Statskupp i Ukraina?


En statskupp har skett i en av Europas största länder – vad ska man annars kalla det? Detta är en framgång för fascistiska/nazistiska organisationer som Svoboda och Högersektorn med dess beväpnade män på Majdan, vilka enligt DN beskjutit och dödat poliser. Jag tror knappast att det är någon framgång för alla andra demonstranter att demokratin sätts åt sidan och att det ekonomiska stödet från Ryssland med all sannolikhet uteblir. Detta var 25 gånger större än EU:s bud.Sedan länge är Ryssland Ukrainas dominerande handelspartner, och Ukrainas industri är anpassad till detta i betydande grad. I övrigt har landet en stor jordbrukssektor. New York Times skrev tänkvärt 12 december 2013 att ”I månader har IMF vägrat att de Ukraina ett lån på närmare 15 miljarder dollar som Ukraina behöver i mars 2014 för att betala sina skulder. IMF kräver att Ukraina ska acceptera hårda villkor som ökade priser på gas och budgetnedskärningar. Dessa villkor kan också medföra politiska protester och oro.”

Kuppen är också en framgång för USA:s utrikespolitik. USA har enligt vice utrikesministern Victoria Nuland satsat motsvarande 5 miljarder dollar för att främja sina intressen. (http://www.youtube.com/watch?v=861DJLR4Cek&list=PLL18-DWyViGHa286zWXxAPSW6vZzIfC5Q).

Det vore fullständigt omöjligt för en annan stat att på något liknande sätt i miniskala intervenera i USA:s eller något västlands inre angelägenheter . Nuland har träffat bland andra Svobodas ledare Oleg Tyahnybok och menar att denne är lämplig att ingå i en regering. Det var hon som nyligen blev ökänd genom sitt uttalande ”Fuck EU” (Strunta i EU) i ett avlyssnat telefonsamtal.
* Victoria Nuland ses tillsammans med Arseny Yatseyuk på en bild med texten ”Jag anser att oppositionsledaren Arseny Yatsenyuk är mannen att leda den ekonomiska utvecklingen tillsammans med Klitschko och Oleh Tyahnybok, en annan oppositionsledare”. Andra bilder föreställer fascistpartiets ledare Tyahnybok ensam, samt tillsammans med EU:s utrikespolitiske talesperson Ashton.

Nuland och Arseny Yatseyuk images
Svoboda ordförande Oleh Tyahnybok untitled

Ukraina Ashton & Svobodas ledare untitled
* Det är knappast en framgång för demokratin att detta skett. Janukovitj valdes 2010 i ett val som observatörer från både öst och väst fann rättvist. *Presidenten har tvingats fly från huvudstaden, vilket Carl Bildt kritiserar honom för.

Uppgifterna i detta delavsnitt kommer från utmärkta Nyhetsbanken.
* Sannolikt är Janukovitj rädd för att bli arresterad eller dödas. Hans bil besköts i förgår.
* Parlamentets talman Rybak misshandlades tills han gick med på att avgå och ersättas av en representant för oppositionspartiet ”Fosterland”. Flera medlemmar av Janukovits parti har gått över till oppositionen som tycks ha majoritet i parlamentet radan.
* ”Sotni samooborony”, självförsvarshundraden, som hållit centrala Kiev i sitt grepp i månader påstår nu att de kontrollerar hela huvudstaden.
* Parlamentsledamöter som verkat för ordningens återställande hotas med ståndrätt.* Radan har återinfört 2004 års författning och nonchalerar därmed presidenten som enligt författningen ska godkänna ett sådant initiativ.
* Man kan ifrågasätta hur fria radans omröstningar har varit med tanke på påtryckningarna från beväpnade människor utanför dörrarna.
* Den tidigare oligarken och premiärministern Julija Timosjenko har frigetts och talat till demonstranterna i Majdan.
* Oppositionen hade långt före statskuppen erbjudits tunga poster i regeringen som till exempel premiärministerposten, men avböjt.

”Pravy Sektor” (Högeralliansen) är en viktig aktör, som aldrig godtog tidigare överenskommelser mellan Ukarinas regering och oppositionen, vilka innebar stora eftergifter av presidenten. Det är en paraplyorganisation för ett antal ultranationalistiska (läs fascistiska högergrupper) inklusive anhängare av ”Svoboda” (Frihet), ”Ukrainas patrioter”, ”ukrainska nationella självförsvaretet” (UNA – UNSO) och ”Trizub” . Alla dessa organisationer har en gemensam ideologi som är häftigt anti-rysk, invandrar- och judefientlig. Dessutom delar de en gemensam vördnad för ”organisationen av ukrainska nationalister” som leddes av Stepan Bandera, den ökända nazistiska kollaboratören som aktivt kämpade mot Sovjetunionen och engagerade sig i några av de värsta grymheterna som begåtts efter andra världskriget. Europaparlamentet har beskrivit honom som massmördare och nazistsamarbetsman.

USA och EU har samarbetat med högerextremister och fascister för sin geopolitiska vinning.
I ett försök att få Ukraina ur den ryska intressesfären så har USA – EU – Nato-alliansen, inte för första gången, allierat sig med fascister. I årtionden har hundratusentals människor i Latinamerika försvunnit eller mördats av fascistiska paramilitära styrkor med beväpning och som stöd från USA. al-Qaida skapades och finansierades av USA för att destabilisera Ryssland. Därefter Libyen och interventionen i Syrien, där USA och dess allierade finansierar och stödjer extremistiska jihadister mot en regering som har vägrat att anpassa sig till USA och Israel.
Kiev 2 protest-main_si

Janukovitj misstag.
I sitt installationstal som president 23 februari 2010 beskrev Viktor Janukovytj sin utrikespolitiske inriktning,. Han sa att han betraktar Ukraina som en europeisk alliansfri stat och sa att vill se Ukraina ”…som en bro mellan öst och väst och samtidigt en integrerad del av både Europa och det forna Sovjetunionen kommer Ukraina att välja en utrikespolitik som låter vårt land dra maximal nytta av jämställda och ömsesidigt gynnsamma relationer med Ryska federationen, EU, USA och andra länder som påverkar världslägets utveckling”. Hans första utlandsresa som president gick till Bryssel, först därefter fortsätter han till Moskva. Ukraina drabbades mycket hårt av finanskrisen och hade dessförinnan under flera år haft en snabb tillväxt. Arbetslösheten år 2009 låg på 10 %, en måttlig siffra i ett europeiskt perspektiv. Enligt Wikipedia har korruptionen och brottsligheten minskat mycket under senare år.
Janukovits, Rumpler och Barroso ukraine-1_530_317shar

President Janukovitj har gjort flera bra saker och också flera misstag i samband med denna konflikt. Han har genomgående satsat på dialog och samarbete med oppositionen, som erbjudits ledande ministerposter i en övergångsregering. Ukrainas regering har under större delen av konflikten varit förhållandevis mild mot den fascistiska delen av opposition som ocukperat regeringsbyggnader och centrala administrationsbyggnader i huvudstaden. Skulle Sverige eller USA:s regering tillåtit detta? Men man har också använt övervåld, särskilt förra veckan. Samtidigt är det inte lätt att handskas med beväpnade medlemmar i en fascistisk organisation. Man undrar varför inte polisen fick bestämda order att i tidigt skede söka avväpna den beväpnade delen av oppositionen, eller så fick man det men misslyckades. Hans velande mellan olika alternativ eroderade hans ställning.

Moscow Times rapporterade nyligen att en nära medarbetare till Putin, anklagar amerikanska agenter för att ge 20 miljoner dollar i veckan till vapen, ”utbildning och träning av demonstranter” och annan ”hjälp” för att oppositionen och rebellerna i Kiev.
Han uppmanade Ukrainas regering att vara beredd på ett kuppförsök samt varnade att Ryssland kunde tvingas ingripa för att upprätthålla säkerheten. Han menade också att USA:s intervention innebär ett brott mot 1994 års överenskommelse enligt vilken Washington och Moskva gemensamt garanterar Ukrainas säkerhet och suveränitet efter det Kiev gav upp sin kärnvapenarsenal från Sovjettiden. Han säger att USA grovt intervenerat i Ukrainas inre angelägenheter, att detta är ett brott mot avtalet och att Ryssland kanske skulle tvingas ingripa, men sa inget närmare om detta.

Mina paroller från tidigare blogginlägg var nog inte så dumma.
”Nej till utländsk inblandning i Ukrainas inre angelägenheter”.
”Bekämpa den fascistiska delen av oppositionen”
”Minska oligarkernas inflytande


intressant.se Ukraina, , , , , , , , , ,

DN 23/2
DN 19/2 SvD 19/2 Moscow Times Youtube-klipp Artikel med bild av Nuland och oppositionsledaren Globalresearch DN 23/1 Nyhetsbanken 26/1 DN 25/1 Kildén & Åsman Infowars 23/1 AB-intervju med Bildt omkring 25/1 DN 19/12 2013 Globalresearch Nyhetsbanken 5/12 Nyhetsbanken 11/12 Proletären 20/12 SvD 5/1 2014 Sveriges Radio 17/12
Rozoff i Globalresearch Knut Lindelöf 7/2

  18 comments for “Statskupp i Ukraina?

 1. jimmy
  23 februari, 2014 at 13:43

  Angående dina paroller, ettan står ju som motsats till tvåan. Sedan är det ju inte konstigt att en vänsterextrem blogg är arga för att folkviljan segrar i Ukrina.

  • 23 februari, 2014 at 13:56

   Jag menar med tvåan en maning/förhoppning att folk i Ukraina bekämpar den fascistiska delen av oppositionen. Svobodas chefsideolog har uttalat sig positivt om Hitlers propagandaminister Goebbels.

   Folkviljan i Ukraina kom till uttryck vid det demokratiska presidentvalet 2010 , vilket utmärktes av hög kvalitet enligt valobservatörer frän väst och öst.

   • jimmy
    23 februari, 2014 at 18:27

    Men att komma med uppmaningar ÄR ju att lägga sig i deras inrikespolitik.

    Att vi sedan knappast ser några fascister i Ukrina är dock en annan debatt.

    • 23 februari, 2014 at 19:03

     Ja, i princip har du rätt i en mening. Man ”lägger sig” i viss mening om man t.ex. reser parollen ”Bekämpa fascismen” (alla länder) eller ”Bekämpa nazismen i Ukraina”, eller om man reser parollen ”Fred i världen”, ”Förbjud kärnvapen genast”.

     Men USA och EU lägger sig i genom att med pengar och personliga möten (Se bilderna till blogginägget) ge stöd som gynnar fascismen på plats, och medfört att en president som valts under demokratiska former störtas.
     Du der väl skillnaden i både metod och innehåll?

    • 23 februari, 2014 at 19:20

     Fascisterna utgör en mycket stor andel, förmodligen en majoritet, av de väpnande demonstranterna på Majdan. Svoboda fick 10,4 % av rösterna vid parlamentsvalet 2012 i Ukraina samt 38 av 450 röster i parlamentet. Enligt en opinionsundersökning i december 2013 skulle Svobodas partiledare vid ett presidentval få 28,8 % av rösterna, något fler än Janukovits (Wikipedia). Jag ger mer uppgifter i ett kommande litet blogginlägg om Svoboda.

     • Gammal krigare
      23 februari, 2014 at 20:20

      Jag vet inte vad jag ska tro om det här. Eftersom EU och Obama backar upp Svoboda och de övriga kuppmakarna så blir jag automatiskt misstänksam. Jag trodde också att det var/är vänstergrupper bland dessa kuppmakare. Har ännu inte hört något från min vän i Kiev. Han borde kunna ge en klarare bild av situationen. Medias rapportering från alla dessa ”revolutioner” de senaste åren är ju mer än skamlig. Bara ren propaganda för EU, Muslimska Brödraskapet och andra ”demokratikämpar”. Jag gillar inte extremister i någon form, höger, vänster eller religiösa. Som sagt var, jag vet inte vad jag ska tro. Men jag VET att detta inte är slutet på oroligheterna. Nästa mål för de som drar i trådarna kanske blir Vitryssland. EU vill ju gärna få bort regeringen där.

  • Peter Grafström
   24 februari, 2014 at 21:21

   Jimmy vänsterextrem är det relativt någon annan typ av vänster eller är all vänster vänsterextrem?

 2. Нешко
  23 februari, 2014 at 17:45

  Tyvärr detta är nog bara början på en lång kris och förmodligen inbördeskrig i Ukraina.
  EU visar sig igen som en organisation som skapar och förvärrar kriser i stället för att vara den som löser eller hjälper till att lösa dem.
  Svensk roll under alla dessa år är tyvärr detsamma: Sverige är den som är bland de främsta som leder denna process.
  Jag tror att få numera kommer ihåg Margaretha af Ugglas men hon var blad de första som representerade ”Europa” och låtsades medla i början på krisen i dåvarande SFR Jugoslavien. På samma sätt som Bildt ställer sig fullständigt på kuppmakarnas sida samt DN vinklar varje händelse så att terrorister och de som med våld verkar mot staten för att komma till makten föreställs som goda, svensk media hyllar kuppmakare och framställer olagliga beslut som goda utan att informera att parlamentet (Rada) inte har konstitutionsrätt att avsätta vissa ministrar, att varje viktigt beslut av Rada måste skrivas under av presidenten annars är det ogiltigt, att man misshandlat Radas talman tills han skrev under avskedsansökan osv. osv. Situationen känns alltför bekant och jag får déjà vu känslor hela tiden. Tyvärr allt tyder på att det kommer sluta på liknande sätt som i fallet med f.d. Jugoslavien förutom att världssituationen och omgivningen inte alls är detsamma.
  1. I början av 90-talet kollapsade Sovjet och hela östra blocket och USA/EU/väst var på toppen av sin ekonomiska och militära styrka, Kina var svag och på gränsen till sammanbrott, Latinamerika var full med diktaturer och kollapsade stater / de som var på väg att kollapsa, dödspatruller tränade, sponsrade och betalade av USA härjade i rad olika länder …
  2. Själva Jugoslavien var omringad av fientliga grannar där de i bästa fall var neutrala
  3. I dag är västvärlden i en stor långvarig ekonomisk kris, EU har utvecklats till att bli ett byråkratiskt monster där EU-byråkraterna tänker i princip enbart på sitt eget bästa, USA har förlorat sitt stora militära övertag och är fast i en rad olika olösta militära konflikter i världen, Ryssland har byggt upp sin militära och ekonomiska styrka, Kina ännu mer, Latinamerika är i stort sätt stabilt med demokratiska regeringar och sunda ekonomier, Kina och India har blir stora ekonomiska makter …
  4. Ukraina har mer än hälften av sin gräns mot Ryssland och Vitryssland och man har haft över 20 år att lära sig på andras misstag.
  Så utfallet blir nog rätt så annorlunda. Georgien startade sin aggression under OS och alla vet hur det slutade. Kuppmakarna i Ukraina började sin kupp under denna OS. Det återstår att se hur det kommer att sluta.
  Jag skulle vilja rekommendera läsning av följande analys som ger information som man aldrig kan läsa om i svensk media:
  High level consultations between Russia and Crimea while Kharkov authorities prepare for the worst
  http://vineyardsaker.blogspot.se/2014/02/high-level-consultations-between-russia.html

 3. 24 februari, 2014 at 18:13

  På radio-Ekot påstår nu en kvinna från Ukraina att det inte finns obehagliga element bland demonstranterna. Sten Sjöström påpekar att det definitivt finns obehagliga grupper och att dessa har ett mycket starkt inflytande bland ”vaktdemonstranterna”. Dessa fascister (vg se blogginlägget) ska nu omvandlas till att bli vanliga poliser.. Så smart! En del kanske kan bli soldater – tänk på den möjligheten.

 4. Нешко
  25 februari, 2014 at 00:30

  Sevastopol (Crimea), Ukraina igår: http://www.youtube.com/watch?v=4hWZ0As52PU#t=57
  Odesa, Ukraina igår: http://www.youtube.com/watch?v=El4oSwTwk8U#t=3
  Donetsk, Ukraina igår (vinklad rapportering men ger endå en klar bild vad folk i östra och södra Ukraina tycker om kuppmakarna): http://www.youtube.com/watch?v=y_gTtbb6BJs#t=59
  En israelisk källa som brukar hävda att hans information kommer från israelska säkerhetskällor (den här gången millitära källor): Russian units transferred from securing the Sochi games to the Ukraine border
  http://debka.com/article/23704/Russian-units-transferred-from-securing-the-Sochi-games-to-the-Ukraine-border

 5. Thomas Åkerblad
  25 februari, 2014 at 18:25
  • 25 februari, 2014 at 18:45

   Nej inte alls. Befogad rädsla för ett fascistinfluerat styre efter statskuppen som accepteras av USA, EU och Sverige som alla förlorar sin demokratiska trovärdighet i avsevärd omfattning.

   Från mycket välinformerade Nyhesbanken (www.nyhetsbanken.se) hämtas information:

   Igår brändes parlamentsledamoten Pjotr Simonenkos hus ned i Ukraina. Nationalistmobben intog guvernörens kansli i Charkov och försökte, men misslyckades inta stadsadministrationen i Odessa. Parlamentsledamoten Oleg Tsarjovs hus i Dnepropetrovsk bevakas dygnet runt av maskerade män.

   Till riksåklagare har utsetts Oleg Machnitskij från extremhögern ”Svoboda”.

   I Zaporozje har fascister kastat in molotovcocktails i synagogan. Sedan igår har propaganda för nazism avkriminaliserats vilket innebär att de kan uppträda helt öppet.

   Det har också riktats hot mot ortodoxa helgedomar.

   Radikala nationalister fortsätter att håna monument i olika ukrainska städer , och i likhet med vad som sker i vissa europeiska huvudstäder vanhelga minnesmärken över sovjetiska soldater .

   • Thomas Åkerblad
    25 februari, 2014 at 21:34

    ”Radikala nationalister fortsätter att håna monument i olika ukrainska städer , och i likhet med vad som sker i vissa europeiska huvudstäder vanhelga minnesmärken över sovjetiska soldater .”
    Förmodar att du syftar på när esterna gjorde sig av med det sovjetiska förtryckarnas monument i Tallinn? Skulle jag inte vilja kalla vanhelga. Snarare städning och rengöring. Som mina baltiska vänner uttryckte det: Tack vare NATO slapp vi ryska fallskärmsjägare i Tallinn i samband med Statykrisen.
    Krim är ju klart oroande. Att Ryssland ska göra som med Georgien och med vapenmakt försöka bryta loss den delen av Ukraina. Känns i o f s inte helt osannolikt. Man vill ha sin flottbas ”Heim ins Reich”.

    • Нешко
     25 februari, 2014 at 23:43

     Varje händelse kan man tolka på många olika sätt. Nazister tycker att judeutrotningen (och utrotningen av de slaviska folken) var en välmenad process att göra sig av med judarnas förtryck mot det ariska folket. Snarare städning och rengöring. Som mina nazistiska ovänner utryckte det: Tack vare SS slapp de (under en flera år) se den röda armén i Tallinn i samband med städnings- och rengöringsprocessen.
     Likaså Krim. De enda som har hittills gripit till vapenmakt är nazistiska sympatisörer och kuppmakare i Ukraina och det är enbart de som kan tänkas anväda den för att tvinga befolkningen i de delar kuppmakare inte har kontroll över att lyda eller utsåt deras vänskapliga städning och rengörning av ohyra. Fast i och för sig känns det sannolikt att de kommer gå bet på det just på grund av att Ryssland kommer göra som med Georgien.
     Nazisterna vill gärna ha sin ”Drang nach osten!” genomfört efter så många historiska försök.

    • Peter Grafström
     26 februari, 2014 at 02:05

     Tomas Åkerblad
     Dina baltiska vänner är naturligtvis sig själva närmast och ser förstås helst att de slipper vara skådeplats för stormaktsintriger. Men hotet mot Sovjet och nu Ryssland om att bli styckade av den angloamerikanska imperialismen eller dess verktyg, vilket Hitler var, och med likasinnade bland balterna, gör att det krävs mer förtroendeskapande diplomati än vad som förekommit från omvärlden mot Ryssland. Utan den angloamerikanska imperialismen hade helt andra förutsättningar för fredlig samexistens funnits sedan många generationer tillbaka.
     Du säger att ’Ryssland skall göra som med Georgien’
     Det finns inget skäl att anklaga ngn annan än Usa för motsättningar där.
     Man måste vara starkt påverkad av propaganda för att tro ngt annat.
     Rysslands agerande är överlag mycket mer rimligt och förståeligt än Usas.
     Ryssland har (väl?) inga hangarfartyg eftersom de inte har imperialistiska avsikter. Endast imperialister behöver sånt.
     Är det så svårt att föreställa sig att den ryska björnen har legitima sintressen att försvara och att dess agerande sker som en logiskt begriplig reaktion på imperialisternas högst verkliga och dessutom uttalade hot.
     Du skriver ’Heim ins reich’ dvs vi skall associera till nazism? Ryssland som dränkte dem i sitt blod samtidigt som dess finansiärer i London och Usa väntade och hoppades på motsatsen.
     Du tycks verkligen avsky ryssarna.

     • Thomas Åkerblad
      27 februari, 2014 at 15:13

      Jovisst har Ryssland hangarfartyg. Amiral Kusnetzov är ett tungt hangarfartyg som för ögonblicket är i – eller på väg till – Medelhavet. Systerfartyget Varyag hade dock inte Ryssland råd att bygga färdigt (båda arv från Sovjet) och det såldes så småningom till Kina där det nu tagits i bruk nyligen som Kinas första hangarfartyg. Ryssland har dessutom två st helikopterhangarfartyg av fransk Mistral-klass under beställning.
      Kineserna räknar med att ha en hangarfartygsflotta om 3-4 fartyg inom en 10-årsperiod. Man vill skaffa sig en s k Blue Water navy. Samtidigt bygger man ut stödjepunkter i Pakistan och Sri Lanka på vägen mot Afrika. Ryssland hade ett halvdussin hangarfartyg av mindre storlek som man avvecklade under 90-talet eftersom de blev för dyra i drift. Ett av dem såldes till Indien där det nyligen togs i bruk. Indierna har även två nya, egna hangarfartyg under byggnad och räknar även de med att ha 3-4 hangarfartyg inom en 10-årsperiod. Brasilien projekterar också ett egenbyggt hangarfartyg som komplement till det f d franska som man har nu. Om JAS-affären fungerar kommer väl SAAB att ta fram hangarfartygsvarianter av JAS till det bygget.
      Att Ryssland kommer att utnyttja Ukraina-krisen till sin egen fördel när det gäller Krim är väl ganska självklart. Ryssland har dessutom varit väldigt flitiga de senaste åren att dela ut ryska pass till Krim-bor. Allt analogt med doktrinen att kunna agera för sina landsmän i det nära utlandet – då är det bra att det finns ett rejält antal ryssar där.
      http://bazonline.ch/ausland/Bewaffnete-besetzen-KrimParlament/story/12203784

      • Нешко
       27 februari, 2014 at 21:35

       Thomas, det är uppenbart att du inte är insatt i det du skriver så låt bli.
       Varyag såldes av Ukraina till Kina och inte Ryssland.
       De 2 mistral klass helikopterbärande hangarfartyg håller på och byggs fortfarande åt Ryssland. Sådana fartyg i militär doktrin räknas absolut inte som ett medel för att globalt projicera sin militära makt. Däremot kunde dessa ha använts när nyligen ryskt fiskefartyg blev bordat av Senegals marin (kaptenen blev skadad och nekad vård) och tvingat från de internationella vattnen till Dakar med $800.000 i vite.
       Dessa kunde ha använts i Georgien och runt hela Svarta havet. Den andra användningen är i Kaliningrads närområde (Östersjön).
       Kuznetsov klass hangarfartyg i militär doktrin räknas som tunga flygplansbärande (robot) kryssare som är tänkta att försvara strategiska (robotbärande) ubåtar, ytfartyg och marina robotbärande flygplan dvs. inte alla tänkta eller byggda för att projicera militär styrka på mindre olydiga stater utan för en (eventuell) konflikt med stora makter där man hotar med att använda kärnvapen.
       Så rysk militära doktrin är i stort sätt defensiv med planerad projicerad styrka på sitt närområde kombinerat med strategiska (kärnvapen) styrkor i avskräckande syfte. Detta är i direkt motsats till hur USA/NATOs doktrin är och dess byggda militära styrka.
       Nu i kort Indien och Kina.
       Indiens marina militära doktrin baseras på att det är billigare att bygga och underhålla hangarfartyg än att bygga infrastruktur/logistik med flygplatser för att övervaka och försvara sina vilt sprida öar där man räknar att det är svårare att slå till rörliga mål än fasta.
       Kinas militära doktrin är tätt kopplad till sitt resursbehov eller snarare resursbrist (fossila bränslen i första hand men också en rad andra resurser) samt behovet av att kunna försvara sin stora handelsflotta och sina stora ekonomiska intressen i andra länder där USA regelbundet slår ut varje land i vilket Kina börjar bli för stort (en rad afrikanska, sydasiatiska och länder från Mellanöstern på senare tid börjar även Sydamerika bubbla upp). Kinas transportvägar är i första hand sjöbaserade.

       Så ditt dåliga försök att lägga ihop äpplen och päron för att stödja din tes är totalt misslyckat.

Comments are closed.