USA hindrar Syriens armé utanför Raqqa – förbereder delning av Syrien?


Då och då läcker det ut tankar och förslag från USA:s imperialister att Syrien (och Irak) ska delas. Det behandlas i detta blogginlägg. USA:s plan för styckning av Syrien. I mars 2013 sa James Clapper, chef för en av USA:s spionorganisationer, att Syrien ska krossas och delas. USA:s spionchef: Syrien ska krossas och delas
Nej tanken är inte ny
Syrien bild på planerad delning

Nu har kanske USA:s antidemokratiska och imperialistiska elit tagit ett steg närmare enligt devisen ”Söndra och härska”.

Russia Insider rapporterade i måndags Russia Insider 27/3

Vägen till Raqqa är nu blockerad av amerikanska styrkor och deras allierade. Sannolikheten att Raqqa (och den omgivande regionen) kommer att återlämnas till Syrien är nu nästan obefintliga. (Menar Russia Insider, men de är kanske alltför tvärsäkra). Utländska arméer och deras ombud vässar sina knivar. Amerikanska specialstyrkor och syriska, kurdiska och arabiska soldater har just intagit en ”strategisk flygbas” från ISIS i norra Syrien. Därmed har de också ”blockerat” framkomligheten för den syriska armén när den närmar sig Raqqa från väster:
Kurdiska styrkorna (SDF) meddelade på söndagen att de intagit Tabqa flygbas, 45 km väster om Raqqa, som är ISIS huvudstad i Syrien. Tidigare i veckan har amerikanska styrkor transporterat SDF-soldater bakom ISIL:s linjer för att ge dem möjlighet att inleda attacken mot Tabqa, och i fredags nådde ​​den alliansen en stor damm.
SDF styrkor var bara 10 km norr om Raqqa, och vill på ett effektivt sätt omge staden innan de går till anfall.
Syrien syria-delingsplan 170226

Moskva kommenterar
Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov kommenterade senare den USA-ledda operationens blockad av Syrien arméns (SAA) frammarsch mot Raqqa.

Som svar på en journalists fråga om utvecklingen, förklarade Lavrov att Ryssland stöder alla internationella ansträngningar för att bekämpa islamisk stat, och uppmanade USA ”att bekämpa terror i stället söka geopolitiska fördelar i Syrien. Flera finns i Syrien utan att vara inbjudna: den USA-ledda flygkoalitionen, turkiska militärer och kommandosoldater från USA och ett antal europeiska länder. Allt detta skapar en ganska brokig bild, men vi är övertygade om (och har förespråkat detta under en lång tid) att det viktigaste kriteriet bör vara vår gemensamma kamp mot terrorism. Hittills lämnar samordning mycket övrigt att önska. Vi har anledning att tro att våra partner, däribland amerikanerna, börjar inse behovet av att förbättra denna situation.”

Lavrov verkade hålla sina kort nära bröstet, men det är klart att han inte är glad åt Washingtons närvaro nära Raqqa. Det kan vara så enkelt som en ”bristande samordning” – men låt oss vara ärliga: Det är mycket troligt mycket mer på spel här. Varje försök från Washington för att förhindra syriska styrkor från befria sitt eget land från ISIS bör ses som mycket oroande.
Enligt en betrodd Syrien expert visar Washingtons åtgärder för att hindrar SAA från att inta Raqqa att Washington förbereder sig för att ”balkanisera” Syrien – en analys som vi (Russia Insider) håller med.

Och nu på onsdag förmiddag har en ledande kurdiska politiker bekräftat att ”den nordliga syriska staden Raqqa förväntas ansluta sig till en decentraliserad regering som inrättas av syriska kurdiska grupper och deras allierade när den är befriad från ISIS”, enligt Reuters. Saleh Muslim, en ordförande i kurdiska PYD party uppger att befolkningen i Raqqa själva får bestämma, me att han tror att de vill ingå i ett demokratiskt federalt system.
Reuters

”The United States and Israel have never denied their desire to see Syria cut up into small, defenseless and easily manipulated territories. A foreign army and its proxies are blocking the Syrian Army from liberating its own country from terrorists. Next comes ”federalization”. Then partition.” Balkaniseringen börjar

Läs vidare i några artiklar om Syrien.
USA:s färska och äldre stöd till terrorister
Besvikna terroriststödjarna USA & Co desinformerar om Aleppo
Kongressledamot i USA: Vi finansierar terroristgrupper i Syrien
USA:s plan för styckning av Syrien
USA har använt utarmat uran i Syrien och Irak enligt Pentagon
EU villigt betala Assad om terrorister får styra del av Syrien
USA hjälper ISIS att inta stora staden Deir Ezzor i Syrien
Varför kapitulerar inte rebellerna?
http://jinge.se/allmant/ambassador-niklas-kebbon-skadar-sveriges-utrikespolitik.htm
http://jinge.se/allmant/massakern-i-ghouta-syrien-falska-videoinspelningar.htm

Ledamot i USA:s kongress har lagförslag för att hindra fortsatt stöd till terroristerna
Fekad propagandafilm om White Helmets vinner Oscar
White Helmets och CNN medger falsk videopropaganda
Skavlan marknadsför terroristvännen ”White Helmets”
New York Times: USA-stödda moderata rebeller strider tillsammans med al-Qaida
Människor i Aleppo firar julen och segern över USA-stödd terrorism
USA: Bra kongressrapport om Syrien
USA:s interventionspolitik huvudorsak till svälten i Syrien
Vapenvila och fortsatt kamp mot terroristerna i Syrien som fått nya vapen av USA
USA gav ISIS 45 minuters förvarning inför bombning
Hersh: Obama stoppade Syrienanfall pga bevis om att rebellerna utförde gasattacken i Ghouta
Aftonbladet låter Bana göra reklam för terroristerna i al-Nusra
Bana är ingen Anne Frank – används i hänslös propaganda för terrorister som halshögg 11-årig pojke
Aftonbladet desinformerar om Syrien
Fortsatt svenskt stöd till terrorister i Syrien
http://jinge.se/mediekritik/atta-problem-med-amnestys-rapport-om-syrien.htm
De USA-stödda ”moderata rebellerna” i FSA i Syrien nära kollaps
Caesar: Gammal otillförlitlig rapport om Syrien dammas av
Amnesty: Ny partisk och otillförlitlig rapport om Syrien
Artikel av mig i Flamman 19/11 2015:Syrienkriget är en av USA planerad intervention
Lögner om Syrien
Vem startade kriget i Syrien?
USA-general, Obama, Biden: Vi har medvetet släppt fram al-Qaida och ISIS i Syrien
Vi har beskjutits av terrorister i 4 år

Universitetslektor Tim Andersons bok ”Det smutsiga kriget mot Syrien” är saklig, faktarik och har massor av referenser.

tim-anderson

i Andra om: , , , , , , , , , , , ,, , , , , , , , , FN-stadgan


13 svar till “USA hindrar Syriens armé utanför Raqqa – förbereder delning av Syrien?”

 1. http://russia-insider.com/en/russian-general-us-doing-everything-it-can-make-post-war-syria-living-nightmare/ri19363
  Enligt en rysk general har USA-koalitionens plan bombat den stora Eufratdammen utanför Raqqa samt förstört fyra broar över Eufrat. Dessutom dödades dammens chef vid angreppet. Detta är i sig ingenting nytt. Genom hela sitt ”krig mot IS” förefaller USA:s plan att ha fått in fler träffar mot syrisk infrastruktur än mot IS ledningscentraler. Förstörelsemanin som riktar sig mot infrastruktur helt orelaterad till några fördelar på slagfältet är även bekant från Jugoslavienkriget och krigen mot Irak alltsedan 1991.
  Att målet från USA:s och Israels sida är att splittra Syrien ligger i öppen dag. USA:s plan B har alltid varit att spjälka upp stater ifall man inte uppnår total underkastelse från vederbörande. Kina, Korea, Vietnam, Irak, Ukraina och nu Syrien är exempel på fall där delning verkställts eller försök därtill gjorts; för Ukrainas vidkommande har den sannolikt kommande delningen dock inte ingått i planen.

 2. För att förstå vad USA gör i Syrien i första hand men även USAs politik i MÖ i allmänhet och varför, så måste man fråga vad är det Israel vill?

  • Israel är en skapelse av och FÖR angloimperiet sen 1830-talet. Självklart har denna skapelse egna intressen, men dessa intressen begränsas av att de inte får innebära konstruktiva relationer till angloimperiets konkurrenter. Skälet till att de välutbildade assimilerade judarna fördrevs från Europa till Usa förra seklet var just för att förhindra konstruktiva relationer mellan ekonomiskt användbara judar och kontinentens nationer. De som styr Israel liksom våra och övriga västländers politiker måste vara infogade i angloimperiets intressesfär(dvs motverka konstruktiva processer) annars… Rabin var ett exempel ur den Israeliska kontexten.
   Usas i artikeln beskrivna agerande överensstämmer väl med dess föregångare Brittiska imperiets splittringsagenda sen 1700-talet. Britterna har sen mitten av 1800 kunnat styra Usa till att bli det monster dom nu är.

   • Tror du verkligen att det är någon som tror på dina uppgifter om Rubin och assimilation?

 3. Kurderna blir liksom vissa forna sovjetrepubliker klienter till USA i säkerhetsfrågor. En kortvarig och relativ trygghet, baserad på USA´s relativa styrka, det håller ett tag under detta århundrade. Sovjetkolonin Syrien får en jämbördig motståndare på egen mark, ryskt långdistansluftvärn tappar i betydelse, Syrien har en fiende i ryggen. De tvingas hålla fred med sina grannar. Saudi tappar i betydelse. Win win win.

  Vore det inte listigt att dela upp Turkiet på samma sätt? Absolut. Det enda som hållit turkarna från att överfalla grekerna är att bägge är med i Nato. Ett turkiskt och ett kurdiskt Anatolien håller bägge på mattan.

 4. USA tillsammans med kurderna borde utlysa en folkomröstning om kurdistans framtid på samma sätt som Ryssland gjorde på Krim.

   • Kurderna är säkert mycket nöjda med att ha USA på sin sida, men Kurdistan ligger i Turkiet, Iran, Irak och Syrien, och det lär inte räcka med USA´s stöd för att få hålla en folkomröstning. Dessutom lär de inte får det. Kurderna i Syrien är de enda som tillfälligt behärskar sitt territorium.

 5. Israel är USAs brohuvud i MÖ. Förmodligen är strategin nu att skaffa sig ett nytt brohuvud i form av ett Kurdistan. Bland kurder som inte är kopplade till PKK eller YPG är stödet för staten Israel starkt. Judarna var ett folk utan stat men lyckades med utländskt stöd få en stat. Vi kan lyckas med samma sak med USAs hjälp.

  • Det måste vara världens dyraste brohuvud. Är det därför som USA har lovat ge Israel 38 miljarder dollar de kommande tio åren, trots att USAs egna medborgare har det svårt?

   Vanligtvis behöver en brohuvud när det är svårt att komma över, när det finns hinder. Vem är det som har hindrat USA från att roffa åt sig MÖs olja? Ingen. Så talet om att USA behöver en brohuvud är ett sätt att avleda faktum att USAs politik i MÖ till stor del styrs av AIPAc och den övriga sionistiska lobbyn.

 6. The idea of breaking up Syria is not new. The plan first appeared in an article by Oded Yinon in 1982 titled ”A Strategy for Israel in the Nineteen Eighties.” Yinon believed that — for Israel to survive — it must become an imperial regional power that ”must effect the division of the whole area into small states by the dissolution of all existing Arab states.” The most recent adaptation of Yinon’s plan was articulated by Brookings Institute analyst Michael O’Hanlon in a piece that appeared in the Wall Street Journal titled ”A Trump Strategy to End Syria’s Nightmare.” In the article, O’ Hanlon states bluntly:

  ”To achieve peace, Syria will need self-governance within a number of autonomous zones. One option is a confederal system by which the whole country is divided into such zones. A less desirable but minimally acceptable alternative could be several autonomous zones within an otherwise still-centralized state — similar to how Iraqi Kurdistan has functioned for a quarter-century…

  ”Security in the Sunni Arab and Kurdish autonomous zones would be provided by local police and perhaps paramilitary forces raised, trained and equipped with the direct support of the international community.” (”A Trump Strategy to End Syria’s Nightmare,” Wall Street Journal) (Israel Shahak)

  US Defense Secretary James ”Mad Dog” Mattis reinforced Tillerson’s comments adding that the US plans an indefinite occupation of Iraq (and, possibly, Syria) stating that it was in America’s ”national interest.”

  ”I believe it’s in our national interest that we keep Iraqi security forces in a position to keep our mutual enemies on their back foot,” he said, as quoted by the Military Times. The US ”needs to remain decisively engaged in Iraq and in the region.”

  – Advertisement –
  In response to Mattis’s comments, Syrian President Bashar al Assad said:

  ”Any military operation in Syria without the approval of the Syrian government is illegal, and any troops on the Syrian soil, is an invasion, whether to liberate Raqqa or any other place. The (US-led) coalition has never been serious about fighting ISIS or the terrorists.”

  Clearly, Washington is using the fight against ISIS as a pretext for capturing and holding territory in a critical, energy-rich area of the world. The plan to seize parts of East Syria for military bases and pipeline corridors fits neatly within this same basic strategy. But it also throws a wrench in Moscow’s plan to restore the country’s borders and put an end to the six year-long conflict.

  Tillerson’s comments suggest that the Trump administration is deepening its involvement in Syria despite the risks of a catastrophic clash with Moscow. Ever since General Michael Flynn was forced to step down from his position as National Security Adviser, (Flynn wanted to ”normalize” relations with Russia), Trump has filled his foreign policy team with Russophobic hawks.
  (https://www.opednews.com/articles/Ending-Syria-s-Nightmare-w-by-Mike-Whitney-Assad_Iraq_Military_Syria-170328-828.html)

 7. […] Som Pål Steigan skriver kan detta tolkas som ett nederlag. USA: Assads status ska avgöras av det syriska folket Men det är inte så enkelt. USA strävar efter fortsatt kontroll på andra sätt, med hjälpa av kurderna, med tydligare profilering av kamp mot ISIS, och fortsatt uppdelning av landet Detta har nyligen diskuterats här. USA förhindrar Syriens armé utanför Raqqa – förbereder delning av Syrien […]