Facebook leder kampen för minskad yttrandefrihet på nätet


Jag har tyvärr kunnat publicera flera artiklar om minskad yttrandefrihet i olika ”väst-länder”,bl.a. genom ”insatser” av Facebook. Se nedan.

Den förre brittiske ambassadören Craig Murray tillhör dem som drabbas av nya bryska åtgärder av Facebook och Twitter som verkligen minskar yttrandefriheten och därmed demokratin i världen. Jag återger huvudinnehållet i hans bloggartikel från igår.
Craig Murray 180427
Craig Murray

Craig Murray skriver ”Antalet besökare på den här webbplatsen är för närvarande cirka en tredjedel av det normala, med cirka 20 000 unika besökare per dag. Orsaken är inte svår att hitta. Normalt kommer över hälften av våra besökare via Facebook. De senaste dagarna har nästan ingenting kommit från Facebook:

Det som är särskilt skadligt är att Facebook medvetet pålägger denna censur i hemlighet. Den primära mekanismen när ett block påläggs av Facebook är att mina inlägg till Facebook (på Facebooks-siter) helt enkelt inte skickas till tidslinjerna för den stora majoriteten av människor som är vänner eller som följer. Jag tror att posten har delats med dem, men det har faktiskt bara visats för ett litet antal. Om du är en av de få mottagarna och ser posten och delar den så kommer den visas för dig på din tidslinje som delad, men i själva verket kommer de allra flesta av dina egna vänner inte att få den. Facebook gör inte vad det säger att det gör – den visar att det delas – och Facebook har medvetet dolt detta faktum från dig.

Twitter har ett liknande system som kallas ”skuggförbud” (“shadow banning”). Återigen är det hemligt och offret är inte informerat. Jag verkar inte vara skadad för tillfället, men det har varit en extremt kraftig tiofaldig nedgång – i intryck som mina tweets genererar.
Facebbok ser digFacebook sker dig
Jag är bland dem som argumenterar för att styrkan hos staten och företagsmedier blivit alltmer underminerade av vår förmåga att kommunicera via sociala medier. Men sociala medier har utvecklats på ett sådant sätt att kommunikationskanalerna domineras av företag – Facebook, Twitter och Google – som i själva verket kan stänga av trafiken till en webbplats för medborgarjournalistik på en sekund. Webbplatsen blir inte nedtagen, och administratören/ägaren kan fortfarande navigera direkt till den, men den stora delen av trafiken är avskuren. Och detta görs i hemlighet, utan att du blir informerad, och på ett sätt som medvetet är svårt att upptäcka. Möjligheten att helt enkelt blockera vägarna genom vilka människor får se olikartade åsikter är skrämmande.

Dessutom kontaktar varken Facebook eller Twitter dig när de blockerar trafik till din webbplats för att berätta att det händer, än mindre, berätta varför, och än mindre ge dig en chans att besvara deras argument. Jag vet inte om jag är blockerad av Facebook som en påstådd rysk anhängare, eller av någon annan anledning. Jag vet att det verkar ha hänt strax efter att jag publicerade en artikel om att israelerna skjuter barn.

Andra artiklar om inskränkning i yttrandefrihet.


Facebook får filter för falska nyheter i Tyskland
Facebook stänger Palestinas största nyhetssite, och stryker konton på uppdrag av USA & Israel
Hur USA ska censurera internet
USA vill upphäva fria internet – ett av flera ingrepp mot yttrandefriheten
* Ökad censur i USA
Tyskland styrker yttrandefrihet i grundlagen
* Den nya McCarthyismen
* Konflikt om konflikt om Ryssland, och PK
* Även Danmark vill minska yttrandefriheten
* Jonas Gardell föreslår nätcensur och kulturministern är förstående
* Jan Myrdal: Paradoxal tankefrihet och mina svenska erfarenheter
* Censurerat om massakern i Odessa
* EU vill censurerar Bonnierägd tidning i Tyskland
Läs Folket i Bild Kulturfront – ”militant röst för fred, yttrandefrihet och folkets kultur”, som går framåt
Macron inskränker yttrandefriheten i Frankrike
* Inte bara Svenska Institutet – flera tecknen på kommande censur i Sverige?
* Det behövs en ny fredsrörelse Del 3 – yttrandefrihet
* Debatt med DN:s Erik Helmerson om yttrandefriheten i Ryssland
* Google hyr 10 000 personer för att censurera Youtube
Yttrandefriheten inskränks också i USA – ny McCarthyism
Minskad frihet på nätet i Tyskland
Principiellt om tryckfrihet 20/10
Debatt om yttrandefrihet: Nya Tider, DN och nazism 25/10Jan Myrdal vs. Margareta Zetterström – fortsatt debatt 25/10
Om Åsa Linderborg, Jan Myrdal, Nya Tider och rasister. Gästblogginlägg 28/10
Jan Myrdal – Var står fienden? 28/10
Debatten om yttrandefriheten rasar vidare 16/11
Yttrandefrihetens brister: ABF, Ukraina
Köpta journalister igen

i Andra om: , , ,, , , , , , ,


9 svar till “Facebook leder kampen för minskad yttrandefrihet på nätet”

  • Dessa protester och andra samt en rik flora av tidningar visar snarast på hygglig yttrandefrihet.

   • För någon som läser bibeln likt en viss potentat ja.
    Jag rekommenderar ett besök på reportrar utan gränsers hemsida. Jämför även länder som Kina, Kuba, Nordkorea, Venezuela och andra forna sovjetrepubliker med demokratier som Sverige , Norge och USA.

    • Inte desto mindre finns all anledning till oro över minskad yttrandefrihet i många länder i Väst. Jag länkar till 25 artiklar som publicerats här på bloggen. Du riktar ingen kritik mot dessa artiklar. Varför? Förmodligen tycker du att de är bra?Trots pressfriheten är det mycket svårt att få faktabaserade artiklar som ifrågasätter dominerande narrativen inom pressområdet, där en allt mindre grupp av rika dominerar enligt statistik. I USA är det 6 bolag som kontrollerar 90 % av marknaden, år 1990 var det 50 osv. Fick nyligen avslag i DN och GP om faktabaserad (etablerade USA-källor och politiker) på en artikel som påvisar USA:s mångåriga stöd till terrorister. Ointressant? Nej, passar inte agendan. Pressen i Väst agerar inte som självständig granskande ”Tredje statsmakt” utan som okritiskt stöd till statsmakten alltför ofta. Och var finns artiklarna som ger stöd för att en statskupp mot folkvald president skedde i Kiev 22/2 2014. Pressen i de länder du nämner som saknar vår långvariga historia av pressfrihet (+övervakning av NSA och liknande organisationer) har säkert sina begränsningar också och stödjer som regel regeringen. Har inte studerat detta dock.

 1. Svensk censur och höjden av hyckleri när ABF förbjuder Clarté att hålla ett möte om Marx den 5 maj! Arbetarnas Bildningsförbund förvaltar kapitalet. Inte konstigt att socialdemokraterna vill förändra strejkrätten till kapitalets förmån när en organisation som står när socialdemokratin agerar så här.
  https://www.marxists.org/svenska/marx/1848/04-d037.htm#h14
  Protestera genom att maila till abf: info@abf.se

  • ABF har tidigare avvisat bl.a, Jemensolidaritet,svensk-kubanska, Syriensolidaritet 2012-januari 218, svensk-koreanska.

   Nu har visst ABF ändrat åsikt och mötet blir av.