Halvering av FN:s matransoner utlöste flyktingströmmen

Denna artikel har publicerats på Pål Steigans blogg 2/1 http://steigan.no/2016/01/02/halvering-av-fns-rasjoner-utloste-flyktningestrommen/
Vi har tidigare hävdat att krigen av USA och allierade i Väst och bland auktoritära allierade i Mellanöstern är en huvudorsak till flyktingströmmarna. Här en annan orsak, också emanerande främst från den ”rika” världen.

Artikeln
Det var manglen på donormidler, der udløste den største flygtningekrise, Europa har stået over for siden Anden Verdenskrig, konstaterer topkilder i FN. Dette skriver den danske avisa Information. http://www.information.dk/556766
Det (var) frem for alt økonomisk smalhals og især FN’s halvering af den humanitære støtte til de tolv millioner syriske flygtninge i Mellemøsten, som udløste den episke folkevandring fra Mellemøsten til Europa i år. …

I 2013-14 fik over en halv million syriske flygtninge i Jordan hver måned udbetalt 34 dollar på et særligt humanitært kreditkort, som de kunne bruge til at betale husleje, lægebesøg og andre fornødenheder.

I perioden januar-marts 2015 blev beløbet næsten halveret til blot 19 dollar om måneden. Anders: 170 kronor/månad långt under FN:s gräns för extrem fattigdom som är 1,25 dollar/dag och föreslås bli ökad till c:a 2 dollar/dag. Og det samme skete for hundredtusindvis af syriske flygtninge i Libanon og Tyrkiet.

Kort efter blev fødevarerationerne også beskåret. For flygtningene internt i Syrien blev rationerne skåret ned til 14 dollar per person, mens rationerne for andre grupper af flygtninge kom helt ned på ti dollar om måneden.

Hvis vi går tilbake til 1. desember 2014, så skrev World Food Program at de var nødt til å suspendere et kritisk program met matkuponger til mer enn 1,7 millioner syriske flyktninger i nabolanda, på grunn av at donorene hadde gitt for lite penger. https://www.wfp.org/news/news-release/wfp-forced-suspend-syrian-refugee-food-assistance-warns-terrible-impact-winter-nea

A suspension of WFP food assistance will endanger the health and safety of these refugees and will potentially cause further tensions, instability and insecurity in the neighbouring host countries,” said WFP Executive Director Ertharin Cousin, in an appeal to donors. “The suspension of WFP food assistance will be disastrous for many already suffering families.
Flyktingar WFP-flyktninger-bidrag
Det var altså donorenes mangel på støtte som tvang fram en halvering av matrasjonene til flyktningene – og som så drev dem på flukt. Og hvem er så disse donorene som sviktet? Det sa ikke WFP noe om, men organisasjonen har publisert tall for donasjoner år for år. Jeg har tatt ut tallene for årene 2012 til 2015 fordelt på de største giverne og totalt.

Ved inngangen til 2012 var det 5238 syriske flyktninger i Libanon. Ved utgangen av året var det registrert 408.000 flyktninger fra Syria. Ved utgangen av 2015 var det registrert 4,4 millioner flyktninger fra Syria i tillegg til over 7 millioner internt fordrevne. Tallet på flyktninger var økt med 1080%, men økningene i tilskuddene til WFP i samme periode bare økte med 23%. Dette var jo oppskrift på katastrofe.

Flyktningeproblemet i Syria oppsto i 2011. Det var et produkt av en krig, som i en tidlig fase hadde preg av en borgerkrig, men som raskt utviklet seg til en intervensjonskrig. De som drev denne krigen via jihadistiske stedfortredere var USA, NATO, oljediktaturene og Tyrkia. De skapte flyktningekrisa og de sørget for å ikke en gang bidra nok til at flyktningene skulle få nok mat. Da World Food Program måtte kutte til beinet i matrasjoneringa, så var dette vel kjent for de politiske lederne i disse landa. Og med åpne øyne lot de det skje!

i Andra om: ,, , , , , , , , , FN-stadgan

Sveriges radio Nyheter Medelhavet flyktingar

  15 comments for “Halvering av FN:s matransoner utlöste flyktingströmmen

 1. 11 januari, 2016 at 11:07

  Det här är ingen djupare redovisning av vad Sverige bidragit med. http://sv.wfp.org/news/news-release/sverige-och-fns-livsmedelsprogram

  Pengar verkar vara det sista organisationen lider brist på..

  Skulle en analys av ekonomin kunna avslöja att ”World Food Program” likt Röda Korset har en svällande sprickfärdig aktieportfölj? Jag vill gärna tro att något förändrades där sedan det avslöjades, men inser att oförbätterlig kanske är mantrat..

 2. Gammal krigare
  11 januari, 2016 at 11:30

  Angående den stora flyktingströmmen, attackerna mot europeiska kvinnor och polisens och medias lögner så tycker jag följande: I ett hederligt land hade landets alla polischefer, samtliga inom media, television och radio, samtliga domare och alla advokater och politiker som är inblandade i migrationsärenden och/eller flyktingindustrin blivit föremål för en brottsundersökning och åtalats. Min åsikt är att detta måste ske om svenska folket ska få tillbaka respekten för våra myndigheter och Sverige som rättssamhälle.
  Till alla som är anti-SD och läser här – håller ni med mig eller inte?
  Om inte, kan ni förklara er ståndpunkt så att dessa viktiga frågor kan diskuteras på ett civiliserat sätt?

  • 11 januari, 2016 at 12:53

   Tafsa på kvinnor i brist på charm och tillfällen har ju den ursvenske vilden gjort i århundraden. Om det hade religiösa förtecken eller inte ska väl få vara osagt. Att betrakta alla kvinnor som parata och guds gåva till den tafsande mannen gick alldeles utmärkt utan religion.

   Stockholmsnattens avundsjuka och missunnsamma tillfällets riksdagsrepresentanter visade att varken lön eller karriär kan dölja det faktum eller ens förändra det att avundsjuka/missunnsamhet är ett lönsamt gebit..

   Att sedan förtjusning över en charmig humorist av Kurdisk börd kan släppa lös den ohämmade grottmänniskan i svenska män förvånar givetvis inte dem.. Självkritiken är mer främmande än varenda flykting.

   Media har gjort ett mänskligt val som undviker att mata det sämsta hos mänskligheten med att inte återge etnicitet då brott förekommer. Att uppgifterna ändå släpats fram i ljuset ska inte ge sken av sanningsenlighet även om dessa intressenter tycker sig bättre än msm. Det finns uppenbarligen krafter då som nu som har vinning av att pöbelmentalitet växer. Förresten är det inte ens gamla nyheter utan sätter att skyffla grupper av folk mot varandra i förhoppningen att de ska glömma sina gemensamma problem är stor bland maktens missbrukare.

   SD’s pyromanretorik är skrämmande. De häller bensin på alla bränder. Deras slutsatser när grindarna vid gränserna stängdes, bägaren rann över, är minst lika förskräckliga. De påstår att de hade rätt. Rasismen försöker samla än billigare poäng.. Syndabocksretoriken söker bara minsta men ologiskt gemensamma nämnare och riktar aldrig udden mot de som bakat den minskande kakan. Kallat snart sagt allt tärande och väntar sig säkert inte bara lönsamt betalt för vattnet utan också för luften..

   Människan har alla anledning att vara rädd för sig själv. Att låta ett rasistiskt, fascistiskt parti växa över förstånd och huvuden är en olycka som aldrig kommit ensam.. Var ”vilse i pannkakan” en gång ett barnprogram så gör nog SD’s partipolitik anspråk på att vara vuxenversionen..

   • Gammal krigare
    11 januari, 2016 at 13:37

    Hälla bensin på alla bränder? Jag tycker snarare det är tvärtom, att de försöker stoppa bränderna innan de blossar upp utom kontroll.

    Varför tycker du det är bättre att mörka att asylsökare i stora grupper tafsar på svenska tjejer och ofredar dom och ibland våldtar dom?

    Varför tycker du det är bättre att detta sopas under mattan av polisen och media?

    Det bidrar ju inte till att vi får nån större tilltro till myndigheter och rättsväsendet och ger väl snarare bilden av att SD och dess väljare har rätt i sina farhågor om myndigheterna och media.

  • 11 januari, 2016 at 13:34

   ”Landsförräderiet” är väl utförsäljningen av statens resurser! Att krossa ekonomin, kommunal och statlig, med flyktingar bara punkt två i agendan. Kriget mot arbetsrätt, trygghetslagar, för låga löner andra punkter på programmet. När ser man SD rikta udden mot de ansvariga, de skyldiga? Att skattesänkarna drar med sig lönerna ner i fördärvet verkar inte bekymra de näsor som borde ha mer än sig själva att tänka på.

   Att SIDAS arbete numer inte alls ser så hedrande ut eller att vissa riksdagsföreträdare tog sin lön från biståndet har onekligen fått hjälpverksamhet att vända blad i verkligheten. Det finns tydligen varianter på ”inget nytt under solen”, varför krafter ägna den mörknande uppfinningsrikedomen så mycket intresse står att finna i deras ideal.

   Partistödet till SD som i händerna på dem själva omvandlas till lönepåslag av 350 000 per år för Åkesson tafsar på min acceptans. Jomshof drar ytterligare 140 000 av statens bidrag till politisk verksamhet till sin riksdagslön.. Att SD är girigare än alla de andra tillsammans är en skocks kovändning att kommer de bara till kan de också mjölka staten så mycket de kan.. Är de rädda att guldet blir till sand? Att dessa pudlar aldrig kommer se välklippta ut när väl ridån faller förundras jag inte alls över.

   Begreppet sjuklöver förblir obestridligen ett intelligenstest där förlorarna inte heller nu bärgar hem vinsten. På förtroendets plåt finns snart inte en enda yta fri från bucklor.

   • Gammal krigare
    11 januari, 2016 at 14:10

    Allt du skriver i denna kommentar instämmer jag med till fullo, men nu har du hamnat på ett helt annat spår än det vi diskuterade. Svara gärna på mina frågor och förklara varför du tycker att vissa brott ska mörkas!

    • 12 januari, 2016 at 10:58

     ”I ett hederligt land hade landets alla polischefer, samtliga inom media, television och radio, samtliga domare och alla advokater och politiker som är inblandade i migrationsärenden och/eller flyktingindustrin blivit föremål för en brottsundersökning och åtalats”

     Jag tolkade nog ditt svar som grundat ”landsförrädarspåret”. På grund av sin bredsida mot allt som kan tänkas lastas för vad du anför. Hur kan det brott som förekommit leda till sådan vidlyftiga lagliga åtgärder? Leder min kritik mot ditt påstående att jag i detta fall är för tafsande på flickor?

     Korruption har olika ansikten och uttryck. Att media som sista utpost inte kunde skriva alls om detta brott kan de ju inte lastas alls för. Hur advokater och andra skulle vara skyldiga till det du påstår kan jag inte heller förstå.

     Vad jag inte förstår är att tex migrationsindustrin i alla sammanhang verkar gå fria från skuld och ansvar. Att alliansens och liberalernas politik enkom handlat om att dränka svensk ekonomi i kostnader verkar inte vara sd-retorikens bekymmer alls. Utan de de tjocka sveska fingrarna riktas åt annat håll. De stöttade ju dessutom Alliansen under fyra år och fick som tack ”Öppna edra hjärtan” av Reinfeldt.

     Vad jag kan se skulle du sparka alla inom public service osv. Det skulle ju spara pengar åt statens lilla kaka när skattesmitarna tagit sin beskärda del..

     • Gammal krigare
      12 januari, 2016 at 11:46

      Helt rätt. Jag tycker samtliga inom Public Service har förverkat sitt uppdrag och tjänar endast de styrande (som de egentligen ska granska) och ljuger och undanhåller vissa nyheter för folket. Jag anser att Polen gör rätt som avskedar lögnarna och ersätter dom med folk som kan göra sitt jobb.

      • 14 januari, 2016 at 11:52

       Det är ju trots allt främst Arrangören och sedan polisen som mörkat situationen. Det tål väl att nämnas att det är klart att vaktstyrkan/arrangören står som huvudansvariga. I det skedet är det inte ens etnicitet det handlar om utan arrangemangets anseende. Sedan är ju företeelsen tafsa inte ny ens i dessa sammanhang. Polisens medlöperi är flagrant och ursäkterna ihåliga. Media kommer långt ner och du har ett horn i sidan mot public service för att de väljer att inte mata reptilen/pöbeln??

       Att juridik inom den rasistiska sfären är en simpel och enkel sak utan omsvep eller logik vittnar avslöjandet i Aftonbladet om http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20265585.ab Partiet har grava problem med sin egen kvinnosyn som inte har sparkat denne ”jurist”, politiske representant… Till det komma ju att Aftonbladet inte la fram allt. https://www.interasistmen.se/granskning/stor-sammanstallning-av-sds-kvinnohat-kvinnor-ar-horor-som-far-skylla-sig-sjalva/

       Så om partiet försöker dra stora växlar av att kvinnor attackeras, vilket Åkesson i riksdagsdebatten häromdagen försökte slå mynt av, så utgör partiet självt med sina främsta företrädare ett allvarligare hot. Devalveringen av moralen, etiken drivs alltså allra värst av dem som helst talar om svensk kultur..

       De demonstrera ju sin maktlöshet utan att veta om det som alla våldsbenägna alltid kompenserar med hot och makalösa bekräftelser på sitt förakt för andra.. Främlingskapet i den egna kroppen måtte ständigt svida. Att ha visioner och förhoppningar att realisera med politiska program blir givetvis något helt annat än att bygga sina politisk åsikter på personliga problem och tillkortakommanden. Det slutar alltid i tvång och kontroll..

       Vi i kategorin förvånade betraktare undrar ju hur det står till med självinsikten och den egna distansen..

 3. jax
  11 januari, 2016 at 19:40

  Gammal krigare,
  jag förstår och delar din upprördhet, men jag undrar om det är rätt väg framåt att fortsätta med rättsprocesser och uppgörelser. Riskerar enligt mig att urarta till något slags utrensningsscenario i stalin-stil. Tror att det enklaste vore om dessa makthavare bara byttes ut.
  Vi ska inte glömma att svenska folket i huvudsak är medskyldigt. Vi har trots allt lojalt röstat fram våra representanter.

  • Gammal krigare
   12 januari, 2016 at 08:26

   Det har du rätt i. Ett mjäkigare folk får man leta efter. Varför är det inga föräldrar som försvarar sina barn? Varför tillåts detta fortsätta? Är ängslan att bli kallad rasist så stor att svenska föräldrar hellre låter sina döttrar bli våldtagna än gör någonting åt saken? Folk borde samlas utanför Rosenbad och strejka och protestera tills de ansvariga avgått och regeringen lovar att upprätthålla vårt rättssamhälle.

  • 12 januari, 2016 at 11:06

   Röstar man på skattesänkare, utförsäljningar, privatisering, vinstintressen, kommer samhället alltid att urarta.. Det känner jag ingen skuld till.

   Krisen är i vanlig ordning ett beställningsverk av nyliberalerna och SD tjänar dem väl.
   https://castoropollux.wordpress.com/2012/12/31/andens-tid/https://castoropollux.wordpress.com/2012/12/31/andens-tid/

 4. 12 januari, 2016 at 10:45

  Var i mitt inlägg hittar du bekräftelse på att jag är FÖR tafsande på flickor???

  När det gäller festarrangemanget i Stockholm kanske arrangören är mest skyldig som polisen till att inget skrivits eller att anmälningarna försvunnit. Man mörkar för att inte dra skam över tillställningen. Alla sådana här arrangemang har ju egna väktare. Vad gjorde de? De fanns ju på plats, lyfte ut flickor. Det hade ju varit enkelt att ta fatt en grupp individer redan här.

  Med polisens verksamhet har det länge varit så att det fuskas och mixtras med brottsutredningar och statistik. Stefan Holgersson har onekligen expertisens alla fakta och argument för att det är så. För polisens del verkar det inte alls handla om att vilja mörka etnicitet. Media redovisar faktiskt att de ställt polisens händelseredovisning mot väggen och de har ingen förklaring på att uppgifterna saknas. Det är då rakt inte av de skäl du anför utan verkar vara för att inte festivalen skall drabbas.

  Skulle det handlat om att vissa främmande element skulle ligga bakom så finns det ju ändå ingen anledning att skriva ut etnicitet på ett eller ens flera brott. Någon intäkt för att stoppa invandring eller migration är det ju inte.

  De som värst ställer till det är ju näringslivet som vill ha krisen.. Liberalerna har skapat bostadsproblemen, tvingat fram kostnadsjakten och tvinga landstingen på knä. Ändå lyckas SD kröka fingret och skuldbelägga andra än de skyldiga till denna djupnande kris.. De finns ju inte där för att skapa enighet utan splittring..

  Håller nog fast vid att det finns mycket goda skäl att aldrig skriva ut etnicitet i samband med brottsredovisning.. Det är djupt olyckligt och med beräkning som man från maktens missbrukande taburetter ändå gör det.. Folk kan tydligen inte sluta leta efter bekräftelser på sina fördomar och så ser tyvärr resonemangen och ursäkterna ut..

  SD-retorik kan svårligen kallas logisk och att media av goda skäl inte skriver ut etnisk härkomst spelar för anhängarna ingen roll. De verkar ju tro att yttrandefrihet är detsamma som hat, demokrati är ett spjut….

  Med tanke på utvecklingen i Polen med sparkandet av personal på public service och domstolar ser utvecklingen mörk ut.. Får SD hållas kommer det kanske se lika illa ut här..

  • Gammal krigare
   12 januari, 2016 at 11:55

   ’Någon intäkt för att stoppa invandring eller migration är det ju inte.’

   Du vill alltså ha en fortsatt massinvandring från MENA-området till Sverige. Om du visste hur deras kvinnosyn är så kanske du hade ändrat dig eller rentav blivit riktigt äcklad. Jag jobbar tillsammans med en massa irakier och de flesta är reko gubbar och bra att jobba ihop med men deras syn på Europeiska kvinnor och framförallt svenska kvinnor är helt sinnessjuk. De tror på fullt allvar att det råder ett ordentligt kvinnoöverskott i Sverige och att alla svenska kvinnor vill ha arabiska män. Detta rykte sprids här i Irak. De säger att svenska kvinnor är horor och vill ha sex hela tiden. Den trevligaste arbetskamrat kan sitta här och snacka med mig om väder och vind men ofta drar de upp svenska kvinnor och frågar om detta är sant. När jag säger att det bara är lögner tror de mig inte för de har minsann hört annat. Flera av mina kollegor har redan tagit sig till Sverige och fler är på väg. De vill dit ”för i Sverige får man hög lön och behöver inte arbeta och man får ha sex med svenska kvinnor’.
   Men många svenskar som du tycker ju att detta är ok och mer kommer vi att få. Du har kanske inga egna döttrar?

   • 12 januari, 2016 at 14:08

    ”Du vill alltså ha en fortsatt massinvandring”??

    Det är lika bra jag erkänner mig skyldig till vad jag aldrig sagt, tänkt, tycker eller andats… Det här är rena tortyren.

    De enda som verkar för ”massinvandring” är de som talar om den som om det var på riktigt. Begrepps- och fakta-förvirring är inte mindre kring ”masskultur”, ”multikultur”, ”multikulturism” heller. Mass och mängdpsykosen odlas blott för de överdrifter den tjänar och förskräcker. Guilt by association blir så mycket enklare då..

    Dina pratsamma jobbarkompisar driver med dig. Hans kvinnosyn skiljer sig å andra sidan inte från många inhemska kulturutövares heller, men applåderas ju då som ett uttryck för manligt erövrargebit.. Hade det inte gjort så ont att skåra kolven hade de säkert gjort det..

    Vad säger han om du framhärdar i att ingen får nuppa i hans hemland? Är er relation ändad då? Om han trivs här måste han ju vantrivts där. Så han är tacksam för USA ’s bombningar av Irak?

    Du kan väl tala om att få svenskar är så särskilt imponerade av Puma Swedes ”ambassadårskap” för Sverige på nätet.. Någon värre erotikdödare än porren är väl inte särdeles svår att finna. Det är som när SD ska värna om svensk kultur..

    Svenska kvinnor söker nog romans, kärlek och erotik precis som svenska män förhoppningsvis gör.

    Alla mina oskuldsfulla döttrar är anmälda till kontaktannonser i Irak. De har aldrig fått gå i skola så några invändningar eller protester ska ingen behöva riskera i ett eventuellt äktenskap. Dessutom betalar det sig för mig.

    Om svenska kvinnor framstår på det viset du påstår! Vem har lärt dem det om inte svenska kvinnor och män. För sexuell frigjordhet har ju pågått långt innan begreppet ”massinvandring” trädde in och strippade sans och vett av betraktarna..? Om Reinfeldt införde ”det sovande folket” så har SD med besked och utan skydd ”tagit sin befolkning på sängen” och i mina ögon ser det inte snyggt ut och saknas gör både romans och kärlek.

    Sist men inte minst kan jag inte nog ofta upprepa att SD har inte gjort mer för demokratin än Wrestlingen gjort för brottningen.

Comments are closed.