Debatt om Syrien här med DN-journalist

Jag har ibland skickat mail till journalister. Några svarar, som Erik Ohlsson, DN. Jag har dristat mig till att publicera vår korrespondens som blogginlägg tidigare.Debatt med journalist på DN Han återkommer nu med en kommentar, vilket jag tackar för, och besvarar:

Erik Ohlssons kommentar.
”Stockholm syndromet”, fastän som en kompis? ‘ Hög nivå på diskussionen ser jag.
Om inte jag och andra journalister besökt det Romelsjö kallar ”terroristkontrollerade” områden i Syrien hade omvärlden aldrig fått reda på att al-Assadregimen bombar civila institutioner som sjukhus och att klustervapen används. Jag hoppas fortfarande på att få ett visum utfärdat av utrikesministeriet i Damaskus så att jag på plats kan beskriva konflikten och dess effekter, och att jag i så fall blir mer lyckosam än min kollega Cecilia Uddén, som blev utvisad efter några få dagar i Syrien för att hon rapporterat på ett för regimen misshagligt sätt.
Jag har för övrigt aldrig förnekat närvaron av jihadister inom al-Assadmotståndet. Jag har aldrig beskrivit IS, al-Qaida, Jabhat al-Nusra eller Jabhat Fatah al-Sham som något annat än de terrorister de är. Gå till källorna, som Jan Myrdal brukar säga. Till skillnad från Romelsjö som är propagandist, har jag ett journalistiskt uppdrag och däri ingår att problematisera och nyansera komplexa frågor som Syrienkonflikten.
På den tiden då jag ännu, i min naivitet, trodde att Romelsjö gick att diskutera med ställde jag honom frågan om Putin och al-Assad gjort n å g o t fel i sin hantering av Syrienfrågan. Romelsjös svar var mycket okaraktäristiskt för honom. Normalt brukar han gödsla sina utsagor med länkar och lösryckta citat avsedda att stärka hans tes som uppenbarligen är att USA står för allt ont i världen och Ryssland/Putin för allt gott. Men på denna min fråga blev svaret mycket knapphändigt: ”Naturligtvis har det begåtts fel”. Ridå. I Romelsjös värld finns det inga syriska och ryska MIG-plan, inga slagskeppshelikoptrar, inga ryska hangarfartyg, inga iranska revolutionsgardister, inga libanesiska Hizbollah krigare inga kulsplitterbomber, vakuumbomber, bunkerbomber, eller scudmissiler. Bara Syriens ”demokratiskt valda” regering och al-Qaida. Tänk så enkel tillvaron kan te sig för doktrinär propagandist, som inte drar sig för att ärekränka den som torgför en annan uppfattning.

Replik från mig.
”Tack för synpunkter, Erik.
1) Du får information om alla mina blogginlägg sedan månader. Jag har upprepade gånger sänt information om att USA och allierade stödjer terroristorganisationer, enligt Obama, Biden och USA-generaler. Obama senast (?) ”Outgoing US President Barack Obama has acknowledged his country’s role in the emergence of Daesh, echoing opinions earlier voiced by Syrian President Bashar Assad and even by his successor in the White House, Donald Trump. “In shaping our response [to Daesh], we refused to repeat some of the mistakes of the 2003 invasion [of Iraq] that have helped to give rise to the organization that became ISIL in the first place,” Obama said during a major speech on the fight against terrorism at MacDill Air Force base in Florida on Tuesday.” (tisdagen 6/12)
Petraeus, Obama och BidenTre anhängare av stöd till terrorister
(href=”https://sputniknews.com/us/201612071048278242-obama-daesh-guilt/?
utm_source=adfox_site_41917&utm_medium=adfox_banner_1897552&utm_campaign=adfox_campaign_626010&ues=1). Varför har Du har undvikit att använda denna synnerligen centrala information. 9/12 t.ex. informerade jag dig i mail ”Besvikna terroriststödjarna USA & Co desinformerar om Aleppo” Besvikna terroriststödjare desinformerar om Aleppo och framför allt USA:s färska och äldre stöd till terrorister i Syrien
2) Du har mig veterligen inte påtalat informationen från t.ex. mig från Wesley Clark, Seymour Hersh, m.fl. redan för 10 år sedan att USA åtminstone sedan början av millenniet planerat att destabilisera bl.a. Syrien, Irak och Libyen – men jag har långtifrån läst alla Din artiklar. Eller föreslagit att kriget i Syrien inte är ett inbördeskrig utan ett angreppskrig av USA och allierade, som sker främst via terrorister. (Länkar ovan). Försvaret av detta från Syriens regering med allierade är legalt enligt folkrätt och FN-stadgan, vilket angreppen av Obama-regimen och dess allierade inte är det. Vi måste försvara FN-stadgan och folkrätten och agera mot krig och angripare! Wesley Clark 150223
3) Du använder regelmässigt termen ”rebellerna” om de i östra Aleppo, som i en av dina senaste artiklar (http://www.dn.se/nyheter/varlden/ny-overenskommelse-15-000-ska-fa-lamna-aleppo/) Men visst händer det att du använder termen terrorister, som här 14/12. Å ena sidan har vi jublande människor i den västra delen av staden som firar att ”terroristerna” (dina citattecken) äntligen besegrats 14/12.
4 )Du skrev där ”Assadregimens seger i Aleppo väcker inget större hopp om fred. I stället ser vi en utveckling som bidragit till att försvaga EU, minska förtroendet för FN och gynna propaganda på bekostnad av oberoende nyhetsförmedling.”
FN:s anseende har minskats av att FN undvikit att klargöra att den syriska regeringen slåss mot terrorister. I ett tal nyligen av generalsekreteraren undvek denne att ens nämna att det fanns terrorister i Syrien.Ban-ki-Moon talar inte om terrorism i Syrien Jan Egeland har tydligt uttalat sitt missnöje över att terroristerna besegrats i Syrien. http://jinge.se/allmant/fns-jan-egeland-sorjer-over-jihadisternas-nederlag-i-aleppo.htm I denna din analys (enligt artikeln) nämns inte EU:s sanktioner mot Syrien och dess okritiska förmedling av uppgifter på sociala medier och från USA:s ledning. Ledande EU-länder som Frankrike och Storbritannien har haft militärer i Syrien och bombat landet – helt olagligt. Vi ska vara mycket glada om EU försvagas på sådana grunder. Det tycker väl alla vänner av FN, FN-stadgan och nationellt oberoende.
5) Källor: Jag har som centrala källor bl.a. uttalanden av USA:s ledare och centrala organ, men även från DN, andra svenska tidningar, Russia Today, Globalresearch mm. Du anför inga belägg för ditt svepande påstående. Ska man idka källkritik måste man vara konkret. Kan förstå att Du inte kan utveckla det i en bloggkommentar.
aleppo-citadellet-chams-161217Citadellet i Aleppo före och efter
6) USA står förstås inte för allt ont i världen, men är den i särklass mest krigiska och brutala staten efter andra världskriget. Vid en stor opinionsundersökning för några år sedan i många länder kom USA på överlägset första (eller sista) plats som krigsfarlig nation (http://jinge.se/mediekritik/varldsopinionen-usa-varldens-storsta-fredshot.htm), trots sin överlägset utvecklade propagandan att demonisera andra (t.ex. nu Putin och Assad) och rättfärdiga egna insatser. Jag diskuterar detta i en artikel http://jinge.se/mediekritik/dn-peter-wolodarski-desinformerar-grovt.htm. Syrien och Ryssland har säkert gjort misstag i försvarskriget. De kan ha begått överträdelser mot internationell rätt. Jag har dock inte sett bra belägg för det.
7) Syriens lagliga regering har tagit steg mot demokrati, har lika många partiet i parlamentet som Sverige, för en sekulär politik och är för vanlig skolgång medan terroristerna står för motsatsen. Denna centrala skillnad märks knappast i de artiklar av Dig, och andra journalister i etablerade media. Varför?
syrien-161215-mario-zinare_assadAssad får påvens lyckönskningar av en kardinal
8) Du skriver ”I Romelsjös värld finns det inga syriska och ryska MIG-plan, inga slagskeppshelikoptrar, inga ryska hangarfartyg, inga iranska revolutionsgardister, inga libanesiska Hizbollah krigare inga kulsplitterbomber, vakuumbomber, bunkerbomber, eller scudmissiler.” Jag har hela tiden skrivit att Syrien med lagligt stöd av Ryssland för ett krig mot utlandsstödd terrorism, dock utan att ange typer av vapen etc, med en litet undantag (nedan). Jag gissar att uppgifterna divergerar. Kan behandlas i kommande blogginlägg.
9) Uppgifter om att ”al-Assadregimen” bombar civila institutioner som sjukhus och att klustervapen kommer inte minst från terroristorganisationerna i Aleppo. Expressen publicerade 2015 uppgifter om att den syriska försvarsmakten använt klusterbomber med bilder, vilket jag igår kommenterade på en Facebooks-sida. Jag skrev ”I detta fall presenterar Expressen en nyhet från Al Jazeera som ägs av emiren av Qatar som sedan länge stödjer al-Qaida, mycket väl belagt. Intervjuad är utrikesministern för Storbritannien som olagligt deltar i kriget mot Syrien. Bilder är sällan bevis. Läs inlägget om produktion av fejkade videos för Aleppo/Syrien.Fejkade videos i Egypten med destination Syrien/Aleppo Läs kritiskt.” Angående sjukhusbombningar rekommenderas Ryssland har bombat sista sjukhuset i Aleppo. Kan tillägga att Syriens arme fann fint sjukhus i östra Aleppo nyligen, och att ett ryskt fältsjukhus beskjutits också i Aleppo-området.
ISIS dödar islamic-state-henrettelseISIS i farten
10 ) Jag känner inte till den policy Syriens regering har för besök av journalister, men hoppas själv kunna besöka landet i vår.
11) Det är svagt av Dig att skriva om ”doktrinär propagandist” utan att belägga detta eller anföra en mer saklig diskussion om det.
12) Har Du kritiserat Sveriges hårda sanktioner mot Syriens folk, och utrikesministerna folkrättsvidriga krav att ”Assad måste bort”, dvs. att Syriens folk inte själva ska få bestämma sin framtid?
13) Jag vill avslutningsvis verkligen framföra min uppskattning att Du svarar – liksom t.ex. Din kollega på DN:s ledaravdelning Erik Helmersson. Något fler journalister svarar inte. Vissa reagerar på annat sätt. Din chef Peter Wolodarski låter inte bara bli att svara, utan har stängt av mig från sitt Twitterkonto, liksom t.ex. Oksanen på Hudiksvalls tidning. Frågan om yttrandefrihet och fri debatt är viktig tycker i alla fall jag…

Välkommen åter!


13) Jag ska kostnadsfritt maila Dig första utgåvan av ”Vitbok om Syrien – massmedia och politik”. Du får gärna kopiera upp den och dela ut på DN.
14)

Jag inviterar/utmanar Dig härmed till debatt om kriget i Syrien, på DN:s redaktion, eller offentligt, t.ex. på Folkets Hus.

Stockholmssyndromet eller Norrmalmstorgssyndromet, är ett psykologiskt tillstånd där kidnappningsoffer eller personer hållna fångar mot sin vilja utvecklar en relation till kidnapparen/kidnapparna och tar parti för förövaren mot polisen. Detta kan vara ett uttryck för identifikation med förövaren. (Wikipedia).

Några artiklar om Syrien.
Kongressledamot i USA: Vi finansierar terroristgrupper i Syrien
EU villigt betala Assad om terrorister får styra del av Syrien
Varför kapitulerar inte rebellerna?
Fortsatt svenskt stöd till terrorister i Syrien
http://jinge.se/mediekritik/atta-problem-med-amnestys-rapport-om-syrien.htm
De USA-stödda ”moderata rebellerna” i FSA i Syrien nära kollaps
Caesar: Gammal otillförlitlig rapport om Syrien dammas av
Amnesty: Ny partisk och otillförlitlig rapport om Syrien
Artikel av mig i Flamman 19/11 2015:Syrienkriget är en av USA planerad intervention
Lögner om Syrien
Aftonbladet desinformerar om Syrien
Vem startade kriget i Syrien?
USA-general, Obama, Biden: Vi har medvetet släppt fram al-Qaida och ISIS i Syrien
Vi har beskjutits av terrorister i 4 år

i Andra om: , , , , , , , , , , , , ,, , , , ,

  13 comments for “Debatt om Syrien här med DN-journalist

 1. Fadia
  28 december, 2016 at 10:03

  Åter igen Stort Tack Anders!

  Super bra svar till en okunnig journalist som jag ser..
  Hälsa honom att jag vet varför hans Cecilia Udden blivit utslängd från Syrien.
  Jag har på min FB sidan redogjort i flera poster om villa lögner Cecilia kom på och Syriens informations ministeriet fick reda på..
  Hon borde fråga sig, varför Kassem Hamade är där och rapporterade utan att bli utvisad ?
  För att Kassem var neutralt och rapporterade rätt det han såg och inte upprepade, som Cecilia , vad terroristerna sagt i deras nyhetskanaler !

 2. Fadia
  28 december, 2016 at 10:10

  Ännu en sak vill jag tillägga!

  Undrar jag vad är det som stör Erik mest i det hela ? Att Syrien äger tunga och avancerad vapen, eller att terroristerna har hemska och högteknologiska vapen från USA och Israel ?

  Är det inte naturligt att ett land försvarar sig från angrepp när angreppare har värsta vapen?
  Är Erik inte påläst om vilka fynd SAA hittat i östra sidan i Aleppo, vilka terroristena, som han och Cecilia kallar rebeller, lämnat efter sig ?

 3. 28 december, 2016 at 10:15

  Inte helt irrelevant för tanken att koalitionen riggat hekla den makabra utvecklingen i Syrien från i flera andra länder bekanta mönstret. Erik Olssons bubblelika liv måste te sig enahanda som kan svälja exakt samma förklaring på varenda kupp CIA, mfl är inblandat i.

 4. Hans Öhrn
  28 december, 2016 at 10:24

  “…ärekränka den som torgför en annan uppfattning”.
  Är det inte precis vad Erik Ohlsson gör?
  Problemet med journalister som Erik Ohlsson och Cecilia Uddén är att de har så svårt att se sin egen roll i krigsrapporteringen. Inget av de Erik & Cecilia har rapporterat om från Syrienkonflikten avviker från den propaganda som kommer från UD i Stockholm eller State department i Washington. I själva verket deltar de båda journalisterna i en krigsaktivistisk rapportering som syftar till att få folkligt stöd i Väst för en direkt intervention i Syrien. Ändå ser sig de båda journalisterna själva säkert sig som helt neutrala observatörer och rapportörer endast styrda av journalistiska principer, vilka dessa nu än är.

  Den franska sociologen och massmedieforskaren Pierre Bordieu studerade noga detta fenomen och kom fram till att “ju mer manipulerade journalister är, desto bättre är de på att manipulera”.
  De tragiska är förstås att Erik & Cecilia genom att agera som krigsdepartementens förlängda propagandaarmar genom sin krigsaktivistiska rapportering bidrar till att journalister på fältet kan uppfattas som legitima militära mål.

  De syriska myndigheterna räddade förmodligen livet på Cecilia Uddén genom att skicka ut henne.

 5. M
  28 december, 2016 at 11:11

  ”Syriens arme fann fint sjukhus i östra Aleppo nyligen”

  Det nämnda sjukhuset var en kombination av sjukhus för egna krigare, vapenförråd och fängelse.

  Ytterligare västpropaganda, en gammal artikel från 2011

  According to classified cables released by WikiLeaks, the US State Department secretly finances Syrian opposition groups, including a satellite TV channel which broadcasts anti-government programming across the country.
  The satellite channel, Barada TV, is based in London, but financed by Washington. Launched in April 2009, human rights groups have said increased funding and coverage has been seen in light of ongoing anti-government protests aimed at unseating Syrian leader Bashar al-Assad.

  Barada TV is closely tied to a London based operation known as the Movement for Justice and Development – a group of Syrian exiles in the UK. According to the leaked cables, the group has received at least $6 million from the State Department.
  http://www.rt.com/usa/wikileaks-usa-syria-opposition-barada/

 6. 28 december, 2016 at 12:05

  Slutsatsen kan ju bli att journalistiken helt enkelt och bistert är rädda om jobbet.. Dagtingandet har ju trots allt ett pris.. även om lönen är rejäl ser det så billigt ut.

  Att pewdiepaja krigsbrott, olagliga krig, riggade gasattacker, massakrer, enligt det makabra spelets regissörer och manus får hedern att leta nya kroppar att trivas i.

  Sverige är sig 30-tals likt. Några få vågade skriva och berätta om Tyskarna och nassarnas upptåg.. GHT och Torgny Segerstedt. De andra spelade anvisade ackord efter stramt partitur..

  Var andra sorters inhemska tidningar oförblommerat positiva till Fascismen i Europa som media var i USA?
  Ingen ska väl förundras över att dessa i gemensam anda inte vill skriva om kuppen de önskat Gen. Smedley Butler avslöjat.. Det media har i Lissabon, kan de likaväl bära där som här..

  Med tanke på slutresultatet i Libyen ska väl ingen kunna behålla värdigheten och tro USA om gott efter den demonstrationen.

  http://twitter.com/JossSheldon/status/811948060108582912/photo/1

 7. The Stockholm Syndrome 2.0
  28 december, 2016 at 13:19

  Självaste Erdogan har öppet sagt att det är den så kallade koalitionen med USA is pesten som är med och stöttar ISIS?

  https://sputniknews.com/middleeast/201612271049045570-daesh-turkey-us-support-terrorists/

  Vad skall den enligt eget utsago hög-debatt nivå hållaren, men i själva verket en megafon för terrorister, herr Erik Ohlsson har att säga om det? Vilken ”analys” skall han hitta på nu då för att legitimera den farsaktiga journalistiken han representerar? Ett exempel är att inga alla dessa som falskeligen anklagar den legitima Syriska regeringen för att ha ”bombat sjukhus”, mm kan komma med ETT ENDA BEVIS för det. Så tills du kommer med bevis om det Erik Ohlsson kommer du inte bli betrodd. En person med samvete skulle säga mea culpa, jag hade fel, jag misstog mig, jag blev förd bakom ljuset. Har du det som krävs för det Erik Ohlsson?

 8. Jan Nybondas
  28 december, 2016 at 15:21

  USA har stått för strategin, om än en svag sådan, oljeschejkerna för stålarna, Turkiet för logistiken – men propagandan, den kommer i huvudsak från Storbritannien. Detta enligt utredningar som publicerats i alternativa medier. Foreign Office håller i trådarna för ett omfattande nätverk som omfattar flera ministerier, underrättelsetjänsterna, ett antal NGO:s samt privata PR-byråer som anlitats som experter på manipulation av den allmänna opinionen.
  De Vita hjälmarna, SOHR, ”syriska observatoriet för mänskliga rättigheter”, olika ”biståndsprojekt”, flickan Bana, sjuåringen som skriver felfri engelska och till sist befann sig i knät på Erdogan, t.o.m. terroristernas stuk, overaller och logotyper; allt detta är ”Made in Britain”, naturligtvis koordinerat med Washington.
  Krig är hemskt, det har Erik Ohlsson helt rätt i, men en nation har rätten till självförsvar mot yttre angrepp, vilket det varit fråga om. Sedan kan man tvista om genomförandet, men om Ohlsson jämför Rysslands insats i Syrien med USA:s rättsvidriga angrepp på Irak, tror jag att utfallet blir till Rysslands fördel. Några ryska MIG -plan har Anders inte skrivit om därför att Rysslands flottilj består av Sukhoj -plan. En högt uppsatt amerikansk militär hade studerat deras insats i tre månader och kunde inte undertrycka sin respekt: ”eye-watering performance”.
  Vad gäller den västliga propandan kan sägas att den å ena sidan varit utomordentligt lukrativ för sina utövare, medan den å andra sidan som krigspropaganda betraktat varit högst medelmåttig och lätt att genomskåda för vem som helst som har en viss medievana. Men lönekuverten är feta, nyligen berättade en amerikansk journalist stationerad i Istanbul att han erbjudits 17 000 dollar i månaden för en tjänst som propagandakoordinator. Skall man ändå ljuga, varför göra det för svältlön på DN eller SVT ?

 9. Andersson
  28 december, 2016 at 20:38

  Erik Ohlsson har en intellektuell tvilling i Bagdad Bob – Totalt meningslöst att argumentera mot dessa. De säger bara vad de måste säga och gör det på ett sätt att man tror att de tror på det själva.

 10. Frågor utan svar från berörda
  28 december, 2016 at 22:44

  Hur kan man hävda att man var hos terroristerna i östra Aleppo och missa att notera att deras vapenarsenaler består av vapen från bland annat USA, Tyskland & Bulgarien? Är det ett fall av elefanten i rummet, d v s, man blundar för sanningen eftersom den inte passar i den egna förvrängda föreställningen? Eller är det ett av de säkraste tecken på farsaktig journalistik?

  http://en.farsnews.com/newstext.aspx?nn=13951008001217

  Sanningen om Aleppo berättas i denna video. Tors Erik se på denna eller väljer han att föra samma lögnvisan som pro-jihadisten på denna video kör med? Sannolikt skulle Erik köpa vandringssägnen om ”Assad skapade ISIS”

Comments are closed.