Sverige stödjer till Ukrainas regering som stödjer nazister


Denna artikel av Bryan MacDonald har tidigare publicerats i siten Newsfront. Jag har översatt den och återger den en aning förkortat. Efter artikeln följer en kommentar, samt en lista på många andra artiklar om Ukraina här.

Artikeln.
I helgen 14-15/10 skedde Ukrainas största nazistmarsch i modern tid. Ändå ignorerades detta av västerländska medier
och dess många korrespondenter i Kiev och även på sociala nätverk. Newsfront

Ukraina nazidemonstration 171014

På lördagskvällen 14/10 hedrade upp till 20.000 ”högerradikaler” 75-årsjubileet för den ukrainska upproriska armén (UPA) – en paramilitär grupp ledd av Stepan Bandera, som aktivt samarbetade med Hitlers Tyskland. De bar upplykta facklor och ropade fascistiska slagord. Och några deltagare gav öppet nazistiska hälsningar.
Demonstrationens ledare inkluderade Oleg Tyahnybok, en slags vän till USA-senatorerna John McCain och Chris Murphy. Oleg Tyahnybok har uppmanat Ukraina att göra mer för att stoppa ”organiserade judarnas” brottsliga aktiviteter. Han kräver också att ukrainska medborgare borde ha sitt etniska ursprung stämplat i sina pass.
Svobodas ledare och McCain imagesCAZYG1LLSenator McCain, ordförande i USA-senatens försvarsutskott och Oleg Tyahnybok, ordförande i fascistpartiet Svoboda
Tidigare på dagen sade Ukrainas president Petro Poroshenko att UPA:s handlingar alltid skulle vara en ”inspiration” och ett exempel för kommande generationer. Detta omfattade slakt av tiotusentals judar och polacker i Volhynia och östra Galicien 1943-1944.
Så vi hade en stor nazistisk samling i en europeisk huvudstad och de enda engelska språkkällorna som dyker upp i en Google News-sökning är från RT, Sputnik, The Nation och en halvhjärtad kort ”rapport” av USA:s radio- och TV-sändare RFE/RL, som bara beskriver deltagarna som ”nationalister”.
McCain-and-ISIS-teamMcCain och ledare för ISIS
Min kommentar: Wikipedia skriver ”Radio Free Europe (RFE) och Radio Liberty (RL) är radionätverk finansierade av USA med mål att sprida USA-vänlig propaganda och information till, enligt USA, icke-demokratiska länder.”

Vi känner alla till den vanliga berättelsen nu. Ukraina kan göra lite fel, och Ryssland kan knappast göra någonting rätt. Men i verkligheten är båda länderna anmärkningsvärt lika, kulturellt, politiskt, språkligt och socialt. Och det här är knappast en överraskning, eftersom de båda bildade de två mest folkrika delarna av en förbundsstat i över sjuttiotalet år och har historiska föreningar som går tillbaka till åttahundratalet.
Det finns dock några grundläggande skillnader i dessa dagar. Ukraina har i stort följt pro-västern kurs sedan sekelskiftet, medan Ryssland föredrog att positionera sig som en självständig eurasisk makt. Samtidigt finns det också en stor ekonomisk ojämlikhet, med ryska BNP per capita cirka tre och en halv gånger högre än Ukrainas BNP.
Hultqvist och McCainMcCain och Hultqvist, som villigt bundit upp Sverige till McCain, Trump och Co
Det finns en annan viktig fråga som delar de två länderna. Och det är den officiella inställningen till andra världskriget. Moskva ser sig som efterträdare för den segerrika Sovjetunionen och Kiev, söker efter en historisk berättelse och nu vill projicera Ukraina som offer för Sovjetunionen. Detta trots att många ukrainare – som Leonid Brezhnev, Konstantin Chernenko, Leon Trotsky och Grigory Zinoviev – spelade framstående politiska roller i den tidigare supermakten Sovjetunionen.
Idag suddar Kiev bort dessa siffror från sin historia och föredrar istället att fira folk som är associerade med motståndet mot Sovjetunionen under andra världskriget. Problemet är att de flesta av dessa karaktärer var nazistiska samarbetspersoner och medverkade i olika grymheter i perioden.
Med demonstrationen i Kiev försöker man lansera Bandera och hans anhängare som grundarna av den moderna ukrainska nationen. Detta uppmuntras av

Post-Maidan-regimens beslöt 2014 att göra 14 oktober – UPA:s födelsedag – till en officiell helgdag kallad ”Defender of Ukraine Day.”

Villig okunnighet


Det finns många västerländska korrespondenter i Kiev. Den mest framträdande är kanske Christopher Miller, av RFE/RL, vars närvaro på Maidan gav honom många följare på sociala medier. På lördag gjorde Miller ingen hänvisning till nazistmarschen på sitt Twitter-konto, och föredrog att skicka bilder från de karpatiska bergen. Men i det förflutna har han i stor utsträckning tweetat om mycket mindre rallyer organiserade av Alexei Navalny i ett avlägsen Moskva och St Petersburg.

Dessutom misslyckades Matthew Kupfer, chef för Hromadske i Kiev, ett TV-nät som finansieras av den amerikanska ambassaden och Europeiska kommissionen, att notera rallyet. Men han täckte utförligt Navalnys förehavanden i Ryssland. Men Ian Bateson, som skriver från Ukraina för New York Times och Guardian, nämnde åtminstone händelsen, om inte dess avsikt, men i kontrast till sitt entusiastiska tweetande om oppositionsmöten i Ryssland.
Som tidigare nämnts kände de stora mediekorporationerna, med personal i hela den tidigare Sovjetunionen, uppenbarligen inte till en nazistparad med upp till 20 000 personer, med fascistiska symboler och Hitlerhälsningar eller ansåg att detta saknade nyhetsvärde. Vidare, när statyer nu uppförts över ukrainare som mördade judar lyfter de inte ett ögonlock.
Anders – se även Ukraina ”ersätter” anti-nazistiska och antiimperialistiska statyer med pro-nazistiska

Ta till exempel BBC, som sysselsätter dussintals journalister i Kiev, varav många är också aktiva på sociala medier på engelska. Trots detta rapporterade BBC inte från det pronazistiska rallyt i Kiev. Och helg meddelades att den brittiska regeringen har anställt PR-firmaet M & C Saatchi för att driva ett projekt med utrikesdepartementet för att ”rehabilitera” Ukraina.
Men om Navalny så mycket som bryter vinden i Moskva, är BBC där för att rapportera. I själva verket jämförde sin tidigare Moskva-korrespondent en gång med ludicrous jämförelse med den ryska nationalisten till Nelson Mandela.
Det här är de dubbla normer som västerländska journalister har vid rapporter om Ryssland och Ukraina, och det har inget att göra med objektiv eller allsidig rapportering och journalistiskt balans. Just den här månaden fick protester i Moskvas protester med cirka 700 deltagare (en hel del journalister som arbetade vid evenemanget) stor uppmärksamhet i de vanliga medierna, medan lördagens nazistiska marsch helt ignorerades.
Ukraina har problem med högerextremism, och det finns också västerländska mediaproblem. För om någon tror att man hjälper Ukraina genom att tiga om denna cancer tar de fel. (Slut Bryan McDonald)

lofven-poroshenkoTvå fascisttoleranta europeiska politiker

Kommentar.


Det finns all anledning att vara orolig för utvecklingen i Ukraina och dess följder. I Sverige vill inga politiska partier ha samarbete med invandringskritiska högerpartiet Sverigedemokraterna (SD).
Man kan notera att allianspartierna avstår från ett förmodligen begränsat samarbete med SD, ett samarbete som skulle ge tydlig majoritet i riksdagen och göra det möjligt att bilda en alliansregering med stöd av SD.

Samtidigt finns ingen kritik mot det politiska och ekonomiska stödet med hundratals skattemiljoner till nazisttoleranta Ukrainas regering, som bedriver inbördeskrig i stället för att satsa på en politisk lösning.

I konsekvensens namn borde alla riksdagspartier och media föra en stenhård kritik mot Ukrainas nazisttoleranta regering och inte stödja den alls. Samt hårt kritisera USA och andra stater för dess stöd. Om de i verkligheten vill ta avstånd från främlingsfientlighet, fascism och nazism. Norran 25/10Nu lyfts alltså nazisten Bandera fram medan man förtiger och river minnesmärken om de avgörande insatserna som militären från delrepubliken Ukraina i Sovjetunioen gjorde i kampen mot nazismen. Wikipedia skriver ”Europaparlamentet, Ryssland och Polen officiellt har uttalat sig om Bandera som nazikollaboratör och delaktig i massmord.” Wikipedia. Bli inte förvånad om denna mening försvinner! Är inte bilden tydlig än? Huvudet i sanden. Arbete efter parollen ”sila mygg och svälja kameler.”

Var finns logiken nu? Att visa sig duktig inför USA:s ledning?

Tilläggas bör att flera tusen människor i Kiev 18/10 demonstrerade mot korruption. ABC

Några andra artiklar om Ukraina här.
Ukraina ”ersätter” anti-nazistiska och antiimperialistiska statyer med pro-nazistiska
Dags att erkänna statskuppen i Kiev efter tre år!
* Ukraina på väg att lösas upp? 20/3
* Tysklands utrikesminister: Nej till upprustning, jag till Minsk 2 15/3
* Stöd Minsk 2 12/3
* Donbass separerar från Ukraina 7/3.
* Ukraina kränker systematiskt mänskliga rättigheter
* Ukrainakrisen: Från Nulandkakor till kallt krig. Del 1
* Ukrainakrisen: Från Nulandkakor till kallt krig. Del 2
* Avslag från Granskningsnämnden
* Dödsskjutningarna på Maidan: USA-stödd ”false flag” enligt vetenskaplig rapport
* Protestera mot svenska regeringens uttalande 21/2 1015 om Ukraina
* Väntad kalabalik i konkursfärdiga, korrumperade statskupps-Ukraina
* Gallup visar att 8 % är nöjda med regeringen i Ukraina medan 80 % är nöjda med Putin i Ryssland
* USA-ikonerna Kissinger och Brzezinski kritiserar USA:s Ukrainapolitik
* Nynazist ny talman i Ukrainas parlament
* Regissören Oliver Stone: Statskuppen i Kiev påminner om andra CIA-kupper
* Lästips för Stefan Löfvén och Margot Wallström – imperialismens kreatur

i , , , , , , , , , , ,


35 svar till “Sverige stödjer till Ukrainas regering som stödjer nazister”

 1. Nazisterna har blivit så pinsamma för delar av den svenska vänstern att inte ens ETC kan vara helt lojal det offentliga narrativet.
  https://www.etc.se/utrikes/de-ar-ukrainas-mest-aggressiva-ultranationalister

  Nazisterna fungerar fortfarande som paramilitära styrkor som dirigeras runt i landet av inrikesministeriet för att terrorisera oppositionella och missnöjda ukrainare. De enda missnöjesyttringar som kan demonstrera tryggt i Ukraina är nazisterna, alla andra skulle möta repressalier från paramilitära styrkor med staten och rättväsendet i ryggen.

 2. Har NMR något samarbete med nazisterna i Ukraina? Ryssland? Jag känner till att de har rest till USA och amerikanska extremhögern rest hit till Sverige? Men har de i övrigt något samarbete med andra länders nazister och fascister?

  • Berättiga fråga. Jag skrev 1/3 2014, en vecka efter statskuppen

   Svenska högerextremister i Nationaldemokraterna och Svenskarnas parti hyllar kuppen. Det nazistiska nätmagasinet Motgift skall organisera ”Ukraina-frivillig” och skriver ”Vi kan nu visa att vi står enade med vita, europeiska nationalister i annat än ord genom att sluta upp med våra kamrater. Vi har möjligheten att delta i en sann nationalistisk revolution.” Nordisk Ungdom som prifilerar sig som mer ”frihetliga fascister” har samlat in pengar till sina fascistiska vänner i Ukraina och haft en talare på Majdan. Statskupp eller revolution i Ukraina? Högerextremister i regeringen – svenska nazister jublar

  • Expo har kartlagt att NMR samarbetar med ryska nazister. Det sker naturligtvis inte utan att FSB känner till det. FSB har också bidragit med instruktörer till de träningsläger i Ryssland som NMR deltagit i. Som bekant så är också de flesta soldaterna i de icke-officiella ryska styrkorna som ockuperar Donbas nazister. Troligen en hel del i de reguljära trupperna också.

   • Vad har du för källor till påståendet att ”de flesta soldaterna i de icke-officiella ryska styrkorna som ockuperar Donbas nazister. Troligen en hel del i de reguljära trupperna också.”

    Av de i konflikten inblandade är USA känt för sin överslätande attityd till kända nazister från Tyskland efter WWII, vilka kunde få fristad i USA eller enrolleras i USA:s säkerhetstjänst. Och där är nazismen på frammarsch under Trump, liksom under Poroshenko i Ukraina.

    • Jag tycker Trump var det minst saemsta alternativet i USA’s presidentval aven om han ar labil. Hillary Clinton hade satt varlden i brand allaredan tror jag, men jag ar benagen att halla med dig om Ukraina Anders.

    • Det är fritt fram att ösa glåpord över dem som frivilligt anslutit sig till Donbass försvar, både från väst och öst. Hittills har jag dock inte hört någon kalla dem för nazister, eftersom t.o.m. MS-media på denna punkt skrivit artiklar om nazister från Norden och övriga Västeuropa i Kievs bataljoner. Alla från väst i Donbass är emellertid inte heller vänsterfolk, även om många är det. Jag har läst om flera fransmän som snarast är franska konservativa. Googla på ”Texas”, mannen från USA som länge kämpat på Donbass sida och som förekommer på YouTube. Kalla honom för nazist och det är bara att hoppas att du löper hundra meter på under tolv sekunder, annars kan det bli riktigt oangenämt.

     • Jan! Att du uttrycker dig så hotfullt tyder på att jag trampat på en öm tå. Argumenten tryter och hot och okvädningsord tar vid istället.

      Kerstin! Vilken kommunistisk sekt du är medlem i är faktiskt irrelevant. Båda de du nämner vill avskaffa demokratin och våra fri- och rättigheter.

      Anders! Jag kan redovisa hur många källor som helst för ryska nazister som strider mot den demokratiska regeringens trupper.

      Och som du också vet så får den sidan stöd av alla nazist- och högerextrema partier i Europa samt även från Alt-Right rörelsen i USA. Sambandet mellan den ryska regimen under Putin är väl belagt. Istället för att jag klistrar in länkar till olika källor så föreslår jag att du letar själv så undviker vi en tröttsam diskussion av trovärdigheten hos källorna. Jag noterar att du själv inte anger källor till dina påståenden.

      Intressant ändå att en som påstår sig vara socialist så frenetiskt försvarar en regim som allt mer närmar sitsen fascistiska avgrunden. Förtryck av etniska, religiösa och sexuellaminoriteter, begränsningar av yttrande- och pressfrihet, mötesfrihet, organisationsfriheten, mord på journalister och oppositionella mm mm.

      Men som bekant så har ju kommunister och fascister gemensamma beröringspunkter i sett totala föraktet för mänskliga rättigheter så att du försvarar en rysk president som förtrycker sitt eget folk är kanske inte så konstigt.

      Man kan ju tycka att du åtminstone kunde rikta kritik mot Putin för at han införde importrestriktioner mot livsmedel vilket drabbade folket i form av högre priser på livsmedel av sämre kvalitet men gynnade oligarkerna med intressen i livsmedelsindustrin och delarav dess värdekedjan.

      • Mycket möjligt att inte bara svenska utan också ryska nazister strider mot Ukrainas bevisligen nazisttoleranta regering. Ukraina ”ersätter” anti-nazistiska och antiimperialistiska statyer med pro-nazistiska Ryssland är föremål för olagliga sanktioner själv och en väldig demonisering för att lägga grunden till krig mot Ryssland, upprustning inpå Ryssland och färgrevolution om möjligt. Ryssland har i FN motionerat om hårda uttalanden mot nazismen, men USA bromsade. Det var Ryssland i Sovjet som var huvudkraften då nazisterna besgerades, medan USA avvaktade utgången i 2 år, enligt president Truman. CIA-dokument bekräftar att USA stött nazister i Ukraina i över 60 år, hjälp av svenska journalister; Tusentals europeiska nazister var spioner för USA.

      • Knut. SKP är ett parti. Ingen sekt.
       Vi vill inte avskaffa demokratin – vi vill utöka den. I dag har arbetarklassen inget att säga till om när de arbetar i dåliga arbetsmiljöer, eller att bli trakasserad, eller att arbeta i tolv timmar sju dagar i veckan. Och med mera.
       Utrikespolitiken bestäms från Wallenberg och Compani och imperialismen med USA i spetsen. T ex när det gällde Saudi Arabien. Då var Löfven som en svans till Wallenberg. Och t ex NATO.
       SKP är – i motsats till moderaterna med dess närmande till SD – motståndare till fascismen. Vi är även för att ungdomarna från Afghanistan ska stanna. Läs själv på vår hemsida och vår tidning Riktpunkt.
       Jag är den första att hålla med dig i att Anders och många andra på den här bloggen försvar Putin och hans liberala kapitalistiska parti Enade Ryssland. Vilket jag anser går inte i hop med socialismens tanke. SKP har försvarat de kommunister, t ex Aleksander Batov som arresterade i början av maj på grund av att han delade ut flygblad. SKP ställer oss på arbetarklassen och våra broderpartier i Ryssland. Inte på kapitalisternas sida.
       Och jag har även påtalat i kommentarer att Putin gynnar oligarkerna. Senast för ett par dagar sedan.

       • Kerstin, jag skriver sällan eller aldrig om Putins parti och rysk inriksepolitik. Jag klargör att Rysslands stöd åt Syrien är förenligt med folkrätten, att de verksamt bidragit till att försvaga terrorismen, världens arbetarklass och andra till gagn. Sedan måste man ibland påpeka att Ryssland är ett demokratiskt land med tryck och yttrandefrihet. Vidare kritiserar jag USA:s planmässiga demonisering av Ryssland, för att lägga grunden till upprustning och krig mot Ryssland, där inte minst arbetarklassen kommer att offras. Ryssland är liksom Sverige ett slags imperialistiskt land.

        • Och varför gör du inte det? Varför skriver du aldrig om Putins parti och hur förhållanden för den ryska arbetarklassen är i Ryssland? Det kan inte bara bero på att fiendens fiende är er vän.
         Det där med demokratiskt land (med västliga mått mätt) är väl diskutabelt. Inget land är demokratiskt när kapitalismen förtrycker arbetarklassen. Att rösta en gång på olika partier med ett antal år emellan är en begränsning av demokratin till en enda dag. Sedan är det kapitalismen som har makten. Detta gäller i alla kapitalistiska länder. Även Ryssland. Detta syntes alltför väl i Grekland när den grekiska vänstern vann valet men tvingades gå med på EU:s och de internationella bankernas krav på reformer.
         Har du varit inne och läst vad CPRF sa nu i början av juni om situationen i Ryssland? Om inte, så borde du göra detta. De har nämnt om yttrandefriheten och liknande i den artikeln. Och tycker du att det var demokrati när den ryska regeringen arresterade den kommunistiska Aleksander Batov använde sin yttrandefrihet och delade ut flygblad? Du offrar den ryska arbetarklassen på grund av ditt stöd till Ryssland. Om du har rätt så borde dom kommunistiska partierna i Ryssland stöda regeringen i USAS planmässiga demoniseringen av Ryssland – vilket dom också gör – men de städjer även den ryska arbetarklassen mot den ryska kapitalistiska regeringen.
         Eller är det så att du föredrar Putins och liberalernas kapitalism i stället för socialismen och kommunismen?
         Det bästa för freden är att stödja arbetarklassen i Ryssland, USA, Europa och överallt annars. Man kan inte stödja en imperialistmakt mot en annan och räkna med att vi får fred då. För imperialism är att skapa utrymme, ta område, invadera länder och lägga beslag på naturrikedomarna. Och detta sysslar både USA och Ryssland med. Det är när två imperialistmakter slåss inbördes som det blir krig.
         Det är precis som i Katalonien – men i mindre format. Två nationalistiska kapitalistiska regimer slåss med varandra för rikedomarna i Katalonien.
         CPRF:s hemsida är cprf.ru

          • Därför att Ryssland är en av de två imperialistmakterna som tävlar med varandra. Och att du varje vecka fokuserar dig på vad som händer i Ryssland, eller om USA eller annat land reagerar mot Ryssland, eller omtalar Ryssland.
           I Valet i USA valde du att debattera och berätta vad som är fördelarna versa nackdelarna med parterna. Du valde även att debattera alt-right rörelsen i USA (tror jag, eller också valde kommentarerna det). Du hade även artiklar om Sanders i USA. Du väljer även göra blogg artiklar om oppositionsledarens Navalnyjs demonstrationer i våras. Och med mera. Du väljer allt detta utan att berätta hur den ryska regeringen förtrycker arbetarklassen i Ryssland. Och berätta konsekvenserna av den ryska kapitalismen. Ingenting av detta berättar du.
           Som en socialist och människa tycker jag är det är sorgligt. Om jag hade varit en ryss från arbetarklassen så hade jag förväntat mig att en socialist från ett annat land skulle stödja mig, och inte den kapitalistiska regeringen.

    • Att det dräller av ryska nazister o högerradikaler/nationalister som drömmer om ett återupprättande av Novorussiya är väl belagt. En stunds sökande på Internet bekräftar detta med flera av varandra oberoende källor . Vad har du själv förr källor till dina påståenden om nazism på frammarsch i USA och Ukraina. Som bekant så visade ju parlamentsvalet i Ukraina att högerradikala partier inte blev representerade till skillnad från i många andra länder där sådana partier, med finansiellt stöd från Ryssland. Ryssland är dessutom ett land där fascismen under annat namn är på stark frammarsch under Putin

     • Detta strävar en hel del som drabbats och drabbas av förtryck och krigföring från Ukrainas regering och militär, inklusive nazistanstruka Azov-betaljonen. Rysslandhar inte uttalat sig för Novorussiya. Vill du vänligen införmera oss om belägg för ”Att det dräller av ryska nazister o högerradikaler/nationalister som drömmer om ett återupprättande av Novorussiya är väl belagt.”

    • En underlig fil, Martin!
     Filmen ser mer ut som en utbildningsfilm från säkerhetspolisen än ett tillslag mot nazister. Om filmen var äkta så skulle det vara mera vanligt folk på gatorna som flanerade, privatbilar parkerade, bakgrundsljudet skulle var mer brusande av stadsvimlet. Dessutom var det inga nazistiska slagord. Vad var anledningen att nazisterna samlades?
     Och hur kunde en stor klunga polisen storma en grupp med nazister utan att man råkade på bilar, lastbilar och privatpersoner? Det kanske var en gågata, men det känns ändå väl inrepeterat.
     Det borde varit mer symboler, flaggor och annat vid demonstrationen. Men hur jag än studerade de arresterade personerna kunde jag inte upptäcka någon nazist och/eller fascistsymbol på kläderna. Inte ens en enda militärkänga – och i Ryssland finns det organisationer som enbart har uppgift att utbilda nazister i militär utbildning. Så någon borde ha varit klädd i någon sorts militär beklädnad.

     Men jag har kanske fel.

     Förresten googlade jag på Ukraina och nazister, och hittade en artikel på Expo där de förklarar att Europas och andra länders nazister, vit makt rörelser och fascister var splittrade i den här frågan. Vissa stödjer Ukraina medan andra stödjer Ryssland.

     • Se där. Ljuset kommer från en medlem i Kommunistiska partiet. Så är det. Nordfront i Sverige stödjer de ryska nazisterna i Donbass. För ett antal år sedan blev två spanska vänsteraktivister som trodde de anslutit sig till en revolutionär rörelse, mycket besvikna när de fann att de anslutit sig till bataljon med ryska nazister. Spanjorerna återvände hem och åtalades. Sen historien kan var och en som är intresserad söka rätt på själv.

      • Nordfront stödjer väl nazister överallt, inklusive de i USA och Ukraina:

       ” Svenska högerextremister i Nationaldemokraterna och Svenskarnas parti hyllar kuppen. Det nazistiska nätmagasinet Motgift skall organisera ”Ukraina-frivillig” och skriver ”Vi kan nu visa att vi står enade med vita, europeiska nationalister i annat än ord genom att sluta upp med våra kamrater. Vi har möjligheten att delta i en sann nationalistisk revolution.” Nordisk Ungdom som prifilerar sig som mer ”frihetliga fascister” har samlat in pengar till sina fascistiska vänner i Ukraina och haft en talare på Majdan. Statskupp eller revolution i Ukraina? Högerextremister i regeringen – svenska nazister jublar. Statskupp eller revolution i Ukraina? Högerextremister i regeringen – svenska nazister jublar

      • Nej, Knut. Jag är inte medlem i Kommunistiska Partiet. Jag är medlem i Sveriges Kommunistiska Parti – och det är en viss skillnad mellan dessa två kommunistiska partier!

      • Visst finns det några ”Mikael Skillt” som farit till Donbass, men till skillnad från i Kiev så var de inte den centrala delen i upproret. I Ukraina har nazistbattaljoner deltagit i ett råd under Inrikesministeriet och fungerar i praktiken som en paramilitär grupp som åker omkring och terroriserar alla regimkritiker, utom just nazistiska sådana. Några andra demonstrationer är det farligt att genomföra i Ukraina.

     • Jag valde att starta klippet när poliserna stormar nazidemonstrationen.

      Nazisterna är förbjudna att organisera sig i Ryssland. Men inget samhälle kan hålla koll på alla, man försöker dock invagga folk i tron att man har koll på allting. Om hälften av propagandan om KGB vore sann skulle hemlig polis varit det vanligaste yrket i Sovjetunionen, men det vet vi att det inte var. Knut vill dock fortsätta på den gamla propagandan, för fördelen med att återanvända gammal propaganda är att det framstår som mer sann när man skapar ett självrefererande historiskt narrativ.

  • Jag känner mig säker på att Ukrainska nazister är isolerade från övriga världen för när blev Stephan Bandera en angelägenhet utanför Ukraina? Däremot tror jag våra män bakom sköldarna och med pilen uppåt har kopplingar till Ryssland därför de ser dem som en hjälp att styra samhället i den nationella riktning de önskar och blir då huvudfiende till svenska staten som har bestämt sig för att driva samhället i motsatt riktning. Vår tids stora strid är den mellan internationalism och nationalism och där hamnar vänstern i kläm vilket mer än tydligt visar sig i de demokratiska valresultaten.

   • Sedan länge är Bandera en angelägenhet utanför Ukraina. Wikipedia ”För en del ukrainska nationalister är Bandera en symbol för ukrainsk frihetskamp, medan Europaparlamentet, Ryssland och Polen officiellt har uttalat sig om Bandera som nazikollaboratör och delaktig i massmord.[1]”
    Vilka blir huvudfiende till den svenska staten?
    ”Vår tids stora strid är den mellan internationalism och nationalism”. Vad menar du med det? Är det kampen mellan Syrien och tidigare Irak och Libyen mot USA?

    • 1. Ukraina och dess närområden borde jag kanske sagt men vem bryr sig om Bandera här, i Frankrike eller i USA eller andra länder med växande nationalism.

     2. De som är aktiva motståndare till den liberala demokratin.

     3. En strid gällande det utrikespolitiska engagemanget. Löften om minskning som Donald J Trump vann presidentposten på, jämför ”America First” . Dock mycket svåra att praktiskt genomföra pga massivt motstånd från främst liberaler men även konservativa som funnit sig tillrätta i det imperialistiska systemet som strävar att göra USA till ”världspolis” som du ibland skriver om.

     • Du bagatellisera den ukrainska regeringens stöd till framväxande fascism och nazism i Ukraina. Liksom att inga protester mot detta hörs från politiska företrädare för ”din omhuldade liberala demokratrin”.
      Menar du att Trump med sina upprustning försöker minska det imperialistiska systemet?
      Du skrev ””Vår tids stora strid är den mellan internationalism och nationalism”. Frågan kvarstår hur du ser på kampen mellan Syrien och tidigare Irak och Libyen mot USA?

 3. Kanske är det första gången jag så här för in en kommentar till läget i Ukraina från Maria Persson Löfgren ”Det kallas för en ny Majdanprotest tältlägret framför parlamentet i Kiev, men är inte alls lika stor och omfattande. Protesten speglar dock väl missnöjet bland ukrainare, som hoppades på större förändringar sedan Euromajdanprotesten 2014.” Sveriges Radio

  • Ja, jag blev faktiskt förvånad när jag lyssnade på henne häromdagen. Plötsligt börjar hon inse att det finns protester och orättvisa i Ukraina. Och att det sker protester, där såväl som i Ryssland.

 4. Huvudfrågan gäller fortsatt västlig dominans, det övriga är dimridåer för att godtrogna väljare skall hållas i fållan. Västmakternas grepp om resursfördelningen, som en central arkitekt, George Kennan, skissade på mot 1940-talets slut, skulle bevaras intakt. 1990 trodde västmakterna att 2000-talet skulle bli deras. Tji fick de och nu råder panikstämning. Globalisering, nationalism, multikulturalism, mänskliga rättigheter, rasism – alla frågor relevanta i sig – missbrukas som begrepp för att dölja vad som pågår, krigen, handelsvillkoren och massmigrationen i deras spår.
  Och apropå nazismen. Medan det finns nazistgrupper i Ryssland uppfattas landet fortfarande som ett kommunistnäste av västliga nazister. Därav deras odelade stöd till nazisterna bakom kuppen i Ukraina. Kiev mönstrade häromveckan ett massivt fackeltåg som omgående skulle ha förbjudits i Moskva. Rapporterade SVT om detta, tro ?
  Antinazisten från Texas som stridit för Donbass från början och som jag glömt namnet på heter Russell Bentley.