Vad hände vid Maidan, och vad skrev media?


Denna film kan kasta ytterligare ljus över händelserna på Maidan i februari 2014 som ledde till en av USA och EU stödd fascistinfluerad statskupp mot en folkvald president (i av OSSE lovordade val) 22/2 2014, dagen efter det att en överenskommelse ingåtts mellan president och opposition. Etablerade massmedia tiger helt om statskuppen.
Nu är Ukraina ett land med mycket lägre BNP än 2014, och mycket beroende av USA,EU och IMF. Inget har gjorts åt den då kritiserade korruptionen och Maidan-händelserna har inte utretts. Inbördeskrig rasar i landet. Statyer har rest till minne av nazistledares insatser under Andra världskriget.

Den snarast bekräftar den bild som ges i två tidigare publicerade artiklar:

Vilka utförde dödsskjutningarna på Maidan?
Dödsskjutningarna på Maidan – vetenskaplig rapport: USA-stödd ”false flag”

Tord Björk, medlem i bl.a. ”Ukraina-bulletinen, Jordens Vänner” och ”Aktivister för fred” ger en bakgrund här.

Se filmen och begrunda själva!

Artikeln.
Detta är den klart mest opartiska videon om Majdanskotten. Genom att intervjua bägge sidor blir det klart vad som är bekräftad information från bägge sidor och var dt skiljer sig. Senare information från BBC och Der Spiegels specialtema ett år efter skotten bekräftar att dödandet dagen för massakern börjar med att ett dussin poliser skjuts, de flesta skadas två dör. De skjuts från musikkonservatoriet som stod under oppositionens kontroll. (Inte hotell Ukraina där oppositionen tog över men sent vilket gjort att det gått att ifrågasätta om det är helt säkert vem som sköt från denna position, något som inte kan sägas om musikonservatoriet). Ett av de tidiga påståenden om skott bakifrån mot de framryckande aktivisterna från Ukraina visas är ett rikoschetskott framifrån. Inga övertolkningar görs av materialet såvitt jag kan se. Därför blir det en bra grund för kritik av den officiella versionen, inte minst mot hur rättegångar enbart riktas mot Berkut.
Ukraina Maidan
Tillsammans med en del annat välgrundat senare material så blir bilden klarare. En svaghet i nya italienska videon är att offer illustreras med bilder från de som skjuts framifrån längs Institutionsgatan där de flesta offren dog. Att det kaos som utbröt orsakas av oppositionssidan står klart, om reaktionen på att polisen drar sig tillbaka är spontan eller inte kan diskuteras. Det är inte avgörande. Att de första morden på polisen startar en händelsekedja som leder till att aktivisterna utnyttjar situationen och följer poliserna upp mot regeringskvarteren är en förutsägbar följd.

Att det på gatan fanns gott om pistoler och jaktgevär står klart sedan länge för att inte tala om molotovcocktails, men där de flesta drog fram längs Institutionsgatan fanns knappast några beväpnade på detta sätt. Men för polisens kan det inte vara lätt att avgöra. Av videon framgår också att polisen när den drar sig undan skjuter varningsskott framför de framryckande aktivisterna, inte på dem. De vanliga bevisen för att polsen sköt demonstranterna är falska. Att ånga skjuts från regeringskvartens tak eller polisens barrikader blir tydligt men vem som är på taken är oklart. Att det också förekom skott från hotell Ukraina både mot museet på¨andra sidan Institutionsgatan och märkligt nog om än osäkrare dokumenterat i videon i riktning mot regeringskvarten är också klart. Bevisföringen med laserstråle genom hål i träd kan vara oklart, det klan röra sig om rikoschettskotten som gås igenom i detalj i videon.
lofven-poroshenkoStatsminister Löfven och Ukrainas president Porpshenko, som är glad över det svenska stödet på hundratals skattemiljoner.
Att det förekommit krypskyttar i musikkonservatoriet står helt klart, de senaste avslöjandet om georgier och litauer gör bilden klarare. Men varifrån? Enbart Hotell Ukraina eller också eller enbart någon av byggnaderna i regeringskvarteren.

Den sammanlagda bilden är dock klar oavsett hur mycket som kan klargöras mer är följande:

Ledarna på Maidan hotade med att vapen skulle tas till Maidan. I videon säger en ledande politiker att folket kan försvara sig: Lutsenko: ”They will get the means of defence in the police barracks. Krypskyttegevär som oppositionen fraktar nära Maidan före massakern och de stora väskor som bärs ut från det hotell Högra sektorn ockuperat fram till 1 april visar också att det fanns tynger skjutvapen i omlopp på oppositionssidan.

Men framförallt är Lutsenkos hot något som visar vad oppositionen stod för, hot om stormande av polisens vapenlager för att genomföra ett maktskifte med våld, något som därtill genomfördes när fascisterna stormade inrikesministeriet i Västra Ukraina. Oppositionen hade visat sig både hota med storskalig beväpnat uppror och därtill även visat att den genomför det man hotat med.

Det är den sida som kan ses som minst lika avgörande som krypskyttar. Det framgår av videon Lutsenkocitat och av Der Spiegels reportage ett år efter Maidan där Parabuyi, Maidans ”självförsvarsgruppers” ledare, vid tillfället i Faderlandspartiet men tidigare ledare för nazistiska milisen, senare sekreterare för nationella säkerhetsrådet och numera talman. Där framgår att han använde hotet om att använda de vapen som tagits av fascisterna för att beväpna Maidan som sätt att få de som skyddade staten att ge upp.
New York Times skrev om det redan 21 februari 2014 men sedan ”glömdes” det bort fram till Der Spiegels artikel och sedan ”glömdes” bort igen. Skillnaden mellan hur stormningen av vapenlagen användes för att knäcka den folkvalda konstitutionella ordningen är helt klarlagd. Här finns inga spekulationer som gör att något är osäkert, bara nedtystande. När det gäller krypskyttar kvarstår att det finns osäkerhet även om själva den avgörande starten är tillräckligt klarlagd, därtill att rättsväsendet är politiserat för att utse Barkut till syndabockar.

https://youtu.be/Ary_l4vn5ZA

Kuppen beskrivs bl.a. här:
Dags att erkänna statskuppen i Kiev efter tre år!
Ukrainakrisen: Från Nulandkakor till kallt krig. Del 1
Ukrainakrisen: Från Nulandkakor till kallt krig. Del 2

Några andra artiklar om Ukraina här.
Om fascismen i Ukraina och på andra håll
Sverige stödjer till Ukrainas regering som stödjer nazister
Ukraina ”ersätter” anti-nazistiska och antiimperialistiska statyer med pro-nazistiska
Dags att erkänna statskuppen i Kiev efter tre år!
* Ukraina på väg att lösas upp? 20/3
* Tysklands utrikesminister: Nej till upprustning, jag till Minsk 2 15/3
* Stöd Minsk 2 12/3
* Donbass separerar från Ukraina 7/3.
* Ukraina kränker systematiskt mänskliga rättigheter
* Ukrainakrisen: Från Nulandkakor till kallt krig. Del 1
* Ukrainakrisen: Från Nulandkakor till kallt krig. Del 2
* Avslag från Granskningsnämnden
* Dödsskjutningarna på Maidan: USA-stödd ”false flag” enligt vetenskaplig rapport
* Protestera mot svenska regeringens uttalande 21/2 1015 om Ukraina
* Väntad kalabalik i konkursfärdiga, korrumperade statskupps-Ukraina
* Gallup visar att 8 % är nöjda med regeringen i Ukraina medan 80 % är nöjda med Putin i Ryssland
* USA-ikonerna Kissinger och Brzezinski kritiserar USA:s Ukrainapolitik
* Nynazist ny talman i Ukrainas parlament
* Regissören Oliver Stone: Statskuppen i Kiev påminner om andra CIA-kupper
* Lästips för Stefan Löfvén och Margot Wallström – imperialismens kreatur

i , , , ,, , , , , ,


8 svar till “Vad hände vid Maidan, och vad skrev media?”

 1. Många skjutna i ryggen i den här listan iaf. Rätt många poliser och i listan finns Svoboda aktivister men är fri från andra nazister så som Högra sektorn, den affilieringen listas aldrig.
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_people_killed_during_Euromaidan

  Både poliser och civila dog främst där beväpnade högerextremister var aktiva. Ser vi till hur vår egen polis agerar, exempelvis vid Limhamns torg så skulle en sån massaker lätt kunna uppstå i Sverige om personer i folksamlingen beskjöt polisen.

  De som tjänat på kuppen är iaf lätträknade idag…
  https://aktivisterforfred.wordpress.com/2017/12/11/med-de-lagsta-lonerna-i-europa-flyr-ukrainarna-landet-for-att-soka-arbete/

 2. Jag hörde Paets kommentarer på radio. De är av centralt bevisvärde. De fick mig att vakna. Samma sak med kommentarerna från en kvinnlig ukrainsk läkare som uttalade sig om skotten. Någon dag senare ville hon inte ha sagt det hon hade sagt.

  • Utdrag ur länken ”George Soros told CNN’s Fareed Zakaria over the weekend he is responsible for establishing a foundation in Ukraine that ultimately contributed to the overthrow of the country’s elected leader and the installation of a junta handpicked by the State Department.”