Hur försvarar SvT ”Toppmötet?”


Jag kritiserade i ett blogginlägg på morgonen 29/12 SvT:s utannonserade program ”Toppmötet”, där förre statsministern Fredrik Reinfeldt hade att intervjua starkt misstänkt krigsförbrytare.
SvT/Reinfeldts ”Toppmötet” – legitimering av krigsförbrytare: Debatt med SvT

Detta inlägg återger min mailkonversation med SvT:s ansvariga, som jag bedömer har visst allmän intresse, med borttagande om vissa siffror om bloggbesök. Läsaren kan göra sin egen bedömning, och gärna kommentera.

svt_logo_2006
I. Mail från mig 29/12 till VD Hanna Stjärne, programdirektören Jan Helin och beställaren Helena Olsson på SvT. hanna.stjarne@svt.se, jan.helin@svt.se,helena.olsson@svt.se och info@iraksolidaritet.se

Hej!

Jag har i den väl lästa bloggen http://jinge.se återgivit ett protestbrev mm mot programmet ”Toppmötet” med intervjuer med främst tre personer som brutit mot FN-stadga, folkrätt och som med all sannolikhet skulle klassifieras som krigsförbrytare om en oberoende juridisk process vore möjligt. Ni borde skämmas! Inga personer med andra personer, med anhängare av folkrätt och FN-stadga sker. Anmälan till Granskningsnämnden har visat sig vara verkningslös i andra relevanta ärenden. Ber Er att sända detta vidare till intervjuaren Fredrik Reinfeldt, vars e-mailadress jag saknas. Ska twittra det till honom.

Hälsningar

Anders Romelsjö, fredsvän, professor emeritus

———————————————————————————————————
II. Mailsvar från Helena Olsson 29/12 kl 09.10

Hej Anders
Tack för ditt mejl.
Det här är en serie som redan på förhand väckt reaktioner. En del handlar om att dessa före detta toppolitiker är kontroversiella personer. Den oro och kritik som du själv framför – gällande intervjupersonernas inblandning i Irak-kriget – har flera givit uttryck för. Andra är mer generellt oroliga för hur SVT ska klara kravet på opartiskhet i samband med denna serie, givet att Reinfeldt är fd partiledare för Moderaterna.
Våra program, och då särskilt de i samhällsgenren som jag själv ansvarar för, väcker ofta debatt och så ska det vara. Och jag uppskattar att du hör av dig med dina åsikter. Jag delar dock inte din bild av att detta program skulle strida mot kravet om opartiskhet och inte heller att det skulle bidra till att legitimera folkrättsbrott. Oavsett vad man tycker om intervjupersonerna och deras gärningar så är de makthavare som format vår nutidshistoria och som är därför är högintressanta att intervjua, och de är redan intervjuade i en lång rad program och format och kommer sannolikt bli även i framtiden.

Jag har fördjupat mitt resonemang i en bloggtext här, kanske har du redan läst den?
Jag hoppas du vill titta på programmet när det sänds med start ikväll.

Vänliga hälsningar
Helena Olsson

—————————————————————————————————————–
III. Mail från mig till Helena Olsson 29/12 kl 16.10

”Hej Helena

Tack för svar. Jag noterar att du inte har något argument mot kritiken mot brist på opartiskhet. I programmet intervjuas politiskt mycket kontroversiella personer, då främst Blair och Rice – av en politiker som hela tiden stött deras politik och som ser Blair som förebild. I programmet, eller i programserien intervjuas ej någon med annan uppfattning, än mindre någon med känd kritik av te.x. USA:s och UK:s krig mot Irak, Afghanistan. Vidare är intervjuaren jävig (Reinfedlt har uppgivit att Blair är en av hans två politiska förebilder). Program i Dokument Utifrån har ofta en helt annan kvalitet, t.ex. de två programmen om Ryssland. Fogh Rasmussen var NATO:s generalsekreterare under kriget mot Libyen där NATO:s insatser gick långt utöver FN-resolutionen och medförde att Afrikas mest välbärgade land är förstört, ett kaos som också medfört transporter av stora mängder vapen och jihadister till terroristorganisationer i Syrien – mycket väl faktabelagt.
reinfeldt-och-blair
Argumentet att personerna påverkat historien är ohållbart i sig. Om de ska intervjuas kan man i detta fall göra som Dokument utifrån och andra utländska program gör – intervjua flera personer, ha flera kommentatorer.

Blair har bedömts av juridisk expertis som menade
“Bush and Blair are found guilty under the same law that applied to the Nazis after the end of the World War II. So, they are international (war) criminals guilty of Nuremberg crimes against peace; and they should be prosecuted by any state in the world that gets a hold of them. We will continue our efforts to bring Bush and Blair to justice and put them in jail,” Francis Boyle, an international law expert and prosecutor, told Press TV.
The judges in the verdict said that that the United States, under the leadership of Bush, forged documents to claim that Iraq had weapons of mass destruction.
Bush and Blair were tried in absentia by the Kuala Lumpur War Crimes Tribunal at the end of the hearing. The participants also demanded that the findings of the tribunal be made available to members of the Rome Statute and that the names of the two former officials be entered in the register of war criminals”.
.Globalresearch: Krigstribunal finner Bush och Blair skyldiga

Chilcot-utredningen gav Blair svidande kritik Chilcotutredningen
Möjligen gör jag ett blogginlägg av ditt mail och mitt svar.http://jinge.se/allmant/svtreinfeldts-toppmotet-i-kvall-legitimering-av-krigsforbrytare-brev-till-svt-och-brevsvar.htm

Frågor:Vad har du för utbildning och CV av relevans för detta uppdrag?

Hälsningar

Anders Romelsjö. Ska läsa din blogg”
————————————————————————————————————
IV. Mail av mig på morgonen 30/12 till VD Hanna Stjärne, programdirektören Jan Helin och beställaren Helena Olsson på SvT.
”Här min rapport om Toppmötet igår kväll. ”Toppmötet i SvT: Fredrik Reinfeldt intervjuar Condoleeza Rice – krigshetsare talar ut oemotsagd”: http://jinge.se/allmant/toppmotet-fredrik-reinfeldt-intervjuar-krigshetsaren-condy-rice.htm. Ber er läsa detta. Välkomna med kommentarer.

Vänliga hälsningar

Anders Romelsjö
————————————————————————————————————–
V. Utdrag ur SvT-bloggen Därför gör SvT serien ”Toppmötet”
”Vår utgångspunkt har naturligtvis varit att programserien inte strider mot principen om opartiskhet, vårt sändningstillstånd är grunden för vårt programutbud. Här finns en tydlig utgångspunkt för publiken, nämligen att det är Fredrik Reinfeldt, före detta partiledare och statsminister, som samtalar med andra före detta toppolitiker. Vi är medvetna om att intervjupersonerna är kontroversiella och mött stark kritik både internationellt och på hemmaplan. Likväl är de intressanta och har i sina tidigare roller haft avgörande inflytande över världspolitiken.

Det är intressant när våra program väcker frågor redan innan de har sänts. Jag ser fram emot att höra publikens åsikter efter sändning. Vi ser detta som en del av vårt stora, mångsidiga utbud; att ge en allsidig belysning av vår nutidshistoria och stimulera till debatt, vilket också är viktiga delar av vårt uppdrag.”
———————————————————————————————————–
VI. Sveriges Television AB (SVT) har till uppgift att bedriva tv-verksamhet i allmänhetens tjänst. Verksamheten ska präglas av oberoende och stark integritet och bedrivas självständigt i förhållande till staten som olika ekonomiska politiska och andra intressen och maktsfärer i samhället. Det är särskilt viktigt att SVT slår vakt om programområden som är betydelsefulla för allmänintresset. (Wikipedia.)

i Andra om: , , , ,,, , , , , , ,, , ,


12 svar till “Hur försvarar SvT ”Toppmötet?””

 1. Svt försöker påverka det svenska folket med ren propaganda, riktigt vidrigt. Hela serien är uppenbarligen en del av informationskriget mot Ryssland. Nästa avsnitt hyllas tex usas krig av tidigare natochefen och det spys galla på ryssarna.
  Svt är ett skämt, tacka alternativ media!

 2. Bra, jag reagerade på samma sätt inför intervjun med Condoleezza Rice! Men jag vet inte, jag tror att jag irriterade mig mer på att en f.d. moderat statsminister från Sverige skulle intervjua fru Rice med tanke på att Reinfeldt knappast kan anses vara opartisk. Han är både USA- och Natokramare varför det ger ett lite lustigt intryck när just han ska vara den som intervjuar. I riktlinjerna för Radio/TV så framgår det att verksamheten ska vara opartisk, men hur opartisk anser egentligen SVT att Reinfeldt är.

  Visst, jag förstår att man anser att det drar tittare när en f.d. statsminister får göra intervjuerna, men hade SVT verkligen släppt fram t.ex. Olof Palme i en sådan programserie? De svarar säkerligen ja på frågan, men fan tro’t

 3. Alldeles färska rapporter från vår undergrävande korrespondent i Moskva kastar ljus över smällar attackerna som ägde rum på olika håll i Sverige under nyårsnatten. Enligt en högt uppsatt källa som vill vara anonym, var det Putins drönare som dirigerade de olika aktionerna. En annan anonym källa som står Putin nära avslöjade för vår korrespondent att Putin smugglade mängder med billig vodka till Sverige och delade ut det band folket. Det förklarar flertal incidenter med mycket fylla och bråk, och varför polisens arbetsbelastning har varit hög under nyårsnatten, meddelar vår Moskva korrespondent (som firar nyår i Bromölla). Flera svenska politiker som vi talat med menar att hotet från öst växer alltjämt och att det är angeläget att ansluta sig till NATO.

 4. Ett historiskt lågvattenmärke SVT! Vi glömmer inte!
  När man dödar en människa åker man i fängelse. När man initierar och medverkar till mordet på 50 000 eller flera miljoner människor blir man bjuden till SVT.
  Hela sjabbiga gänget borde skickas till Irak, Afghanistan eller Libyen för att ta hand om t ex de tiotusentals krigsskadade och föräldralösa barn och om de blindgångare som Nato länderna så generöst lämnade efter sig.

 5. Att intervjua krigshetsare/krigsförbrytare är inte något nytt i svenska statsfinanserade o statskontrollerade media som SR & SVT. SR intervjuade krigsförbrytare och efterlyste Saakashvilli ett par år sedan.
  Ibland känns det att svenska media håller inte på med någon journalistik utan mer som översättnings verksamheter- hämtar material från ett icke europiskt land och publicerar.
  Vi svenskar är så naiva att det är lätt för våra statsfinanserade media att lura oss med falska, partiska journalistik.

 6. Har fått nog av SVT:s agendajournalistik, hoppas att så många som möjligt av svenskarna säger upp licensen. Jag tror dessutom inte att samma regler gäller för Tv-innehav i Husby, Rosengård, Biskopsgården med flera utanförskapsområden. Hur många ”pejlare” vågar gå omkring i dessa områden på kvällarna?
  Anders