Skall förorterna försvenskas?


Här har publicerats tre artiklar om invandring och SD i juli, och många fler tidigare.
Den första av dem skrivs av Ulf Karlström som berikat denna blogg med många artiklar i skilda frågor. Han presenteras i föregående bloggartiklar. Ulf är i denna artikel inne på samma område, denna gång med utgångspunkt från artikeln ”Förorten behöver försvenskas” i Svenska Dagbladet.

* Ulf Karlström ”Immigration: Tokvänsterliknande argument förespråkar att budbäraren skall skjutas”
http://jinge.se/allmant/tokvansterliknande-argument-foresprakar-att-budbararen-skall-skjutas.htm 79 kommentarer

* Sammanställning av mig: ”Är SD ett fascistiskt parti”? http://jinge.se/allmant/ar-sverigedemokraterna-ett-fascistiskt-parti.htm -153 kommentarer

* Britta Ring ”Spåren i Sverigedemokraternas principprogram”
” http://jinge.se/allmant/sparen-i-sverigedemokraternas-principprogram.htm Hon menar att SD är fascistiskt, men inte deras program – 24 kommentarer.

rinkebyEn svensk förort

Artikeln.
Polisen och kriminologen Fredrik Kärrholm skriver i en kort debattartikel i SvD (23/7) att polisledningen idag klassificerar 61 områden som utsatta, ”varav 23 betecknas som särskilt utsatta”. SvD. Förorten behöver försvenskasDet handlar om förortsområden, med dominans av invandrare. Kärrholm hävdar med stöd i forskning och utredningar att det ”tycks [som] en destruktiv kultur ha brett ut sig bland barn, ung-domar och unga vuxna. Denna förortskultur avviker kraftigt från majoritetssamhällets”. Och vidare: ”I Rinkeby pekar barn finger åt polisen utan att någon höjer ett ögonbryn”. Därför är det ”hög tid att sluta prata om mångkultur och integration, till förmån för assimilering. Förorten behöver bli mer svensk, med ideal som laglydnad, jämställdhet, artighet, egenansvar och skyldigheter gentemot samhället. Ingen måste dansa små grodorna eller äta kräftor, men de goda värderingar som har gjort Sverige starkt måste vara rådande även i våra förorter. Hur barn hälsar på polisen är en mätsticka”.

I en kort debattartikel kan naturligtvis inte allt sägas, men Kärrholm missar påtagligt stora frågor om orsak och verkan. Jag nöjer mig här med att peka på fyra sådana aspekter.

(1) Artikeln säger inget om att den ökade ekonomiska ojämlikheten, som utvecklats under den nyliberala eran sedan 1980-talet, såväl i Sverige som i andra europeiska länder. Thomas Piketty har i boken ”Kapitalet i 21:a århundradet” givit ett förkrossande statistiskt underlag i frågan. Dessutom visar forskning att ökad ojämlikhet ger en rad andra negativa effekter, t ex på folkhälsan (Wilkinson & Pickett, ”Jämlikhetsanden. Därför är mer jämlika samhällen nästan alltid bättre samhällen”, sv övers 2010). Sammantaget är detta faktorer som bidrar till att bryta ned samhällen, även det svenska

Piketty Kapitalet ....

(2) Artikeln säger inget om samhälleliga orättvisor av institutionell karaktär, t ex att man måste göra ”bostadskarriär” för att få ett bra boende, eller att de som har råd att utnyttja ROT & RUT subventioneras.

(3) ”Skyldigheter gentemot samhället” är en vag beteckning, som i värsta fall kan dölja rent groteska ståndpunkter och värderingar. Självklart finns det både skyldigheter och rättigheter i dagens svenska samhälle, vilka skall upprätthållas och respekteras. Nu har politikens räckvidd, till följd av EU-medlemskapet och den nyliberala regimen, reducerats. Mainstreampoliken kan därför mest prata, men inte åtgärda särskilt mycket. SJ och järnvägssystemet är ett paradexempel på detta. Detta ”munlädrande” har urholkat intresset för politik och deltagandet i de allmänna valen.

(4) Vad är det som gjort Sverige starkt – eller rättare gjorde Sverige starkt en gång i tiden? Det var knappast värderingar, utan ekonomiska faktorer som intakt produktionsapparat 1945 (ej med i Andra Världskriget), ”kapitalismens gyllene år” (1945-70/75), tidig arbetskraftsinvandring, kvinnornas inträde på arbetsmarknaden (2 löner per hushåll), skolsystemet, bra sjukvård, socialförsäkringar, och relativt stor offentlig sektor (gav jobb).

När detta sägs skall jag också erkänna ”värderingar” som villighet att arbeta, arbetsdisciplin (komma i tid, göra rätt för sig) förvisso inte är oviktiga faktorer.

Emellertid bör Kärrholm inte avfärdas, trots en viss populistisk slängighet. Han erkänner öppet att debattartikeln rymmer generaliseringar, vilket länder honom till heder. Jag är enig med Kärrholm om att:
– De särskilt utsatta områdena är ett gigantiskt samhällsproblem
– Delar av ”förortskulturen” är djupt problematiska, i synnerhet som ”tokvänstern” vägrar att kritisera t ex hederskultur, kvinnoförtryck, religion i allmänhet och extrem islamism i synnerhet
– Mumbo-jumbo om kulturell mångfald har i någon mån bidragit till att minska integrationen av 2000-talets invandrare
– Väger vi orden på guldvåg bör assimilering ha företräde framför integration
– Diskussionen om icke-kognitiva färdigheter är intressant, och torde säkert spela en viss roll i de höga arbetslöshetstalen för 2000-talet invandrare.

SD logga
Nära 20 % av den svenska valmanskåren är beredd att stödja högerpartiet och bitvis rasistiska (SD). Det är ytterligt allvarligt, och får illustrera den svenska ”vänsterns” svaghet, på gränsen till impotens. Jag föreställer mig att ett sätt att knäcka (SD) är att gå Kärrholm till mötes, på sakliga punkter som t ex mina strecksatser ovan.

Riksdagsval 2018En opinionsundersökning inför riksdagsvalet 2018 ”Riksdagsval 2018” pågår på nätet. Resultat efter några månader med 55 000 röster… Riksdagsval2018. Så här vill vi förstås att det inte blir vid valet 2018! Bilden insatt av Anders Romelsjö

Andra aktuella artiklar i dessa frågor. (Med annan datering)
Immigration: Tokvänsterliknande argument förespråkar att budbäraren skall skjutas. Av Ulf Karlström. 79 kommentarer. 7/7 2017.
Är SD ett fascistiskt parti?. Sammanställning av mig. 153 kommentarer 12/7 2017.
Spåren i Sverigedemokraternas principprogram
Av Britta Ring. 24 kommentarer. 15/7 2017.
Litet äldre artiklar.
170324Är invandringen bra för ekonomin?
160323 Efter Bryssel, Paris och flyktingströmmarna – hur uppkom ISIS
160318 Flyktingpolitik och krigspolitik: Min artikel i DN.
160304 Syrien: Insiktsfull EU-rådgivare
Flykting och krig II
160209 Den dolda orsaken till flyktingtragedin
160110 Halverade matransoner utlöste flyktingströmmen
151122 Krönika om inställt tal om Syrien, flyktingströmmar, vänstern och den svenska imperialismen
151028 Västländers agerande orsak till flyktingkrisen
151022Fri arbetskraftinvandring – är det lösningen?
150926 Ryssland är Europas största flyktingmottagare
Erdogan & Obama
150925 Dalai Lama och Jacob Zuma
150918 Kallt krig inom EU om och mot flyktingar
150909 Sveriges Syrienbistånd går bl.a. till terrorister som orsakar flyktingvåg
150909 Det verkliga flyktingproblemet och hur man kan lösa det
150909 Flyktingkatastrofen är ingen tillfällighet
Flykting och krigen IV.

150512 Big business i svensk flyktingindustri
150421 Flyktingkatastrofen på Medelhavet – vems är felet?

i , , , , , ,, , , , , , , , , , , ,


10 svar till “Skall förorterna försvenskas?”

 1. Ungdomar – oavsett vilka dom är (även klass) – gör någon gång uppror. Det kan vi inte komma ifrån. Och det har alltid varit kritik från vuxna som hävdar ’att ungdomar idag är bortskämda och oartiga, de skulle minsann upplevt hur det var att växa upp när jag var liten och fick en örfil om jag inte bockade för läraren’. Men innerst inne var de vuxna föräldrarna glada över att den tiden har försvunnit.
  I slutet av 70-talet gick en av de mest sedda serierna på TV. Den hette ’Lära för livet’ och regissören var Carin Mannheimer. Vad jag minns så blev tittarna (de vuxna – inte ungdomarna) enormt upprörda över hur serien gestaltade dagens (70-talets) skolvärld, och hur ungdomarna uppförde sig mot auktoriteter.
  Jag tror inte att ungdomarna (och en hel del vuxna, jag inkluderad) vill ha tillbaka den tid som fanns på 50-talet. Jag har hört skräckscenarier från mina föräldrar, syskon och svågrar hur de blev behandlade i skolan och i samhället i övrigt (och detta är för min del inte något önskvärt). Men även om de vuxna höll disciplinen med hårda nyper så hindrade det inte ungdomarna att uppror. Så kan vi göra något åt ungdomarnas naturliga uppror mot vuxenvärlden? Uppror är att peka fingret åt polisen.
  Ibland går upproret överstyr till olika brott och det blir kraftiga rubriker i pressen. Men så har det alltid varit. Oavsett vem som begår uppror.
  Men nu begår invandra ungdomar uppror i förorten (medan ’svenska’ ungdomar i medelklassen sitter framför datorn och spelar spel), vilket då och då går överstyr – precis som de svenska ungdomarna gjorde på 70- och 80-talet (det har alltid funnits ungdomar som begått brott i upprorets splittrande känsla). Partier med SD i spetsen förordar hårda tag och en återgång till 50-talets svenska moral. Vilket är naturligtvis glädjande för varje vuxen som absolut inte vill se att ungdomar inte gör uppror. Men de vuxna har själva glömt hur det var när de var unga …
  Men är det annorlunda idag? Har brotten blivit grövre? Har brotten mellan ungdomar ökat (t ex stölder)? Nja, jag tror inte det. När jag gick i skolan var det mycket mobbning och även stölder. Men det var ingen som polisanmälde det. Om den drabbade överhuvudtaget brydde sig (vilket var sällsynt) så gick man till rektorn. Och vad gjorde han? Ja, inte polisanmälde han hela händelsen. I bästa (eller sämsta) fall för den drabbade kallade han in personen som utfört stölden och skällde ut honom/henne, och kanske eventuellt kontakta föräldrarna till ’brottslingen’.

 2. Du nämner ’väger vi orden på guldvåg bör assimilering ha företräde framför integration’.
  Wikipedia: ”Syftar på den process genom en minoritet, om processen är fullständig, helt överger sin egen kultur så att den ursprungliga kulturskillnaderna försvinner.”
  Expo: ”Medan integration betyder att man anpassar sig till varandra innebär istället assimilation att man måste överge sin kultur, sitt språk och sitt sätt att leva – för att uppgå i ett majoritetssamhälle.”
  Anser du verkligen att invandrarna ska bli ’svenska’? Överge sin kultur och religionstillhörighet? Vi har religionsfrihet, och språken är en del av människans kultur. Vill du även att svenskan ska ha företräde framför t ex samiska?

   • Hur kan du påstå att Kerstin Stigssons frågor om samiska m m är närmast provokativa och t.o.m. att de ”inte tillför inte debatten någonting”?

    Du skriver ju att du är enig med polisen Fredrik Kärrholm om att assimilering bör ha företräde framför integration. Assimilering innebär ju att minoritetskulturen överger sin kultur och sitt språk och uppgår i majoritetens kultur och språk. Då är det ju logiskt att fråga om du anser att detta gäller alla minoriteter i Sverige, eftersom du inte gör några reservationer när du förespråkar assimilation. Det är faktiskt den mest logiska frågan.

    Ditt avvisande av denna högst intressanta frågeställning som att den inte skulle tillföra något, är däremot fullkomligt ologisk.

    Vi är nog många som undrar vilka minoriteter i Sverige som du anser bör assimileras – eller, rättare sagt, hur pass genomtänkt ditt förordande för assimilering egentligen är. Ditt avvisande svar väcker onekligen misstanken att det inte var särskilt genomtänkt.

    • Ulf Karlström är på semster. Det är tydligt att han inte avsåg att utreda frågan i denna artikel. Kan ses som en kommentar, som kan utvecklas.

    • Om man inte uppfattar skillnaden mellan urbefolkningar/människor som levt sedan urminnes tider i Sverige (som samer och tornedalningar) och människor som kommit hit nyligen från andra kontinenter så får man problem med diskussionen. Det bör finnas en moralisk förpliktelse från det svenska samhället att stödja ex.vis språkliga och kulturella yttringar bland svenska medborgare. Detta gäller inte immigranter som inte kan hävda hemortsrätt här.

 3. Menar du att invandrare har mindre kognitiva färdigheter än vad svenskar (och invandrare på 1900-talet) har, i och med ditt påstående att arbetslösheten är större bland 2000-talets invandrare? Är det inte istället så att rasismen (med SD:s stora stöd i samhället) har bidraget att en stor grupp av 2000-talets invandrare (varav de flesta av dessa är muslimer) är arbetslösa? Du lägger skulden på den arbetslösa i stället på att samhället inte kan erbjuda invandrarna en bra utbildning eller ett bra arbete med avtalsenlig lön. När en stor grupp ur någon grupp i samhället är t ex arbetslösa så kan man inte beskylla gruppen för att vara icke-kognitiv. Vad jag vet finns det ingen gen i någon människogrupp som gör dem icke-kognitiva.

 4. Många felaktiga slutsatser i den artikeln. Nöjer mig med att kommentera punkten 1. Ökad ojämlikhet sedan 1980-talets mitt beror främst på fördubblingen av arbetsutbudet som skedde pga Kinas, Indiens och det forna Östblockets inträde i världshandeln.

  En ökad ojämlikhet kan ska genom att kapitalinkomsternas andel stiger vid stigande, konstanta eller fallande reallöner, dvs arbetsinkomster. I Sverige har det skett vid stigande reallöner. Därmed faller ”förklaringsmodeller” som den ovan. Folk med stigande inkomster orsakar inte sådana problem som antyds i artikeln.

  Orsakerna står att finna i de nuvarande institutioner och lagar inte är anpassade till att absorbera en så kraftig ökning av befolkningen som skett.