Ny intervju med president al-Assad – världens ledande bekämpare av terrorism? Viktigt bekämpa USA-stödda kurder.


Detta är den senaste intervjun med Syriens valde president Bashar al-Assad, utförd av en journalist på Russia Today. Russia Today 31/5 2018

Flera tidigare intervjuer med olika media har tidigare publicerats här – se länkar nedan. a-Assad är utan tvekan en av världens mest demoniserade politiska ledare. Jag har i flera artiklar analyserat detta.

Texten har vänligen översatts av Christine Vaple, och är bara ett litet utdrag av videon. Ett viktigt tillägg har hämtats från norska media

Artikeln på Russia Today.
”Vi var nära en direktkonflikt mellan Ryssland och USA inne i Syrien” – Bashar Assad

Syriens president Bashar Assad säger att Moskva avskräckte Väst från att sätta igång en förödande rikstäckande flygräd förra månaden, och tror att Damaskus nu nästan vunnit det sju år långa kriget, trots fortsatt USA-inblandning.

”För varje framsteg för den Syriska Armén, och för den politiska processen, och för hela situationen, försöker våra fiender och motståndare, främst Väst under ledning av USA och dess marionetter i Europa och i vår region, att göra /målet/ mer avlägset – antingen genom att stödja mer terrorism, ta in fler terrorister till Syrien eller genom att hindra den politiska processen”, sa Assad till RTs korrespondent Murad Gazdiev, under en intervju i Damaskus. Han konstaterade att utan finansiering utifrån skulle hans motståndare inom landet vara besegrade ”inom ett år”.
Assad intervju 180531Intervjun 180531

Efter att Washington varit tvungen att kasta om sitt stöd mellan de olika anti-Assadgrupperna, och efter att nyckelstäderna Aleppo och Deir ez-Zor återerövrats av regeringsstyrkorna under de senaste två åren, tror den syriske ledaren att Washington ”håller på att förlora sin ställning” och kan förmås att inleda förhandlingar.

”Vår utmaning är hur vi ska minska klyftan mellan deras planer och våra planer”, sa Assad.

”Världen köpte inte USAs story om kemiska vapen”
Den syriske ledaren menar dock att ju närmare slutet den dödliga konflikten kommer, desto desperatare blir motståndarna.
Han tog upp den påstådda kemattacken i Douma (”Ligger det i vårt intresse? Varför, och varför nu?”, undrar han) som det enda återstående försöket för Väst att få den internationella opinionen att svänga – och som misslyckades.

”De hittade på en historia, en lögn, och den allmänna opinionen runt om i världen och i Väst trodde inte på deras historia, men de kunde inte backa. Så de var tvungna att göra någonting, om än i mindre skala”, sa Assad och syftade på de gemensamma luftangreppen mot förmodade syriska kemvapenanläggningar, som genomfördes den 14 april av USA, Storbritannien och Frankrike.

Assad säger att Moskva också spelade en roll i att inskränka Washingtons inflytande och inblandning i regionen, både rent allmänt sedan de blev inbjudna att hjälpa Damaskus i september 2015 och i denna specifika fråga.

”Ryssland avskräckte från en storskalig attack mot Syrien”
”Ryssarna sa öppet att de skulle förstöra de baser som används för att avfyra missiler, och vår information – vi har inga bevis, bara information, men det är trovärdig information – att de
planerade en allomfattande attack över hela Syrien, och det är därför detta hot fick Väst att göra det i en mycket mindre omfattning”
, sa den syriske presidenten.

Med Västs ”rådgivare” från utplacerade sida vid sida med sina ombudsstyrkor i Syrien, tackade Assad också Ryssland för att de inte utlöste någon direktkonfrontation med USA, som opererar väldigt nära både i luften och på marken.

”Vi var nära en direktkonflikt mellan ryska och USA-styrkor, och lyckligtvis har det undvikits, inte tack vare någon förnuft från USAs ledning utan tack vare förnuftet hos den ryska ledningen”, sa Assad till Gazdiev. ”Vi behöver det ryska stödet, men vi behöver samtidigt undvika den amerikanska dumheten så att vi kan stabilisera vårt land.”

”Antingen har man ett land eller så har man det inte”
Assad lovordar visserligen de diplomatiska ansträngningarna i fredsprocessen i Astana och betonar regeringens egna önskan att vinna förtroende hos medborgarna genom att återupprätta ordningen i de befriade områdena och inleda en försoningsprocess, så säger han att det fortfarande finns några segrar som måste vinnas på slagfältet.

”Grupper som al-Qaida, IS, Al-Nusra och liknande är inte redo för någon dialog. De har ingen politisk plan, de har bara denna mörka ideologiska plan som är att få till det som vilket al-Qaida-kontrollerat område som helst i världen. Så det enda sättet att bemöta dessa grupper är med våld”, sa Assad och underströk att det inte finns någon återvändo nu.

”Ju mer det eskalerar, desto mer beslutsamma blir vi att lösa problemet, för det finns inget annat val: antingen har du ett land eller så har du det inte”, sa Syriens president till RT.

Kamp mot USA-stödda kurder återstår bland annat.
Enligt ABC Norge avser Syrien att återerövra område som USA-stödda kurder i SDF tagit kontroll över. Hur skulle Sverige göra om en folkgrupp i landet la under sig ett område i Sverige tror Du? ABC Norge

«Syrias president Bashar al-Assad sier han ikke vil nøle med å bruke makt for å gjenerobre de delene av Syria som nå kontrolleres av USA-støttede kurdere. I et intervju med Russia Today sier Assad at hvis ikke den USA-støttede militsen Syrian Democratic Forces (SDF) vil forhandle, så vil han gjenerobre den tredelen av Syria som kurderne kontrollerer, med makt.

– Det eneste problemet som gjenstår i Syria, er SDF, sier Assad om den kurdiskdominerte gruppen som har spilt en sentral rolle i kampen mot ekstremistgruppen IS i Syria.

I intervjuet ber Assad amerikanerne om å forlate Syria, samtidig som kurderne oppfordres til ikke å være nikkedukker for utlendinger.

Fordi de fleste av dem er syrere, liker de formodentlig landet sitt. De har ikke lyst til å være nikkedukker for utlendinger. Vi har ett valg: Å leve sammen som syrere. Hvis ikke, vil vi ty til makt for å frigjøre disse områdene, sier Assad.

– Det er vårt land, vår rett og vår plikt å frigjøre det, og amerikanerne bør dra. På en eller annen måte kommer de til å dra, framholder han.»

Andra intervjuer med Assad.

Assad ”den påstådda kemattacken i Douma är fabricerad för att ge anledning till angrepp mot Syrien”
Intervju med Assad i april 2017
Intervju med Assad maj 2018

Kort kommentar: Det finns synnerligen starka belägg för att USA från början hjälpt terrorister i t.ex. al-Nusra och ISIS och gör det än idag. Bland annat uttalande av ledande företrädare för olika delar av USA:s statsapparat. Man kan fråga sig om Assad är alltför uppriktig.
USA:s färska och äldre stöd till terrorister i Syrien
USA och kurdiska SDF hjälper IS att fly från Raqqa (BBC)
Vapen för 4 miljarder sänds av USA från Tyskland till rebeller och ökat krig i Syrien!
Stora vapentransporter till terrorister i Syrien av USA & Co, och mörkläggning
Utbildningen av terrorister i Syrien – CIA:s största fiasko?

Några punkter angående eventuell kemvapenattack.
1. Fabrik för kemiska vapen och sådana vapen har nu hittats hos rebeller i Ghouta och sådana vapen har använts av dem tidigare.
2. Belägg finns för att den presenterade videon från påstådd attack med kemvapen är från en övning i Gaza för 4 år sedan. Fakta bakom ”iscensatt” video med barn i Syrien som påstås ha utsatts för attack med kemiska vapen
3. Ryssland anser sig ha bevis för att den påstådda gasattacken i Syrien är en ”false flag”-operation av Storbritannien här. Belägg finns för att Storbritannien har iscensatt den påstådda attacken i samarbete med White Helmets, en terroristanknuten organisation som bara arbetar i terroristkontrollerade områden. Ab och Ryssland hävdar att Storbritannien står bakom det falska gasangreppet
4. Syrien har förstört sina kemiska vapen har FN rapporterat 2016.
5. Ryssland har förstört sina kemiska vapen har OPCW rapporterat 2018.
6. Syrien har allt att förlora på att använda sådana vapen, särskilt nu efter stora militära framgångar, befolkningsstöd och med tanke på världsopinion och massmedia. Svensken Ove Sellström i OPCW har också gjort denna bedömning.
7. Syrien förnekar bruk av kem-vapen och USA:s försvarsminister Mattis menar att bevis saknas på att kemiska vapen har använts.
8. USA & Co, samt rebeller/terrorister har allt att vinna på att påstå att Syriens regering använt sådana vapen. Då kan de mer öppet gå till angrepp.
9. Terroristorganisationer har utnyttjat tidigare bombningar med att anfalla.
10. Bevis saknas också för att Syrien tidigare använt gas mot befolkningen. USA-initierad ”information”/propaganda sprids ofta alltför okritiskt.
11. Enligt folkrätten får endast FN besluta om angrepp mot medlemsstat.

Några artiklar om gasattacker i Syrien.
Seymour Hersh: Obama stoppade Syrien-anfall på grund av bevis om rebellerna utförde gasattacken i Ghouta i augusti 2013.
Seymour Hersh: Hur Turkiet planerade gasattacken i Syrien, med USA:s ”hjälp”.
USA har använt utarmat uran i Syrien och Irak enligt Pentagon
Väst hindrar FN att undersöka gasincidenten i Syrien
Debatt i Läkartidningen om SWEDHR, gasattacken i Syrien mm 28/4 2017.
Har Pentagon tränat terrorister i användning av kemiska vapen?
Storbritanniens ambassadör – Syrien orsakade inte gasattacken
FN-rapporten om gasattacken i Syrien i april håller inte
Tidigare och kommande (?) gasattacker (av terrorister) i Syrien
Svensk expert slår hål på Frankrikes rapport om gasolyckan
Framstående USA-expert:Skedde verkligen en gasattack i Syrien som beskrivits?
Håller USA:s bevis för att Syrien stod bakom giftgasangrepp i Khan Shaykhoun?
Medietystnad när Trumps bevis för gasattacken i Syrien sågas
Rebellerna utförde gasattacken i Ghouta – indikation från FN:s inspektörer
Rapporten om gasattack kom innan Syrien bombade terroristers gaslager
Stackars Syrien. False flag förleder,förvanskar fakta

Några artiklar om White Helmets som förmedlat uppgifter om påstådd gasattack.

Stora massmedia tolererar inte kritik av White Helmets
Min kommentar i Washington Post om White Helmets
White Helmets får en Oscar
Forum för levande historia, Rio Bio och Margot Wallström stödjer terroristvännen ”White Helmets
Vilka är Vita hjälmarna?
White helmets: Ska al Qaidas skyddslingar få Nobels fredspris
Nobelpriskandidaten White Helmets: Fin hjälporganisation eller med på anfallskrig och imperialism?
Vita hjälmarna:Hjältar eller terrorister?

Några artiklar om USA:s stöd till terrorister.
USA:s färska och äldre stöd till terrorister i Syrien VIKTIG ARTIKEL.
USA och kurdiska SDF hjälper IS att fly från Raqqa (BBC)
Vapen för 4 miljarder sänds av USA från Tyskland till rebeller och ökat krig i Syrien!
Stora vapentransporter till terrorister i Syrien av USA & Co, och mörkläggning
Utbildningen av terrorister i Syrien – CIA:s största fiasko?
BBC avslöjar brittiskt stöd till terrorgrupper i Syrien
Sveriges Syrien-bistånd går bl.a. till terrorister som orsakar flyktingvåg
Så blev svenskt bistånd stöd till terror i Syrien

Kriget i Syrien: Ett hundratal artiklar
i Andra om: , , , , , , , , , ,, , ,


12 svar till “Ny intervju med president al-Assad – världens ledande bekämpare av terrorism? Viktigt bekämpa USA-stödda kurder.”

 1. En nyckelmening i intervjun; ” Hur skulle Sverige göra om en folkgrupp i landet la under sig ett område i Sverige tror Du?”

  Syrien är mångkultur med islam i praktiken, och vissa områden i Sverige och västeuropa kontrolleras av importerade och främmande klaner. Vad ska vi göra åt det?

  Kurderna har alltså inga nationella rättigheter, just det kurdiska folket är ont och ska återbördas till fållan av glada och tacksamma Assadundersåtar med våld, och i den internationella solidaritetens namn ska vi applådera. Därför att de begått det yttersta brottet och allierat sig med USA, det är då är man ond.

  • @Kurdi

   Andra har allierat sig med USA:s Israel-lobby och låtit sig bli brickor i deras spel för att ytterligare kunna expandera Israel och fördriva folken i dess omgivning. Fåtalet ledande kurder tror sig säkert kunna vinna på ett samarbete med USA (sannolikt p.g.a. korruption), men vad tror du sker när Israel till slut angränsar ett sönderkrigat Kurdistan?

   Sannolikt samma sak som nu sker med ett sönderkrigat Syrien givetvis. Kurdistan kommer bli nästa munsbit, efter att det har försvagats på samma vis, ockuperas och annekteras, precis såsom Israel ockuperat, Palestina och Golanhöjderna i strid med FN:s resolution 242.

   Den girige etniske folkmördaren kommer nämligen alltid se sig som utvald , men alltför fattig och därför vilja ha mer. Kan de stjäla mer land, med veto från Israel-lobby-mutad politikeradel i USA i FN, så kommer de att göra det. Var så säker!

   Israel beskjuter Syrien i strid med FN:s regler och USA lägger sitt veto åt dem och gör FN tandlöst. Jag är extremt förvånad över att FN inte nybildas på ett sätt som stärker FN och att vetorätten försvinner. Korruption av världens ledare och parlament måste vara orsaken. Allt annat är helt orimligt.

   Men skulle ens ett nytt FN hjälpa, när våra egna s.k. ”demokratiers” representanter är så ini helvete korrumperade att de säljer ut våra egna länder till monopolkapitalet? Tveksamt. Demokratin måste förnyas i grunden och bli mer direktdemokratisk. Representanter som inte gör som folken vill måste direkt kunna återkallas.

   Orsaken att ledande kurder låtit sig mutas är säkert psykopati, samt att Israel hellre låter andra folk först ta kål på varann i möjligaste mån, sannolikt helst sekulära demokratiska människor mot de stackars indoktrinerade islamisterna, som försvagar varann, innan Israel går in och roffar åt sig av spillrorna och bygger nya apelsinodlingar på stulet land, som vanligt.

   Girigbukarna som äger det militärindustriella komplexet lever på konflikten. Alla andra folk som medverkar betalar, även USA:s alla människor, 99% av dem, betalar. Girigbukarna lever på konflikten inom de andra folken och mellan de olika folken.

   Själva är Israelerna så ini helvete enade och nationalimperialistiska för Israel, s.k. Sionism, men oj vad det spottas om någon annan är vänsternationell på ett antiimperialistiskt sätt. ”Kommunism!” och ”Stalinism!” Dessa kontrollord är menade att vara nedsättande, men vad är det egentligen som är nedsättande?

   S.k. ”kurder” som samverkar med Israel-lobbyn och USA mot all anständighet? Är det verkligen på riktigt? Sätt er för helvete vid förhandlingsbordet med Assad som ÄR demokratiskt vald i en vänsternationell koalition, Nationella fronten! Syriens parlament kommer garanterat tillåta er kurder att vara vänsternationella i era strävanden inom de gränser som måste finnas inom en suverän stat.

   Låt även Kurderna på Turkiets sida förhandla med turkarna, men respektera gränserna! Sverige skiljdes en gång med Norge fredligt. Det gick utmärkt. Jag är för en enhetsstat med Norge på ett fredligt sätt, men jag skulle aldrig i livet alliera mig med Israel-lobbyn i USA för att få det, för jag vet att det bara kan leda till krig och elände som de profiterar på och alla andra förlorar på.

  • Kurderna måste förstå att de är pjäser i det geopolitiska spelet om att ommöblera MÖ som skisserats av sionister och som verkställs av torparna (USA, NATO och västländer). Det är en liten Kurd minoritet i Syrien och att tala om ”nationella rättigheter” i det sammanhanget är väl att ta i.

 2. I propagandistiskt hänseende är Syrienkriget mycket svårare att backa ifrån för västmakterna än Nordkoreafrågan. Trump fick krypa till korset och återuppta förhandlingarna med Nordkorea då han märkte att alla de övriga tänkte fortsätta utan USA. Vilket resultatet än blir kan det förklaras som en seger för skrämseltaktiken.

  I Syrien har ett illegalt angreppskrig maskerat som folkuppror pågått sedan 2011. Nu är västmakterna på väg att förlora och de har inte heller lyckats döda den lokala hitlern som de gjorde i Irak och Libyen. Det är ett mycket surt äpple att bita i och några konstruktiva bidrag är inte att vänta. Någon ekonomisk hjälp är inte att påräkna, tvärtom kommer sanktionspolitiken att fortsätta och propagandan mal vidare i gamla spår. – Betecknande för hätskheten och det västliga ledarskapets moraliska kollaps är kraven på att fysiskt eliminera motpartens ledare. Här får vi gå till senmedeltiden när sådant brukade förekomma.

  Kriget marknadsfördes i början som sekternas kamp. Det är därför passande att sunnimuslimen Gazdiev intervjuar alawiten Assad som är den enda som försvarat de kristna och som leder ett försvar sammansatt av mest sunniter.

  • Dagsaktuellt.. om olika presidentmöten om vad som måhända komma skall, om nu Trump mot förmodan verkligen önskar en fredlig lösning mellan inblandade parter i konflikten Syd – Nordkorea och USA.
   Ett trepartsmöte med deltagande av Rysslands president Vladimir Putin, Kinas president Xi Jinping och ledare för DPRK Kim Jong-un kan äga rum redan den 9 juni i den kinesiska hamnen i Qingdao.
   Enligt Golovnin mottog han informationen från Hongkong-baserade organisationen av kinesiska dissidenter – informationscentret för rörelsen för mänskliga rättigheter och demokratisering i Kina. Organisationen är det inofficiella munstycket av information om Kina och har ett nätverk av informanter. Officiella källor bekräftar dock inte informationen ännu.
   Toppmötet i Shanghai Samarbetsorganisation (SCO), ordförande av kinesiska presidenten Xi Jinping, kommer att hållas den 9-10 juni i Qingdao. Rysslands president Vladimir Putin är inbjuden till toppmötet. Enligt Golovnin skulle mötet bli ”en absolut sensation och en stark politisk signal” som i sin tur skulle stärka DPRK:s ställning vid det kommande mötet i Singapore med USA Presidenten Donald Trump.

 3. Här är en folkgrupp som har lagt sig under ett område i Sverige:
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Republiken_Jamtland

  Och Skåne har en egen flagga. Skåningarna ville inte bli svenskar – de ville tillhöra danskarna. Därav snapphanarna – en motståndsrörelse mot den svenska ockupationen av Skåne.
  Jag är för att ett folk – om de vill det – ska vara självständiga. Eller om ett folk (en nation) vill vara bland andra folk (olika nationer) och samarbeta på lika villkor. Såsom Lenin har beskrivit det. Sedan kvittar det vad den syriska, turkiska och irakiska regeringarna har för åsikter om det hela. Det är upp till folket själva att besluta om de ska vara en nation eller tillhöra en stat med olika nationer.

  Om samerna beslutar att bilda en nation tillsammans med andra nationella minoriteter (t ex svenskar bosatta i den samiska staten) så kan Sverige inte göra något annat än att gå med på det.

  Alla nationer har idag blivit för stora. Och detta medför konflikter med olika nationer inom nationen. Sverige förtryckte/förtrycker ju samerna och andra folk/nationer. Jag är hellre för små samhällen/stater där alla människor samarbetar med varandra. Som Sovjetunionens Sovjeter:

  https://www.marxists.org/svenska/nin/1932/sovjeterna.html

 4. […] Tillägg – utdrag ur annan artikel. Kamp mot USA-stödda kurder återstår bland annat. Enligt ABC Norge avser Syrien att återerövra område som USA-stödda kurder i SDF tagit kontroll över. Hur skulle Sverige göra om en folkgrupp i landet la under sig ett område i Sverige tror Du? ABC Norge Syriens president Assad säger ”De flesta av dem är syrier och tycker troligen om sitt land. De vill inte vara nickedockor till utlänningar. Vi har ett val: att leva tillsammans som syrier.” Ny intervju med Assad […]