Regissören Oliver Stone ”Statskuppen i Kiev påminner om andra CIA-kupper”


Denna viktiga intervju med Oliver Stone har publicerats av Russia Today, men tyvärr inte av CNN eller Dagens Nyheter. Vad kan det bero på? Intervjun med Oliver Stone.

Jag har tidigare berättat att Oliver Stone gör en film om Ukraina och att Oliver Stones film om Ukraina och Vad handlar Oliver Stones Ukraina-film om?

”Den väpnade statskuppen i Kiev är smärtsamt lik CIA:s operationer för att avhysa oönskade utländska ledare i Iran, Chile och Venezuela”, sade amerikanska filmskaparen Oliver Stone efter att ha intervjuat Ukrainas avsatte president för en dokumentärfilm.
Oliver Stone 160428

Stone tillbringade fyra timmar i Moskva och talade med Viktor Janukovitj, som avsattes från makten under kuppen i februari 2014 skrev filmskaparen på sin Facebook-sida. ”Detaljerna finns i dokumentärfilmen, men det står klart att de så kallade ”skyttarna” som dödade 14 poliser, sårade omkring 85, och dödade 45 protesterande civila, var främmande agitatorer”, sade han. ”Många vittnen, inklusive Janukovitj och polistjänstemän, tror att dessa främmande element fördes fram av västvänliga fraktioner och här finns här CIA:s fingeravtryck.”
Filmskaparen tillade att händelserna i Kiev, vilket ledde till att den ukrainska regeringen störtades och till att en ny Rysslandsfientlig regering uppkom liknar händelser i andra länder, och innebär regimskifte till följd av ”USA:s mjuka makt-teknik” (soft power) som han kallar ”Regime Change 101”.
Kiev 2 protest-main_si

Sådana var CIA-kupperna mot Irans premiärminister Mohammad Mosaddeq 1953 och mot den chilenske presidenten Salvador Allende 1973 – båda ledare med en politik som inte passade Washington eller dess allierade.
Under senare tid var det 2002 kuppen i Venezuela, där president Hugo Chavez avsattes en kort tid ”sedan pro- och anti-Chavez demonstranter besköts av mystiska skyttar i kontorsbyggnader” och regeringsfientliga protester mot Chavez efterträdare Nicolas Maduro, som ”var nästan störtades av våld riktat mot anti-Maduro demonstranter”, som Stone uttryckte det.
Nuland och Arseny Yatseyuk images
”En smutsig historia rakt igenom, men i den tragiska efterföljden av denna kupp har Väst bibehållit den dominerande historien om ”Ryssland på Krim”, medan den sanna berättelsen handlar om ”USA i Ukraina.” ”Sanningen är inte den som publiceras eller berättas i Väst” skriver Stone. ”Det är en surrealistisk förvrängning av historien ännu en gång, som i Bush kampanj om Iraks massförstörelsevapen” före kriget 2003. Men jag tror att sanningen slutligen kommer ut i väst, förhoppningsvis i tid för att stoppa ytterligare vansinne.”
Stones kritisk bedömning av den ukrainska krisen ledde till en storm av kommentarer från pro-ukrainska Facebook-användare, som anklagade honom för att ha tagit förskingrade pengar från Janukovitj, för att sprida Kremls propaganda, för att bara vara en idiot och för en mängd andra försyndelser.

Förutom dokumentären om statskuppen i Ukraina arbetar Stone för närvarande på en film om NSA-whistleblower Edward Snowden, som beviljades asyl i Ryssland efter att ha avslöjat en massiv elektronisk övervakning utförd av USA och dess allierade.
Snowden 25 december
Snowden blev strandsatt i transit på en Moskvas flygplats sedan hans pass återkallades och han kunde inte fortsätta sin resa till Latinamerika. USA vill åtala honom för hans handlingar, men för aktivister för mänskliga rättigheter (MR, Human Rights) och integritet är han en heroisk hjälte, som förföljs för att ha avslöjat en regerings smutsiga hemligheter.

intressant.se Ukraina, ,
, , , , ,

Maidan,


11 svar till “Regissören Oliver Stone ”Statskuppen i Kiev påminner om andra CIA-kupper””

  • ”En liten ”detalj”: för de som påstår att det inte var en kupp, utan revolution! Den läckta telefonsamtalet mellan Nuland och Pyatt (om vem som skulle passa som PM) ägde rum i början av februari (!!), medan Janukovich störtades 22 februari.”

   En annan detalj är att den som där välj ut av Nuland till premiärminster, Arsenij Jatsenjuk ”Yats” :
   ”Nuland: I think Yats is the guy who’s got the economic experience, the governing experience. ”

   .. är sponsrad av bl a george soros, u.s state department, nato, marshall fund och SWEDBANK:
   http://openukraine.org/en/about/partners

   Så om de nu gör en svensk version av så vore det ju trevligt om de då inkluderade både Nuland/Pyatt samtalet och Swedbanks inblandning i kuppen.

 1. Den blir nog svårare för SVT att undvika att sända utan att avslöja partiskhet. Undrar vad Oliver tycker om den franska dokumentären? Det är lika tydlig propaganda som när Usa påstod att det inte fanns en rörelse bland soldaterna i Vietnam som kämpade mot kriget.
  ”Sir! NO Sir!” är en sevärd dokumentär i det ändamålet.

 2. En eloge till Oliver Stone som själv är medborgare i USA vågar granska USA.

  Ska bli väldigt intressant om SVT väljer att tystnadsbojkotta även denna film.

  • Ja, det krävs mod och att man är ekonomiskt oberoende för att kritisera oligarkerna och de andra makthavarna i USA. Många kritiker är jagade eller sitter fängslade! Det är ingen dans på rosor och man måste ge en eloge till sådana som Oliver Stone, Paul Craig Roberts med flera som vågar utmana makten och ge en alternativ bild till folk än den MSM ger och deras massiva desinformation.

  • Självklart kommer SvT bojkotta Oliver Stones film med hänvisning till att ”det är valår i USA och SvT vill inte framstå som opartisk”

 3. Angående dokumentären skriver Axel Arnö & Ingemar Persson detta som svar på kritiken:

  ”Tillsammans med Paul Moreira förbereder vi nu den svenska versionen. Eftersom det arbetet inte är avslutat valde vi i onsdags att skjuta upp visningen. När vi är klara kommer filmen att visas – under förutsättning att den uppfyller SVT:s kriterier.”

  Min fråga är; vad är det några andra saker som behövs göras mer än att sätta svensk text på den och sända den?

  Ska den först granskas av FBI, NATO, FRA, NSA, & CIA och ännu fler nylberala tankesmedjor och köpta ledarskribenter innan den uppfyller SVTs krav, eller vad är problemet?

  • Lägg märke till att enligt SVT:
   – inga fel på själva dokumentären
   – protester och ”varningar”” i mer eller mindre hätska ordalag dömt ut både filmen och SVT:s beslut att köpa in den.”

   ”Precis som Martin Aagård skriver är dokumentären i fråga en spännande och välgjord genomgång av ultrahögerns inblandning i den ukrainska revolutionen och dess inflytande idag. Reportern Paul Moreira är en veteran bland Frankrikes undersökande journalister och har ofta vunnit priser för sina filmer från världens konflikter.

   Samtidigt som vi förberedde den svenska versionen började det komma protester och ”varningar” mot filmen. SvDs ledarskribent Stefan Olsson, tankesmedjan Fri Världs Mats Johansson och Kulturnytts Fredrik Wadström har alla i mer eller mindre hätska ordalag dömt ut både filmen och SVT:s beslut att köpa in den.”

   Frågan är om SVT uppfyller kraven i(regeringens) ”sändningstillståndet”:

   ”Verksamheten ska präglas av oberoende och stark integritet och bedrivas självständigt i förhållande till såväl staten som olika ekonomiska, politiska och andra intressen och maktsfärer i samhället.( bland annat §6, §8 och §13)”

 4. […] Några andra artiklar om Ukraina. * Ukrainakrisen: Från Nulandkakor till kallt krig. Del 1 * Ukrainakrisen: Från Nulandkakor till kallt krig. Del 2 * Avslag från Granskningsnämnden * Dödsskjutningarna på Maidan: USA-stödd ”false flag” enligt vetenskaplig rapport * Protestera mot svenska regeringens uttalande 21/2 1015 om Ukraina * Väntad kalabalik i konkursfärdiga, korrumperade statskupps-Ukraina * Gallup visar att 8 % är nöjda med regeringen i Ukraina medan 80 % är nöjda med Putin i Ryssland * USA-ikonerna Kissinger och Brzezinski kritiserar USA:s Ukrainapolitik * Nynazist ny talman i Ukrainas parlament * Regissören Oliver Stone: Statskuppen i Kiev påminner om andra CIA-kupper […]

 5. Efter att ha sett den engelsktextade versionen av dokumentären råder det ju ingen tvekan om varför vissa särintressen vill stoppa den. Den svensktextade version borde alltså samköras med den engelsktextade för att se var direkta översättningar bli nyanser osv..

  Samtidigt presenterade vetenskapsradion i en dokumentär om odlade hornhinnor och påstått forskningsfusk att vi har ett omfattande samarbete med Ukraina.. Är det nytt eller gammalt? Vi lär oss samtidigt att regelverket för mindre noggrann verksamhet är ihåligt.. Forskningen är som kriget, våldet och kupperna. Det ingen vet har de inte ont av..

 6. […] Några artiklar om Ukraina. * Ukrainakrisen: Från Nulandkakor till kallt krig. Del 1 * Ukrainakrisen: Från Nulandkakor till kallt krig. Del 2 * Avslag från Granskningsnämnden * Dödsskjutningarna på Maidan: USA-stödd ”false flag” enligt vetenskaplig rapport * Protestera mot svenska regeringens uttalande 21/2 1015 om Ukraina * Väntad kalabalik i konkursfärdiga, korrumperade statskupps-Ukraina * Gallup visar att 8 % är nöjda med regeringen i Ukraina medan 80 % är nöjda med Putin i Ryssland * USA-ikonerna Kissinger och Brzezinski kritiserar USA:s Ukrainapolitik * Nynazist ny talman i Ukrainas parlament * Regissören Oliver Stone: Statskuppen i Kiev påminner om andra CIA-kupper […]