USA vill upphäva fria internet – ett av flera ingrepp mot yttrandefriheten


Denna artikel inleds med ovanligt omfattande citat från en viktig artikel i DN. Kampen om det fria internet avgörs Den råkar haka in i en artikel om just detta som jag börjat förbereda, med uppgifter från en site i USA.

Den kan ses som en tydlig trende mot minskad yttrandefrihet i USA och i andra länder, bland dessa Sverige. Jag Ger en kort avslutande kommentar och nämner några andra artiklar i detta viktiga ämnen.
dn
På DN skriver Jonas Desai i morse ”På torsdag avgörs striden om internet som vi känner det. Då röstar den amerikanska radio- och telestyrelsen FCC om att upphäva lagen som garanterar nätneutraliteten i USA. Mycket pekar på att det går igenom och då kan det fria internet vara ett minne blott.”

” Nätneutralitet är egentligen inte lika komplicerat som det låter. Det handlar om att all trafik på internet ska vara fri från kontroll eller någon form av begränsning från internetleverantörerna. Det är en förutsättning för ett öppet internet, och så fungerar det också i dag. ”

”Under president Obama fastslogs 2015 ”Title II”, en lag som reglerar internetleverantörernas godtyckliga makt att påverka människors surfande.”

”Title II” är nu i farozonen och drivande i kampanjen är Ajit Pai, ordförande i FCC. Han hävdar att regelverk eller förbud inte är rätt sätt att upprätthålla nätneutraliteten. Istället skall FCC kräva att internetleverantörerna är transparenta i deras förfarande.
Enligt James Losey, som forskar i nätneutralitet vid Stockholms Universitet finns paralleller mellan Pais retorik och Orwelliskt dubbelsnack. Pai hävdar att hans plan främjar frihet på internet men hans definition av frihet är företagsfrihet, säger James Losey.
Ajit PaiAjit Pai
I själva verket blir internet mer stängt utan nätneutraliteten, hävdar James Losey. Det skulle ge internetleverantörer möjlighet att med ekonomiska strategier styra trafiken på ett sätt som gynnar stora företag och som lämnar konsumenterna maktlösa.”

Utan ”Title II” finns det inget som stoppar stora Internetleverantörer som AT&T eller Comcast att kräva mer pengar för att sänka eller höja hastigheten på vissa hemsidor eller tjänster. Internetleverantörerna, och företagen de samarbetar med, blir då portvakter på internet, säger James Losey. Ärendet i USA kan också bana väg för en liknande utveckling i andra länder.”

”Sedan 2016 skyddas nätneutraliteten i Sverige av en EU-förordning. Trots det erbjöd förra året Telia och Tre fri surf på sociala medier till sina användare. Tre valde att dra tillbaka erbjudandet. Hos Telia gäller det fortfarande, något som enligt James Losey går emot principen om nätneutralitet.

– Erbjudandet ger vissa aktörer en större marknadsandel och fördel över andra företag som inte är med på erbjudandet. För konsumenten blir det då billigare att få information eller nyheter från vissa utvalda källor.

Den svenska motsvarigheten till FCC, Post- och telestyrelsen, säger att EU-förordningen är ny och att den kan komma att ses över. Men regelverket kommer inte att upphävas den närmsta tiden.”

FCC:s förslag att upphäva lagen, som även backas av president Trump, har skapat en vidsträckt debatt i USA. I förlängningen är många rädda för att FCC:s förslag kan påverka hela internets öppenhet.

– Utan nätneutraliteten hindras konsumenternas möjlighet att besöka hemsidor billigt och enkelt. Istället kommer större informationskanaler bildas, där stora företag får kontroll på vad som visas och hur, säger James Losey.

Det faktum att det bara finns tre stora Internetleverantörer i USA – AT&T, Verizon och Comcast – problematiserar debatten om nätneutraliteten. Till saken hör att Ajit Pai tidigare representerat Verizon som advokat.

Federal Communications Commission (FCC) är en federal myndighet i USA som ansvarar för etermedier. Den bildades 1934. FCC arbetar bland annat med att godkänna tv-program innan de får sändas i amerikansk television. (Wikipedia).

Frågan diskuteras bl.a. på siten Portside i USA FCC vill döda neutraliteten på internet. Kongressen får betala.
Artikeln har skrivits av Ryan Singel som är mediastrateg vid Center for Internet and Society at Stanford Law School and the CEO/cofounder of Contextly.
yttrandefrihet

Utdrag nedan.

* FCC:s förslag om netralitet på nätet går mycket längre än man kunde föreställa sig. Man kommer att ta bort nästan alla viktiga komponenter i nätneutralitet.
* FCC-ordförande Ajit Pais plan att upphäva nätneutralitetsbestämmelser och omklassificera bredbandsleverantörer från ”gemensamma operatörer” till ”informationstjänster” är en oöverträffad gåva till stora bredbandsleverantörer och en fara för internet. Flyttningen skulle innebära att FCC skulle mista nästan all övervakningsmyndighet över bredbandsleverantörer som Comcast, Verizon och AT & T.

* I åratal har de bredbandsleverantörerna använt rättegångar och byråer för att bekämpa FCC-övervakning och kringgå dess auktoritet för att förhindra missbruk av nätneutralitet. Men aldrig i företagens drömmar förväntade de sig att en FCC-stol skulle föreslå att allt nätneutralitetsskydd tas bort och att Internetleverantörer kan ta avgifter från all verksamhet i landet.

Om kongressen accepterar FCC:s plan återstår bara ett bristfälliga möjligheter till övervakning av bredbandsleverantörer : Om Verizon till exempel vill blockera innehåll, ta avgift av webbplatser för att synas på dess nätverk eller skapa snabba betal-banor , kommer företaget bara att informera om detta i fin stil.

Verkställighet kommer att överlåtas till Federal Trade Commission, en byrå som aldrig arbetat för öppna internetregler. FTC kommer inte ens att kunna skydda konsumenterna mot de flesta nätneutralitetsbrott och kommer inte heller att kunna skydda konsumenter mot giriga bredbandsleverantörer. Och överträdelser kommer att ske om Pais plan godtas i kongressen.

Alternativa media (Non-mainstream media) (som denna blogg) över det politiska spektret skulle inte längre kunna ha råd att konkurrera på idémarknaden på nätet. Även kyrkor som nu når sina medlemmar online med predikningar, videobibliotek och onlinevideochattar, skulle inte längre skyddas mot blockerings- eller åtkomstavgifter.

Amerikanerna förstår detta och är med rätta upprörda. (Slut på utdrag från artikeln)

Några av stegen i samma riktning. Ökad censur i USA
I december 2016 skrev siten Truthdiggers ”Som många av våra läsare vet var Truthdig, tillsammans med Truthout, CounterPunch, Naked Capitalism och WikiLeaks, bland 200 alternativa nyhetswebbplatser från hela det politiska spektret som namngavs som ryska propagandister på en lista sammanställd av en webbplats som heter PropOrNot som användes som en källa till en artikel av Washington Post-reportern Craig Timberg den 24 november 2016.” Truthdiggers

InfoWars visar i mars hur Obama-administrationen tog avgörande steg för att stänga av ett fritt internet och ersätta det med ett kontrollerat nät styrt av ett narrativ från de stora mediakanalerna. Infowars Detta gäller även Sverige. Detta har även rapporterats av Newsvoice. USA stänger ned fritt internet

” Eric Schimdt som är högste chef i Googles ägarbolag Alphabet, säger att Google ska utveckla särskilda algoritmer som vill göra det svårare arr finna ryska nätsiter som mycket spridda RT, Russia Today, och Sputnik News på nätet.
“We are working on detecting and de-ranking those kinds of sites – it’s basically RT and Sputnik,” sa Schmidt under en spørsmål og svar sesjon på Halifax International Security Forum i Canada.”

Dessa siter har bannlysts av anpassade forskare på Harvard: 21st Century Wire
Activist Post, Antiwar.com, Before Its News.com, Black Agenda Report, Boiling Frogs Post, Common Dreams
Consortium News, Corbett Report, Countercurrents, CounterPunch, David Stockman Contracorner, Fort Russ
Freedoms Phoenix, Global Research, The Greanville Post, Information Clearing House, Intellihub, Intrepid Report,
Lew Rockwell, Market Oracle, Mint Press News, Moon of Alabama, Naked Capitalism, Natural News, Nomi Prins, Off-Guardian.
Paul Craig Roberts, Pravda.ru, Rense, Rinf, Ron Paul Institute, Ruptly TV, Russia-Insider, Sgt Report, ShadowStats
Shift Frequency, SJLendman.blogspot.com, Solari, Sott.net, South Front, Sputnik News, Strategic Culture.org,
The Anti-Media, The Duran, The Intercept, The People’s Voice, The Saker, The Sleuth Journal, Third World Traveler,
Voltairenet, What Really Happened, Who What Why, WikiLeaks och Zero Hedge.
Censur II
Kommentar: Notera att förslaget stöds av president Trump. Beslut ska alltså fattas på torsdag. Det är ett av flera steg i riktning mot minskad yttrandefrihet och censur. Av titlarna på några artiklar bara på denna site framgår att Sverige och andra länder är berörda. Och kommentaren från den svenska motsvarigheten till FCC, Post- och telestyrelsen att regelverket inte kommer att upphävas den närmsta tiden, lugnar inte. Detta är en fråga för alla som vill slå vakt om yttrandefrihet och demokrati! Blir intressant att läsa reaktionerna från etablerade media. Dags att ta sig till andra sökmotorer?

Andra artiklar om inskränkning i yttrandefrihet.


* Ökad censur i USA
* Hur USA ska censurera internet
* Den nya McCarthyismen
* Konflikt om konflikt om Ryssland, och PK
* Även Danmark vill minska yttrandefriheten
* Inte bara Svenska Institutet – flera tecknen på kommande censur i Sverige?
* Jonas Gardell föreslår nätcensur och kulturministern är förstående
* Jan Myrdal: Paradoxal tankefrihet och mina svenska erfarenheter
* Censurerat om massakern i Odessa
* EU vill censurerar Bonnierägd tidning i Tyskland
* Facebook censurerar Jill Steins kritik av Hillary Clinton

i Andra om: , , ,, , , , , , ,


21 svar till “USA vill upphäva fria internet – ett av flera ingrepp mot yttrandefriheten”

 1. I längden är andra sökmotorer den enda någotsånär säkra lösningen. Givetvis krävs åtminstone inledningsvis att användarna betalar för sig.

 2. Det är helt uppenbart att monopolkapitalet vill styra om människors surfbeteende till de stora sociala nätverken där innehållet kan kontrolleras bättre av monopolkapitalisterna genom olika algoritmer och direkta ingripanden.

  Vad man själv kan göra är naturligtvis att sätta upp en skylt på dessa nätverk om att man numera bojkottar dem och varför, samt var människor kan prenumerera på inlägg.

 3. Här är en utförlig berättelse om hur censuren numera går till i ”the land of the free”, USA. Portal citats i artikeln i sig är talande om läget

  Under increasing pressure from a population angry about endless wars and the transfer of wealth to the one percent, American plutocrats are defending themselves by suppressing critical news in the corporate media they own. But as that news emerges on RT and dissident websites, they’ve resorted to the brazen move of censorship, which is rapidly spreading in the U.S. and Europe. I know because I was a victim of it.

  Snart börjar jakten efter oliktänkande på bred front. Ledarkladd vässar pennor och kommer att basunera ”demokratin är hotad” och kräva allt starkare net kontroll. Fejk Stream Media som försvarare av ”Sanningen” och räddaren från fejk nyheter. Varför gå på stå-uppkomedier när det bjuds fritt, dessutom varje dag?

  http://www.unz.com/article/the-acceleration-of-censorship-in-america/

 4. Jag är inte förvånad över utvecklingen i USA och EU. Det är bara att jämföra tonläget och bredden på debatter i dagstidningar från tiden före 2011 med dagens tidningar. Tidigare har det ekonomiska paradigmet skyddats där alla som kritiserar stimulanser och den monetära politken som bla Krugman & Bernanke företräder slätats av. Men när det stod klart i ingången till 2011 att stimulansera inte hjälpte fullt ut och att Europas tillväxt inte reverserade uppåt så började helvetet i samband med interventionerna i Syrien och Libyen – starten på en rent förljugen mediarapportering. Det är ren propaganda där inga motröster mot förgivetagna samhälleliga sanningar presenteras – och i Sverige har möjligheten att kommentera tidningsartiklar också tagits bort. Horribelt och ledsamt.

  Vi måste bredda tidningsutbudet och få mer pluralism i debatten. Det är skrämmande att höra Magdalena Andersson som menar på vi ska öka presstödet för de etablerade nyhetskanalerna för att de ska kunna angripa alterantiva mediers lögner. Ett fullkomligt häpnadsväckande påstående, hon menar alltså på att det finns en sanning och det är vad DN och SVD skriver.

  Läser man kapitlet ”Limits of Democracy” i Romklubbens bok The First Global Revolution (1991) så får man föraning om vart idén med en elitistisk toppstyrning kommer ifrån och också vart iden med att sy ihop EU till en toppstyrd enhet också härrör från,

 5. Bloggaren Anders Romelsjö tror att USA är djävulen i fysisk form har hängt på ett par artiklar i DN om nätneutralitet och ett förslag i FCC, den US-amerikanska nätmyndigheten. Förslaget går ut på att ta bort ett tillägg kring nätneutralitet som infördes av Obama-administrationen. Om detta tillägg tas bort så får USA ungefär samma regler som EU och Sverige har, just nu har de hårdare regler.

  • Så intressant att du som uttalat högerman (intryck utifrån 361 kommentarer av dig som jag publicerat) uppskattar den kände trotskisten Anders Svenssons blogg. Han skriver i titeln på artikeln bland annat att ”USA vill försämra nätneutraliteten”. Jag har sänt en kommentar till hans blogginlägg, vilket jag nu publicerar även här:

   KOMMENTAREN
   Anders Svensson instämmer i att ”USA vill försämra nätneutraliteten”. Bra, det finns många belägg för detta, och också för försämring av yttrandefrihet och ökad tendens till censur. Han har även vänligheten att länka till en artikel av mig i denna fråga: USA vill upphäva fria internet – ett av flera ingrepp mot yttrandefriheten”.
   Där hänvisar jag till ett tiotal artiklar om detta, som jag publicerat på min blogg. Däribland om inskränkt mediefrihet i Sverige och EU, vilket Svensson också berör.
   I den aktuella artikeln refererar jag bland annat till en analytiker i USA som skriver
   ” * FCC:s förslag om neutralitet på nätet går mycket längre än man kunde föreställa sig. Man kommer att ta bort nästan alla viktiga komponenter i nätneutralitet.
   * FCC-ordförande Ajit Pais plan att upphäva nätneutralitetsbestämmelser och omklassificera bredbandsleverantörer från ”gemensamma operatörer” till ”informationstjänster” är en oöverträffad gåva till stora bredbandsleverantörer och en fara för internet. Flyttningen skulle innebära att FCC skulle mista nästan all övervakningsmyndighet över bredbandsleverantörer som Comcast, Verizon och AT & T.”

   Jag är ingen expert på frågan, men har inte uppfattat att detta är läget i Sverige och EU. Anders Svensson anför inte heller några klara belägg för att detta är fallet.
   I morse följde jag upp ämnet om yttrandefrihet med artikeln Reportrar utan gränser föreslår censur och stödjer USA:s propaganda , och tar mig friheten att rekommendera den, med dess avslutande kommentar.

   ** Jag giller inte riktigt tonfallet i Anders Svenssons artikel och hans osakliga uppgifter om min syn på Syrien, Ryssland och Kina.
   Men jag inviterar honom om samarbete mot censur, för yttrandefrihet och nätneutralitet! **

   • Det är fler, exempelvis jag, som inte på något sätt vill beteckna sig som vänster men som ser denna blogg som en källa för information som döljs eller snedvrids av PK-media. En grundbult för fungerande demokrati är tillgång till allsidig information, oavsett politisk inställning. Sen kan man väl tillägga att ”vänster” och ”höger” i traditionell mening har ersatts av postmodernistiska hållningar som man byter ungefär som man byter plagg enligt senaste modet.

   • Ännu har jag inte fått svar om min kommentar ska införas på Anders Svensson som våldsamt kritiserar mig i en artikel.

    • Du tror inte att anledningen till att din kommentar inte förs in på Anders Svenssons blogg kan vara på grund av att den ”bryter mot kommenteringsreglerna”? Du vet samma dåliga bortförklaring som du brukar använda för att ursäkta din egen censur?

     • Min kommentar uppfyller nog definitivt kommentatorsregler. De mycket få kommentarer jag avvisar är inte alls av den typen. Och jag beskriver inte andra bloggare på det sätt som Svensson beskriver mig.

   • Benämningen ”uttalad högerman” får stå för dig. Jag kan bara konstatera att på Anders Svenssons blogg publiceras oftas mycket kloka texter, vilket man knappast kan saga om denna blogg.

 6. Expressen skriver ”Över tio miljoner har protesterat
  En del internetleverantörer har tagit strid för att behålla ”Title II” och ”The Internet Association”, en företagsgrupp, arbetar nu på att på lagligt sätt behålla de gällande reglerna.

  Gruppen har tagit emot 20 miljoner kommentarer, där de flesta protesterar mot att riva upp reglerna.

  Nätneutraliteten i Sverige skyddas sedan 2016 av en EU-förordning. Trots reglerna rundade Telia EU genom att erbjuda ”fri” surf till mobilkunder till Facebook. Tre erbjöd å sin sida streamad musik utan att datapotten skulle minska. Tre ändrade sitt erbjudande, men Telias Facebook-erbjudande ligger kvar, till konkurrenternas irritation.Expressen:Amerikanska förslaget hotar att stoppa ett öppet internet

  Beslut väntas idag USA-tid.

 7. FFC beslöt igår att upphäva Title 2, och därmed försvaga nätneutraliteten. Amerikanska #FFC:s besluta att riva upp villkoren för #internet liknas vid ett ”internets bokbål. Det är ett allvarligt hot mot demokratin…”, säger Mikael Ek vd för Svenska stadsnätsföreningen.

  Svenska Yle ”De kontroversiella förändringarna i nätneutraliteten godkändes av amerikanska telekommunikationsverket FCC. Beslutet var väntat, men nu förflyttas kampen om det fria internet till domstolarna i USA.
  I sin korthet innebär beslutet att amerikanska internetleverantörer får börja prioritera trafik till vissa webbplatser fram om andra. Hittills har bredbandsbolagen varit tvungna enligt lag att behandla all trafik likvärdigt.” Svenska Yle

 8. […] USA vill upphäva fria internet – ett av flera ingrepp mot yttrandefriheten * Ökad censur i USA * Hur USA ska censurera internet * Den nya McCarthyismen * Konflikt om konflikt om Ryssland, och PK * Även Danmark vill minska yttrandefriheten * Inte bara Svenska Institutet – flera tecknen på kommande censur i Sverige? * Jonas Gardell föreslår nätcensur och kulturministern är förstående * Jan Myrdal: Paradoxal tankefrihet och mina svenska erfarenheter * Censurerat om massakern i Odessa * EU vill censurerar Bonnierägd tidning i Tyskland * Facebook censurerar Jill Steins kritik av Hillary Clinton […]