Om Åsa Linderborg, Jan Myrdal, Nya Tider, yttrandefrihet och rasister


Detta värdefulla bidrag i aktuell debatt är författad av Björn Nilsson, pensionerad industritjänsteman som numera driver bloggen Björnbrum och som givit mig möjlighet att publicera artikeln. Björnbrum: Linderborg, Myrdal, antirasister som klassföraktande borgare, etc.

Jag vill åter nämna att jag själv för närvarande har liten kännedom om den omdiskuterade Nya Tidningen, förutom att jag sett att tidningen skrivit bra om imperialismen och dess krig.
Jag är naturligtvis vänster socialist och anti-imperialist som förr. En svaghet är att debatten inte alls handlar om yttrandefrihet och att den kan avleda från information om och kamp mot imperialismen

Bloggen har dock sedan tidigare engagerat sig i debatten, först med en artikel 20/10 Jan Myrdal: Principiellt om tryckfrihet. Sedan kom
Jan Myrdal vs. Margareta Zetterström: Fortsatt debatt om yttrandefrihet och publicering och , båda 25/10.

Artikeln
Så skriver Åsa Linderborg i Aftonbladet. AB 12/10, innan Myrdals artikel i Nya Tidningen
”I sina värsta stunder låter antirasisterna som vilken klassföraktande borgare som helst. Elitismen kan verkligen vara monumental hos dem som kräver ”tolerans” av alla andra.”

Och vidare:

... de flesta – jo, jag vågar påstå de flesta – antirasistiska opinionsbildare ägnar sig hellre åt att brännmärka ord eller moralisera över folks bristande empati.
Intressant kritik. Läs alltihop!

Det är nog riktigt att säga att den ideologiska kampen skärps. För bara några dagar sedan kastade gamle Jan Myrdal en sten i ankdammen genom att släppa iväg en artikel till tidningen Nya Tider. En provokation som gett resultat. Upprörda känslor luftas! Bland annat har styrelsen för tidskriften Clarté fördömt Myrdal. Reaktionerna är blandade i kommentarerna.

Ju värre otyg någon anklagas för, desto hårdare borde rimligen också beviskraven vara. Fast ibland får man intrycket av att det är tvärtom. Vad det gäller bland annat Nya Tider är det någon sorts cirkelargument som används: NT är nazistiskt, därför är NT nazistiskt! Och då är det så allvarligt att bevisbördan sjunker till tröskelnivå ungefär.
Jan-Myrdal-talarstol
Man skulle ju kunna tänka sig klara hänvisningar till artiklar, vare sig det gäller nyheter eller opinionsstycken, där tidningen för fram nazistiska åsikter och stödjer dem. Så icke. Enda hänvisningen som vid påstötning ges i Clartés kommentarstråd är till en artikel från Expo. Expo som kan anklagas för att ta pengar från Fan själv (Soros alltså) men vad jag vet inte svarat på den kritiken. Om NT verkligen är nazistisk eller kanske fascistisk borde det finnas otaliga texter att direkt hänvisa till, och kanske länka om de finns i nätupplagan. Men icke. Allt är ju redan bevisat genom cirkelargumentet. Genom att utmåla NT och en del andra som nazister/fascister så har man ju stoppat in dem i en kategori som det inte går att tala med, bara fördöma.
klass-inte-ras
Myrdal hävdar att tidningen Nya Tider är identitär. Nu kan man ju hävda att identitärerna är fascister, men då kommer frågan om bofinken kan få se ut hur som helst. Jag har faktiskt läst en identitär grundtext: Markus Willinger Generation identitet. Han är ung och han är arg på den 68-generation som svek dagens unga. Nu tillhör ju jag den äldre generationen åtminstone åldersmässigt, men en del av kritiken kan nog även vi äldre instämma i. Det finns en svensk/skånsk bok i ämnet också, från 2014: Thomas Nydahl Identitärt. Jag tror dessa böcker ger mer än den kommentator på Clarté som upphävde ett fasans skri över att en socialistisk tidning som Clarté skulle länka till en nazistisk som NT! Annars borde ju källhänvisningar inte vara något konstigt för akademiker, vilket jag antar att de flesta clartéister är.

Vad började jag någonstans? – Jo, med Åsa Linderborgs kritik av de uppblåsta anti-rasisterna, de som flyter ovanpå. Om man ville skärpa upp argumentationen ytterligare kan det påpekas att pengar är det lilla problemet. Finns resurser går ’pengar’ (läs: ettor och nollor i datorfiler med konton) att ordna. Men finns inte resurserna så finns inte resurserna. Tänk bostäder, arbeten, vård, omsorg, skolor, diverse samhällsfunktioner. I grunden ligger konkreta frågor av typen: skall äldreboendet vara reserverat för äldre som behöver tryggare bostad, eller skall där inhysas migranter därför att det faktiskt inte finns obegränsat med andra boendeytor i Sverige (vilket innebär att oroliga äldre hålls kvar i bostäder där de inte känner sig trygga)? Det är bland annat där som anti-rasisterna felar. Godheten kraschar och blir till elakhet. De felar också på andra punkter, så till den grad att det finns anledning att vara rädd för dessa människor. Fundera på när de samlar ihop till marscher och fackeltåg, och när de inte gör det!
struts-ii
Så handlar det också om vad som händer med samhällen som genomgår en snabb demografisk förändring utan att de ursprungliga inbyggarna tillfrågas. De människor som hånas som efterblivna förlorare om någon kritik kommer fram. – Kan det vara så att arbetarklassbakgrunden gör att Linderborg fattar de här sakerna bättre än somliga andra?

i Andra om: , , ,, , , , , , ,


6 svar till “Om Åsa Linderborg, Jan Myrdal, Nya Tider, yttrandefrihet och rasister”

 1. ”Bråket om ”Nya tider”, började med debatten i ”Aktuellt”:

  Fredrik Virtanen: För Janne Josefsson finns inga sanningar:

  ”Högerextrema konspirationsteorier letar sig allt oftare in i alltmer ängslig mainstreammedia. Expressens ledarsida har minst tre gånger i år skrivit att media mörklägger. Det har gjort mig osäker på om jag kan lita på Expressen. Annars har jag mycket högt förtroende för medier, sannolikt eftersom jag är journalist själv och råkar veta att det som rapporteras är sant.

  Men misstag sker. Och problem finns.

  SVT ”Aktuellts” publicistiska haveri har skadat förtroendet. Att bjuda in en nazianstruken tidning fick det att vända sig i magen på många människor. ”Aktuellts” ansvarige utgivare Ulf Johansson medgav att det inte gick ”så bra som jag hoppats” och SVT:s programdirektör Jan Helin konstaterade att det var dålig journalistik.”
  http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/fredrikvirtanen/article23629116.ab

  Kritik mot Aktuellts debatt om debatten:
  ”Under onsdagskvällen fortsatte debatten om den högerextrema tidningen Nya Tider på bästa sändningstid.

  Och det blev rätt rörigt, konstaterade bland annat inrikesminister Anders Ygeman på Twitter:
  ”Tre SVT medarbetare samlas för att debattera SVT, men istället debatterar vad debatten i SVT om debatten i SVT handlar om. Kristallklart?”

  Bakgrunden är att den högerextrema tidningen Nya Tider först skulle få delta på bokmässan i Göteborg med hänvisning till yttrandefriheten. Sedan skulle den inte få medverka, trots principen om yttrandefrihet. Och sedan fick tidningen vara med ändå eftersom mässan var rädd för eventuellt skadestånd och kontraktsbrott.

  Sedan skulle detta debatteras i Aktuellt i torsdags i förra veckan. Då fick Nya Tiders chefredaktör Vávra Suk, med kopplingar till högerextremism, nazism och antisemitism, vara med.
  I en debattartikel i Dagens Nyheter gick sedan SVT:s programdirektör Jan Helin ut och kritiserade att Nya Tider blev representerade.”
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article23614043.ab

  Förre tv-chefen om en urspårad debatt: Helin borde få applåder
  Från onsdagens debatt i Aktuellt, med Janne Josefsson, Nike Nylander och Jan Helin.

  ”Som varande den som en gång i tiden gav Janne Josefsson en fast tjänst på SVT är det för mig en gåta att han och en annan erfaren journalist invänder när någon (Helin) hävdar att åsiktsredovisning inte duger när den politiska retoriken är full av lögner, förvanskningar och felaktigheter. En retorik som enbart syftar till att stärka en främlingsfientlig opinion.

  Det borde ju tvärtom vara så att när en publicistiskt ansvarig chef ÄNTLIGEN, i dagens snålblåst till medieklimat, säger att ”Journalistiken måste orka framhärda i faktagranskning och med objektiviteten som metod söka sanning” så bör alla, medborgare som kollegor, applådera och kräva kraft bakom orden, det vill säga redaktionella resurser och omprioriteringar, som ger utrymme för grundligare research.

  Josefsson och Nylander tycks inte beredda att diskutera den fara som Helin varnar för: att slapp, lättköpt åsiktsredovisning i direktsända debatter skapar tribuner för demagoger som med falska argument vill sprida xenofobiska attityder. Då blir debatter där journalister bara fördelar ordet och inte griper in och korrigerar fakta och retorik till hot mot demokratin.

  Vad är Josefssons och Nylanders? Det är oklart, men i vilket fall som helst uppenbarligen oövertänkt. Pikant i detta är också vilken policy för programledare och partiskhet Nike Nylander lever efter.”
  http://www.aftonbladet.se/kultur/article23619105.ab

 2. Moralförbudet mot att vara emot obegränsad invandring krackelerar. De småborgerliga opinionsbildande ”antirasisternas” inbillade moraliska övertag känns kanske ensamt? Linderborgs proletära bakgrund underlättar givetvis inlevelseförmågan med dem som ska konkurreras ut från arbete, bostäder och social service av immigranterna. Debattörerna maler på om ingenting, de vill inte ta i det obehagliga.

  1) Högerradikaler har erbjudits en plats i nationell politik via den förda immigrationspolitiken.
  2) Socialdemokrations proletära arv synes utraderat, de trivs bäst med småborgerliga mp.
  3) När det knep var det ändå s som lyckades göra något alls. Vad skulle alliansen ha gjort?

 3. Kommentar fra Norge: Med all respekt å melde, du gjør et par tankefeil i denne analysen. For det første er det rimelig godt dokumentert at Nya Tider tilhører den fascistiske falangs, se blant annet her: http://expo.se/2016/det-har-ar-nya-tider_7147.html Med mindre du har ramlet såpass dypt ned i kaninhullet at du tror EXPO er en forlenging av Soros israelsk-amerikanske Illuminati-konspirasjon, bør den være ganske definitiv.

  For det andre så trekker jeg din konklusjon rundt den identitære bevegelsen i tvil. Det er en form for nasjonal heimat-tankegang vi kjenner fra nettop nasjonal sosialismen, og senere nasjonal bolsjevismen, og den stammer fra miljøene som gjenreiste den fascistiske falangs i tiden etter 2. verdenskrig. Dette er historisk faktum.

  Å bruke klasstilhørighet i dette spørsmålet er å gjøre klasstilhørighet til en form for religion, der man postulerer at om mange nok av arbeiderklasse mener noe så har de logisk rett. Den mørke siden ved arbeiderklassens revolusjonære poetnsial er at det kan benyttes av så vel positive som negative krefter, som vi så på 30 tallet. At en økende gruppe gamle kommunister og tidligere antifascister nå begynner å samarbeide med falangsen er bare deprimerende.

  Vennlig hilsen en som både er utdannet OG har jobbet i industri på produksjonsnivå i flere år.

  • Jag medger att jag varit och ännu är tämligen okunnig om Nya Tider och naziströrelser. Har sett naziströrelser som små grupper av reaktionärer som bl.a. avleder vettig politisk verksamhet. Har nu bara läst 4-5 artiklar på nätet om NT men tänker läsa mer för att få en egen uppfattning. Två artiklar med anti-imperialistisk inriktning var bra, mycket bättre än i andra media. Expos artikel läste jag just nu. Om NT är fascistisk har jag ingen uppfattning om. Mikael Nyberg kritiserade skarpt på Clarté-bloggen att Jan Myrdal skrivit där. Han sa att han läst 80 artiklar och att han inte funnit rasism de jure. Han skrev inte att han funnit fascism eller nazism. En faktor i sammanhanget är hur man definierar dessa begrepp och vilka indikatorer man har.
   Jag har läst två mycket bra antiimperialistiska artiklar, långt bättre om detta än i etablerade media.

   Identitär är inte identisk med rasism, fascism eller nazism har jag tyckt mig förstå. Att diskutera klassbegreppet i olika sammanhang är knappast fel. Det sker alltför sällan tycker jag.