Venezuela: Diskussion med journalist Åsa Welander, Sveriges Radio


Jag har fått förtroendet av Latinamerikakännaren och anti-imperialisten Eva Björklund att publicera hennes aktuella brevväxling med journalisten Åsa Welander, Sveriges Radio. Jag har publicerat enstaka artiklar om brevväxling med journalister – se mot slutet av artikeln.

I. Mail 28/7 från Eva Björklund till Åsa Welander

Hej Åsa Welander,

jag undrar över källorna för din enastående ensidiga rapportering om Venezuela.

Kanske beror det på språksvårigheter att din rapportering verkar så beroende av källor i Washington och New York, och att du inte kan ta det av information direkt från Venezuela, som visar en totalt motsatt beskrivning av vad som sker.

Särskilt gäller det avsaknaden i all din rapportering av information om vilka som står för dödandet, och vilka terrormetoder de använder, och om CIAs, USAIDs och USAs ambassads roll i konflikten i Venezuela, och inte minst utrikesminister Tillersons intresse, som f dk styrelseordförande och vd i ExxonMobil som eftetraktar enorma nya oljefyndigheter i Venezuelas territorialvatten, för vilket han behöver en USA-knuten president, den oppositionsledare som t o m öppet på teve liknar sin opposition med den som störtade demokratin i Chile 1973.
CIA as organized crime
Det gäller också din konsekventa tystnad om de minst lika stora demonstrationer och folkliga stöd som presidenten och den bolivarianska revolutionen åtnjuter.

Så för din kännedom bifogar jag mina översättningar av spanskspråkig information, från källor som sympatiserar med de folkliga krafterna i Venezuela som går ut i minst lika stora demonstrationer som oppositionen, och som inte använder sig av våld. De källorna kan också vara ensidiga, men sällan så ensidiga som de du använder. Som reporter på en allmännyttig radiokanal har du väl dessutom egentligen en skyldighet att försöka vara opartisk, och redogöra för båda sidor.

Så, vilka är dina källor? Eller: varför anstränger du sig så konsekvent för att dölja oppositionens karaktär, anknytning till USA och terror mot befolkningen?

Eva Björklund 2017-07-28
———————————————————————————————————
II Mail från Åsa Welander till Eva Björklund 29/7

Hej Eva,
Sveriges radio II
Jag uppskattar att du är engagerad, lyssnar på och följer vår rapportering. Dock låter det som att du är långt mer fixerad vid USA än vad du anklagar mig för att vara. Personligen använder jag främst källor i Venezuela då det är det land det i detta fall handlar om. Vet inte vad du syftar på för typ av språksvårigheter, men om du menar konspirationsteorier kan jag som journalist inte ta sådana för sanna, då min uppgift är att utgå från fakta och vad som går att veta om vad som händer.

När var du själv senast på plats i Venezuela för att med egna ögon bevittna vad som sker där?

Tyvärr finns det ju mycket falska nyheter nu för tiden och i samband med de demonstrationer du nämner till stöd för regeringen har som du säkert känner till bildmanipulationer avslöjats. Bland annat därför är det viktigt att utgå från information direkt från marken och inte låta sig manipuleras av varken konspirationer eller andra som vill påverka vår rapportering utifrån en egen agenda.

Trevlig helg,

Åsa
————————————————————————————————————————

III. Mail från Eva Björklund till Åsa Welander 30/7

Tack för ditt snabba svar på mitt mejl i förrgår.

Om jag förstår dig rätt så förstår du spanska och du befinner dig på plats i Venezuela och kan ta del av händelseutvecklingen där och annan information än oppositionssidans, men avfärdar allt annat än oppositionens uppgifter som falska nyheter. Och att du därför inte anser dig ens kunna nämna att det förekommer anklagelser mot oppositionen för terrorangreppen mot folk och välfärdsinstitutioner.
TillersonTillerson
Jag antar att du också menar att de förfärliga fotona på huvmaskerade gäng som tänder eld på infångade motståndare eller på nedbrunna institutioner eller bostäder antingen är manipulerade, iscensatt skådespeleri eller att det skulle vara chavister som mordbränner. Men att det inte är värt att nämna.

Jag tolkar ditt svar också som att du betraktar anklagelser om USAs inblandning för att få till stånd ett regimskifte i Venezuela som konspirationsteorier som du som journalist ”inte kan ta för sanna då min uppgift är att utgå från fakta och vad som går att veta om vad som händer.”

Och att du därför också bortser från oppositionsledarens, Folkviljepartiets ordförande, Freddy Guevaras avslöjande i en intervju i tevekanalen Venevision 24 juli att han ser sitt uppror som en repris på statskuppen i Chile 1973: ”Här har vi inslag som snarare liknar den chilenska samling som stod upp mot Allende och återuppbyggde det Chile som sedan växte fram!” Något som blev uppenbart och otvetydigt, och erkänt i vitböcker var just USAs och CIAs roll i Chilekuppen.

Du är inte ensam om att vilja blunda för USAs inblandning. Den oviljan i förhärskande medier har en lång historia och brukar vara glömd när vitböckerna kommer som konstaterar fakta, som om Pinochetkuppen i Chile, som om militärkuppen i Honduras, om samarbetet med militärdiktaturerna i Latinamerika, om Contraskriget mot Nicaragua, om … osv. Och som en vacker dag också kommer att dyka upp om Venezuela.

Idag är det den 30 juli, den dag som det av presidenten den 30 april grundlagsenligt utlyst till en grundlagsförsamling för att införa ändringar i Venezuelas grundlag och som oppositionen gör allt för att sabotera och stoppa. Varför?

Debatt med journalister.
Debatt med DN:s Erik Helmerson om yttrandefriheten i Ryssland
Debatt om Syrien här med DN-journalist
Misslyckat samtal om Ryssland med känd, ”kunnig och opartisk” SVT-journalist

Några tidigare artiklar om Venezuela.
CIA-chefen Pompeo samarbetar med Colombia och Mexiko för att störta Venezuelas regering
Stöd dialogen för fred i Venezuela! 8/7 2017
Trump i farten även i Venezuela? Vad skriver media? 24/5 2017
Vad händer i Venezuela? 22/4 2017.
Venezuela nästa land för USA-statskupp – Maduro vädjar 26/5 2016
Varför vann högern valet i Venezuela? 9/12 2015
Venezuela smutskastas systematiskt 24/2 2015
Statskupp på gång i Venezuela? 5/2 2015

i Andra om: , ,, , , , , , , , ,


18 svar till “Venezuela: Diskussion med journalist Åsa Welander, Sveriges Radio”

 1. Det är bara att konstatera att informationskriget har blivit så mycket viktigare än reguljär historisk krigsföring. Knutna nävar har bytts ut mot skarpa hjärnor. Jag tror det är en del av den s.k. demokratiseringen, att övertyga massan om en viss åsikt vilket kan numera kan ta sig de mest groteska former. Om den offentliga rösten ljuger och vilseleder, vem ska man då tro på?

 2. Oavsett verklighetsbeskrivning, Maduro skulle gjort som Mitterand 1985 eller 1986 tog in Chirac som vann valet som premiär minister. Denne Chirac lyckades inte särskilt bra. Och vänstern återtog makten i nästa val. Det är farligt när ideologi ersätter verklighetsanknutna åtgärder. Den regeringen hade fått ta smällen av oljeprisfallet och söka hjälp från IMF. I nästa val hade Maduro återtagit ledningen. I nuläget agerar oppositionen lika dumt. Dom kunde visat sin verkliga styrka och måhända besatt den konstitutionella församlingen. Varför trodde dom inte på sig själva. Lika ideologiskt styrda beslut som inte heller har med verkligheten att göra

 3. Herregud, man blir ju rädd när man hör SR journalistens arroganta ton och framför allt hennes propaganda om Venezuela – en propaganda som hon fått höra och sen helt okritiskt använder i sin nyhetsrapportering som fakta.
  Och kritik avfärdar SR journalisten som USA hatare och ”falska nyheter” och ”konspirationsteorier! Fy fan säger man bara!

  Bra gjort av Eva Björklund att visa på hur vilseledande nyheter ser ut i Sverige idag 2017!

 4. Det som är bra med alla dessa kommentarer är att de visar upp tidens rapportering (tidsdokument) i de medier som vi förlitar oss på som mest, där sändningsavtal med etiska regler och politiskt oberoende är honnörsord. Tidsdokument av namngivna ofta aningslösa journalister som när de senare sammanställs framstår som lika obegripliga som SR:s många gånger lögnaktiga rapportering under det andra världskriget och den anpassning och dubbelmoral som vi dagligen matas med från samma medier nu redan över 70 år. Kommer dessa ”hederliga” yrkesjournalister någonsin att få stå till svars?

 5. Bra Eva! Du satte henne på plats. Hon har ju inte någon vettig förklaring till varför hon blåljuger. Hennes arrogans är tecken på att hon inte gillar att bli ertappad när hon för med osanning om Venezuela. Hennes sits beskrivs bäst av ett citat från den berömde författaren, aktivisten och journalisten Upton Sinclair: ”It is difficult to get a man to understand something, when his salary depends on his not understanding it.” Det är en viktig förklaring till varför huvudforan av journalister av Åsa snitt väljer att blunda för sanning – att stå för sanningen i den branschen som styrs av den globala mediamaffian är väldigt dyr och farlig.

 6. Högern i Sverige vill förstöra pensionerna, höja pensionsåldern, förstöra sjukvården och undervisningen som de vill privatisera, förstöra alla former av arbetsrätt, sänka löner, ta bort anställningstrygghet, förstöra arbetslöshets-
  och sjukförsäkringar och mycket mer. Bara för profitens skull. Det enda som är viktigt för dem är vinsterna.
  Varför skulle det vara annorlunda i Venezuela? Tror folk på fullt allvar att högern som springer runt och förstör, bombar, bränner människor levande, mördar politiker och anhängare (fattiga) till regeringen m.m. skulle göra det i något som helst annat syfte än att skydda profiten, vinsterna? Tror folk verkligen att deras upplopp skulle handla om demokrati? Demokrati för dem har alltid varit rätten att få bära sig åt som svin mot arbetare och fattiga. Det kallas ”liberalism” i högerkretsar.
  Venezuela har under 2000-talet och framåt varit kända för sina välskötta val. Förre USA-presidenten Jimmy Carter var valkontrollant tidigare och sa att det var det mest välgenomförda val han hade sett. Jag kan inte se att det skulle vara annorlunda nu med valkontrollanter från när och fjärran. 8 miljoner röstade trots att människor var tvungna att vada över floder för att högerfascisterna försökte hindra dem från att rösta. Varför i helskotta skulle vi tro på högerns uppgifter nu? Annat än att de upprepar sina lögner tills de blir axiom.

 7. Utan att vara särskilt insatt angående President Maduro och hans förträfflighet så kan jag , mycket väl, tänka mig att han ÄR utsatt för en förtalskampanj, detta är TYPISKT för USA och det SMUTSIGA CIA, SÅ gjorde de ,STÄNDIGT, mot Fidel Castro plus att CIA (sannolikt) låg bakom Palmemordet och CIA beredde vägen för fascisten Pinochet i Chile och MORDET på Allende ! CIA ÄR en VIDRIG och OPÅLITLIG organisation , de jobbar , i lönndom ,för BÅDE USA:s´STORFINANS och för de största MULTISARNA ! Deras IKON BORDE vara ett GIGANTISKT DOLLARTECKEN

  Tyvärr är massmedias rapportering från Venezuela VÄLDIGT enkelspårig ! Det verkar som (även de svenska nyhetsreportrarna) INTE har insikt i vad som ,VERKLIGEN, händer utan sväljer CIA-propaganda, nästan med hull och hår !?

 8. Vi som följer SVT SR:s bevakning av världen (det vill säga deras omvärld ca: 34 nato-länder) får inte glömma att i denna mediavärld som SVT/SR agerar i har liksom i de andra 33 länderna en övervakande hand med stort inflytande som går under epitetet Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap som egentligen är en eufemism och uppgraderad form av det tidigare psykologiska försvaret. Denna verksamhet granskas inte av mediehusen. FRA:s 70 åriga kopplingar till dagens NSA, CIA och FBI samt de ytterligare i USA 15-tal underrättelseorganisationerna samt brittiska GCHQ och tyska BDN, granskas inte heller. Och hur ofta har vi av SVT SR fått kunskap om övervakningen på SVT/SR? Ewonne Winblad skrev i tidningen Journalisten (2003) att SÄPO och MUST hade hundratals journalister i sina register. Och inte nog med det utan att flera av SVT/SR:s egna journalister angav sina kollegor och chefer. Tror någon att denna verksamhet på SVT/SR är avslutad?

 9. Brevväxlingen mellan Eva Björklund och SR:s journalist är bara ytterligare en illustration till att kraven på allsidighet, saklighet och balans i de lagar och avtal, som reglerar programverksamheten i Public Service, är en papperstiger. En synvilla avsedd för högtidstal; i verkligheten något de ansvariga i sin vardag kan negligera. Eller för att vara mer precis, sättet att bortse från de officiella, styrande reglerna antyder att det finna andra, dolda strukturer som håller i taktpinnen. Annars skulle inte eländet fortleva – dag ut och dag in.

  Ändå skaver uppenbarligen något. Indirekt antyder en debattartikel i SvD den 15 maj i år ”Oberoendet för public service måste garanteras”, undertecknad av VD:arna och styrelseordförandena i SR respektive UR,

  https://www.svd.se/oberoendet-for-public-service-maste-garanteras

  att någon förstått att marken bränner under fötterna, att trovärdigheten är ifrågasatt.

  Så är det bara; företagen måste städas, från toppen. Public service är inget frihjul, för VD:ar och andra. Det är på tiden att reglerna efterlevs. Annars är public service skrotfärdigt.

  Vill jag förstå något av världshändelserna, av det som sker i USA, i Ryssland måste jag som lyssnare/tittare gå till andra källor, helt enkelt undvika dessa Sveriges propagandakanaler, slå dövörat till deras Trump- och Putin-tjat, till deras egna påhittade, normkritiska griller, skaffa mig en bild på egen hand. Ett exempel bara från dagens nyhetsskörd: Varför talas det om svenska (?) IS-krigare – krigare som något neutralt – när det är terrorister det handlar om?

 10. Såg programmet om Fria Proteatern på SvT-Play. Deras NJA-pjäs sändes på 70-talet i SvT. Den blev anmäld och fälldes. Folke Isaksson som då satt i Radionämnden avgick i protest och betraktade fällningen som en inskränkning av yttrandefriheten. Granskningsnämnden fäller bara det som avviker från den etablerade mediebilden, enkelt uttryckt – en alternativ bild från vänster. Om SR eller SvT skulle ha ett inslag i nyheterna eller en dokumentärfilm om Venezuela som gav en annan bild än den nu förhärskande skulle granskningsnämnden fälla men den fäller inte reportage av Åsa Welander eller Bert Sundström (kolla hans reportage från Ukraina). Förvänta er inte fällande utslag mot reportage som är i linje med MSM-bilden oavsett hur bristfälliga de är!

 11. […] Sammanfattning. Valet i Venezuela skedde i demokratisk ordning på basis av gällande lag. En stor brist är att oppositionen vägrade delta i valet. Valproceduren med utseende av representanter på territoriell och sektoriell grund kan diskuteras och kritiseras, men inte direkt förkastas då det kan motiveras med tanken på folklig representativitet från olika delar av befolkningen. Inga uppgifter talar för att detta val skulle vara ett steg mot diktatur. En brist är förstås att valdeltagandet kan vara svårt att fastställa med säkerhet. Medias rapportering är ensidig och ger allts inte en allsidig information. Venezuela: Diskussion med journalist Åsa Welander, Sveriges Radio […]