Rysslands intervention i Syrien


Detta försök till översikt baseras på Pål Steigans blogginlägg ”Russlands Syria-offensiv og Det store spillet”
samt annan information. Jag delar Påls synpunkter men är inte riktigt lika optimistisk. Bland annat har inte Ryssland, USA, Turkiet och Saudiarabien inte kunnat komma överens om huruvida den president Assads öde.

Lagliga och olagliga krig
En viktig utgångspunkt är Bashar al-Assad står för Syriens lagliga regering. USA har skrapat ihop över 60 länder c:a 1/3 av världens stater, men inte de folkrikaste. Bland denna illegalitetens försvarare finns Sverige. Och Syrien har enligt internationell lag rätt att be om militär assistans från utlandet om man behöver det, vilket man anser att man gör. Putin berättade i FN om vad som var på gång. Bland folkrättsjurister finns dock uppfattningen att även denna insats är olaglig, efter den inte har stöd i FN. USA och Storbritannien har vänt sig mot Rysslands bekämpande av terrorismen, och skulle med stor sannolikhet motsätta sig en FN-kontrollerad insats. Ryssland vill ge FN ökad roll.

Däremot är USA:s och Västs krig i Syrien via jihadister olagligt – liksom USA:s och Frankrikes bombningar i Syrien utan den syriska regeringens godkännande. Detta är mycket klart. Läs boken ”Lagen om krig”

Diplomatisk förankring

Innan Ryssland intervenerade i Syrien för att bekämpa terrorismen i samarbete med Syriens regering och Iran hade han försäkrat sig om stöd eller någon typ av förståelse från andra stater i regionen. Benjamin Netanyahu har varit i Moskva för att diskutera Syrien och efter mötet sa israeliska militärer att man koordinerat med Ryssland – regionens enda kärnvapenmakt var neutraliserad.
Putin har mött Saudi-arabiens försvarsminister och prins Sheikh Mohammed bin Salman, som efter mötet sa att «våra ryska vänner sa att deras mål är att bekämpa ISIS” Därmed var den största sunnimuslimska militärmakten parkerad. 26/10 rapporteras att Putin har diskuterat läget med Saudiarabiens kung (http://www.plenglish.com//index.php?option=com_content&task=view&id=4288091&Itemid=1).Egyptien, som är den folkrikastaten med 84 miljoner invånare har sagt att landet stödjer den ryska interventionen. Irak, USA:s allierade bidrar med spaningsinformation och uppger att de uppskattar att Ryssland hjälper landet mot ISIS. Vid ett möte 26/10 mellan Omans utrikesminister Yusuf bin Alawi bin Abdullah och Assad uttalade utrikesministern stöd för Syriens integritet och oberoende. (http://syriatimes.sy/index.php/presidential-activities/20321-elimination-of-terrorism-contributes-to-success-of-a-political-track)
På FN-dagen sade Putin, att (det av USA sidsteppade FN) borde få en större roll i kampen mot terrorismen.
Assad och Omans utrikesminister
Turkiet har varit och är en ISIS viktigaste stöttepelare och har därför starkt kritiserat Rysslands stöd till Syrien. Men president Erdoğan var i Moskva i september, och fick sannolikt besked om att inte hindra den ryska offensiven. Och någon turkiskontrollerad zon i norra Syrien blir knappast aktuell.

Hur har kriget gått?
Som alltid i krig, och vid förändringar är det svårt att få en helt säker bild. Uppgifter är ofta osäkra, och situationen kan de facto ändras snabbt.
* Man bedömer att Ryssland utför 48-96 flygattacker varje dag (http://www.businessinsider.com/the-russian-military-has-been-alarmingly-effective-in-syria-2015-10?IR=T), vilket enligt New York Times innebär att ”Rysslands stridsflygplan genomföra nästan lika många attacker på en typisk dag mot rebelltrupper som den USA-ledda koalitionen genomfört på en månad mot ISIS detta år.” (http://www.nytimes.com/2015/10/15/world/middleeast/russian-military-uses-syria-as-proving-ground-and-west-takes-notice.html?_r=1).
* NY Times skriver också att den ryska fartygsbaserade kryssningsmissilen som sköts 150 mil från Kaspiska havet enligt vissa bedömare överträffar USA:s motsvarighet i tekniskt avseende.
* Pål Steigan påminner om att Ryssland uppges ha ett vapen Krasukha-4, som kan blockera all elektronisk kommunikation som USA har i regionen, inklusive den till hangarfartygen i Medelhavet och från satellitstationer. Och USA:s militära styrkor är helt beroende av elektronisk kommunikation.
* Sputnik News rapporterade 23/10 att sedan början oktober har Ryssland genomfört 934 flygräder och 819 IS-mål förstörts. (http://se.sputniknews.com/varlden/20151023/762935/syrien-flyginsats-kartapolov.html)
Senaste veckan har 363 mål förstörts under den senaste veckan, bland andra 71 kommandoposter och kommunikationsknutar, 10 fabriker och verkstäder som producerade sprängämnen, 30 ammunitionsdepåer, 252 befästa baser och fältläger.
* 26/10, 3 dagar senare, rapporteras att ryska flygstyrkor har under de senaste tre dagarna attackerat 285 mål hos Islamiska staten och Jebhat al-Nusra i Syrien. (http://se.sputniknews.com/varlden/20151026/771946/syrien-ryssland-rapport.html).
* Islamisterna uppges desertera i massor till Turkiet och Jordanien och ISIS skall ha utlysts en mobilisering för tonåringar över 12 år. De här rekryterna är rädda, de kastar vapnen och deserterar.
ISIS trupper med flagga images
* Ledande terroriststyrkor har förlorat sin stridsförmåga menar generalöversten Andrej Kartapolov enligt Sputnik 23/10. Befäls- för försörjningssystemet förstörs. Terroristerna uppges vara i ett akut behov av ammunition, vapen och bränsle.
* 26/10 rapporteras att syriska trupper har befriat fem byar på en yta av över 120 kvadratkilometer i närheten av landets största stad Aleppo i nordvästra Syrien. Brigadgeneral Ali Maihub berättar för RIA Novosti att terroristerna lämnat regionen. Befolkningen uppmanas att återvända till sina bostadsorter.
(http://se.sputniknews.com/varlden/20151026/772405/syrien-krig-offensiv.html#ixzz3piI94Gly)
Andra förhållanden.
* TV-nyheterna på Rapport berättade igår att 4000 syrier återvänder från flyktingläger i Libanon till hemlandet varje dag. Regeringen har också bett syrier att återvända. Enligt Farsnews väntas 800 000 människor återvända till Syrien.(http://se.sputniknews.com/varlden/20151027/775492/syrien-ryssland-flyktingar.html)
* FN rapporterade 26/10 att 120 000 människor flytt pga. striderna runt Aleppo, i Idlib och Hama. (http://www.news24.com/World/News/120-000-flee-fighting-in-Syria-20151026).
Syrien -ryskt plan
* Talesmän för USA:s regering riktar kritik mot att Ryssland attackerar inte bara ISIS utan också bl.a. CIA-finansierade ”rebeller”. Hela 150 man har dödats uppger en talesman för Fox News. (http://www.globalresearch.ca/washington-accuses-putin-of-targeting-our-guys-including-cia-operatives-and-western-military-advisers-inside-syria-instead-of-isis-terrorists/5482475). Det hela är en slags bekräftelse av vad jag och andra hävdat sedan länge. USA stödjer terrorist-rebeller för att få hjälp att störta Assad och få större kontroll över Mellanöstern till glädje för apartheidstaten Israel.
* Ryssland har upprepade gånger inviterat USA till samarbete i kampen mot terrorismen, men USA har inte nappat på det? Varför tror ni?
* Ryssland har inviterat grupper i samverkan för ett framtida oberoende Syrien. Hurrarop i den ”fria pressen”?
* Assad planerar fria val igen i Syrien efter kriget (lämpligt tillfälle eller hur?). Bra eller inte? Hurrarop i den ”fria pressen”?
* Det finns rapporter som uttalar förhoppningar om en snar kollaps för ISIS. Tror det är för tidigt att tala om det.
* Nu kommer också rapporter om att USA tänker skicka specialtrupper till Syrien – utan invitation av Syriens regering. Detta vore en krigshandling av USA.
Syrienbroschyr framsida augusti 2013
Faran för storkrig?

Pål Steigan skriver ”Helt siden august i 2013, da USA var dager eller timer unna et storangrep på Syria, har verden vaklet på kanten av en storkrig. Det USA-styrte statskuppet i Ukraina og den NATO-støttede krigen mot Donbass har ikke gjort situasjonen noe bedre. Storkrigen har vært én provokasjon unna.

Men Russland intervensjon i Syria endrer spillet på en dramatisk måte. Om ikke annet, så har den demonstrert for USAs militære ledelse at dersom de har hatt drømmer om å vinne en krig mot Russland, så kan det være nyttig å ta de drømmene opp til revisjon. Fra å være trengt opp i et hjørne med den amerianske flåten på stadige besøk i Svartehavet er det nå Russland som setter reglene, og som har spit seg fri til å slå til mot USAs allierte i Syria og til å fa en posisjon i Midtøsten som Sovjetunionen aldri var i nærheten av.

Dette kan faktisk bidra til at faren for en storkrig minsker. Uansett hvor mye krigersk svada USAs politikere kan lire av seg, så finnes det edrue generaler i The Joint Chiefs of Staff som opplagt må skjønne at dette er galematias.

Sammanfattning
* Rysslands lagliga intervention i samarbete Syriens regering har försvagat ISIS och andra terroristgrupper, i motsats till USA:s Mellanösternpolitik som förstärkt ISIS, enligt bl.a. Obama, Biden och generaler.
* Den olagliga interventionen av USA & Co vid sidan av Syriens regering har inte haft nämnvärd effekt.
* Ryssland har diplomatiskt förankrat sina insatser regionalt
* Ryssland har på olika sätt sökt samarbeta med USA i kampen mot terrorismen, men USA har inte svarat positivt
* Rapporter finns om att flyktingar börjar återvända till Syrien
* Faran för storkrig har sannolikt minskat
* Dessa förhållanden kan snabbt ändras.

i Andra om: , ,, , Syrien, , , , , , ,

Pål Steigan 23/10 Putin talar med Saudiarabiens kung New York Times om Rysslands krigSputnik News 23/10 Möte mellan Assad och Omans utrikesminister Sputniknews 26/10 Globalresearch om krig mot ”moderata rebeller” ETC 17=10 Ab om Syrien Synapze-artikeln Newsnow McCain SvD 1/10 Globalresearch 1/9 2015 Guardian 28/9 Washington Post Holland om Putins fredsplan Guardian DN 27/9 Press TV 21/9 Counterpunch 23/9 Ryssland planerar flygattacker mot ISISRyska uttalanden 24/9 Foreign Policy SR Bo-Inge Andersson 25/9 Pål Steigan 19/9
Blogginlägg 13/9 Ryssland hjälper Syrien New York Times 17/9 Opednews ” target=”_blank”> DN 3/9 Russia Today Christian Science Monitor 8/9 The Guardian ABC News Pål Steigan 1/9 DWN USA & Co stödjer ISIS! Intervju med general Flynn Pål Steigan 3/8 Senator Black Todayszaman Aftonbladet 28/7 EU-observer 28/7 Pål Steigan 27/7 Al-monitor Pål Steigan 29/7 Globalresearch om DIA-rapporten Zero-hedge om DIA-rapporten Om DIA-rapporten Pål Steigan 25/5 Daily Mail 26/5 DN 13/5 Pål Steigan 5/5 Clarkes CNN-intervju Newsweek 12/1 Globalresearch 19/2 om ”kriget mot IS” DN 26/2 Joe Bidens medgivande New Eastern Outlook Sveriges radio 20/11 Reuters 7/11 ABC 21/11 Globalresearch 30/9 Daniel Ellsberg SvD 6/10 DN 11/9


5 svar till “Rysslands intervention i Syrien”

 1. Östra delarna av Aleppo – där avgörs kriget.
  Landsbygden runt Aleppo är i praktiken en flygfri son – kontrollerat av det ryska bombflyget.

  Massor av interna flyktingar har sökt sig till storstaden Aleppo. Den totala antalet invånare

  kan vara närmare 3 miljoner.

  Ingenting är svårare än att bedriva krig i stadsmiljö. Östra Aleppo kontrolleras av flera olika

  fraktioner som alla bekämpar Assads styre. Kurderna finns där också. De strider ofta mot IS

  om kontrollen av vissa stadsdelar. Det är alltså ingen enig motståndare som regeringsarmén

  möter. Gatustrider är oundvikliga. I själva verket kommer striden om Aleppo att ske i kvarter

  efter kvarter – på gator och torg.

  Det blir till ett hundra procent en slutstrid om Aleppo. Kriget mot IS är nästan över i västra

  Syrien – men inte i Aleppo. Massor av byar runt Aleppo har redan befriats av Assads trupper

  i nära samarbete med det ryska stridsflyget. IS legosoldater från flera omgivande samhällen

  har strömmat in till de områden som hålls av IS i östra Aleppo. Det blir med all säkerhet en

  blodig slutstrid – åtminstone i delar av östra Aleppo.

  Om två veckor kan kriget vara över. Det är möjligt att de soldater som strider på Assads sida

  inte attackerar de kurdiska styrkorna, medan IS får ta emot huvudstöten i den första ronden

  av kriget. Slås IS-styrkorna ut utlyses en allmän amnesti för övriga krigare om de överlämnar

  sina vapen. Detta demoraliserar motståndet mot Assads regim ytterligare. Motståndsfickor

  kommer att göra motstånd någon vecka – men sedan är kriget över.

  Det hänger på en skör tråd. Blir de civila förlusterna stora riskerar Assads stöd bland

  stadsbefolkningen att minska dramatiskt. Detta måste Assad till varje pris undvika.

  Det ryska stridsflyget måste få absolut tillförlitlig information för att kunna bomba

  med precision. Detta är på gränsen omöjligt. Detta vet ryssarna.

  Assads regim har mycket noga planerat slutstriden med den ryska militären. Putin vill

  till varje pris inte förlora det breda stöd han åtnjuter i världen för sin insats mot IS. Han

  vill också till varje pris slå ut IS även i Aleppo och få slut på kriget. Detta bereder vägen

  för en bredare förhandlingslösning. Det enda vi kan hoppas på är att det mycket snart

  kan bli fred i Syrien.

  Lyckas Putin äntligen skapa fred i Syrien blir han en fredshjälte i hela världen – förutom

  i den förljugna västvärlden naturligtvis. Då kan flera miljoner flyktingar återvända till sin

  hembygd. Miljoner barn kommer att få sova tryggt om nätterna. Gud tycker om fred.

  Hat och ondska vill bara skapa blod och lidande. De som organiserat alla inbördeskrig

  i Mellanöstern är tomma mänskliga skal fulla av hat. Hur länge ska de få härja fritt?

 2. Tack Gösta: I artikeln på Sputnik News står

  ”However, it is only a part of the story, American-German historian and strategic risk consultant F. William Engdahl underscores.

  ”Now oil, lots of oil, comes into the play, and Israel is claiming it’s theirs. The only problem is that it isn’t. The oil is in the Golan Heights which Israel illegally took from Syria in the 1967 Six Day War,” Engdahl pointed out in his recent article for New Eastern Outlook.

  It would have remained just an Israeli or a Syrian headache if the problem was not a part of Western global energy game.

  To understand the extent of a problem ”take a little-known Newark, New Jersey oil company, the contested Golan Heights between Syria and Israel, add a reported major oil discovery there just as Russia’s bombing campaign in Syria goes into high gear, shake it vigorously and we have a potential detonator for World War III,” the strategic risk consultant stressed.

  ”A little known” New Jersey oil company is Genie Energy Ltd., which is no small potatoes.

  Indeed, the Strategic Advisory Board of the company includes such figures as Dick Cheney, James Woolsey, Bill Richardson, Jacob Lord Rothschild, Rupert Murdock, Larry Summers and Michael Steinhardt.
  Rebel fighters from the First Battalion under the Free Syrian Army take part in a military training on June 10, 2015, in the rebel-held countryside of the northern city of Aleppo
  ((Fanning Flames of War: Syrian Opposition Receives New Batch of US-Made Arms))
  In 2013 Genie Energy ”was granted exclusive oil and gas exploration rights to a 153-square mile radius in the southern part of the Golan Heights by the Netanyahu government,” the expert proceeded with the narrative.

  Read more: http://sputniknews.com/middleeast/20151028/1029209074/golan-heights-oil-syrian-conflict-engdahl.html#ixzz3pr7dtWNs

 3. Undrar om Pal Steigan eller nagon annan kunnig, mojligen kan hjalpa mig med namn/nomenklatur av Ryska pastadda overlagsna ”Electronic black out systems”. Kan KRASUHA-4 vara samma/liknande som RICHAG-AV?
  Se nedan en del av Sputnik report fran Mars 2015. Dessa system beskrivs som oerhort effektiva. Om detta ar riktigt, varfor inte tillata Kina att placera en 150km radius bubbla runt Spratley oarna ?

  15:31 04.03.2015(updated 15:37 04.03.2015) Get short URL
  2409771263
  Russia’s new Richag-AV radar and sonar jamming system can be mounted on helicopters, ships and other military equipment to jam potential adversaries’ weapons systems from distances of several hundred kilometers away; it has been hailed by developers as having no analogue anywhere in the world.

  The Russian Navy
  © SPUTNIK/ VITALIY ANKOV
  Russian Navy to Receive 50 New Vessels
  At a presentation for journalists in Kazan on Wednesday, Russian radio-electronics firm Radio-Electronic Technologies Concern (KRET) announced that it is handing over the first batch of a new helicopter-mounted electronic warfare system known as the ’Richag-AV’ to the armed forces.
  The Richag-AV system, mounted on the Mi-8MTPR1 (a variant of the Mi-8MTB5-1 helicopter) is said to have no global equivalent. Its electronic countermeasures system is designed to jam radar, sonar and other detection systems in the aims of defending aircraft, helicopters, drones, ground and naval forces against air-to-air and surface-to-air defense systems within a radius of several hundred kilometers. It can be mounted on units from any branch of the armed forces, including helicopters and airplanes, as well as ground and ship-based forces.

  The Mi8-MTPR1-based Richag-AV platform, using multi-beam antenna arrays with DRFM technology, is designed to actively jam and thus ’blind’ radar systems in order to defend against radio-electronic guided weapons systems. In a combat situation, the system would operate as part of an aviation shock attack group aimed at breaking through virtually any defense system, blinding everything up to and including the US MIM-104 ’Patriot’ anti-aircraft missile system.

  Defense Meteorological Satellite Program Primary function: Collect terrestrial, space en- vironment and Earth surface data. Dimensions: Approximately 14 ft. long. Weight: 2,545 lbs., includ- ing 592-pound sensor payload.
  © FLICKR/ US AIR FORCE
  US Military Satellite Explodes, Sending Chunks of Debris Into Orbit
  Rossiyskaya Gazeta explained that in addition to working as a signal jamming system, Richag-AV is capable of carrying out radar-based intelligence gathering, which involves the finding of foreign sources of electromagnetic radiation. With an onboard database on different types of military installations, the system is capable of quickly determining the type of target, thus allowing it to jam it effectively.
  Reporters in Kazan were informed that the Russian armed forces received three Mi-8MTPR-1 helicopters equipped with the Richag-Av on Wednesday, and will receive a total of 18 such systems by October 2016, at a total cost of 11.5 billion rubles ($186 million).

  The system’s predecessor, the ’Smalta’ jamming system, was developed back in the 1970s, and featured a 100 km radius; in its own time the system was considered among the most effective in the world. Alongside the Richag-AV, the Russian military is presently being equipped with other electronic warfare systems, including the L-175B Hibini air and 1L269 Krasuha-2 and 1L267 Moskva-1 ground-based electronic warfare systems.

  The T-72B2 ’Rogatka’, which translates as ’Slingshot’.
  © VK.COM
  Killer Names: The Funny Side of Some of Russia’s Most Lethal Weaponry
  KRET is Russia’s largest radio-electronic industrial holding; it was created in 2009. The company is involved in the development and production of radio-electronic equipment in the civil and military aviation sphere, as well as air-based radar systems, electronic warfare systems, and a variety of precision instrumentation

  Read more: http://sputniknews.com/military/20150304/1019042643.html#ixzz3q0iA6mJp