Svensk åsiktspolis är på krigsstigen i könsfrågan


Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg skriver i Aftonbladet om PK. Vår tid är en svår tid för ’fel’ åsikter Hon skriver bland annat ”Vad finns det för likheter mellan Staffan Heimerson och Kajsa Ekis Ekman? Svar: Båda har skrivit texter i Aftonbladet som kostat dem jobbet.” Staffan Heimersson, som jag kritiserat i en artikel här tidigare är drygt 80 år, medan Kajsa Ekis Ekman är född på 1980-talet. Hon har skrivit många bra artiklar och jag har med hennes tillåtelse publicerat några här.

Den aktuella artikeln av Kajsa Ekis Ekman har jag haft liggande bland flera hundra artiklar som varit avsedda för publicering – som jag bara inte hunnit med. Fler medhjälpare är välkomna! Utdrag nedan ur artikeln. Samt avslutande kommentar.
Kajsa Ekis 170228Kajsa Ekis Ekman
Åsa Linderborg skriver ”Ekis ställde i en större artikel Könet i knoppen Kajsa Ekis Ekman om lagen som låter människor välja om de är man eller kvinna öppna frågor kring könskorrigeringar. Hon ville diskutera ett ämne som rör allt från biologi till juridik, filosofi och feministiska strategier, ja, det är mycket att fundera på.
«Jag skulle själv aldrig kunna bidra i den transpolitiska debatten, den är alldeles för svår för mig.
Men en sak trodde jag ändå att alla skulle vara överens om: Den fråga Ekis ställer – vad är kön? – är helt legitim. Det tycker inte min mejlkorg, som är full av påståendet att Ekis aldrig borde publiceras, eftersom ”hon har fel”. I onsdags kom beskedet att Roks avbokat Ekis för en föreläsning om prostitution, för att hon i en offentlig publikation med rikspridning visat att hon har ”fel” åsikt (i en helt annan fråga).»

Pål Steigan skriver ”Roks er Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige. Og de vil altså ikke høre en av Sveriges fremste kvinnelige journalister snakke, fordi hun angivelig tar feil! Så godt å vite at Roks sitter med en fasit der det en gang for alle er klart hva som er rett og galt. Og så betryggende det er at de vil blokkere meninger de ikke liker. Vi mener å dra kjensel på et tenkesett her, som vi trodde hørte til under helt ander samfunnsystemer.” Pål Steigan
Roks
Linderborg skriver vidare:

«Det är inte första gången Ekis drabbas av en kampanj som syftar till yrkesförbud. För fyra år sedan portades hon från en rad arrangemang, till exempel om krisen i Grekland, eftersom hon hade ”fel åsikt” i transfrågan. Gång på gång har de som talar sig varma för mänskliga rättigheter försökt förhindra Kajsa Ekis Ekman att nyttja den mänskliga rättighet som för allt fler tycks väga lättast: yttrandefriheten.»
KÖNsproblem
Vad skriver då Kajsa Ekis så otillåtet, så felaktigt?
* ”Termen ”gravida kvinnor” bör inte längre användas, rekommenderade den brittiska regeringen nyligen i en skrivelse till FN. I stället bör det heta ”gravida människor” då ordet kvinnor kan förolämpa och stänga ute gravida män.”
* ”Enligt denna definition, som börjar vinna mark utan att egentligen diskuteras, sitter könet inte i kroppen. Utan i huvudet. Flera länder, däribland Norge och Danmark, har redan gjort lagändringar som tillåter människor att själva välja sitt kön på id-korten utan att någon operation är nödvändig och enligt ett lagförslag ska samma sak snart börja gälla i Sverige. Internationella olympiska kommittén rekommenderar att idrottare får tävla som det kön de själva vill, bara de har levt som detta kön i fyra år och har anpassade hormonnivåer.”
* ”För om hela samhället ska ändra sitt synsätt på vad kön är, har det konsekvenser för alla. Vad händer med statistik över könsbaserat våld och löner när vi inte längre kan tala om biologiskt kön? Vad händer med synen på homosexualitet? Vad händer med könsseparatistiska rum som fängelser, omklädningsrum och kvinnojourer? Ja, vad är egentligen kön?”
* ”Svenska Akademiens ordbok definierar en kvinna som ”en vuxen människa av honkön.” För att veta vad honkön är får vi gå till Karolinska Universitetslaboratoriet, som informerar oss att bortsett från de som föds med kromosomavvikelser är skillnaden att ”kvinnor har normalt två X-kromosomer, XX, medan män har en X och en Y kromosom, XY.”
* ”Den nya definitionen vänder på detta. Könet är nu inte en reproduktiv funktion, det är en identitet.”
* ”Förståelsen av könet som både materiell verklighet och social konstruktion är central för socialistisk feminism.”

Henns artikel är mycket rikare än detta vad axplock visar. Läs den!

Denna bannbulla lär inte knäcka Kajsa Ekis Ekman, men minskar förtroendet för Roks. Och gör det ännu viktigare för oss att arbetat för yttrandefrihet och öppenhet. Det finns många rapporter om minskad yttrandefrihet, och censur för siter och nyhetsorgan med åsikter som inte är ”mainstream”. Detta naggar också på vår demokrati. Även denna blogg har drabbats något.
yttrandefrihet-2

Några andra artiklar om yttrandefrihet, censur och PK


Yttrandefriheten inskränks också i USA – ny McCarthyism
Ökad censur i USA
Hur USA ska censurera internet
Google hyr 10 000 personer för att censurera Youtube
USA vill upphäva fria internet – ett av flera ingrepp mot yttrandefriheten
Facebook censurerar Jill Steins kritik av Hillary Clinton* Konflikt om konflikt om Ryssland, och PK
Inte bara Svenska Institutet – flera tecknen på kommande censur i Sverige?
Jonas Gardell föreslår nätcensur och kulturministern är förstående
Jan Myrdal: Paradoxal tankefrihet och mina svenska erfarenheter
Debatt om yttrandefrihet: Nya Tider, DN och nazism 25/10Jan Myrdal vs. Margareta Zetterström – fortsatt debatt 25/10
Om Åsa Linderborg, Jan Myrdal, Nya Tider och rasister. Gästblogginlägg 28/10
Jan Myrdal – Var står fienden? 28/10
Debatten om yttrandefriheten rasar vidare 16/11
Yttrandefrihetens brister: ABF, Ukraina
Minskad frihet på nätet i Tyskland
Macron inskränker yttrandefriheten i Frankrike
Även Danmark vill minska yttrandefriheten
Principiellt om tryckfrihet 20/10
* Censurerat om massakern i Odessa

i Andra om: , , ,, , , , , , ,
,, , , ,


8 svar till “Svensk åsiktspolis är på krigsstigen i könsfrågan”

 1. Ekis kom väl lindrigt undan. Att ha fel åsikt är åtalbart i dagens Sverige och kan resultera i dryga böter. Känner mig osäker på om det fortfarande är lagligt att ha åsikten att vi skall ha yttrandefrihet i Sverige. För övrigt dags att uppdatera synonymordboken så att den blir mer PK, Kritik = Hat, Kritisera=Hata och hata är straffbart och kan resultera i dryga böter eller fängelse, så tänk på detta innan ni kritiserar, ursäkta menade hatar om det nu är någon skillnad.

 2. En lustigkurre (?) upptäckte raskt ett hål i ROKS:s resonemang: om en man förklarar sig vara kvinna, kan han/hon/hen i händelse av problem gå till ROKS och begära hjälp?

 3. Hahaha! Ser man på, det finns en fysiologisk definition av kvinna respektive man trots allt.

  ”Internationella olympiska kommittén rekommenderar att idrottare får tävla som det kön de själva vill, bara de har levt som detta kön i fyra år och har anpassade hormonnivåer.”

  Men dåså. Då kan man aldrig bli något man inte fötts till eftersom alla modifikationer är mer eller mindre kosmetiska och vetskapen om vad man är kommer inte kunna utraderas från en själv. Man spelar således en roll och då könet är centralt i det hela blir det således en sexualfantasi. Man deltar i en kultur med massor med socialkonstruerade normer, exempelvis att inte tala om sitt deadlife, för att inte krossa illusionen eller fantasin om man så vill. Men ens ansträngningar handlar i slutändan bara att ta del av en annan social konstruktion än tidigare, det är valfrihet, snarare än frihet.

  Exempel på den socialkonstruerade miljön är tabun kring att tala om ”deadlife”, alltså ens liv innan man bytte könsdefinition. Att hålla sådana hemligheter med exempelvis en partner är en sexuell fantasi, eftersom illusionen och rollen man spelar även skall bevaras jämtemot den som rimligen borde stå en närmast och som man har en sexuell relation med.

 4. Detta är inte förenligt med Roks ideologi”, skriver man (förlåt ”en”) på sin sajt och tillägger: ”Det är av yttersta vikt att alla arrangemang som anordnas av Roks är inkluderande mot alla våra medsystrar.”

  Kajsa Ekis Ekman kastades ut på grund av sina åsikter i en annan fråga än den som var konferensens tema. Ekis Ekmans stora engagemang i kvinnofrågor rörande prostitution och surrogatmödraskap, för att bara nämna ett par områden, var plötsligt inte värt något längre.
  Karin Olsson skriver i Expressen 21/2 Skamligt att Roks portar Kajsa Ekis Ekman

  Dagen innan konferensen ringde Roks vice ordförande Cecilia Heikkinen till henne och meddelade att inbjudan hade dragits tillbaka på grund av att några medlemmar ”känt sig otrygga”. Att Ekis Ekman var inbjuden för att tala om sexköpslagar internationellt, en fråga som hon har jobbat med i över tio år och rest runt halva världen för att undersöka, spelade ingen roll. Bara att det skulle finnas en kvinna i rummet som tycker det är värt att diskutera frågan om lagstiftning kring könsidentitet skulle alltså kunna skapa rädsla.

 5. Vi nazist-fascist-rasist-islamofob-homofober står på läktaren och låter oss underhållas av hur revolutionen äter sina barn….