Stora fake news-smittade svenska medier startar oroande samarbete mot ”falska nyheter ”

SvT skriver att ”Medier startar samarbete mot falska nyheter”. SvT

Igår meddelade Sveriges Television, Sveriges Radio, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet att man kommer att starta en gemensam sajt för faktagranskning inför valet 2018.
mediechefer-jpg

”Vi kommer att göra det som har gjorts i de flesta länderna i Europa som har haft en valrörelse under det senaste året. Samarbeta för att bli bättre och effektivare på att identifiera rena fabrikationer och felaktigheter i den politiska debatten samt i sociala medier”, säger Martin Jönsson, redaktionell utvecklingschef på DN.

Varje deltagande redaktion kommer självständigt att granska uttalanden från makthavare och påståenden som sprids i sociala medier, men granskningarna kommer att genomföras enligt gemensamma principer. Syftet är att sedan att samla ihop länkarna till faktakollarna på en gemensam sajt där fokus ligger på att redovisa de faktiska källorna samt att belysa felaktigheter och förvanskningar.

Bakgrunden till initiativet är att man samband med val i länder som USA, Storbritannien och Frankrike har sett hur falska konton på plattformar som Facebook och Twitter har använts för att sprida falska nyheter och desinformation till hundratals miljoner användare.

Även i Sverige finns en rad exempel på påhittade eller förvanskade nyheter som fått stor spridning och påverkat samhällsdebatten, och flera myndigheter har varnat för att påverkasförsöken kommer att bli fler under valrörelsen.

Nils Funke är journalist och yttrandefrihetsexpert och enligt honom väcker initiativet en hel del frågor.

”Är det egentligen bra att fyra så starka och dominerande medier enas kring det här? Jag kan se ett värde i saker och ting blir belysta utifrån olika perspektiv och med hjälp av olika arbetsmetoder?”.

Samarbetet kommer i huvudsak att finansieras av redaktionerna själva
Martin Jönsson betonar att varje redaktion även fortsättningsvis kommer att göra sina egna självständiga faktakollar. Enligt honom är samarbetet ett sätt att öka medvetenheten om källkritik.

Risken finns alltid att det här ses som en form av sammanslutning av PK-medier som går ihop, men så är det naturligtvis inte. Däremot så såg vi hur redaktioner som samarbetade under valrörelserna i Frankrike, Norge och Storbritannien vann otroligt mycket på att lära av varandras metoder, säger Martin Jönsson.

Ett mindre stöd tillkommer från statliga Vinnova, vad gäller teknisk utveckling, men det kommer inte att beröra det redaktionella innehållet.” (Slut på utdraget ur artikeln).

Det låter väl bra med faktakontroll och mer korrekta nyheter?
Om det är bra beror bland annat på vilka värderingar de som ansvarar för faktakontrollen har, enligt vilka priciper den ska ske, och vad detta innebär för de nyheter/fakta som publiceras respektive avvisas.

Vad vi vet om de stora etablerade media som ska ansvara för denna faktakontroll inger verkligen oro.

Dagens Nyheter.


Lås oss se på DN. Där finns många exempel på ”fake news by omission” samt andra fake news. DN
DN:s ledarskribent Erik Helmerson skrev 13/1 i artikeln ”Nej Trump – CNN är inte fejk” bl.a.
”Det är enorm skillnad mellan fejknyheter och riktig journalistik. Hur dåliga DN, SvD, SVT eller Aftonbladet än kan upplevas vara i sina sämsta stunder är det inte fejk vi ägnar oss åt.”
”Detta är några av de viktiga skillnaderna: Traditionella medier gör fel, men då ska de publicera korrigeringar. De tillåter som huvudregel genmälen från människor som känner sig orättvist utpekade. De släpper fram motstridiga röster…
Redaktioner som DN, SVT, TT och Göteborgs-Posten omfattas av ett publicistiskt, pressetiskt regelverk där vi accepterat att hålla oss till vissa principer. Vi förbinder oss att vara kritiska mot källorna och ”kontrollera sakuppgifter så noggrant som omständigheterna medger”. Den som känner sig felaktigt behandlad kan anmäla och få upprättelse.”

dn
Jag har själv i flera artiklar påvisat vad som nu anses kunna vara fejkade nyheter i DN. Och finner att sakligt underbyggda artiklar med annan bedömning än DN:s ledarsida inte publiceras på DN Debatt eller på DN Åsikt.
Detta innebär förstås inte att alla artiklar på DN är ”fejkade”.
Jag har tidigare publicerat ett par artiklar i debatt med Erik Helmerson.Erik Helmerson om yttrandefriheten i Ryssland, inkluderande mail-korrespondens och Ett litet morgonmail till DN:s ledarskribent Erik Helmerson samt bl.a. denna artikel i viss debatt med DN-journalisten Erik Ohlsson. Debatt med DN-journalist om Syrien

Och vad ska man säga då DN snabbt tar bort en egen viktig nyhet:


DNskrev på bästa nyhetsplats 21/2 2014 ”Det lät för bra för att vara sant. President Viktor Janukovytj accepterade på fredagen oppositionens främsta krav. Landet ska återgå till tidigare författning med en vingklippt exekutivmakt. En övergångsregering ska styra i väntan på nyval i höst av både president och parlament. oppositionsledaren Julia Tymosjenko friges ur fängelset. Alla anklagelser mot övervåld skulle utredas. Presidenten verkar inte ägna sig åt nya finter.” Undertecknandet bevittnades av utrikesministrarna från Tyskland, Frankrike och Polen. USA och EU välkomnade detta dokument, där alltså även våld på Majdan skulle utredas.
Ja, DN hade rätt – det var ”för bra för att vara sant” . En statskupp ägde rum följande dag, utan protester bland de stater som sa att de gillade överenskommelsen dagen innan. Tvåårsdagen av statskuppen i Kiev
Svoboda ordförande Oleh Tyahnybok untitledFascistpartiet Svobodas ledare hjälpte till i statskuppen

Dagen efter var texten från DN 21/2 2014 borttagen.

I ledaren 25/2 2014 skriver man bara ”I förra veckans uppgörelse ingick sex punkter. Bland annat skulle det bringas klarhet i den senaste tidens våldsamheter, en ny grundlag installeras och en övergångsregering tillsättas till dess att nyval kan hållas.” DN:s ledare 25/2 2014
DN har inte noterat statskuppen då, och inte heller senare. Bra journalistik?

* Minns Filters analys av DN:s Rysslandanalyser, som visar att de är osakliga.

Mycket handlar om att DN avstår från att rapportera viktig relevant information. Forskare i USA redovisar utifrån en data-bas att USA intervenerat i val i 45 länder 81 gånger 1946-2000, vid sidan av statskupper och stöd till sådana i demokratiska länder. Källa:Los Angeles Times. Läs mer i USA världsmästare i manipulering av andra länders val

Igår skrev DN över första sidan ”Trump: Ryssland låg bakom hackningen”. Men han sa inte så utan uttryckte sig mer reserverat, som även NY Times påpekar.

Och DN redovisar inga belägg för att rapporten från USA:s säkerhetstjänst har empiriskt stöd. Den saknar detta menar jag och även en´borgerlig journalist i Skånska Dagbladet http://jinge.se/allmant/skanska-dagbladet-inga-bevis-for-rysk-inblandning-i-usa-valet.htm

Detta och mycket annat innebär att man inte kan formulera en vettig världsbild utifrån DN. Kolla även:
DN:s Peter Wolodarski desinformerar grovt, Jihadismen är inte orsaken till krigen, men USA-imperialismen och USA slutar som världspolis
Granskningsnämnden myndigheten-logo-basic-sv

Granskningsnämnden


Jag har publicerat flera artikel som ger starka belägg för att Granskningsnämnden tyvärr inte tillämpar sina regler.

Enligt reglerna ska Granskningsnämnden bland annat beakta:
* Opartiskhet Gäller: Public service-företagen (SVT, SR och UR)
Att vara opartisk är att ha ett neutralt förhållningssätt till något utan att blanda in vinklade åsikter. För en programverksamhet innebär opartiskhet i huvudsak tre saker.
Om någon blir klart utpekad och kritiserad ska denne få möjlighet att bemöta kritiken.
Kontroversiella ämnen eller händelser får inte behandlas på ett ensidigt sätt.
En representant för programföretaget får inte ta ställning i en kontroversiell fråga.
* Kontroversiella ämnen eller händelser får inte behandlas ensidigt så att endast en parts version eller synpunkter klart dominerar.
* Saklighet: Uppgifter som är av betydelse ska vara korrekta. Inslag får inte vara vilseledande, till exempel genom att betydelsefulla uppgifter utelämnas.

Några kritiska artiklar här till Granskningsnämndens arbete, där man friar anmälningar på mycket tveksam grund.
Jag bortser nu från artiklar om USA:s förföljelser av Manning, Snowden och Assange för att de publicerat viktig information som inte passar USA:s härskande skikt. Medtar inte debatten om Bokmässan och Nya tider, som återgivits i tio artiklar här. Som resulterat i en inskränkning av yttrandefriheten då Nya Tider inte får vara med.
Granskningsnämnden accepterar propaganda för terrorism på SvT
Granskningsnämndens avslag på ”Grisen Putin”
Nytt avslag från Granskningsnämnden!
Avslag från Granskningsnämnden utan motivering

Tyskland stryker yttrandefriheten ur grundlagen?
Macron inskränker yttrandefriheten i Frankrike
USA vill upphäva fria internet – ett av flera ingrepp mot yttrandefriheten
Även Danmark vill minska yttrandefriheten
Yttrandefriheten inskränks också i USA – ny McCarthyism
Kriget mot demokrati, yttrandefrihet och journalistik
Jonas Gardell föreslår nätcensur, Sveriges Kultur- och demokratiminister är förstående
yttrandefrihet-2

Slutkommentar: Mot bakgrund av den publicerings- och bedömningshistorik som finns finns alla anledning att hysa oro inför den nya ”granskningscentralen för korrekt information.” Under senare år har censur införts och yttrandefriheten naggats i kanten i Västdemokratier som USA,Tyskland och Frankrike och setts med blida ögon av en regeringsrepresentant som Alice Bah Kunke. Begreppet ”Alternativa fakta” har blivit ett nytt ord. Det har nu blivit en negativ term som inte inkluderar kunskapsbaserad information med källor. Det är fara värt att detta kommer att innebära minskad yttrandefrihet och en mer sbäv information, vilket i sig urholkar demokratin i Sverige.

i Andra om: , , , , , , , , , ,, , ,

  11 comments for “Stora fake news-smittade svenska medier startar oroande samarbete mot ”falska nyheter ”

 1. MSM är Fejk nyheters moder
  27 januari, 2018 at 08:32

  Osäker om de är smittade eller smittar. Var inte alla de och spred fejk nyheten om Saddams massförstörelsevapen? Lögnen som Tony B-liar spred om att britter hade endast 45 minuter innan de blir kärnvapen missiler skulle regnar på britterna? Hur som helst här har vi en annan stats- och miljardär finansierad Fake News rörelse mot BDS rörelsen som kämpar för avskaffandet av Apartheid regimen som har koloniserat Palestina

  http://21stcenturywire.com/2018/01/24/damascus-death-afternoon-ignored-corporate-media-west/

 2. 27 januari, 2018 at 10:46

  Därför starta eventuellt: faktagranskning.eu i händelse av att statssajten för faktagranskning inte gör ett bra jobb.

 3. Patrask Voododarski
  27 januari, 2018 at 11:27

  En viktig nyhet som garanterat inga av dessa som utnämnts sig själva till fakta granskare kommer inte att ens våga yppa om

  http://www.presstv.com/Detail/2018/01/26/550249/Syrian-army-finds-Israelimade-mines-chemicals-in-eastern-Dayr-alZawr

 4. Jan Nybondas
  27 januari, 2018 at 12:25

  På tyska finns ordleken ”Lügenpresse” eller ”Lückenpresse”. Lögner eller luckor. Det går att åstadkomma en oerhört skev bild av händelser enbart genom utelämnanden. Sedan kan man ljuga genom att insinuera. Då fungerar upprepningar mycket bra. Här uppe i Norden är medierna också duktiga på att citera de stora brittiska och amerikanska fejkmedierna genom att citera deras uttalanden. Har de fel, vilket uppdagas om ett år eller två, ja då har man ryggen fri. Vi citerade NY Times hundra gånger, vad visste vi att de hade fel.

  I den brittiska kolonialismens fotspår har ständigt funnits de mest fräcka lögner som medierna fört ut till allmänheten, och detta synsätt har övertagits av hela västvärlden. Makt är rätt, helt enkelt. Hela historien om Mellanöstern och Indien är en räcka falsknyheter. Och efter Storbritannien tog USA över taktpinnen. Om inget krig har det ljugits mer än om Syrienkriget, sade Stephen Kinzer, jounalist på Boston Globe och historisk författare. Hur ställer sig DN, SvD och SVT till Kinzers påstående ? De har ingen aaaning.

  De tror på sina egna storys intill förblindelse. Pensionerade statsåklagaren Joe diGenova hade förra veckan en halvtimmes intervju på YouTube i vilken han förklarade hur FBI och DoJ, justitiedepartementet konspirerat mot Trump. Raka puckar och rena dynamiten från en juridisk tungviktare. Vem av de nämnda har berättat om detta ? Men snöbollen rullar och växer och kan knappast stoppas längre. Det var inte ryssarna, det var eget folk som bröt mot konstitutionens regler å det grövsta. Watergate var småpotatis.

  • 27 januari, 2018 at 14:40

   Jo de vet, men tiger medvetet. Som Erik Ohlson som får mina bloggariklar och ibland mail. Han skrev senast bl.a. ”Vi har haft viss skriftväxling tidigare, och jag har läst ett antal av Dina aktstycken om Syrien och annat. Vis av denna erfarenhet låter jag våra mellanhavanden stanna därvid. Det står Dig fritt att driva påverkanskampanj för Ryssland och al-Assads Syrien, men jag har varken tid eller lust att medverka i sådana sammanhang.”

   • Jan Nybondas
    27 januari, 2018 at 15:23

    http://www.unz.com/pcockburn/its-time-we-saw-sanctions-for-what-they-really-are-war-crimes/

    Det finns allt färre journalister med hedern i behåll som skriver för MS-media. Dags för herr Ohlson att lyssna på dessa åtminstone. Här har vi en färsk artikel av Patrick Cockburn (uttalas Co’burn). Han skriver att det är dags att kalla sanktionerna vid deras rätta namn: krigsbrott.
    Ända sedan 90-talets Irak har sanktionerna blivit favoritinstrumentet för västmakterna. De har skördat miljontals offer och aldrig rubbat sina föregivna mål, vilka varit den senaste diktatorn för dagen som lämpligen uppdagats. Sanktionerna har undantagslöst drabbat civila och bland dem de svagaste i dessa samhällen, de som saknar eget kapital att ta sig runt dem.
    Att USA och Storbritannien i sin självrättfärdighet sysslar med detta är ingen överraskning. Men det är en bottenlös skam för de nordiska länderna som hemmavid förespråkar socialpolitik och annan inkomstutjämning, om än i sjunkande grad, att de medverkar till dessa förbrytelser.

   • 27 januari, 2018 at 15:38

    Personligen anser jag visserligen att många av oss driver Rysslands och Syriens agenda indirekt, Anders, men den som påpekar detta med kontrollord och dominans ljuger och gör saken alltför enkel för sig.

    Man skulle likväl kunna säga att vi ställer oss på anständighetens sida, demokratins, FN-reglernas, Sveriges neutralitets, eller fredens sida.

    Med samma enkelhet kan man påstå att Erik Ohlson driver massmordens, USA:s, Israels, Saudiarabiens och deras jihadisters agenda, den agenda som EU och Sverige märkligt nog valt att vara med på, även om Herr Ohlson kanske inte vill se den sanningen i vitögat.

    Personligen tror jag att bombhöger-pressens huvudintresse är att gynna den agenda som kortsiktigt stärker deras ägares ekonomi och deras ägare är tyvärr en del av västs militärindustriella komplex och tyvärr i maskopi med våra underrättelsetjänster, en kortsiktig agenda som jag anser går stick i stäv med alla våra folks bästa intressen långsiktigt i väst och i USA.

    För bombhöger-pressens presstituerade journalistkår är det som stärker deras ägare kortsiktigt ”gott” och det som stärker yttrandefrihet, demokrati och anständighet följaktligen ”ont”. Alternativa medier är således ”onda” eller åtminstone utsatta för kontrollord som ex. ”Putinism”.

    På samma vis kommer kontrollordet ”populism” klistras på allt som har potential att stärka vår demokrati mot dessa monopolkapitalistiska ägare och deras underhuggare.

    Men gör aldrig misstaget att resonera logiskt med dem! De resonerar inte logiskt. De vill inte det.

    Deras metod går INTE ut på logik, men på att skapa panik, konflikt, hot, samt att dominera. -Varför? -Jo, för dessa anti-demokrater vet att ett folk i kaos inte kan organisera sig. Ett förskrämt folk kan inte resonera logiskt och då kommer folket följa den som har makten och beter sig dominant och kontrollerande.

    Fulmedierna beter sig allt mer dominant eftersom de är på väg att förlora kontrollen. De tänker inte kapitulera ens när presstöds-döden stirrar dem i vitögat. Striden är över när de som betraktat dessa lögnmedier helt enkelt överger dem för bättre medier, och jag är tacksam för att det sker.

    Allt fler människor ser igenom deras lögner, noterar ägarförhållandena och lämnar dem för alternativa medier och interaktiva forum och DET är bra för vår demokrati, för hur ska vi kunna fatta bra beslut tillsammans om vi inte har en någorlunda balanserad bild av verkligheten där journalisterna åtminstone försöker vara sanningsenliga och där läsarna kan kommentera?

    • 27 januari, 2018 at 16:41

     Jag tycker mig ha valt folkrättens agenda.

   • Martin J
    27 januari, 2018 at 16:07

    Vilken förbannad tönt Erik Olsson är, hans svar visar att han lever i filterbubbla och vågar inte vågar möta verkligheten.
    Hans egen tidning är fin psyops för Nato, usas krig.

    De som sprider Fake news och psyops är så desperata nu, de försöker med censur och svartmålande, bojkotta bara!

 5. Korp
  27 januari, 2018 at 12:54

  Överallt finns tankepolisens spioner.
  I de totalitära staternas koalition.. USA, NATO och Europaunionen, med vasallen Sverige finns inget sådant som yttrandefrihet, internationell rätt och lag.
  I Storebrors totalitära samhällen förvanskar media sanningen och vi blir berövade vår historia, vår bildning, vår individualitet och förmågan till reflexion och kritiskt tänkande

 6. Anders Åberg
  27 januari, 2018 at 14:57

  Spännande detta. Nu börjar granskningen av sådana som Sveriges Television, Sveriges Radio, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet komma igång på allvar, iallafall i dom här spalterna.
  Dom förtjänar verkligen att granskas och jag håller helt med Jan Nybondas i beskrivningen om hur dom fungerar.
  Kanske knäppgöken i Vita huset ändå har fört det goda med sig att fler och fler ifrågasätter överhetens megafoner.

Comments are closed.