Kallt krig inom EU om -och mot- flyktingar


Facebook påminner mig vänligt om blogginlägg som jag postade för ett år sedan, vilket medför att jag återpublicerar dem.

Nyss fick jag en kommentar av ”M” som medför att jag gör det.

”M” skriver ”Svensk FÅFÄNGA?!
”Sedan styr Löfven kosan till New York där han deltar i FN:s generalförsamlings öppnande i New York den 19–21 september.
I samband med detta är Sverige medvärd till ett toppmöte om den globala flyktingsituationen där förutom USA och Sverige också Etiopien, Jordanien, Kanada, Tyskland och Mexiko deltar. Under New York-besöket lanseras även statsministerns initiativ Global Deal, en satsning för bättre villkor på arbetsmarknaden internationellt.”
http://www.metro.se/nyheter/lofven-reser-till-kanada-och-usa/Hdzpil!lfx6iFz1NlqQj0VtYFc1w/http://www.metro.se/nyheter/lofven-reser-till-kanada-och-usa/Hdzpil!lfx6iFz1NlqQj0VtYFc1w/

Sedan fick den svenske statsminister ”kalla handen” för ”Global Deal”

”I veckan ska Stefan Löfven ha kalas i New York på temat ”Global deal”. Löfven har sträckt ut handen till arbetsgivare och arbetstagare för att göra ett ”global handshake” för bättre abetsvillkor, säkerhet och jämställdhet.

Han har fixat fin lokal och allt – i FN-skrapan. Löfven kallar det hela en ”vinn-vinn-vinn situation”. Men av alla som påstås vinna-vinna-vinna verkar nästan ingen vilja dyka upp och skaka hans hand.
Av alla de företagsledare som blivit inbjudna var det bara Scanias vd Henrik Henriksson som tackade ja. Men nu har han ”fått förhinder”. När USA:s vicepresident Joe Biden var i Sverige lovade han att komma, men nu har även han fått förhinder.

Många har inte ens svarat på statsministerns brev, berättar Dagens Industri (15/9). Andra ”ger i sina svar uttryck för en viss mättnad för den här typen av initiativ”. Här är kändisarna som inte svarat: Bruce Springsteen, Matt Damon och Alicia Vikander. Meryl Streep svarade att det inte ”passar just nu” (Expressen 16/9). Av de som kommer – Volvo, H&M och Scania – skickas någon sorts mellanchefer. Johan Dennelind, som är en riktig vd för riktiga Telia, kommer dock. Men Telia deltar inte i initiativet och Dennelind har inte ens fått någon personlig inbjudan. Konstig stämning!

Som statsminister kan man ju förstås skaka hand med kompisen i delstatliga Telia. Men hur globalt blir ett sånt kalas?”
http://www.svd.se/ingen-vill-skaka-hand-med-lofvenhttp://www.svd.se/ingen-vill-skaka-hand-med-lofven” (Slut på kommentaren)

* En inte alltför djärv tolkning är att ovanstående tyder på att statsminister Löfven inte har så starkt anseende i Sverige inom flyktingområdet?

Detta får mig alltså att påminna om läget för ett år sedan: Föga har hänt förutom att ”flyktingpolitiken” har blivit mycket tuffare. Och jag anser att kraven då är lika aktuella idag. Vad tycker Du?

Som bekant hade EU:s inrikesministrar ett möte 14/9 (2015) för att försöka lösa flyktingkrisen. I praktiken blev mötet ett fiasko enligt massmedia och enligt Pål Steigans blogginlägg 17/9. Frankrike och Tyskland försökte få igenom ett förslag till tvingande kvoter för 160 000 flyktingar att fördela på EU:s 28 medlemsländer med drygt 500 miljoner människor, medan Sverige med knappt 2 % av EU:s befolkning väntas få 100 000 flyktingar i år. Frankrike har lovat ta emot 24 000 flyktingar, färre än Sverige som har 1/7 av Frankrikes befolkning.
* Påminner om att USA – Syrien-konfliktens främsta orsak- har tagit emot c:a 1000 flyktingar från Syrien och har beslut öka till 10 000 nästa år.
* Påminner om att Israel inte tar emot flyktingar alls från Syrien.

Flyktingar per 100 000 invånare
Tyskland har gjort helomvändning och stoppar nu flyktingar vid gränsen. Ungern sätter upp stängsel vid gränserna, och man ser bilder hur polisen använder tårgas. DN skriver 17/9 under rubriken ”Barn separeras från sina föräldrar vid gränsen” (Bilden är från DN).
original (8)

Enligt Der Spiegel var dock premiärminister Orbán emellanåt konciliant vid mötet och sa (ungefär) att ”man kan diskutera flyktingkvoter och annat men måste då också diskutera strikt gränskontroll, annars blir det en böra för alla”. (Der Spiegel ”Sogar Ungarns Rechtsausleger Orbán gibt sich inzwischen relativ konziliant. ”Wir können über Quoten und andere Dinge diskutieren”, sagte er am Donnerstag – nicht ohne zu betonen, dass er davon eigentlich nichts hält. ”Über Quoten zu sprechen, ohne strikte Grenzkontrollen durchzuführen, wäre eine Einladung an alle, die kommen wollen.”

-

Ett annat problem även om man kunnat enas om kvoter är att flyktingarna (mycket) hellre vill länder som Tyskland, Storbritannien och Sverige än till Östeuropa.

Presidenten i EU-parlamentet, tysken Martin Schulz, säger till Der Speiegel att det inte handlar om en enkelriktad väg: han menar att medlemsländer i östra och mellersta Europa vill att man ska ta särskild hänsyn till dem till följd av närheten till Ryssland, men de måste då vara solidariska när andra medlemsländer har utmaningar (flyktingvågen).

Tyskland har hotat med ekonomiska straffåtgärder mot stater som motsätter sig förslaget. Der Spiegel skriver om ”kallt krig” mellan väst- och östeuropeiska stater.

Pål Steigan skriver ”I kulissene ble det truet med å holde tilbake penger fra EUs strukturfond og andre overføringer som de østlige EU-landa nyter godt av. I følge nettsidene til Den europeiske union mottok for eksempel Polen 16,2 milliarder euro fra EU i 2013, og bidro med 3,8 milliarder euro til EUs budsjetter, altså et nettotilskudd på 12,4 milliarder euro.

Men Polen, Tsjekkia, Ungarn og andre land har kategorisk avvist obligatoriske kvoter, og hevder med styrke at eventuelle straffetiltak ville bryte med EUs egne avtaler og regelverk. Slovakias statsminister Robert Fico sier at «dersom det blir vedtatt straffetiltak, vil det bety slutten på Den europeiske union. Schengen-avtalen er nå i realiteten suspendert på ubestemt tid.”

Synpunkter från Kina.
Global Times, Kina, behandlade flyktingfrågan för några dagar sedan, vilket Nyhetsbanken redan rapporterat. Tidningen skrev bland annat:

* EU-länderna är splittrade om flyktingkrisen, medan vågor av flyktingar fortsätter att komma in i denna kontinent.
* Eftersom de flesta europeiska länder är ovilliga att acceptera ett obligatoriskt kvotsystem blir krisen ett hår slag mot EU: s enighet vilket kan trappas upp till en systemkris.
* Om tillströmningen av flyktingar inte kan bringas under kontroll innebär det att bördan av det syriska kriget kommer att sprida sig över hela Europa.
* Saker kan bli värre. Irakier och afghaner har anslutit sig till flyktingarna på väg till Europa. De kan överbelasta EU:s humanitära system, vilket kan leda till konflikter mellan det västerländska samhället och flyktinggrupper. (Anders R: Detta skrevs alltså innan tårgas och polis sattes in).
* Flyktingar från Syrien och ett bredare område har satt humanitär press på Europa. Fler människor kommer att sträva efter att ta sig till Europa, ett förlängt resultat av kriget i Syrien.
* Europa och USA har inte gjort klart eller är ovilliga att erkänna den grundläggande orsaken till problemet. De har ingen avsikt eller inga medel att få slut på inbördeskriget i Syrien.
* Ska de samarbeta med Assadregimen för att utplåna Islamiska staten och sedan accepterar regimen för att främja försoning i landet, eller ska de fortsätta att betrakta Assad som en fiende om det kan innebära ett långvarigt kaos och allt fler flyktingar till denna kontinent? Europa måste göra detta grundläggande val.

Ja, EU har svagt och tjänstvilligt accepterat detta, accepterar den USA-stödda statskuppen i Kiev 2014, accepterar USA:s sanktioner som försvagar Ryssland och EU-staternas konkurrenskraft mot USA:s industri. Den främjar motsättningarna mellan arbetarklassen, de arbetslösa och flyktingar och invandrare i konkurrens om jobben och pressar ned lönerna. En miljon flyktingar från östra Ukraina, främst till Ryssland dessutom. De flesta EU-stater vill inte veta av flyktingar – en produkt av deras samförstånd med och stöd till USA:s illegitima och brutala krigspolitik.

Vad bör göras?
Utan att på något sätt vara förmäten och tro att jag, en pensionerad Bodensare, sitter inne med hela lösningen vill jaga bara ödmjukt lägga fram några små förslag.
1. EU bör på högsta nivå fördöma USA:s krigspolitik och uttala att denna är huvudorsak till flyktingströmmarna och till tillväxten av ISIS och al-Qaida. Bevisen är många och oerhört starka.
2. EU måste kräva att USA tar emot en stor andel av flyktingarna från Mellanöstern (som i princip är utestängda från USA, som tävlar med f.d. öststater i snålhet och inhumanism i flyktingfrågan).
3. EU måste kräva att USA betalar en stor del av flyktingkostnaderna för länder i Europa och i andra världsdelar.
4. EU ska genast slopa de enligt FN-stadgan sanktionerna mot Syrien, Iran och Ryssland.
5. Utforma en solidarisk flyktingpolitik inom EU.
6. Med detta i bagaget kan EU-stater och -partier kraftfullt och trovärdigt minska stödet för SD, Front National etc.

i Andra om: , , , ,,, , , , , invandring, ,

DN 17/9 Pål Steigan 17/9Der SpiegelDeutsche Wirtschafts Nachrichten NyhetsbankenDN Debatt 5/9Pål Steigan 27/8 Aftonbladet DN Röda Malmö Svensson-bloggenAnnarkia Ab CounterpunchHillary Clinton om GaddafiTV 4 igår DN 4/10Expressen.se SvD 4/10Margareta Zetterström ”Att skriva i motvind” FIB-Kulturfront Globalresearch 23/9/a> DN 24/9 DN 25/9


2 svar till “Kallt krig inom EU om -och mot- flyktingar”

  1. Instämmer med ovanstående åtgärder. Dags att Europas folk säger ifrån! USA skall inte hunsa oss längre och de skall betala för det elände de orsakat.