Kriget mot demokrati, yttrandefrihet och journalistik


Som gästbloggare kan jag idag välkomna min kollega Leif Elinder som är barnläkare i Uppsala med intresse för miljö, mänskliga rättigheter och öppenhet inom forskning. Han har tidigare publicerat inlägg om att leva under drönare, ett och om att döda barn och ”Släpp Guantanamo-fångarna loss – till Sverige”, om bra beslut i Svenska Amnesty, om fängelseförhållanden och mänskliga rättigheter i USA samt ”2013 – ett ödesår för demokrati och mänskliga rättigheter” och 30 mars om ”Vår skuld till Irak”. Han har 28/4 och 7/6 förra året diskuterat situationen på Guantanamo, som USA:s president år 2008 lovade att stänga. ”Ett demokratisk Amnesty stödjer whistleblowers” kom 9/5 och 15/5 publicerades här ”Strategiska mål för Amnesty” , en förening där han är medlem. 24/5 publicerades ”Svenska UD stoppar Edward Snowden och Glenn Greenwald” och senare ”Robert Whitaker och pillerparadoxen”. Denna artikeln handlar om den minskade yttrandefriheten och demokratin i USA, vilket vi behandlat i tidigare blogginlägg. Frågan om minskad yttrandefrihet i Sverige behandlades i blogginlägg 12/3.

Denna artikel handlar om försök av USA:s president och hans medarbetare att försöka sätta munkavle på och åtala journalister som publicerar och kritiserar den amerikanska förvaltningen för lögner eller brott mot konstitutionen. Programmet ”Dokument utifrån – Amerikans fördolda stater” på TV 2 i söndags och föregående söndag visar detta mycket tydligt, och ger en bild som väl stämmer med denna artikel. I ”Dokument utifrån” intervjuades också vid upprepade tillfällen företrädare för USA:s regering, som justitieministrarna Holder och Gonzales samt NSA-chefen Hayden, men också exempelvis James Risen. Nästa avsnitt om ”Dokument utifrån” kommer troligen på söndag kväll, och handlar om Snowden.

Artikeln.
I förr-förra veckan inlämnade en medborgargrupp till amerikanska justitiedepartementet en appell med över 100 000 signaturer om att ett eventuellt åtal mot New York Times-journalisten James Risen borde läggas ned.
Washington Post untitled

James Risen riskerar fängelse för att han till president Obamas justitiedepartement/åklagarmyndighet vägrar avslöja den källa (person) som man misstänker har läckt information om en olaglig och misslyckad CIA aktion. Myndigheternas förföljelse av James Risen började redan under president George W Bush regeringsperiod då man försökte åtala honom för spioneri för att han avslöjat en olaglig avlysning på tusentals oskyldiga amerikanska medborgare.

Vanligt folk undrar hur president Obama kan använda sig av en snart hundra år gammal spionlag för att kasta journalister och sanningssägare (”whistleblowers”) i fängelse samtidigt som han skyddar och till och med befordrar CIA personal, som varit ansvariga för tortyrprogrammen? Som exempel kan nämnas Obamas nuvarande CIA-chef John Brennan – som inte bara ljugit om verksamheten utan även olagligt avlyssnat/spionerat på de senatorer vilka fått i uppdrag att kartlägga den olagliga verksamheten. James Risen menar att president Obama blivit pressfrihetens största fiende (”He’s the greatest enemy to press freedom in a generation.” ) (1).

Obamas administration brukar framföra att NSA:s övervakningsprogram, dödspatruller (drönare) och åtal mot whistleblowers mm är nödvändigt för att skydda amerikaner mot terrorism (”to keep us safe”). Men det stämmer inte med hur verkligheten ser ut.
Justitia 1 90px-Statue_of_Themis
Sociologprofessorn Charles Kurzman författare till boken ”Missing Martyrs: Why There Are So Few Muslim Terrorists.” framför att sedan 9/11 (2001) så har under de följande 10 åren så har blott 33 amerikaner dödats av terroristangrepp medan tusenfaldigt fler dödats av vanliga dråp/mord – en konsekvens av USA:s liberala vapenlagar, vilka myndigheterna inte har någon ambition att inskränka (2). Samtidigt skapar USA:s s.k. ”krig mot terrorismen” sannolikt fler potentiella terrorister än vad det eliminerar (Robert Grenier – “We have gone a long way down the road of creating a situation where we are creating more enemies than we are removing from the battlefield”) (3).

Journalistprofessorn Leonard Downie – tidigare chedfredaktör på Washington Post – framförde (oktober 2013) att Obama innan han tillträdda som president lovade att han skulle skapa det mest öppna samhället i amerikansk historia, att minimera hemlighetsstämplingar samt slå vakt om yttrandefrihet och en fri journalistik Men Downie skriver – ”So far, none of these promises have been kept”.
Nej till Big Brother Obama imagesCAR0LAIO

Bland nyligen åtalade och fängslade whistleblowers och journalister kan nämnas John Kiriakou (Bok – ”My Secret Life in the CIA’s War on Terror”), Barret Brown och Jeremy Hammond vilka avslöjat delar USA:s tortyr respektive olagliga avlyssningsprogram. Människorättsorganisationen ”Öppet samhälle och Rättvisa” – Open Society Justice Initiative (OSJI) – baserad i USA publicerade 2013 en lång rapport, som skildrar hur detta utlämningsprogram (”extraordinary rendition”) fungerat i praktiken. (4) Rapporten som kallas ”Globalisering av tortyr” är kanske en av de mest omfattande sammanställningar av ett olagligt tortyrprogram som hittills presenterats. Misstänkta terrorister flögs till hemliga interneringsläger, så kallade svarta hål (”black sites”). Gripandena, transporterna och utlämnandena (s.k. ”renditions”) var utformade så att de fångade kunde förhöras och torteras utan någon som helst parlamentarisk eller laglig insyn.

Minst 54 länder – däribland Sverige – samarbetade med USA när det gällde utlämningarna. Tillfångatagna personer förlorade alla rättigheter. Flera torterades ihjäl. CIA medger nu att många gripanden skett på felaktiga grunder och att tortyrprogrammen varit ”ineffektiva”. Men USA har inte gått med på att på gottgöra någon av de personer, som oskyldigt gripits, utlämnats och torterats. Ingen ansvarig för tortyrprogrammen har ställts till svars.

”Öppet samhälle och Rättvisa (OSJI)” begär nu att USA stoppar de gripanden och utlämningar, som fortfarande pågår. Man kräver att samtliga CIA-kontrollerade fängelser stängs samt att ansvariga för utlämningarna och brotten mot mänskliga rättigheter ställs till svars. Sverige har med tanke på tidigare utlämningar till Egypten och nu senast utlämningen till USA (från Djibouti) av två svensksomalier – ett speciellt ansvar.

Den tysk/judiske filosofen Hannah Arendt bevakade i början på 1960 talet rättegången mot SS-officeren Adolf Eichmann – huvudansvarig för förintelsen och den slutgiltiga läsningen på judefrågan. Sina slutsatser sammanfattade hon i boken ”Den banala ondskan” där Eichmann avdemoniseras till en fantasilös byråkrat, var främsta ambition var att uppfylla sin plikt. Den absoluta ondskan omformulerades till en ”banalitet”.

Den amerikanske juristprofessorn Jonathan Turley konstaterar att vi (i västvärlden) förfallit till ett sällskap zombies, som slött beskådar våra företrädare – dvs politiker och media etablissemang, som ogenerat avsagt sig alla anspråk på en moral, som skulle kunna skilja oss från dem vi bekämpar. (5)
Dagens övervakningssamhälle: Att blicka tillbaka är att se en mardröm. (Se – ”Operation Condor Trial Tackles Coordinated Campaign by Latin American Dictatorships to Kill Leftists” (6). Att blicka framåt och du själv kan bli en del av mardrömmen!

(1) http://www.nytimes.com/2014/08/17/opinion/sunday/maureen-dowd-wheres-the-justice-at-justice.html?_r=1
(2) http://thinkprogress.org/security/2011/09/10/316260/terrorism-expert-since-911-only-33-deaths-from-muslim-terrorism-vs-150000-deaths-from-murders/
(3) http://antiwar.com/blog/2013/10/24/former-us-official-for-every-yemen-terrorist-us-drones-kill-40-60-new-enemies-are-created/
(4) http://www.opensocietyfoundations.org/reports/globalizing-torture-cia-secret-detention-and-extraordinary-rendition
(5) http://jonathanturley.org/2012/09/11/the-impropriety-of-torture/
(6) http://www.democracynow.org/2013/3/7/operation_condor_trial_tackles_coordinated_campaign –
(7) http://www.washingtonpost.com/opinions/the-administration-should-not-press-reporter-james-risen-to-reveal-a-source/2014/08/21/8dfeb868-28a3-11e4-8593-da634b334390_story.html


i Andra om: , , ,, , , , , , , , ,

Dokument utifrån 24/8 Washington Post 21/8 New York Times 17/8 Om USA:s vapenlagar Drönarkrig ökar antalet terrorister Utlämningsprogram till CIA Democracy Now Washington Post

DN Debatt 10/3FIB-K-artikelDN Debatt 25/3 Expressen N Funcke JuridikbloggenHenrisk Alexanderssons blogg