Kina, Ryssland, Tyskland och Mercosur- protest mot USA-intervention i Venezuela

Vid ett möte mellan utrikesministrarna i Ryssland och Bolivia 16/8 sa den ryska utrikesministern Lavrov som svar på hot från president Trump om militär insats i Venezuela att ”Vi är förenade med behovet av att övervinna de befintliga meningsskiljaktigheterna i landet med fredliga medel genom en rikstäckande dialog så snart som möjligt utan något tryck utifrån, och förstås utan oacceptabelt hot om militärt ingripande i landets inre angelägenheter”.
Nyligen fördömde Mercosur, där de flesta av länderna i Sydamerika är medlemmar, USA:s uttalanden om krig mot Venezuela. Detta innefattade länder som själva har motsättningar till Caracas. Lavrov citerade detta som ett exempel på utbrett motstånd mot krig mot Venezuela.
Lavrov untitled
Venezuela har kallat Trumps hot ”galenskaper” och ett hot mot landets suveränitet. Duran
Peru, som är en av Maduro’s främsta kritikser, ledde kritiken mot Trump’s hot, och sa helt korrekt att detta var mot FN-stadgan.

”All foreign or domestic threats to resort to force undermine the goal of reinstating democratic governance in Venezuela, as well as the principles enshrined in the UN charter,” sa Perus utrikesminister Ricardo Luna.
Mexico och Colombia, som hyser amerikanska militärbaser och som skarpt kritiserat Venezuela, gjorde liknande uttalanden.
AlJazeera

Pål Steigan skriver ”Även Kina uppmuntrar regeringen i Venezuela och oppositionen till fredlig dialog för att” bevara stabiliteten i landet”.

Ryssland och Kina står bakom ett markant latinamerikanskt motstånd mot krig och visar åter att USA inte kan fortsätta att verka ens på sin bakgård. Tyskland har sagt att man önskar en fredlig lösning genom diplomatiska medel. Detta sker i ett läge då USA är djupt splittrat och då tilltron till presidenten är mycketlåg. Och liksom i fallet med Nordkorea ser vi gemensamt uppträdande av Kina, Ryssland och Tyskland.

Den legendariske australienske reportern och dokumentärfilmaren John Pilger karaktäriserar i en intervju till den latinamerikanska TV-kanalen Telesur, med anledning av att Donald Trump ”inte utesluter en militär lösning mot Venezuela”, som ett ”oansvarigt” men ett ”typiskt” agerande för USA-presidenter.

Noam Chomsky anser också att Trumps militära hot mot Venezuela som ”chockerande och farligt”.

Video: Trump uttalar sitt militära got mot Venezuela:

John Pilger skriver ”Washington invaderar bara försvarslösa länder och Venezuela står inte hjälplös. Men den anständiga världen bör stödja Venezuela som utsätts för en giftig krigföring via massmedia. För faller Venezuela, faller mänskligheten.”
John-Pilger2

Latinamerika-experten Dick Emanuelsson skriver ”Efter valet till den författningsskrivande församlingen (ANC) den 30 juli har luften gått ur den våldsamma högeroppositionen. ANC inledde sitt arbete omedelbart medan den Högerinternational som aktiverats från avdankade presidenter till valda högerpresidenter i Latinamerika och Europa har försökt intensifiera sin krigföring mot regeringen Nicolas MaduroMen oppositionen i Venezuela förlitar sig allt mer på det internationella stödet eftersom den inte med egen kraft kan störta den folkvalda regeringen Maduro. För Venezuela 2017 är inte Chile 1973, trots att dagens fiende är tusenfalt mycket starkare. Vad som står i vägen för en militär Pinochetkupp av Leopold Lopez, Henrique Capriles och Julio Borges är den civila-militära allians som garanterar att författningen följs.”

Venezuelas folk förkastade den våldsamma oppositionen den 30 juli då det gick till valurnorna för att rösta fram deputerade till en författningsskrivande församling. Venezuela backade inte för hoten eller sanktioner av alla dess slag utan över åtta miljoner personer valde sina representanter till denna församling. Valdeltagandet i Venezuela på 42 procent var liktydigt med valdeltagandet till presidentvalet i Colombia. Och då ska vi notera att oppositionen i Venezuela inte deltog. Den valde i stället att bojkotta valet och i vissa delstater som Tachira och Merida, gränsstater till Colombia, till och med använde den våld och utegångsförbud för att förhindra folket att rösta.
Är det denna opposition som DN stöder eller som veckotidningen Flamman inte vågar ta ställning mot?”

Venezuela Maduro 170728

Och så Indien: Igår kväll läste jag uppskattande ord av Venezuelas ambassadör Augusto Montiel till Indien ”In an interview to The Hindu, Mr. Montiel observed that India had maintained an independent position on the ongoing disturbances in Venezuela and has avoided pressure from the U.S. “We respect India’s stance of non-interference in internal matters of developing nations and would wish the U.S. to emulate this position; we believe the world would be a safer and more stable place,” he said. The Hindu

I en ledare i DN nyligen skrev Martin Liby Alonso att Venezuela nu blivit en diktatur DN, fastän val ska sker 2018, och vidare ska en folkomröstning ske av förslag till ny grundlag. En vanställning av Venezuelas aktuella historia och nuvarande situation finns i denna DN-artikel, som jag just nu inte orkar kommentera. Förutom att man noterar att artikeln helt saknar kritik av oppositionen och av USA:s Latinamerikapolitik.

Kommentar: Min bedömning är att det inte blir någon militär intervention av USA i år i alla fall. USA och Trump är försvagade av all splittring. De tydliga ställningstagandena av Kina, Ryssland och Tyskland förhindrar detta, liksom uttalandena av Mercosur. Liksom det ganska framgångsrika valet till nationalkonvent samt det tydliga stödet från militären. Nu hoppas jag på minskad spänning mellan Maduro och någon del av den splittrade oppositionen. Geopolitiskt tror jag att de likartade ställningstagandena av Kina,Ryssland och Tyskland då det gäller Venezuela och Nordkorea kan få betydelsefulla geopolitiska implikationer i kommande ställningstaganden i andra konflikter. Sydkorea, Kina, Ryssland och Tyskland lägger in veto mot krig mot Nordkorea.htm
Det är av avgörande betydelse att ekonomin förbättras förstås.

Några tidigare artiklar om Venezuela.
Strypsnaran om Venezuela dras åt allt snabbare 7/8
Fortsatt debatt om Venezuela! 3/8
Mer om valet i Venezuela och dess brister 3/8
Viktigt stöd till Venezuela på latinamerikanskt vänsterforum 2/8
Venezuela: Diskussion med journalist Åsa Welander, Sveriges Radio 1/8
CIA-chefen Pompeo samarbetar med Colombia och Mexiko för att störta Venezuelas regering 29/7
Venezuela har antagligen en av världens mest demokratiska grundlagar. Varför ändra i den? 19/7
USA ger grönt ljus för statskupp mot demokratiskt valde presidenten i Venezuela 14/7 2017.
Stöd dialogen för fred i Venezuela! 8/7 2017
Trump i farten även i Venezuela? Vad skriver media? 24/5 2017
Vad händer i Venezuela? 22/4 2017.
Venezuela nästa land för USA-statskupp – Maduro vädjar 26/5 2016
Varför vann högern valet i Venezuela? 9/12 2015
Venezuela smutskastas systematiskt 24/2 2015
Statskupp på gång i Venezuela? 5/2 2015

i Andra om: , ,, , , , , , , , ,