USA:s olagliga sanktioner: Ekonomisk krigföring på osaklig grund


Sveriges Radio idag ”I USA röstade kongressen igår för nya sanktioner mot Ryssland, Iran och Nordkorea. Beslutet innebär också att kongressen gör det svårare för president Trump som vill förbättra relationen till Ryssland.
419 JA-röster mot tre NEJ-röster. Så stor var majoriteten när representanthuset röstade för nya sanktioner mot Ryssland.

Sanktionerna är straff för den ryska inblandningen i det amerikanska presidentvalet förra året, men också för den ryska krigföringen i Ukraina.
Capitolium 2
Detta var ett ovanligt beslut på flera sätt. Det händer sällan att demokrater och republikaner är överens. Det var man nu.
Dessutom innebär beslutet att partierna är överens om att bakbinda president Trump. Han har fler gånger sagt att han vill förbättra relationen till Ryssland, men det kan nu bli mer komplicerat. Om presidenten skulle vilja mildra sanktionerna mot Ryssland måste han först be kongressen om lov.

Tidigare har Vita Huset sagt att presidenten kommer godkänna lagförslaget även om han inte gillar det. Men i ett uttalande igår kväll sades att det beror på detaljerna. Förslaget måste också först godkännas av senaten. Men när det kan ske är oklart.

Beslutet innebär dels att de sanktioner som Obama beslutade om fastställs i lag, vilket gör att de blir svårare att upphäva. Dels att det nu blir svårare för framför allt ryska energiföretag att göra affärer i USA.
Sveriges Radio 26/7

Ryssland reagerar starkt och en rysk talesman säger ”Kongressen har tagit ett mycket allvarligt steg för att försämra relationerna med Ryssland.” (SR Program 1, Nyheterna kl. 12.30)

För det första:

Detta är enligt FN-stadgan en form av olaglig krigföring av USA, som nu trappas upp.

För det andra:

Det finns ännu inga belägg för att Ryssland har hackat eller intervenerat i presidentvalet i USA.

Den 27/1 skrev jag i en artikel ”President Obama har ändrat sig beträffande ”DNC hack” i sista stund, det framkom vid hans sista presskonferens. Detta menar både ”Moon of Alabama” (som jag aldrig sett) och Storbritanniens förre ambassadör Craig Murray. Moon of Alabama och Craig Murray Obama & Wikileaks menar att USA-valets e-mail ”läckte” och inte hackades. Tyckte att jag då kunde konstatera att inga bevis eller belägg presenterats som stöd för påståendet. Inga hållbara bevis har presenterats därefter.

Lagen mot krig lagen_omsl_2Lagen om krig

* Jag kommer inom kort att publicera en artikel där säkerhetsexperter i ett brev till president Trump menar att de har nya belägg för att hackning inte skett.

* För ett par dagar skrev jag i ett mail till DN-journalisten Martin Gelin

Har du sett några säkra belägg för att Ryssland hackat eller på annat sätt intervenerat in presidentvalet i USA? Har du läst artikeln i LA Times, där USA-forskare hävdar att USA intervenerat i 80-tal val i 45 länder efter Andra Världskriget, bortsett från statskupper.” (http://www.latimes.com/nation/la-na-us-intervention-foreign-elections-20161213-story.html; http://jinge.se/allmant/usa-varldsmastare-i-manipulering-av-andra-landers-val-i-45-lander.htm. )Det vore väl något att skriva om i dessa tider. Har inte fått svar – ännu i alla fall.

Några artiklar om påstådd rysk inblandning i presidentvalet i USA.
Ryssarna hackade inte i valet – uppgifter från f.d. CIA-spion
Pinsam CIA-rapport om Rysslands hackerattacker
Hackningen i valet i USA – ett internt jobb?
False flag förleder, förvanskar fakta, förfärligt fult

För det tredje:

Som skäl anförs enligt Sveriges radio ”den ryska krigföringen i Ukraina.” Men det saknas belägg för rysk krigföring i Ukraina. Ryssland betonar vikten av att Minsk 2 -avtalet följs. Kriget i Ukraina är väsentligen ett inbördeskrig, efter den av USA och EU stödda statskuppen i Ukraina 22/2 2014, följt av Rysslands återinförlivning av Krim i defensivt syfte.

Statskuppen: ”DN skrev på bästa nyhetsplats 21/2 2014 ”Det lät för bra för att vara sant. President Viktor Janukovytj accepterade på fredagen oppositionens främsta krav. Landet ska återgå till tidigare författning med en vingklippt exekutivmakt. En övergångsregering ska styra i väntan på nyval i höst av både president och parlament. oppositionsledaren Julia Tymosjenko friges ur fängelset. Alla anklagelser mot övervåld skulle utredas. Presidenten verkar inte ägna sig åt nya finter.” Undertecknandet bevittnades av utrikesministrarna från Tyskland, Frankrike och Polen. USA och EU välkomnade detta dokument, där alltså även våldt på Majdan skulle utredas.

Ja, DN hade rätt – det var ”för bra för att vara sant” . En statskupp ägde rum följande dag, utan protester bland dem som sa att de gillade överenskommelsen dagen innan. När oppositionsledaren Klitscho meddelade överenskommelsen på Majdan stormades scenen av högerextremister som meddelade att man inte tänkte lägga ned vapnen förrän presidenten avgick enligt New York Times. Beväpnade aktivister från Maidan intog sedan snabbt parlamentet. President Janukovitj försvann, rädd för sitt liv.” Rysk kupp på Krim och/eller väststödd högerextremistisk statskupp i Ukraina?
* Dagen därpå hade DN tagit bort texten från nyhetsplatsen 21/2 2014

Slutkommentar: I detta läge borde bl.a.:
-FN:s generalsekreterare protestera mot denna kränkning av FN-stadgan;
-Likaså FN:s övriga medlemsstater;
-Anhängare av fakta, fred och demokrati skarpt protestera.
-Men man tiger och en del tror dessutom att USA representerar ”Världssamfundet”!
-Och vad gör Sveriges regering med sin feministiska utrikespolitik?
-Beslutet kan göra att energin blir dyrare i Europa
-EU skarpt ta avstånd från sanktionerna

Några andra artiklar om Ukraina här.
Är Ukraina på väg att lösas upp?
* Donbass separerar från Ukraina 7/3.
* Ukraina kränker systematiskt mänskliga rättigheter
* Ukrainakrisen: Från Nulandkakor till kallt krig. Del 1
* Ukrainakrisen: Från Nulandkakor till kallt krig. Del 2
* Avslag från Granskningsnämnden
* Dödsskjutningarna på Maidan: USA-stödd ”false flag” enligt vetenskaplig rapport
* Protestera mot svenska regeringens uttalande 21/2 1015 om Ukraina
* Väntad kalabalik i konkursfärdiga, korrumperade statskupps-Ukraina
* Gallup visar att 8 % är nöjda med regeringen i Ukraina medan 80 % är nöjda med Putin i Ryssland
* USA-ikonerna Kissinger och Brzezinski kritiserar USA:s Ukrainapolitik
* Nynazist ny talman i Ukrainas parlament
* Regissören Oliver Stone: Statskuppen i Kiev påminner om andra CIA-kupper
* Lästips för Stefan Löfvén och Margot Wallström – imperialismens kreatur
Statskupp i Ukraina? 23/2 2014
Ukraina – ”Radikala demonstranter” (fascister) ”skjuter skarpt mot polisen” (DN) 19/2 2014

i Andra om: , , , , , , , , , , , , , ,,
i , , , , , , , , , , ,


9 svar till “USA:s olagliga sanktioner: Ekonomisk krigföring på osaklig grund”

 1. Sten Sjöström rapporterade igår på SR: ”Ryssland reagerade idag mycket skarpt mot de amerikanska signalerna om att USA överväger att skicka vapen till Ukraina. Det är USA:s nya sändebud för ukrainakriget som talat om att USA kan komma att trappa upp stödet till den ukrainska krigsmakten”.

  Artikeln är mycket läsvärd. Sjöström anser att Volker (sändebudet) var NATO:s krigshök.

 2. Ekonomisk krigföring pågår men det är inte bara Ryssland som är målet, utan hela Europa. Detta verkar ha gått upp för vissa industrialister i Tyskland men politikerna har ännu inte fattat. Sedan flera år tillbaka har europeiska banker bl.a. dömts till miljardbelopp i böter i USA för ynkliga försummelser. De har ibland omedvetet gjort transaktioner som kunnat länkas till stater som USA permanent sanktionerar, såsom Kuba och Iran. Tyskland har sedan länge varit utsatt för industrispionage i stor skala men den tyska företagsvärlden har hittills varit lika undergiven som Angela Merkel, som tycker att det hör till normal dagordning att hennes telefon avlyssnas.
  Ockupationen av Tyskland fortsätter och överstiger i styrka Japans ockupation då de sistnämnda åtminstone hållit sin företagssektor under egen kontroll. Ryssland och Kina klarar sig eftersom de lägger in i sina utvecklingsstrategier målet att uppnå full oavhängighet. USA hjälper inte ens dem som de mest låtsas hylla. Den ukrainska industrins stolhet, flygplanstillverkaren Antonov sägs ha lagt ner verksamheten. Kina har köpt en del know-how och hundratals toppingenjörer har flyttat till Ryssland, där både civil och militär produktion befinner sig i en expansiv fas.
  Det verkar dessutom finnas ett inslag av självdestruktivitet i Europa. Finlands stolthet Nokia sjönk som en sten sedan man som VD anställt en måttligt begåvad snubbe från Microsoft. Men det var ingen som tvingade Nokias styrelse till ett sådant galet beslut. I sin måttlösa beundran av storebror är man villig att offra sig själv.

  Gå in på amerikanska nyhetskanaler och lyssna på pladdret i kongressen och media. Tankarna går till en totalitär makt där ideologin helt tagit kontrollen – en synnerligen aggressiv ideologi.

 3. För mig är det klassiska USA en krigarmakt som kan liknas vid det gamla Romarriket. Därför måste USA ha fiender som kan motivera krigsmaskineriet som även är en större del av ekonomin. Säkert skulle det bli massarbetslöshet i USA om militären minskades drastiskt. Min misstanke är att vårt eget land Sverige försöker åka ”snålskjuts” på USA:s militära kapacitet därför man blivit oförmögen att skapa en egen. Och av den anledningen måste jag dagligen lida av att vara fiende till Ryssland trots att jag verkligen inte är det. Jag ser Ryssland som ett kämpande broderfolk fast med en något annorlunda kultur. Och så ska det vara tycker jag. Det finns ingen anledning att med våld och lister skapa en värld som är internationaliserad och likriktad. Och det här gäller så väl en ”världskommunism” liksom en globaliserad ”världskapitalism”.
  Världen är mångfald men Sverige däremot måste inte vara det men relationer är givetvis en självklarhet. En stängd dörr till Ryssland passar inte i det sammanhanget.

 4. Hur många länder påverkade valet åt andra hållet genom att ge pengar till Clinton-foundation?

  Hur allvarligt är det att ett ryskt landområde med nästan enbart Ryssar som demokratiskt väljer att tillhöra Ryssland, samt innehåller Rysslands sydliga havsförbindelse faktiskt tillhör Ryssland? Jämför det med ockupationen av östra Kuba, ett fullkomligt oviktigt landområde för USA!