Är Ukraina på väg att lösas upp?


Denna artikel har jag fått 19/3 av Tord Björk som bl.a. är redaktör för ”Ukraina-bulletinen”. Ukrainabulletinen
Föregående artikel om Ukraina publicerades här 7/3 och berörde även denna fråga. Donbass separerar från Ukraina

Artikeln
Många tecken kan tyckas tyda på att Ukraina är på väg att lösas upp.
Fascistiska milisledare som Bereza kan i ena stunden vara med och olagligen mura igen en rysk bank i Kiev. I nästa stund kan han med hjälp av frivilligbataljon Djnepr 1 som han är ledare för driva på för en illegal blockad av järnvägstransporterna som håller produktionskedjor av råvaror och industri igång över frontlinjen i Östra Ukraina. En blockad som leder till miljardskador för den ukrainska ekonomin enligt statsministern Hrojsman och drabbar Donbass lika mycket. Därefter kan denne fascistiske milisledare som tillika är parlamentsledamot ockupera talarstolen i parlamentet med hjälp av okända militärklädda män så att vice talmannen tvingas avbryta session då agerandet bryter mot reglerna vilket skedde 15 mars.
Donbass
Men hans agerande saknar nyhetsvärde, åtminstone har ingen public service i Norden rapporterat om det. Om det tas upp riskerar den som gör det att stämplas som rysk desinformatör av EU. Dess organ East Stratcom bevakar nyheter som man anser beskrivs på ett sätt som talar emot EU makthavarnas synsätt. Att ta upp hur fascister agerar för att genomdriva sin vilja i Ukraina bemöts ofta med att det är en falsk nyhet eftersom fascistiska partier enbart fick 2 procent i senaste valet. Att motsättningarna tar sig extraordinära uttryck inne i parlamentet kan alltså inte ha hänt och alltså har det inte hänt någon nyhet. Berezas uppträdande med sitt anonyma entouarge och många liknande händelser tycks peka på ett land där ledare för fascistmilis kan styra och ställa till en hel del.

Men skenet kan bedra. Efter stort fall stabiliserades Ukrainas ekonomi förra året och började sakta gå framåt. Ukrainas salamitaktik tycks vara mycket lyckosam, låta fascister testa ny radikala attacker på de regioner som gjort sig fria med ryskt stöd som Krim eller Donbass. Sedan efter att ha sprängt några kraftledningsstolpar och gjort Krim till stora delar strömlöst och gjort bönderna i södra Ukraina som sålde till halvön med dess 2,5 miljoner invånare fattigare omvandlas fascismens makt på gatan till regeringspolitik. Samma sak har nu hänt med den sista ekonomiska förbindelsen som höll Ukraina och Donbass samman. Järnvägsblockaden för att störta 75000 arbetare ut i arbetslöshet och skapa så mycket kaos som möjligt har visat sig vara mycket lyckosam. Väst har inget som helst intresse av tunga industrin i Östra Ukraina, den kan gärna gå under bara man får tillgång till 40 miljoner ofta välutbildad billig arbetskraft, åkermark och statliga företag till slumppris. Att fascister murar igen hela banker och saboterar stora mängder bankautomater för att tvinga ryska banker ut ur landet, är också något som kan gynna väst.
Ukraina azov-brigaden-wolfsangelAzovbrigaden
Samma modell för att med fascistisk maktutövning användes när den folkvalde presidenten Janukovitsj störtades. 21 februari 2014 skrev oppositionspartierna på ett avtal som också undertecknades av tre närvarande EU ministrar. Några timmar senare förkastade oppositionspartierna avtalet om en fredligt och konstitutionellt ordnat skifte vid makten när en fascistisk milisledare vägrade följa det och strax fick uppslutning av Högra sektorns ledare Jarosj. Medan regeringen höll sin del av avtalet och drog bort säkerhetsstyrkor från regeringskvarteren

Den långsiktiga strategin har sedan länge varit från landets ledande politiker som Porosjenkoblocket gruppledare att härma Kroatien. Bygga upp den egna ekonomin och militären för att sedan slå till med kraft mot minoriteten som i deras fall gjordes med Operation Storm 1995 mot Krajina, den största etniska rensningen under hela Jugoslavienkrigen. Från början var Ukrainas arme i uruselt skick men den har nu tre års erfarenhet och blir bättre och bättre. Samhälleliga stödet för frivilliga har varierat men även det institutionaliseras bättre. Just i dagarna firades frivillighetens dag, myndigheterna uppger att 100 000 man ställt upp i kriget frivilligt sedan det startade och i opinionsmätningarna har de ofta ultranationalistiska och andra frivilligbataljoner betydligt högre stöd än politikerna, en folklig uppslutning som funnits starkt närvarande från första början i Majdanupproret och nu uttrycker sig i omfattande frivilligarbete för att ta hand om flyktingar från Donbass eller ge stöd till fronten.

Den samlade förmågan hos de särskilt stridsvilliga frivilligbataljonerna och ukrainska militären testades nu i början av året med lyckat utfall. Trots att USA stödda Radio Free Europe rapporterade att det var den ukrainska sidan som gick till attack i en krypande offensiv som utlöste eskaleringen av striderna rapporterade västliga medier det motsatta att Moskva beordrat eskaleringen eller att att det skett mer eller mindre av sig själv, som ETC skrev i en rubrik: På Östfronten intet nytt. ETCUkraina kan alltså göra vad de vill och invänta bifall, samma med ekonomiska blockaden samtidigt som de med små steg för steg stärker ekonomin och militära förmågan i kombination med stundtals kaotiska motsättningar som man tycks kunna leva med. Till stöd har man västmakterna som håller grytan lagom kokande med hjälp av krav och lån, något man har råd med. Sammanlagt har Danmark, Finland, Norge och Sverige en BNP som är större än Rysslands och kan med lätthet rusta sönder landet och undergräva dess stöd till separatisterna i Östra Ukraina tillsammans med andra västmakter. Något väst gjorde med Sovjet på 1980-talet och är den strategi som väst för också nu.

Der är dags även för de som mest ser till staters agerande och spekulerar över påstående om hur Ukraina snart faller samman eller hur BRICS länderna snart tar över bör ta till sig fakta om Ukrainas ekonomi och militära upprustning. Särskilt bör de och alla andra lyssna till befolkningen i Donbass som kräver att Minskavtalet följs.
Ukraina krigsbild ruiner
Det har i början av detta år visats tydligt även med hjälp av västvänliga källor att det är Ukraina som nu brutit mot Minskavtalet och skapar allvarliga humanitära problem. Det har gjort att kravet på att också Ukraina ska leva upp till Minsk II aktuellt. Något som särskilt i Sverige bör användas för att driva kampen mot upprustningen och rysshetsen tydligare och därtill stödja humanitär hjälp till Donbass för att bryta med desinformation om den konflikt som nu förvärrats. Skriv på namninsamlingen mot desinformation till stöd för Minsk II avtalet och följa Aktivister för freds blogg på svenska och engelska eller den oftare uppdaterade Facebookgruppen Ukrainabulletinen.
Aktivister för fred och Ukrainabulletinen

Några andra artiklar om Ukraina här.
* Donbass separerar från Ukraina 7/3.
* Ukraina kränker systematiskt mänskliga rättigheter
* Ukrainakrisen: Från Nulandkakor till kallt krig. Del 1
* Ukrainakrisen: Från Nulandkakor till kallt krig. Del 2
* Avslag från Granskningsnämnden
* Dödsskjutningarna på Maidan: USA-stödd ”false flag” enligt vetenskaplig rapport
* Protestera mot svenska regeringens uttalande 21/2 1015 om Ukraina
* Väntad kalabalik i konkursfärdiga, korrumperade statskupps-Ukraina
* Gallup visar att 8 % är nöjda med regeringen i Ukraina medan 80 % är nöjda med Putin i Ryssland
* USA-ikonerna Kissinger och Brzezinski kritiserar USA:s Ukrainapolitik
* Nynazist ny talman i Ukrainas parlament
* Regissören Oliver Stone: Statskuppen i Kiev påminner om andra CIA-kupper
* Lästips för Stefan Löfvén och Margot Wallström – imperialismens kreatur
i , , , , , , , , , , ,


6 svar till “Är Ukraina på väg att lösas upp?”

 1. Såg en notis idag att EU ger ett nytt lån på 600 miljoner € till Ukraina (tror man att man får tillbaka de pengarna?). Detta trots att Ukraina inte uppfyller långivarnas villkor. Kan man gissa på påtryckningar bakom kulisserna för att skyffla miljarder ner i det svarta hålet?

 2. Nå välutbildad med Rysk kunskap.

  Det är väl få som förstår att ca 10% av befolkningen står för neo-nazismen. Att kanske runt 30% önskar mer västorientering mot Ryssland är en sak men att det nu sker på bekostnad av Ryssland är få som önskat.

  Det är fortfarande ca 80% som har direkt Rysk släkt och vi har gott om andra länder som separerats av USA som i sekler inte släpper sina band.

  En resa genom forna Jugoslavien kan vara väl så lärorikt, Ryssland är en stor investerare, från Republika Srbska, Serbia till Istria. Bosna som tecknade 2006 samma associationsavtal som Ukraina är idag tomt på EU-investeringar. Till och med i Kroatien är det sorg, skuldsättningen ökade med 21% första 5 år i EU, ungdomsarbetslöshet rekordhög med avfolkning där det saknas kust, unga flyr till Tyskland i jakt på tyska låglönejobb.

  Vi kan med hög sannolikhet räkna med att Tyskland kommer gödas närmaste 20 åren med fattiga ukrainare. Fast denna gång utan större utbildning, Ukrainska universitet går på knäna redan. Dels kan de inte lära på Ryska längre och många professorer har lämnat för Ryssland, dels måste en hel del litteratur göras om till ”Ukranificering” eller nazi-revotionism, modell Kroatien.

  Märk också att Kiev-juntan hade en blockad mot Östra Ukrainas universitet också i år.

  Inte ens 3:e världen godkänner alltid dagens Ukrainas Universitet.

  Välutbildade Ukrainare tillhör Ryska arvet från 80-, 90- talet.

  https://www.unian.info/society/1764456-ukraine-cancels-licenses-of-colleges-universities-in-occupied-areas.html

  http://www.universityworldnews.com/article.php?story=20151208181240952

 3. Uttalande av DNR:s president Alexander Zakharchenko den 16 mars, 2017:

  https://www.youtube.com/watch?v=w42Vdev4I58&t=175s

  Efter ca 7.40 säger han att han hoppas att Donbass och Donetsk snart ska
  tillhöra Ryssland, och att det ska finnas en landförbindelse till Krim. Det
  förstnämnda är ju nästan ett faktum (pass, rubel, etc.), men det sistnämnda
  kommer att kräva en militär aktion med reguljära ryska trupper. Till sommaren kanske?

  • Ukraina är redan i praktiken upplöst! De västra delarna blir med tiden troligen polska och de östra delarna blir med tiden sannolikt delar av Ryssland. Vad blir kvar? Det som egentligen kan kallas Ukraina dvs områdena i centrala Ukraina är det som möjligtvis kommer att kallas Ukraina i framtiden. Varför man inte löste detta på ett bättre sätt när Sovjet upplöstes är en gåta men politikers idioti är ofta monumental och tar sällan hänsyn till vad befolkningarna i de berörda områdena anser. Krimfrågan kunde lösts redan på 90-talet med de folkomröstningar som hölls där på den tiden, man kunde låtit folkviljan bestämma. Ukraina är idag ett plundrat land där oligarker från väst och öst stulit allt som man kommit över. T o m jordbruket har via s.k ”landgrabs” dvs landstöld tagits över av bolag från främst USA som också passade på att stjäla guldet som fanns i Ukrainas guldreserv i samband med kuppen 2014. Att Sverige ö h t befattar sig med denna skurkstat är fullständigt obegripligt och kritiken från media borde varit massiv mot politiker som Wallström och Löfven. Men medias tystnad säger också en del om tillståndet för demokratin i Sverige och det är med häpnad man får läsa om vad som händer t ex polisen från Örebro som avslöjade hur illa ställt det är egentligen. Listan kan dessvärre göras lång på hur illa media sköter sig numera.