Rysk kupp på Krim och/eller väststödd högerextremistisk statskupp i Ukraina?


President Putin har efter anhållan om detta av ryska parlamentet fått tillstånd att få använda Ryska federationens väpnade styrkor på Krim för att garantera den i huvudsak ryska befolkningens säkerhet. Putin uppger att han i enlighet med det internationella avtalet om Ukrainas territorium (autonoma republiken Krim ) gör detta med stöd av punkt ”d” del 1 i artikel 102 i Ryska federationens författning enligt Kreml presstjänst. Enligt massmedia nu på morgonen har ryska trupper välkomnats på många håll och besatt baser på Krim. Ukrainas marinchef har anslutit sig till insatsen och uttalat sitt stöd den ryska opinionen på Krim. Inte ett enda skott ska ha avlossats och stora pro-ryska demonstrationer har ägt rum.
Ukraina - ryska trupper II untitled

Krims premiärminister Sergej Aksionov har tagit befälet över alla säkerhetsstyrkor, militär, flotta, skatte- och tullmyndigheter liksom gränsskyddet och gjorde en hänvändelse till Rysslands president Vladimir Putin att hjälpa till att säkra fred på Krim.Krims högsta sovjet skapat en särskild enhet av det i Kiev upplöst ”Berkut” (Kungsörn) för att skydda den allmänna ordningen
Ukraina - ryskt stöd images

Insatsen har inte stöd i FN-stadgan och internationell rätt och kan kritiseras för detta. ”Omvärlden” (USA,EU, NATO m.fl)som gjort så många mycket större övergrepp mot FN-stadgan och internationell rätt protesterar skarpt och talar om brott mot internationell rätt. Ukraina talar om ”katastrof”, NATO och Carl Bildt om mycket allvarligt läge, och USA:s utrikesminister John Kerry rabblar upp internationella lagar som Ryssland påstås ha brutit mot.

John Kerry nämner inte överfallet mot Irak med uppemot en miljon dödade och en splittrad, förödd och sönderslagen stat, om det råa kriget i Afghanistan långt utöver FN-beslut, om NATO-bombningarna i Libyen med tiotusentals dödade civila långt utöver FN-resolutionen. Detta nämndes också i Arena av den försvarspolitiske experten Stefan Ring i Arena igår kväll, och han nämnde också Västs engagemang i Kosovo 1999, som han ansåg kunde ses som ett brott mot FN-stadgan. Vi har USA:s olagliga blockad och sanktioner mot Iran, Syrien och Kuba. Inte minst stödet i Syrien sedan våren 2011 till det alltmer tydliga al-Qaida-associerade rebellerna i Syrien, dödande av civila med drönare, undermineringsarbete i Venezuela och andra ställen.

Storskurken kastar sig över en mycket, mycket mindre ”skurk” – är inte detta hyckleri i kvadrat? Man erinrar sig Jesus fråga enligt Lukas och Matteus evangelium ”Huru kommer det till, att du ser grandet i din broders öga, men icke bliver varse bjälken i ditt eget öga”? Svar: Talespersoner för Imperialismen?

Splittrad antirysk front? DN skriver på morgonen att ”En spricka kan anas mellan statsministern och utrikesministern i synen på Rysslands agerande, då den förre säger att ”Det är i någon mån förståeligt att RFyssland agerar på en rysk minoritets oro på Krima och i östra Ukraina, men inte på det sätt dett sker”. Olika uppfattningar inom USA-EU-blocket kan också skönjas. Europa är mer beroende av Ryssland i det korta perspektivet än tvärtom. Tyskland importerar 24 procent av all naturgas som Ryssland producerar och uppemot hälften av all den naturgas som Tyskland förbrukar kommer från Ryssland. Ryssland är en av de största exportörerna av olja till Sverige. Europa är helt enkelt beroende av rysk energi.

Helt tyst om den USA- och EU-stödda högerextremistiska, statskuppen i Ukraina.

DN skrev på bästa nyhetsplats 21/2 ”Det lät för bra för att vara sant. President Viktor Janukovytj accepterade på fredagen oppositionens främsta krav. Landet ska återgå till tidigare författning med en vingklippt exekutivmakt. En övergångsregering ska styra i väntan på nyval i höst av både president och parlament. oppositionsledaren Julia Tymosjenko friges ur fängelset. Alla anklagelser mot övervåld skulle utredas. Presidenten verkar inte ägna sig åt nya finter.” Undertecknandet bevittnades av utrikesministrarna från Tyskland, Frankrike och Polen. USA och EU välkomnade detta dokument, där alltså även våldt på Majdan skulle utredas.

Ja, DN hade rätt – det var ”för bra för att vara sant” . En statskupp ägde rum följande dag, utan protester bland dem som sa att de gillade överenskommelsen dagen innan. När oppositionsledaren Klitscho meddelade överenskommelsen på Majdan stormades scenen av högerextremister som meddelade att man inte tänkte lägga ned vapnen förrän presidenten avgick enligt New York Times. Beväpnade aktivister från Maidan intog sedan snabbt parlamentet. President Janukovitj försvann, rädd för sitt liv.

Bilderna nedan visar Ukrainas två presidenter. Den enas segrade vid val 2010 med 69 % valdeltagande i ett val som den europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSEs valobservatörer på plats berömde som en ”imponerande uppvisning i demokrati”, medan den andre tillsatts med stöd av beväpnade högerextremistiska/fascistiska grupper utan val.
Vad föredrar du – respekt för demokrati eller högerextremistisk statskupp?Turtjynov untitled
Janukovytj untitled

Under trycket av massvåld lämnade 72 ledamöter från Janukovitjs Regionernas parti partiet. Diverse omröstningar skedde i radan, Ukrainas parlament med decimerad numerär på omkring 326 av 450 ledamöter. Man kan ifrågasätta hur fria de var då beväpnade män stod utanför dörrarna. Ny riksåklagaren kom från fascistpartiet Svoboda, liksom vice talmannen. Parlamentets talman Rybak misshandlades tills han gick med på att avgå, och flera andra folkvalda parlamentariker har också misshandlats, fått bostäder brända eller har hotats. Rabbi Azman i Kiev bad snabbt Kievs judar att lämna staden och om möjligt Ukraina, då han fruktar våld mot Ukrainas 200 000 judar han bad Israel om assistans med säkerheten. Propaganda för nazism avkriminaliserades.

Svoboda ordförande Oleh Tyahnybok untitled

Statskuppen föregicks av en omfattande, långvarig inblandning i Ukrainas inre angelägenheter framför allt från USA, som enligt vice utrikesministern Victoria Nuland satsat motsvarande 5 miljarder dollar för att främja sina intressen. Detta har inte skett via NED, National Endowment for Democracy, bildat under Reagan och med den hökaktige USA-senatorn McCain i ledningen för en av 4 av dess institut. (http://www.youtube.com/watch?v=861DJLR4Cek&list=PLL18-DWyViGHa286zWXxAPSW6vZzIfC5Q).

Det vore fullständigt omöjligt för en annan stat att på liknande sätt intervenera i USA:s eller något västlands inre angelägenheter. Nuland har träffat bland andra Svobodas ledare Oleg Tyahnybok och menar att denne är lämplig att ingå i en regering. Det var hon som nyligen blev ökänd genom sitt uttalande ”Fuck EU” (Strunta i EU) i ett avlyssnat telefonsamtal, där hon diskuterade sammansättningen i den kommande kuppregeringen med USA-ambassadören i Kiev. Även EU:s utrikespolitiske talesperson Ashton kan ses på foton med ledaren Oleh Tyahnybok för Svoboda vars beväpnade trupper dominerat bland de beväpnade grupperna på Majdan, mitt bland säkert många flera demokrater som protesterar mot korruption och vanstyre. Svoboda och Högersektorn har med tyst stöd från EU och USA kunnat genomföra statskuppen. Ingen kritik alls mot statskuppen från USA,EU och dominerande massmedia, fastän dessa stödde överenskommelsen 21/2. Sedan helomvändning.
Men i sanningens namn hade Guardian igår den vettiga rubriken ”The Ukraine crisis: John Kerry and Nato must calm down and back off” och idag ”Ukraine: there’s no way out unless the west understands its past mistakes.” skrivet av Australiens liberale förre premiärminister Malcolm Fraser

Den nya regeringen
Den nya presidenten Oleksandr Turtjunov är en gammal allierad till Timosjenko, f.d chef för Ukrainas säkerhetsstyrkor 2005. Snart anklagad för att ha förstört akter om den ökände maffialedare Semyon Mogilevich och avsatt. Premiärminister blev Jatsenjuk, favorit hos USA:s utrikesminister Andrij Paruby blev chef för ”chef för det mäktiga Nationella säkerhetsrådet” (DN). Han är känd anhängnare till Stefan Bandera som ses som nazistkollaboratör och delaktig i massmord av bl.a. Europaparlamentet. Svoboda fick fyra tunga poster i regeringen, bland annat blev Oleksandr Sych vice premiärminister.

Svoboda betecknas officiellt och i bland annat Wikipedia som främlingsfientligt, antisemtiskt, rysshatande, har haft nazistiska symboler, vill att alla ska får bära vapen, att Ukraina ska skaffa sig taktiska kärnvapen, att ryska språkets ställning ska försvagas och har en chefsideolog betecknat ”Förintelsen som en guldålder”.

Svenska högerextremister i Nationaldemokraterna och Svenskarnas parti hyllar kuppen. Det nazistiska nätmagasinet Motgift skall organisera ”Ukraina-frivillig” och skriver ”Vi kan nu visa att vi står enade med vita, europeiska nationalister i annat än ord genom att sluta upp med våra kamrater. Vi har möjligheten att delta i en sann nationalistisk revolution.” Nordisk Ungdom som prifilerar sig som mer ”frihetliga fascister” har samlat in pengar till sina fascistiska vänner i Ukraina och haft en talare på Majdan.

Denna utlandsstödda statskupp med starkt inslag av högerextrema organisationer, som också kallas fascistiska eller rentav nazistiska, är enligt min mening inte legitim. Och inte enligt ledare i Ukrainas opposition, EU, USA, Tyskland, Frankrike och Polen 21 februari, men väl 22 februari och framöver.

• Dominerande massmedia vägrar att kalla detta för statskupp och använder uttryck som ”nationalister, högerradikaler och oroligheterna i Kiev” i stället för fascister och kuppmakare.
• För alla hundratals miljoner, ja miljarder vänner av demokratin måste tyvärr tilltron de politiska ledarna i Väst och deras tal om demokratin samt tilltron till etablerade massmedia minska (kraftigt).
Vinnaren är fascismen och anhägnare av utländsk intervention, förlorare är demokratin och den stora gruppen genuint demokratiska människor på Majdan.
• Reellt demokratiska länder kan inte erkänna kuppregeringen.

Läget.
Förra fredag fattades ett bra beslut av Janukovytj och oppositionen, med stöd av EU och USA. Detta hade kunnat bana vägen för minskade spänningar mellan olika sociala och etniska grupper, minskat inflytandet från högerextremisterna och givit klart bättre möjlighet till ekonomisk utveckling med Rysslands ekonomiska stöd som var 25 gånger större än EU:s bud.
De länder som är verkliga demokratier har ett enda val:
– deklarera att detta är statskupp, vad annars?
– att avstå från att erkänna den nya fascistinfluerade och starkt utlandsberoende kuppregeringen
– kräva des avgång
– sluta upp bakom överanskommelsen 21 februari
– arbeta för att invånarna på Krim (som överfördes till Ukraina 1954) i folkomröstning få besluta om de vill tillhöra Ukraina eller Ryssland – som i Ålandsfallet för drygt 90 år sidan, i Sudan etc..
– arbeta för att Ryssland drar tillbaka sina trupper


intressant.se Ukraina, , , , , , , , , ,

DN 3/3 DN 2/3 Guardian 2/3 Guardian 3/3 Annarkia SvD 1/3 Z-net DN 28/2 Synpunkt på anti-ukraina propaganda DN 1/3 Svenssonbloggen 1/3 Protester mot polisbrutalitet i USA Polis mot OWS
DN:s ledare 22/2 Expo Nuland om USA:s stöd DN 23/2
DN 19/2 SvD 19/2 Moscow Times Youtube-klipp Artikel med bild av Nuland och oppositionsledaren Globalresearch DN 23/1 Nyhetsbanken 26/1 DN 25/1 Kildén & Åsman Infowars 23/1 AB-intervju med Bildt omkring 25/1 DN 19/12 2013 Globalresearch Nyhetsbanken 5/12 Nyhetsbanken 11/12 Proletären 20/12 SvD 5/1 2014 Sveriges Radio 17/12
Rozoff i Globalresearch Knut Lindelöf 7/2

  27 comments for “Rysk kupp på Krim och/eller väststödd högerextremistisk statskupp i Ukraina?

 1. 3 mars, 2014 at 12:49

  Saken är väl den att även Regionernas parti har diskrediterat sig genom att stödja hårdhänt nedskärnings- och privatiseringspolitik. Då brukar det gå så här, se http://gemensam.wordpress.com/2014/03/01/allt-ar-som-forr/

 2. Gammal krigare
  3 mars, 2014 at 13:36

  Jag vet inte vad jag ska tro om denna soppa, men jag tror du fått med de viktigaste punkterna i din artikel Anders. Jag får inte kontakt med min vän i Kiev och börjar bli riktigt orolig. Att EU och USA stödjer Al Qaida islamister är ingen nyhet. Att de nu stödjer högerextremister förvånar dock. Likaså att svensk media stödjer kuppmakarna. Svensk media stödjer ju annars endast islamister i alla dess former och vänsterextremister, men nu även rena nazister. Folk har blivit knäppa.

 3. 3 mars, 2014 at 15:13

  ”På 2000-talet beter du dig bara inte på 1800-talsvis genom att invadera ett annat land med en fullständigt påhittad förevändning.”, sagt igår av USA:s utrikesminister John Kerry…

  • 3 mars, 2014 at 17:07

   Som i USA:s intervention i Irak 2003 till exempel, eller NATO:s angtrepp på Libyen 2011, eller USA:s krig i Sydoastasien på 60- och 70-talet.

   • 4 mars, 2014 at 17:09

    Ja, jag hoppas verkligen att alla insåg hyckleriet och dubbelmoralen i John Kerrys uttalande.

    • 4 mars, 2014 at 18:11

     Om det vore såväl. En av landets allra mest inflytelserika politiska journalister mailade till mig ”Jag antar att man kan sammanfatta din inställning med att Putin gör helt rätt och borde inta Estl ,Lettland o Litauen.”

 4. Gunnar
  3 mars, 2014 at 17:42

  Putin är duktig, inget snack om saken. Väl förberett och väl exekverat. Nu får vi väl hoppas att han inte vill skydda alla ryskspråkiga för där har vi varit förut men då var språket Tyska. Sedan kan jag konstatera efter snurrat runt på lite bloggar att går man in i vänster dörr och promenerar tillräckligt länge så kommer man ut ur höger dörr…

 5. Ola
  3 mars, 2014 at 18:16

  Jag ser fram emot att du lika kraftfullt fördömer Rysslands brott mot folkrätten liksom du gjort mot USAs brott

  • 3 mars, 2014 at 18:29

   Insatserna av USA & Co under flera år, och senast nu i Kiev har medfört en högerextremistisk statskupp, en regering och statsförvaltning med betydande inslag av rasistiska högerextremister, hyllade av Svenskarnas parti. En mödosamt framförhandlad överenskommelse mellan president och partier valda i hyggliga demokratiska val har helt satts åt sidan, och en grund har lagt till ökad nationell splittring och försämrad ekonomi. Jag är kritisk mot Rysslands inmarsch, hittills utan väpnad våld, men statskuppen gör mer skada.
   En återgång till överenskommelsen 21/2, avskaffande av kuppregeringen (ganska lätt för USA & Co troligen)- vilket skulle öka tilltron till demokratin – och därmed utmarsch av ryssarna vore bra.

  • Peter Grafström
   3 mars, 2014 at 20:17

   Gunnar vad menar du med att Putin förberett och exekverat?
   I st är det Kerrys sida som länge förberett och exekverat en kupp. Putin har på kort tid REAGERAT på kuppen. Utan kupp inget av det du kallar ’exekverande’ från Rysslands sida. Skulle ryssarna vänta på att svartahavspassagen hotades utan att försöka förhindra det. Den ryska författarinnan som medierna intervjuar försöker få det till prestigehandlingar där hon sitter och spånar i sin skrivkammare.
   Den militärstrategiska verkligheten har hon inga som helst begrepp om. Usa har nu skaffat sig ytterligare en platform för beskjutning av Ryssland med nukleärt laddade kryssningsmissiler. Detta handlar om ytterst verkliga hot.

  • Peter Grafström
   3 mars, 2014 at 20:22

   Ola under tiden du ser fram emot att Anders fördömer dina hatobjekt kanske du kunde redovisa din egen fördelning av fördömanden så vi förstår hur allsidig och objektiv du är.

   • Ola
    3 mars, 2014 at 21:05

    Peter frågan var ställd till Anders som jag tror kan svara för sig själv utan din inblandning :-)
    Men för att svara på din fråga så tror jag inte det finns någon helt 100% objektiv person. Det gäller även mig. När någon person eller stat begår ett brott skall det fördömas lika oavsett vem som utför handlingen. Det gäller i mina ögon har både USA och Sovjet vid flera tillfällen begått brott mot folkrätten och skall klandras för det.
    När det gäller folkrätten så har Anders vid något tillfälle kallat in någon expert som stödjer hans synpunkt att USA begått brott mot folkrätten. När nu Sovjet gör detsamma glider han på frågan och drar upp ovidkommande ursäkter. Det om något är hyckleri.

    • 3 mars, 2014 at 23:14

     Jag är osäker på var gränsen går för brott mot folkrätten och var den bör gå. Olika experter har olika bedömningar och vad som anses vara brott mot folkrätten beror nog delvis på politisk styrka. Bedöms USA och Ryssland på samma sätt?
     Kan det finns olika grader av folkrättsbrott eller är variabeln dikotom?

     Är Rysslands inmarsch utan dödsfall, känd personskada eller avlossat skott av samma dignitet som USA:s angrepp på Irak med 100.000- 1000.000 döda?

     Wikipedia är inget sanningsvittne alltid men jag hämtar ändå därifrån:

     Folkrättens omfattning

     Bland de områden som folkrätten omfattar kan nämnas:
     Mänskliga rättigheter
     Vad som kännetecknar en stat
     Regler om krig och fred, kollektiv säkerhet
     Regler om internationella sanktioner
     Regler om statsimmunitet och diplomatisk immunitet
     Regler om utnyttjande av världshaven, havsrätt
     Regler om utnyttjande av internationellt luftrum och rymden, lufträtt och rymdrätt.
     Internationell traktaträtt
     Regler för lösning av internationella tvister
     Regler för internationell samverkan kring terrorism.
     Internationell miljörätt

     Traktater inom folkrätten

     Folkrätten omfattar en mängd internationella avtal, traktater. Här listas de mer kända.
     Genèvekonventionen, Geneva Convention regarding the Status of Refugees (1951). Regler rörande flyktingskap.
     Wienkonventionen om konsulära förbindelser (1961). Reglerar rörande diplomater.
     Wienkonventionen 1969 om internationella traktat. Regler om mellanstatliga avtal.
     ICJs stadgar. Regler för hur internationella domstolen i Haag arbetar.
     FN:s stadgar. Regler för hur FN arbetar och vilka regler stater anslutna till FN åtar sig att följa i sina kontakter med varandra.
     Folkmordskonventionen. Förbud mot folkmord, jus cogens.
     FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Uppmaning om de mänskliga rättigheterna, är bindande för FN:s medlemsländer.
     FN:s konvention om civila och politiska rättigheter, ICCPR. Kompletterar FN-deklarationen, mer bindande.
     Konventionen om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter, ICESR. Kompletterar ICCPR.
     Tortyrkonventionen. Förbud mot tortyr.
     ICCs stadgar. Regler för hur internationella brottsdomstolen i Haag arbetar.
     Barnkonventionen. Regler för barns rättigheter.
     FN:s kvinnokonvention.Regler för kvinnors rättigheter.
     Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Regler för funktionsnedsättning.
     Kyotoprotokollet. Överenskommelse om hur arbetet mot hotande klimatförändringar ska bedrivas.
     Europakonventionen. Regler om mänskliga rättigheter inom Europa.
     Romstadgan för Internationella brottmålsdomstolen

    • Christian
     4 mars, 2014 at 00:03

     Ola den eller de ”experter” du hänvisar till är på inget sätt några oberoende experter. De är personer precis som Anders som är USA-kritiska enlig dem själva (USA-hatare enligt mig) och därmed är det knappast särsklit förvånande att de kommer fram till att USA i alla sina ageranden bryter mot folkrätten. Det skall också påpekas att i USA finns det också många ”experter” som hänvdar just motsatsen att USA agerar helt i enlighet med folkrätten.

     • 4 mars, 2014 at 09:23

      Jag har i andra sammanhang återgivit synpunkter i andra frågor än Ukraina av författare och folkrättsexperter till den kritikerrosade boken ”Lagen om krig”. Vad har du för kriterier då det gäller att bedöma kompetensen hos olika folkrättsexperter?.

      Jag är alls ingen USA-hatare, har så många positiva erfarenheter från kontakter med olika kolleger, släktingar och andra i USA. Men som andra som gillar fred och rättvisa är jag motståndare mot bl.a USA:s aggressiva utrikespolitik.

      • 4 mars, 2014 at 17:21

       Olof Lagercrantz fick massiv kritik för sina positiva artiklar som han skrev om de intryck han fått under en resa till Kina. Han försvarade sig med att: ”Man måste luta sig framåt när det blåser motvind.” Med det menade han att eftersom alla andra enbart framför kritik mot Kina så kan han vara ensidigt positiv som motvikt till den ensidiga kritiken. Själv skulle jag ensidigt fördöma Rysslands agerande i Ukraina om det vore så att ”våra” medier, politiker och ”experter” stod upp bakom allt Ryssland gör så som de faktiskt står upp bakom USA:s alla illgärningar – tortyr, fängslanden utan domar, folkmord, terrordåd, avsättande av demokratiskt valda regeringar, med mera.

  • Christian
   3 mars, 2014 at 22:31

   Ola, Anders väljer som vanligt att bortse från fakta. De som tog makten nu kunde göra det inte med hjälp av EU/USA, utan för att de har ett starkt folkligt stöd för J. var oerhört impopulär. Dessa personer minns också vad som hände i valet 2004 när J. förlorade och försökte med rysk hjälp fuska sig till segern. Man ville helt enkelt inte riskera att detta skulle hända en gång till.

   • 3 mars, 2014 at 22:59

    De som tog makten hade folkligt stöd, av ganska okänd omfattning. Majdan representerar knappast resultat av t.ex. demokratiska val. USA:s och EU:s insatser med besök av ledande politiker bland beväpnade och obeväpnade demonstranter stärkte Majdan.
    Efter den av USA och EU uppskattade överenskommelsen 21/2 mellan Ukrainas tålmodiga regering och tålmodiga opposition underkändes denna överenskommelse av de mest ”radikala” på Majdon, som representerade högerextremister av typ Svenskarnas Part samt kanske även andra. Sedan kom statskuppen.
    Antag att USA & EU stått fast bakom överenskommelsen även 22/2 och framåt: Händelseutevcklingen hade haft betydligt större demokratisk legitimitet, inget hot mot judar, tillåtelse för nazistsymboler och ingen inmarsch av ryska trupper – i strid med FN-stadgan. USA:s och EU:s ledningar visar i detta fall att demokratiska överenskommelser saknade betydelse för dem.
    Det är som sagt (mycket) olika uppfattningar om valet 2004. Valet 2010 fick starkt beröm för sin kvalitet.

    Du har i en annan kommentar gjort jämförelser med vissa diktaturer. Har redan kommenterat detta.

    • Gammal krigare
     4 mars, 2014 at 06:00

     Anders, rätta mig om jag har fel, men har inte kuppmakarna vänsterns stöd? Så har iallafall jag uppfatta det. Jag vet att de stöds av SVP och SMR (eller vissa personer i dom partierna) men svensk media, Vänstern, Miljöpartiet, Socialdemokraterna och de mer extrema vänstergrupperna i Sverige stödjer väl också kuppmakarna? En större röra får man nog leta efter.

     • Peter Grafström
      7 mars, 2014 at 14:03

      Gammal Krigares påstående om att vänsterns stöder kuppmakarna bekräftas av Jonas Sjöstedts webbsida http://jonassjostedt.se/2014/03/om-ryssland-och-ukraina/
      ”De senaste dagarna har präglats av dramatiken i Ukraina och inte minst av den ryska militärens agression och ockupation av Krim. Vänsterpartiet har förstås tydligt tagit ställning mot Rysslands brott mot folkrätten”
      JS kritiserar givetvis fascisterna men att inte säga att det är en kupp och att kalla Rysslands agerande för aggression är ett stöd för kuppmakarna

      • 7 mars, 2014 at 15:05

       Ja, bedrövligt hur Sjöstedt verkar göra allt för att hålla sig väl med högersossen Löfven.

       Som prenumerant inte bara på USA:s imperialistvänliga ”Time” utan även på Flamman glädjer jag mig åt den adekvata rubriken ”Högerextrema utnyttjade statskuppen” i gårdagens Flamman.

 6. 3 mars, 2014 at 23:22

  Från Nyhetsbanken hämtas idag ett avsnitt, som kan bredda bedömningen:

  Samtidigt kommer rapporter om att utländska legosoldater har deltagit i oroligheterna i Ukraina.

  ”Det finns en dokumenterad koppling till tjetjensk terrorism. Sasjko Bilyj (Aleksandr Muzytjko), en av ledarna för ”Högersektorn”, som svär på att ”döda judar och ryssar” så länge han lever , deltog på sin tid i kriget i Tjetjenien under Shamil Basajevs ledning. Här ser man hur samme man – Carl Bildts kamrat – nästan stryper en domare i Rovno.

  Så ser den ut den nya makten i Ukraina.

  I en hänvändelse till Doku Umarov, den tjetjenske terroristledaren, skriver Dmitrij Jarosj, ledare för”Högersektorn”:

  ” Ukrainare har alltid stött den tjetjenska och andra kaukasiska folks befrielsekamp. Nu är det dags för er att stödja Ukraina. Som ledare för ’Högersektorn’ uppmanar jag er att intensifiera kampen. Ryssland är inte så starkt som det verkar”, säger Jarosj.”

  • Gammal krigare
   4 mars, 2014 at 06:08

   Också korrekt information. Före detta militärer erbjuds nu jobb med att träna upp personal i Rumänien. Har själv fått e-mail om det. Min gissning är att denna ”personal” är våldsfanatiker från Svoboda och islamiska grupper, kanske till och med vänstergrupper, och syftet är att de ska bli Ukrainas nya arme’ tror jag. EU och USA håller på med ett jävla rävspel. Ryssland ges inget annat val än att agera som det gör och det kanske leder till att Baltikum ockuperas igen och oskyldiga människor drabbas i vanlig ordning. Ryssland kan även bli ett hot mot Sverige, även om jag anser att vi har ett värre hot mot oss inom våra gränser, nämligen tusentals radikala islamister. Framtiden får väl utvisa hur det går. En sak vet jag med säkerhet, och det är att människan aldrig lär sig av historien, och upprepar ständigt samma misstag.

 7. Martin Kullberg
  4 mars, 2014 at 01:59

  Det enda du behöver läsa för att förstå Ukraina, Krim och varför Tymosjenko är rik och tills alldeles nyligen i finkan för korruption. Svårare än så här är det inte i en värld där politik handlar om ekonomi. Egenskaperna hos de olika grupperingarna är helt sekundärt. Så de som hetsar mot Ryssland här, de står på Irans sida.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Georgia-Ukraine-EU_gas_pipeline

 8. 4 mars, 2014 at 15:37

  Vid dagens presskonferensen sa Putin att Ryssland kommer att samarbeta med de nya myndigheterna i Ukraina om det blir justa val i december som överenskommet.Ryssland har inte några planer på att annektera Krim. Han sa också att han förstår de som demonstrerade på Majdan och krävde grundläggande förändringar. Den sedan tidigare planerade och nu genomförda militärövningen nära Ukraina avslutas. Vilken skillnad till USA:s mycket brutala framfart i länder tusen mil bort!

 9. 4 mars, 2014 at 16:23

  Nyhetsbanken rapporterar:

  ”På begäran av Ryssland har Europarådets parlamentariska församlings juridiska kommitté beslutat uppdra åt den s k Venedigkommissionen att bedöma lagligheten av den nuvarande regimen i Kiev.

  Rysslands president Vladimir Putin fick 1 mars en skriftlig begäran från Ukrainas president Viktor Janukovitj om att använda de ryska väpnade styrkorna för att skydda befolkningen i Ukraina , sade på tisdagskvällen Vitalij Tjurkin, Rysslands permanenta representant i FN:s säkerhetsråd. En kopia av den ukrainske presidentens begäran har lämnats in till säkerhetsrådet.”

 10. 4 mars, 2014 at 20:45

  Hans excellens utrikesminister Carl Bildt rapporterar nu på TV Rapport att maktövertagandet i Kiev 22 februari var helt lagligt och korrekt. Han kritiserar Janukovitj för att denne flytt (efter att ha hotats till livet). Vilket proffs han är! Och vilket proffs intervjuaren är som inte presenterade fakta som talar mot Bildts bedömning.

Comments are closed.