligt en insatt V-källa. Varför står alla bra V-are ut med honom? Uppror eller lämna, eller kanske gå till KP?

    • Även du gör samma sak som Jonas Sjöstedt, nämligen försvarar en borgerlig kapitalistisk nation! Och försvarar imperialismen som utgår från vissa nationer – det eftersom som du säger den är ’svag’.
     Precis som Vänsterpartiets systerparti Syriza försvarar du Ryssland och Kina.
     http://www.idcommunism.com/2017/05/pm-alexis-tsipras-in-china-promoting.html
     Så vad är skillnad mellan dig och Sjöstedt?
     Du tycks ha glömt att det finns ännu ett kommunistiskt parti i Sverige – Sveriges Kommunistiska Parti. Ett parti som inte favoriserar en eller flera kapitalistiska och borgerliga nationer och organisationer (BRICS) på arbetarklassens bekostad i dessa länder.

     • Inte alls! Du kan tydligen inte skilja på saker och ting. Ryssland spelar en positiv roll i kampen mot dominerande imperialismen, liksom imperialistmatken Storbritannien gjorde i allians med Sovjetunionen mot nazi-Tyskland. Din syn på Ryssland och imperialismen har inget att göra med kommunism enligt min mening, utan med splittrande trotskism. Jag har kritiserat Sjöstedts syn. Jonas Sjöstedt fördömer Sovjetunionen, Jonas Sjöstedts grova kritik av Sovjetunionen, Var finns kritiken mot USA, Sjöstedt? och Jonas Sjöstedt silar mygg och sväljer kameler i Syrien

      • Javisst är det en kamp mellan imperialistmakterna för att vara den som ska dominera hela välden. Men jag tvivlar starkt på att den ska analysera med att den ena parten i den kampen som positiv.
       https://inter.kke.gr/en/articles/THE-MILITARY-POLITICAL-EQUATION-IN-SYRIA/
       När det socialistiska Sovjetunionen fanns gjorde du samma sak som Sjöstedt och kritiserade Sovjetunionen. Så vad är skillnad mellan dig och Sjöstedt?

       Jag tänker inte gå in i den meningslösa och barnsliga retoriken om vem som inte kan skilja mellan saker och ting. Och inte heller slänga ut anklagelser om vad tusan du är för något. Min syn på Ryssland och imperialism är samma som många andra kommunister och kommunistpartier. Till exempel KKE. De är lite större än vad Vänsterpartiet här hemma, cirka åtta nio procent. Vilket gör att det är flera hundra tusen som röstar på dom. Hur många som är medlemmar i KKE har ingen uppgift om. Men sannolikt är de många.
       Låt oss se nu här – tiotusentals kommunister mot Romelsjö (som inte ens är medlem i ett kommunistiskt parti, d v s om du inte har blivit medlem på den sista tiden) och några få andra.
       Jag tror att jag har en rätt uppfattning om vad som är kommunism och imperialism.

       Här skapade kapitalisterna fred:
       https://www.svt.se/nyheter/utrikes/efter-freden-i-colombia-nu-skovlas-regnskogen

       Här är min syn på vad imperialism är:
       http://www.idcommunism.com/2016/08/the-imperialist-unions-inter.html
       Artikeln är författad en kommunist som heter Makis Papadoupolos, som vet vad han talar om.

       • Det är inte alls någon kamp om att Ryssland skall dominera världen utan bara Ryssland ytterst legitima och, även om du kokar över, högst måttfulla åtgärder för att inte bli utplånad som självständig nationalstat. En del i väst verksamma Ryssar med ganska västorienterade värderingar anser att Ryssland borde ha gått längre än till att rädda Krims invånare. Nu kanske många andra som tidigare kände mer anknytning till Ryssland är förlorade till Usas inkuppade Kiev-regim.
        Jonas Sjöstedt är heltidspolitiker och sitter väl rätt mkt i möten och måste ta del av handlingar som förbrukar mkt tid. Har han inte upptäckt hur mkt bra info som finns i altmedier så är han helt enkelt väldigt okunnig. Anders däremot publicerar ett bra urval av information och håller därtill en försiktig ton. Ställer ofta frågor snarare än att göra kategoriska påståenden. En synnerligen balanserad och saklig debattör.

    • Jag tror alla politiker framförallt är okunniga. Opportunism fäster lättare då. Det skulle behövas en reform som kräver mkt högre kompetens hos politiker. Men jag undviker att föreslå hur kompetens ska definieras, ty det kräver ett fördjupat resonemang.
     Näringslivet vill minska antalet politiker och höja lönen för att få mer kompetenta individer, men det tror jag skulle leda till en ytterligare ökning av opportunismen om inte definitionen på kompetens sköttes av opartiska krafter.