Inga ”fake news” i DN skriver ledarskribenten


I debatten om ”Alternativa fakta” och ”fake news” är denna artikel av värde – även om den publicerades för precis ett år sedan! Hur hantera ”alternativa fakta” i etablerade media? och DN och ”fake news”

Artikeln.
DN:s ledarskribent Erik Helmerson skrev 13/1 i artikeln ”Nej Trump – CNN är inte fejk” bl.a.
”Det är enorm skillnad mellan fejknyheter och riktig journalistik. Hur dåliga DN, SvD, SVT eller Aftonbladet än kan upplevas vara i sina sämsta stunder är det inte fejk vi ägnar oss åt.”
”Detta är några av de viktiga skillnaderna: Traditionella medier gör fel, men då ska de publicera korrigeringar. De tillåter som huvudregel genmälen från människor som känner sig orättvist utpekade. De släpper fram motstridiga röster…
Redaktioner som DN, SVT, TT och Göteborgs-Posten omfattas av ett publicistiskt, pressetiskt regelverk där vi accepterat att hålla oss till vissa principer. Vi förbinder oss att vara kritiska mot källorna och ”kontrollera sakuppgifter så noggrant som omständigheterna medger”. Den som känner sig felaktigt behandlad kan anmäla och få upprättelse.”

dn
Jag har själv i flera artiklar påvisat vad som nu anses kunna vara fejkade nyheter i DN. Och finner att sakligt underbyggda artiklar med annan bedömning än DN:s ledarsida inte publiceras på DN Debatt eller på DN Åsikt.
Detta innebär förstås inte att alla artiklar på DN är ”fejkade”.
Jag har tidigare publicerat ett par artiklar i debatt med Erik Helmerson.Erik Helmerson om yttrandefriheten i Ryssland, inkluderande mail-korrespondens och Ett litet morgonmail till DN:s ledarskribent Erik Helmerson samt bl.a. denna artikel i viss debatt med DN-journalisten Erik Ohlsson. Debatt med DN-journalist om Syrien

Den här artikeln är ingen djuplodande analys av ämnet, men några flagranta exempel, inte en uppräkning av alla exempel på fejkade nyheter jag stött på och redovisat i olika blogginlägg. Men den återger några exempel i mailform och en artikel av Mikael Nyberg i Aftonbladet 13/1 med titeln Falsk nyhet i Dagens Nyheter. Mikael Nyberg om en desinformativ diskussion Mikael Nyberg i Ab 13/1

Google Translate översätter fake news med falska nyheter. Uppfattar detta som en mycket grov definition, som kan tolkas på olika sätt. Den innefattar definitivt rena faktafel. Men innebär inte också frånvaro av redovisning av viktiga fakta i en artikel om ett ämne, t.ex. Syrien och Ryssland för att ta två aktuella ämnen också fake news.

Och vad ska man säga då DN snabbt tar bort en egen viktig nyhet:


DNskrev på bästa nyhetsplats 21/2 2014 ”Det lät för bra för att vara sant. President Viktor Janukovytj accepterade på fredagen oppositionens främsta krav. Landet ska återgå till tidigare författning med en vingklippt exekutivmakt. En övergångsregering ska styra i väntan på nyval i höst av både president och parlament. oppositionsledaren Julia Tymosjenko friges ur fängelset. Alla anklagelser mot övervåld skulle utredas. Presidenten verkar inte ägna sig åt nya finter.” Undertecknandet bevittnades av utrikesministrarna från Tyskland, Frankrike och Polen. USA och EU välkomnade detta dokument, där alltså även våld på Majdan skulle utredas.
Ja, DN hade rätt – det var ”för bra för att vara sant” . En statskupp ägde rum följande dag, utan protester bland de stater som sa att de gillade överenskommelsen dagen innan. Tvåårsdagen av statskuppen i Kiev
Svoboda ordförande Oleh Tyahnybok untitledFascistpartiet Svobodas ledare hjälpte till i statskuppen

Dagen efter var texten från DN 21/2 2014 borttagen.

I ledaren 25/2 2014 skriver man bara ”I förra veckans uppgörelse ingick sex punkter. Bland annat skulle det bringas klarhet i den senaste tidens våldsamheter, en ny grundlag installeras och en övergångsregering tillsättas till dess att nyval kan hållas.” DN:s ledare 25/2 2014

* Men jag har senare hittat den borttagna texten i ett arkiv på DN.

DN har inte noterat statskuppen då, och inte heller senare. Bra journalistik?

* Minns Filters analys av DN:s Rysslandanalyser, som visar att de är osakliga.

Nu följer ett mail som jag frustrerat snabbt skrev och sände på morgonen 13/1 till DN:s Erik Helmerson, och även till Martin Gelin och Mikael Holmström, som kritiseras i refererade bloggartiklar.

Hej!

Jag läste Din artikel om fejkade nyheter idag. Här några synpunkter, som även förmedlas till Martin Gelin och Mikael Holmström vars artiklar kritiserats på min välbesökta blogg. Intressant. Men det är lätt att belägga fejkade nyheter i DN. Filter gjorde det om Ryssland, jag har gjort det om USA och idag publiceras denna artikel. http://mikaelnyberg.nu/2017/01/13/falsk-nyhet-i-dagens-nyheter/

Mycket handlar om att DN avstår från att rapportera viktig relevant information. Forskare i USA redovisar utifrån en data-bas att USA intervenerat i val i 45 länder 81 gånger 1946-2000, vid sidan av statskupper och stöd till sådana i demokratiska länder. Källa:Los Angeles Times. Läs mer i USA världsmästare i manipulering av andra länders val

Igår skrev DN över första sidan ”Trump: Ryssland låg bakom hackningen”. Men han sa inte så utan uttryckte sig mer reserverat, som även NY Times påpekar.

Och DN redovisar inga belägg för att rapporten från USA:s säkerhetstjänst har empiriskt stöd. Den saknar detta menar jag och även en´borgerlig journalist i Skånska Dagbladet http://jinge.se/allmant/skanska-dagbladet-inga-bevis-for-rysk-inblandning-i-usa-valet.htm

Detta och mycket annat innebär att man inte kan formulera en vettig världsbild utifrån DN. Kolla även:
DN:s Peter Wolodarski desinformerar grovt, Jihadismen är inte orsaken till krigen, men USA-imperialismen och USA slutar som världspolis

Vänliga hälsningar

Anders Romelsjö

Kommentar: Är min skrivning ”Detta och mycket annat innebär att man inte kan formulera en vettig världsbild utifrån DN” alltför stark? Jag har inte fått svar från någon av de tre DN-journalisterna.

————————————————————————————————————
Falsk nyhet i Dagens Nyheter. Mikael Nyberg om en desinformativ diskussion. Mikael Nyberg i Ab 13/1
Ab Kultur logga
En falsk nyhet, vad är det? Ett exempel: ”Moskva och Vladimir Putin respekterar inte den säkerhetsordning som har gällt i Europa sedan andra världskriget, att gränser inte ändras med våld.”
Citatet är hämtat från huvudledaren i Dagens Nyheter i måndags (9 jan). Meningen rymmer ett felaktigt påstående. Att Ryssland med annektering av Krimhalvön förbrutit sig mot folkrätten är riktigt. Att Putin skulle vara den förste sedan världskriget att med våld ändra gränser i Europa är däremot uppenbart fel. Det går att träta om ansvar och förlopp, men ostridigt är att gränserna på Balkan under 1990-talet ritades om med våld och att USA och dess allierade i allra högsta grad var delaktiga i processen.
Det vimlar av felaktiga uppgifter i våra informationskanaler.
Men det här är något mer än slarv och undermåliga efterforskningar. Sannolikheten för att DN:s redaktörer skulle ha glömt krigen på Balkan får bedömas som liten.
Den citerade formuleringen har vid flera tillfällen återkommit i DN:s spalter. I en artikel på denna sida i maj 2015 påtalade jag felaktigheten. Ingen reaktion från redaktörerna på Marieberg.

I stället framhärdar de.
Putin imagesCAAIMOLN
Då har vi skäl att tala om en falsk nyhet, en felaktig uppgift som ansvariga med berått mod ger allmän spridning.
Det ropas nu på ingripanden mot politisk desinformation.
Försvarsmakten och andra statsorgan mobiliseras, Sverige ansluter sig till Stratcom, Nato:s center mot propaganda, och mot Facebook och Google riktas krav på att de med justeringar av sina algoritmer och med andra åtgärder ska försvåra spridningen av de falska nyheterna.
Ska vi alltså hoppas på att svenska myndigheter och Nato ingriper, när falska nyheter som i detta fall förmedlas av landets största morgontidning? Ska vi förvänta oss att it-jättarna stuvar undan DN:s ledare den 9 januari 2017 ur nyhetsflöden och sökresultat?

Frågorna framstår som absurda men avslöjar i sin absurditet hela innebörden i det pågående larmet kring ryska dataintrång, falska nyheter och inblandningar i andra länders inre angelägenheter.
Det handlar inte om att försvara demokratin mot manipulationer. Hela syftet är att hävda Vita husets ensamrätt på området.
USA:s underrättelseorgan hackade sig ända in i förbundskansler Angela Merkels mobiltelefon. Nu ska vi betrakta misstänkta ryska intrång i Demokratiska partiets servrar som något enastående.

Det är så löjligt att det är lätt att glömma följderna. Om vi inte passar oss har vi snart ont om informationskanaler utan uppkoppling till de legitimerade propagandacentralerna.
Vi värjer oss inte mot falska nyheter och politiska manipulationer genom att ansluta oss till ena sidan i kraftmätningarna mellan stormakterna. Vid sidan om, i alliansfrihet, öppnar sig andra möjligheter.

i Andra om: , , , , , , , , , ,, , ,


20 svar till “Inga ”fake news” i DN skriver ledarskribenten”

 1. En bra mätare på hur illa det är ställd inom svensk journalistisk är ledarskribenter som inte ens kan skriva ett bra gensvar. För övrigt Trump sade inte att CNN är fejk, utan att CNN är fejk nyheter (CNN är förkortning för Crap News Network). Det är en viktig skillnad. Icke-fejk journalister är noga med att citera rätt, vilket skedde inte i försöket att ge svar på tal. Problemet med DN är likaså inte att den sysslar med fejk, utan med fejk nyheter och att folk köper inte det längre – ett företagsekonomisk som levebröds problem som hägrar …

 2. Sällade inte DN sig med västs ansedda fejk-nyhets media och förutspådde att Trump inte skulle vinna? En pajas i kostym var hur DN beskrev Trump och det följer ”ett publicistiskt, pressetiskt regelverk där vi accepterat att hålla oss till vissa principer.” Dessa fejk nyhets principer avslöjas här:

  https://www.youtube.com/watch?v=4gyhG5dXGHg

 3. DN är en löjlig blaska! Man erkänner själv att man håller på med agendajournalistik och i det ordet inbegrips givetvis både undanhållande av fakta och falska nyheter…allt enligt chefspropagandisten Wolodarski själv. Och det är ju alltför tydligt för dem som orkar och vill ta reda på fakta om både det ena och andra som publiceras i denna ömkliga tidskrift. Senast är det väl Janouch-affären där DN som vanligt står med kalsongerna nere. Och inte har man rättat till alla lögner om de påstådda ubåtskränkningarna som sagofarbror Holmström diktar ihop. Inte konstigt att prenumenanterna flyr men det bekymrar inte Wolodarski, han bara äskar mer pengar från skattebetalarna via statliga propagandainstitutets ledare Alice Bah Kuhnke som helt fräckt kallas tidningsstöd.

 4. Fejk-media för nybörjare:

  1. Selektiv skrivkramp är objektive journalistik. Man buntar för viss nyhet med hänvisning till skrivkramp t ex …
  Kan slå vad om att DNs ledarkladd inte berör detta p g a ledarskribent skrivkramp …

  https://www.youtube.com/watch?time_continue=14&v=yWYzihS5dBQ eller detta https://www.youtube.com/watch?v=ceCOhdgRBoc

  George Galloway, som inte fejkade med Massförstörelse vapen i Irak, däremot, analyserar detta i detalj här:

  https://www.youtube.com/watch?v=uyUhKzVAUMc.

  Tyvärr har vi inte en galloway i Sverige …

 5. Christine Amanpour från CNN intervjuade president Assad år 2005 och frågade honom fräckt om han hade hade hört om att det fanns planer på ”regime change” mot honom. Och hur visste hon det, jo, hennes man hade hög tjänst på UD i Washington. Då var man således ännu så maktfullkomlig att man till skillnad från idag inte såg sig behöva dölja saker. Sedermera har Stephen Kinzer på Boston Globe noterat att Syrien-rapporteringen är den mest förljugna episoden i den amerikanska pressens historia. Och då skall man minnas att kriterierna efter Vietnam, Irak, Libyen inte är särskilt högt satta. Och svenska medier har sjungit med i refrängen.
  När Aleppo befriades reste Jan Öberg dit för att rapportera. Hans kontaktuppgifter fanns hos alla nordiska medier. Några få hörde av sig men syftet var inte att få veta vad som hände i Aleppo utan att kasta smuts på Öberg. Hur syrierna hade det i staden intresserade ingen, man hade ju sina egna ”ögonvittnen” i Istanbul, Beirut och London.

  • Amanpour umgås med de rätta sorten. Därav insider informationen om planerna mot Syriens regering, folket och dess legitima ledare redan år 2005. Hon rekognoscerade kan man väl säga …

   ”Seven countries in five years” är den egentliga anledningen till det nya Pearl Harbour (enligt beskrivningen från Project for the New American Century), d v s, 9/11 handlar om. Vem köper numer sägnen om att det var CIA agenten Osama Bin Laden som låg bakom 9/11?

   • Inte många som är insatta i 9/11 köper den officiella lögnaktiga versionen…ja, förutom då MS-media som envist fortsätter att tiga om saken och förlöjliga alla som har en annan åsikt. Och det är väl här den största rädslan bland politikermaffian i USA finns för att Trump verkligen ska installeras som president! Han har ju i valrörelsen hintat om att 9/11-byken ska tvättas. Var det egentligen speciellt smart att gå ut med det i valrörelsen? Visst, folket i USA hungrar efter sanningen om vilka som verkligen låg bakom dådet och kanske fick Trump många väljare att lägga en röst på honom av den orsaken och hans löften om att rensa i politikerträsket i Washington. Och det största misstaget som de egentliga gärningsmännen bakom 9/11 gjorde var att spränga WTC-7…hus rasar inte bara för att det brinner lite på taket och på ett par våningsplan i själva byggnaden. Man gapade efter för mycket! Det finns mängder med skyskrapor som brunnit ut totalt så att bara skelettet är kvar men inte rasade dessa byggnader, så antingen var WTC-husen fuskbyggen av guds nåde eller sprängdes alla. 9/11 måste vara en av de värsta exemplen på fake-nyheter som skådats på 2000-talet.

 6. Riksmedia, där har munkavlen fått ett ansikte.
  Rikstidningar har en utstuderad förmåga att i sitt artikel-urval, just ta med det som förstärker en redan skev och ensidig bild. Smutskastar man D. Trump i MSM i US, så hakar man på med mer av samma sort, okritisk och onyanserat, kalla det vad ni vill, men läser man av nyhetsförmedlingen i de stora medierna så är det fruktansvärt ensidigt – en ren fara för folkhälsan rent av. Man verkar inte ha ett hum om vad man sysslar med, och vet man vad man gör så är vi ännu värre ute. Trovärdigheten är ytterst begränsad just nu, man sätter krokben för den egna verksamheten av ren dumhet, tror man att svenska folket går på vad som helst. Titta på de opinionsundersökningar som gjorts i US omkring trovärdigheten mellan WikiLeaks och MSM, så visar det sig att den övervägande majoritetens förtroende stod helt på WikiLeaks sida.

  Läs gärna blog-länken här nedan av en mycket renommerad journalist omkring hur det kan gå till i MS-media när man vill nå massorna med propaganda :

  http://www.jonathan-cook.net/blog/2016-11-01/guardian-plays-robin-to-mi5s-batman/

 7. Ha ha ha. :oD

  DN är ju en så känd fejk-media att t.o.m. avdankade politiker verkar använda den för att dölja sina felsteg innan de stänger ner sina kommentarsfält.

  https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2016/05/08/schlauggate-hackerns-birger-schlaugs-positivitet-till-sekterism-vi-ser/

  Schlaug använder normalt sett annars annan media för sina alster, inte DN.

  Det är natuligtvis inte utan anledning som just DNs chefredaktör Wolodarski har fått kalkonpriset årets förvillare 2016:

  ”Peter Wolodarski fick idag kalkonpriset för andra året i rad när folket röstar och motiveringen handlar om att Wolodarski fortfarande inte säkrat evidensbaserad journalistik på Dagens Nyheter. Motiveringen handlar om att DN publicerar ”enögda halvsanningar”, ”subjektiv information”, osaklig analyser och för att DN propagerar för att utveckla maximalt dåliga relationer med Ryssland och samtidigt försöka skrämma Sverige in i NATO. Kort och gått utgör Dagens Nyheters journalistik i för hög grad ”fake news” eller pseudojournalistik, om man föredrar det ordet.”

  Källa: http://newsvoice.se/2017/01/05/pseudojournalistik-arets-forvillare-2016/

 8. År 2013 (när Wolodarski tillträdde som chefredaktör) var upplagan cirka 800.000 examplar; år 2016 hade den sjunkit till cirka 600.000 examplar….

 9. Det här är inte fake news. Tyvärr måste jag säja.

  1 Januari: Man mördad i garage i Rinkeby. Mord, avrättning.
  4 Januari: Man hittad död vid järnvägspår i Uddevalla. Polisen utreder mord.
  6 Januari: Afghansk man hittad död på offentlig toalett i Örebro. Mord.
  7 Januari: Man på cykel död efter misstänkt handgranat detonerat. Mord, vållande till annans död.
  8 Januari: Kriminell man död efter skott på pizzeria i Rinkeby. Mord, avrättning.
  8 Januari: Kvinna hittad död i bostad i Borlänge. Polisen utreder mord.
  9 Januari: Kvinnan avled på sjukhuset i Ö-vik – nu misstänker polisen mord.
  9 Januari: ”Man hittad död i skogen utanför Halmstad” ”liknar en avrättning”.
  10 Januari: En man knivmördad i Nässjö.
  12 Januari: En man skjuten till döds i Helsingborg.
  14 Januari: 21-årig man skjuten till döds i Malmö.
  15 Januari: Man i 35-årsåldern skjuten till döds i Stockholm.

  Vems är felet?

  • Du väcker egentligen en ny fråga utifrån en artikel om ”fake news”, och jag publicerar detta med viss tvekan.

  • De ansvariga är EU, media, samtliga 7-klöverpolitiker och dräggen som utför dåden. Alla har lika mycket blod på sina händer.

 10. Skapa en lista alla fejk-nyheter som DN spred under 2017 och konfrontera DNs ledarkladd med det, vet jag!

  Påhitt om Ryssland och Putin
  1. Ryssbjörnen kommer
  2. Ryssen för propagandakrig mot oss
  3. Ryssen hjälpte Trump
  4. Putin försöker splittra EU
  5. Putins vänner hotet inifrån

  Påhitt om Syrien
  1. Assad använde kemiska vapen
  2. Assad bombar civila
  3. ”Ceasar repor” – avdammat igen

  Påhitt om Nord Korea
  1. Nord Korea hotar världen
  2. Nord Korea svälter
  3. Nord Korea Ligger bakom viruset Wannacry

  Påhitt om Iran
  1. Iran bakom Huthirebeller
  2. Iran kväser motstånd med våld
  3. Iran försöker dominera MÖ

  Påhitt om Venezuela
  1. Diktatorn Maduro
  2. Venezuelas ekonomi körd i botten
  3. Maduro kväser motståndet mot hans regime
  .
  .
  .
  Lustan av fejk-nyheter från DN är lång …

 11. Här är ett falskt påstående, och nyhet 1980: ’Sovjetunionens invasion av Afghanistan är illegal.’ Och påståendet är fortfarande falskt. USA, Pakistan, Kina, Saudi Arabien hade lojala trupper (mujahidin) i Afghanistan. Dessa länder tränade och beväpnade terrorister som utförde attentat i Afghanistan.
  Den afghanska regeringen hade vid upprepade tillfället gjort en hemställan till Sovjetunionen, senast någon vecka den 17 december före då Sovjetunionen mycket motvilligt gått med på hjälp till det afghanska folket (wikipedia engelska Soviet,Afghan war). Det står i FN stadgarna att ett land får ta hjälp av ett annat land, s k kollektiv hjälp. Frankrike gjorde detta i en mycket, mycket mindre omfattning när de drabbades av terrorism, jag tror det var 2014 eller 2015.
  Sammalunda gjorde Syrien 2011.

  • Det finns olika bedömningar om detta, som vi diskuterat tidigare. Ur mail från en folkrättsexpert

   Sovjets invasion var ett brott mot folkrätten och en aggression.
   Sovjet hävdade att man invaderat på inbjudan av Afghanistans revolutionsråd med Babrak Karmal i spetsen.
   Det var en regering som saknade legitimitet att bjuda in till intervention då den inte hade kontroll över territoriet. Karmal befann sig dessutom inte i landet då han “bjöd in”.

   Utomstående har inte rätt att intervenera i en intern konflikt. FN-stadgans princip om folkens självbestämmanderätt utesluter det.(Den principen kan självfallet inte förhandlas bort genom ett avtal mellan två stater.)

   Sovjet hävdade att det rörde sig om självförsvar enligt artikel 51 i FN-stadgan. Ingen har dock kunnat påvisa att Afghanistan var utsatt för ett väpnat angrepp utifrån. I FN röstade 104 stater för att fördöma invasionen som en kränkning av Afghanistans suveränitet ( 18 röstade för , du kan noga tänka dig vilka det var) samt avfärdade påståendet om att det fanns ett legalt samtycke från Afghanistan till interventionen.

   Syrien är en stat med en legal regering i Damaskus som begärt militärt stöd av Ryssland mot utländsk intervention. I det här fallet fanns både en inhemsk upprorsrörelse men framförallt en tydlig intervention av utländska stater. Dessa agerade genom att stödja olika upprorsrörelser och utländska terroristorganisationer. Det är förbjudet enligt ett utslag av Internationella Domstolen ( Nicaraguafallet) att utifrån stödja rebellrörelser i ett annat land.

   Till skillnad från Afghanistan 1978 fanns alltså en dokumenterad utländsk intervention i Syrien redan 2011.

 12. Enligt SVT Nyheter (Uppdrag Granskning) ska sajten ’Arbetsmarknadsnytt’ som ägs av Svenskt Näringsliv ha spridit falska artiklar – vilket jag kallar för Fake News – om Hamnarbetarfyran. Det var falska artiklar om att hamnarbetarfyran krävde middag med chefen och fler TV kanaler.
  Det står helt och totalt klart att Svenskt Näringsliv sprider falska uppgifter och information. För att inte tala sprida falska och skadliga rykten om en fackförening. Jag anser att svenska arbetare ska sympatistrejka för hamnfyran, särskilt andra hamnarbetare i andra hamnar. Inga fartyg ska lossas eller lastas i någon svensk hamn så länge konflikten i Gbg inte är löst. Stöd era kamrater, för nästa gång är det kanske er tur att bli baktalad av Svenskt Näringsliv!