Västländers agerande orsak till flyktingkrisen

Denna artikel publicerades för exakt ett år sedan. Den är minst lika aktuell idag. Och den nämns lika litet idag av ledande politiker och massmedia. Därför återpublicering.

Detta blogginlägg utgörs av en artikel som publicerades 27/10 av Bärgsbladet – Arboga tidning som tillhör Västmanlands Läns Tidning (VLT). Den är underskriven av Anders Romelsjö, professor emeritus, samhällsdebattör (jag), Leif Elinder, samhällsdebattör, pensionerad barnläkare och Sven Ruin, småföretagare och människorättsaktivist, Köping.
Medelhavet flyktingar
Artikeln sändes först till DN, SvD, Aftonbladet, Sydsvenskan, GP och UNT som utan motivering avslog publicering. Vi blev inte särskilt förvånade. Blev Du läsare det?
Vi medtar också referenser.
295171501

Artikeln

Förre finske presidenten och Nobelfredspristagaren Martti Ahtisaari har berättat att Västalliansen avböjde ett ryskt förslag från 2012 som gick ut på att Syriens president, Bashar al-Assad, skulle avgå under ordnade former som led i en fredsöverenskommelse. Istället valde USA med flera allierade att fortsätta finansiera och beväpna olika extremistiska oppositionella grupper. Sedan det ryska fredsförslaget avvisades har över 200 000 syrier dödats och över tio miljoner syrier har tvingats lämna sina hem. Syrien är ett av många exempel som talar för att just försöken att med våld störta suveräna länders regeringar är den grundläggande orsaken till flyktingkrisen, både där det lett till regimskifte och där regeringen sitter kvar. Detta är en viktig förklaring till flera av de krig som aldrig tycks ta slut.
AssadInterview2
Bär Väst ansvar? Flera västländer, med USA i spetsen, tycks mena att de har en moralisk skyldighet att vid behov med våld introducera ”demokrati”, vilket i praktiken kan innebära marionettregimer, i länder vars regeringar de ogillar. Detta som ibland sker under motton som humanitär intervention och skyldighet att skydda är ett klart brott mot FN-stadgan och ett brott mot freden. Västländernas handlande gör att begreppet demokrati, som vi behöver vårda och utveckla, riskerar urholkas och förvanskas till oigenkännlighet. Under de nya regimerna förekommer inte sällan upprörande övergrepp på mänskliga rättigheter och straffrihet för många av de värsta förbrytarna.
Afghanistan: USA anföll Afghanistan år 2001 och avsatte regeringen i ett krig som går långt utöver FN-mandatet. Kriget som sedan länge främst bedrivs av USA och NATO – och där även Sverige deltagit – har resulterat i ett svårt sargat land, hundratusentals döda, miljontals flyktingar och en rekordartad opiumproduktion. Den 5/10 bombade USA sönder Läkare utan Gränsers sjukhus i staden Kunduz. Enligt New York Times kan svensk militär ha deltagit i att välja bombmål åt USA i Afghanistan.
Irak-möte 141126

Irak: USA invaderade med ”de villigas koalition” landet olagligt 2003, efter falska uppgifter om massförstörelsevapen. Kriget och oroligheter som följde har lett till minst en halv miljon döda och miljontals flyktingar. Regimskiftet har också lett till att ovärderliga kulturskatter, från grundandet av vår civilisation, förstörts eller plundrats.

Libyen: NATO-anfallet 2011 på ett av Afrikas mest utvecklade och självständiga länder gick långt över FN-mandatet och handlade uppenbarligen just om regimskifte. Sverige deltog på angriparnas sida, även om vi inte släppte bomberna. Resultatet blev tiotusentals döda, framväxt av al-Qaida och liknande grupper samt hundratusentals flyktingar. Dessutom har kaoset i Libyen gjort det till ett laglöst transitland för många flyktingar från andra länder.
Syrien skada efter Israels bombanfall 4RTR3D5PK
Syrien: Det är väl belagt att kriget i Syrien har anstiftats och förts av Väst via ombud. Sedan 2011 har USA med Saudiarabien, Qatar, Turkiet, Israel, Frankrike, England och även Sverige direkt eller indirekt stött våldsskapande rebeller, som uppenbart har ett betydande inslag av legosoldater. Stödet resulterade att oppositionen radikaliserades och framväxten av terrorgruppen ISIS. Hösten 2014 inledde den USA-ledda koalitionen flyganfall mot ISIS-kontrollerade mål i Syrien. Dessa anfall har varit anmärkningsvärt resultatlösa, kanske rentav medvetet då ISIS har samma mål som USA – att störta Assads regering. Uppgifterna att Assad skulle ha dödat sju gånger fler civila än rebellgrupper, vilket utrikesminister Wallström nyligen påstod, kommer från opålitliga Londonbaserade ”Syrian Observatory of Human Rights”.

Ukraina: USA medverkade till en fasciststödd statskupp mot den demokratisk valda regeringen i Ukraina februari 2014. Den har lett till inbördeskrig. FN:s flyktingorgan UNHCR skriver att ”Ukrainakrisen har resulterat i minst en miljon internflyktingar samt över 900 000 till andra länder och framför allt till Ryssland”, som därmed tagit emot flest flyktingar av länder i Europa.
Ukraina Ashton & Svobodas ledare untitled
Slutsatser. De regimskiften som startats av USA, och dess allierade, är huvudorsak till den stora ökningen av flyktingar i Europa och i konflikternas närområden. Många länder och massmedia har nästan helt låtit bli att rapportera detta centrala förhållande. Sveriges militära samverkan med USA/NATO har bidragit till att göra oss medskyldiga till flyktingströmmarna. Politiker i Sverige och andra länder måste börja tala om flyktingkrisens verkliga orsaker och motverka att fler drivs på flykt.
untitled (96)
Några förslag:
1. Ta avstånd ifrån delar av USA:s utrikespolitik. Tala om att denna är en viktig orsak till flyktingströmmarna och till tillväxten av grupper som ISIS.
2. Yrka på att USA, Saudiarabien, med flera tar emot en betydande andel av flyktingarna från Mellanöstern samt att de betalar en ansenlig del av flyktingkostnaderna.
3. Rekommendera ett slut på de kontraproduktiva sanktionerna mot Syrien, Iran och Ryssland.
4. Prioritera kvotflyktingar. Asylrätten, som bygger på ett formellt regelverk, är inte praktiskt tillämpbar i situationer av massflykt.
5. För demokratins skull måste vi ställa upp bakom kravet att även västalliansens militärer och politiker ska kunna ställas till ansvar.

Referenser
[1] http://afghanistan.nu/news/view.asp?ID=681
[2] http://www.svd.se/sverige-medskyldigt-till-avrattningar
[3] http://www.svd.se/armadillo-chockade-danmark
[4] https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4081554
[5] http://www.expressen.se/nyheter/sverige-hjalpte-usa-att-bomba-bagdad/
[6] http://www.fokus.se/2011/06/svenska-vapen-smusslades-till-irak/
[7] https://www.aftonbladet.se/kultur/article10983309.ab
[8] http://www.svt.se/opinion/svenska-vapen-anvands-i-irak
[9] http://www.hd.se/nyheter/utrikes/2007/04/11/danskar-far-inte-stamma-fogh-om-irak/
[10] http://www.fokus.se/2012/05/sveriges-hemliga-propagandasoldater/
[11] Ola Tunander, Libyenkrigets geopolitik, utgiven av Celanders förlag 2012, ISBN 978-91-979413-0-3.
[12] http://highcrimes.org/
[13] http://diy.rootsaction.org/petitions/apologize-to-the-people-of-libya
[14] http://www.proletaren.se/inrikes-politik/bildts-demokratibistand-blev-terrorstod

i Andra om: , ,, , Syrien, , , , , , ,

Bärgslagsbladet Arboga Tidning 27/10 Professorsblog 28/10 Pål Steigan 23/10 Putin talar med Saudiarabiens kung New York Times om Rysslands krigSputnik News 23/10 Möte mellan Assad och Omans utrikesminister Sputniknews 26/10 Globalresearch om krig mot ”moderata rebeller” ETC 17=10 Ab om Syrien Synapze-artikeln Newsnow McCain SvD 1/10 Globalresearch 1/9 2015 Guardian 28/9 Washington Post Holland om Putins fredsplan Guardian DN 27/9 Press TV 21/9 Counterpunch 23/9 Ryssland planerar flygattacker mot ISISRyska uttalanden 24/9 Foreign Policy SR Bo-Inge Andersson 25/9 Pål Steigan 19/9
Blogginlägg 13/9 Ryssland hjälper Syrien New York Times 17/9 Opednews ” target=”_blank”> DN 3/9 Russia Today Christian Science Monitor 8/9 The Guardian ABC News Pål Steigan 1/9 DWN USA & Co stödjer ISIS! Intervju med general Flynn Pål Steigan 3/8 Senator Black Todayszaman Aftonbladet 28/7 EU-observer 28/7 Pål Steigan 27/7 Al-monitor Pål Steigan 29/7 Globalresearch om DIA-rapporten Zero-hedge om DIA-rapporten Om DIA-rapporten Pål Steigan 25/5 Daily Mail 26/5 DN 13/5 Pål Steigan 5/5 Clarkes CNN-intervju Newsweek 12/1 Globalresearch 19/2 om ”kriget mot IS” DN 26/2 Joe Bidens medgivande New Eastern Outlook Sveriges radio 20/11 Reuters 7/11 ABC 21/11 Globalresearch 30/9 Daniel Ellsberg SvD 6/10 DN 11/9

  14 comments for “Västländers agerande orsak till flyktingkrisen

 1. 29 oktober, 2015 at 13:06

  Nej, att de inte tar in din artikel är inte speciellt konstigt, de flesta journalister är väl nu på Natos kurser i strategisk kommunikation.

  Åsa Linderborg i Aftonbladet fick mig dock att höja på ögonbrynen lite med denna rubrik:

  Nu ska Nato lära Sverige propaganda
  ”Åsa Linderborg: Deras desinformation och medialögner drev oss in i Irak-kriget”

  Sanning är en väldigt skygg och sällsynt art man sällan hittar i den massmediala djungeln. Hon skriver dock att USA drivit krig i 12 år istället för 14 år och insinuerar att MH17 skulle vara ett avslutat kapitel med ryssland som den skyldige.

  Det är också konstigt att man i en artikel pekar på att Nato orsakat flyktingkrisen sedan i nästa skriver:

  SD har bara en sak i huvudet utan att verka kapabla att dra slutsatsen att främlingsfientlighet och partier som SD är direkta följder av Natokrig.

  • Remember
   30 oktober, 2015 at 15:16

   All this is happening for the ”greater good” of the abomination called Israel.

 2. ove
  29 oktober, 2015 at 16:51

  Ni skriver:
  ”Bär Väst ansvar? Flera västländer, med USA i spetsen, tycks mena att de har en moralisk skyldighet att vid behov med våld introducera ”demokrati”, vilket i praktiken kan innebära marionettregimer, i länder vars regeringar de ogillar.”

  USA – ni kan väl inte mena USA:s befolkning? USA:s regering? Eller vilka är det?
  Robert Parry har följt hur de neokonservativa i USA har lagt beslag på USA:s utrikespolitik sen Reagans dagar.

  https://consortiumnews.com/2015/07/28/when-israelneocons-favored-iran/
  When Israel/Neocons Favored Iran
  Exclusive: The modern history of U.S.-Israeli-Iranian relations dates back 35 years to a time of political intrigue when Israel’s Likud leaders and the Reagan administration’s neocons secretly worked to arm Iran’s radical regime, an inconvenient truth given today’s anti-Iran hysteria, writes Robert Parry.

  John Parry har grundat sajten Consurtium News – https://consortiumnews.com/
  där man kan följa hans och en mängd andra författares syn på dagens värld.

  Det handlar om de neokonservativa som styr USA:s politik från Reagans dagar – över 11 september 2001 och fram till idag.. Läsoch bilda er en egen uppfattning.

  De flesta orkar inte läsa! De vill se en video. Då rekommenderas BBC´s dokumentär The War Party där man fär möta de neokonservativa öga mot öga under dagarna för Irakkriget. Det ger en levande bild av hur de agerar. Se den och häpna över deas fräckhet!

  THE WAR PARTY

 3. Åke W Bergh
  29 oktober, 2015 at 19:23

  Håller med om allt!
  Men varför alla dessa små förbehåll? Alla dessa ”visserligen, kanske, nog, relativt, även om och inte sällan”? Och som här; ”…kan innebära marionettregeringar”istället för mer korrekt alltid innebär, ”riskerar att urholka” istället för urholkar, ”huvudorsak till” istället för direkt orsak till, o s v. Var finns motsvarande subtila nedtoning hos ”våra” allmänmedier med sina löpsedlar om Putin är Hitler och Saddat en folkmördare!
  Kan det vara samma symptom som ger kommentatorer på dessa siter möjlighet att gömma sig bakom alias och signatur? Vad är man rädd för? Bör man inte vara stolt över och framföra sina klart underbyggda ställningstaganden med flaggan i topp – något man står för bland alla likhögar! Lever vi inte i en demokrati med yttrandefrihet? Inte diktaturens gulagsamhälle, det som gamla öst alltid gisslades för. Vad tror man allmänheten får för förtroende för protester där dem som framför dem själva så tycks sväva på målet? Urholkar man inte själva budskapet?
  F ö, nämnda Syrian Observatory of Human Rights är inget annat än en enmansteater där ”observatören” öser otidigheter över de få journalister som uppsöker honom för en intervju. Alltmedan brittiska media gärna publicerar och honorerar(?) all desinformation denne syriske quisling kokar ihop i sitt radhus utanför London. Inte minst Margot Wallström på UD använder konsekvent denna ”människorättsorganisation” som direkt referens till Saddats alla påhittade folkmord.

  • 29 oktober, 2015 at 19:39

   Tack för stödet. Vi hoppas och tror att budskapet är tydligt för de flesta. Vi uttryckte oss kanske litet extra försiktigt därför att vi ville ha artikeln publicerad i ledande svenska tidningar.
   Ja, visst är det gräsligt att man okritiskt refererar denne USA-stödde man. Han påstår utan några bevis att Assad dödat 7 gånger fler civila än ISIS under viss period. Det rörde sig om 10 000 dödade, 4 % av alla som uppges ha dödats. Nu tas denna information om karakteristik av Assads verksamhet!!!

   Jag har analyserat denna desinformation (http://jinge.se/mediekritik/har-assad-dodat-7-ganger-fler-civila-an-isis-co.htm)

 4. Gammal krigare
  29 oktober, 2015 at 20:37

  Som ”observatör på plats” så att säga (tillbringat nära två decennier i krigszoner) så kan jag bara instämma med artikeln och ge full poäng för de fem förslagen.

 5. John Mynona
  29 oktober, 2015 at 20:58

  ”Lever vi inte i en demokrati med yttrandefrihet?”

  Nej det gör vi inte. Vi lever tyvärr i en NSA och FRA övervakad lydstat i ett globalt imperium styrt av plutokrater som inte ens tvekar att skicka drönare för att mörda sina egna medborgare, hålla misstänkta inspärrade utan tidsgräns, skicka folk till hemliga tortyrläger och profilera ”terrorister” som greenpeace.

  Men med ansträngning kanske vi kan återfå demokrati och åsiktsfrihet igen.

  5 Minute Speech that Got Judge Napolitano Fired from Fox News

 6. ERIK
  30 oktober, 2015 at 11:34

  Lyssna på denna exklusiva intervju där NATO-chefen helt oemotsagd får förmedla propaganda i SR.
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6290812

 7. Sakari Öistämö
  30 oktober, 2015 at 18:34

  Jag förstår att inlägget blev refuserat. Det går inte i Sverige att kritisera ”västländerna” – hur-berättigat det än kan vara – om man inte i sammanhanget påtalar att Ryssland ändå är en ännu lite värre kålsupare.
  Sakari

 8. Martin
  1 november, 2015 at 01:38

  Stort tack till författarna! I min mening, klart skriven och mycket väl underbyggd, ämnad att ge svensk läsarkrets en välbehövlig upplysning om bl.a. flyktingkrisens ursprung.
  Förmodligen håller Onkel Sam’s Piska och/eller Morot metod de stora tidningarna från att ta upp artikeln.
  Indoktrineringen av svenska folket forsätter utan större kritik. Margot Wallström framstår som ett deprimerande exempel. (Se ovan artikel; 7 gånger mer dödade…)
  Nyttigt vore det för Utrikesministeriet att noggrant analysera Mrs Tusli Gabbard’s (US Congress woman – Hawaii) nya interview i CNN.
  I denna intervju säger hon klart och tydligt: Washington’s (CIA’s) försök att störta Assad är både kontraproduktiva och olagliga!!! Gabbard starkt förebrår/anklagar CIA för att beväpna samma terrorister som Washington insisterar på att vara deras ”svurna fiende” och samtidigt ljuger till det amerikanska folket och därför riskerar att hamna i ett 3:e Världskrig. Fler och fler börjar fråga Pentagon ”Please explain”!

  I slutet på den sevärda intervjun försäkrar hon på ett ytterst charmerande sätt att när hon nyligen fick ett Surf board i huvudet ute bland vågorna, så var det en ren olyckshändelse, inte en medveten attack.

  http://www.zerohedge.com/news/2015-10-31/congresswoman-calls-us-effort-oust-assad-illegal-accuses-cia-backing-terroists

 9. 1 november, 2015 at 09:00

  Låt USA och deras allierade betala för de krigskostnader de
  orsakar.

  USA är den nation, som bidragit till de största flyktingströmmarna
  i Europa de senaste decennierna: Nato bombade Serbien 1999 för att
  förhindra av ett folkmord, som redan genomförts – Screblinka 1995.
  Verklig orsak var att bryta ner ett socialistiskt land. 2001 bombade
  USA Afganistan. Motivet var att bekämpa talibanerna dvs muslimska
  religiösa fanatiska organisationer. Intressant är att USA stött
  dessa grupperingar ekonomiskt sedan 1970- talet i syfte att skapa ett
  inbördeskrig, för att lättare kunna komma åt olja och mineraler.
  Irakkriget inleddes 2003 då USA ville förstöra Iraks
  massförstörelsevapen. Man fann inga, men olja. Sedan 2011 råder
  inbördeskrig i Syrien. Oppositionen utgörs av USA och dess
  allierade, främst Saudiarabien men även Qatar, Turkiet och IS. IS
  är en stark militär rörelse, som främst rekryterar mentalt
  krigsskadade irakier. IS har tidigare fått vapen av USA för att
  bryta ner Syriens regim. Nu bekämpar USA IS. Genom att söndra
  Syriens folk strävar USA att öka sitt inflytande i det oljerika och
  politiskt vänsterpräglade landet.
  Kriget driver miljontals syrier på flykt och skapar som alla krig ett
  enormt mänskligt lidande. I Sverige påminns vi om kriget genom det
  stora antalet flyktingar vi mottager. I år beräknas vi ta emot 100
  000 personer. Förutom flyktingarnas eget lidande skapar dessa problem
  i Sverige med tilltagande motsättningar mellan redan utsatta svenskar
  och nya hjälpsökande.
  När USA förde krig i Vietnam under 60-70 talet var det lättare att
  inse hur orättfärdigt kriget var och världsopinionen tvang USA att
  sluta kriget. Nu har USA lärt sig att världsopinionen behöver
  bearbetas. Det land som ska anfallas måste först svartmålas-
  demoniseras – för att skapa acceptans hos världsopinionen för en
  invasion. Så skedde inför invasionen av Afganistan, Irak och Libyen.
  Förvisso rådde förtryck av delar av befolkningen i dessa länder,
  men situationen blev betydligt värre för folket efter att USA slagit
  sönder de invaderade länderna.
  Sverige bör verka för att de länder som i strid mot folkrätten ger
  väpnat stöd till oppositionen i Syrien drar sig tillbaka och i
  stället satsar vapenpengar på humanitärt bistånd. Om krigspengar i
  stället används till humanitärt stöd skulle armodet minska och
  därmed en orsak till hat som grogrund för våld.. Globalt satsas
  årligen 12 gånger mer pengar på militärutgifter (1700 miljarder
  dollar) än internationellt bistånd. USA står för hälften av
  världens krigskostnader. Men kriget har inte bara förlorare. Vinnare
  är vapenindustrin som utrustar krigets aktörer före och under
  kriget samt byggindustrin, som blomstrar efter kriget. Ett lönsamt
  samarbete. I Irak har amerikanska och västeuropeiska byggbolag fått
  många stora ordrar, som betalas med oljepengar. Iraks egen
  byggindustri är sönderbombad.
  Sverige bör även kräva att de länder som driver på
  inbördeskriget i Syrien betalar för de flyktingar som alstrar stora
  utgifter i mottagarländerna. Detta lär ju inte lyckas, men kan
  ändå bli en markering mot de länder som driver kriget i Syrien.
  Dessutom bör Sverige avbryta det militära samarbetet med NATO. Vilka
  partier i riksdagen vill detta?
  Vill du läsa mer om USA:s globala krigspolitik, rekommenderar jag
  John Pilgers Strangelove effekten, Karneval förlag 2015.
  Ulf Flodin

 10. 4 november, 2015 at 19:29

  Tack för insändaren om orsak till flyktingkrisen. Ett stort tack till Anders Romelsjö, Leif Elinder och Sven Ruin för den utmärkta insändaren nyligen i Bärgslagsbladet/Arboga tidning… Artikeln är en väl genomtänkt och gedigen genomgång av roten till det onda: NATO-ländernas inblandning i andra länders inre angelägenheter. Och hur en självutnämnd världspolis tagit sig rätten att sätta sig över alla konventioner om de mänskliga rättigheterna. (Utdrag ur den publicerade kommentaren i tidningen).

 11. 30 oktober, 2016 at 11:19

  Grundorsaken till flyktingkrisen och terrorism är framför allt krig – och krig kan stoppas (det är inget aprilskämt).

  ALLA PÅGÅENDE KRIG I VÄRLDEN KAN STOPPAS FÖR GOTT INOM MAX TRE MÅNADER

  De globala oligarkerna = de 13 finansfamiljerna och deras medlöpare – som styr = vanstyr världen ekonomiskt = politiskt – sedan mer än 100 år tillbaka – har överst på sin agenda att i all oändlighet torgföra att det finns brist på pengar. Det har dom ju lyckats bra med – därför att brist på pengar(länk till målningen Grindslanten av August Malmström 1885 – som i ett nötskal visar hur vuxna felfostrar barn till att på liv och död hängivet kämpa för pengar) – kan nog sägas vara den allt överskuggande och världsomspännande ”religionen” i världen i dags dato. Såväl på individnivå som på nationsnivå osv.

  Men alla principer har undantag – och undantaget från brist på pengar är pengar till krig. Historiskt så har det aldrig varit något bekymmer med det – och än mindre är det så i dags dato.


  Varför ?

  Tja… – följer hen pengarnas väg så upptäcker hen att det är samma oligarker som direkt eller indirekt sponsrar krig – som tillverkar vapen och ammunition till båda sidorna i alla krig – och tjänar multum med slantar på det.

  Alla pågående krig skulle avslutas inom max tre månader – ifall oligarker ej höll igång dem. T ex krigen i Mellanöstern – som kontinuerligt har pågått sedan 1940-talet.

  Kommer det att ske inom överskådlig tid ?


  Jag är halvvägs 150 år LivsErfaren – och kommer med en dåres envishet att så länge som jag fortfar att andas att torgföra att brist på pengar är en ren bluff – som bör förpassas dit där den hör hemma = soptippen. Jag har bl a ett blogginlägg om det som jag har namnat: ”LUFT ATT ANDAS OCH SUVERÄNA PENGAR ATT BRUKA FINNS DET I ÖVERFLÖD AV – ELLER ?”

 12. Christian Christensen
  3 november, 2016 at 21:41

  Jag står helt bakom artikeln.
  Den är oerhört viktig. sektionerna är kortfattade slutsatser och jag tycker dom borde varit mera detaljerade för att folk ska förstå vad som egentligen har hänt.

  Sveriges inblandning i inbördeskriget i Ukraina bör nämnas.
  Sverige hade en känd politiker som tillsammans med Sibersky åkte ner till Ukarina som EU representanter med ett 1000 sidor långt handelsavtal.
  På dom sista 7 sidorna av avtalet står det att Ukraina skulle lyda europeiska militära intressen ( ref Professor Stephen Frand Cohen , New York University . 1:03:00 och framåt https://www.youtube.com/watch?v=-pUj3Vqptx8 )

  Det avtalet försatte hela Ukraina i ett ställningstagande, för eller emot Ryssland.
  Då i ett land som redan kokade av spänningar, utbröt ett slagsmål i Ukrainska parlamentet av avtalet, och vad som hände sen vet vi.

  Åren har gått, och vi har fortfarande inte haft en moralisk debatt om vad vi i Sverige gjorde.

  Vår inblandning i att Libyen imploderade efter att bombats tillbaka till stenåldern har heller inte diskuterats.
  Libyen hade en av mellanösterns högsta levnadsstandarder. Fri sjukvård, fri utbildning, världens största vattenprogram, osv. I dag 5 år senare, fungerar varken sjukvård eller skolor någonstans i Libyen. Landet står nära bankrutt.

  Åren har gått och vi har fortfarande inte haft en moralisk debatt om vad vi i Sverige gjorde.

Comments are closed.