Anmälan till Granskningsnämnden för rasistiskt ordval.


Detta blogginlägg kommer från min gamle vän från Uppsala, Nils Nordlund. Nils och jag träffades våren 1969. I väntan på ett tyvärr inhiberat möte med Black Panthers ordförande Bobby Seale i Uppsalas aula, kom jag i kontakt med en av Nils yngre syster som släpade hem mig. Sedan blev jag bekant med en syskonskara på 6, alla anti-imperialister och medlemmar i bl.a. Uppsala FNL-grupp, utom en som var i antikrigsrörelsen i Kalifornien. Liksom Nils har jag bott i Luleå, 1953-1955, på Örnnäset.

Nils har berikat denna blogg och massmedias kvalitet med blogginlägg och anmälan till Granskningsnämnd (Myndigheten för radio och TV). 1 augusti 2015 publicerades här en annan anmälan till Granskningsnämnden med liknande inriktning.Nytt avslag från Granskningsnämnden

Här kommer en ny anmälan! Är vi andra inte för passiva?
Granskningsnämnden myndigheten-logo-basic-sv
Anmälan om användning av rasistiskt ord och övergrepp i rättssak
Vid Agneta Furviks inslag om den just bortgångne amerikanske boxaren Muhammad Ali, lördagsmorgon den 4 juni 2014 kl 6.22 och kl 8.00 använde sig reportern av det värsta rasistiska ord, som har förekommit i amerikansk krigföring, ”Viet Cong”. Det fick karaktär av missaktning och skändning av en just avliden medmänniska. Det blev extra allvarligt genom att Ali var känd och uppskattad i hela världen för sin beundransvärda och konsekventa kamp mot rasismen mot dom egna svarta och kriget mot fattiga buddhistiska risbönder.

Det rasistiska ordet skapades av USA för att avhumanisera och nedvärdera det vietnamesiska folket, för att därigenom rättfärdiga
dödandet inför de egna soldaterna och opinionen.
Man kopierade Hitlers och Göbbels motsvarande terminologi av typ ”Untermensch”,
”Judenschwein”, ”kommunist”, ”terrorist”
, etc. Vietnameserna kallade själva sin motståndsrörelse, sin frihetskamp, för FNL-
rörelsen på franska eller NLF på engelska. Detta kom att respekteras i alla seriösa media.

Nu förefaller det dock som om historie-revisionister på SR nästlat sig in och fått mediet att återgå till hatbeteckningen ”Viet Cong”. Man försöker göra ett ”förintelseförnekande”. Detta förstärks av att man troligen fått ”kalla fötter”, så att det nu inte går att höra det ursprungliga inslaget på nätet. Har man inför allmänheten reviderat och censurerat en tidigare utsändning? Jag har vittnen, som också hörde det rasistiska ordet i direktsändningen.
Vietnamkriget barn untitled
Detta innebär ett brottsligt förfarande, ett övergrepp i rättssak, då det måste vara lyssnarnas oinskränkta rätt att i efterhand granska Sveriges Public Service. Ämnet är tydligen mycket kontroversiellt, eftersom man i en dokumentär kl 21.00 på kvällen samma dag i undertexten översatte Alis ord ”Viet Cong” (den då enda, påtvingade terminologin) med FNL – allt i vördnad och respekt för den avlidne.

Det är allmänt känt, att Granskningsnämnden sällan tar anmälningar på allvar, men i det här fallet vädjar ett brett allmänintresse om största möjliga allvar. Även om det kan ha förelegat naiv och omdömeslös aningslöshet hos den aktuella reportern, bör en noggrann utredning
göras om inställningen till det superrasistiska ”Viet Cong” i företaget.
Det är en långt allvarligare hatvokabulär än ord som ”neger” och ”nigger”, vilka spontant uppstått i rasistiska miljöer.

Granskningsnämndens verksamhet och existens har ifrågasatts, bl.a. från Journalisthögskolan, men här får ni nu en sportslig chans att revanschera er.

Med vänlig hälsning,

Nils Nordlund,

i Andra om: , ,
, , ,, , , , , ,
Avslag från Granskningsnämnden -blogginlägg 12/7 Nytt avslag från Granskningsnämnden 1/8


Ett svar till “Anmälan till Granskningsnämnden för rasistiskt ordval.”

  1. […] Några andra artiklar om anmälan till Granskningsnämnden. * Ny anmälan av Maria Persson-Löfgren 3/5 2016. * Anmälan till Granskningsnämnden: Maidan ett år efter seger för imperialism och fascism: Förlust för folket, demokratin och ekonomin 20/2 2015. * Avslag från Granskningsnämnden 12/7 2015. * Har judarna något ansvar för den växande anti-semitismen? * Grisen Putin- ny anmälan till Granskningsnämnden 30/4 2016. * Anmälan till Granskningsnämnden om Ukraina-filmen 25/5 2016. * Anmälan till Granskningsnämnden för rasistiskt ordval […]