BBC avslöjar brittiskt stöd till terrorgrupper i Syrien


Denna artikel har publicerats av landets främste Syrien-journalist, Patrik Paulov på Proletären. Proletären

Artikeln.
Brittiskt bistånd till den syriska oppositionens nya polisstyrka har hamnat hos terroristgrupper som Jabhat al-Nusra, avslöjar brittiska tv-kanalen BBC. I avslöjandet finns paralleller till det svenska biståndet till ”oppositionsområden” i Syrien.

Storbritanniens aktiva stöd till ett regimskifte i Damaskus är ingen hemlighet. Precis som många andra västländer har britterna öppet backat upp syrisk opposition och ”moderata rebeller” som påståtts kämpa för ett demokratiskt Syrien.

I BBC-dokumentären presenteras bevis för att pengar till oppositionen hamnat hos terrorister. Huvudorsaken till detta är att det är terroristgrupper under olika namn som styr så kallade oppositions- eller rebellkontrollerade områden.

BBC har granskat ett mångårigt projekt för att bygga upp en obeväpnad polisstyrka i oppositionsområden i provinserna Aleppo, Idlib och Daraa. Förutom Storbritannien har Danmark, Kanada, Nederländerna, Tyskland och USA bidragit till skapandet av den Fria syriska polisen (FSP). Enligt brittiska The Guardian har satsningen på FSP uppgått till motsvarade 226 miljoner kronor. Syftet sägs vara att bygga upp en rättsstat i dessa områden.
Fria syriska polisenFria syriska polisen
Det brittiska företag som fått i uppdrag att genomföra projektet heter Adam Smith International (ASI), vilket ursprungligen grundades av den nyliberala tankesmedjan Adam Smith Institute.

Utifrån interna dokument från ASI som BBC kommit över visar Panoramas granskning följande:

• Den brittiskstödda polisstyrkan FSP har samarbetet med shariadomstolar upprättade av al-Qaidas syriska gren, Jabhat al-Nusra. Dessa har med Fria syriska polisen närvarande genomfört summariska avrättningar och stenat två kvinnor till döds.

• Poliser inom FSP har tagit emot biståndspengar som sedan lämnats vidare till Nour al-Din al-Zinki, den terroristgrupp i Aleppoprovinsen som förra året blev ökänd efter att ha filmat när dess medlemmar skar halsen av en palestinsk pojke.

• Flera officerare inom FSP har handplockats av Jabhat al-Nusra.

• Löner har betalats ut till poliser inom FSP som varit döda eller påhittade. En polisstation som påstods ha 57 poliser anställda hade inte en enda person på plats när Adam Smith Internationals personal besökte den 2016.

Redan innan dokumentären sänts gick ASI ut med dementier och företaget hävdar att endast motsvarande 20000 kronor gått till polisofficerare med ”extremistkopplingar”. Några bevis för detta har inte lämnats.

Det brittiska utrikesdepartementet är dock besvärat över BBC:s avslöjanden och har beslutat att avbryta projektet för att granska anklagelserna.

Sverige har inte varit med i skapandet av Fria syriska polisen. Däremot har svenskt bistånd gått till projekt som precis som polisstyrkan FSP påstås syfta till att värna demokrati och mänskliga rättigheter i Syrien.

Redan 2013 betalade Sida ut en halv miljon till International Legal Assistance Consortium (ILAC) för projektet ”Stärkande av rättsstaten i Syrien”. Enligt de dokument från Sida som Proletären tagit del av handlade det om att bygga en rättsstat i ”oppositionskontrollerade” områden. Det vill säga i de områden där Storbritannien och andra stater vid denna tidpunkt byggde upp den terroristsamarbetande polisstyrkan.

Ovanstående är bara ett av många exempel på svenska biståndssatsningar i Syrien från 2013 och framåt. Om dessa utgör en lika stor skandal som satsningen på Fria syriska polisen vet vi inte.

Till skillnad från BBC har de stora svenska medierna inte varit det minsta intresserade av att ta reda på vilka krafter inom den syriska ”oppositionen” som Sverige stött. Den enda biståndsgranskning som gjorts är fortsatt Proletärens avslöjande från 2015 om hur svenskt bistånd gått till al-Qaidas vänner i Syrien. Så blev svenskt bistånd stöd till terror i Syrien och Sveriges Syrien-bistånd går bl.a. till terrorister som orsakar flyktingvåg

Här finns en förteckning på några tiotal artiklar om Syrien som publicerats på denna blogg. Artiklar om kriget i Syrien

i Andra om: , , ,, , , , , , , bistand


4 svar till “BBC avslöjar brittiskt stöd till terrorgrupper i Syrien”

 1. Jag är verkligen imponerad av Patrik Paulov på Proletären. Jag har läst om Libyen 2011 och det är balanserade och strålande avslöjanden av vad som verkligen förekommit och förekommer.
  Fint också att denna blogg finns.

 2. SÅ….vilka ÄGER svensk media egentligen?
  Aftonbladet och Svenska Dagbladet = Shipstedt (ett norskt riskkapitalistbolag)

  – Men vilka styr Sveriges radio…och TV?
  – Varför ställer deras journalister alldrig de självklara frågorna?
  För att bara ta ett exempel som jag funderar på:
  -Är det svenska folket med på noterna kring all vapenförsäljning från Sverige? (Bland den värsta i världen per capita).
  – Vill landets medborgare betala för soldatutryckningar kors och tvärs i världen…och framför allt:
  – VILL VI att våra så kallade folkvalda ska leka stormakt med våra skattepengar?
  Ingen frågade oss när de gjorde helt om och slaktade ner det nationella försvaret och införde ett internationellt (hur det är ens möjligt övergår mitt förstånd).

  Eller: VEM bjöd in 35.000 unga afghaner till Sverige? Varför just från Afghanistan? Varför kom det inte 35.000 från Cuba….eller Syrien….eller Israel?
  Det verkar så uppgjort i förväg…utan att prata med befolkningen i Sverige, NÅGON…måse ha givit en signal via någon om att det var JUST afghanska ungdomar som var välkomna…och på något sätt få JUST dem att starta sin svåra, farliga och mödosamma väg till Sverige. Jag undrar verkligen varför journalisterna aldrig frågar politikerna sådana saker?
  Så vilka ÄGER svensk media? Det vill jag gärna veta.

 3. Paul Craig Roberts gör upp med lögnen vi matades med sedan 1990-talet. Självfallet är hela 1900-talest historia mättad med lögner, med fantasi siffror om ditt och dat. I Mark Twains oförglömliga ord: en lögn hinner korsa halva jordklotet innan sanningen ens börjat knyta sina skor. Det vet väldet mycket väl.

  https://www.globalresearch.ca/walking-into-armageddon/5621749