Obama och Putin talar ut om Syrien


Denna rapport replierar inledningsvis på en rapport i the Guardian igår kväll. Igår talade Barack Obama och Vladimir Putin i FN, men var inte närvarande vid varandras anföranden. Obama angrep stater som gav i frestelsen av en ”den starkes rätt” filosofi. Så falskt, så hycklande! USA:s president meddelade att han var redo att prata med alla, inklusive Ryssland och Iran om Syrien, men lika tydligt anges amerikanska röda linjer, den viktigaste av dessa var att Assad måste bort. Men han sa i allmänna ordalag att USA är villigt att samarbeta med Iran och Ryssland i Syrienfrågan.
Obama vid FN 150928
De hade inte oväntat olika uppfattningar om konflikten i Syrien. Presidenten för USA, vars insatser i Syrien via ombud i enlighet med kända mångåriga planer gått ut för att destabilisera bl.a. Irak, Libyen och Syrien hävdar i total brist på respekt för demokrati och nationell självständighet att al-Assad måste bort. Tydligen ingen fråga för Syriens befolkning. Man minns att USA är den stat som genomfört eller stött i särklass flest statskupper i världen, även i demokratiska stater. Obama kom med det gamla påståendet att Syriens regering släpper ned brinnande bensinbomber på sin befolkning. Mig veterligen finns inga belägg för detta. Psykologisk krigföring och desinformation ingår i krigföringen och här är USA helt dominerande.
Assad 8al-assad
Och kärnan i den USA-ryska maktkampen var om Bashar al-Assad är roten av problemet eller en del av lösningen. Al-Assad, nu vald till president i ett val genomfört under krigsförhållanden och i Syrien, där det finns lika många partier i parlamentet som i Sverige har lett den väpnade kampen mot terrorismen på marken i Syrien, och därmed i världen. Självklart måste man samarbete med honom i kampen mot terrorismen, som förbundskansler Merkel nu uttalat sig förstående för. Liksom en fransk pensionerad general, medan president Hollande, här arvtagare till Frankrikes kolonialhistoria med överhöghet över Syriens och nu också USA:s knähund, motsätter sig detta.

Putin upprepade åter att nederlag för Isis endast kan uppnås genom stöd för ”legitima regeringen” i Syrien. Han noterade hur Isis vuxit fram bl.a. från tidigare irakiska militärer som blev arbetslösa av den USA-ledda invasionen 2003 och sedan genom bombningen av Libyen. Han föreslog att de religiösa extremisterna sändes avsiktligt in i Syrien från icke namngivna krafter för att förstöra den sekulära regeringen i Damaskus. Putin visade inga tecken på kompromissvilja för Assads öde. Putin betonade att det var nödvändigt att samarbeta med president al-Assad och Syrien regering i kampen mor terrorismen.

* Washington Post konstaterar att Obama och Putin har mycket olika uppfattningar i Syrien-frågan. Tidningen skriver att Ryssland som ordförande i FN:s säkerhetsråd har kallat till ett möte om Syrien på onsdag. USA visar sitt intresse för samarbete genom att kalla in till ett (konkurrerande) möte dagen innan.
* PÅ CNN hörde jag igår kväll nyhetsankaret Hala Gorani intervjua Assads kvinnliga rådgivare. Gorani påstod – som USA:s ledning brukar göra utan bevis – att det är Syriens regering som dödat de flesta i den syriska befolkningen. Taleskvinnan för Syriens regering påpekade då att 90 % av befolkningen stannar kvar i områden som befrias av Syriens armé, som rapporterar framgångar på olika håll.
Putin 150928
Aktuellt internationellt samarbete.
* Militärhögkvarteret i Bagdad har meddelat att ett avtal slutits med Moskva, Damaskus och Teheran att upprätta ett gemensamt informationscentrum i den irakiska huvudstaden för att samordna operationer mot den islamiska staten i Irak och Syrien (ISIS).
* Ryssland har inbjudit Iran, Saudiarabien, Iran, USA, Turkiet och Egypten till ett möte i Moskva i oktober.
* Frankrike uttryckte nyligen försiktigt stöd för Rysslands plan på en koalition mot Assad. ”Speaking to the UN General Assembly, French President Francois Hollande called such a coalition ”possible, desirable, necessary” but said it would have to have ”a clear basis, otherwise it would never come to light.”

Litet historik.
* Förre presidentkandidaten general Wesley Clark (D) uppgav i en intervju 2007 att han redan hösten 2001 fick uppgifter i Pentagon att USA planerade att destabilisera bl.a. Syrien och Libyen (http://www.youtube.com/watch?v=6ARihMrxdjU).
Wesley Clark untitled
* Förre CIA-agenten Philip Giraldi uppgav hösten 2011 att ”NATO är redan i hemlighet engagerat i Syrien under ledning av Turkiet som USA:s ställföreträdare” (www.theamericanconservative.com, 19 december 2011).
* Enligt dokument från Wikileaks har USA:s utrikesdepartement finansierat opposition mot Syriens regering i London sedan 2006.
* 1 april 2012 beslöt USA och drygt 70 andra stater (”Syriens vänner”) att stödja det splittrade Syriska nationella rådet med vapen och med motsvarande 130–140 miljoner svenska kronor, varvid den största summan kom från USA vid ett möte i Istanbul
* Al-Qadia, ursprungligen en skapelse av CIA, deklarerade i februari 2012 via sin högste chef Ayman al-Zawahri att organisationen stödde de syriska rebellerna.
* Hillary Clinton medgav samma månad att al-Qadia också arbetade för att störta Assads regim.

I en intervju erkänner generallöjtnant Michael Flynn att USA:s administration medvetet “släppt fram” Al Qaeda och ISIS i Syrien och Irak.
Michael Flynn är före detta chef för amerikanska Defense Intelligence Agency (DIA). Han bekräftar äktheten av en omtalad rapport som säger detsamma. Den blev offentlig genom en Freedom of information act av Judicial Watch.
I ett i våras frisläppt sjusidigt dokument från Defense Intelligence Agency (DIA) i USA från augusti 2012 framgår att USA:s ledning redan då visste att den syriska oppositionen tagit en sekteristisk riktning. Väl medveten om detta sände man ändå stora mängder vapen till vad man kallade ”moderata rebeller”, en allt svagare grupp till följd av avsaknad av lokal förankring och övergångar till al-Qaida, al-Nusra och senare IS(IS). Det överordnade syftet var att störta den alltför självständige Assad och hålla tillbaka Iran.
Syrien ISIL 604
29/7 i artikeln ”Turkiet – USA:s vapendragare i stöd åt IS för att störta Assad” (http://jinge.se/mediekritik/turkiet-usas-vapendragare-i-stod-at-is-for-att-storta-assad.htm) finns massor av belägg för USA:s roll som initiativtagare till kriget mot Syrien och som stöttepelare till al-Qaida och IS, trots retorik och vissa, svaga motåtgärder.

Han är inte den förste högt uppsatte och väl placerade tjänstemannen/politikern som säger sådant. Det har även presidenten, vicepresidenten och förre militäre NATO-chefen Wesley Clark gjort.

General Clark menar liksom vicepresident Biden live i CNN att ISIS skapad och finansierad av ”våra närmaste allierade.”

”ISIS kom igång genom finansiering från våra vänner och allierade… för att i en dödlig kamp bekämpa Hizbollah (i Libanon).” Vilka vänner och allierade, uppgav han dock inte. Men han menade att ISIS blivit ett ”Frankensteins monster”.

* I ett tal till studenter i Harvard 2/10 2014 sa USA:s vicepresident Joe Biden att ISIS är en skapelse av USA:s allierade ”Asked about US policy in Syria, Biden touched on the dirty secret of the current US-led war against the Islamic State in Iraq and Syria. ISIS (or ISIL as the Obama administration terms it) is essentially the creation its allies who fomented civil war in Syria against the government of President Bashar al-Assad.Referring to Turkey, Saudi Arabia and the United Arab Emirates,” Biden said, “They were so determined to take down Assad and essentially have a proxy Sunni-Shia war, what did they do? They poured hundreds of millions of dollars and tens, thousands of tons of weapons into anyone who would fight against Assad—except that the people who were being supplied were al Nusra and al Qaeda and the extremist elements of jihadis coming from other parts of the world.”
Biden

* DN återgav 13/5 en intervju med president Obama i den Londonbaserade arabiskspråkiga tidningen Asharq al-Awsat. Obama säger ”Islamiska staten (IS) är i förlängningen ett resultat av den USA-ledda invasionen av Irak.”

Men Obama och Biden nämner INTE:
– att insatserna inte bara i Irak och Syrien går tillbaka till USA-regeringens planer vid millenniumskiftet (se ovan);
– att USA ligger bakom den av NATO genomförda förstörelsen av Libyen, långt utöver ett FN-mandat;
– att USA planerade ett stort militärt angrepp på Syrien hösten 2013 efter en gasattack som av allt att döma inte utförts av den syriska regeringen;
– att USA återvänt till Irak för att stärka sitt inflytande där;
– att USA bedriver ett påtagligt svagt bombkrig mot IS (Se längs ned)

Men USA gör faktiskt också en insats!
USA har avsatt 500 miljoner dollar i ett program för utbildning av syrier som ska kämpa mot Syriens armé – huvudkraften i kampen mot terrorismen på marken. En grupp på 75 syrier rebeller som genomgått USA:s utbildningsprogram i Turkiet hoppade snabbt av eller överlämnade sina vapen till Jabhat al-Nusra, al-Qaidas syriska filial, rapporterar USA-tidskriften Foreign Policy. Det är nog ingen större motgång för USA eftersom al-Nusra företräder USA:s intressen i sin väpnande kamp. Men rapporten bekräftar vad Syriens regering sagt sedan länge. Europas och USA:s stöd åt den väpnade ”moderata” oppositionen i Syrien gynnar i slutänden terrorismen.

Obama och Putin 150929 DN II

Putin räddar åter Obama?
I september 2013 räddade Ryssland USA – och Syrien – genom en fredsinsats där Syrien lovade att under FN-övervakning förstöra kemiska stridsmedel (som USA har stora lager av), vilket skedde. Detta medförde att Obama inställde en planerad stor attack på Syrien.

* Mot bakgrund av detta innebär de ryska insatserna och den ryska politiken i Syrien en möjlighet för Obama att sadla om. Kommer han att göra det? Efter att ha blivit så fruktansvärt illa behandlat och så beljuget av USA erbjuder nu Ryssland samarbete mot ISIS.. Vad säger de som lurats att ogilla Ryssland på falska grunder?

i Andra om: , ,, , Syrien, , , , , , , ,

Guardian 28/9 Washington Post Holland om Putins fredsplan Guardian DN 27/9 Press TV 21/9 Counterpunch 23/9 Ryssland planerar flygattacker mot ISISRyska uttalanden 24/9 Foreign Policy SR Bo-Inge Andersson 25/9 Pål Steigan 19/9
Blogginlägg 13/9 Ryssland hjälper Syrien New York Times 17/9 Opednews ” target=”_blank”> DN 3/9 Russia Today Christian Science Monitor 8/9 The Guardian ABC News Pål Steigan 1/9 DWN USA & Co stödjer ISIS! Intervju med general Flynn Pål Steigan 3/8 Senator Black Todayszaman Aftonbladet 28/7 EU-observer 28/7 Pål Steigan 27/7 Al-monitor Pål Steigan 29/7 Globalresearch om DIA-rapporten Zero-hedge om DIA-rapporten Om DIA-rapporten Pål Steigan 25/5 Daily Mail 26/5 DN 13/5 Pål Steigan 5/5 Clarkes CNN-intervju Newsweek 12/1 Globalresearch 19/2 om ”kriget mot IS” DN 26/2 Joe Bidens medgivande New Eastern Outlook Sveriges radio 20/11 Reuters 7/11 ABC 21/11 Globalresearch 30/9 Daniel Ellsberg SvD 6/10 DN 11/9 Pål Steigans blogg M ChossudovskyTehran Times DN Debatt 27/8Daniel PipesIndependent 24/8Ron Pauls artikelRune Lanestrands blogg
DN 8/8 DN 13/8 Tampa Bay News 12/8 Svensson-bloggen 26/7 New York Times 27/6 2013 New York Times 27/6 DN 26/6 SvD 26/6 John Kerry i Kairo Russia Today om ISIS DN 24/6 Globalresearch 18/6 2014 Globalresearch 11/6 DN 12/6 Iraksolidaritet Mike Powers, Iraksolidaritet DN 14/4 Seymour Hersh Blogginlägg om gasattacken 5 april Daily Star Dailykos om Turkiet


13 svar till “Obama och Putin talar ut om Syrien”

 1. Det är vedervärdigt att följa hur den officiella svenska linjen följer USA:s intill minsta bisats. Sveriges FN-ambassadör visade detta – inte tydligt utan slingrande, men dock – i P1 i morse. Sedan följde dagens inslag med Persson Löfgren i Moskva och för henne är allt så enkelt: Putin strävar hela tiden till att befästa sin makt med alla medel. Så var den analysen klar.

 2. ”Presidenten för USA, vars insatser i Syrien via ombud i enlighet med kända mångåriga planer gått ut för att destabilisera bl.a. Irak, Libyen och Syrien hävdar i total brist på respekt för demokrati och nationell självständighet att al-Assad måste bort. Tydligen ingen fråga för Syriens befolkning.”

  Mycket talande video (bara 5 minuter lång!):
  ”Great explanation by Eric Draitser: The Operation Mockingbird is Still Alive and Well”

  • När man inte kan attackera Putin i sak, gäller det att misstänkliggöra hans syften. Nu är egentligen hans syften ointressanta i dagsläget. Det intressanta är att få slut på USA:s låtsaskrig mot ISIS, få slut på dödandet och flyktingkris. Låt sedan folket i Syrien, precis som Putin vill, välja sina egna ledare.
   Om detta leder till att Putin stärks i Ryssland, bör egentligen Wolgang Hansson ge fullständigt fan i

 3. SvD skriver idag ”Världens ledare börjar mjukna inför Assad. Allt fler världsledare har ändrat tonen mot Syriens president. Tysklands Angela Merkel är senaste internationella toppolitiker som säger att Assad bör bjudas in till fredssamtal.” (http://www.svd.se/hoppet-sinar-for-sonderslitet-syrien/i/utvalt/om/kriget-i-syrien/#sida-5)

  SvD presenterar också en artikel av Syrienexperten Aron Lund. Denne skriver ”Rebellområdena har blivit delvis avfolkade, medan rege­ringens områden har tagit emot miljontals internflyktingar. En majoritet av syrierna lever därför än i dag under Assads styre. Det är också dessa om­råden som hyser återstoden av den civila stats­apparaten. Där Assads motståndare rycker fram slås staten sönder, i och med att regim och förvaltning är totalt sammanflätade, men bakom arméns linjer råder ännu en viss normalitet.”

  Aron Lund har stor kunskap om Syrien. Han bruka undvik att nämna det mycket väl belagda förhållandet att kriget i Syrien är främst ett krig mellan USA & Co via ombud – till vilka de facto ISIS är ett av dem – och Syriens regering som slåss för nationell självständighet och för att själva få bestämma sin framtid. Men denna gång skriver han ”De summor som saknas för att täcka Syriens ­biståndsunderskott är växelpengar jämfört med de tiotals miljarder som rika stater varje år plöjer ner i kriget, eller med den betydligt mer kostsamma asylmottagningen av syrier i Europa.”

 4. Oleg Mezjuev vidarebefordrar information Facebook. (Se nedan)
  Tänk så mycket svagare ISIS kunde ha varit om USA försett Syriens flygvapen med motsvarande information!

  ”Syriskt flyg har bombat sönder ett ISIS-läger – fick hjälp av ryska satellitdata.”

  Det syriska flygvapnet har slagit till mot ett terroristläger i närheten av ISIS-”huvudstaden” Raqqa, meddelar de iranska massmedierna. Anfallet genomfördes med hjälp av ryska satellitbilder.

  ExplosionEnligt uppgift utplånade det syriska flyget ett ISIS-läger i den östra delen av provinsen Raqqa. Man slog bl.a. ut flera av ISIS pansarfordon. Totalt genomfördes 14 flyganfall. Nyheten kommer från den iranska nyhetsbyrån ”Fars”, som rapporterade om detta under tisdagen (med hänvisning till militära källor). [1]

  Raqqa utgör ”huvudstaden” i det självutropade ”kalifatet”, mer känt som den Islamiska staten (IS).

  Det syriska flygvapnet slog också till mot den nyligen upprättade elförsörjningen i närheten av Raqqa, vilket lämnade staden och den där belägna ISIS-staben utan elektricitet.

  Nyhetsbyrån rapporterar att den lyckosamma syriska operationen genomfördes med hjälp av satellitbilder som man har fått från ryska militärrådgivare. Informationen gjorde det möjligt att lokalisera målen, vilket ökade flyganfallens effektivitet, meddelar ”Fars.

  Referens

  1 http://rusnext.ru/news/1443594085

  https://antieuromaidansweden.wordpress.com/2015/09/30/syriskt-flyg-har-bombat-sonder-ett-isis-lager-fick-hjalp-av-ryska-satellitdata/

 5. Utrikesminister Fabius i Frankrike menar att man nu ska åtala Syriens regering för krigsbrott! Man ska alltså åtala regeringen för att den sökt stå emot de av USA, Frankrike, Saudiarabien, Turkiet, Sverige och andra stödda rebellerna som snabbt utvecklades till förstärkta al-Qaida och ISIS.
  Har svårt att kommentera detta utan att använda ett olämpligt språkbruk.
  http://www.middle-east-online.com/english/?id=73456

  • Den som borde åtalas för krigsbrott är ju Obama , Hollande med flera! Ganska dålig självinsikt som vanligt i USA och EU…de egna kriminella handlingarna ska tydligen bortses ifrån. Makt förblindar sannerligen…

 6. “I lead the strongest military that the world has ever known, and I will never hesitate to protect my country or our allies, unilaterally and by force where necessary.”

  Obama kastar masken i FN.