Protestera mot Regeringens uttalande 21/2 om Ukraina!Lördagen 21/2 2015 gjorde Sverige Regering ett uttalande om Ukraina, som enligt min mening visar stora brister i kunskap om konflikten där, och ett okritisk uppslutning bakom ett synsätt som förs fram av världens enda supermakt, USA, känd för sina brutala krig och tortyr detta millenium. Detta har behandlats i många, faktarika inlägg på denna blogg. Den 11/2 hade vi anledning att skarpt påtala några stora missar i Regeringens utrikesdeklaration.

Några insiktsfulla personer har tagit ett bra initiativ till protest mot detta. Nedan följer uppropet, och Regeringens uttalande.

* http://www.skrivunder.com/protest_mot_regeringens_uttalande_212_2014_om_ukraina *

Löfven och Wallström

Artikeln
” Vi protesterar mot att Sveriges statsminister och utrikesminister i ett uttalande om Ukraina bryter mot svensk fredstradition och uppmaning till dialog med oppositionen i konflikter.

Regeringen gör oppositionen i Ukraina mot den sittande regeringen enbart till ett instrument för Ryssland och ansvariga för den död som främst drabbat civila i oppositionens fästen i Östra Ukraina. Det är ett ensidigt ställningstagande mot den upproriska lokalbefolkningen och strider mot all heder och rätt. Det var Ukrainas regering som avstod från dialog med opposition och istället i stor skala inledde en så kallad antiterroristoperation där militärmakten sattes in mot Östra Ukraina.

Vi protesterar mot att regeringen lägger ansvaret på president Janukovitj för dödsfallen i Kiev under protesterna mot regeringen i början av 2014. Det som hände den 20/2 och under hela upproret har inte utretts än. Enligt BBC och Der Spiegel startade skottlossningen med beskjutning av polis från en byggnad som kontrollerades av oppositionen under den mest våldsamma dagen 20 februari med flera allvarligt skadade som följd varpå kaos utbröt när polisen drog sig tillbaka från Majdantorget upp mot regeringskvarteren.
Kiev januari
Vi protesterar mot att Regeringen beskriver kriget i Ukraina som ett resultat av rysk aggression. Regeringen ska inte anklaga annat land baserat på dåligt eller felaktigt underlag. Det kan bara bidra till upptrappning av pågående konflikt. ”

Initiativtagare:

Tord Björk, Lars Drake, Markus Limmergård, Oleg Mezjuev, Bo Sundbäck och Maj Wechselmann

Regeringens uttalande:
21 februari 2015
Stefan Löfven, Statsminister
Margot Wallström, Utrikesminister

Uttalande med anledning av årsdagen av Janukovitjregimens tillslag mot demonstranterna på Självständighetstorget i Kiev

Idag minns vi och hedrar vi de människor som miste livet vid Janukovitjregimens våldsamma tillslag mot demonstranterna på Självständighetstorget i Kiev. Under detta år har sedan Ryssland, i strid mot all internationell rätt, annekterat Krim och genom så kallade separatister utsatt Ukraina för en aggression som hittills kostat över 5000 människor livet. Nära 1,5 miljoner människor har tvingats fly från sina hem. Ansvaret för detta ligger entydigt hos Ryssland.

Sverige och EU har stått bakom de diplomatiska ansträngningar som gjorts för att säkra Ukrainas territoriella integritet och suveränitet och få ett slut på stridigheterna. Minsköverenskommelserna har varit viktiga för att skapa en plattform för en politisk lösning av konflikten. De många brotten mot vapenvilan som förhandlades i Minsk för en dryg vecka sedan talar dock för att Ryssland och separatisterna ännu inte är redo att lägga ned vapnen. Omvärlden och EU måste nu, bland annat genom att stå fast vid och fullfölja de sanktioner som antagits, visa Ryssland att aggressionen i östra Ukraina kommer att betinga ett allt högre pris. Genom att stödja Ukraina håller vi hoppet om förändring vid liv. Vi visar också att aggression och användning av vapenmakt aldrig kommer att löna sig eller accepteras i vår tid.

Kritiska invändningar mot Regeringens uttalande om Ukraina

I samband med årsdagen för dödandet av personer på Majdantorget i Kiev för ett år sedan har regeringen gjort ett skarpt uttalande riktat mot Ryssland. Uttalandet är undertecknat av såväl utrikesminister som statsminister för att markera att Sverige står bakom. Regeringen skriver att ansvaret ligger ”entydigt hos Ryssland”. Om man anklagar någon för något bör man ha ett bra underlag.

Regeringen skriver om ”Janukovitjregimens våldsamma tillslag mot demonstranterna på Självständighetstorget”. Det som hände på Majdantorget och upp mot regeringskvarteren längs Institutionsgatan den mest våldsamma dagen 20/2 2014 är inte ordentligt utrett och ingen har dömts för delaktighet. De första skotten riktades på morgonen mot polisen och kom från Konservatoriet som oppositionen hade full kontroll över enligt BBC och Der Spiegel vilket bekräftar samma uppgifter i den mest detaljerade rapporten om händelserna. När polisen drog sig tillbaka uppstod kaos både bland demonstranter som följde efter upp mot regeringskvarteren och polisen med dödade bland demonstranter och poliser till följd.
Samma dag gick den fascistiska Högra sektorn till angrepp mot 8 bussar på väg hem till Krim från Kiev med demonstranter som stött den demokratiskt valde presidenten Janukovitj. Alla demonstranterna fördes ut ur bussarna till misshandel och förnedring som vilket pågick i flera timmar medan en buss brändes ner, en händelse som också aldrig utretts men finns dokumenterad på videofilmer. Den fascistiska attacken på bussarna spädde på viljan hos lokalbefolkningen på Krim att frigöra sig från dem som höll på att ta makten i Kiev med våld. Sammanlagt uppges 100 civila och 14 poliser ha dött under Euromajdanupproret. Bland de civila ingick även kontorsanställda på regeringspartiets kontor som dödades när Högra sektorn stormade och ockuperade byggnaden i början av februari.

Dagen efter den blodiga konfrontationen gjordes 21 februari en internationell uppgörelse mellan regeringen och oppositionen tillsammans med EU. Den innebar tillbakadragande av säkerhetsstyrkorna från centrum av Kiev, tillsättande av ny samlingsregering inom tio dagar där både oppositionen och regeringspartiet skulle ingå samt att nyval skulle hållas. Uppgörelsen bröts omedelbart av både Högra sektorn och oppositionspartierna så snart det stod klart att säkerhetsstyrkorna dragit sig undan. Regeringsbyggnader och parlamentet omringades av de beväpnade grupperna från Majdantorget och presidenten tvingades fly medan talmannen misshandlades och tvingades avgå. Många parlamentsledamöter jagades på flykten. Högra sektorn hade redan veckorna innan stormat regeringspartiets kontor och dödat en kontorsanställd och fortsatt storma både kommunistpartiet och ett annat vänsterpartis kontor, beslagtagit medlemslistor och hotade framträdande partimedlemmar med våld. 22 februari fullbordades maktskiftet och i brott mot demokratiska konstitutionen valdes en ny regering och en tillförordnad president. Statskuppen blev därmed ett faktum.

Regeringen skriver att över 5000 människor har dött i striderna i östra Ukraina, men avstår från att nämna att de flesta som dött är civila på Donbassidan som dödats av Kievs bomber och soldater i den ukrainska armén. Regeringen har tidigare protesterat när människor dödats av granater i Mariupol då det kan ha varit Donbassidan som var skyldig. Regeringen har däremot inte protesterat när Kievs armé under snart ett år har skjutit på civila områden med flyg, kanoner och granatkastare. Det visar på en dubbelmoral som inte är värdig en nation som står upp för allas lika värde.
Ukraina demontrationer

Uttalandet nämner också att nära 1,5 miljoner människor har flytt från sina hem. Det nämner däremot inte att flertalet flytt till Ryssland. Regeringen tar ensidigt ställning mot den upproriska lokalbefolkningen i östra Ukraina. Dess lidanden under det senaste året har varit oerhörda, och bristen på empati och humanitär hjälp från väst är en skamfläck, också för Sverige. Regeringen bör snarast tillsätta en kommission för att ge humanitär hjälp till människorna i Donbass.

Det är skrämmande att uppleva att svensk politik avseende konflikten i Ukraina i stort sett överensstämmer med den som fördes när Carl Bildt var utrikesminister.

Länkar:
BBC 12.2 2015;
Der Spiegel 25.2 2015, temanummer om Ukraina med flera artiklar om händelseförloppet, om våldet och maktskiftet:, finns på bibliotek eller kan köpas på nätet;
Ivan Katchanovski, University of Ottawa, rapport om den våldsamma dagen 20.2 2014: (https://www.academia.edu/8776021/The_Snipers_Massacre_on_the_Maidan_in_Ukraine).


intressant.se Ukraina, , , , , , , , , ,

Namnuppropet Krypskyttarnas massaker på Majdan Britta Ring i Kunut Lindelöfs blogg 10/2 Peter Wolodarskis ledare 8/2 DN 8/2 Intervju med Merkel Lavros uttalande Hollandes uttalande Sveriges Radio 7/2 Pål Steigan Globalresearch 6/2 Robert Parry 6/2 Parrys bok Huvudstadsbladet 5/2 E Zuesse på Globalresearch 31/1 Åtta dagar 29/8 2014DN 24/1 The saker Globalresearch 22/1 Globalresearch 23/1 OSSE:s hemsida Hans lilla gröna Oliver Stone på FacebookNyhetsbanken Ryssland fördömer USA & EU:s nej till resolution mot nazismen Talesman för Ryssland Nej från USA & Co mot nazism-resolution FN-resolutionen 2012 DN 23/11 SvD 23/11 Orangea revolutionen Michael Roberts blog Från Poroshenko till Putin – en nedförsbacke Pål Steigan 15/11 DN Debatt 13/9 M Hudson i CounterpunchPål Steigan Counterpunch om USA:s UkrainapolitikYatsenjuk och Nuland DN 30/7DN 23/2 DN 19/2 SvD 19/2 Moscow Times Youtube-klipp Artikel med bild av Nuland och oppositionsledaren Globalresearch DN 23/1 Nyhetsbanken 26/1 DN 25/1 Kildén & Åsman Infowars 23/1 AB-intervju med Bildt omkring 25/1 DN 19/12 2013 Globalresearch Nyhetsbanken 5/12 Nyhetsbanken 11/12 Proletären 20/12 SvD 5/1 2014 Sveriges Radio 17/12
Rozoff i Globalresearch


19 svar till “Protestera mot Regeringens uttalande 21/2 om Ukraina!”

 1. ”Jag tror att alla är djupt tagna av mordet på Nemtsov. Det är ju en avrättning. Och det är klart att det här förstärker bilden av Putins skräckvälde när det gäller säkerhet, mänskliga rättigheter och demokrati.” Så uttalade sig Margot Wallström i Dagens Nyheter igår (28/2). http://www.dn.se/nyheter/varlden/margot-wallstrom-en-avrattning/ Wallström följer troget i Carl Bildts spår. ”Putins skräckvälde”. Bör en svensk utrikesminister göra sanslösa uttalande i affekt och hysteriskt hat mot Rysslands president? Mordet är inte utrett och ingen vet vilka de skyldiga är. Det var olyckligt – och en skam – för Sverige att ha en utrikesminister som Bildt under åtta år. Nu har socialdemokratin installerat en kopia. Det misstaget borde rättas till! – Mordet på Nemtsov kom på en för den ryska regeringen mycket olycklig tidpunkt. Men spelar ”oppositionen” väl i händerna. De förvandlar en redan planerad protestmarsch i en sorgemarsch. Som kommer att få stor uppslutning. Ett mord är bara vidrigt. Det förnekar ingen. Men vem låg bakom detta? Paul Craig Roberts
  misstänker en slug och skrämmande planering: http://www.paulcraigroberts.org/2015/02/27/nemtsovs-assassination-propaganda-attack-putin/ Om inte CIA kan dock mot den ryska regeringen fientliga grupper misstänkas. De har så mycket att vinna propagandamässigt i detta.
  Ulla Johansson

 2. Jag tror tyvärr att Linde och Sjöstedt till fullo instämmer med Wallström. Bra initiativ med protesten!

 3. Tips till Tvivlare:

  För de som tar del av medias
  presentation av senaste tidens bisarra händelser och attentat,
  kanske en Google sökning på händelsen\attentatet
  med tillägget ”Cui bono”. alt/och ”False flag”
  kan öka förståelsen eller tvivlet?

   • DN skriver ”Kreml vill inte riskera att mordet blir uppklarat”.

    Lika sant som mycket annat i DN
    Men Undersökningskommittén (förkortat SK, Rysslands FBI) har utlovat 3 miljoner rubel för värdefull information om brottet. På lördagkvällen lade SK ut en video som visar hela förloppet. Mördaren har av allt att döma stått gömd i en trappa under bron.
    (Boris Nemtsov’s Murder Caught on CCTV Camera (VIDEO) / Sputnik International)

 4. Man lyckades dressera SSU ordförande Lindh i samma ”anda” att Wallström nu tar rygg på NATO är knappast förvånande.

 5. Nemtsov i Ryssland och Nisman i Argentina var mer värdefulla som döda för delar av den onda trojkan Us/Uk/Israel. Nemtsov hade väl 1% och var en marginaliserad obetydlighet. Aldrig att Putin skulle ha intresse av att trampa på en sån looser.
  Hans twitter och påföljande död är för perfekt som psyop och påminner om fallet Nisman där syftet var att tvinga bort Kirchner(som ju nationaliserat oljebolag och sagt att hon kan komma att bli mördad för det)
  Nemtsov, kallad ekonomiskt geni av den anglosaxiska oligarkin tillhör det liberala gäng som låg bakom ett veritabelt folkmord mot det ryska folket med större överdödlighet än under svälten på 1930-talet. Den ryska allmänheten betraktar honom uppenbarligen inte som något geni.
  Man kan förvänta sig att hjärnan bakom komplotten har arrangerat det så att de kan veva insinuationerna länge. Dokument utifrån nu var ett anglosaxiskt praktnummer av vidrig propaganda, med lögner och hatförmedling mot Putin. Public service’s vill att ingen skall sakna dem så att privatiseringarna går smärtfritt.

 6. Är det någon som hört vad Wallström kallar nuvarande regim i Ukraina
  dom är ju bara helt vänliga kuppmakare och fascister.
  Vill Sverige och EU/USA/NATO ha fred undrar man ju.

 7. Till alla Ryssland-intresserade som skriver här kan jag varmt rekommendera
  den ryska filmen ”Leviatan”, som har premiär i Sverige den 13 mars:

  http://www.sf.se/filmer/Leviathan/

  (Gäller Stockholm, men en snabb googling visar att den har
  premiär även på andra ställen i landet.)

  Jag har sett den i en förhandsvisning. Stark handling, mycket bra skådespelare
  (som alltid i rysk film) och vackert foto. Inte så ofta rysk film visas på
  svenska biografer, så det är värt att passa på.

 8. Briljant förslag till välmotiverat protestyttrande!
  Om svenska politiker och medias sanningsförvanskare hade läst Zbigniew Brzezinskis bok ”The Grand Chessboard” som kom ut redan under 1990-talet och redan då beskrev hur det amerikanska imperiet skulle inringa och isolera Ryssland efter Sovjetregimens kollaps, så hade vi aldrig gått på de lögner som rikspolitikerna och fulmedia trumpetat ut det senaste året. På sidan 84-85 i boken finns även kartor som visar planerna på ”oskadliggörandet av Ryssland” samt beskrivningen hur baltstaterna skall föras in i NATO och hur Finland och Sverige därefter skulle förmås att ingå i denna allians. Vet ni också att författarens son är den nye amerikanske ambassadören i Sverige som har inspirerat till det senaste årets pånyttfödda politiska kraven från flera partier att utreda en NATO-anslutning? Det här är faktiskt Carl Bildts hemliga våta dröm som han förberett i åratal genom sin vänskap med både Brzezinski och Henry Kissinger inom Bilderberggruppen och The Trilateral Commission! Oberoende och granskande media hade i en demokrati vetat och förkunnat detta redan för många år sedan.

 9. Obegripligt hur vår regering så oförblommerat kan ge stöd till Ukrainas regim och ställa sig på USA:s,Natos och nu det högerpolitiskt styrda EU:s sida i krigshetsen mot Ryssland. Det skrämmer mig.