Anmälan av ”Toppmötet” till SvT:s Granskningsnämnd

Programmet ”Toppmötet” där Fredrik Reinfeldt okritiskt låter misstänkta krigsförbrytare (Condoleezza Rice, Tony Blair, Anders Fogh Rasmussen och Jens Stoltenberg) har väckt protester och över tio anmälningar ska ha insänts till Granskningsnämnden. En av dessa kommer från Maj Wechselmann, känd dokumentärfilmare och vänsterprofil. Hon tilldelades Kurt Linder-stipendiet 1973 för sin dokumentärfilm Viggen 37, Eldh-Ekblads fredspris 1978, samt Rydöpriset 1990 ”för den fria tanken till Olof Palmes minne”. Hon fick ekumeniska priset vid Berlinfestivalen, Berlinale 1998, där hon visade 3 filmer. Hennes filmer har visats på festivaler i alla världsdelar. 2011 belönades hon för sina insatser i filmskapandet av Jan Myrdal-sällskapet med 100 000 kronor och Leninpriset.

Observera att en förkortad version av denna artikel har publicerats i Aftonbladets ”Läsardebatten idag”.

I samråd med Maj har jag väntat med publiceringen av denna originalartikel.

Maj Wechselmanns anmälan.
”I programmet ”Toppmötet” får Condoleezza Rice ljuga oemotsagt: Hon förklarar att USA aldrig tänkt att kriget skulle användas för att sprida demokrati till Mellanöstern. Men det finns till och med som lag: The Iraq Liberation Act.(H.R.4655 of 1998105th Congress (1997-1998) Passed House amended (10/05/1998), vilken förordade ”regimbyte och ett program för att stödja övergången till demokrati i Irak”.
Irak-möte 141126
Rice får fortsätta med fler lögner om att Iraks elnät bara försörjde Bagdad före kriget. Sanningen var att det fanns tjugoen kraftverk i Irak från norr till söder, och att 19 slogs ut direkt av USA:s bomber. Förstörelsen förlamade hela samhället, stoppade sjukhus och vattenreningsverk och fick sjukdomar att florera. Ett brott mot mänskligheten dokumenterat av Prins Aga Khan, speciell rapportör för FNs generalsekreterare. Tillsammans med de hårdaste sanktionerna mot ett enskilt land någonsin innebar det att Irak stod utan mediciner. Sanktionerna pågick mellan 1990-2003, inte som Abir Al Sabhani påstår i SVT att de infördes 2003. 2 miljoner människor beräknas ha dött på grund av krig och sanktioner mot Irak, 500 000 av direkt krigsrelaterade orsaker.– Anmäl även det programmet!

I brittiska The Independent varnade FN:s vice generalsekreterare Denis Halliday, tillika Humanitär Koordinator i Irak, redan 1998: ”We are in the process of destroying an entire society. It is as simple and terrifying as that. It is illegal and immoral.”

I krigsslutet 2003 sköt amerikanerna och engelsmännen sönder alla ministerier, utom oljeministeriet i Bagdad, ministerierna plundrades och brändes. Brittiske journalisten Robert Fisk beskriver ”the arsonists”, som han själv träffade när han begav sig dit, de brände allt från inrikes- bostads- och industridepartmentets arkiv, de brände även böckerna i Nationalbiblioteket. Den engelska journalisten, Felicity Arbuthnot berättade: ”När arkiven brändes förlorade människorna allt från lagfarterna på sina hus till sina födelsesbevis, vigselbevis, sina universitetsexamina, de har ingenting. Irakierna har blivit ett icke-folk!” Sedan avskedade den av USA insatta guvernören, Jan Bremer, 80% av alla ämbetsmän i ministerierna under förespeglande av att de var ”Baathister”.
Irak untitled
Iraks historia har vältaligt och praktiskt beskrivits genom kilskrifterna, som kom långt före de egyptiska hieroglyferna. Genom kilskrifterna lär vi oss hur köpmännen mätte, vägde och sålde sina dadlar för 6000 år sedan, hur många kameler de skickade genom öknen, var vin och vete tog vägen, vi lär sångarna om An himmelsguden, som ägde himmelstjuren och delade sin makt med Enlil, stormguden och Enki, vattnets gud. Allt har nedtecknats i miljoner av stentavlor.

Felicity Arbuthnot sade: Det land som lärde oss att upprätta arkiv står nu utan vare sig gamla eller nya arkiv. Robert Fisk sade i slutet av sin intervju med mig – då 2003: ”Iraks antika historia har bränts och förstörts, dess moderna historia har plundrats, förstörts och bränts. Därför undrar man: Vad är Irak? Och där har vi den största risken: När Irak inte längre har sin egen historia att berätta….Tänk följande: att en armé av islamister övertar landet. De har inte heller någon historia att bygga på, så de kan bygga vad de vill!”
isis-dodar-islamic-state-henrettelseISIS i farten
Fisk blev sannspådd och ISIS växte fram ur askan av “De villigas koallition”, USA:s och Storbritanniens, på alla sätt olagliga krig i Irak. ISIS har spritt kriget till Syrien, och med terrorattacker även till Europa. Irakkriget fick 4 miljoner på flykt 2003, idag är ytterligare 5 miljoner människor på flykt i Mellanöstern.
fredrik-reinfeldtcondoleezza-rice-2016-foto-svt-newsvoice-ii
Minns det alla ni i dagens Europa som möter flyktingarna med främlingsfientlighet. Det var Fogh Rasmussen, Blair, och Rice – Reinfeldts gäster i SVT:s Toppmötet – som med Busch i ledningen satte världen i brand och nu får Europa att rämna.

Några artiklar om Granskningsnämnden.
Anmälan till Granskningsnämnden ett år efter Maidan
Avslag från Granskningsnämnden utan motivering
Nytt avslag från Granskningsnämnden
Granskningsnämnden: Har judar något ansvar för ökad antisemitism?
Anmälan till Granskningsnämnden för Ukraina-filmen
Anmälan till Granskningsnämnden för rasistiskt ordval
”Grisen Putin” – anmälan till Granskningsnämnden
Granskningsnämndens avslag på ”Grisen Putin”
Brexit: Anmälan till P1
Ny anmälan för rasism

Andra artiklar om ”Toppmötet”.
Fredrik Reinfeldt utses till årets förvillare av Torbjörn Sassersson, Lars Bern, Maj Wechselmann och jag 4/1
Maj Wechselmann: Har Reinfeldts ”Toppmötet” stöd i SVT:s regler? 4/1
SvT låter Reinfeldt rentvätta en annan misstänkt krigsförbrytare 3/1
Maj Wechselmann: Stoppa Fredrik Reinfeldts krigsmys i SvT i kväll 2/1
Hur försvarar SvT ”Toppmötet””? 1/1
”Toppmötet. Fredrik Rice intervjuare krigshetsaren Condloeezza Rice 30/12
SvT:s/Reinfeldts Toppmötet i kväll legitimering av krigsförbrytare. Debatt med SvT 29/12

i Andra om: , , ,, , FN-stadgan

i Andra om: , ,, , , , , , ,, , , , ,
,, ,

  3 comments for “Anmälan av ”Toppmötet” till SvT:s Granskningsnämnd

  1. Det våras för skitstövel journalistik
    13 januari, 2017 at 19:09

    Det våras för skitstövel journalistik och knölar i allmänhet. Granskningsnämndens är en nämnd av och för densamma.

  2. 13 januari, 2017 at 23:38

    Baathpartiet är ett synnerligen intressant parti. Nationellt, socialistiskt och vill förena alla arabiska länder. Partiet är startat av en kristen och en sunnimuslim. Inte undra på att de är omtyckta och väljs in demokratiskt i parlamentet i Syrien av folket. Inte undra på att de är hatade av kapitalister och extremt sekteristiska islamister. det skulle kunna innebära välstånd, utbildning och religionens sekularisering till förmån för vetenskaplighet, den fria tanken och yttrandefrihet.

    Baathpartiet påminner en aning om Vetenskapliga partiet och Olof Palme.

Comments are closed.