Vad skriver ETC om Syrien?

Jag blev härom dagen uppmärksammad på en artikel 19/10 av Andreas Gustavsson, Dagens ETC:s chefredaktör. Han skrev:
”Syrien dras allt närmre total förstörelse. En diktator som vägrar släppa makten ifrån sig. En terrorarmé som bygger nation med hjälp av utstuderad brutalitet. Fem år av krig. Hundratusentals döda. Miljoner flyktingar.” .
ETC logo2

Vidare ”Denna pågående katastrof kommer att definiera början av 2000-talet inte bara för Mellanöstern utan även globalt, i synnerhet för Europa. Det är faktum. På samma sätt som att Europas ovilja att axla ansvaret är faktum. Nu – trots alla vackra tal – skyddar unionen sina gränser. Turkiet får betalt för att härbärgera syrier. Outsourcad medmänsklighet. Som om det vore för flyktingarnas bästa.”

Jag har ganska positiv erfarenhet av att kontakta journalister, senast en journalist på Aftonbladet (http://jinge.se/mediekritik/aftonbladet-desinformerar-om-syrien-diskussion.htm), som svarade bra. Det är ett stort problem att journalister så okritiskt blir talespersoner för USA:s psykologiska krigföring.

Pga. denna erfarenhet och i frustration skickade jag följande mail till Andreas G:

”Hej!

Läste din ledare om Syrien idag, och blir bestört. Trodde att tidningen hade en antiimperialistisk inriktning. Det är mycket väl belagt att kriget främst är en intervention av USA via ombud, i enlighet med väl kända Pentagonplaner. Läs gärna artiklar i frågan på bloggen ”Anders Romelsjö på Jinge” (http://jinge.se). Senaste Syrienartikeln tar upp Ditt ämne bl.a.
”Har Assad dödat 7 gånger fler civila än ISIS”?
(http://jinge.se/mediekritik/har-assad-dodat-7-ganger-fler-civila-an-isis-co.htm)
Syrien ISIL 604
Du faller in i USA:s demoniseringspolitik. Vad har du för bra belägg för din karakteristik?

Alternativ beskrivning ”En folkvald president och laglig statschef som vägrar släppa makten trots att USA och EU krävt det och trots att främmande makter under mer än fyra år finansierat en mängd terrororganisationer för att tvinga honom att gå; ja det är sannerligen oacceptabelt trotsigt. Men nu lär ju en syrisk kvinnoorganisation ha ett recept: Först och främst vapenvila. Synd då att vår feministiska utrikesminister och hennes kolleger envisas: Först måste Assad bort!”

Hälsningar

Anders Romelsjö

* Andreas Gustavsson har inte svarat. Han uppges vara föräldraledig.

Tillägg, avsett för Andreas och kanske andra desinformerade av CIA:s och USA:s propaganda (psykologisk krigföring)
Ukraina Poroshenko och Biden 141121
Fakta visar att kriget är ett resultat av en sedan länge planerad intervention av USA via ombud, enligt USA-arméns manualer. Obama (DN 13/5), Biden (Harvardtal 2/10 2014) m.fl. har medgivit att USA:s krigspolitik främjat al-Qaida och ISIS.
* F.d. presidentkandidaten & NATO-chefen W. Clark uppgav 2007 att han redan hösten 2001 fick uppgifter i Pentagon att USA planerade att destabilisera bl. a. Syrien och Libyen (http://www.youtube.com/watch?v=6ARihMrxdjU).
* Vita Huset började 2007 att beväpna extremister, inkl. al-Qaida, via mellanhänder, enligt den tvåfaldige Pulitzer Prize-vinnaren Seymour Hershs “The Redirection: Is the Administration’s new policy benefiting our enemies in the war on terrorism?“
* CIA-agenten Philip Giraldi sa hösten 2011 att ”NATO är redan i hemlighet engagerat i Syrien under ledning av Turkiet som USA:s ställföreträdare” (www.theamericanconservative.com, 19 december 2011).

Det fanns goda skäl till protester mot den syriska regeringen. Vanligen börjar folkliga protester i större städer, men i Syrien började protester 17/3 2011 i staden Daraa med 75 000 invånare. Starka belägg finns från att vissa beväpnade demonstrationer dödade flera innan säkerhetsstyrkorna besvarade elden. (G. Queenann. Syria: Seven police killed. Israel National News 21/3 2011).
* Andra våldsprotester motverkade en fredlig utveckling. 29/3 2011 demonstrerade 6 miljoner runtom i Syrien till stöd för Assad. Enligt Arabförbundets negligerade rapport efter rundresa 2011-2012 av 166 observatörer förekom vanligen fredliga demonstrationer både för och mot Assad.
Propaganda 150223
Medan Natos regeringschefer påstod att Assad hade ”förlorat all legitimitet” visade en intern NATO-rapport att 70% av syrierna stödde presidenten, 20% var neutrala medan 10% stödde ”rebellerna” (World Tribune 2013. BIN 2013). Detta matchar ungefär resultatet av presidentvalet i juni 2014 presidentvalet, där al-Assad fått 65% stöd från alla röstberättigade, det vill säga 88,7% av rösterna från en 73,4% deltagande (Idea International 2015).
(Anders Romelsjö: Som jämförelse väljs presidenterna i USA med stöd av ungefär 30 % av de röstberättigade, då valdeltagandet brukar ligga på högst 60 % och då presidenten väljs med knapp majoritet).

Två obekväma frågor.
Vem har störst stöd av landets befolkning – Assad eller Obama?
Svar:Okänt.
Är USA:s helt förmögenhetsrelaterade (”Dollarocracy”) valsystem med lågt deltagande och svårigheter för fattiga att rösta bättre än Syriens valsystem, med mindre valdebatt, krigsförhållanden, men med större deltagande och utan känd relation till kapitalismen.

i Andra om: , ,, , Syrien, , , , , , ,

ETC 17=10 Ab om Syrien Synapze-artikeln Newsnow McCain SvD 1/10 Globalresearch 1/9 2015 Guardian 28/9 Washington Post Holland om Putins fredsplan Guardian DN 27/9 Press TV 21/9 Counterpunch 23/9 Ryssland planerar flygattacker mot ISISRyska uttalanden 24/9 Foreign Policy SR Bo-Inge Andersson 25/9 Pål Steigan 19/9
Blogginlägg 13/9 Ryssland hjälper Syrien New York Times 17/9 Opednews ” target=”_blank”> DN 3/9 Russia Today Christian Science Monitor 8/9 The Guardian ABC News Pål Steigan 1/9 DWN USA & Co stödjer ISIS! Intervju med general Flynn Pål Steigan 3/8 Senator Black Todayszaman Aftonbladet 28/7 EU-observer 28/7 Pål Steigan 27/7 Al-monitor Pål Steigan 29/7 Globalresearch om DIA-rapporten Zero-hedge om DIA-rapporten Om DIA-rapporten Pål Steigan 25/5 Daily Mail 26/5 DN 13/5 Pål Steigan 5/5 Clarkes CNN-intervju Newsweek 12/1 Globalresearch 19/2 om ”kriget mot IS” DN 26/2 Joe Bidens medgivande New Eastern Outlook Sveriges radio 20/11 Reuters 7/11 ABC 21/11 Globalresearch 30/9 Daniel Ellsberg SvD 6/10 DN 11/9

  13 comments for “Vad skriver ETC om Syrien?

 1. karl hansson
  24 oktober, 2015 at 08:51

  Tro f*n det är krig i världen när nu också vänster”journalister” som andreas gustavsson från etc, sitter och spyr ut amerikansk propaganda. Ordet nyttig idiot dyker upp..

 2. Benny
  24 oktober, 2015 at 09:21

  ETC har en mycket rudimentär koll på vad som verkligen sker i Syrien och att använda MSM-medier som källa för sina analyser om utrikespolitik gör att man automatiskt kör ner i diket. Man kunde ju förvänta sig en mer nyanserad bild av det som sker i Syrien men tyvärr gör sig ETC till ett språkrör för Sveriges havererade utrikespolitik som helt styrs från Bryssel och Washington. Att journalismen i Sverige befinner sig i fritt fall bevisas återigen och det mest beklämmande är att ETC själv anser sig vara bärare för en oberoende röst i tidningsdjungeln. En uppenbar brist i självbilden och ska ETC överleva som alternativ till MSM måste man skärpa upp journalistiken ordentligt och göra bättre research innan man går i tryck.

 3. Imperiets ledarskribent
  24 oktober, 2015 at 09:36

  Har inte mycket till övers för Andreas Gustavsson. han är social demokratisk version av Andreas Malm – ni vet han som ville skänka demokrati till Libyerna med JAS-bomber.

  En utmaning till dig Andreas Gustavsson: om du brinner så mycket för ”demokrati” och ”mänskliga rättigheter” så varför skriver du INTE om terrorstaten Israel och hur den mördar barn, kvinnor och civila Palestinier varje dag. Det är inte svårt (såtillvida du inte är en sionist i smyg) lär dig från din kollega Kajsa Ekman som skriver utmärkta artiklar om vad den avskyvärda staten Israel gör. Här är en bar story line för dig herr ledarskribent: Israels version av KKK – ”bosättarna” – mordbränder ett 18 månaders gammal baby. Det är väl inte så svårt? Eller kommer du att tappa pennan …

 4. 24 oktober, 2015 at 10:08

  Assads regim är naturligtvis inte den perfekta sett med västerländska ögon. Jag är övertygad om att man torterade ”some people”, för att citera en annan president. Precis som vi visar på handlade det inte om några fredliga demonstrationer som angreps av regimens säkerhetsstyrkor. Vi vet att regimskifte var planerat i Washington och Pentagon långt tidigare.
  De folkliga protesterna i Bahrain slogs ner brutalt med hjälp av mördarna i Saudi Arabien, utan att USA och dess medlöpare lyfte ett finger. Detta visar på den cynism som finns.
  Resultatet av västs agerande i MÖ visar klart och tydligt att man inte har haft folkets väl och ve för sina ögon. Man låter nu ytterligare ett land, Jemen, förstöras utan att säga ett knyst.
  Samtidigt säger och gör Putin de rätta sakerna. Hoppas fler och fler upptäcker detta och vänder hycklarna ryggen

 5. 24 oktober, 2015 at 10:09

  Det är ju inte första gången. Etc skulle jag inte vilja kalla en antiimperialistisk tidning, även om den har andra förtjänster

  • 24 oktober, 2015 at 10:19

   Jag finner ingen programförklaring av tidningens inriktning på nätet eller i ”ETC Malmö” som jag får gratis, kanske pga. tidigare prenumeration.

 6. Gammal krigare
  24 oktober, 2015 at 10:44

  Syrien var ett ganska bra semesterresmål innan Obama tillsammans med Muslimska Brödraskapet fick för sig att utöka den ”arabiska våren” dit också, allt enligt MB’s plan och önskemål. Terroristerna som försöker störta Assad stöds också av Saudiarabien och Qatar. Israel har väl ett finger med i spelet någonstans också. Konstigt vore det annars. Sverige finansierar ju och terroristerna. Fast vanligt folk vet väl inte om vart våra skattepengar går.

 7. 24 oktober, 2015 at 11:02

  Andreas Gustavsson är inte ensam i ETC att förespråka en syn som passar USA-imperialismens krig i Syrien via ombud. Där skrev nyligen Joakim Medin som besökt Syrien ”En tänkbar lösning är att försöka dela in landet i separata zoner, kontrollerade av regimen och andra grupper, för att etablerade lokala vapenvilor och låta kvarvarande befolkning kunna hämta andan och få tillgång till bistånd. Det är en linje kurderna i norr förespråkar, men idén är ännu inte populär hos de andra aktörerna.
  Samtidigt skulle en sådan lösning innebära att ge större legitimitet åt Assadregimen, som dödat flest människor i kriget”
  (http://www.etc.se/utrikes/det-ser-valdigt-morkt-ut-syrien?sida=1).

  • Ny gryning
   24 oktober, 2015 at 16:26

   Att dela Syrien är precis vad den sionistiska Oded Yinon planen från 1981 går ut på. Det är en del i planen att får tillstånd Eretz Israel (Stor Isarel) som skall sträcka sig från Mesopotamien till Nilens delta. Joakim Melin är således en sionismens hantlangare då han förespråkar delning av Syrien. Det är inte Syrien som kommer att delas. Tvärtom den anti-sionistiska fronten har satt stopp för Israels drömmar om att ommöblera MÖ med hjälp av Israels hantlangare och lakejer – USA, UK; Frankrike, mm.

 8. Leif Stålhammer
  24 oktober, 2015 at 11:33

  Mycket bra Anders! Den tidningen hade jag under en kort tid , bara för konstatera att såna analyser den gör behöver jag inte. Är dock inte förvånad. En passande pappaledighet när det passar- jo jag tackar! Vänlig hälsning Leif Stålhammer

 9. aa
  24 oktober, 2015 at 13:43

  Man lär sig en del om hur dessa ”folkliga uppror” går till här:

  Centre for Applied Nonviolent Action and Strategies

  CANVAS

  Does the USA sponsor revolutions?
  ”The Revolution Business, 2011 – Consultants are helping people countries like Ukraine and Egypt build a foundation of knowledge in order to start revolutions.
  Democratic change has been demanded across the Middle East. But was what seems like a spontaneous revolution actually a strategically planned event, fabricated by ’revolution consultants’ long in advance?
  Revolution consultants are the worst nightmare of every regime. Srdja Popovic was a founder of the organisation ’Otpor’, a revolution training school. It was instrumental in the overthrow of Slobodan Milosevic in the 1990s and has now inspired a new generation of activists. Political commentators like William Engdahl are convinced Otpor is being financed by the USA.”

 10. jax
  24 oktober, 2015 at 18:10

  Den rödgröna pressen är väl ungefär som de rödgröna politikerna?
  Det vill säga i några avseenden marginellt bättre än borgerliga, men på annat sätt lång värre då, man medvetet eller omedvetet sedan länge svikit de ideologier och människor man tänkt företräda.

 11. Kerstin
  24 oktober, 2015 at 20:22

  Bra, hoppas du får svar tillslut, eller skicka det igen till redaktionen. Han måste ju ha en vikarie. Jag har också blivit bestört många gånger av diverse skrifter i ETC. Till slut orkar man inte skriva och opponera sig. För mig tillhör ETC mainstream, med allt vad det innebär. Förväntar mig inte att det ska komma så mycket sanningar därifrån. Det är mest en massa tyckande. Fria tidningar är något bättre faktiskt. Men för det mesta inhämtar jag nyheter från bloggar (som den här) och utländska media.

Comments are closed.