Censurerat om massakern i Odessa


Väl medveten om att jag idag publicerat en artikel som berör Ukraina och väl så medveten om morgonens första artikel 3 år efter Janukovitjs störtande vill jag åter publicera denna artikel som behandlar massakern i Odessa – och först publicerades just 21 februari 2015! Den som tycker a priori att den faller för åldersstrecket kan sluta här, liksom den som är allergisk mot lättare datumfixering hos bloggare. Men vad går ni då miste om ?!

Detta är ett gästblogginlägg av Ulla Johansson från Göteborg, som publicerat flera gästblogginlägg och kommentarer här. Denna gång kritiserar hon ett inställt möte om fascisters mordbrand i Odessa 2 maj, då 40 människor dog. Anhängare av federalism och ökad autonomi jagades 2 maj av medlemmar av fascistiska Högersektorn och tog sin tillflykt till Fackföreningarnas hus i Odessa, där de innebrändes. Detta är väl dokumenterat. Mycket liten rapportering i västliga massmedia. Ulla Johansson utgår denna gång från en bra, rapporterande artikel i Aftonbladet (se länk nedan). Detta är en tidning som hon i andra artiklar funnit skäl att kritisera. Senast skrev hon här 15 november om ”Fascisterna i Ukraina. Som media inte ”ser.” Den 12:e september kunde vi här presentera en väl underbyggd analys av artikeln ”De rödgröna är oförenliga i sin syn på Ukraina-krisen” med undertiteln ”Vilken politik tänker du föra mot Ryssland, Löfven?” som publicerades i Aftonbladet 29/8. Artikeln var skriven av förre partisekreteraren i moderaterna Gunnar Hökmark, nu delegationsledare för moderaterna i Europaparlamentet. Ulla reagerade kritiskt på den artikeln och skickade en väl underbyggd replik till Aftonbladet. Den bemöttes med tystnad av debattchefen för Aftonbladet och publicerades i stället här.

Ulla Johanssons artikel.
Igår (19/2) publicerades på Aftonbladet Kultur en artikel som redovisade en politisk skandal i Helsingborg. ”Moderat stoppade bilder från Odessa”. (http://www.aftonbladet.se/kultur/article20340107.ab). Den var skriven av filmaren och författaren Maj Wechselmann, läraren Tord Björk och professorn Lars Drake. En person som inte ville att ett fotomaterial presenterades från massakern i Odessa när Högra Sektorn och deras anhängare brände inne fyrtiotvå människor i Fackföreningarnas Hus hade kontaktat kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg Peter Danielsson (moderat) och krävt att han skulle stoppa det planerade mötet och fotopresentationen på Stadsbiblioteket.
Aftonbladets logga

Vilket han beredvilligt gjorde. Löd utan vidare en person som ville dölja fascisternas illdåd. ABF som ursprungligen stod bakom utställning och möte har även de kontaktats. Det började med att ukrainska organisationer(!) hörde av sig till Jim Boström ABF. Påstod att Oleg Musyka som skulle presenterat dokumentationen om massakern är terrorist och rysk nationalist. Och att han var ansvarig för massakern. Helt vanvettiga lögner men Jim Boström tog till sig dem och uttalar till Helsingborgs Dagblad: ”…. Men efter anklagelsen om att han var skyldig till 46 människors liv valde vi att ställa in, säger Jim Broström.” Han tror – utan efterforskning kring uppgiftslämnarna – på de absurda lögnerna.
Ukraina -fackföreningarnas hus i Odessa

Representanter för kuppregimen i Kiev verksamma i Sverige påverkar ABF så att de går med på att förtiga sanningen om Odessa. Sanningen om fascisterna och Högra Sektorn och deras illdåd. Tystar ett vittne. Om detta är inte Peter Danielsson och Jim Boström ensamma. Varken svenska politiker eller svenska media informerar oss om den växande fascismen i västra Ukraina. Som är under regeringens beskydd. Tiger om den fascistiska frivilliga Azovbataljonen där svenska nazister är medlemmar och strider för Kievregimen. Bataljonen av regeringen nu förvandlad till ett ordinarie regemente i Kievs armé. En av ledarna i Azovbataljonen är idag polischef i Kiev. Utnämnd av inrikesminister Arsen Avakov.

Media tiger om att Svoboda och Högra Sektorn har ett stort inflytande över samhället i västra Ukraina. Mycket större än deras representation i parlamentet visar. Den svenska intellektuella eliten jämrar hjälplöst att ”vi måste bekämpa ondskan, vi måste bekämpa ondskan”. Ingen vet dock hur. Och de diskuterar högerextremismen som breder ut sig i Ungern, Grekland, Frankrike. Och Sverige. Men tiger om Ukraina. Där fascismen marscherar på Kievs gator i krigets nazistuniformer. Där Azovbataljonen härjar i östra Ukraina under fascistemblem. – USA tillsatte i februari 2014 kuppregeringen i Kiev. Genomförde ett länge planerat regimskifte. För svenska politiker, medias journalister, svensk intellektuell elit är regimen god och demokratisk eftersom USA tillsatt den. Östra Ukrainas för sitt liv kämpande befolkning odemokratiska separatister. Som inte tillåts med dokument visa vad ondskan förmår.
Ukraina Antifacsistdemonstration 2014-03-15-18_57_53-20140315_164354-659x514

Mötet hölls ändå på en restaurang i Helsingborg igår:
(http://www.hd.se/lokalt/helsingborg/2015/02/19/polisen-bevakar-ukraina-mote/)

En fråga: ”Vågar Stockholm bjuda in Oleg Musyka och dokumentationen kring massakern i Odessa?”

intressant.se Ukraina, , , , , , , , , ,

Aftonbladet 19/2 Globalresearch om branden i Odessa Israel Shamirs artikel DN 8/2 Intervju med Merkel Lavros uttalande Hollandes uttalande Sveriges Radio 7/2 Pål Steigan Globalresearch 6/2 Robert Parry 6/2 Parrys bok Huvudstadsbladet 5/2 E Zuesse på Globalresearch 31/1 Åtta dagar 29/8 2014DN 24/1 The saker Globalresearch 22/1 Globalresearch 23/1 OSSE:s hemsida Hans lilla gröna Oliver Stone på FacebookNyhetsbanken Ryssland fördömer USA & EU:s nej till resolution mot nazismen Talesman för Ryssland Nej från USA & Co mot nazism-resolution FN-resolutionen 2012 DN 23/11 SvD 23/11 Orangea revolutionen Michael Roberts blog Från Poroshenko till Putin – en nedförsbacke Pål Steigan 15/11 DN Debatt 13/9 M Hudson i CounterpunchPål Steigan Counterpunch om USA:s UkrainapolitikYatsenjuk och Nuland DN 30/7DN 23/2 DN 19/2 SvD 19/2 Moscow Times Youtube-klipp Artikel med bild av Nuland och oppositionsledaren Globalresearch DN 23/1 Nyhetsbanken 26/1 DN 25/1 Kildén & Åsman Infowars 23/1 AB-intervju med Bildt omkring 25/1 DN 19/12 2013 Globalresearch Nyhetsbanken 5/12 Nyhetsbanken 11/12 Proletären 20/12 SvD 5/1 2014 Sveriges Radio 17/12
Rozoff i Globalresearch


12 svar till “Censurerat om massakern i Odessa”

 1. I en artikel i Nyhetsbanken idag skriver Jan Hagberg i ett gästinlägg ”Förra våren, den 2 maj 2014, brändes drygt 40 personer inne i Fackföreningarnas Hus i centrala Odessa. Det var följden av ett illdåd, där byggnaden tänts på av beväpnade paramilitära gäng från extrema ukrainska nationalister, som den aktuella dagen samlats där från hela landet! Branden spred sig snabbt. De människor som försökte fly ut ur den brinnande byggnaden för att rädda sina liv, mördades kallblodigt av mobben.”

  Vidare ”Ett vittne, Oleg Muzyka, som satt inspärrad i byggnaden men mirakulöst överlevde massakern, har rest runt med utställningen i en rad länder sedan i augusti förra året. Han måste fråga sig vad han nu kommit till för ett land, som inte tillåter att verkligheten beskrivs.”

  Artikeln innehåller i övrigt intressant diskussion om sverigemokraternas position.

  ”http://www.nyhetsbanken.info/news/view.asp?ID=2182”

 2. Generallöjtnant Ben Hodges, som tidigare delade ut tapperhetsmedaljer till soldater från Ukraina förklarade 16/2 att 600 fallskärmssoldater från USA:s 173 luftburna brigad, stationerad i Italien, skall sändas till Ukraina för att utbilda ukrainska soldater för att skydda sig mot angrepp. Legosoldater från USA och andra länder strider i Ukraina, anställda av legosoldatsföretaget Academia (fint namn, eller hur?).

  Därmed bidrar USA ytterligare till att öka krigsrisken i Ukraina.

 3. Academi f.d Blackwater är ett kontroversiellt privat företag (militär avspjälkning) som till och med kritiserats i sina egna kretsar. 400 militära rådgivare i ON GOVERNMENT CONTRACT i Ukraina. Amerikanska skattebetalare som blir matade med lögnen ”frigör Ukraina” sitter och betalar notan för amerikanska men även israeliska legosoldater.

 4. Är Stefan Löfven och Margot Wallström totalt oinformerade om Ukraina eller är de helt i händerna på USAs neocons är ju frågan man måste ställa efter detta:

  ————-

  ”I ett uttalande skriver statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström att de hedrar dem som dog på torget. Sedan dess har Ryssland olagligt annekterat Krim ”och genom så kallade separatister utsatt Ukraina för en aggression som hittills kostat över 5 000 människor livet” medan över 1,5 miljoner människor flytt sina hem.

  ”Ansvaret för detta ligger entydigt hos Ryssland”, skriver ministrarna.”
  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/regeringen-attackerar-ryssland_4353943.svd
  ———————-

  Vad är det för land vi lever i?

 5. Förutom Odessa som ni väl karakteriserar, förekom också i Korsun en incident som fortrus beskriver som avgörande för Kriminnevånarnas reaktion. Fascisterna väntade på antimaidan demonstranterna när de återvände från Kiev och anföll dem, slog och mördade och tvingade dem gå på glas och sjunga på Ukrainska. Fascisterna varnade att de skulle återkomma och då skulle det bli mycket värre.
  Korsun massacre anniversary – what really pushed Crimea away from Ukraine
  http://fortruss.blogspot.se/2015/02/korsun-massacre-anniversary-what-really.html

 6. Från AB:
  ”Både USA och den svenska regeringen skärper nu tonen mot Ryssland.
  – Aggressionen i östra Ukraina kommer att betinga ett allt högre pris, skriver statsminister Stefan Löfven (S), och utrikesminister Margot Wallström (S), i en kommentar.”
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/article20354730.ab

  ”Måste” allt vad regeringen gör kopplas till USA??
  … och svensken applåderar…

 7. Problemet är socialdemokratins historiska förkärlek för EU och att man trots sina väljares misstro mot en svensk anslutning ledde in Sverige i EU. Man försvarar EUs intressen i konflikten mellan Ukraina och Ryssland eftersom allt annat vore ju att erkänna sitt eget misstag att leda in Sverige i EU. EU har ju visat sig vara allt annat än den framgångssaga som utmålades på nittitalet. Europa är idag mer splittrat än någonsin, i takt med att globalisering och ekonomiska villkor gör det möjligt att flytta kapital varhelst det ger mesta möjliga avkastning har jobben försvunnit. Människor har ställts mot varandra och motsättningarna har ökat när man har upplevt att politikerna har svikit. Ukraina hade en bra deal med Ryssland men den omintetgjordes av utländska intressen som hellre såg ett närmande mellan Ukraina och EU. Att Margot Wallström idag mer uttalar sig som den eu-kommisionär hon en gång var bådar inte gott för framtiden. En svensk utrikesminister bör uttala sig balanserat med Sveriges bästa framför ögonen, isynnerhet som hon säger sig stödja svensk neutralitet och alliansfrihet. Att spä på rysslandshatet och nidbilden av Putin är inget som gagnar varken Sverige eller freden. Det är bara okunnigt och visar på dåligt omdöme.

 8. Från mötet i Helsingborg.
  Jan Fredriksson rapporterar på hemsidan för Folket i Bild-Kulturfront (http://www.fib.se/yttrande-och-tryck/item/4716-moderata-forsok-att-inskranka-yttrandefriheten-misslyckades-motet-om-odessa-blev-av)
  ” I torsdags hölls ett möte i Helsingborg om vad som hände i Odessa den 2 maj 2014 då 42 personer dödades i fackföreningarnas hus.

  Vittnet Oleg Muzyka som hade barrikerat sig ett rum i det brinnande huset och mirakulöst överlevde berättade till bilder och filminslag vad som hände när fascister och nazister gick till anfall mot huset. Vi får ta del av fasansfull bilder av misshandlade, skadade, dödade och brända kroppar. Muzyka berättar och visar bilder på hur polisen bara står vid sidan om och inte ingriper när mobben kastar molococktail och skjuter mot byggnaden. Han berättar att efter det att mobben lämnat fackföreningarnas hus förs de överlevande och skadade bort av polisen och arresteras medan fascisterna och nazisterna åkte hem.

  Odessamötet i Helsingborg

 9. Jag känner till svensk FN anknuten personal som besökt Ukraina på fredsbevarande eller rekognoserande uppdrag och som aldrig hört talats om Odessa-massakern. Perfekt förberedelse för en objektiv insats.

  Vissa personer inom Kiev juntan firar tydligen ettårsdagen av massakern …. Poroshenko hyllade massakern
  när den skedde. Sköna vänner Margot och dumsteffe har i Kiev, och så det kryddat med besök av vännen
  John McCain ….

  En kvinna som i akt och mening stöttat terror, våldtäkter, tortyr, massiva bombningar och massmord på
  etniskt rysk befolkning i Östra Ukraina. Vad jag förstår har hon skänkt svenska skattepengar och sänt
  svensk militär personal till Kievjuntan. Även om det bara är sjukvårdsutbildning till Ukrainska armén så är det väl känt att Kievjuntan använder Nazibataljoner som Azov i spetsen för sin armé.
  Men våra politiker, de trubbigaste knivarna i lådan, låtsas inte om Nazismen, låtsas inte om vad Obama-administrationen öppet sagt om statskuppen, låtsas inte om alla bilder på deras vänner Nuland och McCain ihop med naziledare, och i det senare fallet med ”Songbird” McCain även med ISIS ledare.

  Med, utöver detta, även sitt stöd till jihadistisk terrorism i Syrien borde väl duon Margot/Steffe sitta häktade i Haag och dömas för terroristbrott ihop med en bunt övriga västeuropeiska ledare.

 10. Jag arbetade med en tjej från Odessa, etnisk ryska, som förlorade 4
  väninnor och en äldre granne. Torget utanför huset var en
  samlingsplats för den ryska befolkningen i Odessa där man
  protesterade mot statskuppen. Det var helt vanliga Odessabor och inga
  inslussade transnistrier som Bildt ljög om