Ukraina-krisen: Från Nulandkakor till ett nytt kallt krig. Del 2.


Facebook, som lidelsefullt bevakar min publicering, påminner mig dagligen om blogginlägg exakt ett år tidigare. Tack FB!
Då hade jag förmånen att publicera andra delen av en mycket bra och noggrann redogörelse av Ukraina-krisen, av Oleg Mezujev som är en av landets främsta experter. 22/9 2015 och igår publicerade jag första delen.

* Han framträder 8/10 kl 15 tillsammans med juristen Erik Göthe i mötet ”Brännpunkt Ukraina” som FIB-Stockholm anordnar på Pontonjärgatan 36 på Kungsholmen.

Eftersom jag tycker att Olegs artikel är mycket viktig, och inte kan läsas för många gånger, publicerar jag den nu åter. Nya kommentarer är välkomna!

Detta är andra och sista delen av en artikel av Oleg Mezjuev från Stockholmstrakten, en av landets främsta experter på krisen i Ukraina. Artikeln har 141 referenser totalt! Ett måste för alla som är intresserade av Ukraina!
Första delen publicerades igår (http://jinge.se/mediekritik/ukrainakrisenfran-nuland-kakor-till-kallt-krig-del-1.htm)
År 2014 grundade han Facebook-gruppen ”Anti-Euromaidan Sweden” och startade senare samma år den ideella föreningen ”Sankt Georgsbandet”, som hjälper den krigsdrabbade civilbefolkningen i Donbass (bankgiro 587-3948). Oleg är en fredsaktivist och flitig debattör, han har deltagit i flera protestmöten och demonstrationer (bl.a. ang. Odessamassakern). Han har översatt bild- och textmaterialet som låg till grund för Odessautställningen som har genomförts i Malmö, Helsingborg, Göteborg, Köpenhamn och även visats vid Uppsala universitet och på Sergels torg i Stockholm. Han har hållit föredrag om Ukrainakrisen under Nordiska fredssamtal i Degerfors (augusti 2015) och har vid flera tillfällen belyst Ukrainakrisen i olika TV-kanaler (bl.a. Öppna kanalen i Stockholm). Han har också översatt ett antal ryska artiklar till svenska, som finns publicerade på Anti-Euromaidan Sweden’s bloggsida. En av dessa översättningnar finns publicerad i FIB/K:s broschyr ”Det som hände i Odessa angår alla” (2014). Oleg har också deltagit i Justitia Pod Veritas radioprogram, där han har berättat om situationen i Ukraina. Oleg jobbar också för att motverka russofobin i Sverige, som underblåses av de svenska massmedierna.
Poroshenko och Obama. images4YUZEIHV
Den andra Minsköverenskommelsen (”Minsk-2”) från den 12 februari 2015 kom till i ett läge då Kiev-styrkorna hade mist kontrollen över Donetsk flygplats och höll på att förlora slaget om den viktiga järnvägsknuten Debaltsevo.[58] [59] Även den gången bröt Kiev mot ingångna avtal och har sedan dess hållit på med dagliga beskjutningar av civila bostadsområden i t.ex. Donetsk, Gorlovka [60] och Sjirokino. Den sistnämnda byn är numera helt utplånad och invånarna är evakuerade.[61] [62]

Flera ukrainska provokationer (s.k. ”false flags”) har förekommit, de största av dem har varit Volnovacha (där en buss med civila blev sprängd) [63] och Mariupol (där ”Grad”-raketer träffade stadens centrum).[64] Båda de gångerna anklagades Donbass för grova krigsbrott och terrorism, men det visade sig snabbt att raketerna hade avfyrats från Kiev-kontrollerade områden. Många civila dödades vid de båda tillfällena.

Invånarna i Donbass lever i ständig skräck för de ukrainska beskjutningarna, många fördriver en stor del av sin tid nere i bombsäkra utrymmen [65], vissa områden saknar periodvis både el och vatten [66] [67], eftersom Kievs armé bombar sönder både ställverk och vattenledningar. Kiev har infört en ekonomisk blockad mot Donbass och har bl.a. stoppat utbetalningar av pensionerna till de båda folkrepublikerna.[68] När Ryssland skickar humanitär hjälp till de civila i det krigsdrabbade området antyder man i väst att bilkolonnerna i själva verket innehåller något helt annat. Detta trots att bilkonvojerna kontrolleras vid gränsövergångarna.[69]

Officiellt har nästan 8000 personer dödats i Östra Ukraina sedan konfliktens början.[70] Den inofficiella siffran är ca 50000 döda.[71] Under tiden har 2,6 miljoner ukrainare bestämt sig för att stanna kvar i Ryssland, av dem är drygt 1 miljon flyktingar från Östra Ukraina.[72] Ukrainska flyktingar som söker asyl i Sverige brukar dock avvisas i de allra flesta fall.[73]

Efter statskuppen har Ukrainas industriproduktion minskat med 19,5% [74], medan exporten och importen har minskat med 35,9 resp. 38,8%.[75] Arbetslösheten har gått upp till 9,7% och beräknas hamna på 11,5% mot slutet av 2015.[76] Enligt vissa källor konkurrerar 30 personer om en arbetsplats.[77]
Den inhemska valutan har rasat i värde med närmare tre gånger [78], inflationen förväntas stiga till rekordhöga 48% [79], landets guldreserver har flyttats över till USA.[80] Ukraina har stoppat inköpen av rysk gas, för man har inte längre råd [81], eftersom landets ekonomi befinner sig på gränsen till en total kollaps. Ukrainas BNP per capita har rasat ner till Gabons nivå medan skuggekonomin i landet har gått upp från 32% till 47%.[82] De som har jobb tvingas leva på knappa 200 dollar i månaden [83] medan pensionärerna får nöja sig med 72,5 dollar.[84]

* Porosjenkos choklad-inkomster har under samma tid ökat med nästan 7 gånger [85], vilket väl får anses vara den enda ”ljusglimten” i det närmast totala mörkret.
Ukraina Natalie Jaresko
Utlänningar tar mer och mer över styret i Ukraina. Finansministern heter numera Natalie Jaresko, en f.d. amerikansk medborgare, född i Chicago. Aivaras Abvomavicius från Litauen sköter Ukrainas ekonomiska utveckling medan georgiern Aleksandr Kvitasjvili har utsetts till landets nye hälsominister.[86] Den landsflyktige och efterlyste georgiske expresidenten Saakasjvili är idag Odessa-regionens nye guvernör.[87] Alla dessa nya förmågor har bytt medborgarskap och är idag nyblivna ukrainska medborgare. Ukraina liknar mer och mer en bananrepublik.Anders R: Bilden visar Saakasjvili med sin gynnare USA-presidenten GW Bush.
Sakasvilji & Bush
Ryska reguljära trupper har många gånger påståtts (helt utan grund och bevis) vara delaktiga i striderna i Östra Ukraina. Pentagons talesman John Kirby sa redan i november ifjol att det saknades oberoende bevis på att ryska trupper hade korsat den rysk-ukrainska gränsen.[88] Den ukrainske fångutväxlaren Aleksandr Taran sa vid samma tidpunkt i en ukrainsk TV-kanal att han hade varit i Donbass men inte sett några ryska trupper där.[89] 29 januari 2015 kom liknande uppgifter från Viktor Muzjenko (stabschefen inom den ukrainska armén), som uppgav att den ukrainska armén inte förde några strider mot reguljära ryska förband.[90] 12 februari 2015 sade OSSE:s representant Lamberto Zannier att man inte hade några bevis på att ryska trupper skulle befinna sig inne i stridsområdet.[91] 25 mars sade Christophe Gomart (chefen för den franska underrättelsetjänsten) att fransmännens uppgifter inte tydde på någon rysk militär närvaro i Donbass och att NATO:s påståenden därom inte stämde.[92] [93] Dessutom: Internationella Röda Korset klassar officiellt konflikten som ett inbördeskrig [94], medan Porosjenko vägrar att utlysa krigstillstånd i Ukraina, vilket är märkligt om det nu hade varit tal om en verklig s.k. ”rysk aggression” och ”invasion”.

USA:s och västs inblandning i Ukraina är däremot betydligt mer belagd med bevis. Förutom ”demokratiseringsbidrag” och privata militärföretag har USA och andra NATO-länder helt ogenerat skickat in s.k. ”non-lethal weapons” till sina ukrainska ”vänner” [95] [96] [97], amerikanska, kanadensiska och brittiska instruktörer finns på plats i landet [98], NATO-ledda militärövningar (med bl.a. svenskt deltagande) har hållits vid staden Javorov i västra Ukraina [99] [100] och nyligen fick Kiev-regimen 100 amerikanska militärfordon av typen ”Hummer”.[101] NATO-vapen och ammunition har påträffats i stora mängder i stridsområdet [102] [103], bl.a. pansarvärnsrobotar av typen FGM-148 ”Javelin” [104] och luftvärnsrobotar av typen ”Stinger”.[105] Svarta soldater har observerats [106] [107] och filmats i Östra Ukraina [108], engelskt tal med polsk brytning hörs på kommunikationsradio i stridsområdet [109], engelsktalande legoknektar vandrar obehindrat runt på gatorna i Mariupol.[110]

Ryssland har genomskådat USA:s ”ukrainska plan” [111] och har valt att gå en annan väg, som handlar om en utvidgning av ekonomiskt och politiskt samarbete med BRICS-länderna [112] och SCO (Shanghaigruppen).[113] Ryssland och Kina har signerat stora mångmiljardavtal med varandra och gasledningar skall byggas från Ryssland till Kina [114] samt ev. även ner till Indien.[115] Man börjar alltmer gå över till att göra affärer med varandra i egna nationella valutor. Toppmötet i Ufa 15-17 juli 2015 [116], där Pakistan och Indien anslöt sig till SCO har förbigåtts med närmast total tystnad här i väst.
BRICS och SCO innebär ett paradigmskifte i världen, något som hotar USA:s hegemoni och dollarns dominans. Direkt efter toppmötet i Ufa öppnade BRICS-banken sitt första kontor i Kina [117], vilket skapar en helt ny konkurrens till både IMF och Världsbanken.

Under hela Ukrainakrisen, genom vilken världen har letts in i ett nytt kallt krig, har Sverige på ett exemplariskt sätt hållit sig till Washingtons partilinje i alla frågor gällande Ukraina och Ryssland. Den svenska rysskräcken blomstrar som aldrig förr tack vare journalister som Wolfgang Hansson, Peter Wolodarski och Maria Persson Löfgren.

Sverige lägger ner sin röst i FN när man skall rösta om ett ryskt förslag till en resolution mot glorifieringen av nazismen [118], medan man bedriver kampanjer mot nynazisterna här hemma.[119] Svenska journalister åker ner till Ukraina och gör intervjuer med den högerextrema gruppen ”Högra sektorn”, samtidigt som svenska nynazister ansluter sig till ukrainska frivilligbataljoner som mördar folk i Donbass.[120] [121] På hemmaplan stoppar ABF, efter påbud från några lokalpolitiker, utställningen om Odessamassakern. [122] [123] [124] Svenska yttrandefriheten verkar gå en tuff framtid till mötes.
Ukraina nazi-nato-azov
Carl Bildts reptilsnabba utpekanden av ”ryssarna” eller ”proryssarna” efter Odessamassakern [125] och Boeing-nedskjutningen [126], Margot Wallströms ensidiga ställningstagande för Ukraina [127] och det svenska lånet på 860 miljoner kronor till Kievjuntan [128] gör att man undrar över vad våra politiker egentligen sysslar med. Det råder en rörande blocköverskridande enighet i synen på det ”ryska hotet”.

Ubåtsjakterna har återupptagits, gärna i samband med att försvarsbudgeten skall läggas.[129] Men istället för moderna ryska ubåtar hittar man en arbetsbåt [130] och en gammal sjunken ubåt från 1916.[131] En rysk flygplanskränkning blåses upp till himmelska proportioner [132], medan man tiger som muren angående nationaliteten på de övriga 20 icke-ryska kränkningarna av svenskt luftrum som har ägt rum det senaste året.[133] Massmedierna ondgör sig över att ryska stridsplan flyger utan påslagna transpondrar [134] eller skjuter ut värmefacklor i internationellt luftrum.[135] Man citerar amerikanska källor som gör gällande att ryssarna har ”tränat anfall mot Gotland”.[136]

Sveriges försvarsexperter och politiker lobbar hårt för ett närmande till NATO.[137] NATO-övningar har genomförts på svensk mark [138] [139] och ett värdlandsavtal verkar vara nära förestående.[140] Det talas mer och mer om ett fullvärdigt NATO-medlemskap.[141] Det artificiellt skapade ”rysshotet” är välgörande när svenska opinionen skall ledas ”rätt” i sitt beslutsfattande.

Låt oss nu ta ett djupt andetag och tänka igenom var vi befinner oss. Världen befinner sig just nu i en mycket, mycket känslig situation, där felaktiga beslut skulle kunna resultera i att ett oönskat storkrig bryter ut. Svenska folket har inte givit grönt ljus till sina politiker att hålla på med hejdlöst krigshetsande mot ett annat land, för ett tredje lands räkning. Sverige är inte en propagandapolitisk filial åt USA! Det är inte krig, vare sig kallt eller varmt, som vi behöver!

Vi behöver inte heller russofobin och hetsen mot ryssarna som nu håller på att legitimeras genom våra svenska massmedier. Vi måste våga ta avstånd från all form av nynazism, och då inte bara i Sverige, utan även i Ukraina. Vi behöver också ärliga beslutsfattare och massmedier som ger oss fullständig och riktig information om sakernas tillstånd i vår turbulenta värld, inte politiskt smusslande, mygel och propaganda. Vi måste värna om vår yttrandefrihet, den är en viktig del i ett demokratiskt och tolerant samhälle!

Sverige kan göra en viktig insats genom att jobba för avspänning i världen, inklusive med Ryssland. Vi skulle alla må bäst av att hålla NATO utanför Sveriges tröskel. NATO har inte lösningar på morgondagens problem. Säg nej till värdlandsavtalet!

Personligen har jag alltid respekterat de svenska neutralitetsidealen och den svenska diplomatin. Låt oss tillsammans göra allt som står i vår makt för att dessa begrepp även i framtiden skall vara fyllda med konkret innehåll och fortsätta vara en verklig del i vår vardag. En vardag byggd på sanning och respekt, samförstånd och vänskap, och framför allt — fred.

Referenser

58 http://fortruss.blogspot.se/2015/02/what-is-debaltsevo-cauldron-hiding.html

59 http://www.globalresearch.ca/ukraine-government-forces-encircles-and-defeated-the-strategic-implications-of-the-battle-for-debaltsevo/5432328

60 http://off-guardian.org/2015/04/29/the-shelling-of-gorlovka-the-night-of-april-29-2015/

61 http://news.rin.ru/eng/news/105341/

62 http://novorossia.today/all-inhabitants-of-shirokino-were-evacuated-from-the-hostilities-zone/

63 http://www.sott.net/article/291564-CyberBerkut-hacktivists-leak-docs-suggesting-Volnovakha-bus-attack-was-a-false-flag

64 http://www.globalresearch.ca/mariupol-attack-is-a-war-crime-the-evidenace-points-to-kiev/5428194

65 https://www.youtube.com/watch?v=XDGJQeHCpLs

66 http://www.rt.com/news/179516-lugansk-electricity-water-catastrophe/

67 http://dninews.com/gallery/gorlovka-left-without-electricity-and-water-because-ukrainian-shelling

68 http://www.globalresearch.ca/economic-genocide-ukraine-cuts-off-payment-of-pensions-to-one-million-senior-citizens-in-donbass/5439254

69 http://tass.ru/en/world/774750

70 http://www.reuters.com/article/2015/09/08/us-ukraine-crisis-un-toll-idUSKCN0R81D620150908

71 http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/ukraine-sicherheitskreise-bis-zu-50-000-tote-13416132.html

72 http://news.rin.ru/eng/news/127999/

73 http://www.migrationsverket.se/download/18.7c00d8e6143101d166d1aad/1441106469054/Avgjorda+asyl%C3%A4renden+2015+-+Asylum+desicions+2015.pdf

74 http://gazeta.ua/ru/articles/economics/_promyshlennost-v-ukraine-upala-pochti-na-20/645119

75 http://rian.com.ua/analytics/20150722/370954992.html

76 http://thekievtimes.ua/society/441914-uroven-bezraboticy-v-ukraine-izmenilsya-gosstat.html

77 http://nahnews.org/312519-bezrabotica-bet-rekordy-na-ukraine-na-odno-mesto-pretenduyut-30-chelovek/

78 http://iqreview.ru/economy/average-salary-in-ukraine-2015/

79 http://www.ng.ru/cis/2015-07-27/1_ukraina.html

80 http://www.globalresearch.ca/ukraines-gold-reserves-secretely-flown-out-and-confiscated-by-the-new-york-federal-reserve/5373446

81 https://www.rt.com/business/270829-russia-ukraine-no-gas-deal/

82 http://fortruss.blogspot.se/2015/09/saakashvili-economically-ukraine-is.html

83 http://hrliga.com/index.php?module=news&op=view&id=13292

84 http://tass.ru/en/economy/809632

85 http://en.molbuk.ua/ukraine/89432-poroshenko-zadeklaruvav-mayzhe-369-milyoniv-dokhodu.html

86 http://english.gordonua.com/news/exclusiveenglish/ministers-54393.html

87 http://www.theguardian.com/world/2015/may/30/ukraine-appoints-georgia-ex-president-mikheil-saakashvili-governor-of-odessa

88 https://www.youtube.com/watch?v=erCrlOuIaZo

89 https://www.youtube.com/watch?v=wFgC4e2OdeU

90 https://www.youtube.com/watch?v=iNx2DvY3qaw

91 http://tass.ru/en/world/777423

92 http://off-guardian.org/2015/04/11/french-intelligence-russian-intervention-in-ukraine-is-a-myth/

93 http://www.assemblee-nationale.fr/14/cr-cdef/14-15/c1415049.asp

94 http://www.thelocal.ch/20140723/red-cross-declares-civil-war-in-ukraine

95 http://tass.ru/en/world/780871

96 http://www.rt.com/news/240705-ukraine-poroshenko-weapons-europe/

97 http://sputniknews.com/europe/20150916/1027070181/donbass-tank-motorola.html

98 https://www.youtube.com/watch?v=c2roy3eCEbE

99 http://www.unian.info/politics/1102570-us-ukrainian-military-drills-launch-in-yavoriv.html

100 https://www.youtube.com/watch?v=ErQDjQbwluw

101 https://twitter.com/GeoffPyatt/status/622357432317177856

102 http://www.globalresearch.ca/donetsk-authorities-claim-nato-ammunition-found-in-ukraine/5429320

103 http://sputniknews.com/europe/20150203/1017705058.html

104 http://voicesevas.ru/news/yugo-vostok/3607-pod-harkovom-opolchency-zahvatili-gruzovik-s-amerikanskimi-ptur.html

105 http://lnr.today/index.php/en/news/4916-stingers-were-found-at-the-airport-of-lugansk-video

106 http://lifenews.ru/news/150000

107 http://rusvesna.su/news/1412028552

108 https://www.youtube.com/watch?v=WebKQJOSHdI

109 http://russia-insider.com/en/politics/nato-conducts-rehearsal-ukraine-siege-mapping-all-nato-drills-near-russia-2014/ri8304

110 https://www.youtube.com/watch?v=GDlX5SSAO0M

111 http://valdaiclub.com/politics/70800.html

112 http://eng.globalaffairs.ru/number/Why-Does-Russia-Need-BRICS-17373

113 http://www.rferl.org/content/russia-putin-shanghai-cooperation-organization-summit-brics-ufa/27120442.html

114 http://www.forbes.com/sites/kenrapoza/2015/05/03/russian-government-ratifies-huge-china-gas-pipeline-deal/

115 http://emergingequity.org/2015/06/04/russia-india-inch-closer-to-40-billion-gas-pipeline/

116 http://ufa2015.com/

117 http://in.rbth.com/economics/2015/07/21/brics_new_development_bank_begins_operations_in_shanghai_-_reports_44339

118 http://www.un.org/en/ga/third/69/docs/voting_sheets/L56.Rev1.pdf

119 http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=110&grupp=22226&artikel=6196551

120 http://www.expressen.se/nyheter/svensk-nynazist-deltar-i-strider-i-ukraina/

121 http://www.expressen.se/nyheter/svenskarna-som-strider-i-ukraina/

122 http://www.aftonbladet.se/kultur/article20340107.ab

123 http://www.synapze.se/?link=article&key=13696

124 http://www.synapze.se/?link=article&key=13664

125 https://twitter.com/carlbildt/status/462307447882121216

126 https://twitter.com/carlbildt/status/489800928913281024

127 https://mezjuev.wordpress.com/2014/11/28/margot-wallstroms-oronbedovande-tystnad-om-ukraina/

128 http://www.svt.se/nyheter/utrikes/100-miljoner-dollar-i-lan-till-ukraina

129 http://www.svd.se/skadad-rysk-ubat-soks-i-skargarden

130 http://www.svd.se/forsvaret-misstankt-ubat-var-arbetsbat

131 http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=6220750

132 http://www.svt.se/nyheter/inrikes/forsvarsmakten-om-den-ryska-krankningen

133 http://www.dn.se/nyheter/sverige/nio-krankningar-av-svenskt-luftrum-i-ar/

134 http://www.expressen.se/nyheter/ryska-spokplan-over-ostersjon/

135 http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21046898.ab

136 http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21023113.ab

137 http://www.expressen.se/debatt/nato-medlemskap-inom-fyra-ar-ar-malet/

138 http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20848944.ab

139 http://www.sydsvenskan.se/sverige/nato-kopplar-grepp-om-skane/

140 http://www.aftonbladet.se/kultur/article19433584.ab

141 http://www.dn.se/debatt/ansok-om-nato-anslutning-tillsammans-med-finland/


3 svar till “Ukraina-krisen: Från Nulandkakor till ett nytt kallt krig. Del 2.”

 1. De ukrainska väpnade styrkorna vid kontaktlinjen kände inte till någonting om Minsköverenskommelserna och att vapenvilan hade inletts. Det meddelade Eduard Basurin, vice-stabschef för Folkrepubliken Donetsks (FRD) folkmilis.

  ”Enligt uppsnappade radiosamtal har vi kunnat fastställa att cheferna för de ukrainska styrkorna kände inte till någonting om den vapenvila som hade utlysts fr.o.m. den 21 februari, och endast den 1 september hade de blivit informerade om Minsköverenskommelserna. För närvarande gör den ukrainska ledningen osäkra försök att uppfylla vapenvilan”, – sade han.

  Enligt Basurin har den ukrainska armén genomfört 57 beskjutningar av olika orter i FRD mellan 7 och 19 september, medan 22 beskjutningar har registrerats mellan den 20 och 27 september. Han tillade att FRD:s spaning fortsätter att registrera ukrainska stridsfordon i närheten av kontaktlinjen, – meddelar RIA Novosti.

  Den 2 oktober kommer ett nytt möte i det s.k. “Normandie-formatet” att äga rum, där kommer presidenterna Vladimir Putin (Ryssland), Francois Hollande (Frankrke), Petro Porosjenko (Ukraina) samt Tysklands förnundskansler Angeöa Merkel att delta.

  Översättning av Oleg Mezjuev.

  Källa: http://www.kp.ru/online/news/2175652/

  https://antieuromaidansweden.wordpress.com/2015/09/28/frd-de-ukrainska-trupperna-kande-inte-till-overenskommelserna-fran-minsk-angaende-eldupphor/

 2. Nu hettar det till! Självaste Obama använde pesudonym för att kommunicera med Killary ”Pneunomia” Cinton.

  ”President Barack Obama used a fictitious name when sending correspondence to Hillary Clinton along her private email server during her tenure as Secretary of State revealing that the White House has repeatedly lied about being in the dark regarding Clinton’s email arrangement and raising the question whether the sitting US President may himself have legal liability for mishandling state secrets.”

  https://sputniknews.com/us/20160924/1045669174/obama-pseudonym-hillary-private-server.html