Boston Globe ”Media felinformerar allmänheten om Syrien”. Massor av svenska exempel.


Denna artikel i Boston Globe blev tämligen uppmärksammad då den publicerades för två år sedan, men givetvis inte i dominerande massmedia. Jag föreslog DN:s Erik Ohlsson att skriva om den, men han teg förstås. Senare har jag funnit att Skånska Dagbladet stuckit ut med en acceptabelt kritisk granskning gällande Syrien och Syrienrapporteringen. Skånska Dagbladet i täten för en sannare bild om Syrienkriget

Men den framstår dessvärre ännu som en droppe i havet!
Ett tag trodde jag att Sveriges Radio skulle återgå till en balanserad, objektiv rapportering.
Läs gärna ”Vitbok om Syrien” Vitbok om Syrien Beställ från www.syriensolidaritet.se

Artikeln – första gången publicerad 20 februari 2016.

Detta är en översättning av artikeln ”The media is misleading the public on Syria” i The Boston Globe som är den största nyhetstidningen i Boston, Massachusetts och i hela New England-regionen. Den ägs av The New York Times Company. Den räknas som en av USA:s bästa dagstidningar. Tidningen hade i oktober 2005 en daglig upplaga på knappt en halv miljon exemplar. Artikeln 18/2 är skriven av Stephen Kinzer som är Senior Fellow vid Watson institutet för internationella studier vid Brown University. Boston Globe

* En liknande insiktsfull artikel har jag inte sett i någon större tidning. Rapporteringen är enligt mitt intryck om möjligt ännu mer följsam till USA-regeringens version av Syrien-kriget i svenska än i USA-massmedia. Se t.ex. ”Lurad Aftonbladet-journalist lurar oss” http://jinge.se/allmant/lurad-aftonbladet-journalist-lurar.htm

Artikeln.
Massmediabevakningen av kriget i Syrien kommer att bli ihågkommen som en av de mest skamliga episoder i historien om den amerikanska pressen.
Rapportering om blodbadet i den antika staden Aleppo är det senaste exemplet.I tre år har våldsamma militanta styrt i Aleppo. Deras styre började med en våg av förtryck. De satte upp anslag med varning till invånare ”Skicka inte dina barn till skolan. Om du gör det kommer vi att ta ryggsäcken och du kommer att få kistan.” De förstörde fabriker, i hopp om att arbetslösa arbetare inte hade något annat alternativ än att bli soldater. De tog och körde maskiner till Turkiet i lastbilar och sålde där. Den här månaden har människor i Aleppo äntligen sett glimtar av hopp. Den syriska armén och dess allierade har drivit militanta ut ur staden. Förra veckan återvann de det största kraftverket. Regelbunden elektricitet kan snart återställas. De militanta ’grepp om staden kan vara slut.

De militanta orsakar förödelse när de pressas ut ur staden av ryska och syriska arméstyrkor. Turkisk-Saudi-stödda ”moderata rebeller” besköt bostadsområden i Aleppo med o-guidade raketer och gasburkar skrev en Aleppobo på sociala medier. Den Beirut-baserad analytikern Marwa Osma frågade: ”Den syriska arabiska armén, som leds av president Bashar Assad, är den enda kraft på marken, tillsammans med sina allierade, som kämpar ISIS – så man vill försvaga den enda kraft som kämpar mot ISIS?” Detta stämmer inte med Washingtons berättelser. Som ett resultat har en stor del av den amerikanska pressen rapporterat motsatsen till vad som faktiskt händer. Enligt många nyhetsinslag har Aleppo varit ett ”befriat område” sedan tre år men dras nu tillbaka i misär.
* Bilden nedan är från Boston Globe med bildtext New recruits trained to fight alongside opposition in Aleppo, Syria.
Syrien Boston Globe 160219
USA skulle vara säkrare om det hade följt Rysslands utrikespolitiska linje i det förflutna.

Den stora fördumningen av USA:s utrikespolitik
• Har fred i Syrien en chans?

Amerikaner får höra att den riktiga kursen i Syrien är att bekämpa Assads regim och dess ryska och iranska partner. Vi ska hoppas att en rättfärdig koalitionen av amerikaner, turkar, Saudiarabien, kurder och ”moderata oppositionen” vinner.
Detta är nonsens, men amerikaner kan inte klandras för att tro på det. Vi får nästan ingen riktig information om de stridande, deras mål, eller deras taktik. Mycket av skulden för detta ligger hos våra medier. Under det intensiva ekonomiska trycket har de flesta amerikanska tidningar, tidskrifter och TV-nät drastiskt minskat sin kår av utländska korrespondenter. Många viktiga nyheter om världen kommer nu från reportrar baserade i Washington. I den miljön är tillgång och trovärdighet beroende av godkännande av officiella paradigm. Reportrar som bevakar Syrien kontrollera med Pentagon, utrikesdepartementet, Vita huset, och tankesmedjors ”experter”. Sedan tror de att de har täckt alla sidor av historien. Denna form av stenografi kallas sedan nyheter om Syrien.

Förvånansvärt modiga korrespondenter i krigszonen, inklusive amerikaner, försöker motverka den Washington-baserade rapporteringen. Med stor risk för sin egen säkerhet försöker dessa reportrar finna sanningen om den syriska kriget. Deras rapportering lyser ofta upp i mörkret av grupptänkande. Men för många nyhetskonsumenter hörs inte deras röster i kakofonin. Rapportering från marken ofta överväldigade Washingtons bedömning.
Washington-baserade reportrar berättar att en stark kraft i Syrien, al-Nusra, består av ”rebeller” eller ”moderata”, inte att det är den lokala al-Qaida-gruppen. Saudiarabien beskrivas som medhjälpare för frihetskämpar när Saudi i själva verket är ett utmärkt sponsor av ISIS. Turkiet har under flera år drivit en ”rat line” (tillträde) för utländska soldater som vill ansluta sig till terrorgrupper i Syrien, men eftersom USA vill stanna på Turkiets goda sidan, hör vi lite om det. Inte heller påminns vi om att även om vi vill stödja de sekulära, kämpande kurderna vill Turkiet döda dem. Allt Ryssland och Iran gör i Syrien beskrivs som negativt och destabiliserande, helt enkelt eftersom det är de som gör det – och eftersom det är den officiella linjen i Washington.
Syrian Army

Oundvikligen har denna typ av desinformation kommit in den amerikanska presidentvalskampanjen. Vid den senaste debatten i Milwaukee, hävdade Hillary Clinton att FN:s fredsinsatser i Syrien baserades på ”en överenskommelse som jag förhandlade i juni 2012 i Genève.” De är exakt motsatsen till vad som skedde. År 2012 lyckades utrikesminister Clinton tillsammans med Turkiet, Saudiarabien och Israel att döda Kofi Annans och FN:s fredsplan eftersom den skulle inkluderas Iran och behålla Assad vid makten, åtminstone tillfälligt. Ingen i Milwaukee hade kunskap nog för att utmana henne.
Politiker kan kanske förlåtas för att ha förvrängt sina tidigare insatser. Regeringarna kan kanske också ursäktas för att främja den berättelse de tror passar dem. Journalistik är dock tänkt att vara oberoende av makteliten och dess inavlade lögnaktighet. I denna kris har detta misslyckats. Amerikanerna sägs vara okunnig om världen. Det är vi, men så är också människor i andra länder. Det saknar betydelse om människor i Bhutan eller Bolivia missförstår vad som händer i Syrien. Vår okunnighet är farligare, eftersom vi handlar på informationen. USA har makten att med dekret död nationer. Det kan göra det med folkligt stöd, eftersom många amerikaner – och många journalister – är nöjda med den officiella historien.
I Syrien gäller ”Bekämpa Assad, Ryssland och Iran! Gå med våra turkiska, saudi, och kurdiska vänner för att få fred!” Detta är förfärligt långt från verkligheten. Det kommer också sannolikt att förlänga kriget och döma fler syrier till lidande och död. (Slut på artikeln).

Några andra artiklar om medias felrapportering av Syrien.


Fader Daniël:Media ger ”fake news” om kriget i Syrien – samt andra 15 ”fake-”exempel
Svenska ögonvittnet tillbaka från Aleppo
Ännu ett ögonvittne om Syrien
Nytt ögonvittne från Aleppo
Ögonvittnesskildring från Aleppo från brittisk journalist
Livet i Syrien före USA:s intervention
Skånska Dagbladet i täten för en sannare bild av Syrien?
Tio feta lögner om Syrien
http://jinge.se/mediekritik/atta-problem-med-amnestys-rapport-om-syrien.htm
Caesar: Gammal otillförlitlig rapport om Syrien dammas av
Amnesty: Ny partisk och otillförlitlig rapport om Syrien
Artikel av mig i Flamman 19/11 2015:Syrienkriget är en av USA planerad intervention
Lögner om Syrien
Aftonbladet desinformerar om Syrien
Vem startade kriget i Syrien?
Aftonbladet låter Bana göra reklam för terroristerna i al-Nusra
Aftonbladet desinformerar om Syrien
DN:s ”fake news”-attack på Swedish Doctors for Human Rights” (The Indicter) 1/5 2017
Debatt i Läkartidningen om SWEDHR, gasattacken i Syrien mm 28/4 2017
Vanställd kritik i DN, Expressen och Aftonbladet av fredsorgansationen SWEDHR om Syrien. 22/4 2017
Stora brister i SvT:s rapportering om Syrien
Skavlan marknadsför terroristvännen ”White Helmets”
http://jinge.se/allmant/ambassador-niklas-kebbon-skadar-sveriges-utrikespolitik.htm
Även Sveriges ledande politiker stödjer i praktiken terroristerna i östra Aleppo
Amnesty: Ny partisk och otillförlitlig rapport om Syrien
Artikel av mig i Flamman 19/11 2015:Syrienkriget är en av USA planerad intervention
Lögner om Syrien

i Andra om: , ,, , Syrien, , , , , , ,

Boston Globe Attentat i Ankara Attentat i Ankara II Intervu med PKK:s ledare Eva Bartletts hela artikel Eva Bartletts blogg DN 30/10 M Wallström Syrian Observatory Barrel bombs i Syrien – med referenser Rapport om civila dödsoffer Synapze-artikeln Newsnow McCain SvD 1/10 Globalresearch 1/9 2015 Guardian 28/9 Washington Post Holland om Putins fredsplan Guardian DN 27/9 Press TV 21/9 Counterpunch 23/9 Ryssland planerar flygattacker mot ISISRyska uttalanden 24/9 Foreign Policy SR Bo-Inge Andersson 25/9 Pål Steigan 19/9
Blogginlägg 13/9 Ryssland hjälper Syrien New York Times 17/9 Opednews DN 3/9 Russia Today Christian Science Monitor 8/9 The Guardian ABC News Pål Steigan 1/9 DWN USA & Co stödjer ISIS! Intervju med general Flynn Pål Steigan 3/8 Senator Black Todayszaman Aftonbladet 28/7 EU-observer 28/7 Pål Steigan 27/7 Al-monitor Pål Steigan 29/7 Globalresearch om DIA-rapporten Zero-hedge om DIA-rapporten Om DIA-rapporten Pål Steigan 25/5 Daily Mail 26/5 DN 13/5 Pål Steigan 5/5 Clarkes CNN-intervju Newsweek 12/1 Globalresearch 19/2 om ”kriget mot IS” DN 26/2 Joe Bidens medgivande New Eastern Outlook Sveriges radio 20/11 Reuters 7/11 ABC 21/11 Globalresearch 30/9 Daniel Ellsberg SvD 6/10


13 svar till “Boston Globe ”Media felinformerar allmänheten om Syrien”. Massor av svenska exempel.”

 1. http://www.middleeasteye.net/essays/journey-aleppo-how-war-ripped-syrias-biggest-city-apart-1376989223

  Som pendang till artikeln rekommenderar jag Peter Obornes ögonvittnesskildring från Aleppo (länk ovan), där Oborne just nu befinner sig. Artikeln är lång, den som inte hinner läsa igenom allting: läs det sista avsnittet där upptakten till invasionen av Aleppo beskrivs.
  Det framgår av artikeln att kriget i Syrien egentligen är sammansatt av flera tämligen separata aktioner. Aleppos nuvarande tragedi ligger i dess närhet till Turkiet. Aleppo medverkade överhuvudtaget inte till demonstrationerna mot Assad. Aleppo invaderades norrifrån av legotrupper som kom via Turkiet längs den rutt som den obetalbare och omutlige brassejournalisten Pepe Escobar döpt till ”Jihadi Highway”.
  Aleppo var Syriens största stad och dess industriella centrum med över två miljoner invånare, tillhörande en rad olika trossamfund, bl.a. tio procent kristna, av vilka en tiondel uppskattas bo kvar. Som ekonomiskt kraftcentrum var Aleppo en stark konkurrent till turkiska företag och därför en källa till stor irritation. Oborne berättar om hur traktens fabriker plundrats på sin maskinpark som fraktats till Turkiet (bl.a. av Erdogan junior har det sagts i annat sammanhang).
  Artikeln är den första i en serie. Peter Oborne har varit verksam hos mainstream-media i England men har nyligen avgått. Detta kan ha sitt samband med att han klädde de brittiska potentaterna nakna i sin bok ”A Dangerous Delusion”, om falskspelet kring Irans kärnenergiprogram.

 2. På tal om media … ni känner väl (INTE) till att amerikansk stridsflyg dödade ca. 40-tal civila bl.a. kidnappade serbiska diplomater (de bortrövades för ca. 4 månader sedan) i Libyen. En ”viktig” terroristledare dödades.
  Enligt serbisk regering hade man veckovisa kontakter med kidnapparna där man fick info om deras hälsotillstånd. Dessutom hade säkerhetstjänsten och diplomaterna regelbundna koktakter med amerikanska, ryska och andra länders säkerhetstjänster kring detta.
  Trots allt detta hävdar USA att de inte visste att diplomaterna (och andra civila) fanns på plats då de bombade stället. För bara 3 dagar sedan blev avtalet om NATOs personal ansvarsfrihet, diplomatisk immunitet mm. ratificerat i parlamentet och påskrivet av presidenten. Så här agerade folket:
  https://youtu.be/LRiaXe2yCTE
  https://youtu.be/Kbi1UPVCIfw

 3. Alltmedan Kerry och massmedia ropar om vapenvila. Fråga:Hur många ISIS-män hade dödats vid vapenvila. Qui bono?
  ”ISIS suffers heavy losses as Assad forces advance east of Aleppo Syrian forces take more than a dozen villages from ISIS around stretch of highway that runs east from Aleppo to Kweyris military base. Middle East Online. BEIRUT – At least 50 Islamic State group fighters have been killed in the last 24 hours in an advance by Syrian government forces east of Aleppo city, a monitor said Sunday. (http://www.middle-east-online.com/english/?id=75352)

 4. Media vågar inte släppa in sanningen i nyhetsrummet.
  Rapporteringen i Fake-Aktuellt i dag, så var man tvungen just säga ”Regimen” om Syrien. Och naturligtvis bombar man sjukhus och oskyldiga civila urskiljningslöst, påstår man. Men inte någonsin visar man hur resultatet av koalitionens bombningar för att befria Mosul från IS gick till och hur resultatet ser ut i dag, där ligger staden i ruiner och likstanken finns där än. Det är ju bara att åka dit, det är ju befriat, eller se de filmer som finns. Man stålsätter sig verkligen för att hålla tyst för att narrativet inte skall krackelera, släpper man fram den minsta ’gnutta’ sanning i rapporteringen så faller detta ”fake news” som ett korthus faller för en nysning.Exakt på samma vis som ”rysslands-spåret” i det amerikanska valet, som man aldrig blir färdig med. Lögnen är på plats redan från början, och leder ganska snart till en ny lögn, som sedan på uppfinningsrika vägar via diverse tankesmedjor mynnar ut i än fler kreativa lögner som vävs in i en enda ändlös fake-fantasi in absurdum. Och viktigt att komma ihåg här, Media är ständigt i centrum av denna jätte-svindel av bedrägeriet, som blir till en skenande motor. Kan bara sluta på ett sätt.