FN:s råd för mänskliga rättigheter godkänner terroristfrämjande Saudiarabien, USA, Storbritannien men inte terroristbekämparen Ryssland

Här ser vi hur demokratisk och feministisk utrikespolitik fungerar i praktiken.

Facebook skrev till mig i morse:
”Dina minnen på Facebook.
Anders, vi bryr oss om dig och dina minnen på Facebook. Vi tänkte att du skulle vilja se tillbaka på det här inlägget som publicerades för 1 år sedan.”

Klart man måste lyda ett sånt’ förslag från snälla Facebook, eller hur?

Särskilt som jag även idag inbillar mig att artikeln nedan förmedlar viktig information. Fastän Saudiarabien kanske är på väg att rätt håll. Om Saudiarabien – Det är för sent CIA/USA!

Artikeln.
Svenska Dagbladet skriver SvD ”Saudiarabien, Kina, Egypten, Kuba och Irak valdes på fredagen in i FN:s råd för mänskliga rättigheter. Ja, du läste rätt. Dessa länder tillhör nu skaran av länder som ska värna om mänskliga rättigheter, respekt för internationell humanitär lag samt motverka att krigsbrott begås i världen.”

Hon skriver indignerat ”Men hur tänker man egentligen ? Det kan väl inte vara okänt vad Saudiarabien sysslar med i Jemen och inom landets egna gränser. Den saudiledda koalitionen med nio arabländer, USA och Storbritannien ligger bakom ofattbart brutala attacker mot civila sedan kriget började i mars 2015.” ”Förutom det uppenbart vansinniga i att bomba begravningar har Saudiarabien insisterat att själva utreda tragedin med hjälp av USA och Storbritannien istället för en oberoende granskning. Hur kan det ens accepteras?”
FN 225965762_b6db404658_t
”Utöver detta finns ett annat skandalagerande av saudierna – och FN. Attackerna mot civila i Jemen gjorde att FN placerade Saudiarabien på skamlistan över länder som bryter mot mänskliga rättigheter. Men i juni strök FN landet från listan efter hot från saudierna att dra tillbaka pengar till FN-program.”

Hon menar också ”Det enda människorättsliga samvete som FN-diplomaterna visade var att inte rösta in Ryssland i rådet efter bombningar och attacker i Syrien. Det förtjänar trots allt en liten eloge.”

* Ja, Ryssland fick bara 112 röster av erforderliga 115 röster.

Jemen krigsbild

Trots sin kritik är artikeln osaklig, ja rentav falsk i minst tre avseenden.


1. Den nämner inte, än mindre kritiserar, att USA och Storbritannien valdes in. Det är väl belagt att USA och Storbritannien angrep Irak i strid med folkrätten, att USA sedan 2011 för krig mot Syrien via ombud, bl.a. Saudiarabien, och att USA:s engagemang i Mellanöstern har främjat tillkomsten och tillväxten av ISIS och al-Nusra – enligt bl.a. Obama, Biden och USA-generaler. Obama, Biden och USA-general: Vi har medvetet släppt fram al-Qaida och ISIS
2. Saudiarabiens stöd till terroristorganisationerna ISIS och al-Nusra nämns inte.
3. Ryssland bekämpar terrorismen i Syrien i legalt samarbete med Syriens regering, medan USA:s engagemang där med bombningar, specialstyrkor och stöd till terrorismen är ett brutalt brott mot folkrätten. Vapenvilor exkluderar terroristgrupperna, som inte heller accepterat dessa. Syriens och Rysslands krig mot al-Nusra i Aleppo stöds av FN-resolutioner och folkrätt.
The Guardian skriver ”It was the first time one of the permanent five members of the security council had failed to get elected to the HRC since its formation a decade ago, and followed a campaign by human rights groups opposing Russian membership because of its role in the bombing of Syrian cities, eastern Aleppo in particular.” Guardian

Det är upprörande att en del så kallade människorättsorganisationer bekämpar Ryssland för dess kamp mot terrorismen. Det är lika upprörande att Ban-Ki-Moon i ett tal om Syrien inte nämnde terrorismen där. Pågår här en historierevision eller -förfalskning? Ban-ki-Moon talar inte om terrorismen i Syrien
Obama and kung Salman

* SvD nämner inte heller att Saudiarabien tidigare blev ordförande i FN:s råd för mänskliga rättigheter med USA:s aktiva stöd.
* Det nämns inte att Saudiarabien uppges ha kärnvapen, liksom Israel. Saudiarabiens kärnvapen
* Jag anser att Syriens självständiga sekulära regering snarare förtjänar ett plats i rådet än USA:s marionettregering i Irak som för en religiöst splittrande politik blir med i rådet.

SvD hamnar alltså i ett godkännande av USA:s brutala folkrättsvidriga, terroristfrämjande krig och tiger om väsentliga förhållanden.

Appendix. ”Vänta lite – ska Saudiarabien leda FN:s människorättspanel? (Expressen)”

Expressen

Jag återger sällan något från Expressen utan att kritisera vad som skrivs. Denna artikel från 23/9 utgör ett undantag.

FN:s iögonfallande beslut att ge den saudiske ambassadören ordförandeklubban i en inflytelserik människorättspanel väcker upprörd kritik världen om. Ambassadören Faisal Bin Hassan Trad har utsetts att leda en grupp som ser över FN:s råd för mänskliga rättigheter, med makten att tillsätta nyckelpersoner runtom i världen. Det kontroversiella beslutet avslöjades i helgen av UN Watch. Organisationens chef Hiller Neuer kallar valet ”skandalöst” och framhåller att Saudiarabiens meriter i fråga om mänskliga rättigheter är de ”kanske sämsta i hela världen”.

En lista över alla övergrepp mot mänskliga och demokratiska rättigheter som den religiöst styrda och ultrakonservativa diktaturen anklagas för vore lång, vi på Geo har valt ut nio exempel.

1. Dödsstraff

Saudiarabien tillämpar dödsstraff för ett antal brott, bland annat mord, narkotikabrott, väpnade rån, otrohet och häxkonst. Oftast avrättas dödsdömda genom halshuggning. Antalet avrättningar i Saudiarabien ökar, minst 135 människor har hittills avrättats i år, enligt Human Rights Watch (HRW).

Under den senaste veckan har särskilt fallet med Ali al-Nimr, som dömdes för brott kopplade till protester 2011, uppmärksammats. al-Nimr var bara 17 år när brotten ska ha begåtts och människorättsgrupper varnar att han kan ha torterats i sin fångenskap.

Som om dödsstraffet inte räckte kommer al-Nimrs kropp sedan, enligt domen, att korsfästas offentligt.
saudia-och-is-avrattar
2. Andra våldsamma straff

Saudiarabiens bödlar har fler ansvarsområden utöver halshuggningar till exempel amputationer av händer eller fötter och piskrapp. Ett uppmärksammat exempel är domen mot bloggaren och författaren Raif Badawi som 2014 dömdes till 1000 piskrapp, tio års fängelse och böter för att ha ”förolämpat islam” på nätet.

Domen mot Raif Badawi har väckt skarp kritik världen om, både från politiker och människorättsgrupper, och Amnesty International betraktar honom som samvetsfånge.

3. Tortyr vanligt

Förutom de brutala kroppsstraff som saudiska domstolar utdömer förekommer även tortyr i fängelser, enligt människorättsorganisationer. Folk som hållits av polisen har vittnat om brutalt våld från säkerhetsstyrkor, som inte heller ställs till svars för sina övergrepp.

Tortyr av fångar uppges vara vanligt och domstolar dömer fångar utifrån ”erkännande” som framkommit efter tortyr, enligt Amnesty International.

4. Kvinnors rättigheter begränsas

Kvinnor och flickor i Saudiarabien diskrimineras både i lagtext och i praktik i Saudiarabien, enligt Amnesty International. Lagar ser till att kvinnor har en underordnad ställning, särskilt i familjefrågor som äktenskap, skilsmässor, arv och vårdnad om barn. Stränga lagar dikterar klädsel och interaktioner mellan könen.

Kvinnor kommer i år, för första gången, kunna rösta i lokala val. Men de kommer inte att kunna gå dit utan en man, eftersom kvinnor inte får röra sig fritt på egen hand utan en mans uppsikt. De kommer inte heller kunna själva köra dit eftersom de inte heller tillåts köra bil i landet. Kvinnor som deltagit i protester mot förbudet riskerar att fängslas eller trakasseras.

5. Obefintlig yttrandefrihet

Domen mot Raif Badawi är bara ett av många exempel på aktivister eller andra som dömts till fängelse för att ha kritiserat myndigheter, eller på annat sätt misshagat regimen genom sina uttalanden.

Under de senaste två åren har ”alla Saudiarabiens framstående och oberoende människorättsförsvarare fängslats, hotats till tystnad eller flytt landet”, skrev Amnesty International tidigare i år.

Demonstrationer och andra offentliga samlingar är dessutom ett brott och demonstranter riskerar att fängslas för att ha ”uppviglat folket mot myndigheterna”. Pressfriheten i landet är i princip obefintlig och myndigheter censurerar eller övervakar både traditionella medier och nätet.

Medlemmar av Saudiarabiens shiamuslimska minoritet, varav de flesta lever i den oljerika Östra provinsen, utsätts för omfattande diskriminering från myndigheterna i det huvudsakligen sunnimuslimska kungadömet.

Shiaaktivister har dömts till döden eller till stränga fängelsestraff för att ha deltagit i protester 2011 och 2012, vilket även är vad ovan nämnde Ali al-Nimr dömts till döden för.
saudia-kungen-och-drottningen7. Godtyckliga gripanden

Saudiska myndigheter griper regelbundet personer utan att åtala dem för brott, enligt Human Rights Watch. Hundratals människor ska ha hållits fångna på det här sättet och gripna förhindras från att kontakta familjer eller andra anhöriga.

”Kung Abdullah har spenderat miljontals dollar på reformer i rättssystemet, men om gripna kan hållas i månad efter månad utan att anklagas för brott är det tydligt att systemet är trasigt och orättvist”, sade HRW:s Mellanösternchef Sarah Leah Whitson i fjol.

”Myndigheterna bör antingen åtala eller släppa de här fångarna och stoppa godtyckliga gripanden.”

8. Utländska arbetare tas ifrån sina rättigheter

Utländska arbetare som kommer till Saudiarabien lyder ett så kallat ”sponsorsystem” där anställda inte kan byta jobb fritt och inte lämna landet utan arbetsgivarens tillstånd. Det här öppnar för övergrepp och utnyttjande från arbetsgivarens sida, enligt kritiker.

Saudiska myndigheter har dessutom genomfört våldsamma räder mot migrantarbetare som brutit mot sponsorsystemets regler genom att stanna i landet utan tillstånd, eller genom att arbeta för någon annan arbetsgivare. Flera hundratusen migranter har deporterats under det senaste året.

Många av de som deporterats vittnar också om våldsamma attacker, svåra fängelseförhållanden och övergrepp i fångenskap, enligt en rapport från Human Rights Watch.

9. Inga HBTQ-rättigheter

Saudiarabien erkänner inga rättigheter för HBTQ-personer och landets inrikesdepartement avfärdade i somras att något sådant kan bli aktuellt. I ett uttalande meddelade departementet att det stöder andra typer av mänskliga rättigheter men inte gayrättigheter. Under saudisk lag är samkönade förhållanden förbjudna och sodomi är belagt med dödsstraff.

Polis har genomfört räder mot fester där de misstänkt att homosexuella vistats och en man dömdes i fjol till tre års fängelse och 450 piskrapp för att ha ”uppmanat till synd och homosexuella handlingar”.

Saudiarabiens FN-ambassadör Faisal Bin Hassan Trad (ja, just det, samma som nu ska välja människorättsexperter) fördömde i fjol veva kritik mot Saudiarabien som ”oacceptabel” och en ”flagrant inblandning i landets interna angelägenheter”.
struts-ii
6. Minoriteter förföljs
Ambassadören har under sommaren bland annat varit med och valt kandidater till jobben som FN:s speciella rapportör om våld mot kvinnor och medlemmar i FN:s arbetsgrupp om godtyckliga gripanden, enligt UN Watch.

Några artiklar om Syrien.
Varför kapitulerar inte rebellerna?
Fortsatt svenskt stöd till terrorister i Syrien
http://jinge.se/mediekritik/atta-problem-med-amnestys-rapport-om-syrien.htm
De USA-stödda ”moderata rebellerna” i FSA i Syrien nära kollaps
Caesar: Gammal otillförlitlig rapport om Syrien dammas av
Amnesty: Ny partisk och otillförlitlig rapport om Syrien
Artikel av mig i Flamman 19/11 2015:Syrienkriget är en av USA planerad intervention
Lögner om Syrien
Aftonbladet desinformerar om Syrien
Vem startade kriget i Syrien?
USA-general, Obama, Biden: Vi har medvetet släppt fram al-Qaida och ISIS i Syrien
Vi har beskjutits av terrorister i 4 år

i Andra om: , ,, , Syrien, , , , ,
i Andra om: , ,, , Syrien, , , , , , , , ,

  6 comments for “FN:s råd för mänskliga rättigheter godkänner terroristfrämjande Saudiarabien, USA, Storbritannien men inte terroristbekämparen Ryssland

 1. Benny
  30 oktober, 2016 at 16:03

  FN är ett skämt när t o m MSM-media blir upprörda till viss grad. Helt klart är att FN kidnappats av USA, EU och diverse rika arabstater som ett redskap för deras maktpolitik. Det vore ju bra med en tillnyktring från de fortfarande oberoende journalister som kanske finns därute i gammelmedia, att våga släppa sargen och börja skriva sanningen om vad som sker i världen och Sverige. Visserligen kan man få sparken från ett välbetalt smäckjobb men några har väl samvetet i behåll, kan man hoppas i alla fall. Sen är det väl svårt att få igenom kritiska artiklar som måste klara nålsögon som Wolodarski och andra chefsredaktörer med censurbrillorna på för att publiceras.

 2. 30 oktober, 2016 at 16:09

  Sjukt bra artikel tack för en grym blogg!

 3. 30 oktober, 2016 at 16:21

  Jag har sagt det länge. Vi behöver ett nytt demokratiskt FN utan vetorätter. Om Ryssland, Kina eller Schweiz m.fl. startade ett sådant FN skulle de flesta helt säkert gå ur FN oxh med i ett mer funktionellt FN.

 4. Farsens tid är nu!
  30 oktober, 2016 at 16:29

  Självklart att USA skall väljas till FN:s omänskliga rättighets organet. USA har gång på gang visat att den står för de omänskliga rättigheterna. USA har förtjänat denna plats, exempelvis nu senast i Syrien. USA har kanske erkänt att den använder utarmad uran i sin bombräder mot Syrien. USA är i gott sällskap i rådet med halshuggarterroristernas finansiärer.
  https://www.rt.com/op-edge/364672-unhrc-russia-terrorists-saudi/

 5. Lars
  30 oktober, 2016 at 17:38

  Herregud, läste just detta!

  Sverige: Bra med Natoexpansion

  ”Från sin stol i NATO:s försvarsministermöte i Bryssel förklarar Peter Hultqvist att Sverige anser att NATO:s utplacering av garnisoner ännu närmare Rysslands gräns stabiliserar läget.”
  https://sv-se.facebook.com/nejnato/posts/1252060801519537

 6. nils
  4 november, 2017 at 10:25

  Mönstret kan ingen undgå att märka.

  Läste nyligen att Ryssland står för leveranser av vete och andra förnödenheter till Syrien, samt reparationer av nödvändiga kvarnar. Alla silos och kvarnar inom krigsområdet Syrien har sprängts till smulor, lagrade veteskördar har stulits, Syrien var innan kriget en exportör av jordbruksprodukter. Syrien är ju utsatt för ekonomiskt embargo, vilken även gör det extra svårt att reparera viktig utrustning för mathållning och produktion, där är Ryssland till hjälp med materiel. Likaså har US/EU embargon av Krim och angränsande krigsutsatta områden som Donbass m.fl. drabbats mycket hårt om inte Ryssland underhåller med förnödenheter som mat. Och vad hade hänt med Venezuela om inte Ryssland tillskyndat med stödlån när tumskruvarna dras åt av US. Man svälter gärna ut folk om man kan, och provar ofta den vägen för att kuva en liten nation till underkastelse. Hur mycket av det som sker i Afrika är av samma slag som Yemen utsätts för i dag ? Exemplen kan mångfaldigas, EU står som ett bortblåst fån vid sidan av och ser på, i vissa fall bekransas även någon av skurkarna. Men här finns ingen segerkrans att dela ut – det kan endast bli till ett skammens signum.

Comments are closed.