Vem är Mike Pompeo, som lär bli ny utrikesminister i USA?


Media skriver att president Donald Trump tänker sparka sin mer återhållsamme utrikesminister Rex Tillerson och ersätta honom med Mike Pompeo. Uppgiften publicerades först i New York Times New York Times. Bortsett från möjliga politiska motsättningar är det bekymmersamt att en hel del seniora tjänstemän/diplomater lämnat USA:s UD under hans tid. Han saknade politisk erfarenhet då han fick sin tunga politiska post.

Men vem är då Mike Pompeo? Jag återger en artikel som jag publicerade 29/7 med den ursprungliga titeln ”CIA-chefen Pompeo samarbetar med Colombia och Mexiko för att störta Venezuelas regering”

Denna artikel med ursprungliga titeln CIA-chefen Pompeo arbetar intimt med Colombia och Mexiko för att störta Venezuelas regering, enligt egen utsago har skrivits av de framstående Sydamerikaexperten Dick Emanuelsson. Dick Emanuelssons blogg

CIA-CHEFEN Mike Pompeo försäkrar att hans organisation arbetar aktivt tillsammans med Mexiko och Colombia för att störta regeringen i Caracas, även om han naturligtvis inte uttalar sig så exakt och ordagrant.
Mike_Pompeo_Official_Portrait_112th_Congress
Den slutsatsen drar en rad internationella experter på CIA och USA:s utrikespolitik. Pompeo svarade på frågor från den USA-venezuelanska ´analytikern´ Vanessa Neumann på säkerhetsseminariet arrangerat av Aspen Institute, ett forum som arrangeras årligen i delstaten Colorado, USA. Intervju av Vanessa Neumann Där samlas representanter för USA:s underrättelse- och säkerhetsnät för att dryfta sina frågor.

Neumann, VanessaVanessa Neumann

Ford och Rockefeller finansiärerna
Aspen Institute är finansierat av stiftelserna Ford och Rockefeller. Bland Aspens rådgivare hittar vi personligheter som Madeleine Korbel Albright, utrikesminister i Bill Clintons regering 1997-2001 och Condoleezza Rice, också hon utrikesminister men under krigskabinettet George W. Bush 2005-2209. Bägge dessa kvinnor var direkta folkmördare via sina krig mot Irak och Jugoslavien.

Vanessa Neumann presenterar sig själv som ordförande för företaget Asymmetrica (business intelligence) och är barnbarn till en venezuelansk mångmiljonär inom oljebranschen (Sic! Överraskning?), bosatt i London. Neumann hade en tidig romans med Mick Jagger bakom sig men hennes verkliga dröm är ett slut på den kubanska revolutionen och Venezuela av idag.

Det var kring dessa teman hon ställde den raka frågan till Pompeo om vad CIA gör med Maduro och Venezuela.

USA ledare personajes
Den Reella Makten i USA har historiskt sett ALLTID haft den politiska makten som sina språkrör och verkställare av de politiska och ekonomiska besluten, i Maktens tjänst.

Optimistiskt CIA

Vi arbetar hårt för att göra det (förändring i Venezuela). Jag vill uttrycka mig försiktigt när jag talar om Syd- och Centralamerika och CIA. Det finns många historier (fnitter och leenden bland de närvarande på seminariet). Därav försiktigheten med vad jag säger. Men det räcker att säga att vi är mycket optimistiska i avseendet att det kan komma en förändring i Venezuela och vi, CIA, gör det bästa för att vi ska förstå dynamiken och kunna informera vårt UD (State Departement) och andra, colombianerna.

Jag besökte i förrförra veckan Mexiko City och Bogota och pratade just med dem om detta tema med avsikten att hjälpa dem att förstå ´sakerna´ de kan göra för att åstadkomma ett bättre resultat i deras och vårt hörn av världen, sa Pompeo.

Var och en av läsarna får dra och kan dra sina egna slutsatser av CIA-chefens ord. Om oppositionen via en USA-intervention eller statskupp tar över Venezuela, blir landet, med all sannolikhet, som grannen Colombia, en ny Natomedlem, vilket dramatiskt komplicerar landets självständighet. Om detta är det för tidigt att uttala sig från CIA-chefens sida.

Colombia Pena_Nieto_Juan_Manuel_Santos
Juan Manuel Santos och Enrique Peña Nieto, allvarstyngda män starkt allierade och beroende av Grannen i Norr.

En fot i den militariserade kommersiella rymdindustrin

Mike Pompeo är inte enbart boss för den i Latinamerika fruktade och avskydda säkerhetstjänsten som av historisk börd intrigerar och konspirerar i framkallandet av statskupper där moderata progressiva eller vänsterregeringar har kommit till makten helt på legal väg har störtats. Guatemala 1954, invasionen av Grisbukten i Kuba april 1961 (och alla de 52 år av nationell kubansk suveränitet), invasionen av Dominikanska Republiken 1965, stats- och militärkuppen den 11 september 1973 mot Chiles vänsterpresident Salvador Allende eller Contra-Gate mot Nicaraguas sandinistiska vänsterregering under hela 1980-talet, är klassiska exempel.

Pompeo är även representant för den mest aggressiva antikommunistiska strömningen inom det republikanska partiet. Som sådan har han en utmärkt position för att förstärka sin roll med stora ekonomiska intressen inom oljebranschen. Och vad är Venezuela om inte landet med de största olje- och gasreserverna i världen.

Trots dessa ekonomiska intressen, som uppenbarligen måste stå i motsättning till valet av honom som CIA-chef förra året, bekräftades valet av honom i år som CIA-chef för Trumpadministrationen med 66 röster mot 32.

Boeingimperiet tog tacksamt emot militära projekt som Pompeo slog ett slag för inom den militariserade rymdindustrin. Via bildandet av företaget Thayer Aerospace and Private Security blev det jobb för Boeing genom byggandet av fyra aeroplattformar i slutet av 1990-talet. År 2006 sålde Pompeo sina andelar av detta privatföretag.

Exxon_Mobile Open SecretsOpen.Secrets.Org Exxon-Mobile finansierade delar av CIA-chefens valkampanj 2016, vilket illustrerades av ”Open.Secrets.Org.”

CIA-chefens intressen i oljebranschen

Men redan 2003 hade han bildat ett oljeföretag med säte i Kansas kallat Sentry International, som han för närvarande är styrelseordförande för. Enligt portalen ´Mision Verdad´, har detta företag expanderat sin verksamhet snabbt och har fokuserat sina affärer i oljeplattformar som sålts till Kina, Kanada och USA, framför allt i de regioner i USA som till exempel Texas och Oklahoma där frackingen intensifieras för att hålla det för Venezuela livsviktiga oljepriset nere.

Enligt uppgifter som tillhandahållits av Open Secrets fick CIA-chefen finansiellt stöd av Exxon-Mobile i sin valkampanj för perioden 2016-2017. Opensecrets Det är väl bekant att detta ett av världens största och mäktigaste företag, har fört en frenetisk kampanj mot den förre presidenten Hugo Chavez och den nuvarande regeringen Maduro där staten Venezuela har anmälts inför världshandelsorganisationen WTO för nationaliseringen av Venezuelas naturresurs.

Regeringen Chavez erbjöd Exxon-Mobile att ingå en överenskommelse, som till exempel norska Hydro, med Venezuela vad gäller de investeringar USA-företaget har gjort i Orinocobältet. Men oljegigantens vägrade. Med deltagande av Exxon-Mobile kan Pompeo utvidga sina oljeaffärer och deras gemensamma intresse kan inte bättre illustreras genom företagets donationer till Pompeos valkampanj.
Venezuela Exxon teckning 170728

Alliansen Colombia och Mexiko

CIA-chefens indirekta erkännande av att han deltar i arbetet tillsammans med Colombia och Mexiko för ett ”regeringsbyte” via en statskupp i Venezuela, är inte bara en bekräftelse på att karaktären på CIA:s historiska uppgift aldrig har förändrats. Men i fallet Venezuela återfinns på första parkett just nu USA:s oljebolag som sedan Chavez tog över 1999 har fört ett veritabelt psykologiskt krig mot Venezuela via massmedia som de genom sin ekonomiska makt kan styra och påverka.

Att det var just Aspen, finansierat av Ford- och Rockefellerstiftelserna som arrangerade seminariet för ett par veckor sedan, är bara följdriktigt. Att det är den venezuelanska ungdomen, både den politiskt övertygade medel- och överklassens ungdomar som i många fall har fått stipendier för att studera ”demokrati” i USA, eller ett lumpenproletariat som till vardags stjäl och mördar vanliga hederliga och arbetande venezuelaner men som nu betalas för att upprätta barrikader och bränna ihjäl misstänkta chavister, är en annan femma. För CIA-chefen och hans funktionärer och oljebranschens mäktiga direktörer sitter på åskådarplats och ser på hur deras terrorister försöker skapa det kaos Pentagon och Trump behöver för att gå in i Venezuela, som i Libyen.

Venezuela USA sju militärbaser i Colombia

USA:s sju militärbaser i Colombia.

Oppositionen förkastar alla dialoger

När därför Nicolas Maduro kräver besked av regeringarna i Mexiko och Colombia om deras roll som alliansbröder med den fascistiska paramilitära högeroppositionen i Venezuela, slår dessa ifrån sig enligt välkänt manér och understryker att de är för en dialog mellan opposition och regeringen Maduro.

Men alla vet, men få av de nämnda talar högt om det, att den våldsinriktade oppositionen vägrar en dialog och en civiliserad politisk lösning av den politiska krisen. Försöken till en dialog, såväl av den spanske förre regeringspresidenten Rodrigo Zapatero som av Påven Francisco har viftats bort av oppositionen med argumentet att Maduro bara vill vinna tid.

Som Hitlers soldater, välsignar biskopar de maskerade terroristerna

Portalen Ciudad.boto skrev i juni en intressant artikel om hur el Movimiento Católico Venezolano (MCV), den venezuelanska katolska rörelsen, fördömde den reaktionära och öppna statskuppattityd som hierarkin inom katolska kyrkan har intagit. Det är samma ståndpunkt som vid statskuppen mot Hugo Chavez i april 2002 och till förmån för statskuppsoppositionen i landet. Biskoparna använder de heliga ikonerna i sin politiska kampanj mot regeringen Maduro.

Som ett direkt svar mot MCV och under en procession av ärkebiskop Antonio José Lopez Castillo, välsignade denne en grupp maskerade terrorister med sina hemmagjorda granatkastare och andra vapen, terroristiska element som under 110 dagar med bensin har bränt ihjäl mer än 14 personer på gatorna, bundit fast och klätt av påstådda chavister vid lyktstolparna.

Venezuela Biskopar_fascisterright

Ärkebiskopen Lopez Castillo välsignar, precis som i Tyskland, Spanien och Italien, dessa fascistiska terrorister som uppmuntras av USA:s Trump och Pompeo att fortsätta skapa ett kaos som ska bli förevändningen för USA att gå in militärt i Venezuela.
Samma välsignelse utfärdade biskopar i Hitlers Tyskland, Francos Spanien eller Mussolinis Italien. Och det är till dessa fascistelement som CIA-chefen och Trump nu intensifierar sin hjälp. Att USA har finansierat och fortfarande finansierar och stöder ISIS och al-Qaeda (al-Nusra) i Syrien har omvittnats. Och nu fortsätter Trump&Pompeo sitt korståg mot Venezuela.

CIA-chefens politiska läggning
Pompeo står i praktiken för krig mot Iran via Israel genom att vara motståndare mot det internationella avtalet om Irans kärnenergi. CIA-chefen inte bara försvarar CIA:s tortyrprogram och NSA:s spionprogram mot diverse statschefer i världen, han även anser att USA-fängelset i den kubanska provinsen Guantanamo, som USA illegalt ockuperar sedan 1903, ska fortsätta som just ett illegalt fängelse och en skam för mänskligheten. Han vill också se Edward Snowden dömas till döden, som den landsförrädare han är, enligt Pompeo.

För att ge legitimitet till hans intensifierade krig mot Venezuela uttalade sig Pompeo för första gången om Venezuela den 11 maj då han hävdade att ”risken är att dessa kollektiv (grupper som stöder regeringen Maduro som i valet 2013 fick över 7,5 miljoner röster och 50,2%) som står utan kontroll ökar för varje minut”.

Han fortsatte:

– Mycket vapen är i omlopp i Venezuela och risken är otroligt verklig och allvarlig, och utgör ett inte bara i Venezuela utan även mot Sydamerika, Centralamerika.

För att ge än mer dramatik och legitimering av ett militärt slutligt ingripande i Venezuela, backade chefen för USA:s Nationella underrättelsegemenskap (engelska: The United States Intelligence Community, IC), Dan Coast, som representerar 16 underrättelseorgan i USA, upp sin CIA-chef med orden: ”Den auktoritära enväldiga regeringen i Venezuela kommer att ta till allt mer repressiva åtgärder för att bromsa politiska motståndare och gatukravaller”.

Venezuela reagan_anticom_CA

USA:s skapande av ´Contras´, deras träning och finansiering kostade det nicaraguanska folket 50.000 liv och ett land lagt i ekonomiskt och materiell ruin, klassiskt CIA-spel för att tillfredsställa de mäktiga internationella korporationerna. USA fortsätter i klassisk stil mot övriga Latinamerika som vågar bygga en egen självständig väg till nationellt oberoende så som Bolivia, Ecuador, Nicaragua och. . . Venezuela. På bilden USA:s president, Ronald Reagan, en B-skådesspelare i Hollywood, en man som blev president men helt i händerna på det vapenindustriella komplexet.

Nicaragua-Honduras, Egypten-Libyen, Venezuela-Colombia

Portalen Mision Verdad sammanfattar dessa två maktmäns uttalanden:

”Det är inte första gången som CIA anklagar en regering för att agera utanför lagen. Det gjorde man i Nicaragua, Jugoslavien, Syrien och Libyen. CIA anklagar regeringen för att använda sig av irreguljära metoder för att upprätthålla lag och ordning och använder denna anklagelse som en förevändning för att träna väpnade grupper samt använda sig av grannstater där de (USA) förfogar över träningsläger och militärbaser”.

I Colombia överlämnade den högerextreme presidenten Alvaro Uribe sju militärbaser, varav en, Bahia Malaga är en svenskbyggd EKN-garanterad finansierad marinbas, till Pentagon år 2010. Sex av dessa har sin udd riktade mot Venezuela.

I Honduras förfogade CIA och Pentagon över flera militärbaser (det gör man fortfarande) och i gränsområdet mellan Honduras och Nicaragua upprättade CIA militära träningsläger där Contras´ , en högerextrem nicaraguansk milis, tränades av officerare från USA samt diktaturernas Chile och Argentina och därefter skickades in för att mörda landsmän i Nicaragua 1981-1990. Totalt mördades 50.000 civila i Nicaragua under ´Contras´ tio års CIA-ledda krig.

I fallet Libyen använde egyptiskt territorium medan Israel har upprättat både militära träningsläger som sjukhus för utbildning av jihadistiska terrorister för att störta regeringen Assad i Syrien.

“Timme Noll”

Oppositionen i Venezuela och CNN i Atlanta talar bägge om “Timme Noll” och Mike Pompeos uttalande som CIA-chef har förstärkt moralen hos de paramilitära terroristgäng som härjar i rikemanskvarteren i Caracas där de upprättar barrikader av sopor eller hugger ner de få träden på huvudstadens gator samtidigt som irritationen hos de sina egna blir allt större.

För Mike Pompeo spelar det mindre roll, beslutet om att slå ner den Bolivarianska Revolutionen är taget, i direktionsrummen hos Exxon-Mobile&Co.

Tillägg av mig:
Statskupper mot demokratiskt valda regeringar efter Andra Världskriget.
Det finns inget land i världen som stött tillnärmelsevis så många militärkupper i demokratiska länder som USA. Utrikespolitiskt har USA tydligt visat att landet inte är för demokrati. Man kan kritisera och angripa diktaturer som står självständiga i förhållande till USA, som Irak, Libyen och Syrien men inte andra (Egypten, Tunisien, Bahrain, Saudiarabien, Pinochets Chile och alla de militärdiktaturer som USA stött/etablerat i Sydamerika och även i Sydostasien.) Några demokratiskt valda regeringar som USA störtat i statskupper.
-Mossadeq i Iran 1953;
-Arbenz i Guatemala 1954;
-Lumbumba i Kongo 1960;
-Sukarno i Indonesien 1965;
-Allende i Chile 1973;
-Sihanouk i Kambodja 1970;
-USA invaderar militärt och störtar den demokratiska Bishopregeringen i Grenada 1983;
-USA understödjer statskupp en i Venezuela 2002, och erkänner, omedelbart och officiellt, kuppmakarna som de nya representanterna för landet. Problemet för USA var att kuppen misslyckades;
-Den folkvalde presidenten Aristide kidnappas i Haiti av USA 2004 och skickas till Afrika. En statskupp genomförs, med USA:s stöd och många Aristide-anhängare mördas eller fängslas;
-Zelaya i Honduras 2009;
-Statskuppsplaner mot al-Assad omkring 2012-2013;
-Stödet till den egyptiska militärens statskupp mot Morsi 2013.
-Stödet till statskuppen i Ukraina i februari 2014.
-Statskuppsförsök i Venezuela.

Några tidigare artiklar om Venezuela.
Stöd dialogen för fred i Venezuela! 8/7 2017
Trump i farten även i Venezuela? Vad skriver media? 24/5 2017
Vad händer i Venezuela? 22/4 2017.
Venezuela nästa land för USA-statskupp – Maduro vädjar 26/5 2016
Varför vann högern valet i Venezuela? 9/12 2015
Venezuela smutskastas systematiskt 24/2 2015
Statskupp på gång i Venezuela? 5/2 2015

i Andra om: , ,, , , , , , , , ,


26 svar till “Vem är Mike Pompeo, som lär bli ny utrikesminister i USA?”

 1. Och där gick den trovärdigheten upp i rök: ” Bägge dessa kvinnor var direkta folkmördare via sina krig mot Irak och Jugoslavien.”

  Även om man accepterar ”folkmördare” så ”direkta”? Du bör välja dina ”källor” mer noggrant

  • Jag tror inte att man ska hänga upp sig på författarens användning av ordet ”direkt”. Kanske menar hen något i stil med otvivelaktiga/tydliga/helt klara ”folkmördare”

 2. För mig känns det som den socialistiska regeringen i Venezuela ligger väldigt risigt till. Hur ska den egentligen göra för att få ekonomin och landet fungerande igen då det är en inflationstakt i storlekordningen tusen procent och de privata företagen väldigt svårt att få krediter i utländsk valuta att importera varor för som folket uppenbarligen skriker efter när knappt de basala längre finns att tillgå. Statliga företag finns med prisreglerade varor men det verkar inte fungera. Allt de här trots att Venezuela är en av världens mest oljerika länder. Venezuelas regering, som en skadeskjuten fågel. Går den att rädda?

  https://www.youtube.com/watch?v=hC3EszN3Uuo

  • Ingenting i Venezuela är som det ter sig (som MSM presenterar).

   Jag skulle rekommendera Abby Martins serie videoklipp om/från Venezuela för bättre insikt, i synnerhet den första om svarta börsen och varubristen/”varubristen” men för att få en helhetsbild bör man se alla 4 :
   Empire Files: Abby Martin in Venezuela – Supermarkets to Black Markets https://youtu.be/YUYWrPiUeWY
   Empire Files: Abby Martin Meets the Venezuelan Opposition: https://youtu.be/ig6yFP8HjVQ
   Empire Files: Venezuela Economy Minister—Sabotage, Not Socialism, is the Problem https://youtu.be/rk1qlKu_RJo
   Empire Files: Constituent Assembly Dictatorship or Democracy in Venezuela? https://youtu.be/H9BoZmuhDKA

 3. Måste vara ett tecken på desperation att skriva en artikel med så lösa spekulationer. USA vill självklart ha regimbyte i Venezuela, men med invasion? Knappast läge för det och inte nödvändigt, Maduro fortsätter att göra självmål efter självmål och har dagar inte år kvar som president. Och Colombias och Mexikos ”indirekta” invasioner? Bara spekulationer! Skulle gärna vilja också vilja veta när Colombia blev medlem i NATO? Är dock överens om den destabiliserande roll för regionen som baserna har i landet. Venezuela röstar idag om att påbörja arbetet för en ny konstitution. Det sätt som delegaterna väljs gör att man kan befara att det i hög utsträckning kommer att bli regimen som väljer, inte folket. Det är ingen vild gissning att Maduro kommer att ta makten från parlamentet där ”oppositionen” har majoritet, han har gjort det tidigare. Detta kommer att betraktas som en krigsförklaring av den majoritet av venezolanerna som röstade mot Maduro 2015. I värsta fall utbryter inbördeskrig. I det läget är amerikansk inblandning inte omöjligt.

  • Det verkar som om du är mycket insatt i Venezuela, Sven. Kan du kanske ge oss en annan bild än vad Dick Emanuelsson gör? Vi har ju enbart den nyliberala uppfattningen i SVT, SR, DN, etcetera. Och Dicks uppfattning. Jag är nyfiken, och vill gärna läsa andra åsikter innan jag bildar mig en egen uppfattning. Det är inte så mycket jag kan om Venezuela – eller andra länder i Syd- och Mellanamerika.
   I tidningarna Riktpunkt och den irländska Socialist Voice är man något tveksam till stödet till Maduro. De tar upp både det Venezuelas Kommunistiska Partis och Maduros socialistiska partis uppfattning om händelserna. Det känns som om vi inte har ’kött på benen’.
   Sedan har vi Rex Tillerson som säkert inte har glömt bort att Chaves beslagtog Tillersons Exxon och vill ge igen, och möjligtvis återta företaget.

   • Snälla Kerstin, ”Chaves” beslagtog ALDRIG något.
    – Först och främst skall man inte använda motståndarens språk.
    Chaves var demokratiskt vald president och han försökte avsättas med USA-stödd och anstiftad kupp. En av huvudpersonerna i oppositionen är en av kuppledarna (han borde ha förbjudits politisk engagemang på livstid tycker jag men han fick förbud i 5-6 år). Alla politiska och ekonomiska beslut fattades av demokratiskt valda institutionerna och inte av Chaves själv. Dessutom ändrades författningen genom folkomröstning där man följt alla demokratiska procedurer.
    – Venezuela nationaliserade bara delar av resurser som bedömdes vara strategiska. Detta gjordes i majoritet genom en förhandling med gamla ägare där man erbjöd och gav en skälig kompensation. Samtidigt begränsade man ägarandel inom vissa områden men utländska ägare fick behålla stora andelar trots allt. Det gäller även framtida projekt som oftast besår av en ägarmix mellan staten och privata företag.
    – De flesta nationaliseringar skedde på 80-talet dvs. långt före Chavisterna kom till makten.

    Jag skulle vilja uppmana dig till att se på Abby Martins filmer som jag publicerade länkat till i mitt inlägg ovan. Där kan du hitta svar på många av dina frågor och funderingar.

    • Ordet ’beslagta’ betyder att myndigheter tar hand om enskild egendom, konfiskering. Allt enligt synonymordboken på nätet.
     Jag använder även det ordet när det gäller mina saker, att beslagta en bok (från t ex syskon som har lånat en bok, eller lägger beslag på den sista boken av just den författaren och titeln i bokhandeln – och då menar jag inte att jag går utan att betala den. Eller lägger beslag på den sista kanelbullen på kakfatet :-)). Venezuela beslagtar deras egna naturrikedomar.
     Eller också så är ordets betydelse kanske annorlunda i min familj eller område av land. Jag har märkt att vissa ord i t ex Skåne betyder tvärtom i mellan Sverige. Som t ex grina. Och vissa är mer laddat än andra. Kanske är ordet ’beslagta’ ett sådant ord. Kanske är ordet mer laddat och mer negativt för dig än för mig.

    • Det är intressant när du skriver ”nationalisera” och det är tydligen helt okej när socialister gör det. Fick jag bestämma skulle jag åternationalisera det avnationaliserade Sverige men då skulle jag plötsligt få hela vänstern mot mig + liberalerna men knappast de konservativa. Lägg märke till att det inte finns något specifikt konservativt parti i Sverige, däremot finns det en konservativ webbtidning, Fria Tider, och jag har lagt märke till att den inte är särskilt prokapitalistisk men inte direkt för socialisering heller. Jag tycker det här är viktigt innan man sätter stämpeln på vad konservativt är. Jag betraktar konservatismen som mer auktoritär och staten ges mer makt från marknad och kapitalister även om de är dominerande. Liberalerna vill ju i stort sett utplåna statens makt helt och hållet. Målet är egentligen bara en makt som ser till att ingen stjäl kapitalets ägande (nattväktarstaten).

   • Lovar Kerstin jag skall försöka få ihop något. Men det är inte helt lätt, informationen tenderar att vara ensidig från både officiella källor som från oppositionen i Venezuela. Båda läger verkar ha blivit lika begåvade med gaphalsar.Så det blir att puzzla, tänka själv och bedömma rimligheten i olika påståenden.Det Jag har följt landet till och från de senaste 15 åren, rest runt i landet och bor sedan 10 år bara några mil från gränsen. Det är ändå svårt att navigera mellan alla skären. Tyvärr tror jag att Maduro gräver sig så djupt ner i skyttegraven att när han väl faller så blir det en pendeleffekt och väldigt få kommer att vilja höra talas om socialism på mycket länge. Som jag sagt här tidigare, han borde avgått när han förlorade majoritetens stöd, revidera sin politik och återkommit med ny styrka. Nu tror jag det är försent.

    • Valresultatet fån 30 juli:
     Antal röster valet 2015
     14 miljoner
     Antal röster valet 2013
     15 miljoner

     Innan jag vare sig tror på de officiella siffrorna eller oppositionen så skulle jag helst vilja se en bedömning från oberoende observatörer.

     • Oppositionens uppgifter lär inte kunna kontrolleras. Enligt en uppgift förstörde oppositionen valsedlarna sedan valet genomfördes. Känner inte till om valobservatörer fanns denna gång. Tidigare val har fått godkänt av eller prisats av oberoende valobservatörer.

      • Valdeltagandet kom tydligen inte med i mitt inlägg.
       Igår röstade drygt 8 miljoner enligt regimen, i valet 2015 röstade 14 miljoner och i valet 2013, 15 miljoner. Röstförfarandet är elektroniskt, man röstar med det ”patriotiska Id-kortet” som är samma Id-handling som man får ut matransoner på. Så det går inte att bränna valsedlar, bara sudda i hårddisken.

     • Kan du ge oss liknande siffror från valen i USA de senaste säg 30 åren? Att kasta ett papper i en valurna är inte lika med demokrati – det har USA valen bevisat, brott all tvivel. Eller tror Sven också att Israel är en ”demokrati”. Båda dess länder är rimligen demoNkratier.

 4. Amerikas förenta stater har en lång historia att blanda sig i valet av främmande länder, visar ny forskning. USA har lagt sig i och påverkat valen i minst 85 länder värden över sedan 1945.
  Levin, en postdoktor vid institutionen för politik och strategi vid Carnegie-Mellon University, fann att USA försökte påverka valet i utlandet så många som 81 gånger mellan 1946 och 2000 . Det är bara fram till 2000! USA har blivit värre sedan dess.
  Efter att Sovjetunionen kollapsade 1991 fortsatte USA sina insatser utomlands, inklusive val i Israel, tidigare i Tjeckoslovakien och till och med Ryssland 1996.
  Sedan 2000 har USA försökt svepa val i bland annat Ukraina, Kenya, Libanon och Afghanistan .
  http://www.globalresearch.ca/us-interfered-in-elections-of-at-least-85-countries-worldwide-since-1945/5601481
  Den ursprungliga källan till den här artikeln är Sott.net