Toppmötet. Fredrik Reinfeldt intervjuar krigshetsaren Condy Rice


I det första programmet i ”Toppmötet” intervjuade förre statsministern Fredrik Reinfeldt USA:s förra utrikesminister och säkerhetspolitiska rådgivare professor Condoleeza (Condy) Rice. Hon var mycket charmig, och berättade livfullt i programmets första del om sin lyckliga uppväxt i rasismens Birmingham, Alabama. Sedan kom man in på utrikespolitiska frågor, där Fredrik Reinfeldt tydligt instämde i Rices uppfattning.
Sammanfattningsvis ett bra propagandaprogram för USA:s imperialism och brutala krigspolitik.rice-och-reinfeldt
Nedan några axplock:
Irakkriget: Condy Rice menade att USA skötte kriget i Irak lysande militärt och klargjorde att syftet inte var att införa demokrati. Kriget ledde till uppemot en miljon dödade, fler skadade och på flykt, ett förstört land och till att terrorismen fick starkt fäste i landet och i grannländer – med många tusen dödade därefter.
Ryssland: Hon anklagade Ryssland för aggressivitet utan att exemplifiera. USA har de facto varit mångdubbelt mer aggressivt med folkrättsvidriga krig och insatser i många länder. Detta nämndes inte. Hon anklagar Ryssland för att de har kärnvapen i Kaliningrad – dvs i sitt eget land. Det nämns inte att USA har kärnvapenbaserade baser runt Ryssland och att USA genomför en väldig modernisering av sin kärnvapenarsenal.
Diktaturer: Condy Rice sa att diktaturer var dömda att falla, men inte att USA är den främsta diktaturkramaren i världen. Hon vill framstå som motståndare till diktaturer. USA:s stöd till statskupper bl.a.
Utrikespolitiskt har USA tydligt visat att landet inte är för demokrati. Man kan kritisera och angripa diktaturer som står självständiga i förhållande till USA, som Irak, Libyen och Syrien men inte andra (Egypten, Tunisien, Bahrain, Saudiarabien, Pinochets Chile och alla de militärdiktaturer som USA stött/etablerat i Sydamerika och även i Sydostasien.) Några demokratiskt valda regeringar som USA störtat i statskupper.
-Mossadeq i Iran 1953;
-Arbenz i Guatemala 1954;
-Lumbumba i Kongo 1960;
-Sukarno i Indonesien 1965;

-Allende i Chile 1973;
-Sihanouk i Kambodja 1970;
-USA invaderar militärt och störtar den demokratiska Bishopregeringen i Grenada 1983;
-USA understödjer statskupp en i Venezuela 2002, och erkänner, omedelbart och officiellt, kuppmakarna som de nya representanterna för landet. Problemet för USA var att kuppen misslyckades;
-Den folkvalde presidenten Aristide kidnappas i Haiti av USA 2004 och skickas till Afrika. En statskupp genomförs, med USA:s stöd och många Aristide-anhängare mördas eller fängslas;
-Zelaya i Honduras 2009;
-Statskuppsplaner mot al-Assad omkring 2012-2013;
-Stödet till den egyptiska militärens statskupp mot Morsi 2013.
-Stödet till statskuppen i Ukraina i februari 2014
-Statskuppsförsök i Venezuela 2015.

Och Los Angeles Times har nyligen i en artikel skrivit att USA vid 81 tillfällen ingripit i val i andra länder och/eller stött statskupper. USA har odemokratiskt påverkat valen i många länderNaturligtvis nämns inte den petitessen.
isis-dodar-islamic-state-henrettelseBilden: ISIS, resultat av USA:s politik säger Obama (Är han Putinkramare kanske)
* ISIS: Reinfeldt frågat om vad man skulle göra åt IS. Codyn Rice menade att USA borde ha lämnat 10 000 soldater, och hade annars inget att komma med.
Men USA har faktiskt stött framväxten av ISIS.
USA:s stöd till terrorister i Syrien
1. al-Qaida, ursprungligen en skapelse av CIA, deklarerade i februari 2012 via sin högste chef Ayman al-Zawahri att organisationen stödde de syriska rebellerna.
2. Hillary Clinton medgav samma månad att al-Qaida liksom USA arbetade för att störta Assads regim.
3. New York Times har 4/8 2012 rapporterat att Turkiet, Saudiarabien och Qatar, tillhandahåller vapen, med hjälp av tjänstemän från CIA som tränar och tar emot rebeller och arbetar med tjänstemän i utrikesdepartementet.
4. I en artikel 24/3 2013 ger New York Times många belägg för kraftigt ökat vapenstöd från USA och allierade till rebellerna i Syrien. ”Med hjälp från CIA har arabiska regeringar och Turkiet kraftigt ökat det militära stödet till Syriens opposition och upprättat en hemlig luftbro av vapen och utrustning för upproret mot al-Assad, enligt uppgifter från flygtrafik, intervjuer med tjänstemän i flera länder och uppgifter från rebelledare.”
5. DN återgav 13/5 2015 en intervju med president Obama i den Londonbaserade arabiskspråkiga tidningen Asharq al-Awsat. Obama sa ”Islamiska staten (IS) är i förlängningen ett resultat av den USA-ledda invasionen av Irak”.
6. I ett tal till studenter i Harvard 2/10 2014 sa USA:s vicepresident Joe Biden att ISIS är en skapelse av USA:s allierade.”Asked about US policy in Syria, Biden touched on the dirty secret of the current US-led war against the Islamic State in Iraq and Syria. ISIS (or ISIL as the Obama administration terms it) is essentially the creation its allies who fomented civil war in Syria against the government of President Bashar al-Assad.Referring to Turkey, Saudi Arabia and the United Arab Emirates”.
7. I en intervju våren 2015 erkänner pensionerade generallöjtnant Michael Flynn, nyligen utsedd till Donald Trumps säkerhetspolitiske rådgivare, att USA:s administration medvetet “släppt fram” Al Qaeda och ISIS i Syrien och Irak. Michael Flynn är före detta chef för amerikanska Defense Intelligence Agency (DIA). Han bekräftar äktheten av en omtalad rapport från DIA från augusti 2012 som visar att USA:s ledning redan då visste att den syriska oppositionen tagit en sekteristisk riktning.
8. Förre presidentkandidaten och f.d. militäre NATO-chefen Wesley Clark menar live i CNN våren 2015 att ISIS är skapad och finansierad av ”våra närmaste allierade.”
9. Kongressledamoten Tulsi Gabbard har nyligen påtalat att USA stödjer ISIS. http://jinge.se/allmant/kongressledamot-usa-finansierar-terroristgrupper-i-syrien.htm
10. Sputniknews rapporterar 7/12 ”Outgoing US President Barack Obama has acknowledged his country’s role in the emergence of Daesh, echoing opinions earlier voiced by Syrian President Bashar Assad and even by his successor in the White House, Donald Trump. “In shaping our response [to Daesh], we refused to repeat some of the mistakes of the 2003 invasion [of Iraq] that have helped to give rise to the organization that became ISIL in the first place,” Obama said during a major speech on the fight against terrorism at MacDill Air Force base in Florida on Tuesday.” Sputnik News

Några artiklar om Syrien.
EU villigt betala Assad om terrorister får styra del av Syrien
Varför kapitulerar inte rebellerna?
Fortsatt svenskt stöd till terrorister i Syrien
http://jinge.se/mediekritik/atta-problem-med-amnestys-rapport-om-syrien.htm
De USA-stödda ”moderata rebellerna” i FSA i Syrien nära kollaps
Caesar: Gammal otillförlitlig rapport om Syrien dammas av
Amnesty: Ny partisk och otillförlitlig rapport om Syrien
Artikel av mig i Flamman 19/11 2015:Syrienkriget är en av USA planerad intervention
Lögner om Syrien
Aftonbladet desinformerar om Syrien
Vem startade kriget i Syrien?
USA-general, Obama, Biden: Vi har medvetet släppt fram al-Qaida och ISIS i Syrien
Vi har beskjutits av terrorister i 4 år

i Andra om: , , , , ,, , Syrien, ,


10 svar till “Toppmötet. Fredrik Reinfeldt intervjuar krigshetsaren Condy Rice”

 1. Några twittrare:
  @GostaHulten ”Vad håller SVT på med? Att låta nu Rice och sedan Blair framträda utan en enda kritisk fråga är en förolämpning mot oss tittare.”
  @M_Abrahamsson ”Reinfeldt fick onekligen ”Condi” att blomma, med följden att @svt lär få det hett om öronen i kritikerspalterna. ”
  @marcoackerman ””Toppmötet”. Bara möjligt i absurditeternas land. SVT är i maskopi med allt som är antidemokratiskt.”
  @WallenAnette ”Ja det är skandal faktiskt. Svagt SVT!!
  Reinfeldt intervjuar krigshetsare i SVT:s ”Toppmötet” | Debatt | Expressen http://www.expressen.se/debatt/reinfeldt-intervjuar-krigshetsare-i-svt/ …”
  @GustafReinfeldt ”Fredrik Reinfeldt gör programmet ”Toppmötet”, som kommer att sändas i @svt! Det får ni verkligen inte missa! Otroligt spännande och roligt! ”

 2. Nu har jag lyssnat på Condolezza Rice och Fredrik Reinfeldt. En karriärödla och en lismare. Hur de resonerar och tänker sig att organisera världen åt oss, de som planlade och stödde krigen i Afghanistan, Irak, Libyen och underblåste de krafter i Syrien som orsakat dagens katastrof. Jo, ”vi” gjorde några misstag förstås. ”Vi ” skulle ha tänkt lite mera före.Typ. Det som verkligen ställer till det i världen är ju f ö Putin. Det aggressiva Ryssland.
  Här finns inte ett ord om uppemot en miljon döda irakier, icke en blodsdroppe eller en bild på något obehagligt figurerar, icke ett barn vanställt av utarmat uran, förgiftade vattensystem och kollapsad infrastruktur. Ingen tortyr i Abu Ghraib.
  Ty vi är ju demokrater som sitter i länder med vår stolta åsiktsfrihet.
  Och det kommer visst fyra intervjuprogram till med de ansvariga för krigen de senaste 15 åren i mysigt samspråk.
  De lär inte kunna stoppas – så var och en får passa på att lära sig att se hur de självrättfärdigas världsbild skapas.

 3. Urvalet av personer i denna serie är verkligen anmärkningsvärt, både vad gäller programledare och gäster.

  För övrigt tycker jag fortfarande att en ursäkt från Reinfeldt för Sveriges medverkan i förstörelsen av Libyen är det minsta man kan begära. Se http://tinyurl.com/ApoLib

  • Vilken förnäm mördare och krigsförbrytare kommer Reinfeldt att samsas med i TV-soffan efter Tony B-Liar? Blir det Netanyahu? Dennes renommé på den fronten är vida känd – tusentals Palestinska barn har fått sätta livet till. Så blodtörstige Netanyahu lämpar sig bäst härnäst, även som vinnaren av SvT-tävlingen ”Förnäma mördare”.

 4. Vad tusan är det som händer med Sverige och SVT? Kriminella politiker gullas med utan mothugg! Skojarna ska fängslas och skickas till Haag med enkel biljett för att dömas för sina brott. Nu får det vara nog med denna politiskt korrekta cirkus som låter gangsters som Blair, Bush, Obama, Rice gå lösa. Har alla ”journalister” fått kollektiv hjärnblödning eller vill man bara hänga vid köttgrytorna så länge det går?

 5. Tomy Gustavsson har mailat de tre och även mig.

  From: Tomy Gustavsson
  Sent: Friday, December 30, 2016 1:59 PM
  To: hanna.stjarne@svt.se ; jan.helin@svt.se ; helena.olsson@svt.se
  Subject: Toppmötet

  Bästa Hanna Stjärne och Jan Helin!

  “Detta är inte ett granskande eller undersökande program.” Så beskriver Helena Olsson programserien Toppmötet på Svt-bloggen. Efter att ha sett första delen av serien kan jag bara instämma. För vad var det vi fick se?

  En “programledare” (Fredrik Reinfeldt) som aldrig ställer en besvärlig fråga; som tvärtom håller med Condoleezza Rice om allt hon säger. Hur många instämmande u-um hinner Reinfeldt med på en timme? Måste vara världsrekord! Några gånger varierade han med absolutely, exactly eller yeah. Att Condi och Fredde har det trevligt och mysigt tillsammans är väl inget att säga om. Så länge som det inte visas på Public service-TV!

  Men Condoleezza Rice är krigsförbrytare! Hon hade en central roll när det gäller USA:s angreppskrig mot Irak. Hon medverkade till att USA började använda tortyr som förhörsmetod. Vad Condoleezza Rice ansvarade för under sin tid som säkerhetsrådgivare/utrikesminister är väl inte okänt för Svt?

  Vilka andra trevliga krigsförbrytarsamtal skulle man kunna tänka sig? Nån mysgubbe som lät Joachim von Ribbentropp lägga ut texten om varför det var rätt att invadera Sovjetunionen? Att man i princip gjorde rätt, men inte helt undgick att göra en del misstag? Nej, det hade inte funkat. Han blev ju dömd för sina brott och avrättad.

  “Den här programformen kompletterar och adderar nya infallsvinklar”, sägs det också i texten på Svt-bloggen. Vad är det som kompletteras? Vilka är de nya infallsvinklarna?

  Jag upptäckte inget av det i programmet. Allt jag såg var en makthavare som ges en chans att ännu en gång oemotsagd förklara och försvara sina brottsliga handlingar. Public service – i min värld lika med maktens granskare, men här lika med maktens megafon. Skamligt!

  Svt-bloggen säger också “programserien inte strider mot principen om opartiskhet”. Om Svt verkligen menar det, innebär det att begreppet opartiskhet inte längre har någon innebörd. Eller är opartiskhet bara en “princip”? En floskel, ett vackert men tomt ord?

  Om de tre övriga programmen i serien är lika ensidiga och partiska bör de inte sändas. Vilket naturligtvis är en from förhoppning.

  Men kan man hoppas att Svt gör någonting för att skapa någon slags balans här?

  Mvh

  Tomy Gustavsson

 6. 21 minuter. En smula ironiskt att Condo beskriver Whitches Brew, häxblandningen av ras och fattigdom. Hon talar ju faktiskt med mannen som gjort mest för att återinföra fattigdomen, rasmotsättningarna, klasskillnader, klyftor, mala arbetsrätt, skapa usla villkor, i Sverige.. Där människorna var de än kom ifrån fick utgöra medlet för att tynga ner den offentliga ekonomin, profiteras på och hoppas det konceptet skapade motsättningar, vartill ju SD skulle få utgöra det största nätet av rasistiska tyckare som ju skulle hugga på och låta sig fångas av billiga politiska poänger..

  Här möts alltså Black and White… Reinfledt o Rice, dvs en ordning man inte väntar sig och Uppgång och Fall.

 7. Knut Lindelöf skriver (http://www.lindelof.nu/forsta-toppmotet/)

  Med detta i minnet (avser en video med Noam Chomsky)
  framstår professor Rice´s skönmålning som ett mästerstycke i etablerat ljugande. Och detta kära läsare, ser jag som mycket intressant att bevittna. Tänk att vara ansvarig för i runda slängar 600 000 irakiers död och ändå sitta och säga att kriget sköttes ”excellent”. Klart att hon förvränger och förtränger sanningen, den är ju helt omöjlig.

  Denna uppvisning hade vi aldrig fått ta del av utan att SVT engagerat Fredrik Reinfeldt, som ju är (har varit) kompis med alla fyra nu förbrukade toppfigurer (Blair, Fogh Rasmussen, Rice, Stoltenberg) som han nu ska möta. Ingen har något att frukta, därför ställer de upp och spelar upp sina förljugna mästerstycken inför öppen ridå.

  Någon kanske tänker att det här är etablissemangets sätt att dupera opinionen ännu mer än vanligt. Upprördheten hos t ex Anders Romelsjö och Maj Wechselmann är nästan obeskrivlig. Även många andra instämmer, vilket ger programmet en enorm uppmärksamhet, vilket säkerligen är mycket välkommet för SVT. Jag är däremot inte särskilt förvånad. Även Public Service gör numera nästan allt för att göra program för export på en kommersiell mediemarknad.

  Och, möjligen biter sig både Reinfeldt och hans toppkompisar i svansen en aning. Jag tror nämligen vanliga tittare i stor utsträckning genomskåda denna skenjournalistik. Kanske vi till och med ska vara glada att vi får se dessa förbrukade högdjur tala länge i egen sak. Det blir ju faktiskt surrealistiskt, ja närmast komiskt eftersom vi sitter man facit. Idag börjar ju insikten sjunka in i breda lager att USA är allvarligt på dekis. Ja, den saken medgav till och med professor Rice – om än inlindat och lättsmält.

  Alltså, tack vare att SVT lyckats få Fredrik Reinfeldt att söka upp sina gamla kompisar bland förbrukade toppolitiker med ett kamerateam får vi ta del av dessa fyra mästerstycken av historieförfalskning. Det är lärorikt.