Ukraina – ”Radikala demonstranter” (fascister) ”skjuter skarpt mot polisen” (DN)


Dagens Nyheter skriver över första sidan idag under rubriken ”Dödliga strider på gatorna” att ”Nya våldsamheter i Ukrainas huvudstad Kiev har krävt flera liv och hundratals har skadats” samt visar en stor illustrerande bild med texten ”Motståndare till regeringen sköt skarpt mot polisen i natt”. Andra massmedia har liknande budskap.
Radio-Ekot talar om ”radikala demonstranter”, när det är väl belagt att fascistiska och nazistiska organisationer som Svoboda och Högersektionen spelar en avgörande roll bland de våldsamma demonstranterna. Vi har sett bilder på USA:s vice utrikesminister Nuland tillsammans med fascistpartiets Svobodas ledare. Jag ät naturligtvis medveten om att demonstranterna är en heterogen grupp, men fascister spelar en dominerande roll blad de våldsamma.
Ukraina Molotovcocktail secondColumn50-16x9

* Utrikesminister Bildt tycker att situationen är mycket allvarlig och manar till mer samtal med oppostionen. Men denna har avböjt att ta ansvar och ta erbjudna tunga poster i regeringen som till exempel premiärministerposten. Han kritiserar i sitt tal enbart Ukrainas president och nämner inget om de USA:stödda fascisterna.

I detta ger Sveriges utrikesminister i inledningen till sitt utrikespolitiska tal nu kl 9 en falsk bild av läget i Ukraina och håller de facto fascimens om ryggen. Bildt flaggar för att EU kan komma att ingripa (ett flagrant brott mot internationell rätt) och skyller på Ryssland, som gav Ukraina ett ekonmiskt bud som var 25 gånger bättre än EU:s magra bud. Och Ukraina har sedan länge ett nära ekonomiskt samarbete med Ryssland. Igår morse gavs amnesti till de som gripits för våldsamma demonstrationer.

* USA:s vicepresident Biden manar Ukrainas regering att dra tillbaka polisen – vilket innebär att USA:s statsledning tycker att det är acceptabelt att fascistiska organisationer sedan länge fått besätta viktiga byggnader som tillhör regeringen och administrationen. Ukrainas regering och polis har vanligen visat stor återhållsamhet, men inte hela tiden och ej nu när de vill ta tillbaka regeringsbyggnader från fascister. Vilka som orsakat dödsfallen är oklart i nuläget, men det uppges att både demonstranter pch poliser dödats.

Hur skulle Sveriges och USA:s regeringar ha reagerat om fascister besatt regeringsbyggnader tror ni? Krävt att polisen drar sig tillbaka?
I ett blogginlägg 7 februari ”USA samverkar med fascister …” kunde jag refererar massmedias rapport om en läcka från ett telefonsamtal som finns på YouTube -se länk nedan.

Moscow Times rapporterade att en nära medarbetare till Putin, anklagar amerikanska agenter för att ge 20 miljoner dollar i veckan till vapen, ”utbildning och träning av demonstranter” och annan ”hjälp” för att oppositionen och rebellerna i Kiev.
Han uppmanade Ukrainas regering att vara beredd på ett kuppförsök samt varnade att Ryssland kunde tvingas ingripa för att upprätthålla säkerheten. Han menade också att USA:s ”intervention innebär ett brott mot 1994 års överenskommelse enligt vilken Washington och Moskva gemensamt garanterar Ukrainas säkerhet och suveränitet efter det Kiev gav upp sin kärnvapenarsenal från Sovjettiden. Han säger att USA grovt intervenerat i Ukrainas inre angelägenheter, att detta är ett brott mot avtalet och att Ryssland kanske skulle tvingas ingripa, men sa inget närmare om detta.
Nuland och Arseny Yatseyuk images

Enligt YouTube-läckan , vars innehåll inte dementeras av USA:s utrikesdepartement, har USA:s vice utrikesminister Victoria Nuland, 3:de person i rang inom departementet, informerat USA:s Ukraina-ambassadör Geoffrey Pyatt att oppositionsledaren Vitaly Klitschko inte bör ingå i en regering i Ukraina. USA söker i strid med internationell rätt intervenerera i en annan stats inre angelägenheter – som så ofta. (Detta utvecklas i boken ”USA som världspolis” – se bloggsidan). Nuland har framträtt tillsammans med oppositionsledare på torg i Kiev. Hon säger vid samtalet med ambassadören ”Fuck EU” – Strunta i EU”På YouTube hör man Nuland and Pyatt diskutera strategier med tre ledande oppositionspolitiker: Klitschko, förre ekonomiministern Arseny Yatseniuk och fascistpartiet Svobodas Oleh Tyahnybok, (”far-right nationalist opposition leader.”)

* Victoria Nuland ses tillsammans med Arseny Yatseyuk på en bild med texten ” Jag anser att oppositionsledaren Arseny Yatsenyuk är mannen att leda den ekonomiska utvecklingen tillsammans med Klitschko och Oleh Tyahnybok, en annan oppositionsledare”.
* USA:s utrikesminister anser alltså att Oleh Tyahnybok, ledaren för det våldsammma fascistpartiet Svoboda, är lämplig att ingå i regeringen*

Kiev 2 protest-main_si

”Pravy Sektor” (Högeralliansen) är en paraplyorganisation för ett antal ultranationalistiska (läs fascistiska högergrupper) inklusive anhängare av ”Svoboda” (Frihet), ”Ukrainas patrioter”, ” ukrainska nationella självförsvaretet” (UNA – UNSO) och ”Trizub” . Alla dessa organisationer har en gemensam ideologi som är häftigt anti-rysk, invandrar- och judefientlig. Dessutom delar de en gemensam vördnad för ”organisationen av ukrainska nationalister” som leddes av Stepan Bandera, den ökända nazistiska kollaboratörer som aktivt kämpade mot Sovjetunionen och engagerade sig i några av de värsta grymheterna som begåtts efter andra världskriget.

Bilderna ovan nedan visar fascistpartiet Svobodas ordförande Oleh Tyahnybok, och hans möten med USA:s förre presidentkandidat senatorn McCain och EU:s utrikespolitiske taleskvinna Ashton.

Svoboda ordförande Oleh Tyahnybok untitled

Ukraina Ashton & Svobodas ledare untitled

USA öka samarbete med högerextremister och fascister för sin geopolitiska vinning.
Och oppositionsledaren Klitjko tackade nyligen USA:s utrikesminister Kerry för dennes stöd för oppositionen. USA och Väst har inte fördömt det fascistiska uppsvinget och har därmed givit sitt tysta godännande för en fortsättning av våldet för det slutliga målet – regimskifte.

I ett försök att få Ukraina ur den ryska intressesfären så har USA – EU – Nato-alliansen, inte för första gången, allierat sig med fascister. I årtionden har hundratusentals människor i Latinamerika försvunnit eller mördats av fascistiska paramilitära styrkor med beväpning och som stöd från USA. al-Qaida skapades och finansierades av USA för att destabilisera Ryssland. Därefter Libyen och interventionen i Syrien, där USA och dess allierade finansierar och stödjer extremistiska jihadister mot en regering som har vägrat att anpassa sig till USA och Israel.

I föregående blogginlägg har vi skildrat detta som en del av det fascistiska hotet över Europa.

Svoboda Ukraina untitledAftonbladet.

För mig förefaller det idag väsentligt med krav som:
”Nej till utländsk inblandning i Ukrainas inre angelägenheter”.
”Bekämpa den fascistiska delen av oppositionen”


intressant.se Ukraina, , , , , , , , , ,

DN 19/2 SvD 19/2 Moscow Times Youtube-klipp Artikel med bild av Nuland och oppositionsledaren Globalresearch DN 23/1 Nyhetsbanken 26/1 DN 25/1 Kildén & Åsman Infowars 23/1 AB-intervju med Bildt omkring 25/1 DN 19/12 2013 Globalresearch Nyhetsbanken 5/12 Nyhetsbanken 11/12 Proletären 20/12 SvD 5/1 2014 Sveriges Radio 17/12
Rozoff i Globalresearch Knut Lindelöf 7/2

  19 comments for “Ukraina – ”Radikala demonstranter” (fascister) ”skjuter skarpt mot polisen” (DN)

 1. 19 februari, 2014 at 10:50

  ”Nej till utländsk inblandning i Ukrainas inre angelägenheter”.
  ”Bekämpa den fascistiska delen av oppositionen”

  Ser du inte motsättningen mellan de båda parollerna? Även fascisterna tillhör Ukrainas inre angelägenheter.

  Jag är övertygad om att ukrainarna kommer att klara av det här. Paniken i DN, SvD etc. betyder att ”sanningens minut” har kommit för oppositionen. Antingen solidariserar de sig med fascister och våldsverkare eller också försvarar de den demokratiska ordningen.

  Stefan Lindgren

  • 19 februari, 2014 at 11:34

   Dessa paroller kan förstås uppfattas olika. Jag menar ju att det är bra om man även utifrån bekämpar fascism – det är bra var den än sker, och ett internationellt engagemang är bara bra.

   Hoppas (och tror) att du får rätt i din bedömning om Ukrains. Jag lyssnar just nu på Carl Bildt i utrikesdebatten, och hansom frustar av indignation över att de beväpnade fascisternas (”demokraterna”) slås tillbaka.

  • Peter Grafström
   20 februari, 2014 at 00:17

   Stefan, den kommentaren håller jag med om.
   Men eftersom du inte gärna vill bli motsagd på dina bloggar passar jag på att kommentera det du skriver kritiskt om Tyskland som en hotfull herrenation gentemot Ukraina i artikeln på nyhetsbanken.
   Merkel säger ju samma sak som Bildt.
   Tyskland är en framgångsrik exportnation och vill inte att den amerikanska ekonomin skall kollapsa och smita undan skulderna och i den process en skicka iväg en mängd missiler när de ändå är i farten.
   Hur entusiastiska Merkel och andra tyskar egentligen är över denna konfrontatoriska situation vet jag inte.

 2. 19 februari, 2014 at 12:04

  Hör just på radionyhetern att Polen vill att EU inför sanktioner mot Ukraina, regering bekämpar inhemska fascister.

 3. Jan Wiklund
  19 februari, 2014 at 12:35

  Och Stefan: Att sluta blanda sig i andra länders angelägenheter är ett krav vi ställer på regeringar.

  Bekämpa fascister är något vi gör själva.

  Det är en jäkla skillnad!

 4. Martin Kullberg
  19 februari, 2014 at 14:23

  Med tanke på Kalle Bs osminkade stöd till högerextremister och Aftonbladets liverapportering från händelserna får man anta att de svenska bankerna är väldigt intresserade av Ukraina.

  • Peter Grafström
   19 februari, 2014 at 23:51

   Martin
   Eller så är de svenska eliterna rädda för Usas ekonomiska repressalier
   om de inte visar lojalitet.
   Vore intressant att veta den svenska oligarkins innersta uppfattning om det ämnet som de aldrig andas om offentligt.
   Både FOI och Bildt gjorde USA lojala markeringar i mediamegafonen utan ett uns av nyanserade reflektioner vilket innebär en infantilisering av FOI.
   Detta andas inställsam fruktan.

 5. Erik
  19 februari, 2014 at 15:18

  Urban Ahlin anklagar Carl Bildt för att inte gå långt nog i stöd för oppositionen och vill se EU mer aktivt störtandet av nuvarande regering! Vad säger Metall? Internationell solidaritet med deras ukrainska bröder i den tunga industrin i öst eller med ”radikala demonstranter”. Public Service, SR;SVT, har slutat kalla de mest våldsamma demonstranterna högerextremister nu benämns de bara ”nationalister”. Europaparlamentet har klassat Stefan Bandera nazikollaboratör och ansvarig för massmord. Förr var han nazist i SR nu nationalist. Styr EU/USAs agenda journalisterna? Vilken trovärdighet har SR när de inte ens säger att nära hälften av de döda är poliser utan mörkar det och först efter påpekande säger Maria Person Löfgren i lunchekot att även polioser dödats.

 6. Gammal krigare
  19 februari, 2014 at 15:21

  Trots att jag varken tillhör högern eller vänstern så tror jag att er analys är så korrekt den kan bli med tanke på den information som finns. Jag har goda vänner i Kiev och har förgäves försökt få kontakt med dom. De borde kunna lämna lite mer info om vad som händer. När jag läser vad som kallas hatsajter eller högerbloggar så ser jag att deras analyser är nästan exakt som er. De som kommenterar där fördömer också USA’s och EU’s inblandning och stöd till våldsverkarna Svoboda och Co. Med andra ord så genomskådar vanligt folk vad de styrande håller på med. Hoppas det aldrig går så långt i Sverige att våldet tar över på gatorna. Poängen med demokrati och politik är väl att man ska övertyga väljarna/folket med argument och inte hot och våld.

 7. Erik
  19 februari, 2014 at 16:23

  Gå in och läs Bo inges svar vid chat idag på SVT hemsida http://www.svt.se/nyheter/live/live-ukraina
  Beklämmande!
  Jag sände minst fem olika frågor utan att få ett enda svar. SVT översköljdes antagligen av fel frågor varför chatten avslutades.

 8. Mats Larsson
  20 februari, 2014 at 15:09

  Jag befinner mig nu som så många gånger förr i Gomel i sydöstra
  Vitryssland. Har föreläst på universitetet och naturligtvis träffat
  gamla vänner. Man vet ju också att min fru kommer från Kiev,
  så Ukraina, som bara ligger 40 km söderut, är ett givet samtalämne,

  I frukostmatsalen på morgonen visar en rysk kanal live från Kiev.
  Min fru följer nyhetssändningarna i Stockholm genom pervej kanal, Rysslands TV1.

  Janukovytj inledde ju sin presidentkarriär med att grovt förolämpa
  AG, något som denne inte glömt. AG visar sig inte gärna på foto
  med Janukovytj och säger ”man ska inte göra affärer med sina
  barn” (givetvis syftande på Janukovytj stenrike tandläkarson).
  Vitrysk TV ger också en mer balanserad bild av vad som händer
  i Kiev än den som förmedlas i Rysslands första kanal.
  När jag var i Kiev i december anmärkte en god vän surt att
  vägstandarden är högre i Vitryssland än i Ukraina; i Vitryssland
  går inte skattepengarna ner i fickor på oligarker och ”Familjen”.
  Jag kan intyga att vägstandarden är bra här i Vitryssland, åtminstone
  sträckan Minsk – Gomel, som jag åkte i lördags.

  Gomelborna åkte åtminstone tidigare över till Ukraina för att handla,
  trots att det är en riktig gräns med passkontroller etc., men nu vet
  jag inte. Situationen i Kiev är helt kaotisk, tunnelbanan har slutat,
  folk kan inte komma till jobbet, osv.
  Jag har många gånger åkt tåg mellan Gomel och Kiev, men denna gång
  går hemresan via Minsk.

  • 20 februari, 2014 at 15:23

   Tack för intressant information.

   Vem är AG? President Alexandr Lukasjenko?

   • Mats Larsson
    20 februari, 2014 at 18:43

    Ja, naturligtvis. Alexander Grigoryevich är den normala och hövliga
    formen för att omnämna Vitrysslands president (på ryska,
    vilket är det dominerande språket i Vitryssland).

 9. 20 februari, 2014 at 16:11

  Oppositionsgruppen Spilna Sprava (”En rättvis sak”) uppmanar alla som har skjutvapen att ta sig till Majdan enligt Nyhetsbanken.

  Nyhetsbanken skriver också:

  De ansvariga för de ”chockerande” händelserna i Ukraina bör straffas, säger Tysklands kansler Angela Merkel, enligt interfaks-ukraina.
  Hon anser att riktade sanktioner bör inledes mot ”de ansvariga”.

  Hon avser naturligtvis inte sina klienter Vitalij Klitjko och Arsenij Jatsenjuk, som hela tiden har uppmuntrat konfrontationen i Ukraina.

  Hon avser inte heller de fascistiska provokatörer som väpnat sig till tänderna under den snart tre månader långa konflikten.

  Utan hon avser Ukrainas folkvalda ledning som har visat ett extremt tålamod med våldsverkarna på Maidan och i centrala Kiev.

  Den tyska överheten skulle aldrig ha tillåtit en promille av de våldshandlingar, olagliga ockupationer och störningar av normala samhällsfunktioner som ledningen Ukraina tillåtit.

  • Mats Larsson
   20 februari, 2014 at 19:11

   Jag kan nämna att den TV-kanal som matas ut i matsal och hotellobby här
   i Gomel, Vitryssland, är den ryskspråkiga versionen av Euronews.
   Den finns inte på hotellrummet, men visas hela tiden i de TV-monitorer
   som styrs av hotellet, Många människor passerar lobbyn varje dag för att
   växla pengar (som regel från vitryska rubel till dollar). Varför någon bestämt
   att så många vitryssar som möjligt ska få EU-versionen av vad som händer i Kiev
   kan man bara spekulera om.

  • Gammal krigare
   20 februari, 2014 at 20:37

   Jag vet inte om du har rätt i dina antaganden Anders, men jag tror det. Jag har äntligen fått ett livstecken från en god vän i Kiev. Tyvärr ingen info om vad som egentligen pågår men hoppas få det snart. Skriver gärna här igen så snart jag vet mer.

  • Peter Grafström
   21 februari, 2014 at 01:47

   Tyskland är inte så enkelspåriga som en del kommentarer antyder
   Merkel skickade 13-14/2 sin socialdemokratiske koalitionspartner utrikesministern Frank Walter Steinmeier till Moskva för konstruktiva samtal.
   Kan det vara därför en viss annan utomstående aktör intensifierade kaoset som vi bevittnat under den senaste tiden?
   Den som rapporterade från mötet var ordföranden för det Tysk-Ryska forumet för den Tyska utrikespolitiska föreningen Alexander Rahr. …Givet är att det fortfarande finns många hinder, sa Rahr, … men jag är försiktigt optimistisk att den tyska diplomatin kan bli instrumentell för att finna en väg ut ur den ukrainska krisen. Tyskland är förmodligen inte den enda, men en av de mycket starka länderna i Väst som offentligt säger att vi inte kan lösa Ukrainas problem utan eller emot ryska intressen.
   – Och nu måste Tyskland övertyga andra europeiska länder om att vi behöver någon slags triangeldialog eller triangelsamtal, kanske förhandlingar, inte speciellt om Ukraina, utan om hela [EU:s] Östliga partnerskap inkluderande Ryssland. Och det kan bli början på ett sant och fungerande Östligt partnerskap, snarare än detta partnerskap, som vi sett under de senaste fyra åren, som mer var designat att fjärma Ryssland från Europa, att isolera Ryssland. Det var mer orienterat mot Ukraina och Moldavien än på samarbete med Ryssland. Det måste ändras!, sa Rahr.
   http://www.larouche.se/nyheter/2014/02/16/tyskland-visar-vagen-ur-ukrainakrisen

 10. DZ
  20 februari, 2014 at 23:48

  Kul att någon debattsida har öppna strukturer och öppen debatt. Sådan behövs i detta upphetsade läge, men jag kan ju konstatera att alla officiella uttalanden fördömer BÅDE övergreppen från Jukanovitch (osäker på korrekt transkribering) och de militanta delarna av oppositionen. Likheter finns med situationen i Syrien så man undrar varför det ena lägret är 100% bra i ena fallet och (kanske bara) 25% bra i det andra?

 11. Нешко
  21 februari, 2014 at 03:20

  En intressant analys av konflikten i Ukraina samt de olika intressenternas ställningar:
  http://vineyardsaker.blogspot.se/2014/02/the-geopolitics-of-ukrainian-conflict.html
  Bonus, en uppgift som nyligen uppmärksammats:
  Victoria Nuland, candid admission: the United States has already spent five billion dollars ($5,000,000,000) to subvert Ukraine
  Var uppmärksam på den delen av talet som kommer direkt efter 7:27
  http://youtu.be/861DJLR4Cek
  Transcript:
  http://geneva.usmission.gov/2013/12/17/assistant-secretary-nuland-speaks-at-u-s-ukraine-foundation-conference/

Comments are closed.